Dodaj do ulubionych

Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego dy...

IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 00:16
Jacek chyba kocha Jacka, bo trudno logicznie wytłumaczyć jego działania.
Wiemy przecież, że miłość bywa ślepa.
Obserwuj wątek
    • Gość: zefir Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:19
      teraz dopiero coś wiem z informacji o dogęszczaniu - wiem, jak się nazywa
      dyrektorka (bardzo popularne nazwisko), podano wreszcie kwotę prawdziwą 3 tys.
      netto to rzeczywiście 2 pensje mianowanych, co daje ponad 5 tys. brutto.

Więc nie dogęszczajcie - dajecie tylko bon. Bon rozumiany jako pewna pula
      pieniędzy/albo konkretny papierek, ktory rodzic przyniesie do szkoły, np. na
      zajęcia pozalecyjne... - na konkretne dziecko. Nie poradzą sobie.

Te szkoły sobie niestety nie poradzą.

Można i powinno się oczywiście stosować mnożniki dotacji wspierające małe
      szkoły... ale obok są następne, chyba że dojście dziecka przekracza 5 km.

Ale w dużych następuje szybsza amortyzacja bazy i także ten mnożnik powienin
      być spory, większy niż...

Kazus dowcipny -

W pewnej szkole podstawowej w Krakowie, obok pewnego liceum umieszczonego w
      prywatnej kamienicy (wynajmowanej za sakramenckie pieniądze) - nie ma naboru do
      kl. I. Dlaczego nie przesunąć pierwszaków do dwóch podstawówek obok... A to
      nieszczęsne liceum, dreptające w miejscu, oczekujące na budynek tam nie
      umieścić...

Gazeto zajmij się wreszcie problem poważnym (a nie pisownią słowa Ekspres w
      nazwie jakieś firmki) - a nie głupotami. Szkoda dzieci, jasne, ale skąd wziąć
      brakujące. Mozna dorobić - tylko jak to państwo nienawidzi kobiet z dziećmi.

Może zamiast bezhołowia - będzie szacunek wobec standardów (umowa społeczna
      akpcetowana, że klasy się otwiera przy liczbie...). W Niemczech - jeżeli nie ma
      dzieci, to rodzice nie pikietują, nie rzucają kamieniami po oknach, a przyjmują
      do wiadomości.

Proszę powiedzieć - szczerze - jak dalego od SP 130 sa następnej szkoły
      podstawowej, proszę mnie nie oskarżać o bolszewzim, bo jestem racjonalistą. Te
      pieniądze można przesunąc gdzie indziej.

Chętnie też przyjmiemy nagrody, zwłszcza ze szumne podwyżki dla dyrektorów
      szkół okazały się tradycyjna kpiną.

Pani Szpunar - może sprawdzi, jak się opłaca kadrę kierowniczą w Krakowie,
      kieroników JST... - dodatki motywacyjne po 250zł, dodatki funkcyjne po 500zł.

zarządzanie dużą szkołą (600 osób) niczym sie nie różni niż zarządzanie np.
      Drogówką. Chcemy pieniedzy Tajstera?

Ktoś sie ujmie... nie!
      • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 10.06.05, 10:30
        Gość portalu: zefir napisał(a):

> teraz dopiero coś wiem z informacji o dogęszczaniu - wiem, jak się nazywa
        > dyrektorka (bardzo popularne nazwisko), podano wreszcie kwotę prawdziwą 3 tys.
        > netto to rzeczywiście 2 pensje mianowanych, co daje ponad 5 tys. brutto.

Gratuluję błyskotliwości ;) i umiejętności czytania ;))) Wszystkie te informacje
        były wprost podane w tekście...

>
        > Więc nie dogęszczajcie

Dogęszczajcie, dogęszczajcie... a najlepiej przypomnijcie sobie pewien projekt
        sprzed 30 lat pt. zbiorcze szkoły gminne i stwórzcie molochy po 5 tys. uczniów
        (oczywiście bez zwiększania zatrudnienia kadry nauczycielskiej)... Dla
        porównania poinformuję, że szkoła mojej żony gości właśnie grupę nauczycieli z
        USA i tam pracują w klasach średnio 11-osobowych (!)... I jakoś w tym
        racjonalnym, kapitalistycznym kraju nikomu nie przychodzą do głowy pomysły
        dogęszczania...

>
        > Można i powinno się oczywiście stosować mnożniki dotacji wspierające małe
        > szkoły... ale obok są następne, chyba że dojście dziecka przekracza 5 km.

Ale 4,5 km dziecko może zap...ać... ?
        >
        > W pewnej szkole podstawowej w Krakowie, obok pewnego liceum umieszczonego w
        > prywatnej kamienicy (wynajmowanej za sakramenckie pieniądze) - nie ma naboru do
        >
        > kl. I. Dlaczego nie przesunąć pierwszaków do dwóch podstawówek obok...

Nie bardzo rozumiem - skoro NIE MA naboru, to skąd się biorą pierwszaki w tej
        szkole, których chciałbyś poprzesuwać ???...

• Gość: Brandenurczyk Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:16
          no fakt, ze wszytskie były - tylko ich nie było.

Znak Orła, 1308
          • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 10.06.05, 19:49
            Cytuję:

"Dowiedzieliśmy się jedynie, że zwolnionych zostanie 8 nauczycieli. Dwóch w
            szkole Maliszewskiej. Ich połączone pensje wynoszą 3 tys. netto."

No więc było czy nie było ?... ;)
            • Gość: zefir Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 01:11
              ich połączone pensje... wynoszą 3 tys. złotych - Chłopie... ich to 8 czy 2 - bo
              to jest tak napisane na okrak, że się nie da pierwszego materiału czytać. Jest
              pare Maliszewskich na stanowiskach dyrektorskich
              • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 11.06.05, 17:48
                Ja jakoś nie miałem problemu ze zrozumieniem, że chodzi o tych 2 nauczycieli ze
                szkoły pani Maliszewskiej, aczkolwiek polszczyzna pani Oli rzeczywiście
                pozostawia wiele do życzenia... ;)Przypuszczenie, że połączone pensje 8
                nauczycieli dawałyby 3 tys. zł netto jest dla mnie niedorzeczne bo jakkolwiek
                zarobki nauczycieli są fatalne, to jednak nie aż do tego stopnia !... ;) Zasiłek
                dla bezrobotnych jest wyższy...
    • Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:27
      SP-130 Oświecenia Nowa Huta - szkół wokół bez liku...
    • Gość: miki Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:21
      nie od dzisiaj wiadomo, że to koleszkowie dwaj!!
      • Gość: polonista Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:22
        tak - nieudolny - to dobre słowo/ dla jednego i drugiego/
        • Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:35
          pójdź swój do swego... kochany kolego!
    • Gość: kazimierz_górski:) Sprawiedliwość dziejowa czyli jak Kuba Bogu tak.. IP: 213.25.22.* 10.06.05, 11:43
      ..Bóg Kubie
      Z prawdziwą przyjemnością czytelnicy (w tym byli pracownicy XX LO) co jakiś czas
      dowiadują się na łamach prasy jaki to Pan J.Matuszek jest niekompetentny,
      arogancki, etc. Przypomnieć więc też należy, jak to parę lat temu nauczyciele
      XX LO prosili urzędników tegoż wydziału (kto wtedy był jego dyrektorem, a kto
      wizytatorem szkoły? - wiem, ale nie na pewno) o interwencję w związku z
      mobbingiem dyrektora Pana J.M. stosowanym wobec pracowników tej szkoły
      (bezkarnie zwolnił 50% kadry,WTEDY "swoim krzykiem spacyfikował środowisko
      nauczycielskie").
      Jaką otrzymali pomoc od urzędników wydziału ? Dowiedzieli się od ówczesnych
      władz, że te nie zrobią NIC aby im pomóc.
      Teraz Pan J M "swoim krzykiem spacyfikował" nie "środowisko nauczycielskie"(jak
      czytamy w artykule, bo na szczęście już z nim nie ma bezpośredniego kontaktu)
      ale środowisko państwa wizytatorów i innych urzędników Wydziału Edukacji.
      I DOBRZE IM TAK, sprawiedliwości stało się zadość, teraz radźcie sobie sami!

I druga sprawa.
      Jeżeli są pieniądze na ekstra nagrody dla urzędników to dlaczego ich nie ma na
      wynagrodzenia nauczycieli ZA PRACĘ przy maturach ?
    • Gość: aska Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 10.06.05, 12:08
      A my na Powstania Warszawskiego pracując przy dowodach dostalismy tylko 400 zł
      na ręke. Jak to sie ma do słów pani Krysi o najniższych nagrodach rzędu 900
      złotych.
    • Gość: vocal p.Jacek Mat..... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 13:16
      Posiadając potwierdzone wcześniejszymi występami warunki głosowe p. Jacek
      mógłby wykorzystywać śpiewając w pobliżu większych krakowskich skrzyżowań.
      Mając ze sobą kapelusz mógłby zebrać pieniądze na swoją nagrodę.
      • Gość: słowik Re: p.Jacek Mat..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:18
        walce po XX LO - wrzask na tę głupotę to mało...
    • Gość: BROMBA Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:17
      a nauczyciele mają 40zł na głowę dodatku motywacyjnego.
      • Gość: no_tak Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 17:19
        Gdzie? Bo u nas wszystkie wstrzymano od kilku miesięcy.
    • zen16 Redaktor GW nagradza krytykowanych dzienikarzy 10.06.05, 14:42
      którzy piszą knoty. Takie życie.
    • Gość: krakowianin Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.net.autocom.pl 10.06.05, 18:01
      Nagrody były rozdane z pieniążków sfery budżetowej a nie z prywatnych dochodow
      prezydenta ( o ile publicznie wiadomo porezydent również za pracę wynagrodzenie
      otrzymuje z tej samej kasy) czyli nazwiska osob szczególnie wyróżniających się w
      pracy , szczególnie aż tak zasłuzonych należy bezwzględnie podać do wiadomości
      publicznej. Należy podać czym konkretnie się zasłuzyli ( co skonocili?) kwota
      nie musi być podawana - prawdopodobnie będzie krotnością ilości zawalanek
      podniesionych do potęgi ilości podań o zwolnienie z pełnienia funkcji
      nagradzanego. Prezydent kompletnie bowiem nie liczy się z opinią radnych, opinią
      społeczeństwa, opinią społeczności nauczycielskiej.
      Majchrowski jest zasłuzonym dla miasta Krakowa najgorszym prezydentem w jego
      dziejach.
    • Gość: koko Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.ghnet.pl 10.06.05, 21:15
      prywatyzacja przedszkoli ?
      dać budynki za darmo dotychczasowym dyrektorom ?
      a ja płace co miesiąc kilkadziesiat tysięcy podatków i nikt mi nic nie daje
      jak nie pomyślę i nie wypracuję do dostanę 400 zł bezrobocia
      a tu dają działki i budynki za darmo
      jak sprzedadzą będą milionerami
      chyba ,że część odprowadzą do ... nie , nie nie do Urzędu Skarbowego
    • Gość: pszczoła Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 07:39
      Nie cieszmy się tak bardzo.Jasioż i JMtuszek mają kolejne prawodawcze pomyłki.
      Najnowszy pomysł to oszczędności na dyrektorach placówek oświatowych.M.in
      poradnie i szkolnictwo specjalne.A miał być system motywacyjny- oj chłopcy do
      listopada 2006- coraz bliżej oj główki polecą,polecą. A i żądlenie się skończy.
      • Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 13:35
        Szum pawich piór!

Chciałam drogą publiczną podziękować moim pracodawcom: p. Prezydentowi m.
        Krakowa, Urzędowi m. Krakowa i Gminie za to, że wreszcie po 4 miesiącach nam,
        dyrektorom krakowskich szkół, pozwolił wypłacić wyrównania dodatków funkcyjnych
        i dodatek motywacyjny. Spóźniono się tylko o 3 miesiące, mimo że obowiązkiem
        ww. było ustalenie ww. należności do końca marca. Dziękujemy radnym i
        urzędnikom. Jeszcze jako tako dba się o nauczycieli – natomiast sposób
        traktowania tzw. kierowników JST w postaci dyrektorów szkół - zakrawa na kpinę
        i dosłowny cyrk. Oczywiście, jeżeli przyjmiemy, że pieniądze, które nauczyciele
        otrzymali ostatnio nie są żartem, a dodatek motywacyjny średnio 35 zł na
        osobę... – aż nie chce się kończyć.
        W Warszawie dodatki motywacyjnie dla nauczycieli mogą wynosić nawet i 600zł, a
        niemniej niż 100, w naszej szkole tylko jedna osoba ma dodatek 100zł, by jej
        dać trzeba była zabrać trzem innym. Dyrektor szkoły dostaje przeciętnie 300zł
        dodatku motywacyjnego brutto, a odpowiada za wszystko i jeszcze tzw. funkcyjny,
        który byle nauczyciel wyrabia w pół miesiąca.

W marcu 2005r. podano do prasy, że dodatki funkcyjne dyrektorów znacznie
        wzrosną – moim komentarzem wobec radosnych doniesień prasy był śmiech, nie
        wierzyłam i nie uwierzę w takie cuda. To nie w Krakowie. Jako dyrektor szkoły
        czyli kierownik Jednostki Samorządu Terytorialnego otrzymywałam 400 zł dodatku,
        teraz po podwyżce mam mieć 600! I to tyle o tzw. podwyżce. W mojej szkole jest
        20 klas i jakoby miałam mieć 1000zł funkcyjnego. To gdzie się to podziało?
        A w roku 2003 przysługiwał mi dodatek ruchomy 800zł raz na kwartał, który
        został zlikwidowany z oszczędności. Jeżeli się podzieli ten dodatek przez 12
        miesięcy łatwo zauważyć, że pieniądze z roku 2005 są mniejsze. Rok 2004r jest
        hańbą i absolutną bezczelnością w Krakowie szczycącym się sukcesami polskiego
        oświaty, hańbą obnażającą sposób traktowania kadry kierowniczej, która jest
        porażająca.
        Przez wiele miesięcy otrzymywaliśmy pensje niższe niż księgowe naszych szkół,
        niż wielu nauczycieli dyplomowanych – a ich odpowiedzialność jest żadna.

Żądam zapłaty za odpowiedzialność, którą ponoszę.

Jeżeli się podzieli dyrektorskie pieniądze z roku 2003 – to się okazuje, że
        podwyżki obecne nie wyrównują dochodów z roku 2003.

Jesteśmy grupą zawodową najgorzej traktowaną – w innych miastach dodatki
        sięgają pensji podstawowej, dyrektor za wszystko odpowiada, nawet za to, na co
        nie ma wpływu, gdy kuratorium realizuje obłąkańczą papierkową politykę Nie
        dziwić się więc trzeba, że wielu dyrektorów wkrótce odejdzie. Nie mamy na nic w
        naszych szkołach. Zabrano nam zarobione pieniądze przez szkoły, powiedziano
        nam, że może się nam odda w lipcu...

Warto drodzy Państwo wziąć pod uwagę, że – szkoła to instytucja niedochodowa,
        ale zarządza się nią dokładnie tak jak przedsiębiorstwem, mając 500 dzieci w
        szkole i 50 pracowników, mogę śmiało równać się z przedsiębiorstwem, które ma
        taką liczebność. W niczym moje umiejętności nie różnią się od dyrektora
        Cmentarzy, czy Dróg...
        To jest jednak za trudne, żeby pojąć, że dzieci to coś więcej niż wywóz śmieci
        i naprawa dziury w drodze i park sztywnych. Dyrektorzy szkół są pracownikami
        samorządowymi, domagamy się dodatków funkcyjnych takich, jak inni kierownicy
        JST. Nie jesteśmy gorsi od Tajstera.
    • Gość: dysten Wystawmy Majchrowskiemu pomnik na Baryczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:42
      To chyba będzie najodpowiedniejszy sposób docenienia osiągnięć
      jego "entelegencji" i "yntelektu" !!!
    • Gość: 2MO Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.veranet.pl 12.06.05, 14:16
      to skandal w wydaniu PANA PROFESORA MAJCHROWSKIEGO ,nie pierwszy byle ostatni
      byle do końca kadencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka