Dodaj do ulubionych

Widziane w Dworku Matejki

IP: *.autocom.pl 08.06.05, 07:52
Sama nie wiem, co o tym myśleć. Nie widziałam dworku Matejki w tym stanie, w
jakim opisuje go Bik, która niekoniecznie musi być do końca bezstronna,
znając jej awantury z TPSP. Odwiedziłam dworek 6 lub 7 lat temu i byłam
zauroczona zarówno nim, jak i oprowadzającą mnie panią (kustosz?). Na pewno
jest on niedostępny dla zwykłych śmiertelników, którzy w tygodniu pracują.
Mnie udało się go zobaczyć, bo byłam akurat bezrobotna ;-)
Ale akurat wczoraj przechodziłam obok Pałacu Sztuki i ze zgrozą pomyślałam,
czym się teraz TPSP zajmuje. Wystawy raczej publicystyczne niż "artystyczne",
II wojna światowa, Ukraińcy - Polacy etc. Gdzie w tym wszystkim sztuka? W
jakim kierunku idzie Towarzystwo? Co to za człowiek, ten Witek?
Obserwuj wątek
    • Gość: DJ Re: Widziane w Dworku Matejki IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:19
      do dworku Matejki można przyjść w zawsz, wystarczy umówić się telefonicznie.
    • Gość: kaszmirowa Re: Widziane w Dworku Matejki IP: 149.156.5.* 08.06.05, 10:07
      Dworek Matejki zwiedzałam w maju, a właściwie oglądałam z zewnątrz... Był
      majowy weekend, Dni Krzesławic, festyn, zabawa... Kościółek pięknie zgnieciony
      otoczeniem, klomby, dokładna ręka ogrodnika - kontrowersyjne położenie, ale
      trzeba oddać rację, jest zadbany. Natomiast Dworek Matejki, odbraz nędzy i
      rozpaczy!!! Przestrzeń chwastów, betonu i brudu. Zabite dechami okiennice,
      grzyb i walające się dziecinne zabawki. W oknie ochydna kartka OTWARTE PN - PT
      10 - 14, lub po telefonicznym umówieniu. No i co z tego... Już nie chce się
      oglądać takiego niechlujstwa... I jeszcze jedno - nie jestem obiektywna, jestem
      Polką... Pozdrawiam.
    • kapitan.kirk Re: Widziane w Dworku Matejki 08.06.05, 12:44
      Artykuł niestety jest prawdziwy - oglądałem dworek niedawno z zewnątrz oraz od
      środka i odniosłem bodaj, czy nie jeszcze gorsze wrażenia :-(((
      No, swoją drogą ciekaw jestem jaki też teraz transparent zawiśnie na P.
      Szczepańskim :-/
      Pzdr
    • Gość: Anna Re: Widziane w Dworku Matejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:42
      Rzeczywiście parę lat temu Dworek Matejki był perełką w okolicach Nowej Huty.
      Ale i inny był kustosz tego miejsca - mieszkał tam Maciej Miezian z żoną i to
      oni dbali o to miejsce w sposób wyjątkowy. A sposób, w jaki opowiadali o tamtym
      miejscu, to prawdziwa poezja. Miezian jest wyjątkowym historykiem-gawędziarzem.
      To, co się stało z Dworkiem po ich odejściu stamtąd, woła o pomstę do nieba!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka