micho777 Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 03.08.05, 09:35 artykul w dzienniku polskim hiphip hurra Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi wrzucam artykół 03.08.05, 09:43 Kronika krakowska 03-08-2005 Przetarg na osiedle komunalne Nie spełnili wymagań Fiaskiem zakończył przetarg na budowę bloków komunalnych na osiedlu Ruczaj. Władze Krakowa chcą wybudować na os. Ruczaj 300 mieszkań w pierwszym etapie (w następnym 400), na działce o powierzchni ok. 3 ha. Zgodnie z warunkami zabudowy i zagospodarowania tego terenu, 60 proc. ma być przeznaczone na zieleń, a mieszkania komunalne zaplanowano w 5 lub 6 blokach. Budynki mają mieć po 4 kondygnacje. Pomysł budowy osiedla został oprotestowany przez mieszkańców osiedla Ruczaj, którzy obawiają się, że bloki komunalne przekształcą się w slumsy. Zaskarżyli oni decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu do Samorządowego Kolegium Odwoławczego i zorganizowali kampanię przeciwko tej inwestycji. Jej efektem było przyjęcie przez Radę Miasta uchwały w sprawie wyznaczenia kierunków działania dla prezydenta. Radni zalecili, aby Urząd Miasta odstąpił od koncepcji budowania dużych osiedli komunalnych, a lokatorów komunalnych rozpraszano po całym mieście, czyli kupowano im mieszkania np. od spółdzielni. Takie działania nie wstrzymały jednak przetargu, którego celem było wyłonienie firmy mającej zaprojektować i wybudować osiedle. W pierwszym etapie zgłosiło się 9 chętnych, do drugiego przeszli 4 oferenci. Tylko jednak 3 z nich przedstawiło ostateczne koncepcje zagospodarowania terenu. - Komisja przetargowa uznała jednak, że koncepcje nie są zgodne z warunkami zabudowy i zagospodarowania terenu - powiedział Filip Szatanik z oddziału prasowego Urzędu Miasta. Niezgodności z "wuzetką" były drobne, np. jeden budynek nieznacznie wykraczał poza linię zabudowy, w innym przypadku przekroczona została - zdaniem komisji - dozwolona szerokość elewacji frontowej budynku. Jedna z 3 firm biorących udział w ostatnim etapie przetargu odwołała się od decyzji komisji przetargowej do Urzędu Zamówień Publicznych. Jeśli jej argumenty zostaną uznane to komisja będzie musiała jeszcze raz ocenić trzy oferty, w przeciwnym przypadku przygotowany będzie następny przetarg. Wtedy jednak osiedla najprawdopodobniej nie uda się wybudować w planowanym terminie - do końca 2006 roku. (AM) Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: wrzucam artykół 03.08.05, 11:05 no to super. ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało i zdania nie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: wrzucam artykół 03.08.05, 11:12 amb25 napisała: > no to super. > ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało i > zdania nie zmienił. Tak, ale może też oznaczać, że cała sytuacja zacznie się przeciągać w nieskończoność, aż Majcherek pójdzie w pierony i sprawa umrze śmiercią naturalną:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ivko24 Re: wrzucam artykół 03.08.05, 23:24 przemkowa.b napisała: > amb25 napisała: > > > no to super. > > ale z drugiej storny oznacza to, że Prezydent chce, żeby osiedle powstało > i > > zdania nie zmienił. > > Tak, ale może też oznaczać, że cała sytuacja zacznie się przeciągać w > nieskończoność, aż Majcherek pójdzie w pierony i sprawa umrze śmiercią > naturalną:))) Z tego co pamiętam to po uchwale RM w lutym Majchrowski mówił że już za późno, że przetarg rozpisany, są oferenci, trzeba będzie płacić odszkodowania etc. Jak rozumiem- teraz powyższe problemy rozwiązały się same. A nawet jeżeli rozpiszą ponownie przetarg- termin realizacji inwestycji musiałby się przeciągnąć poza wybory samorządowe, co- mam nadzieję- spowoduje że Pan Prezydent straci zainteresowanie sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_emi napisałam artykuł przez ó... 03.08.05, 16:19 a myślałam, że emocje już opadły... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.kota wyjście z twarzą 04.08.05, 10:26 Coś mi się wydaje, że powyższe jest próbą wyjścia z twarzą obozu prezydenckiego z patowej sytuacji. Prezio i jego dwór mieli dobre checi, ale jak to zwykle w komunie zawiedli kooperanci ;))))))) I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Cudownie, pięknie :) 07.08.05, 09:07 właśnie wróciłem z wakacji, myślałem, że nic ciekawszego mnie już nie spotka a tu taka niespodzianka... pięknie!! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 07.08.05, 10:49 Kolejny kroczek do przodu, niestety daleko jeszcze do momentu, kiedy będziemy mogli spokojnie pomyśleć o przyszłości tej okolicy. Na pewno cieszy, że przy okazji całej tej akcji udało się uruchomić proces tworzenia planu zagospodarowania! dziękuje za pomoc, myśle, że było warto :D pozdrawiam serdecznie ps Ostatnio niezle się uśmiałem, czytałem sobie artykuł w 'Polityce' o bieda-osiedlach, przytoczono przykład naszego protestu (w krakowskiej 'dzielnicy' Ruczaj, ahhh... co za awans :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: FIASKO PRZETARGU NA KOMUNALNE !!!! 07.08.05, 15:37 No bo w końcu zdziałaliście dużo: to wspaniałe, że w dzisiejszych czasach, gdy każdy tylko goni za karierą, myśli tylko o sobie, są ludzie, którzy chcą się udzielać społecznie:))) Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś