Dodaj do ulubionych

WAWEL odstrasza turystów...

12.08.02, 10:24
Miniony weekend spędziłem w Krakowie. Cały wyjazd uważam za bardzo udany, ale
cień niestety rzuca na niego pobyt na Wawelu.
To co teraz tam się wyrabia, ludzkie pojęcie przechodzi. Do kas stumetrowe
kolejki, ograniczona liczba biletów, różnicowanie cen w zależności od tego,
co chce się zwiedzić. I co najgorsze - porcjonowanie turystów w oparciu o
czas (10 osób/10 minut)i bilety na określone godziny. To jakiś absurd. Stając
na końcu tak długiej kolejki, mogłem się spodziewać, że do skarbca wpuszczą
mnie najwcześniej za 2 godziny... Gdzie tu sens ? Człowiek, który jest w
Krakowie "przelotem", nie ma szans zwiedzić jego największej atrakcji, bo się
poprostu czasowo nie wyrobi.
Facet przede mną wykupił bilety do wszystkich lokacji i każdy z nich miał na
inną godzinę (różnica dochodziła nawet do 1,5 godziny...). Toż to śmiechu
warte.
Czy my Polacy zawsze musimy być mistrzami dezorganizacji ? Szkoda...

Ale miasto macie super. I te knajpki... Tylko pozazdrościć ;-)
Obserwuj wątek
    • joseph.007 Re: WAWEL odstrasza turystów... 12.08.02, 10:48
      To, że wpuszcza się po kolei jest niestety limitowane przepustowością komnat
      wawelskich i innych atrakcji - nie mogą one wyglądać jak Ikarus w godzinach
      szczytu, bo nie tylko nikt by nic nie zobaczył ale jeszcze mógłby nie daj Bóg
      urwać Dzwon Zugmunta albo schować za pazuchę Szczerbiec i lunąć na tandecie za
      dwa wina. Był już taki jeden, co korzystając z nieuwagi chciał wynieść z krypty
      pod katedrą srebrną trumienkę jakiegoś dziecięcia-królewięcia, ale zdradziło go
      charakterystyczne wybrzuszenie pod jesionką.

Faktem jest natomiast, że zaradzić kolejkom i tłokowi możnaby przynajmniej
      częściowo przez dłuższe otwarcie wszystkich atrakcji, z których większość jest
      czynna 9-15 (i to nie codziennie), co wywołuje słuszne zdziwienie turystów z
      tzw. zachodu.
      • Gość: peteen Re: WAWEL odstrasza turystów... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 11:46
        to nie jest nasza domena: do luwru stoi się i 4 godziny, tyleż samo by oglądnąć
        truchło lenina na placu czerwonym...
        zgadzam się, że potrzebny jest dobry logistyk, a takiego na wawelu brakuje, ale
        może ktoś z sz.p. forumowiczów by pomógł, ostrowski na pewno zapłaci za dobry
        projekt i wdrożenie tegoż ( więcej zwidzających=więcej kasy dla tej szacownej
        instytucji )
        ja odwiedzam wawel raczej po sezonie, wtedy nie czekam zbyt długo...
    • Gość: gal1964 Re: WAWEL odstrasza turystów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.23, 08:48
      Niestety włodarze e Wawelu nie patrzą że polacy patrzą na ceny polityka łupienia polaków jest na bieżąco realizowana ,ostatnio byłem w piaskowej skale i chciałem wejść do restauracji zatrzymano mnie grzecznie i oznajmiono że musimy zakupić bilet wstępu na dziedziniec .Żenada to mało powiedziane ten to to wymyślił powinien na pewno nie myślał o reklamie tego miejsca bo jest restauracja i trzeba za wejscie do niej płacić .Kompromitacja .Dyrekcja Wawelu do ZMIANY !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka