Dodaj do ulubionych

Komentarze historyków

IP: *.broker.com.pl 15.07.05, 22:52
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: biały Re: Komentarze historyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:11
      I to jest pokolenie Jana Pawła II? Rozumię człowieku że tyle wyniosłeś z nauk
      Naszego Wielkiego Rodaka. Ale też rozumię że masz jego nauki gdzieś. Ale
      wszyscy kiedys zostaną sprawiedliwie ocenieni.
      • Gość: ONR Pipcia Człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 08:48
        nie rzucaj pereł przed wieprze.
        To akuratnie nie jest zadne pokolenie JPII
        tylko zwyczajne bydło.
        Nawet nie zrozumiał, o czym napisałeś.
        Co mam sądzić o absolwencie podstawówki,
        który sądzi, ze tylko Żydzi są obrzezani?
        Przecież on w całym życiu był najdalej w Tłuszczu - że tak powiem.
        • Gość: Tolek Baran Babo IP: *.crowley.pl 16.07.05, 10:12
          Gość portalu: ONR Pipcia napisał(a):

> To akuratnie nie jest zadne pokolenie JPII
          > tylko zwyczajne bydło.
          > Nawet nie zrozumiał, o czym napisałeś.
          > Co mam sądzić o absolwencie podstawówki (...)

Poziomem swoich licznych "dowcipnych" komentarzy nie odbiegasz od poziomu tych
          absolwentów podstawówki. Jedne i drugie są równie żenujące.
          • Gość: Helenka Chopiye ze Ślunska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:24
            jestem szczęśliwa, że przynajmniej jeden absolwent podstawówki to zrozumiał. A
            reszta, to wiesz... raczej mi lata.
            • Gość: lewy kibic Marsz w Myślenicach IP: 81.186.229.* 16.07.05, 13:24
              Dla mnie to wstyd i hańba. Burmistrz w Myślenicach to skończony matołek. Gdyby
              tam rządził Kot, to nigdy by do tego nie dopuścił.A hołota, pójdzie i sobie
              pokrzyczy, natomiast światowe agencje będą miały o czym pisać. Oczywiście ton
              tego będzie taki: ciemnogród, ksenofobia, antysemityzm itp. Sądzę, że wojewoda
              Adamik też zgłupiał, ze nie protestuje. Ale on też pobożniś, mimo że z SLD.
              • ubekkubek Pamietęm jak tow.Jaruzelski gonił Żydów z PRLu 16.07.05, 13:37
                Postępowe SLD d. PZPR z towrzyszem Cimoszewiczem włącznie wznosło
                okrzyki "Syjoniści do Syjonu!"
      • Gość: Prudent1 Re: Komentarze historyków IP: *.vnburn01.mi.comcast.net 17.07.05, 02:56
        Pomimo, iz zgadzam sie czesciowo z Toba, to pamietaj: zeby sie nie osmieszac na
        tych lamach sprawdzaj ZAWSZE Twoj post po jego napisaniu! NIE mowi
        sie "rozumie", tylko "rozumiem",bo mowisz o sobie tj. "ja w domysle ROZUMIEM".
    • mirmat1 Pedaly demonstrowaly legalnie tylko nie maszerowal 16.07.05, 18:21
      nie wiem czemu lewactwo ciagle powtarza klamstwo o tym, ze demostracja homosiow
      w W-wie byla nielegalna. Kaczynski wydal pozwolenie na sped zboczencow pod
      Palacem Kultury tylko nie pozwolil na ich przemarsz srodkiem ulicy gdzie by
      tamowaliby ruch. O ile rozumiem to demonstracja ONR wcale nie ma tamowac ruchu.
      Brzydze sie zarowno homosiami jak iu antysemitami ale w wolnej (jeszcze!)Polsce
      powinno sie zezwalac na wyrazanie wlasnych opinii.
    • Gość: gosia kim naprawdę jest prawdziwy Polak? IP: 217.96.3.* 17.07.05, 00:17
      Czy jestem prawdziwą Polką, gdy czuję się otwartą na inne kultury, przyjazną
      innym religiom, nie potępiając przy okazji homoseksualizmu? Chyba raczej tacy
      jak ja nimi są, narodowcy natomiast to pseudopatrioci, chuligani i de facto
      podludzie - skoro opowiadają się za pogromem Żydów czy jakielkolwiek innej
      grupy, chyba nie zasługują na miano ludzi (wiem, ze stwierdzenie jest dość
      radykalne, ale uzasadnione chyba trafnie: nikt, kto wspiera dyskryminację
      jakiejkolwiek grupy - i to tak daleko posuniętą - nie jest prawdziwym
      człowiekiem w swoim wnętrzu). Potępiam takich oszołomów jak ci z ONR czy
      burmistrz, który swoją milczącą postawą wyraźnie ujawnia określone sympatie i
      antypatie i po prostu popiera tych skrajnych oszołomów. Nie wiem, jak mogło w
      ogóle dojść do takiej demonstracji - u nas przecież zakazuje się propagowania
      jakichkolwiek treści faszystowskich, a omawiana demonstracja niewątpliwie
      popierała wybrane aspekty tej ideologii.
      • Gość: Kaczor Re: kim naprawdę jest prawdziwy Polak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 01:24
        rozumiem, ze normalne dla Ciebie jest posiadanie czarnych dzieci, najlepiej
        takich, które zdecydują się na zmianę bibli na koran, a w wieku 18lat wysadzą
        się w autobusie, bo jakiś pedofil wypierze im mózg?

nie mam NIC przeciwko innym religiom i kulturom. Poza polską. Starczy nam już
        naszych oszołomów.
        • Gość: gosia do kaczora-'schematysty' IP: 217.96.3.* 17.07.05, 01:45
          Widzisz, już w samym swoim poście dajesz dowody schematycznego uogólniania i
          wyciągasz daleko idące wnioski. Gdzie w moim poście wyczytałeś, że popieram
          zamachy? A posiadanie czarnych dzieci jest dla mnie normalne, tak samo jak
          białych. A propos, nie czytałeś, że religia islamska jako taka nie potępia
          przemocy, rodziny zamachowców w Londynie solidaryzują się z ofiarami i wyrażają
          żal? To tylko ekstremiści wypaczyli religię, choć i mnie rozmiar tego
          wypaczenia boli i drażni tak jak Ciebie.
          • Gość: K. Re: do kaczora-'schematysty' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 02:08
            uzyłem pewnego rodzaju przenosni, bo wszystko to, co wymieniłem w swoim poscie
            pokazuje rzeczy raczej dalekie od tego, co zwyklo sie uznawać typowo polskim.
            Nie mam nic przeciwko czarnym, białym, żółtym.. ot ludzie, tacy jak my. Każdy z
            nich jednak wychował się w innej kulturze i nie do końca widzę szanse na
            asymilację takiej jednostki w społeczeństwie tak mocno schematycznym jak polskie.
            Nie jestem antysemitą - chce zeby tutaj było wszystko jasne.
            Oczywiście - czytałem to i to wielokrotnie; NIE JESTEM w stanie zgodzić się z
            taką argumentacją. Jezeli uważasz, ze religia ta potepią przemoc pokaż mi na
            przestrzeni dziejów islamu "dobroduszność" i "miłosierdzie" w konkretnym
            przypadku gdy islam stykał się z chrześcijaństwem. Jeżeli nawet islam jest
            religią pokojową, to znamienita większość jego wyznawców tego nie zauważa. Nie
            istnieje pojęcie wspólistnienia na jednym terenie wyznawców tych dwóch religii,
            ze wzgledu na różnice, historię i wspólne żale.
            Mówisz o tym, ze rodziny ofiar potępiają zamachy. Super. Dlaczego tym samym te
            rodziny, ich znajomi, znajomi ich znajomych chadzający do tego samego meczetu
            nie walczą ramię w ramie z terroryzmem? Masz taki choć jeden przypadek?
            Słyszałaś o tym? Może jestem ślepy i głuchy, ale nie sądze, by ktokolwiek
            liczący sie publicity "wojny z terroryzmem" przeoczył ten fakt i nie podał go do
            wiadomości.
            Pokojową religię widać było na ulicach palestyny po atakach na WTC - tańczących
            i śpiewających ludzi.

Choc rozumiem twoje "ludzkie" podjeście do innych religi jestem zdecydowanym
            zwolennikiem silnego rozdziału miedzy religiami - zarówno kulturowego jak i
            terytorialnego.

serdecznie pozdrawiam
            • Gość: panbox Kaczor, ucz sie angielskiego !!! IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 17.07.05, 05:28
              I czytaj gazety z roznych krajow via net. Wszak masz kompa. I podrozuj. Wtedy
              bedziesz mial wiedze pozwalajaca ci rozumiec swiat. Nie ma innej drogi. Inaczej
              pozostaniesz mieszkancem jakiejs myslowej zabitej dechami wsi, mieszkajac
              nawet, formalnie, w Europie.
            • Gość: gosia Re: do kaczora IP: 217.96.3.* 17.07.05, 13:33
              Teraz rozumiem twój tok myślenia. Trzeba było tak od razu! Pamiętaj, że gdy
              bardzo upraszczasz cudze poglądy, używasz dziwnych przenośni czy wyciągasz
              daleko idące wnioski, z którymi ten ktoś się jednak nie jest w stanie pogodzić,
              zawsze prowadzi to do jego sprzeciwu.

Teraz komentarz na temat twojego rozumowania. Rzeczywiście, trudno nam
              zrozumieć idee obcej religii, gdy tak wielu jej wyznawców chce walczyć z
              odmiennymi światopoglądami, uciekając się do zamachów. Ale to wcale nie
              oznacza, że dana religia jest wypaczona. Wciąż można znaleźć normalnych
              wyznawców.

Co do terroryzmu w ogóle, nie zgodzę się z Tobą, że w zasadzie zawęża się on do
              kręgów islamskich. Przypominasz sobie ataki na przedstawicieli władz
              brytyjskich oraz w miejscach publicznych dokonywanych przez katolickich z
              wyznania działaczy IRA? Co powiesz na działalność terrorystyczną kręgów
              żydowskich w strefie Gazy, prowokowane, a czasami prowokujące podobne działania
              Palestyńczyków? A pamiętasz podkładanie ładunków wybuchowych pod centrami
              handlowymi, będącymi ośrodkami komercji (kraje zachodniej Europy)? A porwania
              samolotów przez przedstawicieli różnych narodowości, zwłaszcza w latach 70. i
              80., nazywane przez media terroryzmem? A jak ocenisz terroryzm konsumpcyjny w
              Polsce (zastraszanie hipermarketów zatruciem produktów w celu uzyskania okupu)?

Co do braku miłosierdzia i dobroduszności muzułumanów w momentach zetknięcia
              się z chrześcijaństwem, zapominasz chyba o krucjatach i kolonizacji
              dokonywanych w imię chrześcijańskich zasad. Czy wg Ciebie rzeź na niewiernych
              kilka stuleci temu dowodziła dobroduszności i miłosierdzia konkwistadorów?

Znałam kiedyś kilku studentów z Sudanu. Arabowie. Nie odpowiadał mi ich
              stosunek do kobiet, ale mnie nikt nie zmuszał do chodzenia z którymkolwiek z
              nich. Co więcej, bardzo dobrze, że nie starali się zapomnieć swojej religii i
              kultury, nie zasymilowali się całkowicie z lokalną społecznością, bo przez to
              nauczyli kilku Polaków tolerancji. Tacy ludzie nie muszą się wtapiać w
              otoczenie i rezygnować ze swojej tożsamości, a my powinniśmy to zrozumieć, o
              ile tylko tacy ludzie nie zaczynają dyskryminować innych od siebie lub uciekać
              się do terroryzmu. Przecież nikt nie ma pretensji do tysięcy Polaków żyjących w
              Chicago o to, że wciąż nie mówią dobrze po angielsku, że dalej kultywują swoje
              tradycje i zajadają się typowo polskimi daniami. Dlaczego my mamy inaczej
              traktować odmiennych ludzi, którzy żyją pośród nas?

Teraz słów kilka o Palestyńczykach, tańczących po atakach na WTC. Nie godzę się
              z tym, ale dociera do mnie, dlaczego to robili. Patrzyli przez pryzmat swoich
              partykularnych interesów. Wiadomo, że USA popiera raczej żydowską stronę
              konfliktu w Strefie Gazy. Gdy więc im krzywda się dzieje, trzeba się radować,
              bo to nasz przeciwnik, zdają się myśleć Palestyńczycy. Co nie znaczy, że mają
              rację i że trzeba ich popierać. Ale nie jest to postawa typowa jedynie dla
              Palestyńczyków. Takich wypaczeń jest wiele na całym świecie. Troszeczkę mi to
              przypomina postawę polskich antysemitów zaraz przed i po wybuchu II wojny
              światowej. Cieszyli się, ze naziści dokuczają Żydom, że im utrudniają życie,
              wreszcie że ich likwidują. Bo wg nich przecież to Żyd był winien całemu złu w
              Polsce.

Mam nadzieję, że powoli dociera do nas wszystkich, że takie wielkie wypaczenia
              są typowe dla ludzi wszystkich narodowości, wszystkich kultur, wszystkich
              religii, żyjących w różnych czasach. I nie wolno nam tego używać jako broń
              przeciw wybranym społecznościom, bo u nas też się to zdarza, tyle że na
              mniejszą skalę.

Pozdrawiam. Czekam na ewentualną odpowiedź.
            • Gość: polpol Napradę jesteś Polakiem? Niezbyt Ci idzie z języki IP: *.ghnet.pl 17.07.05, 13:51
              iem. To co użyłeś to nie była przenośnia :D:D
    • mr.superlatywny -LY? -LI? (one) 17.07.05, 01:22
      > geje maszerowa>LY<

Ojoj panie Profesorze,
      czy to jest political correct ?

:))
    • fra77 Komentarze historyków 17.07.05, 11:11
      Czytajac takie informacje jak ta o marszu w Myslenicach czuje sie podle i
      wstydze ze w moim kraju sa mozliwe takie ekscesy.
      Mam 28 lat i historia wspolczesna, ktorej uczono mnie w szkole podstawowej i
      sredniej byla „nieco” zafalszowana. W czasach gdy historia zaczyna byc pisana
      na nowo, coraz to nowe opracowania historyczny rzucaja swiatlo na relacje
      polsko-zydowskie, zaczynam czuc coraz wiekszy wstyd.
      Sadze ze nie powinnismy zamykac oczu na czarne karty naszej historii. Ponizej
      lista wydarzen, nad ktorymi mysle warto sie zastanowic, zwlaszcza w kontekscie
      takich wydarzen ja marsz w Myslenicach.

„Szmalcownictwo nie należało do zjawisk marginalnych, lecz stało się podczas
      wojny źródłem zarobkowania dla tysięcy ludzi. O jego skali mówią nawet
      narodziny nowego słowa.”
      www.holocaustresearch.pl/grabowski-publikacje-szmalcownictwo-recenzja2.htm

„Tymczasem z dokumentów AK wynika, że w samej Małopolsce było około 60 tysięcy
      szmalcowników. W zestawieniu z tą liczbą dosyć żałośnie wygląda 11 wyroków
      wydanych przez Kierownictwo Walki Cywilnej, które otrzymało za to medal Yad
      Vashem”.

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=1760
      10 lipca 1941 Jedwabne
      4 lipca 1946 Pogrom w Kielcach
      W 1968 stuprocentowi komuniści zrealizowali antyżydowski program. Tradycyjnie
      europejskim sposobem: poniżenie - obezwładnienie - ograbienie - wygnanie plus
      norymberskie kryterium: pochodzenie - choćby jednego dziadka lub jednej babki.
      Na mniejszą skalę, bo po Holokauście, lecz haniebniej, bo po Holokauście.
      Problem tzw. żydokomuny każe postawić pytanie: czy stalinizm w Polsce byłby
      łagodniejszy, gdyby wszyscy stalinowcy mieli w żyłach czysto polską krew? To,
      co się działo w Bułgarii i Albanii, gdzie nie było Żydów u władzy, wskazuje, że
      przeciwnie, a najdłużej stalinizm trwał w NRD, gdzie ich prawie nie było, i w
      Czechosłowacji, gdzie wyeliminowano ich już w 1952. Komuna w Polsce nie była
      żydowska, a od 1968 była czysto narodowa i otwarcie antyżydowska. W 1968
      stuprocentowi komuniści zrealizowali antyżydowski program.

Nie jestem Zydem choc gdybym nim byl bylbym z tego powodu bardzo dumny!
    • reakcja ludzie WYMYSLAJA MYSLENICE a MYSLIWCE zabijają 7 17.07.05, 17:50

ludzie wymyślają myślenice a myśliwce zabijają 7 ludzi

Medien - 18.

GACPARSKI
      gross - idź po całość
      g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599

16.07.2005 03:07
      Israel setzt Angriffe auf Ziele im Gaza-Streifen fort

Gaza (dpa) - Die israelische Armee hat ihre Luftangriffe auf Ziele im Gaza-
      Streifen fortgesetzt. Kampfhubschrauber feuerten Luft-Boden- Raketen auf Ziele
      in der Stadt Gaza und das Flüchtlingslager Chan Junis. Erst gestern hatte die
      israelische Luftwaffe sieben militante Palästinenser getötet.

Das israelische Verteidigungsministerium wies die Armee zu Vorbereitungen auf
      eine mögliche Offensive an.

[..] dajemy broń do ręki wszystkim, którzy chcą widzieć Polskę wyłącznie jako
      kraj antysemitów. Może o to organizatorom demonstracji chodzi?

Myślenice -
      Jedwabne-BIS

sowa um 00:53 | Medien | TrackBack (0) | | Artikel versenden

sowa.blogg.de/eintrag.php?id=474#mailformular

g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599
      • reakcja Re: ludzie WYMYSLAJA MYSLENICE a MYSLIWCE zabijaj 17.07.05, 17:52
        reakcja napisał:

>
        > ludzie wymyślają myślenice a myśliwce zabijają 7 ludzi
        >
        > Medien - 18.
        >
        >
        > GACPARSKI
        > gross - idź po całość
        > g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599
        >
        >
        > 16.07.2005 03:07
        > Israel setzt Angriffe auf Ziele im Gaza-Streifen fort
        >
        > Gaza (dpa) - Die israelische Armee hat ihre Luftangriffe auf Ziele im Gaza-
        > Streifen fortgesetzt. Kampfhubschrauber feuerten Luft-Boden- Raketen auf
        Ziele
        > in der Stadt Gaza und das Flüchtlingslager Chan Junis. Erst gestern hatte die
        > israelische Luftwaffe sieben militante Palästinenser getötet.
        >
        > Das israelische Verteidigungsministerium wies die Armee zu Vorbereitungen auf
        > eine mögliche Offensive an.
        >
        >
        > [..] dajemy broń do ręki wszystkim, którzy chcą widzieć Polskę wyłącznie jako
        > kraj antysemitów. Może o to organizatorom demonstracji chodzi?
        >
        >
        > Myślenice -
        > Jedwabne-BIS
        >
        >
        > sowa um 00:53 | Medien | TrackBack (0) | | Artikel versenden
        >
        > sowa.blogg.de/eintrag.php?id=474#mailformular
        >
        > g.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?58599

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się