Gość: anuszka Gołębie są głupie i śmierdzą ! IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 04.08.05, 13:22 W Krakowie gołębi jest stanowczo za dużo. Plantami po deszczu nie da się przejść, bo tak cuchnie. Poza tym one są tak głupie, że nie boją się ludzi i bezczelnie włażą tam, gdzie ich nikt nie prosił: Gdy mieszkałam kiedyś w kamienicy blisko centrum, gołębie wchodziły przez balkon do kuchni i podjadały okruchy. Hodowcy gołębi wiedzą, że tych ptaków nie można za bardzo oswajać - gołębie hodowlane należy od czasu do czasu straszyć, żeby nie nabrały zanadto ufności do ludzi. Im inteligentniejsze ptaki, tym bardziej boją się człowieka (patrz krukowate). Gołębiom zbywa na inteligencji, powinny się więc przynajmniej nauczyć zdrowej nieufności. Nam też to wyjdzie na zdrowie. Mam inny pomysł zamiast zakazu dokarmiania: gołębiom trzeba założyć (zabezpieczone) karmniki z żarciem z dodatkiem środka antykoncepcyjnego. Ich po prostu musi być w mieście mniej. Sami widzicie, jak wszystkie kamienice są obesrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.telia.com 04.08.05, 13:40 Czas najwyzszy,zeby pieniadze szly na wlasciwy cel,czyli miedzy innymi sprzatanie miasta,a nie do kieszeni urzednikow.Jak mozna pozbywac sie tradycji,a wielu innych ludzi wspanialych wspomnien z dziecinstwa."Madry" panie urzedniku, ktory wydales taka decyzje...niestety golebie nie beda Cie sluchac, a to maja zrobic,zrobia gdzie zechca. A kwiaciarki??? Nie wyobrazam sobie ich po drogiej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-fan gołębi Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.yamanouchi.com.pl / *.yamanouchi.com.pl 04.08.05, 13:45 ZAŁOŻYĆ GOŁĘBIOM PAMPERSY !!!!! i tłumiki na dziób (bo wydają odgłosy jak mój pies kiedy mu sie chciało żygać" I WTEDY NIECH SOBIE BĘDĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochol Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.adsl.hansenet.de 04.08.05, 14:38 To na cholere karmisz kundla ? Odpowiedz Link Zgłoś
jebak_teoretyk Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem 04.08.05, 13:54 nie widze sensu ani dokarmiania gołebi ani sprzedawania kwiatuszków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochol Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.adsl.hansenet.de 04.08.05, 14:37 a kto ci kaze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. śmierdzą i srają IP: *.crowley.pl 04.08.05, 14:04 dokarmić? nie! wytruć cholerstwo razem ze szczurami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soltys Re: śmierdzą i srają IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 04.08.05, 14:16 ales madry , co ci golab zrobil , mam juz duzo lat i golebie zawsze byly i beda na rynku , chodzi tylko aby jakis urzednik a nadchodza wybory pomyslal glowa a nie inna czescia ciala . Przeciez odchody od golebi to nic innego tylko nawoz wiec pozbierac go zawsze rano do workow a pozniej wywiez i podsypac trawe tam gdzie slabo rosnie i bedzie po krzyku . Golab w Krakowie musi byc i basta , byl od wiekow i niech tak pozostanie , a panowie urzednicy niech stworza jedno stanowisko do pracy i dadza popolowie , ten co handluje da polowe i beda wszyscy zadowoleni . Mysle ze najbardziej dzieci , a dzieci to najbardziej pamietaja i kiedys sobie przypomna , ze byli urzednicy w Krakowie ktorzy chcieli przegonic golebie , nie robcie tego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochol Re: śmierdzą i srają IP: *.adsl.hansenet.de 04.08.05, 14:36 najlepiej wszystko wylac betonem , wytruc wroble i sikorki , skosic drzewa i zrobic wielki parking . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fila Re: śmierdzą i srają IP: 156.17.59.* 04.08.05, 17:20 To Soltysie wlez na dach, pozbieraj gowna z gdymsu pod rynna, wejdz do otworow wentylacyjnych, do stropoachu i strychu, potem zejdz po elewacji i to samo zrob na wszystkich gzymsach i zakamarkach a potem wez ten oblbrzymi wor i bedziesz mial nawoz na wszystkie pola w Twojej wsi! Gowna na chodniku to tylko ulamek procenta tego paskudztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gandrel Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem 04.08.05, 14:13 Zakaz dokarmiania to chyba trochę mało. Przykład londyński. news.bbc.co.uk/1/hi/england/london/3720284.stm A pan od ziarna powinien teraz zainwestować w sokoła. ;) W Londynie właściciel w zeszłym roku dostał £105 000 za odstraszanie gołebi z Trafalgar Square. W tym roku dostanie tylko £25 000, ale to nadal nie jest mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochol [...] IP: *.adsl.hansenet.de 04.08.05, 14:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gandrel Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem 04.08.05, 15:02 Poprawny wniosek powinien brzmieć: No i Londyn zapłacił. Teraz zamiast 5000 gołębi na Trafalgar Square sra im tylko 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Sokół IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 04.08.05, 15:12 Wynajęcie sokoła to jak najbardziej słuszna koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at_work Re: Sokół IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.08.05, 15:39 Nie stać nas nawet na sokoła dla GOPRU, a co dopiero dla ceprów i dusigroszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Jeszcze kilka lat temu IP: *.impwar.pl 04.08.05, 17:17 w budynkach AGH (ok 1km od Rynku w lini prostej) miały gniazda pustułki. Nie wiem czy jeszcze tam są ale możnaby spróbować sprowadzić sokoły (może większe niż pustułki) na sam Rynek. Były chyba próby (może ktos wie czy udane ?) sprowadzenia sokołów na Wawel. Wtedy gość z ziarnem sam by zwinął interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuszka Re: Jeszcze kilka lat temu IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 04.08.05, 17:45 Nad parkiem Jordana często latają ptaki drapieżne. Wbrew pozorom, one lubią mieszkać w miastach, na wysokich budynkach. Można by spokojnie sprowadzić jakiegoś ptaka na wieżę Mariacką. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Jeszcze kilka lat temu 05.08.05, 10:52 We Wrocławiu są już skargi na sra.... i krzyczące za oknami pustułki w blokowiskach. Drapieżniki tez będą dla wielu uciążliwe. Zrobić akcję jak w Chinach z wróblami, wszyscy jednocześnie płoszą ptaki w mieście (nawet się rymuje). Wróble ze zmęczenia padały na ziemię. A potem zalać betonem (najlepiej wraz z budynkami). Może by władze zadbały, żeby jakieś restauracje w tym zaścianku były dłużej czynne, bo po 22.00 próżno tam szukać jakiejś otwartej restauracji. Zupełnie jak na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra.v Niemozliwe, naprawde wszyscy rano spia w Krakowie? IP: 87.82.19.* 04.08.05, 15:03 Przeciez, nie wiem czy codziennie, ale rano jezdzi pojazd i plyte czysci. Naprawde nikt rano nie przechodzil po rynku? przeciez nogi mozna polamac, taka sliska nawierzchnia. Kupami na mokro smierdzi oczywiscie jeszcze bardziej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magistrat Re: Niemozliwe, naprawde wszyscy rano spia w Krak IP: 195.206.116.* 07.08.05, 19:26 Dokladnie! Widac nawet maszyny sobie z ptasimi odchodami nie radza. Wszystkich oburzonych na miasto, ze nie sprzata, zapraszam na rynek - wezcie ze soba szpachle, dluta, kilofy i szpadle. Moze za pomoca tego sprzetu uda wam sie usunac zaschniete gowna. Moze wtedy nie usuniemy golebi. :) Gość portalu: ra.v napisał(a): > Przeciez, nie wiem czy codziennie, ale rano jezdzi pojazd i plyte czysci. > Naprawde nikt rano nie przechodzil po rynku? przeciez nogi mozna polamac, taka > sliska nawierzchnia. > Kupami na mokro smierdzi oczywiscie jeszcze bardziej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 precz z dokarmianiem !!!!! golebie same znajda IP: 82.112.149.* 04.08.05, 15:04 dosyc zasranego krakowa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i niech wlasciciele francowatych pieskow zaczna wreszcie po nich sprzatac !!!! a golebie doskonale same sobie dadza rade !!!!!!!!! poza polska moze byc czysto tylko krakow zawsze zasrany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakauermensch Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:13 Gołębie to siwo - płowe,pozbawione godności,zanieczyszczające miasto, latające sierściuchy.Jest ich w Krakowie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem 04.08.05, 15:30 A poza tym ptaków poza sezonem nie powinno sie dokarmiać! Niepotrzebnie się mnożą, mając pokarmu aż w nadmiarze. Także te w Krakowie, a może przede wszystkim :-)) A jak dziecko smutne, bo chciałoby porzucac ziarnem, to trzeba wytłumaczyć, że ptaszek sobie sam znajdzie pokarm, a taka np. bułka jest wręcz dla ptaków szkodliwa... Już nie mam siły o tym mówić, do ludzi nie dociera... Odpowiedni link: www.salamandra.org.pl/fauna/dokarmianie/ Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Toaleta nie smierdzi dlatego, ze ja sie myje! 04.08.05, 15:25 A nie dlatego, ze sie z niej nie korzysta! Dlaczego urzednicy nie wpadli na pomysl, ze plac nalezy myc! Co wieczor nawierzchnia powinna byc zmywana specjalna maszyna. Nie dosc, ze Rynek wygladalby pieknie, to jeszcze znalazlaby sie praca dla sprzataczy. Zlikwidowac urzednikom toalety - bo cuchna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magistrat Re: Toaleta nie smierdzi dlatego, ze ja sie myje! IP: 195.206.116.* 07.08.05, 19:45 Najpierw sprawdz, czy faktycznie plac nie jest myty, a dopiero potem glosuj. Jak bedziesz miala bezsenna noc, wyjdz na rynek (jezeli oczywiscie mieszkasz w Krakowie)ok.5 rano, to zobaczysz maszyny myjace plyte rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adela Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.08.05, 15:39 golebiwe to latajace worki z gownami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelka Re: W głowach się tym urzędasom poprzewracało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:11 a bo nam zaczynaja przeszkadzac w miastach drzewa bo listki sie sypia koty i psy ,golebie bo niby zanieczyszczaja a wszystko w obronie kochanych samochodow i ludzi a co z szczurami na jedna osobe przypada[lacznie z niemowlakami] okolo 10 szczurow ale one sa w dzien niewidoczne ??????? a najwiecej brudow jest w koszach ,na plantach, w smietnikach...hihi to robi najwiekszy z zwierzat ,,,my Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 04.08.05, 16:34 W Nowym Jorku na golebie sie mowi szczury ze skrzydlami. Nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szanel Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:22 Kraków jest caly obesrany przez gołębie włącznie z wnętrzem dworca głównego (głóśniki gzymsy i posadzka ...) bardzo apetyczny widok yyyygggghhh.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: 213.25.149.* 04.08.05, 17:18 Może zanim zaczniecie komentować to warto byłoby troszkę poczytać? Np. legendy i opowieści o Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO I Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.chello.pl 04.08.05, 17:54 HAHAHAHAHA - I co facet z ziarnem zniknie i zabierze ze soba gołebie???? Pogieło tego urzedasa!!!! Przecież one nie odlecą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.ipt.aol.com 04.08.05, 18:07 ja tam nie zaluje - nigdy mi sie to karmienie golebi nie podobalo, nawet tradycja nie potrafila mnie do tego przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.ghnet.pl 04.08.05, 18:25 NARESZCIE! Od wielu, wielu lat mam dosyc tego szkaradztwa, lata wszedzie, smiedzi, brudzi wszedzie - a my to jeszcze karmimy i jakis pan Ziutek robi sobie z tego biznesik dla naiwnych turystow i dzieciaczkow. Te smrodki niszcza poza tym zabytki - prosze sobie zobaczyc jak wygladaja budynki w calym Krakowie! Golebie powinno sie wyeliminowac - moze zostawiajac garstke dla rownowagi w przyrodzie, ale tylko, gdy beda one pozyteczne na szkodniki etc. Jesli nie, to wszystkie out. Tak po prostu. I koniec z tym kabaretem. To miasto juz jest wystarczajacym skansenem, pelnym korupcji przekretasow, a do tego smierdzi. Pa pa, AR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yenna Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:26 Logika prześmieszna!! Zamkniemy budke z ziarnem to gołębie przestana brudzic... przeciez golebie beda jesc a co za tym idzie srac..... a ludzie jak nie kupia ziarna to kupia obwarzanka i nim nakarmia golebie......moze lepeij zatkac goląbkom dupcie zeby nie brudzily albo wybudowac dla nich kibelki kochani urzędnicy........ A tak na marginesie to logiczniej i normalniej byloby od czasu do czasu po prostu UMYC PLYTE RYNKU!!!!!!taki zabieg przydalby sie nawet w tych miejscach gdzie golębie nie urzędują..... A gołębie i tak na rynku pozostaną i raczej nie bedą sobie robic nic z absurdalnych pomyslów krakowskich urzędasów... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
hankaanka za duzo jedzenia 05.08.05, 11:01 Bardzo dobra decyzja radnych. Moi znajomi z dzieckiem rowniez uwielbiaja przyjezdzac turystycznie do Krakowa i dokarmiac golebie, ale oni pozniej wyjezdzaja i nie musza ogladc ani czyscic burdnych balkonow (a dla mnie jest to naprawde obrzydliwe zajecie, do ktorego sie zmuszam, bo przeciez korzystam z balkonu i chcialbym aby tam bylo czysto). Poza tym zaobserwowalam juz nie raz, ze na plycie rynku lezy tyle ziarna, ze golebie nie chca juz jesc. Sa po prostu tak objedzone ze nie reaguja nie jedzenie. Mysle ze w Krakowie jest tyle atrakcji, ze mozna spokojnie zrezygnowac z tej, ktora jest bardzo uciazliwa dla wiekszosci jej mieszkancow, a przeciez turysci i tak nie przyjezdzaja do Krakowa dla golebi (mam nadzieje :-)). Anka Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Przed wojną gołębie guano nie było ... 04.08.05, 18:51 .. takie aktywne chemicznie ( silnie żrące ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: Przed wojną gołębie guano nie było ... IP: *.autocom.pl 04.08.05, 18:58 Mieszkam na jednym z osiedli w Krakowie. Kazdego roku po powrocie z urlopu mam na balkonie dywanik z odchodow golebich. A golebie to nawet widzialam na skrzynkach z chlebem przed sklepem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzyniecki Re: Przed wojną gołębie guano nie było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:59 To nie kupuj w tym sklepie.A balkon posprzataj.Wodę ci odcięli?Może ci szczotke pożyczyć?Krakowianka - chyba w pierwszym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.05, 19:20 Argument, że to przecież frajda dla dzieci nie trafia. Frajdą dla dzieci byłoby także wysmarowanie farbami kamienic na rynku... a przecież nie zezwala im się na to. Efekt jest podobny. Obawiam się, że gołębie odchody są nawet bardziej szkodliwe. Wiem coś o tym, bo sam walczę z gołębiami oblegającymi mój balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonoczarny Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem 04.08.05, 19:52 a myślałem, że głupich urzędasów ma tylko warszawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomginus Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.salwator.net 05.08.05, 00:38 co ty, my niegorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus w Krakowie jak zwykle rządzą tematy zastępcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:19 w Krakowie jak zwykle najważniejsze są tematy zastępcze - w sprawach większej wagi urzędnicy w ogóle nic nie robią ah, doprawy szkoda mi tego pięknego miasta - gołębie krzywdy mu nie zrobią, ale magistrat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:31 Głupota urzędników jest jak zwykle nieziemska, ale swoją drogą uważam, że gołębie należy wytruć. Może są fajne dla turysty przyjeżdżającego na dzień, ale nie znam ani jednego mieszkającego na stałe u nas człowieka, który lubi gołębie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:39 a tutaj zobaczcie jeszcze jedna dyskusje www.krakow.refleksje.pl/grrrr-grrrrr-grrrrr-gobie-vt8139.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~yusta Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:51 A człowieka też przestać karmić, bo robi kupy? Łatwiej chyba jednak umyć te durne płyty, chocby codziennie? Gołębie i tak gdzieś sie nażrą, a przyleca tam, gdzie s..ły od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lardo Re: Od września z Rynku zniknie stoisko z ziarnem IP: *.68.76.51.brzesko76.tnp.pl 04.08.05, 21:10 NICH KTOŚ Z TYM WRESZCIE SKOŃCZY, liczba gołębi przekroczyła dopuszczalne granice są wszędzie, dla turystów wszstko super przyjadą rzucą kawałek obwarzanka i mają radoche a my musimy żyć z tymi latającymi roznosicielami chorób, prawdziwe gołębie wyglądają inaczej to co lata po krakowie to jakies wynaturzenia. Niech ci wszyscy co pieprzą cały czas o dobroci dla zwierząc przyjadą i poczyszczą pomniki elewacje, balkony, deptaki z gówien i wtedy niech gadają Odpowiedz Link Zgłoś