Dodaj do ulubionych

WSPÓŁCZESNY OJCIEC

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 16:59
Moi drodzy robie referat na temat roli ojca w rodzinie! Bardzo byłabym
wdzieczna jesli napiszecie w kilku zdaniach : JAKI JEST WSPÓLCZESNY OJCIEC
jakim kryteriom odpowiada? BEDE BARDZO WDZIECZNA ZA POMOC! POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz ojciecx3 Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:28
      żyje średnio 8,5 roku krócej niż żona , swoje hobby obranicza tak aby pasowało
      całej zgrai (właczając psa), zarabia bardzo dużo , z całości rozliczając się
      przed niepracującą żoną , jest wyśmiewany przez lewicowe , suche i jałowe
      dewiantki , jest powszechnie niedoceniany lecz nie widać na horyzoncie
      kogokolwiek , kto przejął by jego zadania
      • ciupazka Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC 26.06.05, 21:03
        Pijocyna, nic go nie obchodziła rodzina, wreście sie po 15 rokak , abo i
        wceśniyj sie ozwodzom a on cały kontakt z dzieciskami mo w telefonie.
        Ociec na sto i dwa! Nie kozdy, nie kozdy, coby mi na głowicke zaś nieftorzy
        tu bez potrzeby nie weśli. Takik znom! Ociec całom gębusiom trójki dzieci.
        • rayfura Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC 26.06.05, 21:22
          dziecioroby nic ujac nic dodac
    • kr_kap Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC 26.06.05, 21:34
      Fajny temat referatu. Taki mniej więcej jak ten "Jaki jest współczesny człowiek"...
      • Gość: Magda Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 21:57
        Hej! no fajny temat! A Czy masz jakies zdanie na ten temat? Bedzie mi miło go
        odczytac!Pzdr
        • Gość: m.m Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:15
          Ojcowie współcześni są bardzo różni.Najczęściej przenoszą wzorce zachowań z domu
          rodzinnego,lub gdy było im źle to starają się nie popełniać błędów swoich
          rodziców. W moim otoczeniu większość jest pozytywnych /oprócz mojego byłego
          męża/Obecny mąż jest ojczymem dla mojego syna i bardzo żałuję ,że nie on jest
          ojcem bo jest świetny.
        • kr_kap Re: WSPÓŁCZESNY OJCIEC 26.06.05, 23:38
          Na temat współczesnego ojca? Stelaż mam:

- co to "współczesny" (XX wiek? Po drugiej wojnie? Po '89 w Polsce?
          Współczesny-nowoczesny? Wiek ojca: dwudziesto-/trzydziesto/-czterdziestoletni?
          Ten, który teraz staje się ojcem, 2005 rok?, i tak dalej);

- co to "ojciec" (oczekiwania jakiejś-jakiej?-grupy społecznej wobec tej roli,
          czy to miejsce przynależne z racji biologicznych więzów, czy rola do spełnienia
          i jak definiowana, miejsce w hierarchii rodziny i co trzeba, żeby mogła być mowa
          o "ojcu", i tym podobne);

- gdzie ten współczesny ojciec do rozważenia, w jakim miejscu na Ziemi i w jakim
          kontekście; czy Europa, czy Afryka, czy chrześcijaństwo, czy islam, czy
          społeczeństwo "postindustrialne", czy pierwszy, czy trzeci świat, czy wieś czy
          miasto i tak dalej.

- czy na przykład pytanie o "współczesnego ojca" ma jakiś związek (i jaki) z
          pytaniem o współczesnego mężczyznę, czy raczej z pytaniem o współczesnego
          człowieka - czy o współczesnego wychowawcę - czy o członka rodziny/rodzinę - czy
          o sprawny/kompetentny tryb w maszynie proukcyjnej - czy co tam jeszcze.

- jaka jest różnica między ojcem współczesnym a niewspółczesnym;

- jak są czytane te słowa "współczesny ojciec", czyli jaki jest i według kogo
          jest taki właśnie, oraz co sprawia, że jest taki a nie inny według tego kogoś.

Zakresy wielu z tych pytań pokrywają się oczywiście, ale to pierwsze
          skojarzenia, które mi się nasunęły.

pozdrawiam,
          K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka