Dodaj do ulubionych

Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy

03.08.05, 10:21
Na kremlu do tej pory przewodnicy wspominają Palaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: anuszka Całe te obchody IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 03.08.05, 11:31
      Całe te "Obchody 400-lecia zajęcia Moskwy" (tak to się nazywa!) to jakaś
      kretyńska prowokacja. Przecież wiadomo, jak odbiorą to Rosjanie. Qźva może
      jeszcze zaserwujmy braciom Ukraińcom "Obchody zajęcia Kijowa przez Bolesława
      Chrobrego", a Litwinom "Obchody zajęcia Wilna". Będziemy mieć wówczas samych
      przyjaciół. ;-PPP
      • Gość: emki Ano, obchody tylko sprzyjają polityce rosyjskiej IP: *.crowley.pl 03.08.05, 14:26
        Zgadzam się z Tobą, że te całe obchody to jakaś straszna głupota. Przecież to
        wydarzenie wcale nie jest wpisane w nasze że tak powiem poczucie historyczne.
        I wcale nie musi, bo przecież jest znacznie więcej innych bardziej doniosłych
        wydarzeń w naszej historii którymi powinniśmy się chlubić i i je promować.
        Natomiast "zajęcie Moskwy" jest wydarzeniem bardzo propagowanym przez politykę
        rosyjską, jeśli się nie myle przegnanie Polaków z Moskwy jest teraz ich
        największym świętem państwowym.. To im bardzo na rękę promowanie wizerunku
        Polaków jako wrogich agresorów , którzy sami szukali guza i sami są sobie winni
        że go póżniej dostali. Można zaryzykować stwierdzenie, ze huczne obchody
        tamtych wydarzeń tak naprawdę wpisują się w antypolską politykę. Wstyd mi że to
        odbywa się własnie w Krakowie... I do tego jeszcze te kiczowate szachy...
        • Gość: szujski członek KC PZPR towarzyszKról całkiem już odleciał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:34
          Ludzie, co za idiotyzm!!!

Czy oni są na pensji u Putinokia?!
      • Gość: sake Re: Całe te obchody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:15
        No ale dobze jest wiedziec zesmy ich lali a oni nas sie bali. Naprawde warto o
        tym pamietac.
      • Gość: vlad Re: Całe te obchody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 00:59
        nie kretynska prowokacja, a przypominanie wlasnych błędów, poza tym Rosjanie nie są głupi, obrażasz ich, że aż tacy przewidywalni
    • Gość: Z. Niesmaczne IP: 157.25.31.* 03.08.05, 11:32
      Moze niech trochę pomyślą, ciekaw jestem co by powiedzieli
      gdyby np: Niemcy zorganizowali coś podobnego z okazji rocznicy zajęcia Warszawy...
    • Gość: Z. Niesmaczne IP: 157.25.31.* 03.08.05, 11:32
      Moze niech trochę pomyślą, ciekaw jestem co by powiedzieli
      gdyby np: Niemcy zorganizowali coś podobnego z okazji rocznicy zajęcia Warszawy...
      • Gość: anuszka Obchody zajecia Warszawy przez Szwedow IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 03.08.05, 11:48
        Mam pomysl! Niech Szwedzi sobie urzadza "Obchody zajecia Warszawy" :-)))) To
        byloby dosc analogiczne...
      • Gość: Mazen Re: Niesmaczne IP: *.nyc.res.rr.com 03.08.05, 13:40
        Mi sie podoba. Niech sie krew ruskim gotuje, i niech wiedza ze nie sa tacy
        wielcy jak o sobie mniemaja.
        • pendrek_wyrzutek Jaka korzysc to przyniesie? 03.08.05, 15:35
          Gość portalu: Mazen napisał(a):

> Mi sie podoba. Niech sie krew ruskim gotuje, i niech wiedza ze nie sa tacy
          > wielcy jak o sobie mniemaja.

Bardzo piekna i idealistyczna postawa ale jakie beda dla Polski korzysci?
        • kerebron Najgorzej to z idiotami... 03.08.05, 18:07
          Najgorzej to z idiotami w jednej druzynie grać.
    • Gość: ja Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.05, 11:57
      Pomysl z jajem. Owszem, miec mozna rozne odczucia, ale bez przesady, bo zaraz
      dojdziemy do tego ze nawet baka puscic nie mozna, bo Wielki Brat sie obrazi.
      • Gość: anuszka Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 03.08.05, 12:15
        Stary, mecz szachowy meczem szachowym. Ale w gazecie nie napisal o calosci
        "Obchodow". W Krakowis byly ulotki i plakaty. Bardzo niesmaczna sprawa, chocby
        ze wzgledu na sama nazwe, jaka tej imprezie nadali.

Nie chodzi o Wielkiego Brata. Przeciez mowie - zrobilibysmy to samo Ukraincom
        czy Litwinom, to poczuliby sie slusznie urazeni.

• koczisss Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy 03.08.05, 12:40
          A Rosja wciąż nas próbuje ustawiać, wiecznie czepia się, więc jest to dobry sposób na odgryzienie się, niech wiedzą, ze jednak tą niezdobytą Moskwę, ktoś zdobył!!!
          Nie udało się to nikomu w historii, tylko Polakom!!!
          NA MOSKALA!!!!
          • Gość: andrzey Kolejne leczenie kompleksów IP: 85.128.71.* 03.08.05, 13:07
            Poczuleś się lepiej odgrylwszy sie Rosjanom za ich niesmaczne zachowanie? Tego
            rodzaju emocje kojarzą mi sie jednoznacznie - z dzieckiem, ktore w ramach
            odwetu za jedynke wypnie jezyk nauczycielowi, gdy ten odwroci sie plecami...

Dla mnie takie odgryzanie to tylko leczenie swoich kompleksów i pokazywanie
            jacy jesteśmy słabi. Gdy jestem pewny wlasnej wartosci nie potrzebuje sie
            odgryzac komus, kto pokazuje, ze ma problemy z samoocena (nie wspominajac o
            braku klasy)...

PS Rosjanie doskonale pamietaja, ze zdobylismy Kreml, malo tego nie moga nam
            tego przebaczyc. A to bylo przeciez 400 lat temu... Żałosne.
            • koczisss Re: Kolejne leczenie kompleksów 03.08.05, 13:14
              To kto tu ma kompleks Polski???
              To było właśnie 400 lat temu, a oni wciąż to pamiętają, bo jak to tak Lachy zajęły nam Kreml, przecież to nie do pomyślenia!!!
              Oni nam mogą grać na nosie, to mi im też, a nie tylko siedzieć i słuchaćz pokorą to co car Putin mówi i robi!!!
              I nie są to kompleksy, bo jak są, to jak nazwać zachowanie Putina???
              On do dopiero zakompleksiony!!!
              • Gość: andrzey Re: Kolejne leczenie kompleksów IP: 85.128.71.* 03.08.05, 13:26
                Chcesz mi powiedziec, ze martwia Cie kompleksy Putina? :)

Posluchaj - pokazujac wrazliwosc na zalosne zagrywki Moskwy, okazujesz swoja
                slabosc. Postepujac w ten sposob, niezaleznie od swojej woli, udowadniasz ze
                przejmujesz jego punkt widzenia. To jest najlepszy dowod slabosci.

Ktos kto zna swoja wartosc wypowie swoje zdanie prosto w oczy. Krakowski
                hepening to dziecinada (można ją przebaczyć artystom z knajpy Pod Jaszczurami,
                ale udział Wprost, tygodnika z ambicjami... żałosne). Jeśli myślisz, że takimi
                zabawami z piaskownicy możesz coś udowodnić Rosjanom, to się mylisz. No chyba,
                że chcesz pokazać jak daleko sięga Twoja frustracja i słabość...
            • Gość: piternet leczenie kompleksów... IP: *.mnc.pl 04.08.05, 02:59
              jeśli miałoby to wyleczyć kompleksy Polaków..hmm...to zróbmy jeszcze parę takich
              imprez :)
          • pendrek_wyrzutek Napoleon w 1812 tez zajal Moskwe 03.08.05, 15:45
            koczisss napisał:

> Nie udało się to nikomu w historii, tylko Polakom!!!

Udalo sie Napoleonowi w 1812 (i Polacy tez z nim byli),
            • Gość: kat Tatarzy byli jeszcze lepsi... IP: 62.29.137.* 03.08.05, 17:05
              trzymali cala Rosje w niewoli przez dziesiatki lat (w tym moskwe)

problem w tym, ze skutki ich dzialania (opoznienie cywilizacyjne/wplywy
              azjatyckie) trwaja po dzis dzien....
              • eeela Re: Tatarzy byli jeszcze lepsi... 03.08.05, 17:45
                I na dodatek podbili ich znacznie wcześniej niż my, skurczybyki ;-)))
            • koczisss Re: Napoleon w 1812 tez zajal Moskwe 03.08.05, 21:50
              Był jako drugi:)))
            • Gość: wojtek Re: Napoleon w 1812 tez zajal Moskwe IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.08.05, 22:54
              no a potem dostal w dupe i umarl w nieslawie
        • Gość: ja Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.05, 13:15
          Mamy przeciez demokracje, wolnosc slowa etc. Na usta az sie cisnie - "wolnoc
          Tomku w swoim domku" i jesli ktos ma ochote utrzec przy okazji nochala moskalom
          to czemu mu tego zabraniac? W koncu organizatorem nie sa wladze polskie a
          prywatne osoby (Wprost, nie jest raczej organem rzadowym:) ) . Osobna sprawa
          jest to, ze rzecz nie dotyczy Ukrainy czy Litwy, a jesli nie dotyczy, to mija
          sie z sensem jakiekolwiek porownanie.
          • Gość: andrzey Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: 85.128.71.* 03.08.05, 13:28
            kolego, dyskusja nie toczy się ws. czy zabronić. dyskusja dotyczy dobre smaku i
            taktu. wiele rzeczy nikt nie zabroni Ci zrobić, to nie znaczy, ze robiac je nie
            zrobisz z siebie blazna albo chama...
            • Gość: ja Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.05, 13:32
              Nie wiem w jakim kierunku toczy sie dyskusja, takowej poza tym tu nie zauwazam.
              Widze wymiane pogladow na temat artykulu, moj poglad zas masz powyzej i ocene
              jego sobie zwyczajnie podaruj. Amen.
              • Gość: andrzey Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: 85.128.71.* 03.08.05, 13:37
                Przyznaje sie, glupio zrobilem komentujac Twoj poglad. Ale skad moglem
                wiedziec, ze autor nie wie o czym pisze?
                • Gość: ja Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.gdynia.mm.pl 03.08.05, 13:42
                  O, nieladnie. Tym razem cos sugerujesz, ba, wrecz imputujesz mi nieznajomosc
                  tematu i zakladasz, ze jestem nieukiem... Jak inaczej zinterpretowac to co
                  napisales przed chwila - "Ale skad moglem
                  wiedziec, ze autor nie wie o czym pisze?"? A fe.
          • pendrek_wyrzutek Paweł i Gaweł 03.08.05, 16:14
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Mamy przeciez demokracje, wolnosc slowa etc.
            > Na usta az sie cisnie - "wolnoc Tomku w swoim domku"

Trafna analogia!

Paweł i Gaweł

Paweł i Gaweł w jednym stali domu
            Paweł na górze, a Gaweł na dole;
            Paweł, spokojny, nie wadził nikomu,
            Gaweł najdziksze wymyślał swawole.
            Ciągle polował po swoim pokoju:
            To pies, to zając - między stoły, stołki
            Gonił, uciekał, wywracał koziołki,
            Strzelał i trąbił, krzyczał do znoju.
            Znosił to Paweł, nareszcie nie może;
            Schodzi do Gawła i prosi w pokorze:
            - Zmiłuj się waćpan, poluj ciszej nieco,
            Bo mi na górze szyby z okien lecą. -
            A na to Gaweł:
            - Wolnoć, Tomku
            W swoim domku. -
            Cóż było mówić? Paweł ani pisnął,
            Wrócił do siebie i czapkę nacisnął.
            Nazajutrz Gaweł jeszcze smacznie chrapie,
            A tu z powały coś mu na nos kapie.
            Zerwał się z łóżka i pędzi na górę.
            Stuk! Puk! - Zamknięto. Spogląda przez dziurę
            I widzi... Cóż tam? Cały pokój w wodzie,
            A Paweł z wędką siedzi na komodzie.
            - Co waćpan robisz - Ryby sobie łowię.
            - Ależ, mośpanie, mnie kapie po głowie!
            A Paweł na to:
            - Wolnoć, Tomku
            W swoim domku.
            Z tej powiastki morał w tym sposobie:
            Jak ty komu, tak on tobie.
    • kapitan.kirk Brawo za gust i dobry smak! 03.08.05, 13:06
      Czekamy na obchody 987-lecia zajęcia Kijowa, 85-lecia zajęcia Wilna i 37-lecia
      zajęcia Pragi. Nie wątpię też, że polska delegacja powinna znaleźć się na
      stosownych obchodach w Moskwie z okazji 211-lecia zajęcia Warszawy i w Berlinie
      na 66-lecie zajęcia Westerplatte.
      Żenada :-(
      • koczisss Re: Brawo za gust i dobry smak! 03.08.05, 13:15
        Dużo Wowa Tobie płaci???
        • kapitan.kirk Re: Brawo za gust i dobry smak! 04.08.05, 16:05
          koczisss napisał:

> Dużo Wowa Tobie płaci???

Niestety, ledwie starcza na bliny, machorkę i "Stoliczną". Chyba sie oflaguję
          pod Łubianką, albo co...
          Pzdr
      • eeela Re: Brawo za gust i dobry smak! 03.08.05, 17:54
        Jeżeli chodzi o Pragę, dwa lata temu była także okrągła piękna tysięczna
        rocznica. Przegapiliśmy, ale zawsze można nadrobić i w tym roku ;-)
    • krzych.korab Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy 03.08.05, 13:14
      Kraków ma szczęście do głupich pomysłów.Zamiast zorganizować turniej w podzięce
      Ruskim za uratowanie ich miasta przed zniszczeniem w czasie II wojny orgznizują
      turniej przypominając największe nieszczęścia Rzeczypospolitej.Przypominają
      że wbrew woli Władcy i Hetmana kościół katolicki poparł działania wbrew racji
      stanu Rzeczypospolitej.Gdzie sens ?
      • koczisss Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy 03.08.05, 13:18
        Ha ha ha, gdyby nie układy sowietów z hitlerem, to by tej wojny nie było, a ja mam im dziękować za to, że litościwie Kraków uratowali???
        A kto był agresorem jak nie oni???
        Weź lepiej najemniku sowieckiej ambasady zamilcz!!!
    • Gość: chlodnomyslacy Ż A Ł O S N E !!! IP: 213.195.188.* 03.08.05, 14:42
      TYGODNIKOWI "WPROST" (I INNYM ORGANIZATOROM IMPREZY) DZIĘKUJĘ ZA ZAOGNIANIE
      SYTUACJI. CZYM INNYM JEST GODNA PREZENTACJA SWEGO POPARTEGO RACJAMI STANOWISKA,
      A CZYM INNYM PROWOKACYJNA BŁAZENADA. NAJWYŻSZY CZAS TO POJĄĆ. ZYCZĘ ROZUMU.
      • Gość: anuszka "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 03.08.05, 15:27

Właśnie przypomniała mi się okładka ostatniego Wprostu. Łukaszenka z doprawionym
        błazeńskim nosem. Żałosne i ani trochę nie śmieszne. Myślą, że jak domalują
        dyktatorowi nochal na zdjęciu, to już z nich wielcy bojownicy o wolność dla
        Białorusi.

Tymczasem z Łukaszenki nie ma się co naigrawać w tak dziecinny sposób. Okładka
        Wprostu sugeruje, że jest tylko śmiesznym kolesiem w operetkowym państewku.
        Tymczasem on paru ludzi już kazał zamordować za działalność opozycyjną. Innych
        za jego sprawą pałują i trzymają w więzieniach. Tygodnik Wprost zaś reaguje na
        to na poziomie 7-latka.

Kto w tej gazecie ostatnio wymyśla te debilne akcje? Robi Polsce fantastyczną
        niedźwiedzią przysługę.
        • turecki4 Polskie kompleksy... 03.08.05, 17:05
          ... żeby tylko ruskich wkurzyć - a potem dostajemy piany, że Kwachu stał w 3
          rzędzie. To tylko "Wprost" mogło wpaść na taki pomysł z byłym komuchem
          redaktorem na czele.
          • kiminohikari Re: Polskie kompleksy... 03.08.05, 17:19
            > ... żeby tylko ruskich wkurzyć - a potem dostajemy piany, że Kwachu stał w 3
            > rzędzie. To tylko "Wprost" mogło wpaść na taki pomysł z byłym komuchem
            > redaktorem na czele.

"wprost" od dawien dawna funkcjonuje w abstrakcyjnym wymiarze.
            natomiast pan krol moglby sie przebrac w kostium blazna. jedyna
            rola odpowiednia dla niego.
            impreza glupia. szczegolnie patrzac pod katem stanu stosunkow
            polsko-rosyjskich ostatnimi czasy (hmmm... jesli to jest dowcipne
            i na miejscu... moze putin tez tak rozumowal, oceniajac udzial
            polski w II wojnie swiatowej).
            ciekawe jaki komentarz redaktora bylby, gdyby rosjanie zrobili
            1 sierpnia w moskwie eksperymentalna gre z trzema uczestnikami
            pt. "stoimy i patrzymy. powstanie warszawskie". watpie, aby krol
            byl wyrozumialy.

rolnictwo staje sie wzorem"
        • Gość: Gen.Italia Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:08
          UŚMIECHNICH SIE dziewczyno!!!
          mysle ,ze masz takie same kompelksy jak kacapy
          przeciez to w rosji świętują wypędzenie POLAKOW Z rOSJI!!
          ROSJANIE to swołocz,bo głosowali na tego bandytę Putina ,otrzymał 75 % i
          morduje naród Czeczeński i Rosjanie dali mu na to przyzwolenie
          a WPROST to jedyny tygodnik z jajmi w tym kraju!!
          www.czeczenia.org/
          • Gość: Oda Nobunaga Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:07
            Gen, nie wstyd ci ćwoku? Kogo k..wa interesuje co sie wydazryło za króla
            świeczka 400 lat temu? rosja 100 razy udowodniła że potrafi nam dokopac, my
            będziemy sie podniecac że sie ślepej kurze raz ziarno trafiło.
            I nie powtarzaj tych bzdur o czeczeniach, swołoczach i bandytach Putinach i tak
            nas mają za oszołomów, nie musisz im dostarczac kolejnych dowodów
            • Gość: Gen.Italia Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:53
              Ty mi dajesz do dowód,ze jestes zwykłym pustostanem bez godności!! Ty byś
              sprzedała własnego Ojca i kazała byś mu płacic podatek od transakcji
              !!tam sie liczy motłoch nie jednostka zawsze tam tak było jest i będzie!!
              Jak można ich szanować skoro oni nie szanują nawet własnych ofiar stalinizmu!!
              i nie szanują innych nacji i je nie chca przeprosic za wyrządzone im krzywdy
              co?/ty sie naucz zasady Żydowskiej(bo ten Naród cenie gdyż jest wybitny)cały
              czas podkresłaja co im Niemcy wyrządzili i umią z tego biznes robić!
              Twoj putin marzy by nas wchłonąć POLSkę i nową republike lub inny rodzaj
              panstwa wasalnego stworzyc!!patrz na projekt nowego rurociągu przez bałtyk
              niech wezna się za siebie!! szczególnie niech opanują eksplozje wirusa HiV
              90% rosjanek twierdzi,ze najlepsza drogą do kariery jest prostyttucja!!
              są degregoladą funkcjonującą dzięki ropie naftowej!! ,ale widac ze plon zasiali
              nawet w twej głowce,deprwawowali nasz narod i nadall chca to robic!!
              nie masz własnej godności !!Twoj problem ,jak nie ruskie to kto inny sie na
              Ciebie w odleje!!
              miękkie serce twarda dupa!!
              dla WPROST szacunek!! karkte z putinokiem tez wysłalem do Moskwy!!
              Polak nie dziwka dupy za rogiem nie daje!!
              choć twoje socjalistyczne ziomale takie pomioty stowrzyly, kwach nastukany na
              cmentarzu katyńskim wywyijał galinke!!to bylas pewnie dumna!!
              prędzej na kolana!!
              juz leć
              • Gość: wojtek Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.08.05, 23:03
                jestes typowym przykladem cwaniaczka-polaczka, Twoja godnosc jest wieksza niz
                ty. Polacy nie wygrali wojny z Niemcami a Ruskie tak, czy tego chcesz czy nie i
                to oni maja realny wplyw na historie a nie my.
                • Gość: lolek Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.net.btsnet.pl 04.08.05, 00:28
                  wojtus zauwaz, ze w historii imperia rosly i upadaly ;)
                  to ze dzis czy wczraj maja wplyw, nie znaczy ze tak bedzie jutro
                  obchody 400 lecia sa jak najbardziej na miejscu, na calym swiecie tego typu okazje sa czczone, zauwaz ze rosjanie zrobili z wypedzenia nas z moskwy swieta narodowe
                  jezeli mamy byc z czegos dumni, to czcijmy, i bawmy sie, a wasza histeria, jest tym spowodowana, ze teraz mamy zle stosunki z tym panstwem, gdyby bylo odwrotnie, to by nie bylo takiej histerii, takie moje zdanie
              • turecki4 Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje 04.08.05, 09:07
                człowieku, przecież nie o szacunek tu chodzi a dokopywanie i rozdrażnianie.
                Naucz się podstawowych pojęć - ale wątpie, że uda Ci się czytając WRPOST.
          • Gość: wojtek Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.08.05, 22:59
            to jedz tam cwaniak i krzew swoje poglady
            • Gość: Gen.Italia Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 13:17
              myśle wojtek ze nie rozumiesz,ze rosja zawsze sobie szukała wroga i widac ze
              obecnie my nim jestesmy,na dodatek jako Jedynyny Narod skopalismy im dupe wraz
              z Kochanymi Mongolami!!!!Wprost to magazyn,najbardziej prorynkowy i
              proamerykanski.
              W USA od małego dzieci ucza ,ze mieszkaja w najpiekniejszym i najspanialszym
              kraju,ich na kazdym kroku podkreslaja ze sa dumni ze swojej ojczyzny i zaden
              przydupas nie jest w stanie to obalic!to samo próbuje zaszczepić w Polakow
              Wprost,bo niestety Pokolenia ,wychowane w duchu miłosci do ojczyzny odchodzą do
              lamusa!!i wymieraja!!Ciekawe kim bys był jakby nie było Brzezinskiego,Nowaka-
              Jezioranskiego,Bartoszewskiego??wiem kałmukiem i pataszanem co by sie bał
              odezwac by batiuszki nie zdenerwowac!!wracaj do rosji do irkucka!!
              Wojne wygrali alianci,to ze kacapy poniosły taką ofiarę krwi mnie nie wzrusza
              bo ruskie do dzis nie potrafia podac ile milonow na froncie zatłukło NKWD i ile
              ludzi walczyło wraz z Wermachtem w oddziałach Własowa!!
              oni zjedzą sie we własnym sosie hiv,niż demograficzny,odplyw naukowcow
              zasiedlanie przez chinczykow syberii wschodniej!!dotego problem z
              Kaukazem,który jak pryszcz ciągle powraca,ropa i gaz i handel bronią nie
              wystarczy,a po Chinach, Indie robią sie kolejna potegą!!
              • turecki4 Re: "Wprost" i jego żałosne prowokacje 04.08.05, 13:21
                Gen.I - strasznie mieszasz, co to ma do rzeczy, że mamy Bartoszewskiego? Chodzi
                o to, że jakiś palant robi sobie drwiny z mocarstwa światowego (Rosja - czy
                chcemy tego czy nie) zupełnie bez sensu. To tak jakby Rosjanie zrobili
                inscenizację np. Olszynki Grochowskiej albo rzezi Pragi. Fajnie?
    • Gość: _real_ Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:02
      Pomijając absurdalność takiego przedsięwzięcia ;)); z coraz większym
      rozbawieniem śledzę warsztat osób przygotowujących portal Wybiórczej (a nie
      jestem jakimś zacietrzewionym ich przeciwnikiem). To możemy przeczytać w notce o
      szachowej imprezie:

Wtedy to w Rzeczpospolitej pojawił się Dymitr Samozwaniec I (właściwie Griszka
      Otrepiew) - rzekomy cudownie ocalały syn Iwana IV Groźnego, który próbował
      namówić króla Zygmunta III Wazę na zorganizowanie wyprawy na Moskwę w celu
      zdobycia tronu cesarskiego.

Król nie zajął jednoznacznego stanowiska, a wiele wpływowych osobistości, z
      Janem Zamojskim na czele, uznało przedsięwzięcie za szkodliwe dla interesów
      Rzeczypospolitej. Dymitr uzyskał jednak poparcie kilku magnatów polskich, a
      także w zakonie jezuitów i u nuncjusza papieskiego. Zorganizował grupę polskich
      i kozackich najemników, z którymi w 1605 roku zajął Moskwę i tron carski, jednak
      wkrótce został zabity podczas powstania ludności w rosyjskiej stolicy.

a to podaje nam Wikipedia:
      Dymitr Samozwaniec I (właściwie Griszka Otrepiew) - rzekomy, cudownie ocalały
      syn Iwana IV Groźnego. W 1604 przyjechał do Krakowa. Został przyjęty przez
      Zygmunta III Wazę. Przedstawił mu plan wyprawy na Moskwę w celu zdobycia tronu
      cesarskiego. Król nie zajął jednoznacznego stanowiska, natomiast wiele
      wpływowych osobistości z Janem Zamojskim na czele uznało przedsięwzięcie za
      szkodliwe dla interesów Rzeczypospolitej. Dymitr znalazł jednak poparcie u kilku
      magnatów polskich oraz w zakonie jezuitów i u nuncjusza papieskiego. Po
      przekroczeniu granic Rosji i po nagłej śmierci Borysa Godunowa zajął Moskwę i
      tron carski; poślubił 1606 Marynę Mniszchównę; zabity podczas powstania przeciw
      wojskom polskim.

pozostawiam bez komentarza; dobrze, że przynajmniej parę słów zmienili
      ps
      założe kiedyś wątek pt Kwiatki Wybiórczej; na razie zbieram materiały (plik
      szybko się rozrasta :))
      pozdrawiam
    • Gość: m Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 19:00
      TO ta cholota z Instytutu sztuki , najwiksze przekrety w Krakowie ,
      wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: lubaszenko Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.05, 19:34
      Polacy mają chyba najgłupsze elity w Europie.Dziennikarzy przekupnych i
      przekupionych, polityków idiotów ...Tylko nie mówcie,że to wina zaborów.
    • zielonki Re: _____Wyluzujcie trochę 03.08.05, 20:14
      Ja taki Kraków właśnie lubię.
      • Gość: wojtek Re: _____Wyluzujcie trochę IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 03.08.05, 22:56
        Krakow powinien byc wdzieczny Rosjanom za ocalenie
    • hehenio Przypomnijmy... 04.08.05, 07:40
      Przypomnijmy także, że bohaterski lud rosyjski powiesił publicznie kilkuletniego synka Samozwańca. Tam przeciez tak lubią dzieci!
    • Gość: York Debilizm czy Prowokacja. Medy stolkowe z obu stron IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.08.05, 07:49
      granic, na sile chca zwasnic zwyklych ludzi. Tylko po co? Komu ma to sluzyc i
      od czego odciagnac uwage przecietnego zjadacza chleba z Rosji czy Polski??
    • Gość: chlodnomyslacy PARE SMUTNYCH UWAG... IP: 213.195.188.* 04.08.05, 09:54
      1. Do tych, którzy pisząc o Narodzie Rosyjskim, używaja słów takich
      jak: "swołocz", "kacap" itp.:
      czy znasz jakiegokolwiek Rosjanina? jeśli tak to ilu? 1? 2? 5? ten naród liczy
      sobie około 150 mln ludzi, ma swą historię (nie zawsze chwalebną, ale co
      powiesz o naszej? patrz: w/w chwalebny najazd na sąsiada), bogatą kulturę,
      tradycję (m. in. gościnności; to ona ratowała często polskich zesłanców n.p. na
      Syberii).
      co Cię do takiego traktowania tego Narodu upoważnia? Twój wysoki
      poziom/status? chyba nie, bo uzywając obraźliwych słów, sam lokujesz się dość
      nisko... moim zdaniem, piszesz tak bo wydaje Ci się, że jesteś "najpierwszy w
      powiecie", a tak naprawdę nigdzie nie byłeś, nic nie widziałeś i nic nie
      wiesz...
      2. do Szanownego Grona Forum:
      czy nie będzie lepiej, jeśliby głosy ewidentnie obraźliwe, wulgarne,
      przepełnione nienawiścią itp. - po prostu ignorować?
      z ludżmi pewnego formatu nie podejmuje się dyskusji, oni zawsze wszystko wiedzą
      lepiej (sam jestem niekonsekwentny, patrz p. 1, ale to naprawdę ostatni raz ;)
      3. do Szanownych Moderatorów:
      nie wiem jakie są zasady obowiązujące na Forum GW, ale chyba Państwu powinno
      szczególnie zależeć, aby dyskurs nie przeradzał się w rynsztok.
      myślę, że kawa tak samo smakuje przy kompie.
      Pozdrawiam!
      • Gość: anuszka Re: PARE SMUTNYCH UWAG... IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 04.08.05, 13:12
        Podpisuję się pod tym obiema rękami. Dwa razy klikałam na kosz, żeby skasowano
        obraźliwe posty tamtego gościa, ale jakoś nikt nie zareagował :-P
    • zmyslny Re: Mecz szachowy w 400-lecie zajęcia Moskwy 04.08.05, 10:36
      O ile dobrze pamiętam, pierwsza dymitriada (a jej teraz mamy rocznicę) miała
      małe szanse na sukces i gdyby nie spory o tron wśród bojarów i w końcu oddanie
      przez tychże tronu samozwańcowi, impreza pewnie zakończyłaby się sromotną
      klęską. Warto przy tym przywołać analogie polskich sporów o tron, podwójnych
      elekcji, interwencji z zewnątrz zwłaszcza w wieku XVIII, kiedy słabość
      Rzeczypospolitej była aż nadto widoczna. Wielka wiktoria polskiego oręża, o
      której mówimy nie wygląda na tym tle zbyt imponująco. Wniosek z tego
      przedstawia się następujący: każdemu można dołożyć, trzeba tylko znaleźć
      odpowiedni moment kiedy przeciwnik jest na tyle słaby, że nie może się przed
      tym skutecznie obronić. Ten kto jest słabszy w danej chwili musi przegrać,
      ale czy chlubę przynosi pobicie słabszego?

Po wojnach światowych jakimi uraczył nas wiek XX, narody, wydawałoby się,
      dojrzały do tego by swoją przyszłość upatrywać w pokojowym współistnieniu;
      powstały organizacje międzynarodowe mające pokój utrzymywać. Widać jednak, że
      mentalności zmienić tak łatwo się nie da i jeśli obecnie nawet nie szukamy
      otwartego konfliktu, to upaja nas wspomnienie, jak kiedyś daliśmy komuś w
      mordę.
    • Gość: Skopin-Szujski Błędy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 17:48
      Kto wogóle pisał ten artykuł?Co to za dziennikarz?Chyba bez szkoły lub
      studiów?Wówczas w Państwie Moskiewskim nie było żadnego cesarza!!!!!!!!!!!więc
      nie mogło być cesarstwa i tronu cesarskiego!!!władcą w Moskwie był car!!!!!
      Na przyszłość przed pisaniem poważnych artykułów lepiej dać komuś tekst do
      przeczytania, albo iść pisać sprayem na murach pisać bazgroły a nie w gazecie!!!!
      Super redaktorów ma GW,po treści artykułu widać małą wiarygodność gazety.
    • mecenas3 Glupi ten polski narod, GLUPI !!!! 10.08.05, 06:20
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka