Gość: Prawdziwy Polak IP: *.broker.com.pl 15.07.05, 22:52 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: biały Re: Komentarze historyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:11 I to jest pokolenie Jana Pawła II? Rozumię człowieku że tyle wyniosłeś z nauk Naszego Wielkiego Rodaka. Ale też rozumię że masz jego nauki gdzieś. Ale wszyscy kiedys zostaną sprawiedliwie ocenieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONR Pipcia Człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 08:48 nie rzucaj pereł przed wieprze. To akuratnie nie jest zadne pokolenie JPII tylko zwyczajne bydło. Nawet nie zrozumiał, o czym napisałeś. Co mam sądzić o absolwencie podstawówki, który sądzi, ze tylko Żydzi są obrzezani? Przecież on w całym życiu był najdalej w Tłuszczu - że tak powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Baran Babo IP: *.crowley.pl 16.07.05, 10:12 Gość portalu: ONR Pipcia napisał(a): > To akuratnie nie jest zadne pokolenie JPII > tylko zwyczajne bydło. > Nawet nie zrozumiał, o czym napisałeś. > Co mam sądzić o absolwencie podstawówki (...) Poziomem swoich licznych "dowcipnych" komentarzy nie odbiegasz od poziomu tych absolwentów podstawówki. Jedne i drugie są równie żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Chopiye ze Ślunska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:24 jestem szczęśliwa, że przynajmniej jeden absolwent podstawówki to zrozumiał. A reszta, to wiesz... raczej mi lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy kibic Marsz w Myślenicach IP: 81.186.229.* 16.07.05, 13:24 Dla mnie to wstyd i hańba. Burmistrz w Myślenicach to skończony matołek. Gdyby tam rządził Kot, to nigdy by do tego nie dopuścił.A hołota, pójdzie i sobie pokrzyczy, natomiast światowe agencje będą miały o czym pisać. Oczywiście ton tego będzie taki: ciemnogród, ksenofobia, antysemityzm itp. Sądzę, że wojewoda Adamik też zgłupiał, ze nie protestuje. Ale on też pobożniś, mimo że z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
ubekkubek Pamietęm jak tow.Jaruzelski gonił Żydów z PRLu 16.07.05, 13:37 Postępowe SLD d. PZPR z towrzyszem Cimoszewiczem włącznie wznosło okrzyki "Syjoniści do Syjonu!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent1 Re: Komentarze historyków IP: *.vnburn01.mi.comcast.net 17.07.05, 02:56 Pomimo, iz zgadzam sie czesciowo z Toba, to pamietaj: zeby sie nie osmieszac na tych lamach sprawdzaj ZAWSZE Twoj post po jego napisaniu! NIE mowi sie "rozumie", tylko "rozumiem",bo mowisz o sobie tj. "ja w domysle ROZUMIEM". Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Pedaly demonstrowaly legalnie tylko nie maszerowal 16.07.05, 18:21 nie wiem czemu lewactwo ciagle powtarza klamstwo o tym, ze demostracja homosiow w W-wie byla nielegalna. Kaczynski wydal pozwolenie na sped zboczencow pod Palacem Kultury tylko nie pozwolil na ich przemarsz srodkiem ulicy gdzie by tamowaliby ruch. O ile rozumiem to demonstracja ONR wcale nie ma tamowac ruchu. Brzydze sie zarowno homosiami jak iu antysemitami ale w wolnej (jeszcze!)Polsce powinno sie zezwalac na wyrazanie wlasnych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia kim naprawdę jest prawdziwy Polak? IP: 217.96.3.* 17.07.05, 00:17 Czy jestem prawdziwą Polką, gdy czuję się otwartą na inne kultury, przyjazną innym religiom, nie potępiając przy okazji homoseksualizmu? Chyba raczej tacy jak ja nimi są, narodowcy natomiast to pseudopatrioci, chuligani i de facto podludzie - skoro opowiadają się za pogromem Żydów czy jakielkolwiek innej grupy, chyba nie zasługują na miano ludzi (wiem, ze stwierdzenie jest dość radykalne, ale uzasadnione chyba trafnie: nikt, kto wspiera dyskryminację jakiejkolwiek grupy - i to tak daleko posuniętą - nie jest prawdziwym człowiekiem w swoim wnętrzu). Potępiam takich oszołomów jak ci z ONR czy burmistrz, który swoją milczącą postawą wyraźnie ujawnia określone sympatie i antypatie i po prostu popiera tych skrajnych oszołomów. Nie wiem, jak mogło w ogóle dojść do takiej demonstracji - u nas przecież zakazuje się propagowania jakichkolwiek treści faszystowskich, a omawiana demonstracja niewątpliwie popierała wybrane aspekty tej ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczor Re: kim naprawdę jest prawdziwy Polak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:24 rozumiem, ze normalne dla Ciebie jest posiadanie czarnych dzieci, najlepiej takich, które zdecydują się na zmianę bibli na koran, a w wieku 18lat wysadzą się w autobusie, bo jakiś pedofil wypierze im mózg? nie mam NIC przeciwko innym religiom i kulturom. Poza polską. Starczy nam już naszych oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia do kaczora-'schematysty' IP: 217.96.3.* 17.07.05, 01:45 Widzisz, już w samym swoim poście dajesz dowody schematycznego uogólniania i wyciągasz daleko idące wnioski. Gdzie w moim poście wyczytałeś, że popieram zamachy? A posiadanie czarnych dzieci jest dla mnie normalne, tak samo jak białych. A propos, nie czytałeś, że religia islamska jako taka nie potępia przemocy, rodziny zamachowców w Londynie solidaryzują się z ofiarami i wyrażają żal? To tylko ekstremiści wypaczyli religię, choć i mnie rozmiar tego wypaczenia boli i drażni tak jak Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: do kaczora-'schematysty' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 02:08 uzyłem pewnego rodzaju przenosni, bo wszystko to, co wymieniłem w swoim poscie pokazuje rzeczy raczej dalekie od tego, co zwyklo sie uznawać typowo polskim. Nie mam nic przeciwko czarnym, białym, żółtym.. ot ludzie, tacy jak my. Każdy z nich jednak wychował się w innej kulturze i nie do końca widzę szanse na asymilację takiej jednostki w społeczeństwie tak mocno schematycznym jak polskie. Nie jestem antysemitą - chce zeby tutaj było wszystko jasne. Oczywiście - czytałem to i to wielokrotnie; NIE JESTEM w stanie zgodzić się z taką argumentacją. Jezeli uważasz, ze religia ta potepią przemoc pokaż mi na przestrzeni dziejów islamu "dobroduszność" i "miłosierdzie" w konkretnym przypadku gdy islam stykał się z chrześcijaństwem. Jeżeli nawet islam jest religią pokojową, to znamienita większość jego wyznawców tego nie zauważa. Nie istnieje pojęcie wspólistnienia na jednym terenie wyznawców tych dwóch religii, ze wzgledu na różnice, historię i wspólne żale. Mówisz o tym, ze rodziny ofiar potępiają zamachy. Super. Dlaczego tym samym te rodziny, ich znajomi, znajomi ich znajomych chadzający do tego samego meczetu nie walczą ramię w ramie z terroryzmem? Masz taki choć jeden przypadek? Słyszałaś o tym? Może jestem ślepy i głuchy, ale nie sądze, by ktokolwiek liczący sie publicity "wojny z terroryzmem" przeoczył ten fakt i nie podał go do wiadomości. Pokojową religię widać było na ulicach palestyny po atakach na WTC - tańczących i śpiewających ludzi. Choc rozumiem twoje "ludzkie" podjeście do innych religi jestem zdecydowanym zwolennikiem silnego rozdziału miedzy religiami - zarówno kulturowego jak i terytorialnego. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panbox Kaczor, ucz sie angielskiego !!! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 17.07.05, 05:28 I czytaj gazety z roznych krajow via net. Wszak masz kompa. I podrozuj. Wtedy bedziesz mial wiedze pozwalajaca ci rozumiec swiat. Nie ma innej drogi. Inaczej pozostaniesz mieszkancem jakiejs myslowej zabitej dechami wsi, mieszkajac nawet, formalnie, w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: do kaczora IP: 217.96.3.* 17.07.05, 13:33 Teraz rozumiem twój tok myślenia. Trzeba było tak od razu! Pamiętaj, że gdy bardzo upraszczasz cudze poglądy, używasz dziwnych przenośni czy wyciągasz daleko idące wnioski, z którymi ten ktoś się jednak nie jest w stanie pogodzić, zawsze prowadzi to do jego sprzeciwu. Teraz komentarz na temat twojego rozumowania. Rzeczywiście, trudno nam zrozumieć idee obcej religii, gdy tak wielu jej wyznawców chce walczyć z odmiennymi światopoglądami, uciekając się do zamachów. Ale to wcale nie oznacza, że dana religia jest wypaczona. Wciąż można znaleźć normalnych wyznawców. Co do terroryzmu w ogóle, nie zgodzę się z Tobą, że w zasadzie zawęża się on do kręgów islamskich. Przypominasz sobie ataki na przedstawicieli władz brytyjskich oraz w miejscach publicznych dokonywanych przez katolickich z wyznania działaczy IRA? Co powiesz na działalność terrorystyczną kręgów żydowskich w strefie Gazy, prowokowane, a czasami prowokujące podobne działania Palestyńczyków? A pamiętasz podkładanie ładunków wybuchowych pod centrami handlowymi, będącymi ośrodkami komercji (kraje zachodniej Europy)? A porwania samolotów przez przedstawicieli różnych narodowości, zwłaszcza w latach 70. i 80., nazywane przez media terroryzmem? A jak ocenisz terroryzm konsumpcyjny w Polsce (zastraszanie hipermarketów zatruciem produktów w celu uzyskania okupu)? Co do braku miłosierdzia i dobroduszności muzułumanów w momentach zetknięcia się z chrześcijaństwem, zapominasz chyba o krucjatach i kolonizacji dokonywanych w imię chrześcijańskich zasad. Czy wg Ciebie rzeź na niewiernych kilka stuleci temu dowodziła dobroduszności i miłosierdzia konkwistadorów? Znałam kiedyś kilku studentów z Sudanu. Arabowie. Nie odpowiadał mi ich stosunek do kobiet, ale mnie nikt nie zmuszał do chodzenia z którymkolwiek z nich. Co więcej, bardzo dobrze, że nie starali się zapomnieć swojej religii i kultury, nie zasymilowali się całkowicie z lokalną społecznością, bo przez to nauczyli kilku Polaków tolerancji. Tacy ludzie nie muszą się wtapiać w otoczenie i rezygnować ze swojej tożsamości, a my powinniśmy to zrozumieć, o ile tylko tacy ludzie nie zaczynają dyskryminować innych od siebie lub uciekać się do terroryzmu. Przecież nikt nie ma pretensji do tysięcy Polaków żyjących w Chicago o to, że wciąż nie mówią dobrze po angielsku, że dalej kultywują swoje tradycje i zajadają się typowo polskimi daniami. Dlaczego my mamy inaczej traktować odmiennych ludzi, którzy żyją pośród nas? Teraz słów kilka o Palestyńczykach, tańczących po atakach na WTC. Nie godzę się z tym, ale dociera do mnie, dlaczego to robili. Patrzyli przez pryzmat swoich partykularnych interesów. Wiadomo, że USA popiera raczej żydowską stronę konfliktu w Strefie Gazy. Gdy więc im krzywda się dzieje, trzeba się radować, bo to nasz przeciwnik, zdają się myśleć Palestyńczycy. Co nie znaczy, że mają rację i że trzeba ich popierać. Ale nie jest to postawa typowa jedynie dla Palestyńczyków. Takich wypaczeń jest wiele na całym świecie. Troszeczkę mi to przypomina postawę polskich antysemitów zaraz przed i po wybuchu II wojny światowej. Cieszyli się, ze naziści dokuczają Żydom, że im utrudniają życie, wreszcie że ich likwidują. Bo wg nich przecież to Żyd był winien całemu złu w Polsce. Mam nadzieję, że powoli dociera do nas wszystkich, że takie wielkie wypaczenia są typowe dla ludzi wszystkich narodowości, wszystkich kultur, wszystkich religii, żyjących w różnych czasach. I nie wolno nam tego używać jako broń przeciw wybranym społecznościom, bo u nas też się to zdarza, tyle że na mniejszą skalę. Pozdrawiam. Czekam na ewentualną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polpol Napradę jesteś Polakiem? Niezbyt Ci idzie z języki IP: *.ghnet.pl 17.07.05, 13:51 iem. To co użyłeś to nie była przenośnia :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny -LY? -LI? (one) 17.07.05, 01:22 > geje maszerowa>LY< Ojoj panie Profesorze, czy to jest political correct ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fra77 Komentarze historyków 17.07.05, 11:11 Czytajac takie informacje jak ta o marszu w Myslenicach czuje sie podle i wstydze ze w moim kraju sa mozliwe takie ekscesy. Mam 28 lat i historia wspolczesna, ktorej uczono mnie w szkole podstawowej i sredniej byla „nieco” zafalszowana. W czasach gdy historia zaczyna byc pisana na nowo, coraz to nowe opracowania historyczny rzucaja swiatlo na relacje polsko-zydowskie, zaczynam czuc coraz wiekszy wstyd. Sadze ze nie powinnismy zamykac oczu na czarne karty naszej historii. Ponizej lista wydarzen, nad ktorymi mysle warto sie zastanowic, zwlaszcza w kontekscie takich wydarzen ja marsz w Myslenicach. „Szmalcownictwo nie należało do zjawisk marginalnych, lecz stało się podczas wojny źródłem zarobkowania dla tysięcy ludzi. O jego skali mówią nawet narodziny nowego słowa.” www.holocaustresearch.pl/grabowski-publikacje-szmalcownictwo-recenzja2.htm „Tymczasem z dokumentów AK wynika, że w samej Małopolsce było około 60 tysięcy szmalcowników. W zestawieniu z tą liczbą dosyć żałośnie wygląda 11 wyroków wydanych przez Kierownictwo Walki Cywilnej, które otrzymało za to medal Yad Vashem”. www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=1760 10 lipca 1941 Jedwabne 4 lipca 1946 Pogrom w Kielcach W 1968 stuprocentowi komuniści zrealizowali antyżydowski program. Tradycyjnie europejskim sposobem: poniżenie - obezwładnienie - ograbienie - wygnanie plus norymberskie kryterium: pochodzenie - choćby jednego dziadka lub jednej babki. Na mniejszą skalę, bo po Holokauście, lecz haniebniej, bo po Holokauście. Problem tzw. żydokomuny każe postawić pytanie: czy stalinizm w Polsce byłby łagodniejszy, gdyby wszyscy stalinowcy mieli w żyłach czysto polską krew? To, co się działo w Bułgarii i Albanii, gdzie nie było Żydów u władzy, wskazuje, że przeciwnie, a najdłużej stalinizm trwał w NRD, gdzie ich prawie nie było, i w Czechosłowacji, gdzie wyeliminowano ich już w 1952. Komuna w Polsce nie była żydowska, a od 1968 była czysto narodowa i otwarcie antyżydowska. W 1968 stuprocentowi komuniści zrealizowali antyżydowski program. Nie jestem Zydem choc gdybym nim byl bylbym z tego powodu bardzo dumny! Odpowiedz Link Zgłoś
reakcja ludzie WYMYSLAJA MYSLENICE a MYSLIWCE zabijają 7 17.07.05, 17:50 ludzie wymyślają myślenice a myśliwce zabijają 7 ludzi Medien - 18. GACPARSKI gross - idź po całość g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599 16.07.2005 03:07 Israel setzt Angriffe auf Ziele im Gaza-Streifen fort Gaza (dpa) - Die israelische Armee hat ihre Luftangriffe auf Ziele im Gaza- Streifen fortgesetzt. Kampfhubschrauber feuerten Luft-Boden- Raketen auf Ziele in der Stadt Gaza und das Flüchtlingslager Chan Junis. Erst gestern hatte die israelische Luftwaffe sieben militante Palästinenser getötet. Das israelische Verteidigungsministerium wies die Armee zu Vorbereitungen auf eine mögliche Offensive an. [..] dajemy broń do ręki wszystkim, którzy chcą widzieć Polskę wyłącznie jako kraj antysemitów. Może o to organizatorom demonstracji chodzi? Myślenice - Jedwabne-BIS sowa um 00:53 | Medien | TrackBack (0) | | Artikel versenden sowa.blogg.de/eintrag.php?id=474#mailformular g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599 Odpowiedz Link Zgłoś
reakcja Re: ludzie WYMYSLAJA MYSLENICE a MYSLIWCE zabijaj 17.07.05, 17:52 reakcja napisał: > > ludzie wymyślają myślenice a myśliwce zabijają 7 ludzi > > Medien - 18. > > > GACPARSKI > gross - idź po całość > g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599 > > > 16.07.2005 03:07 > Israel setzt Angriffe auf Ziele im Gaza-Streifen fort > > Gaza (dpa) - Die israelische Armee hat ihre Luftangriffe auf Ziele im Gaza- > Streifen fortgesetzt. Kampfhubschrauber feuerten Luft-Boden- Raketen auf Ziele > in der Stadt Gaza und das Flüchtlingslager Chan Junis. Erst gestern hatte die > israelische Luftwaffe sieben militante Palästinenser getötet. > > Das israelische Verteidigungsministerium wies die Armee zu Vorbereitungen auf > eine mögliche Offensive an. > > > [..] dajemy broń do ręki wszystkim, którzy chcą widzieć Polskę wyłącznie jako > kraj antysemitów. Może o to organizatorom demonstracji chodzi? > > > Myślenice - > Jedwabne-BIS > > > sowa um 00:53 | Medien | TrackBack (0) | | Artikel versenden > > sowa.blogg.de/eintrag.php?id=474#mailformular > > g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599 Odpowiedz Link Zgłoś