Dodaj do ulubionych

Nie kradnij

IP: *.tele2.pl 31.07.02, 11:18
Tak jestem wściekła. Wracałam właśnie z pracy, z całą moją miesięczną
wypłatą. Odbieram ją osobiście, bo prof. Belka nieco przeholował.
Pilnowałm plecaka, jak oka w głowie. Może rzecywiście trochę się zagdałam z
koleżanką, ale mój plecak był pod ciągłą moją kontrolą, tak mi się
przynajmniej wydawało. Niestety, tłok, ścisk zamęt, jaki panował w
tramwaju.... i niestety mój portfel zniknął nie wiadomo gdzie, najpewniej w
kieszeni jakiegoś... A niech tam nie będę mimo wszystko się wyżywać.
To wydarzenie skłoniło mnie do reflesji: Czy kogoś jeszcze w tym kraju, gdzie
wiekszość to katolicy, obchodzi przykazanie Dekalogu: NIE KRADNIJ?
Czy w czasach rozwoju kapitalizmu i demokracji nie zostało zakopane głęboko
pod ziemią?
Jak to widzicie, czy dla Was jest ono istotne??
Czy to przykazanie nie zawiera tego całego aspektu kradzieży?
Czy postępuję dobrze, kiedy na targu kupuję płytę przegraną z oryginalnej,
która kosztuje mnie jedną czwartą tej oryginalnej.
Gdy mnie na to nie stać idę na targ i kupuję podrabiane dżinsy, żeby mieć w
czym chodzić.
To przecież wszystko to jest kradzież, gdyby nie było odbiorców, jej by nie
było.

Obserwuj wątek
    • belami1 Re: Nie kradnij 31.07.02, 12:47
      Współczuję Tobie, mam pytanie czy złożyłaś zawiadomienie na policji. Wiesz nie
      sądzę aby odnaleziono Twój portfel i sprawcę, ale może kiedyś tam policja
      zorganizuje obławę i kogoś uchronią od takiej krzywdy. Poza tym po co organy
      ścigania mają chwalić się jakiego to spadku przestępczości doczekaliśmy się po
      latach ciężkiej pracy policji.
      Odpowiadając na twoje pytanie chyba w związku z transformacją gospodarczą tego
      kraju i lansowanym wzorcem zachowań typu pierwszy milion należy ukraść a
      karierę zrobić choćby i po trupach uległ załamaniu cały sytstem wartości
      moralnych.
      Bo złodziejem dzisiaj jest każdy, skorumpowany polityk wszelkiego szczebla,
      urzędnik administracji publicznej, menadżer spółki Skarbu Państwa, obywatel
      dokonujący lewych odpisów podatkowych a nawet dzieciak przegrywający płyty lub
      gry na nagrywarce.
    • tomcrac Owca pozarla wilka! 31.07.02, 17:31
      Godzina 11:30, upal, jade tramwajem a ze mna ok 10 osob, na kolejnym przystanku wsiada 3-ech machos muchos gracios. Ich pieknie pozlacane kolczyki w uszach oslepiaja mnie.. na oko maja po 18 wiosen. Jeden z nich podchodzi do miejsca, przy ktorym siedze i grzecznie pyta czy mam zegarek (ubrany jestem w koszule z krotkim rekawem :) jego koledzy siadaja nieopodal. 5 letni Casio chyba mu sie nie podoba, wiec zaczyna pytac o czas :D Godzina chyba tesh nie byla jego, bo kolejne pytanie dotyczy 2zl..
      - nie mam - pada odpowiedz
      - na pewno - chlopie dalej zapytuje
      I wtedy znudzil mi sie ten wywiad a pani adrenalina przyszla z pomoca, wstalem i ryknalem chlopięciu prosto w twarz pokazujac mu swoj plecak:
      - a moze sam chcesz sprawdzic?!
      - nie - odpowiedzial skruszonym glosikiem, blask kolczykow przyblakl znacznie :D Koledzy chlopiecia, siedzieli 2m ode mnie i gdyby tylko wiedzieli, ze nie jestem tak grozny na jakiego sie kreuje, znokautowaliby mnie na nastepnym przystanku. Chlopie grzecznie usiadlo, a ja jeszcze raz upewnilem sie czy jest pewny, ze nie chce sprawdzic zawartosci plecaka. Gdy wysiadalem na nastepnym przystanku jeszcze mnie grzecznie pozegnal: nara :D

Jestem z siebie dumny, ze w koncu znalazlem w sobie wilka :-)
      • kropka. Re: Owca pozarla wilka! 31.07.02, 18:04
        W zeszłym tygodniu skradziono mi torbę wybijając szybę w samochodzie. Stałam na
        czerwonym świetle w centrum miasta w biały dzień (ok.13-tej). Torba była POD
        siedzeniem pasażera. Wszystko trwało ułamek sekundy. Artysta w swoim fachu!
        Co się dziwić gówniarzom? Przecież w tym kraju kradnie niemal każdy, kto ma
        ręce, nogi i mozliwości.
        Przykazania? Moralność? Etyka? To już cechy i słowa w zaniku.
        pozdrawiam
      • bonzaj1 Re: Owca pozarla wilka! 31.07.02, 18:05
        hehehe wiecej miales farta niż rozumu...:)Zreszta ...moim zdaniem na oko widac
        czy mozna do kogos przudymic czy siedzioec cicho bo mozna oberwac...fakt
        czasami mozna sie przeliczyc,ale coz ryzyko zawodowe...:)A swoja droga to tamci
        kolesie to jakies leszcze mosialy byc skoro w trojke spękali..:)a Możę to ty
        jesteśtakim twardzielem żę sie przesteaszyli..hheheheh pozdro....
        • tomcrac Re: Owca pozarla wilka! 31.07.02, 18:53
          > hehehe wiecej miales farta niż rozumu

Szczescie na pewno mi dzisiaj sprzyjalo, ale moj rozum zostaw w spokoju. Inaczej mozesz zachowac sie w tramwaju gdzie jest wiecej osob, a inaczej na ulicy.

> Zreszta ...moim zdaniem na oko widac
          > czy mozna do kogos przudymic czy siedzioec cicho

Na oko to tamci kolesie kradna samochody wieczorami, a bejsbola nosza pod kurtka.

> kolesie to jakies leszcze mosialy byc skoro w trojke spękali..:)a Możę to ty
          > jesteśtakim twardzielem żę sie przesteaszyli..hheheheh pozdro....

Nie jestem twardzielem, ale istnieje cos takiego jak zastraszenie napastnika. Na kazdym kursie samoobrony na pierwszej lekcji powiedza Ci, ze nie mozesz byc owieczka, bo wtedy sprawa jest zawsze przegrana. Aha i mysle tez, ze nie bez znaczenia w tym zastraszaniu byl moj kolczyk w brwi ;)
        • tomcrac Re: Owca pozarla wilka! 31.07.02, 18:55
          Bonzaj pomysl logicznie i napisz dalszy ciag wydarzen przy zalozeniu, ze nie postawilem sie temu chloptasiowi, tylko dalej siedzialem w tym tramwaju bez slowa.
          • peteen Z innej beczki... 31.07.02, 19:00
            tommy, miałem cie juz dawno spytać, o co biega z tym twoim motto, juz
            nauczyliśmy się go na pamięć, ale chyba nie o to biegało...
            :c)

ps. a wiecie, że na mnie jakoś nie napadają ? a i ja jakby nieco cichszy...
            • tomcrac Re: Z innej beczki... 31.07.02, 19:45
              hmmm nie bardzo wiem, co tu jest do wyjasniania :) Taka mam sygnaturke i tyle. Pewnie korzystales kiedys z usenet'u, a tam tego pelno. Niedlugo pewnie jakas nowa zlota mysl przepisze.
              pozdroofka
      • mikolaj7 Re: Owca pozarla wilka! 31.07.02, 22:03
        brawo :-)

fajnie czyta sie takie teksty...

ale troche obojetnosc innych ludzi na takie sceny jest
        porazajaca
        • Gość: tomCrac Re: Owca pozarla wilka! IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 22:11
          > brawo :-)
          > fajnie czyta sie takie teksty...

Dziekuje bardzo :)

> ale troche obojetnosc innych ludzi na takie sceny jest porazajaca

To fakt, ale w tym wypadku chyba im wybacze, bo chlopie mowilo nadzwyczaj cicho i dopiero kiedy ja sprawe wzialem w swoje rece zaczeli sie tym interesowac.
    • kustosz.m NIe kupuj kradzionego, Nie kradnij 31.07.02, 18:58
      trzymaj sie, mimo wszystko...
      wyplate dobrze miec na koncie.
      pozdrawiam
    • Gość: substance przykro mnnie IP: 57.67.18.* 31.07.02, 20:38
      ale zostałaś ukarana za pazerność nie chciałaś oddać cesarzowi co cesarskie:P
      ale tak poważnie to lepiej trzymac forsę w banku mimo że płacisz od tego
      podatek bo i tak się Oopłaca
      na policję nie licz nigdy w miejscu gdzie pracuje było już parę kradzieży i
      NIGDY nie przyjechali w porę nie mówiac już o odzyskaniu utraconych rzeczy....
      kiedyś dzwoniłem na alarmowy 997 i nie odebrano go prze 15 minut!!!!!!!!!!!
      masz pojęcie????????? i kiedy dzwonie z pretensjami dlaczego tak jest ....to
      oni z mordą na mnie "czego ja chce" i " jak mnie sie nie podoba to mogę złożyć
      skargę do komendanta głównego" ot i cała nasza policja....
      żal ze nie masz już kasy która na pewno zarobilaś cięzko :(((((((((
      • Gość: Kasia Re: przykro mnnie IP: *.tele2.pl 02.08.02, 14:47
        Coz, dzieki za wspolczucie i za wyrazy co do mojej glupoty. Niech Wam bedzie!
        Chcialam pobudzic dyskujse na temat Dekalogu, ale jak widze nikogo to juz nie
        obchodzi, czy nie powinnismy kierowac sie w zyciu przykazanimi, jesli wierzymy
        w Boga.
        A nie kradnij, to bardzo w dzisiejszym zyciu istotne przykazanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka