och-du 08.07.05, 08:24 Z podanych miejsc, za najlepsze uważam ul. Szewską i Nowe miasto oraz Mały Rynek, a za zdecydowanie najgorsze Rynek Główny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Erosik W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało k... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 08:44 Jedyną właściwą lokalizacją dla tego tzw. arcydzieła jest Aleja Róż w Nowej Hucie! Wypełni lukę po dziele prof. M. Koniecznego - Włodzimierzu Leninie. Dla obniżenia kosztów Prof. Prezydent powinien zaproponować wykorzystanie resztek fundamentów poprzednika, tak bliskiemu sercu krakowskiego Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 09:03 Huta albo Rybitwy ewentualnie Kurdwanów hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feelgood Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 80.55.237.* 08.07.05, 09:19 Popieram! Huta zaczyna być modna. Kto wie czy za jakiś czas nie będzie takim krakowskim Soho czy inną Tribecą. Oczywiście jak wcześniej wytępią blokersów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giovan Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:08 ja też jestem za ulokowaniem tej rzeżby w hucie!! w końcu tm mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:20 Aleja Róż! Niech to stoi jak najdalej od Centrum Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 149.156.166.* 08.07.05, 09:59 Jasne...bo centrum jest zarezerwowane dla wybitnego krakowskiego "artysty-profesora" Dź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Mitoraj lub Dźwigaj na Małym Rynku IP: *.chello.pl 08.07.05, 11:28 To jest rzeczywista alternatywa i dlatego zorganizowano ten plebiscyt. Nie zechcecie rzeźby Mitoraja na Małym Rynku w plebiscycie, będziecie mieć "Bolesława Wstydliwego" znanego autorstwa, już bez pytania mieszkańców o zdanie. Cytuję za środową "GwK", bo nie znalazłem tego tekstu w interentowym wydaniu: "Pomnik Bolesława Wstydliwego na Małym Rynku, hala w Czyżynach, a na rogatkach miasta tablice z napisem: "Witamy w Krakowie, w mieście królów polskich" - po obchodach 750-lecia lokacji Krakowa w mieście mają pozostać trwałe ślady (...) - To nie tylko pobożne życzenia - zaznaczał prof. Czesław Dźwigaj." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Plac Centralny lub skwer przed teatrem Slowackiego IP: *.crowley.pl 08.07.05, 10:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekkk Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:09 To kiczydło z dala od rynku!Proponuje rynek podgorski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmurka NIE dla galerii IP: *.autocom.pl 08.07.05, 10:47 Lubię i cenię Mitoraja, chociaż zobaczyłam jego rzeźby dopiero w Krakowie. Długo mi ich brakowało, kiedy już zniknęły z Rynku. Spośród przedstawionych jedynym absurdalnym pomysłem jest postawienie Erosa przed galerią handlową i temu powiem stanowcze NIE. Głosuję za Rynkiem albo okolicą - Słowacki, Szewska... pozdrawiam chmurka An. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: NIE dla galerii IP: 149.156.166.* 08.07.05, 10:56 Dlaczego nie pl. Kolejowy? Wg mnie to najlepsza lokalizacja. Przede wszystkim dlatego ze wymusi zagospodarowanie placu na wysokim poziomie (to co dotad prezentowalo ECE to katastrofa) i moze dzieki rzezbie uda sie cokolwiek uratowac z wielkomiejskich zalozen Nowego Miasta....(a mialy byc fontanny i inne cuda wianki...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacopyrz Re: Tak dla galerii IP: *.kompania.net 08.07.05, 11:08 Wszystkie proponowane lokalizacje są niewłaściwe. Po przemyśleniu uważam, że najlepszym miejscem jest teren na przeciw kurii na Franciszkańskiej. Dzieło to uświetni proponowane miejsce i upubliczni co jest nie bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzychM Tak w Nowym Mieście dla Ściętej Głowy... IP: *.devs.futuro.pl 09.07.05, 11:54 ...w odwecie Niemców za "Nie" Wandy ;) Miejsce na Placu Nowego Miasta jest idealne tak ze względu na powyższą "wymowę symboliczną" jak i możliwość wkomponowania "nowego-wartosciowego" w "nowe-jeszcze niedowartościowane" wnetrze urbanistyczne które nabrałoby patyny i właściwej hierarchii Odpowiedz Link Zgłoś
podpantoflem Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 11:22 Proponuje na Gołębiej od strony Wiślnej. Teraz są tam dwa pachołki z łańcuchem pośrodku, żeby nie wjeżdżały samochody, a przecież tę samą funkcję mogłaby spełnić z powodzeniem głowa Erosa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:24 MAły Rynek vs Plac przed Galerią Krakowską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 80.50.251.* 08.07.05, 13:31 Plac Przed Galerią Krakowską Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało 08.07.05, 14:52 Zamkniecie ulicy Szewskiej, czyli placyk przed Bagatela? Jesli dobrze zrozumialem, to super miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
1sk1 Najlepiej Rynek Główny 08.07.05, 16:27 lub Plac Szczepański po likwidacji parkingu lub przed Nowym Gmachem Muzeum Narodowego po likwidacji parkingu i pzreniesieniu Wyspiańskiego na Plac Szczepański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfc Sprzedać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 18:53 Prezydent pyta krakowian, gdzie to postawić. A dlaczego nie pyta, czy w ogóle postawić? Niektórzy nazywająto sztuką - dla mnie to nie sztuka, to paskudztwo. I znam wielu, którzy tak uważają. Wystarczająco zaśmiecały Rynek zrobione przez p.Mitoraja genitalia z metalu, bodaj dwa lata temu. Jeśli to naprawdę warte 50 tysięcy euro - to SPRZEDAĆ! I dać zysk na szkoły, szpitale. Ale czy ktoś kupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubapowiatowy za karę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 20:41 Ja bardzo przepraszam, ale musi nam przecież pozostać jakaś pamiątka po tej świetlanej prezydenturze, z naszego w końcu wyboru. Zresztą w sumie a`propos, bo obaj mają podobną głębię w oczach. No i ta dynamika… Tylko gdzie to k… położyć? A może na Placu - nomen omen - Biskupim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 18:57 Panie Prezydencie! Wykorzystam Pana gabinet jako toaletę. Panu zostawiam wybór miejsca, w którym pozostawię po sobie pamiątkę. Biurko, fotel, stół... A może w kącie pod drzwiami? Co - nieładne? A przecież to samo robi Pan Prezydent, oferując nam postawienie tego ... w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jovan Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:12 Ul. Szewska byłaby dobra, ale pod warunkiem likwidacji tej koszmarnej "barykady" z cegły klinkierowej, którą postawiono tam kilka lat temu. Natomiast co do lokalizacji przy Galerii Krakowskiej to nie wiem czy chodzi o teren, gdzie teraz znajdują się przystanki MPK obok dworca czy o przyszłe wejście do Galerii w połowie Pawiej (naprzeciw ul. Kurniki). Wszystkie lokalizacje byłyby dobre, chociaż wolałbym Szewską gdyby zlikwidowano "barykadę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: 213.134.139.* 08.07.05, 21:20 Uwazam,ze z zamieszczonych propozycji najlepsza jest Aleja Roz-miejsce na pomnik juz przygotowane-niewatpliwie ozdobi i ozywi ta czesc miasta,ktora stanowila juz w przeszlosci tlo dla innego monumentalnego-aczkolwiek niechcianego pomnika.Architekci przy projektowaniu tej czesci Nowej Huty korzystali z osiagniec Renesansu tak w zalozeniu urbanistycznym jak i w detalu- ksztaltowali niejako obraz "miasta doskonalego".Rzezby I.Mitoraja nawiazujace do Antyku,ktory to po dlugim okresie Sredniwiecza(476-1492lub1453)na nowo zaistnial wlasne w epoce Renesansu beda w centrum Nowej Huty idealnie ze soba koegzystowaly-wazne aby przyszedl rowniez czas na odswiezenie fasad budynkow przy Alei Roz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi to raj Ul. Igołomska - skup metali kolorowych IP: *.crowley.pl 09.07.05, 10:13 Pamięci zbieraczy rzeźbę tę poświęcam (...z mego wielkiego bólu, moja mała piosnka... żałosna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: W ankiecie dla krakowian miasto zaproponowało IP: *.sm.pk.edu.pl 16.07.05, 11:16 Mały Rynek (przynajmniej częściowo zniknie parking), bądź Nowe Miasto. Na pewno nie Rynek Główny czy Szewska. Odpowiedz Link Zgłoś