Dodaj do ulubionych

FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!!

03.08.05, 09:19
Obserwuj wątek
    • amb25 Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 03.08.05, 09:26
      a skąd wiesz?
      • micho777 Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 03.08.05, 09:35
        artykul w dzienniku polskim

hiphip hurra
        • ma_emi wrzucam artykół 03.08.05, 09:43
          Kronika krakowska 03-08-2005
          Przetarg na osiedle komunalne

Nie spełnili wymagań

Fiaskiem zakończył przetarg na budowę bloków komunalnych na osiedlu Ruczaj.

Władze Krakowa chcą wybudować na os. Ruczaj 300 mieszkań w pierwszym etapie (w
          następnym 400), na działce o powierzchni ok. 3 ha. Zgodnie z warunkami zabudowy
          i zagospodarowania tego terenu, 60 proc. ma być przeznaczone na zieleń, a
          mieszkania komunalne zaplanowano w 5 lub 6 blokach. Budynki mają mieć po 4
          kondygnacje.

Pomysł budowy osiedla został oprotestowany przez mieszkańców osiedla Ruczaj,
          którzy obawiają się, że bloki komunalne przekształcą się w slumsy. Zaskarżyli
          oni decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu do Samorządowego
          Kolegium Odwoławczego i zorganizowali kampanię przeciwko tej inwestycji. Jej
          efektem było przyjęcie przez Radę Miasta uchwały w sprawie wyznaczenia
          kierunków działania dla prezydenta. Radni zalecili, aby Urząd Miasta odstąpił
          od koncepcji budowania dużych osiedli komunalnych, a lokatorów komunalnych
          rozpraszano po całym mieście, czyli kupowano im mieszkania np. od spółdzielni.

Takie działania nie wstrzymały jednak przetargu, którego celem było wyłonienie
          firmy mającej zaprojektować i wybudować osiedle. W pierwszym etapie zgłosiło
          się 9 chętnych, do drugiego przeszli 4 oferenci. Tylko jednak 3 z nich
          przedstawiło ostateczne koncepcje zagospodarowania terenu. - Komisja
          przetargowa uznała jednak, że koncepcje nie są zgodne z warunkami zabudowy i
          zagospodarowania terenu - powiedział Filip Szatanik z oddziału prasowego Urzędu
          Miasta.

Niezgodności z "wuzetką" były drobne, np. jeden budynek nieznacznie wykraczał
          poza linię zabudowy, w innym przypadku przekroczona została - zdaniem komisji -
          dozwolona szerokość elewacji frontowej budynku. Jedna z 3 firm biorących udział
          w ostatnim etapie przetargu odwołała się od decyzji komisji przetargowej do
          Urzędu Zamówień Publicznych. Jeśli jej argumenty zostaną uznane to komisja
          będzie musiała jeszcze raz ocenić trzy oferty, w przeciwnym przypadku
          przygotowany będzie następny przetarg. Wtedy jednak osiedla najprawdopodobniej
          nie uda się wybudować w planowanym terminie - do końca 2006 roku.

(AM)

• amb25 Re: wrzucam artykół 03.08.05, 11:05
            no to super.
            ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało i
            zdania nie zmienił.
            • przemkowa.b Re: wrzucam artykół 03.08.05, 11:12
              amb25 napisała:

> no to super.
              > ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało i
              > zdania nie zmienił.

Tak, ale może też oznaczać, że cała sytuacja zacznie się przeciągać w
              nieskończoność, aż Majcherek pójdzie w pierony i sprawa umrze śmiercią
              naturalną:)))
              • ivko24 Re: wrzucam artykół 03.08.05, 23:24
                przemkowa.b napisała:

> amb25 napisała:
                >
                > > no to super.
                > > ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało
                > i
                > > zdania nie zmienił.
                >
                > Tak, ale może też oznaczać, że cała sytuacja zacznie się przeciągać w
                > nieskończoność, aż Majcherek pójdzie w pierony i sprawa umrze śmiercią
                > naturalną:)))

Z tego co pamiętam to po uchwale RM w lutym Majchrowski mówił że już za późno, że przetarg rozpisany, są oferenci, trzeba będzie płacić odszkodowania etc.
                Jak rozumiem- teraz powyższe problemy rozwiązały się same.
                A nawet jeżeli rozpiszą ponownie przetarg- termin realizacji inwestycji musiałby się przeciągnąć poza wybory samorządowe, co- mam nadzieję- spowoduje że Pan Prezydent straci zainteresowanie sprawą.
          • ma_emi napisałam artykuł przez ó... 03.08.05, 16:19
            a myślałam, że emocje już opadły...
    • mama.kota wyjście z twarzą 04.08.05, 10:26
      Coś mi się wydaje, że powyższe jest próbą wyjścia z twarzą obozu prezydenckiego
      z patowej sytuacji. Prezio i jego dwór mieli dobre checi, ale jak to zwykle w
      komunie zawiedli kooperanci ;)))))))
      I bardzo dobrze.
    • ruczaj.x Cudownie, pięknie :) 07.08.05, 09:07
      właśnie wróciłem z wakacji, myślałem, że nic ciekawszego mnie już nie spotka a tu taka niespodzianka...

pięknie!!
    • ruczaj.x Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 07.08.05, 10:49
      Kolejny kroczek do przodu, niestety daleko jeszcze do momentu, kiedy będziemy mogli spokojnie pomyśleć o przyszłości tej okolicy. Na pewno cieszy, że przy okazji całej tej akcji udało się uruchomić proces tworzenia planu zagospodarowania!

dziękuje za pomoc, myśle, że było warto :D
      pozdrawiam serdecznie

ps
      Ostatnio niezle się uśmiałem, czytałem sobie artykuł w 'Polityce' o bieda-osiedlach, przytoczono przykład naszego protestu (w
      krakowskiej 'dzielnicy' Ruczaj, ahhh... co za awans :)
      • przemkowa.b Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 07.08.05, 15:37
        No bo w końcu zdziałaliście dużo: to wspaniałe, że w dzisiejszych czasach, gdy
        każdy tylko goni za karierą, myśli tylko o sobie, są ludzie, którzy chcą się
        udzielać społecznie:))) Gratulacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka