Dodaj do ulubionych

W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało k...

08.07.05, 08:24
Z podanych miejsc, za najlepsze uważam ul. Szewską i Nowe miasto oraz Mały
Rynek, a za zdecydowanie najgorsze Rynek Główny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Erosik W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało k... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 08:44
      Jedyną właściwą lokalizacją dla tego tzw. arcydzieła jest Aleja Róż w Nowej
      Hucie! Wypełni lukę po dziele prof. M. Koniecznego - Włodzimierzu Leninie.
      Dla obniżenia kosztów Prof. Prezydent powinien zaproponować wykorzystanie
      resztek fundamentów poprzednika, tak bliskiemu sercu krakowskiego Prezydenta.
      • dr.verte Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 09:03
        Huta albo Rybitwy ewentualnie Kurdwanów hehehe
      • Gość: feelgood Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 80.55.237.* 08.07.05, 09:19
        Popieram! Huta zaczyna być modna. Kto wie czy za jakiś czas nie będzie takim
        krakowskim Soho czy inną Tribecą. Oczywiście jak wcześniej wytępią blokersów...
        • Gość: giovan Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:08
          ja też jestem za ulokowaniem tej rzeżby w hucie!!

w końcu tm mieszkam...
    • Gość: ja Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:20
      Aleja Róż! Niech to stoi jak najdalej od Centrum Krakowa!
      • Gość: behemot Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 149.156.166.* 08.07.05, 09:59
        Jasne...bo centrum jest zarezerwowane dla wybitnego krakowskiego "artysty-profesora" Dź.
        • Gość: ar Mitoraj lub Dźwigaj na Małym Rynku IP: *.chello.pl 08.07.05, 11:28
          To jest rzeczywista alternatywa i dlatego zorganizowano ten plebiscyt. Nie
          zechcecie rzeźby Mitoraja na Małym Rynku w plebiscycie, będziecie mieć
          "Bolesława Wstydliwego" znanego autorstwa, już bez pytania mieszkańców o zdanie.

Cytuję za środową "GwK", bo nie znalazłem tego tekstu w interentowym wydaniu:

"Pomnik Bolesława Wstydliwego na Małym Rynku, hala w Czyżynach, a na rogatkach
          miasta tablice z napisem: "Witamy w Krakowie, w mieście królów polskich" - po
          obchodach 750-lecia lokacji Krakowa w mieście mają pozostać trwałe ślady (...)
          - To nie tylko pobożne życzenia - zaznaczał prof. Czesław Dźwigaj."
    • Gość: ja Plac Centralny lub skwer przed teatrem Slowackiego IP: *.crowley.pl 08.07.05, 10:01
    • Gość: bartekkk Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:09
      To kiczydło z dala od rynku!Proponuje rynek podgorski.
      • Gość: chmurka NIE dla galerii IP: *.autocom.pl 08.07.05, 10:47
        Lubię i cenię Mitoraja, chociaż zobaczyłam jego rzeźby dopiero w Krakowie. Długo
        mi ich brakowało, kiedy już zniknęły z Rynku.
        Spośród przedstawionych jedynym absurdalnym pomysłem jest postawienie Erosa
        przed galerią handlową i temu powiem stanowcze NIE.
        Głosuję za Rynkiem albo okolicą - Słowacki, Szewska...
        pozdrawiam
        chmurka An.
        • Gość: behemot Re: NIE dla galerii IP: 149.156.166.* 08.07.05, 10:56
          Dlaczego nie pl. Kolejowy? Wg mnie to najlepsza lokalizacja. Przede wszystkim dlatego ze wymusi zagospodarowanie placu na wysokim poziomie (to co dotad prezentowalo ECE to katastrofa) i moze dzieki rzezbie uda sie cokolwiek uratowac z wielkomiejskich zalozen Nowego Miasta....(a mialy byc fontanny i inne cuda wianki...)
          • Gość: Gacopyrz Re: Tak dla galerii IP: *.kompania.net 08.07.05, 11:08
            Wszystkie proponowane lokalizacje są niewłaściwe. Po przemyśleniu uważam, że
            najlepszym miejscem jest teren na przeciw kurii na Franciszkańskiej. Dzieło to
            uświetni proponowane miejsce i upubliczni co jest nie bez znaczenia.
        • Gość: KrzychM Tak w Nowym Mieście dla Ściętej Głowy... IP: *.devs.futuro.pl 09.07.05, 11:54
          ...w odwecie Niemców za "Nie" Wandy ;)
          Miejsce na Placu Nowego Miasta jest idealne tak ze względu na powyższą "wymowę
          symboliczną" jak i możliwość wkomponowania "nowego-wartosciowego" w
          "nowe-jeszcze niedowartościowane" wnetrze urbanistyczne które nabrałoby patyny i
          właściwej hierarchii
    • podpantoflem Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 11:22
      Proponuje na Gołębiej od strony Wiślnej. Teraz są tam dwa pachołki z łańcuchem
      pośrodku, żeby nie wjeżdżały samochody, a przecież tę samą funkcję mogłaby
      spełnić z powodzeniem głowa Erosa ;)
      • Gość: bart Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:24
        MAły Rynek vs Plac przed Galerią Krakowską
        • Gość: havi Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 80.50.251.* 08.07.05, 13:31
          Plac Przed Galerią Krakowską
    • garg_ul Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 14:52
      Zamkniecie ulicy Szewskiej, czyli placyk przed Bagatela? Jesli dobrze
      zrozumialem, to super miejsce...
    • 1sk1 Najlepiej Rynek Główny 08.07.05, 16:27
      lub Plac Szczepański po likwidacji parkingu lub przed Nowym Gmachem Muzeum
      Narodowego po likwidacji parkingu i pzreniesieniu Wyspiańskiego na Plac
      Szczepański.
    • Gość: kfc Sprzedać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 18:53
      Prezydent pyta krakowian, gdzie to postawić. A dlaczego nie pyta, czy w ogóle
      postawić? Niektórzy nazywająto sztuką - dla mnie to nie sztuka, to paskudztwo.
      I znam wielu, którzy tak uważają. Wystarczająco zaśmiecały Rynek zrobione przez
      p.Mitoraja genitalia z metalu, bodaj dwa lata temu. Jeśli to naprawdę warte 50
      tysięcy euro - to SPRZEDAĆ! I dać zysk na szkoły, szpitale. Ale czy ktoś kupi?

• Gość: kubapowiatowy za karę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 20:41
        Ja bardzo przepraszam, ale musi nam przecież pozostać jakaś pamiątka po tej
        świetlanej prezydenturze, z naszego w końcu wyboru. Zresztą w sumie a`propos,
        bo obaj mają podobną głębię w oczach. No i ta dynamika…
        Tylko gdzie to k… położyć? A może na Placu - nomen omen - Biskupim?
    • Gość: vvv Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 18:57
      Panie Prezydencie! Wykorzystam Pana gabinet jako toaletę. Panu zostawiam wybór
      miejsca, w którym pozostawię po sobie pamiątkę. Biurko, fotel, stół... A może w
      kącie pod drzwiami?
      Co - nieładne? A przecież to samo robi Pan Prezydent, oferując nam postawienie
      tego ... w Krakowie.
    • Gość: Jovan Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:12
      Ul. Szewska byłaby dobra, ale pod warunkiem likwidacji tej
      koszmarnej "barykady" z cegły klinkierowej, którą postawiono tam kilka lat
      temu. Natomiast co do lokalizacji przy Galerii Krakowskiej to nie wiem czy
      chodzi o teren, gdzie teraz znajdują się przystanki MPK obok dworca czy o
      przyszłe wejście do Galerii w połowie Pawiej (naprzeciw ul. Kurniki). Wszystkie
      lokalizacje byłyby dobre, chociaż wolałbym Szewską gdyby
      zlikwidowano "barykadę".
    • Gość: Robert Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 213.134.139.* 08.07.05, 21:20
      Uwazam,ze z zamieszczonych propozycji najlepsza jest Aleja Roz-miejsce na
      pomnik juz przygotowane-niewatpliwie ozdobi i ozywi ta czesc miasta,ktora
      stanowila juz w przeszlosci tlo dla innego monumentalnego-aczkolwiek
      niechcianego pomnika.Architekci przy projektowaniu tej czesci Nowej Huty
      korzystali z osiagniec Renesansu tak w zalozeniu urbanistycznym jak i w detalu-
      ksztaltowali niejako obraz "miasta doskonalego".Rzezby I.Mitoraja nawiazujace
      do Antyku,ktory to po dlugim okresie Sredniwiecza(476-1492lub1453)na nowo
      zaistnial wlasne w epoce Renesansu beda w centrum Nowej Huty idealnie ze soba
      koegzystowaly-wazne aby przyszedl rowniez czas na odswiezenie fasad budynkow
      przy Alei Roz.
    • Gość: Mi to raj Ul. Igołomska - skup metali kolorowych IP: *.crowley.pl 09.07.05, 10:13
      Pamięci zbieraczy rzeźbę tę poświęcam
      (...z mego wielkiego bólu, moja mała piosnka... żałosna)
    • Gość: ania Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.sm.pk.edu.pl 16.07.05, 11:16
      Mały Rynek (przynajmniej częściowo zniknie parking), bądź Nowe Miasto. Na pewno
      nie Rynek Główny czy Szewska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka