Dodaj do ulubionych

Czy to uczciwe jeżeli ....

25.06.05, 14:35
W ramach oplat za mieszkania sa pozycje, które nalicza się od każdego
mieszkańca - niekoniecznie czlonka rodziny - właśnie od liczby osób
mieszkających pod danym numerem mieszkania (dotyczy to róznież wynajmujących)
są to oplaty za:
winde= stawka x liczba mieszkających
wywóz śmieci = stwka x liczba mieszkających
z tego co zauważa wielu mieszkańców wspólnot: londynu i paryża niektóre
rodziny powiększyły się bądź to przez narodzenie się dziecka, przyjęcie
opiekunki do dziecka (babcie?); bądź też obserwują mieszkańcy większą
liczbę, podnajmujących w wynajmowanych mieszkaniach; natomiast, jak mówiła
mi znajoma, z rozmowy z p. Administrator wynika, że nikt nie zgłosił
zwiększonej liczby osób do korekty opłat (zwiększenia ich). więc ponawiam
pytanie postawione w temacie CZY TO UCZCIWE??? - czy osoby te nie są śwaidome
tego, że okradają wspólmieszkańców?!
Przypominam, że dotyczy to również wjeżdżania przez nieuprawnionych za
ogrodzenie bydynków czy też do podziemi .....
Obserwuj wątek
    • wtv Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 25.06.05, 18:31
      a czy państwo w którym nam przyszło mieszkać, postępuje uczciwie ? podatki są
      uczciwe ? oceny w szkole zawsze dostawałaś uczciwie ? wszystko wokół nas takie
      jest. Jak chcesz walczyć z wiatrakami, to powodzenia !!
      • albals Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 25.06.05, 19:45
        Zauważ łaskawie, że czynienie zła przez innych nie upoważńia ani Ciebie, ani
        mnie, ani kogokolwiek do odwetowego dzialania, do odpłacania tym samym, od
        wymierzania kar są odpowiednie organa.
        Wracając na nasze podwórka to PYTAM PONOWNIE CZY TO W PORZĄDKU?! by okradać
        sąsiadów?!, jak nie zapłacisz Ty dlaczego mam płacić ja czy którykolwiek z
        mieszkańców za Ciebie?! Abstrahując od naganności złodziejskiego procederu, to
        nawet wśród złodziei podobno panował tzw "kodeks" honorowy który nie pozwalał
        okradać swojego środowiska.
        • rybkavielorybka Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 25.06.05, 20:37
          no to trzeba zacząć uprzejmie donosić administracji.Też nie chcę płacić za
          innych, to chyba normalne.
        • login_sceptyk Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 00:03
          Nie, to nie jest uczciwe, ale jesteśmy narodem złodzieli i cwaniaków. Wiadomo że
          nie zgłoszenie ilości osób itp, jest aktem, o którym mozna potem opowiadać np.
          przy wódce wzbudzając wśród współbiesiadników podziw dla swej zaradności i
          bezkompromisowości. Płacić? Za co?
    • aga.ana Czy to normalne?? 26.06.05, 21:00
      Mam pytanie: czy to normalne, ze niektorzy mieszkancy naszego Osiedla potrafia
      znalezc problem we wszystkim co sie wokol dzije? Nie wspomne o "bialym piesku
      ktory sie przechadza koko blokow" i innych absurdach...
      Do zalozyciela posta mam pytanie: czy wyobraza sobie Pan/Pani pobieranie oplat
      za eksploatacje windy od nowodrodka? Albo moze winda powinna byc na
      monety/zetony? Moze portiernie zrobimy i jakis mily staruszek bedzie pobieral
      oplaty, w zaleznosci od tego, na ktore pietro bedzie wjezdzala osoba
      zainteresowana?
      A co jesli mieszkaja w mieszkaniu 3 osoby, ktore maja setki znajomych? moze
      obciazaich oplatami?? A jesli wyjzedza na pol roku i w ogole opuszcza Osiedle -
      moze zwolnimy go z oplat?

Ludzie zastanowcie sie co piszecie na forum. NIe osmieszajcie sie, bo takie
      posty sa zenujace. POczucie sprawiedliwosci to jedno, a oskarzanie innych o
      okradanie wspolmieszkancow to drugie. Pewnie nastepnym posunieciem bedzie
      zwolanie komisji sprawdzajacej uprzejmie, kto w mieszkaniu mieszka a kto nie.
      Propozycji "uprzejmego donoszeniu administracji" nie skomentuje.
      Minispoleczenstwo donosicieli chcemy sobie zorganizowac?
      • ciekawski_1 Re: Czy to normalne?? 26.06.05, 21:53
        Wreszcie jakis rozsadny glos na forum!
        Co prawda autorka zaraz zostanie pewnie posadzona o kradziez wspolnych pieniedzy
        poprzez wozenie noworodka winda, ale widac promyk nadziei ze nie wszyscy
        wygladamy jak mieszkancy osiedli opisanych w tym artykule:
        serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2785902.html
      • albals Re: Czy to normalne?? 26.06.05, 22:15
        normalne, wszak oplaty za winde i wywóz śmieci naliczane są od osoby,
        noworodek, niemowlę, dziecko, młodzieniec itd, sa osobami i nie widzę powodu
        aby za te osoby nie placono! Zwykla uczciwość nakazuje zgłoszenie tego faktu w
        Administracji celem dokonania przez nią korekty. I to jest postawa normalna a
        nie wyszukiwanie powodu (mały za _mały, mniejszy najmniejszy)jak pomnejszyć
        swoje obciązenia kosztem innych.
        • aga.ana Re: Czy to normalne?? 26.06.05, 23:25
          normalne? wiec normalne jest obciazanie opiekunki dla dziecka oplatami za wywoz
          smieci i uzytkowanie windy, nawet jesli nie mieszka tutaj? prosze sie zastanowic
          i sprecyzowac swoje poglady - nie opowiadam sie za utajnianiem liczby
          mieszkajacych osob i zgadzam sie ze takie dane powinny byc aktualizowane - ale
          nie mozemy popadac w skrajnosci i atakowac wszystkich ,ktorzy tego nie zrobili.
          Zmiana sposobu naliczania takich oplat moglaby cos dac, musimy sie tylko
          rozsadnie zastanowic, jaka zmiane wprowadzic. Nie oskarzajmy sie o zlodziejstwo
          i nieuczciwosc. Reprezentujmy jednak jakis poziom, prosze.
          • albals Re: Czy to normalne?? 27.06.05, 08:30
            Proszę spokojnie przeczytać, nie jest napisane o dochodzących osobach, jest
            natomiast o mieszkańcach, dochodzący nie jest mieszkańcem; jest również o
            podnajmujących mieszkania u właścicieli, a oni są mieszkańcami. Emocje nie są
            dobrym doradcą, lepiej się przez moment zatrzymać nad tekstem i spróbować
            zrozumieć o czym piszący pisze, wówczas uniknie się atakowania normalych
            reakcji, którymi jest między innymi niezgadzanie się na to by jedni za drugich
            ponosili koszty, bo to już jest nieetyczne.No i nie bójmy się nazywać zjawiska
            tego po imieniu.
            Apropos psów bez kagańcy i smyczy - to również nie jest do lekceważenia
            problem. Zanieczyszczają teren na którym bawią się dzieci, niszczą zielen,
            (wydrapukąc trawę i "podlewająć" drzewka co powoduje ich usychanie) za które
            również placą wszyscy mieszkańcy - pomijając już aspekt higieny i estetyki.
            Cieszy mnie propozycja zastanawiania się, własnie od początku o to mi chodzi.
            Nie możemy być przeciwko sobie tworząc - czy tego chcemy czy nie - wspólnotę
            interesu. Interesu w sensie takim by utrzymać miejsce wspólnego zamieszkiwania
            na zawsze w stanie estetycznym i tanim. Pozdrawiam życząc miłego dnia :).
    • ferla Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 21:34
      ja natomiast nie rozumiem dlaczego opłaty za windę i śmieci są naliczane od
      osoby, a nie od mieszkania... zdaje sobie sprawę, że większa ilość osób może
      [aczkolwiek nie musi] produkować więcej śmieci oraz częściej jeździć windą, ale
      nie sądzę, by było to aż w tak drastycznym stopniu, by np. zwiększać
      częstotliwość przyjazdu śmieciarki, itp...
      oświećcie mnie, plisss.
      F.
      • mieszkanka123 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 22:49
        no własnie, nie od osoby ale od mieszkania... a moze lepiej od piętra:):):) bo
        jak ktos mieszka na parterze, i jest ich np. 7 to chyba średnio się cieszą.
        a tak w ogóle kto wymyślił te opłaty za winde?????????/ przeciez chyba nic
        takiego nie istnieje??????????
        • albals Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 22:57
          w ogóle winde zaprojektował architekt,a kto miałby placić za jej eksploatację
          niby?; czasy kiedy wszystko było wszystkich czyli niczyje minęły, teraz kazdy
          musi placic za siebie. Jeżeli chodzi o oplaty za winde sądzę, że mozna przejść
          na opłaty wg metrazu, natomiast jeżeli chodzi o oplaty za smieci to nie wiem
          czy jest to możliwe gdyż MPO narzucało normy "produkowania" śmieci" za każdą
          zamieszkałą osobę, teraz jednak rozbito monopol MPO i placi się za (chyba) za
          faktyczną ilość wywiezionych śmieci, ale o to nalezy zapytać w administracji,
          panie są na bieżąco w sprawie ...
          • mieszkanka123 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 23:14
            he he:):)w ogóle to dziękuję za informacje:)
            no to ja jeszcze większy zładziej jestem bo już chwilę tu mieszkam i jakoś nie
            zdarzyło mi się płacić za eksploatację windy, a przynajmniej nikt tego nie
            wyszczególniał i nie mnożył przez liczbę mieszkańców w tym mojego zgłoszonego
            noworodka:):):)no chyba że chodzi Ci szanowny Albalsie o pozycje "zaliczka na
            koszty eksploatacyjne i administracyjne części wspólnych" ale to rzeczywiście
            od początku liczone jest od metrażu
            • albals Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 23:35
              mieszkanka123 napisała:

> he he:):)w ogóle to dziękuję za informacje:)
              > no to ja jeszcze większy zładziej jestem bo już chwilę tu mieszkam i jakoś
              nie
              > zdarzyło mi się płacić za eksploatację windy, a przynajmniej nikt tego nie
              > wyszczególniał i nie mnożył przez liczbę mieszkańców w tym mojego zgłoszonego
              > noworodka:):):)no chyba że chodzi Ci szanowny Albalsie o pozycje "zaliczka na
              > koszty eksploatacyjne i administracyjne części wspólnych" ale to rzeczywiście
              > od początku liczone jest od metrażu

Od początku winda jest wliczana do oplat, proszę sobie sprawdzić skladniki w
              piśmie otrzymanym od administratora, chodzi o to,że juz po zamieszkaniu mamy
              obowiązek informowania adninistracji o każdej zmianie celem dokonywania przez
              nią korekt w dół lub w górę. Nie widzę powodu do kpin i dezawuowania takich
              wartości jak pfrzyzwoitość i uczciwość wobec wspólmieszkańców.pozdrawiam.
              • mieszkanka123 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 26.06.05, 23:54
                hmm... ja jak najbardziej uważam, że uczciwość to przede wszystkim...
                sprawdzałam właśnie zanim cokolwiek napisałam, bo tak mnie to zainteresowało, i
                w moim wyszczególnieniu wyraźnie eksploatacja części wspólnych pomnożona jest
                przez metraż mieszkania, nie przez liczbę osób je zamieszkujących, ale to może
                u was w londynie jest inaczej- a ja z paryża jestem:)
                ja również pozdrawiam i dobrej nocy zycze:)i niech już noworodki i opiekunki
                nie spędzają szanownemu sąsiadowi snu z powiek:) trochę więcej luzu też życzę,
                bo sam jeden świata sąsiad nie zmieni, to po co się tak wszystkim przejmować,i
                ciśnienie sobie podnosić. i serio pisze, bez sarkazmu.

• albals Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 27.06.05, 08:34
                  Bez komentarza. O etycznych zasadach nie dyskutuje się jeno się ich
                  przestrzega, natomiast to co poza tematem mojego posta samo się swą treścią
                  skomentowało.
    • repsaj Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 27.06.05, 12:03
      N I E U C Z C I W I E
    • krzysiek_p1 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 27.06.05, 18:27
      Jedyną opłątą, która naliczana jest w odniesieniu do liczby mieszkańców jest opałta za śmieci.
      Pozostałe opłaty aministarcyjne naliczane są jako mnożnik metrażu.
      Jeśli chodzi o "obowiązek" zgłaszania mieszkańców do administracji, to ma on na celu przede wszystkim ułatwić paniom z administracji wyliczenie odpowiedniego ryczałtu za wodę - bowiem to jest naliczane x liczba osób. Ale koniec końców za wode jest wyrównanie - i albo się pieniądze dopłaca, albo się odzyskuje. (na marginesie ten system ryczałtowy jest troche bez sensu, bo 2 osoby mogą zużywać tyle wody ile 4ry).
      A jaką masakryczną sumę stanowią opłaty za śmieci to każdy może przekonać się zerkając na rozliczenie... Nie widzę więc powodu robić tragedii i używać tak szumnych słów. Oczywiscie lepiej jest nie "oszukiwać" na te 2 zł miesięcznie, ale jesli ktoś zgłosi np. urodznie dziecka 2 miesiące po czasie, to nie ma potrzeby go potępiać.
      • albals Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 28.06.05, 06:35
        Witam i dziękuje za włączenie się do dyskusji, ale jak widać najtrudniej
        rozmawia się o sprawach oczywistych. Na zakończenie dyskusji jak w temacie
        początkowym odniosę się do kilku spraw:
        - Woda rozliczana jest wg wskazań wodomierzy - zapytanie o liczbę mieszkańców
        jest potrzebne do pierwszego,szacunkowego naliczenia - rzeczywiście później
        każde następne rozliczenie jest wg wsk. wodom;
        - Winda będzie później rozliczana wg liczby mieszkańców - jak w pierwszym
        kwartale; chyba, że wspólnota podejmie inną decyzję;
        - Niezrozumiałym natopmiast jest dla mnie kierowanie rozmowy na jeden wątek
        mianowicie wywóz śmieci i niską opłatę, a pomijanie ogólnie ujętego wątku
        wzajemnej uczciwości i poszanowania praw i obowiązków w ramach tej w końcu
        niewielkiej wspólnoty.
        Wszakże nie chodzi o rozmiar - bo z czasem poszerza się krąg spraw
        lekceważonych a istotnych -
        tylko o przyjęcie jako zasade, że własnośc ma być szanowana [miejsca
        parkingowe, postojowe są czyjeś, kto za nie zaplacił - dalczego wjeżdżają na te
        miejsca i do wewn. kwartału ci, ktorzy nie wykupili tych miejsc?!],
        klatka[tu chodzi o zachowanie czystości biegów schodowych i cian], piwnice
        [zachowanie czystości, gaszenie światła],garaże, zieleńce, cisza nocna,
        nietrzepanie z balkonów róznych rzeczy, drzwi wejściowe itd., itd. ..... - to
        wszystko jest naszą wspólną sprawą - nie pojedynczych osób. Chodzi generalnie o
        to by każdy traktował każdy skrawek otoczenia wewnątrz budynku jak i na
        zewnątrz - jak własne mieszkanie, bo przecież z własnych środków będziemy to
        utrzymywac. Mamy to robić soldarnie i uczciwie. Tu będziemy spędzać ten czas, w
        czasie którego jedni będą zmęczeni po dniu pracy, inni będą przezywac dramaty i
        wówczas hałaśliwa muzyka może byc dla nich udręką, jeszcze inni bedą źle się
        czuć etc., etc. jak to w życiu naszym bywa. Daltego nalezy szanować prawa
        każdego do ciszy, spokoju, mieszkania w czystości i w otoczeniu czystym i
        estetycznym nie poniszczonym.
        Dlatego uważam, ze jezeli lekceważymy jedno nie uszanujemy drugiego, większego
        bo zacznie się stopnowanie lekceważonych spraw - każda następna nie bedzie
        wielka bo tylko nieco mniejsza od poprzedniej.
        To tyle na zakończenie, mam nadzieję, że nikt ie potraktuje tej wypowiedzi jako
        ataku na kogolwiek tylko jako wspólną sprawę mająca nas jednoczyć w zgodnym i
        życzliwym zamieszkiwaniu. Wszystkich pozdrawiam i życzę dobrego dnia.
        • krzysiek_p1 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 28.06.05, 13:56
          Ja postulowałbym jednak zasadę: jeden wątek - jeden temat. W przeciwnym razie będziemy rozmawiać nie wiadomo o czym.
          Oczywistą jest rzeczą np. że zajmowanie cudzych miejsc parkingowych jest naganne, ale wrzucanie wszystkich "uchybień" mieszkańców wzgledem siebie do jednego wora nie ma większego sensu. Temat parkowania był podnoszony po wielokroć.
        • bart71 Re: Czy to uczciwe jeżeli .... 29.06.05, 10:29
          Temat uczciwosci i zwyklej kultury to temat rzeka, ja zapytam konkretnie: czy
          to uczciwe,ze w garazu poza miejscem parkingowym - na trasie przejazdu (!) -
          stoi, piekny skadinad, motocykl (chopper) honda shadow??? Ja wiem ile
          zaplacilem za miejsce parkingowe w garazu, inni chyba tez i uwazam ze niestety
          wykorzystywanie przestrzezeniu publicznej, ale za ktora m.in. ja zaplacilem, bo
          placilem przeciez za niezaklocony dojazd do miejsca w garazu jest przejawem
          nieuczciwosci i braku kultury. Nota bene dziwi mnie absolutny brak reakcji
          ochrony (bo chyba jest to ewidentne naruszenie "porzadku domowego").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka