Gość: Wrocławianin IP: *.alstom.pl 14.08.02, 07:05 Kopia dla Papieża ? Brak wyczucia P.S A czy ktoś pozwolił na wywóz dzieł sztuki z Polski. Bo może Papież zostać nieświadomie przemytnikiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:15 prezent jak prezent - dobra kopia nie jest zła, a trudno w tej kwestii coś wymyślić, oryginalnym rembrandtem to chyba władze wojewódzkie nie dysponują? :) ale zaintrygował mnie ten drugi prezent, wspominany biały kruk antykwaryczny. nie znam się na tym, ale skoro to takie cenne i rzadkie, to może lepiej było w kraju zostawić, a nie bibliotekę vaticanum wzbogacać? przecież papież i tak nie będzie czytał hozjusza do poduszki.. a w ogóle to najbardziej podobają mi się prezenty praktyczne - te opisywane słoiki przetworów, ornaty czy inne przedmioty, które można od razu przekazać z pożytkiem potrzebującym. pewnie, że każdy by chciał, żeby to własnie jego prezent papież na stoliku ustawił, ale z podarunku typu 'wojewoda funduje 100 obiadów dla bezdomnych przez najbliższy miesiąc' też by się chyba ucieszył, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:26 Bez obaw, takich prezentów papież zwykle nie bierze ze sobą tylko zostawia w kraju, który go obdarował, z reguły w jakiejś parafii albo lokalnej kurii biskupiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:32 ja tam w ogóle jestem sceptyczny jeżeli chodzi o wręczanie darów przez urzędników państwowych... jeżeli już mają taką potrzebę to niech dają jako osoby prywatne i za swoje pieniądze. inaczej zostaje pewnien niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:36 no nie, ale oni przecież - mam nadzieję? - nie wręczają rembrandtów jako prezentu od siebie i rodziny, tylko w imieniu małopolan. tyle że myślę, że sensowniej by było dać coś, co bardziej stylem do okazji nawiązuje - tj. wspomóc wdowy, sieroty bądź ubogich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:45 Witaj Jottko:) ale takie dary:) to już komplikacja i mentalna, i finansowa! Takie coś! przekracza pojemność puszki na urzędniczy "mózg". :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:53 Poza tym jak się wręcza takiego rębranta albo inszego wangoga to można sfotografować się na tle, a następnie zamieścić np. w "Gazecie Domowej" w ramach kampanii wyborczej. A jak tu wręczać papieżowi dwieście obiadów dla bezrobotnych sierot tak żeby to było medialne? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:57 bez problemu - jakbyś zrobił zdjęcie, jak to np. aktyw miejski niesie talerze z pyszną zupką oczekującym za stołem usmiechniętym sierotkom, to każdy by się zapatrzył w zachwycie. albo pan prezydent osobiście ugniatający kluseczki dla zgłodniałej wdowy tuż obok :) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 12:01 joseph.007 napisał: A jak tu wręczać papieżowi dwieście obiadów dla > bezrobotnych sierot tak żeby to było medialne? można, można. są tacy co na bezrobotnych sierotach zbili niezły kapitał - nie tylko polityczny Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:53 no to właśnie ich wspomagamy bezinteresownie nadmiarem naszych szarych komórek :) jeszcze mają szansę skorzystać a w ogóle to podobno cię nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 12:12 E!!! pogody w Pieninach nie ma! Woda w jeziorze zimna, wiatry h..owe. Wilgoć, nie chce mi się już pić gorzoły/wiek/. A poza tym, to wyobraziłem sobie Golasa i JM Rokitę jak gotują w wielkim KOTLE rosołek na "porcjach rosołowych, przekazanych nieodpłatnie przez Karąfurę / oczywiście uprzednio umywszy w Ludwiku /!!!!! A później ugniatają ciasto na makaron!:))) Piekny widok! :-))) skks Odpowiedz Link Zgłoś