Gość: Ach ta miłość IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 00:16 Jacek chyba kocha Jacka, bo trudno logicznie wytłumaczyć jego działania. Wiemy przecież, że miłość bywa ślepa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zefir Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:19 teraz dopiero coś wiem z informacji o dogęszczaniu - wiem, jak się nazywa dyrektorka (bardzo popularne nazwisko), podano wreszcie kwotę prawdziwą 3 tys. netto to rzeczywiście 2 pensje mianowanych, co daje ponad 5 tys. brutto. Więc nie dogęszczajcie - dajecie tylko bon. Bon rozumiany jako pewna pula pieniędzy/albo konkretny papierek, ktory rodzic przyniesie do szkoły, np. na zajęcia pozalecyjne... - na konkretne dziecko. Nie poradzą sobie. Te szkoły sobie niestety nie poradzą. Można i powinno się oczywiście stosować mnożniki dotacji wspierające małe szkoły... ale obok są następne, chyba że dojście dziecka przekracza 5 km. Ale w dużych następuje szybsza amortyzacja bazy i także ten mnożnik powienin być spory, większy niż... Kazus dowcipny - W pewnej szkole podstawowej w Krakowie, obok pewnego liceum umieszczonego w prywatnej kamienicy (wynajmowanej za sakramenckie pieniądze) - nie ma naboru do kl. I. Dlaczego nie przesunąć pierwszaków do dwóch podstawówek obok... A to nieszczęsne liceum, dreptające w miejscu, oczekujące na budynek tam nie umieścić... Gazeto zajmij się wreszcie problem poważnym (a nie pisownią słowa Ekspres w nazwie jakieś firmki) - a nie głupotami. Szkoda dzieci, jasne, ale skąd wziąć brakujące. Mozna dorobić - tylko jak to państwo nienawidzi kobiet z dziećmi. Może zamiast bezhołowia - będzie szacunek wobec standardów (umowa społeczna akpcetowana, że klasy się otwiera przy liczbie...). W Niemczech - jeżeli nie ma dzieci, to rodzice nie pikietują, nie rzucają kamieniami po oknach, a przyjmują do wiadomości. Proszę powiedzieć - szczerze - jak dalego od SP 130 sa następnej szkoły podstawowej, proszę mnie nie oskarżać o bolszewzim, bo jestem racjonalistą. Te pieniądze można przesunąc gdzie indziej. Chętnie też przyjmiemy nagrody, zwłszcza ze szumne podwyżki dla dyrektorów szkół okazały się tradycyjna kpiną. Pani Szpunar - może sprawdzi, jak się opłaca kadrę kierowniczą w Krakowie, kieroników JST... - dodatki motywacyjne po 250zł, dodatki funkcyjne po 500zł. zarządzanie dużą szkołą (600 osób) niczym sie nie różni niż zarządzanie np. Drogówką. Chcemy pieniedzy Tajstera? Ktoś sie ujmie... nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 10.06.05, 10:30 Gość portalu: zefir napisał(a): > teraz dopiero coś wiem z informacji o dogęszczaniu - wiem, jak się nazywa > dyrektorka (bardzo popularne nazwisko), podano wreszcie kwotę prawdziwą 3 tys. > netto to rzeczywiście 2 pensje mianowanych, co daje ponad 5 tys. brutto. Gratuluję błyskotliwości ;) i umiejętności czytania ;))) Wszystkie te informacje były wprost podane w tekście... > > Więc nie dogęszczajcie Dogęszczajcie, dogęszczajcie... a najlepiej przypomnijcie sobie pewien projekt sprzed 30 lat pt. zbiorcze szkoły gminne i stwórzcie molochy po 5 tys. uczniów (oczywiście bez zwiększania zatrudnienia kadry nauczycielskiej)... Dla porównania poinformuję, że szkoła mojej żony gości właśnie grupę nauczycieli z USA i tam pracują w klasach średnio 11-osobowych (!)... I jakoś w tym racjonalnym, kapitalistycznym kraju nikomu nie przychodzą do głowy pomysły dogęszczania... > > Można i powinno się oczywiście stosować mnożniki dotacji wspierające małe > szkoły... ale obok są następne, chyba że dojście dziecka przekracza 5 km. Ale 4,5 km dziecko może zap...ać... ? > > W pewnej szkole podstawowej w Krakowie, obok pewnego liceum umieszczonego w > prywatnej kamienicy (wynajmowanej za sakramenckie pieniądze) - nie ma naboru do > > kl. I. Dlaczego nie przesunąć pierwszaków do dwóch podstawówek obok... Nie bardzo rozumiem - skoro NIE MA naboru, to skąd się biorą pierwszaki w tej szkole, których chciałbyś poprzesuwać ???... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brandenurczyk Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:16 no fakt, ze wszytskie były - tylko ich nie było. Znak Orła, 1308 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 10.06.05, 19:49 Cytuję: "Dowiedzieliśmy się jedynie, że zwolnionych zostanie 8 nauczycieli. Dwóch w szkole Maliszewskiej. Ich połączone pensje wynoszą 3 tys. netto." No więc było czy nie było ?... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefir Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 01:11 ich połączone pensje... wynoszą 3 tys. złotych - Chłopie... ich to 8 czy 2 - bo to jest tak napisane na okrak, że się nie da pierwszego materiału czytać. Jest pare Maliszewskich na stanowiskach dyrektorskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.autocom.pl 11.06.05, 17:48 Ja jakoś nie miałem problemu ze zrozumieniem, że chodzi o tych 2 nauczycieli ze szkoły pani Maliszewskiej, aczkolwiek polszczyzna pani Oli rzeczywiście pozostawia wiele do życzenia... ;)Przypuszczenie, że połączone pensje 8 nauczycieli dawałyby 3 tys. zł netto jest dla mnie niedorzeczne bo jakkolwiek zarobki nauczycieli są fatalne, to jednak nie aż do tego stopnia !... ;) Zasiłek dla bezrobotnych jest wyższy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:27 SP-130 Oświecenia Nowa Huta - szkół wokół bez liku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:21 nie od dzisiaj wiadomo, że to koleszkowie dwaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:22 tak - nieudolny - to dobre słowo/ dla jednego i drugiego/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 08:35 pójdź swój do swego... kochany kolego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazimierz_górski:) Sprawiedliwość dziejowa czyli jak Kuba Bogu tak.. IP: 213.25.22.* 10.06.05, 11:43 ..Bóg Kubie Z prawdziwą przyjemnością czytelnicy (w tym byli pracownicy XX LO) co jakiś czas dowiadują się na łamach prasy jaki to Pan J.Matuszek jest niekompetentny, arogancki, etc. Przypomnieć więc też należy, jak to parę lat temu nauczyciele XX LO prosili urzędników tegoż wydziału (kto wtedy był jego dyrektorem, a kto wizytatorem szkoły? - wiem, ale nie na pewno) o interwencję w związku z mobbingiem dyrektora Pana J.M. stosowanym wobec pracowników tej szkoły (bezkarnie zwolnił 50% kadry,WTEDY "swoim krzykiem spacyfikował środowisko nauczycielskie"). Jaką otrzymali pomoc od urzędników wydziału ? Dowiedzieli się od ówczesnych władz, że te nie zrobią NIC aby im pomóc. Teraz Pan J M "swoim krzykiem spacyfikował" nie "środowisko nauczycielskie"(jak czytamy w artykule, bo na szczęście już z nim nie ma bezpośredniego kontaktu) ale środowisko państwa wizytatorów i innych urzędników Wydziału Edukacji. I DOBRZE IM TAK, sprawiedliwości stało się zadość, teraz radźcie sobie sami! I druga sprawa. Jeżeli są pieniądze na ekstra nagrody dla urzędników to dlaczego ich nie ma na wynagrodzenia nauczycieli ZA PRACĘ przy maturach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 10.06.05, 12:08 A my na Powstania Warszawskiego pracując przy dowodach dostalismy tylko 400 zł na ręke. Jak to sie ma do słów pani Krysi o najniższych nagrodach rzędu 900 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vocal p.Jacek Mat..... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.06.05, 13:16 Posiadając potwierdzone wcześniejszymi występami warunki głosowe p. Jacek mógłby wykorzystywać śpiewając w pobliżu większych krakowskich skrzyżowań. Mając ze sobą kapelusz mógłby zebrać pieniądze na swoją nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słowik Re: p.Jacek Mat..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:18 walce po XX LO - wrzask na tę głupotę to mało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BROMBA Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:17 a nauczyciele mają 40zł na głowę dodatku motywacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_tak Re: Pani Krystyna Paluchowska kłamie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 17:19 Gdzie? Bo u nas wszystkie wstrzymano od kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zen16 Redaktor GW nagradza krytykowanych dzienikarzy 10.06.05, 14:42 którzy piszą knoty. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.net.autocom.pl 10.06.05, 18:01 Nagrody były rozdane z pieniążków sfery budżetowej a nie z prywatnych dochodow prezydenta ( o ile publicznie wiadomo porezydent również za pracę wynagrodzenie otrzymuje z tej samej kasy) czyli nazwiska osob szczególnie wyróżniających się w pracy , szczególnie aż tak zasłuzonych należy bezwzględnie podać do wiadomości publicznej. Należy podać czym konkretnie się zasłuzyli ( co skonocili?) kwota nie musi być podawana - prawdopodobnie będzie krotnością ilości zawalanek podniesionych do potęgi ilości podań o zwolnienie z pełnienia funkcji nagradzanego. Prezydent kompletnie bowiem nie liczy się z opinią radnych, opinią społeczeństwa, opinią społeczności nauczycielskiej. Majchrowski jest zasłuzonym dla miasta Krakowa najgorszym prezydentem w jego dziejach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.ghnet.pl 10.06.05, 21:15 prywatyzacja przedszkoli ? dać budynki za darmo dotychczasowym dyrektorom ? a ja płace co miesiąc kilkadziesiat tysięcy podatków i nikt mi nic nie daje jak nie pomyślę i nie wypracuję do dostanę 400 zł bezrobocia a tu dają działki i budynki za darmo jak sprzedadzą będą milionerami chyba ,że część odprowadzą do ... nie , nie nie do Urzędu Skarbowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoła Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 07:39 Nie cieszmy się tak bardzo.Jasioż i JMtuszek mają kolejne prawodawcze pomyłki. Najnowszy pomysł to oszczędności na dyrektorach placówek oświatowych.M.in poradnie i szkolnictwo specjalne.A miał być system motywacyjny- oj chłopcy do listopada 2006- coraz bliżej oj główki polecą,polecą. A i żądlenie się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 13:35 Szum pawich piór! Chciałam drogą publiczną podziękować moim pracodawcom: p. Prezydentowi m. Krakowa, Urzędowi m. Krakowa i Gminie za to, że wreszcie po 4 miesiącach nam, dyrektorom krakowskich szkół, pozwolił wypłacić wyrównania dodatków funkcyjnych i dodatek motywacyjny. Spóźniono się tylko o 3 miesiące, mimo że obowiązkiem ww. było ustalenie ww. należności do końca marca. Dziękujemy radnym i urzędnikom. Jeszcze jako tako dba się o nauczycieli – natomiast sposób traktowania tzw. kierowników JST w postaci dyrektorów szkół - zakrawa na kpinę i dosłowny cyrk. Oczywiście, jeżeli przyjmiemy, że pieniądze, które nauczyciele otrzymali ostatnio nie są żartem, a dodatek motywacyjny średnio 35 zł na osobę... – aż nie chce się kończyć. W Warszawie dodatki motywacyjnie dla nauczycieli mogą wynosić nawet i 600zł, a niemniej niż 100, w naszej szkole tylko jedna osoba ma dodatek 100zł, by jej dać trzeba była zabrać trzem innym. Dyrektor szkoły dostaje przeciętnie 300zł dodatku motywacyjnego brutto, a odpowiada za wszystko i jeszcze tzw. funkcyjny, który byle nauczyciel wyrabia w pół miesiąca. W marcu 2005r. podano do prasy, że dodatki funkcyjne dyrektorów znacznie wzrosną – moim komentarzem wobec radosnych doniesień prasy był śmiech, nie wierzyłam i nie uwierzę w takie cuda. To nie w Krakowie. Jako dyrektor szkoły czyli kierownik Jednostki Samorządu Terytorialnego otrzymywałam 400 zł dodatku, teraz po podwyżce mam mieć 600! I to tyle o tzw. podwyżce. W mojej szkole jest 20 klas i jakoby miałam mieć 1000zł funkcyjnego. To gdzie się to podziało? A w roku 2003 przysługiwał mi dodatek ruchomy 800zł raz na kwartał, który został zlikwidowany z oszczędności. Jeżeli się podzieli ten dodatek przez 12 miesięcy łatwo zauważyć, że pieniądze z roku 2005 są mniejsze. Rok 2004r jest hańbą i absolutną bezczelnością w Krakowie szczycącym się sukcesami polskiego oświaty, hańbą obnażającą sposób traktowania kadry kierowniczej, która jest porażająca. Przez wiele miesięcy otrzymywaliśmy pensje niższe niż księgowe naszych szkół, niż wielu nauczycieli dyplomowanych – a ich odpowiedzialność jest żadna. Żądam zapłaty za odpowiedzialność, którą ponoszę. Jeżeli się podzieli dyrektorskie pieniądze z roku 2003 – to się okazuje, że podwyżki obecne nie wyrównują dochodów z roku 2003. Jesteśmy grupą zawodową najgorzej traktowaną – w innych miastach dodatki sięgają pensji podstawowej, dyrektor za wszystko odpowiada, nawet za to, na co nie ma wpływu, gdy kuratorium realizuje obłąkańczą papierkową politykę Nie dziwić się więc trzeba, że wielu dyrektorów wkrótce odejdzie. Nie mamy na nic w naszych szkołach. Zabrano nam zarobione pieniądze przez szkoły, powiedziano nam, że może się nam odda w lipcu... Warto drodzy Państwo wziąć pod uwagę, że – szkoła to instytucja niedochodowa, ale zarządza się nią dokładnie tak jak przedsiębiorstwem, mając 500 dzieci w szkole i 50 pracowników, mogę śmiało równać się z przedsiębiorstwem, które ma taką liczebność. W niczym moje umiejętności nie różnią się od dyrektora Cmentarzy, czy Dróg... To jest jednak za trudne, żeby pojąć, że dzieci to coś więcej niż wywóz śmieci i naprawa dziury w drodze i park sztywnych. Dyrektorzy szkół są pracownikami samorządowymi, domagamy się dodatków funkcyjnych takich, jak inni kierownicy JST. Nie jesteśmy gorsi od Tajstera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysten Wystawmy Majchrowskiemu pomnik na Baryczy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:42 To chyba będzie najodpowiedniejszy sposób docenienia osiągnięć jego "entelegencji" i "yntelektu" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2MO Re: Prezydent Majchrowski nagradza krytykowanego IP: *.veranet.pl 12.06.05, 14:16 to skandal w wydaniu PANA PROFESORA MAJCHROWSKIEGO ,nie pierwszy byle ostatni byle do końca kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś