Dodaj do ulubionych

Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 23:08
Nie wiem czy sobie przypominasz ale spełniłem Twoje zalecenie odnosnie
preparatu do czyszczenia wtrysku i nowego paliwka na wskazany bład sondy
lambda ale niestety jestem w tym samym miejscu. Zrobiłem dodatkowe badanie w
zakładzie, ktore obejmowało dostepna pierwsza sondę (4 przewodową - więc
teraz wiem ze z grzałką). Pomiar był oscyloskopem na podłączonym złaczu,
silnik był po jeździe ale tylko kilku kilometrów (lekko ciepły), praca
silnika była w trybie awaryjnym (zapalona kontrolka diagnostyki silnika).
Poczatkowo (silnik był na biegu jałowym)sonda pracowała z częstotliwością tak
ok. 0,05 Hz - ospale. Potem gdy silnik sie nagrzał pracowała prawidłowo, z
dużą częstotliwością (patrzyłem z boku stad takie orientacyjne dane).
Diagnosta swierdził ze przebiegi na ciepłym i wysokich obrotach sa prawidłowe
co potwierdzaja moje obserwacji z jazdy i to , ze po resecie kompa na ciepłym
silniku kontrolka sie nie zapala, tylko po przejechaniu ca. 100-200 m ale po
starcie na zimnym silniku.
Czy to wskazuje jednoznacznie na uszkodzenie tej sondy (pytam bo oryginał
jest b. drogi a uniwersalna kosztuje niewiele mniej). Czy w tej sytuacji
trzeba zbadać dla porownania 2 -sonde a moze co innego sprawdzić? Dodam ze
wczesniej zrobiłem badanie na testerze w ASO, ktory wskazał bład tej sondy
(nie mam do tego przekonania bo moze jest to końcowy wniosek a przyczyna jest
inna). Silnik zosał przeczyszczony preparatem wysokiej jakości z ASO, zalany
nowym paliwem z innej stacji (mam nadzieje ze dobrym). Co z tym fantem zrobić
i jak dalej postapić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paul Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 15:45
      Jeszcze dopowiem, ze po resecie kompa na zimnym silniku praca na biegu jalowym
      i podnoszenie obrotow nie powoduja zapalenia sie lampki. Po wylaczeniu i
      ponownym właczeniu stacyjki lamka niestety zapala sie.
      • Gość: Michal Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.fornfyndet.se 11.11.04, 16:55
        Wyglada na to ,ze sonda jest w porzadku.Problemem jest immobilajzer,ktory na
        ogol jest podlaczony do tej samej lampki kontrolnej.Zasugeruj na stacji ze to
        immobilajzer.Immobilajzer wcale nie musi byc uszkodzony ,ale zailanie
        naprzyklad diody kontrolnehj jest nie wporzadku i bedzie wlasnie taki objaw.
        Tam szukac przyczyny.
        Co jest napisane w Twojej instrukcji obslugi .Jakie funkcje ma ta kontrolka?
        pzdr.Michal
        • Gość: Paul Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 20:02
          Jest to typowa kontrolka CHECK ENGINE więc raczej dotyczy tylko silnika. Nie
          mam kontrolki immobilajzera. W instr. nie wymienia sie usterek zwiazanych z
          CHECK ENGINE tylko napisane ze po zapaleniu trzeba jechac szybko do ASO. Nie
          bardzo widze tez powiązanie z immobilajzerem bo dlaczego ten skurczybyk
          bezposrednio po resecie nie widzi usterki a dopiero potem reaguje. Co sadzisz
          czy slabe swiece , ewentualnie niezbyt czysty filtr powierza moze takie dawać
          efekty? Jak uwazasz ile moge z ta usterka jeździź zeby nie rozwalić
          katalizatora?
          • Gość: Paul Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 20:07
            jeszcze przypomniało mi sie ze to nie jest to tylko kwestia zapalenia sie
            kontrolki ale zauwazyłem na wyswietlaczu duzy wzrost paliwa raczej w pierwszych
            chwilach jazdy.
            pozdr
            • Gość: Michal Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.fornfyndet.se 12.11.04, 12:27
              Witaj Paul,
              To jak to nie robisz servisu w samochodzie.Taki problem nie istnieje o ktorym
              mowisz brudny filtr powietrza ,stare swiece.Jak Ty eksploatujesz samochod od
              przypadku do przypadku.To jest zarzynanie auta.
              Jeseli servis jest wykonany wedlug intetrwalow przebiegowych to wtedy te
              elementy ktore wymieniles musza byc zawsze dobre i ich nie bierzemy pod uwage.
              Wiadomo ze po 40kkm musi byc wymieniony filtr powietrza czysty czy
              brudny,swiece platynowe po 100kkm ladne czy brzydkie,to samo z zwyklymi po
              40kkm.
              Teraz jak sam niewiesz co masz w tym silniku to musisz wrocic do opcji zerowej.
              Wymiana czesci wedlug interwalu przebiegowego powoduje, ze te czesci zawsze sa
              sprawne do czasu wymiany.Fabryka to sprawdzila na tysiacach prob.
              Z tego co opisujesz z tym paliwem to wyrazny objaw lambdy sondy,ale rowniez
              moze byc zapchany filtr powietrza i rownie dobrze swiece,ktore sa juz nie
              efektywne.Zdaje sie ze bedziesz musial zrobic z tym wszystkim porzadek.
              Kontrolka ma za zadanie tylko ostrzegac w momencie jak jest zly stosunek
              powietrza podawanego do silnika z paliwem.ma byc na jedna czesc paliwa trzy
              czesci powietrza taka mieszanka.Ten sklad reguluje wlasnie sonda
              lambda,dokonuje porzez wyslanie sygnalu do kompa,ktory z koleji "dozuje ilosc
              paliwa".
              W wiekszosci marek do tej kontrolki jest podlaczony immobilajzer.Wiecej na ten
              temat nie moge pisac.
              Za silnik musisz sie wziasc i doprowadzic wszystko do opcji zerowej.Roiwniez ma
              wopyw stan oleju jezeli jest zuzyty beda zaburzenia.
              Pzdr.Michal
              • Gość: Paul Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 14:05
                Zle mnie zrozumiałes. Auto ma wszystkie przeglady robine w ASO zgodnie z tym co
                fabryka mówi, najlepsze oleje itd. Nie jest to moje pierwsze auto i sam jestem
                z tych co b. dbaja o sprzet a szczegolnie o silnik. Odnosnie wymagań to jest to
                teoria ale co innego praktyka (stad moje pytanie do praktyka)a ponadto moze cos
                wczesniej nawalić niezaleznie od uzytkownika nawet jak bardzo o cos dba. Powiem
                Ci ze spec. elektr. wtryskowiec u ktorego metodami pomiarowymi próbowałem
                dzisiaj dojśc prawdy po godzinie analiz bezradnie rozłozyl rączki. Mimo
                wszystko dzieki za pomoc.
                • Gość: Andrzej Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 12.11.04, 16:27
                  Nie czytałem wcześniejszej waszej dyskusji, ale rozumiem że kod błedu odczytany z komputera wskazał za przyczynę sondę. Jeśli tak to trzeba sprawdzić oprócz sondy cały jej obwód elektryczny.
                  Kod "uszkodzenie sondy" mowi tylko że napęcie w obwodzie sondy przekroczyło spodziewaną wartość, co może być wynikiem uszkodzenia zarówno sondy jak i obwodu.
                  Pozdr.
                • Gość: Michal Re: Sonda lambda cd. (głównie do Michała) -pilne IP: *.fornfyndet.se 12.11.04, 16:31
                  Paul,
                  Powod zapalenia lampki moze wystapic kiedy zmniejszy sie vacum w systemie
                  automatycznej recyrkulacji spalin.Wystarczy ze gdzies rurka gumowa spadnie lub
                  jest peknieta.
                  Sam powod ewentualnych zlych wynikow,napewno zalezy od blednego
                  pomiaru.Prawidlowo wykonany pomiar jest na 100% nagrzanym silniku i to prosto z
                  drogi,lub dobrez przegaowanym tzn okolo 2 tys obrotow ale okolo 3minut i odrazu
                  przystepujemy do pomiaru.To odpowiada stanowi jaki jest w praktyce.
                  Wez pojedz do innej ASO.Zobacz co Oni powiedza.
                  Pzdr.Michal
                  P.S Jezeli sie choc troche znasz na elektronice to napisz domnie na ten adres.
                  skyddad@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka