Dodaj do ulubionych

Dary dla Jana Pawła II

IP: *.alstom.pl 14.08.02, 07:05
Kopia dla Papieża ? Brak wyczucia
P.S
A czy ktoś pozwolił na wywóz dzieł sztuki z Polski.
Bo może Papież zostać nieświadomie przemytnikiem
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:15
      prezent jak prezent - dobra kopia nie jest zła, a trudno w tej kwestii coś
      wymyślić, oryginalnym rembrandtem to chyba władze wojewódzkie nie dysponują? :)

ale zaintrygował mnie ten drugi prezent, wspominany biały kruk antykwaryczny.
      nie znam się na tym, ale skoro to takie cenne i rzadkie, to może lepiej było w
      kraju zostawić, a nie bibliotekę vaticanum wzbogacać? przecież papież i tak nie
      będzie czytał hozjusza do poduszki..

a w ogóle to najbardziej podobają mi się prezenty praktyczne - te opisywane
      słoiki przetworów, ornaty czy inne przedmioty, które można od razu przekazać z
      pożytkiem potrzebującym. pewnie, że każdy by chciał, żeby to własnie jego
      prezent papież na stoliku ustawił, ale z podarunku typu 'wojewoda funduje 100
      obiadów dla bezdomnych przez najbliższy miesiąc' też by się chyba ucieszył, nie?

• joseph.007 Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:26
        Bez obaw, takich prezentów papież zwykle nie bierze ze sobą tylko zostawia w
        kraju, który go obdarował, z reguły w jakiejś parafii albo lokalnej kurii
        biskupiej.
    • gph Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:32
      ja tam w ogóle jestem sceptyczny jeżeli chodzi o wręczanie darów przez
      urzędników państwowych... jeżeli już mają taką potrzebę to niech dają jako
      osoby prywatne i za swoje pieniądze. inaczej zostaje pewnien niesmak.
      • jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:36
        no nie, ale oni przecież - mam nadzieję? - nie wręczają rembrandtów jako
        prezentu od siebie i rodziny, tylko w imieniu małopolan.

tyle że myślę, że sensowniej by było dać coś, co bardziej stylem do okazji
        nawiązuje - tj. wspomóc wdowy, sieroty bądź ubogich :))
        • skks Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:45
          Witaj Jottko:)
          ale takie dary:) to już komplikacja i mentalna, i finansowa!
          Takie coś! przekracza pojemność puszki na urzędniczy "mózg".
          :-))) skks
          • joseph.007 Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:53
            Poza tym jak się wręcza takiego rębranta albo inszego wangoga to można
            sfotografować się na tle, a następnie zamieścić np. w "Gazecie Domowej" w
            ramach kampanii wyborczej. A jak tu wręczać papieżowi dwieście obiadów dla
            bezrobotnych sierot tak żeby to było medialne?
            • jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:57
              bez problemu - jakbyś zrobił zdjęcie, jak to np. aktyw miejski niesie talerze z
              pyszną zupką oczekującym za stołem usmiechniętym sierotkom, to każdy by się
              zapatrzył w zachwycie.

albo pan prezydent osobiście ugniatający kluseczki dla zgłodniałej wdowy tuż
              obok :)
            • gph Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 12:01
              joseph.007 napisał:
              A jak tu wręczać papieżowi dwieście obiadów dla
              > bezrobotnych sierot tak żeby to było medialne?

można, można. są tacy co na bezrobotnych sierotach zbili niezły kapitał - nie
              tylko polityczny
          • jottka Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 11:53
            no to właśnie ich wspomagamy bezinteresownie nadmiarem naszych szarych
            komórek :) jeszcze mają szansę skorzystać

a w ogóle to podobno cię nie ma?
            • skks Re: Dary dla Jana Pawła II 14.08.02, 12:12
              E!!! pogody w Pieninach nie ma! Woda w jeziorze zimna, wiatry h..owe. Wilgoć,
              nie chce mi się już pić gorzoły/wiek/.
              A poza tym, to wyobraziłem sobie Golasa i JM Rokitę jak gotują w wielkim KOTLE
              rosołek na "porcjach rosołowych, przekazanych nieodpłatnie przez Karąfurę
              / oczywiście uprzednio umywszy w Ludwiku /!!!!! A później ugniatają ciasto na
              makaron!:)))
              Piekny widok!
              :-))) skks

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka