Gość: Toledot Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:52 Myślę że JPII wolałby za 2 mln złotych wyposażyć sądecki szpital w sprzęt. Cierpiący papież wolałby aby cierpiący błogosławili jego pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasulski Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.05, 11:11 Moze by polaczyc papieza z fontanna? Cos w rodzaju brukselskiego Manneken Pis. Papiez byl przeciez za jednoscia Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 03.08.05, 11:11 A dlaczego tylko siedmiometrowy? Ja zafundowałbym taki olbrzymi jak Giewont.Straszne skąpiradła z tych Koralów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golem_t Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: 195.116.43.* 03.08.05, 11:13 Czego brakuje w tym artykule - informacji iż sądeczanie jeden "pomnik" już w tym roku postawili ku pamięci JPII. Dokładnie rzecz biorąc jest to "kamień pamięci" na sądeckich plantach. jego podstawę stanowi głaz pochodzący z Dunajca, choć według mnie to raczej kawałek skały z kamieniołomu. Do tej pory na plantach był 1 tego typu kamień upamietniający odzyskanie niepodległości w 1918 więc nowy kamień to nie byle co. Wokół nowego kamienia każdego 2 dnia miesiąca około 21 odbywają się uroczystości religijne. Według mnie te dwa "pomniki" to efekt wojny pomiędzy dwoma parafiami. Kamień stoi na terenie parafii Św Kazimierza i jego montaż był organizowany przez Klub Inteligencji Katolickiej. Pomnik z brązu stanie na terenie parafii Św Małgorzaty i jego powstanie jest wspierane przez proboszcza tej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian a pomnik na Chruślicach, to co?___________________ 03.08.05, 11:15 www.rilian.republika.pl/katalog/nowysacz_chruslice.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za wstyd megalomania IP: *.ceti.pl 03.08.05, 15:00 Widac ze sadeccy producenci lodow cierpia na megalomanie. Nie chodzi tylko o pomnik. Ale ze ratusz sie na to godzi... Wstyd. Pozegnalam to miasto jakies 5 lat temu i nie mam zamiaru tam wracac. Nic sie tam nie zmnienia na lepsze, wrecz jest coraz gorzej. A jak sie cos dzieje to wlasnie takie perelki. Cala Polska sie smieje. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: megalomania 03.08.05, 15:10 ja tam się nie śmieję, szczerze współczuję władz i takich sponsorów mieszkańcom tego pięknego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus3 Re: megalomania IP: *.wma.east.verizon.net 05.08.05, 00:00 No a co jest z tym kopcem w Krakowie? Moze by ten kopiec usypac jescze w tym Nowym Saczu obok tego pomnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakówek :D Jaki kopiec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:20 Nie będzie w Kraku żadnego kopca im. JP2 :D Macie niezbyt świeże wieści :P Bo o tym wiadomo już od czerwca :D Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Jaki kopiec? 05.08.05, 08:34 hehe, tym bardziej, że kopiec Jana Pawła II już jest w Krakowie - przy seminarium ks. zmartwychwstańców na Dębnikach!... Ale mało kto o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakówek :D Re: Jaki kopiec? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:34 Ten kopczyk kreta, który tam stoi nazywasz kopcem? Miało być coś równie imponującego jak kopiec Kościuszki czy Piłsudskiego :) Na terenach po Solwayu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus3 Re: Jaki kopiec? IP: 70.109.230.* 07.08.05, 22:54 Duzy kopiec usypac obok pomnika JP II w tym zasranym Saczu i zakopac w tym kopcu tego lodziarza Korala i tego rzecznika prasowego wespol z cala rada miejska. JP II nigdy nie protestowal kiedy w Polsce stawiano mu pomniki i nazywano Jego imieniem wszystko co popadnie. W tym Saczu to nawet jedna ulica nazywala sie Jana Pawla II a druga Karola Wojtyly i te ulice sie krzyzowaly i fotografia tego skrzyzowania byla zamieszczona w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Samczyk Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:19 Nie, no kochani bez przesady. Nie można jakoś po ludzku i zwyczajnie? Tylko od razu wiocha, pominik wielki na Rynku i to z fontanną??? Mieszkam w Sączu i kocham to miasto zapyziałe cudownie, małoduże ale z duszą. Bardzo chwalebne że Koral bros. fundują. Mają kasę, Maybacha, Koralową Górkę z rezydencjami córek :)ale po co od razu bić rekordy??? Gdzie jest dobry smak, umiar, zrozumienie nauki Papieża. Najśmieszniejszy jest hurraoptymizm czerwonych pajączków z ratusza na czele z Kaimem, którzy nie pamiętają że idea pomnika powstała o wiele wcześniej i była bardziej przemyślana, zwłaszcza co do lokalizacji. Nie ośmieszajmy swego miasta grającą fontanną! Zróbmy coś ludzie, bo wyjdzie że Sącz to mega-wiocha :) Może www.petycje.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: 81.15.201.* 05.08.05, 19:13 Proszę. bez przesady, może nad Dunajcem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.pl / 212.160.153.* 06.08.05, 22:12 Kochani, umieszczenie pominika papieża to jest naprawde bardzo dobry pomysł, ale nie na pięknym nowosądeckim rynku. Przypominam że sam jest piękny architektonicznie oraz że nasz Rynek - jest drugi co do wielkości w Polsce, po krakowskim. Pomnik powinien powstać np. na Plantach, dzięki temu nasze miasto zdobyłoby jeszcze jedno miejsce dla turystów. Dobrze że jest sponsor z "kasą" ale jeśli chce sobie robić reklamę to może w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *laszka Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:28 HORROR i OJCZYZNA! Z głębokim niesmakiem przyjęłam wiadomość o tym megalomańskim planie.Piękne,nastrojowe miejsce zeszpecone wątpliwym artystycznie i moralnie pomnikiem Wielkiego Polaka ufundowanym przez nowobogackich?Prawdziwi dobroczyńcy bywają zwykle skromni i nie czynią nic na pokaz ,nie afiszują się.A uważałam zawsze,że Sądeczoki to ludzie rozważni.Ludziska! RATUJCIE RYNEK!A (K)orale niech stawiają pomnik na swojej górce! Odpowiedz Link Zgłoś