Gość: WG IP: *.chello.pl 14.06.05, 22:09 Pan Skoczylas w jury? po tych głupotach, które na tych łamach wypisywał o architekturze? jest tam chyba tylko po to, zeby rozweselać towarzystwo swoimi dowcipami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Akt Erekcyjny Re: Ścisły finał Archi-Szopy 2005. Słupy Cracovii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:53 BEDZIE ROBIŁ ZA KLAUNA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Towarzystwo znające się na architekturze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 01:01 jak Zabłocki na mydle. Gdyby istniała archiszopa 60 lat temu we Francji na pewno dostałby ją Le Corbusier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Towarzystwo znające się na architekturze... IP: *.nll.se 15.06.05, 10:15 No, na pewno! Kanal sciekowy, oswietlenie stadionu Cracovii czy hotel "Wilga", maja rzecztywiscie klase Le Corbusiera! Ciekawe jak glosowal pan Skoczylas. Pewnie bronil on kanalu sciekowego i "Wilgi" jak Rejtan Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Re: Towarzystwo znające się na architekturze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:13 Budynek który był w ubiegłym roku nominowany do tzw. archiszopy (w artykule pisano że niewiele brakowało by "wygrał"), został zamieszczony w ostatnim numerze World Architecture (z maja), gdzie prezentowana była polska architektura. Zamieszczono ok. 20 polskich projektów, z tego 3 domy jednorodzinne a jednym z nich jest właśnie "Dom modrzewiowy" z Woli Justowskiej! Zresztą budynek był już prezentowany na biennale w Wenecji i paru innych wystawach - bynajmniej nie jako najbrzydszy polski budynek. No ale nasi fachowi jurorzy od architektury (tzn. dziennikarze, psychologowie i specjaliści public relations) wiedzą lepiej, bo są przecież najmądrzejsi na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysten W tej "zabawie" nie chodzi robaczku tylko o sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:22 obiekt. Istotny jest również kontekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Re: W tej "zabawie" nie chodzi robaczku tylko o s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:30 Naprawdę mróweczko? Jakiś ty mądry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysten Czasem mi się zdarza - o Arcymądry !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:40 Chylę czoła !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Re: Czasem mi się zdarza - o Arcymądry !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:57 Dzięki dziubasku... Najbardziej mi się podoba zestawienie projektu który "wygrał" ubiegłoroczną archiszopę (koszmarny remont elewacji - i całkowite zepsucie - Wyższej Szkoły Pedagogicznej) i wspomnianego domu modrzewiowego - publikowanego w najlepszych czasopismach architektonicznych. To tak jakby w konkursie na najbardzie bezwarościowy obraz wygrał jakiś kicz spod Bramy Floriańskiej a drugie miejsce zajęły powiedzmy "Panny z Awinionu" Picassa. Lepiej już byłoby gdyby w konkursie były same dobre projekty - wiadomo byłoby, że jeśli jury jakiś budynek się nie podoba to jest on po prostu porządnie zaprojektowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysten Miło mi ! Czuję się dopieszczony ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:28 Ale z logiką coś cieniutko - "Lepiej już byłoby gdyby w konkursie były same dobre projekty - wiadomo byłoby, że jeśli jury jakiś budynek się nie podoba to jest on po prostu porządnie zaprojektowany..." ?? Czyli jak się podoba, to został nieporządnie zaprojektowany ?? Coś pysznego ! To powala ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Re: Miło mi ! Czuję się dopieszczony ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:15 Myślałem że ironia (inaczej mówiąc że se jaja robię) w mojej wypowiedzi jest czytelna, ale cóż... może od tej pory będę pisał tak prosto, po chłopsku, żeby każdy zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CRACOVIA Re: Towarzystwo znające się na architekturze... IP: *.aine.pl 20.06.05, 21:27 Znalazło się towarzystwo od siedmiu boleści.Nie macie czego się czepiać pismaki tylko tej Cracovii,która w Waszych oczach jest jak sól w oku.Przeszkadza wam oświetlenie ?A ja pytam jesteście rodowitymi Cracovianami ??? Co jesteście??? Jesteście żałosnymi pismakami bo nie wiecie,że Cracovia to tradycja,której nigdy nie stłamsicie bo poprzedni ustrój nie dał rady to i Wam się nie poddamy. Zajmijcie się hipermarketami ,które powstają jak grzyby po deszczu w centrum miasta,ludzie którzy tam pracują są poniżani nie godnie wynagradzani ale Wam to nie przeszkadza.Wolicie się przy...ć Cracovii bo G.W. to zomowska Wisła !!!! Czemu nie piszecie nic złego o zomowskim klubie GTS bo by Was z roboty wyje.ali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ścisły finał Archi-Szopy 2005. Słupy Cracovii IP: *.ghnet.pl 15.06.05, 10:13 Słupy Cracovii po trzykroć. To zbrodnia na wixerunku Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz B Re: Ścisły finał Archi-Szopy 2005. Słupy Cracovii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 10:29 Nie denerwuj sie, Stefan. Nadanie pietna nie rozwiazuje problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Szopka IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 15.06.05, 10:49 Na początku pomysł z Archiszopą wydawał się ciekawy. Niestety - skończyło się na wyzłośliwianiu i nagonce na każdy nowy budynek powstający w mieście. Stowarzyszenie Archiszopa jest tworem wirtualnym w którego imieniu wypowiadają się kolekcjonerzy starych pocztówek z "deweloperem" Konradem Myślikiem na czele. Odzew społeczny na silnie nagłośnione przez GW akce jest zerowy. Widać to po totalnej atrofii Forum GW. Idea uległa degeneracji, zawłaszczona przez osoby, wg. których każdy nowy obiekt "zasłania Wawel", "niszczy sylwetę miasta" i "zakłóca oś widokową". Awantury urządzane przez Archiszopę i skoligaconych z nią dziennikarzy GW wywołują już tylko pobłażliwe uśmiechy. Tak było z udaną realizacją Radissona (który miał być "za wysoki"), ciekawą nadbudową hotelu Monopol, kolorową bryłą hotelu "Wilga". Pozostaje kontrowersja wokół Sheratona. Jestem przekonany, że gdyby pozwolono architektom usunąć bezwartościowe pozostałości dawnego browaru, budynek byłby ładniejszy. Histeryczna obrona każdego kamienia nie jest właściwą strategią rozwoju miasta. Uzyskanie zezwolenia na budowę w Krakowie to droga przez mękę. Wie o tym każdy inwestor. Kiedy już wdrapie się na Golgotę, czeka na niego p. Myślik. Zgroza.... Co do tegorocznego rozstrzygnięcia Archiszopy: żenada. Rów i słupy. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-archiszop Re: Szopka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:14 Ogólnie - masz całkowitą rację. Tylko jedna sprawa - uważam że nie powinno się zniżać do poziomu jury archiszopy przez podejmowanie merytorycznej dyskusji który projekt "zasłużył" na archiszopę a który nie. Wystarczyło że jury pokazało swoje kompetencje poprzez nominowanie kilku naprawdę dobrych projektów (najbardzej jaskrawy przykład wg mnie to "dom modrzewiowy"). W tym momencie to jury się po prostu skompromitowało - nie ma partnera do dyskusji. A najbardzej szkodliwe dla mnie jest mieszanie zwykłym ludziom w głowach poprzez umieszczanie na jednej "liście hańby" projektów bardzo złych, bardzo dobrych i po prostu przeciętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
shieldofhope już drugi raz wspomina się o śłupach stadionowych, 15.06.05, 17:19 i znowu nikt ani słowem nie zająknął się, jaka mogłaby być alternatywa! Jakież to irytujące, również w wykonaniu Pana Redaktora. Słupy są brzydkie i szpecą panoramę. To prawda. Ale przecież nie ukega wątpliwości, że powstać musiały- jest to wymóg PZPN i UEFA dla zespołów grających w ekstraklasie, i są one warunkiem uzyskania licencji. Stadion Cracovii znajduje się przy ul. Kałuży od 99 lat, może krócej, historii klubu nie znam, ale z artykułu wynika, że nikt z szanownego grona komisji ani słowem nie wspomniał, jak możnaby te słupy wybudować w sposób, który bardziej estetycznie wkomponowałby się w pejzaż miasta. Barokowe nadbudówki na szczycie kazdego słupa? Nie rozumiem. To trochę tak, jakby do plebiscytu "skandal sezonu" zgłosić fakt, że lato było pochmurne i padało...Oczywistym jest że słupy musiały byc postawione, jednak komisja nie krytykuje SPOSOBU, w jaki je ustawiono, ale sam FAKT ICH ISTNIENIA. Oczywiście, z punktu widzenia wielce szanownych Panów Jurorów, skoro stadion szpeci panoramę, należałoby nakazać klubowi jego rozebranie, a niech postawią sobie za jakieś 50mln złotych stadion spełniający nowoczesne kryteria, w jakimś innym miejscu, np. na obrzeżach....Co nas to obchodzi? My jesteśmy od oceniania estetyki...Tak? Jak można w ogóle porównywać inwestycję kłopotliwą, ale absolutnie konieczną, ze skandalicznym kanałem, czy absolutnie nielegalną nadbudówką kamienicy???? Panowie, wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
tzzz Re: już drugi raz wspomina się o śłupach stadiono 15.06.05, 18:03 to proste: wystarczyło zrobić słupy teleskopowe, tak jak robi się je w wielu zabytkowych miastach Europy. Byłyby wyciągane tylko podczas meczów albo treningów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artes Re: już drugi raz wspomina się o śłupach stadiono IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:44 końcówka wypowiedzi -zła, ta nadbudowa nie jest nielegalna! wręcz przeciwnie, to GW zrobiła wszystkim "wodę z mózgu",ale tak właśnie wygląda prasowa manipulacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Re: już drugi raz wspomina się o śłupach stadiono IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:28 Tylko dla twojej wiadomości.. I internautów.. Budowa jest legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śródmieście Hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:07 Tłumy zwiedzających udają się codziennie na błonia w okolice cichego kącika by podziwiać jeden znajwspanialszych widoków na świecie!!! Z powodu braku miejsca policja odsyła zwiedzających w rejony Wawelu. Podobo gorszy widok ,ale wszyscy nie pomieszczą się na błoniach!!! Ludzie nie popadajmy w skrajności. Mieszkam w Krakowie od urodzenia ,blisko błoń, ale jeszcze nigdy nie słyszałem żeby ludzie chodzili na błonia i oglądali Wawel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obojętny Przestaję kupować G.W. IP: *.aine.pl 20.06.05, 21:33 Bo to hańba żeby tak poważna gazeta zajmowała się pierdołami.Nie jestem kibicem ale czytając Waszą gazetę częściej "przeszkadza" Wam Cracovia niż jaKIŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obojętny Re: Przestaję kupować G.W. IP: *.aine.pl 20.06.05, 21:36 C.D.KLUB CZUJĘ NAGONKĘ GAZETY WYBORCZEJ LUDZI W NIEJ PRACUJĄCYCH NA CRACOVIĘ. Ot takie moje spostrzeżenia jako czytelnika. Będziecie mieć więcej przeciwników niż zwolenników i to w najbliższym czasie. POWODZENIA Mieszkaniec salwatora któremu słupy NIE PRZESZKADZAJĄ !!! Odpowiedz Link Zgłoś