Dodaj do ulubionych

Czy niepełnosprawny może chodzić do kina?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:07
Panie Konopko jak się panu nie podobają zwyczaje jakie określił własciciel w
swoim prywatnym przybytku jakim jest Multikino to ma Pan do wyboru inne kina.
Podejżewam że jakby coś się Panu stało, czego absolutnie Panu nie życzę to
pierwszy leciałby Pan do sądu po odszkodowanie. Zapamiętaj sobie Pan kino to
prywatna własność i jego właściciele mogą sobie ustalać teguły, jak się Panu
nie podoba załóż sobie Pan własne kino.
Obserwuj wątek
    • Gość: Norbert Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 26.09.05, 22:18
      paranoja! niestety w tym kraju nie myśli się o niepełnosprawnych... nie raz
      widziałem jak ochroniaż pod marketem nie reagował na parkujących na miejscach
      dla niepełnosprawnych...
      • Gość: gdzielogika? czy on wykozystuje faktu ze jest niepełnosprawny?! IP: *.crowley.pl 27.09.05, 11:15
        albo siedzi wyzej i podpisuje ze sam tam chcial siedziec albo siedzi na dole i
        nie pyskuje.
        • Gość: Rafał Konopka Re: czy on wykozystuje faktu ze jest niepełnospra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:01
          Jezeli osoba niepelnosprawna jest PROBLEMEM w kinie to jest to dyskryminacja.
          a Kino jest budynkiem uzytecznosci publicznej !!!
          • Gość: widz fakt, że niepełnosprawni nie mają lekko IP: w3cache.* / *.2-0.pl 28.09.05, 01:20
            > a Kino jest budynkiem uzytecznosci publicznej !!!

IMHO to jest prywatny biznes jakiejś tam spółki i tyle.

Jeśli ich reguły są takie, że np. blondynki siadają do 5 rzędu, a bruneci od 7 -
            można się z tym zgadzać, lub pójść do innego kina. Oczywiście Multikino dało
            ciała, że tak utrudniało niepełnosprawnemu obejrzenie filmu - wniosek -
            bojkotujcie Multikino, skoro preferują tylko zdrowe dresy.

A, jeszcze pozostaje, całkiem wygodne, kino domowe ;)
        • Gość: Rafał Konopka Re: czy on wykozystuje faktu ze jest niepełnospra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:03
          Siedziec w pierwszym zedzie ?? Jakas paranoja.Po 2 h mam wizyte u neurochirurga.
          Zycze powodzednia temu ktory wytrzyma 2 h siedzac z glowa zadarta do gory i
          oczyma latajacymi po calym akranie w lewo i prawo.
        • Gość: wojtas Re: czy on wykozystuje faktu ze jest niepełnospra IP: 62.233.163.* 27.09.05, 12:46
          ty siedziales kiedys na samym dole i ogladales film? przeciez kark mozna tam
          sobie skrecic. poza tym co ci przeszkadza ze gosciu poszedl sobie na gore?
      • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:08
        Norbert..
        Ja sam nie raz widzialem kiedy Policja,ochrona a juz nie wspomne o innych
        uzytkownikach drog :-( parkuje na miejscach dla nich nie przeznaczonych.
        Ktos morze mi zazucic iz wykorzystuje swa niep... ale bedzie w bledzie dlatego
        ze: miejsca dla osob niepe.. sa szersze co pozwala na swobodne otwarcie drzwi i
        wsiadniecie badz wysiadniecie z auta. To wszystko dziala tylko do momentu kiedy
        jakis kretyn nie zrobie z 2 miejsc dla inw. 3 miejsce.
        Owszem moge zaparkowac gdzie indziej ,ale w zwiasku z tym iz musze drzwi
        otworzyc na roscierz albo nie wysiada z auta albo nie wsiade :-((
    • Gość: weezo Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 83.142.152.* 26.09.05, 22:47
      Ja pracowałem w konkurencyjnym multipleksie (teraz juz nie pracuję zeby ktoś
      nie posądził mnie o stronniczośc) ale u nas w takich wypadkach prosiło sie
      innego kolegę i normalnie bez przeszkód wnosiło sie inwalide na wyższe (tzn
      środkowe) rzedy bez zadnych problemów. A o ile mi wiadomo nie ma szczegółowych
      przepisów BHP dotyczących kina i przebywania w nich osób na wózku wiec
      Multikino raczej powinno sie zasłaniać wewnętrznym regulaminem a z tym nie
      mozna dyskutowac bo jak stwierdził poprzedni autor kino jest dobytkiem
      prywatnym.
    • Gość: chaos Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 27.09.05, 06:56
      Ten prywatny przybytek, prywatna własność - jak go określiłeś - działa w Polsce,
      a więc musi stosować się do prawa obowiązujacego w Polsce. Polskie prawo
      zabrania dyskryminacji, pseudoliberale...
      • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 09:22
        Dlatego też Multikino przygotowało miejsca dla niepełnosprawnych aby mogli
        spokojnie i bezpiecznie oglądnąć film, więc nie rozumiem w czym problem?
        pseudoliberale, a to dobre, nie ma jak rzeczowy argument...
        • Gość: Juriusz Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:58
          Tak, Multikino przygotowało miejsce dla niepełnosprawnego, przy ekranie. Szkoda,
          że nie na parkingu, albo w toalecie. Ile znasz osób, które z własnej woli
          wybierają miejsce w pierwszym rzędzie? To jest właśnie dyskryminacja
          niepełnosprawnych, smutne.
          Może niech osoby na wózkach zrobią akcję, podjadą w jakiś 30 osób do Multikina.
          Ciekawe co wtedy zrobi szefostwo - usadzi ich przy ekranie?
        • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 62.233.163.* 27.09.05, 12:55
          to swietnie ze multikino przygotowalo miejsca dla niepelnosprawnych, szkoda ze
          w pierwszym rzedzie. zapraszam do ogladania filmu z tych miejsc. poza tym tu
          nie chodzi o to ze nie ma miejsc dla niepelnosprawnych, tylko dlaczego nie
          chcieli pozwolic mu siedziec z tylu. bywam czasami w multikinie i nigdy nie
          mialem z tym problemow - tez jestem na wozku.
        • Gość: chaos Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 27.09.05, 18:57
          tak, pseudoliberale - bo nie rozumiesz chyba idei własności prywatnej, tego że
          to nie tylko korzyści ale i zobowiązania. jakie - wyjaśniłem wcześniej
          (przestrzeganie obowiązujących w danym kraju praw). powołujesz się w kolejnych
          postach na przepisy - wyjaśnij więc, proszę, czemu Multikino musi stosować
          narzucane mu przepisy BHP czy przeciwpożarowe, przecież to jest prywatna
          własność... dlaczego nie musi (wg Twojej logiki) przestrzegać zakazu
          dyskryminacji, a musi respektować np. przepis o wyjściach ewakuacyjnych...

jeśli pseudoliberał (co bardziej, pseudo-, czy -liberał?) tak bardzo Cię uraził,
          przepraszam.
    • Gość: t0 Niektórzy niepełnosprawni zachowują się po chamsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 08:43
      uważają, że należy im się więcej.. gdyby poprosił grzecznie, a nie unosił się z
      pewnością by mu pomogli usiąść gdzie chce...
      • Gość: mirek Re: Niektórzy niepełnosprawni zachowują się po ch IP: *.ebeskidy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 09:29
        w koncu siadl tam gdzie chcial - nikt go sila nie wyrzucil za zlamanie przepisow
        BHP. Tylko czemu nie chcial wziac na siebie odpowiedzialnosci (podpisujac
        oswiadczenie) za swiadome lamanie regulaminu?? Przeciez to jego decyzja byla
    • Gość: beta Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.gw.ip.pl 27.09.05, 10:05
      Najwyraźniej pan menedżer jest niepełnosprawny umysłowo. Własciciel kina zamiast
      tworzyć bariery powinien zadbać o łatwy dostęp i bezpieczeństwo dla każdego
      widza. To już chyba standard w cywilizowanym swiecie. Może w Multikinie
      uważają,że dla niepełnosprawnych to tylko kino objazdowe, bo... na kółkach. Wstyd!
    • Gość: ktoś kto myśli chrzanisz IP: 62.89.110.* 27.09.05, 10:48
      sprawa jest ewidentna i nie masz racji. Zwykła ludzka przyzwoitość zakazuje
      pracownikom multikina dyskryminacji osób niepełnosprawnych. Kino to, jak i wiele
      innych, chlubi się "przystosowaniem dla osób niepełnosprawnych"... I na czym to
      przystosowanie niby polega? Na tym, że taki człowiek wogóle może tam wejść?
      Nieważne, że to prywatna własność, ważne że nie można nikogo tak traktować.
      Szkoda, że tego nie rozumiesz, przytaczając idotyczne argumenty. W sensie
      prawnym być może (ale nie na pewno) wszystko było w porządku. I co z tego, i tak
      głupi pseudomenedźer (mający w zakresie swoich obowiązków zapewne również
      dbałość o wizerunek firmy) zachował się jak kretyn.

Bardzo nie lubię takich niby-prowokatorów jak ty. Piszesz tylko po to, żeby coś
      napisać. Nie pozdrawiam. Obyś ty znalazł się w takiej sytuacji i nikt ci nie
      pomógł, zobaczymy wtedy twoje "argumenty"
      • Gość: Yanek sam chrzanisz IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 12:52
        nikt nie będzie mi mówił co mogę robić w swoim zakładzie pracy, jeśli klient
        nie będzie zadowolny z poziomu jego usług to mnie więcej nie odwiedzi, jeśli
        zaś mu się spodoba to przyjdzie i nikomu nic do tego jak prowadzę swój biznes.
        Jeśli ten Pan co się skarży podpisałby oswiadczenie nie byłoby problemu.
        Jeszcze raz powtarzam załóż sobie swoje kino i tam możesz zrobić całą sale z
        miejscami dla niepełnosprawnych.
        • Gość: Rafał... Re: sam chrzanisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:58
          Firma a budynek uzytecznosci publicznej to dwie rorzne zeczy :-)
          Mam nadzieje ze sie kiedys polamiesz :-)
          Zero szacunku masz dla ludzi. a osoba niepelnosprawna to nie tylko osoba na
          WOZKU to takze twoja babcia,dziadek i wiele wiele innych osob ktore akorat nie
          musza sie poruszac na wozkach !!!
          • Gość: Yanek Re: sam chrzanisz IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 13:01
            Kino to prywatny budynek, w którym obowiązują reguły takie jak ustala
            właściciel.
            Nie mów mi że nie mam szacunku dla osób niepełnosprawnych, skoro nawet mnie nie
            znasz i nie wiesz co robię na codzień.
            • Gość: Rafal.. Re: sam chrzanisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:04
              Kino to budynek uzytecznosci publicznej !!!
              Wbij sobie to do glowy !!!
              Tak jak uzedy,teatry,sklepy,bloki mieszkalne itd...
              • Gość: Yanek Re: sam chrzanisz IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 13:08
                A lokal gastronomoczny?
                • Gość: Rafal.. Re: sam chrzanisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:11
                  Gastronomia takze !!!
                  • Gość: Yanek Re: sam chrzanisz IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 13:15
                    To dlaczego przed niektórymi stoją selekcjonerzy i dyskryminują niektórych i
                    ich nie wpuszczają do lokalu użyteczności publicznej?
                    • Gość: R Re: sam chrzanisz IP: *.nfz-krakow.pl 27.09.05, 13:19
                      Są pewne miejsca gdzie wymagany jest stosowny ubiór wówczas ktoś może ci
                      odmówić wpuszczenia cie do lokalu.
                      Jeżeli powodem odmowy była by czyjaś niepełnosprawność jest to dyskryminacja.
                    • Gość: Rafal.. Re: sam chrzanisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:20
                      tego nie sprawdzalem :-( i nie znam tematu dlaczego tak jest.
                    • Gość: ktoś kto myśli Re: sam chrzanisz IP: 62.89.110.* 27.09.05, 13:42
                      nie wpuszczają pod pretekstem "imprezy zamkniętej" albo "kart klubowych". Nie
                      powiedzą ci, znajdz sobie inny lokal, my cie po prostu nie wpuscimy. Mimo to
                      świadczy to tylko o poziomie kultury właścicieli tych klubów. Podałeś idiotyczny
                      niszowy przykład; skoro nie stać cię na argumenty, bo ich nie masz, zamilcz po
                      prostu. Sam się zapędziłeś swoim głupim uporem w kozi róg i nie umiesz się nawet
                      zamknąć. Pamiętaj, jesteś tu anonimowo i wszyscy chętnie zapomną o twim
                      istnieniu na tym forum, pod warunkiem że w końcu sobie odpuścisz. żegnam
            • Gość: Rafal... Re: sam chrzanisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:11
              Jestem taki sam jak inni ludzie. A fakt iz poruszam sie na wozku czyni mnie
              gorszym ?? i ktos ma mi mowic gdzie mam siedziec ??? otuz nie nieee Przez fakt
              iz jestem kaleka jest to DYSKRYMINACJA i to nie w budynku prywatnym tylko
              uzytecznosci publicznej !!!!!!!
        • Gość: droosh Re: sam chrzanisz IP: *.dsV.agh.edu.pl 28.09.05, 08:38
          Napisz sobie na drzwiach: "wstęp tylko dla białych", albo "Żydom wstęp wzbroniony".
          Zobaczymy, jak się będziesz potem tłumaczył :].

Niepełnosprawnym się łatwo pomiata, bo zazwyczaj siedzi cicho. Bo co może?
          Niewielu ma na tyle sił i zaparcia, żeby gdzieś pójść i np. złożyć skargę.
          Zobaczymy, jak Ci pójdzie z w/w grupami :].
    • Gość: Rafał Konopka Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 11:58
      Witam !!!
      Dla mnie to DYSKRYMINACJA dlatego ze nie ma przepisu ktore by mi zabranialo
      siedziec tam gdzie chce.I w tym dniu feralnym bylem koltoralny !!! Grzecznie
      poprosilem o pomoc.W Polsce robi sie wszystko na ........ Napewnie nie
      wykorzystuje tego iz jestem Nie.. (Yanku) mam nadzieje ze ty sie kiedys nie
      polamiesz i nie doswiadczysz ludzkiej glupoty na swojej skorze.Kino zaslania
      sie jakimis przepisami ktorych nie ma :-) Idac tokim myslenia kina powinno sie
      mnie zamknac gdzies zdala od spoleczenstwa gdyz dookola mnie sa
      schody,krawezniki i inne bariery,wobec tego stanowie zagrozenie!!! hmm..
      tramwajami autobusami tez nie powinienem jezdzic,czy tak ?? otuz nie stanowczo
      nie.
      • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 12:59
        Czytaj uważnie ja nigdzie nie napisłem że byłeś nieuprzejmy czy coś takiego.
        Uważam, że kino to prywatna własność i właściciel ustala reguły tam
        obowiązujące. To podobnie jak lokale z selekcją, też mógłbym się uprzeć że ja
        mnie jegomość na bramce nie wpuszcza to mnie dyskryminuje, a jednak muszę uznać
        prawo właściciela do tego że nieżyczy sobie mojej obecności w jego lokalu.
        Dltego według mnie powinienieś albo podpisać takie oświadczenie albo zająć
        wskazane miejsce. Teraz wybór należy do ciebie, albo nie przyjdziesz więcej do
        tego kina i prze to oni nie zarobią.
        Co innego są bariery na ulicach będących własnością gminy, a co innego prywatne
        budynki.
        • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 62.233.163.* 27.09.05, 13:12
          ok, multikino to prywatny biznes , tymardziej nie rozumiem postepowania
          menagedzera, gosc na wozku to tez klient, ktory tak samo placi za bilet, wiec
          powinno sie dbac rowniez o takiego klienta , a nie robic mu problemy.
          • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 62.233.163.* 27.09.05, 13:26
            multikino to prywatny biznes , ale rowniez budynek uzytecznosc publicznej !!!
        • Gość: R Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.nfz-krakow.pl 27.09.05, 13:17
          Idąc twoim tokiem myślenia to również osoby niepełnosprawne (głuche, amputanci,
          czy upośledzone umysłowo) mogły by dostać zakaz siadania w innych miejscach niż
          do tego wskazane.
          Koleje czy PKS również się prywatyzują i nie wyobrażam sobie by któraś z tych
          instytucji powiedziała, że nie chcą by ich klientami były niepełnosprawne (bez
          względu na rodzaj niepełnosprawności)
    • Gość: zaczarowana Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:29
      Słabo mi sie robi jak to wszystko czytam. Nie miesci sie w mojej głowie, że w
      XXI wieku w cywilizowanym kraju stwarza się takie sztuczne problemy. To już nie
      chodzi o dyskryminacje a szacunek dla kazdego człowieka. Chłopak zapłacił za
      bilet i miał prawo usiąść na miejscu, ktore wybrał. Tworzenie chorych
      wewnętrznych przepisów, które zamiast ułatwiać ludziom życie tylko im je
      utrudniają jest godne pożałowania. WSTYD! Naprawde wielki WSTYD!
    • pato Człowiek człowiekowi.... 27.09.05, 13:36
      Czytając Twój komentarz, trudno się powstrzymać przed chęcią życzenia Ci inwalidztwa. To niesamowite jak ludzie nie potrawią "WSPÓŁ-CZUĆ" i nie chodzi tu litość :-(
      • Gość: Yanek Re: Człowiek człowiekowi.... IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 15:11
        Ludzie, czy nie umiecie czytać ze zrozumieniem...
        Ja na prawdę nie mam nic przeciwko temu aby osoba niepełnosprawna usiadła tam
        gdzie, ale jeśli chce usiąść w miejscu dla niej niebezpiecznym na wypadek
        zdarzeń nieprzewidzianych to powinna podpisać, że bieże na siebie pełną
        odpowiadzialność za skutki tego. Bo potem jakby się nie daj Boże coś stało, to
        przed sądem stanie właśnie pracownik kina, a właściciel zostanie zobowiązany do
        wypłaty odszkodowania.
        Jasne, lepiej życzyć komuś kalectwa niż zrozumiec co pisze...
    • mar.tyt.86 Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? 27.09.05, 13:43
      Dzień Dobry. Przeczytałem dokładnie ten artykuł i wasze opinie. Stwierdzam, ze
      upewniłem się o tyhm, że nasze społeczeństwo to w głównej mierze banda nic nie
      rozumiejących i nic nie widzących osłów!!! Jestem z bluwersowany, gdyż jako
      przedstawiciel mlodego pokolenia bardzo dobrze znam te wszystkie madre hasła o
      integracji. Tylko gdzie ona jest. Kino jest w rzeczy samej miejscem urzytku
      publicznego, więc poinno byc dostepne dla każdego. Nigdy i nigdzie nie miałem
      kłopotów z znalezieniem sobie możliwości wstępu i miejsca. Tym samym przybytek
      o którym mowa stracił mnie jako klijenta.
      Co więcej jest to miejsce nowoczesne budowane już z myślą o XXI wieku i gdzie u
      diabła cała ta myśl? Zniknęła wraz z pierwszą sprzedaną seryjka bilecików?
      Kolejny bulwersujący fakt świadczący tym, że w porównaniu do innych krajów
      Polska jest 100 lat za murzynami...
      Bardzo chetnie porozmawiałbym z właścicielem tegoż kina... podyskutował na
      temat tego w czym tak naprawde widzi kłopot. Może też problem w tym, ze koła od
      wózka zabrudzą nowe marmury i wykładzinki pana dyryektora?

Rafał masz moje poparcie
      Panie Bogdanie nie dajmy sie zgnoić!!!
    • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 13:44
      Ja sobie wyobrazam sytuacje odwrotne. Wykupilem bilety do kina na seans.
      Dostalem miejsce w pierwszym rzedzie (takich foteli jest kilkanascie). Obok mnie
      siedzi jeszcze kilkoro widzow... W pewnym momencie pojawia sie niepelnsprawny na
      wozko, ktorego pracownicy kina usadawiaja kolomnie, w tymze pierwszym rzedzie.
      Niepelnosprawny zaczyna polemike z pryncypalami, ze w pierwszym rzedzie siedziec
      nie bedzie, bo to niewygodnie i kark boli od patrzenia w gore. Pryncypalowie go
      przenosza wiec uprzejmnie do rzedow wyzszych... Czy wtedy ja tez mam prawo
      rozpoczac pyskowke ze nie mam ochoty siedziec w pierwszym rzedzie bo niewygodnie?
      • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 62.233.163.* 27.09.05, 13:51
        a co jezeli ten niepelnosprawny ma bilety na miejsca w ostatnich rzedach?
        tez ma siedziec w tym pierwszym "dostosowanym"?
      • Gość: R Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.nfz-krakow.pl 27.09.05, 13:53
        Yuri
        Bilety są numerowane i wskazane na konkretne miejsce, jeżeli wiec w kasie
        kupiłeś miejsce w 1 rzędzie to tam siedź - widocznie tak chciałeś.
        Rafał kupił bilety w tym samym rzędzie co dla pozostałych członków rodziny i
        chciał z nimi siedzieć wiec miał pełne prawo domagać się zajęcia wykupionego
        przez siebie miejsca.
        • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 14:09
          Ciekawy i dobry argument. Wydaje mi sie, ze ta sprawa chyba jest bardziej z
          pogranicza prawa BHP/Budowlanego etc. niz "rownouprawienia niepelnsoprawnych".
          Jezeli architekt wyznaczyl osobne miejsca dla osob na wozkach inw. majac na
          uwadze wzgledy bezpieczenstwa, to nalezaloby sie trzymac wtedy tychze
          instrukcji. Podobna sytuacja jest zreszta w srodkach komunikacji, w autobusach i
          metrze sa osobne wyznaczone miejsca, gdzie mozna umiescic wozek inwalidzki. I
          nie jest to podyktowane czyims widzimisie, tylko wzgledami bezpieczenstwa przede
          wszystkim. Pozostaje miec nadzieje, ze to bylo prawdziwa przyczyna odmowy w tym
          przypadku.
        • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 14:17
          Mozn miec pretensje do architekta/inzyniera ze tak zaprojektowal sale kinowa,
          czy inny autobus (jezeli chodzi o niedogodnosci dla niepelnosprawnych), ale nie
          do ludzi ktorzy chca przestrzegac przepisy bezpieczenstwa.
          • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.technika.net.pl 27.09.05, 15:12
            Widzisz Ty to rozumiesz, a masa ludzi na forum traktuje to jako dyskryminację.
            Powtórzę raz jeszcze, każdy ma prawo zaryzkować i usiąść gdzie chce, ale niech
            podpisze, że bierze za to odpowiedzialność na siebie i zdaje sobie sprawę z
            tego, czym ryzykuje.
            • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 62.233.163.* 27.09.05, 15:22
              no tak wzgledy bezpieczenstwa. a teraz zwroc uwage na fakt ze wejscia do sal w
              multikinie sa zawsze na dole, miejsca dla ON rowniez sa na dole, ale wyjscia z
              sal sa na gorze, albo z bokow (nie pamietam dokladnie, ale zawsze na wyzszych
              poziomach), wiec zgodnie z regulaminami, strzalkami itp zeby wyjsc musialbym
              pokonac schody, hehe dobre nie? no pozostaje wyjscie wejsciem :)
              • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:01
                Rozumiem że w razie pożaru będziesz uciekał do drzwi z tabliczką wyjście?
                poprostu ręce opadają jak się to czyta...
                • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:28
                  A astmatyk wrazie pozaru nie dojdzie do drzwi bo sie udusi hmm.. wiec moze
                  posadzmy ta grupe spoleczna na zewnatrz ????
                  • Gość: wojtas Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 28.09.05, 08:35
                    byles kiedys w multikinie? wyjscia sa na zewnatrz, a wejscia od srodka, jezeli
                    wybuchnie pozar w srodku to na pewno nie pchalbym sie do srodka, ty rozumiem
                    uciakalbys przez ten pozar.
          • Gość: Rafal... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:56
            To jest dyskryminacja gdyz powodem bylo to iz poruszam sie na wozku.
      • Gość: Rafal... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:54
        Jestes w bledzie. Wykupilem bilet w rzedzie ( o ) z ktorego chcialem skorzystac.
        • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 18:20
          Wlasnie wszedlem na strone www multikina w Krakowie.
          Mozna tam znalezsc plan kazdej z sal kinowych z wyraznie zaznaczonymi miejscami
          dla osob na wozkach inw.:
          multikino.pl/_d/img/okinie/krakow/sala1.gif
          az do:
          multikino.pl/_d/img/okinie/krakow/sala12.gif
          Jezeli jest to zaznaczone wyraznie w polityce tej firmy (multikino) gdzie dane
          osoby moga siadac, to trudno jest im zarzucac dyskryminacje.
          Zgodnie z tym co mozna znalezsc na rozkladzie sal, wynika ze manager
          zaproponowal miejsce w pierwszym rzedzie nie z powodu jakiegos "widzimisie",
          tylko dlatego, ze taki jest plan kazdje sali kinowej w multikinie.
          Teraz mozna miec pretensje do czlowieka ktory w ten konkretny sposob
          zaprojektowal te sale, ale nie do czlowieka ktory chcial dzialac zgodnie z
          przepisami bezpieczenstwa.
          • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:24
            yuri
            Wiem gdzie sa miejsca dla inw.
            Wiem i dlatego kupilem bilet na inne miejsca.
            Jak mozna sie zaslaniac przepisami ktorych nie ma !!!
            Propozycja a lekkie przymuszenie to dwie rozne zeczy a to juz Dyskryminacja :-)a
            • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:43
              Na koniec tylko napisze iz skoro jestem ,mam byc traktowany jako normalny
              czlowiek i kupuje bilet bez zadnych ulg bo kina uwazaja niepe... za normalna
              grupe spoleczenstwa nie maja prawa mowic gdzie mamy siedziec a gdzie nie.I
              zadne przepisy im nie pomoga gdyz takich nie ma i nie bedzie nigdy :-)
              Skoro wykupilem miejsce takie a nie inne to mam prawo z niego skorzystac.
              Owszem moga mi odmowic pomocy w dostaniu sie tam ( szczyt chamstwa ) ale nie
              moga sie zaslaniac przepisami ktorych nie ma i nazywac mnie Problemem !!!
            • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 18:49
              Po tej odpowiedzi to juz trudno jest zrozumiec sens tego artykulu i zarzuty o
              dyskryminacje. Jezeli znasz warunki na jakich kupujesz dana usluge (tutaj seans
              w kinie) i z gory wiesz, ze nie bedziesz sie stosowal do tych warunkow... To
              dlaczego masz pretensje do kogokolwiek?
              • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:04
                ale jakie waronki ??? Przymuszanie do miejsc wyzn.dla niep. jest zle.
                Nie mozna nikogo przymuszac,zyjemy w demokratycznym kraju.
                I jeszcze raz powtorze:nie ma przepisu ktory mi zabrania korzystac z miejsc za
                ktore zaplacilem.
                • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 27.09.05, 19:18
                  Masz racje. Proponuje ten tok myslenia wprowadzic w zycie np. w autobusie. Sa
                  tam wyznaczone miejsca dla siedzacych, stojacych, niepelnosprawnych, matek z
                  dziecmi, osob na wozkach etc. Ale ja chce siedziec obok kierowcy! Chce i tak!
                  Nikt mnie nie zmusi zebym zajal inne miejsce! A jezeli ktos mi zwroci uwage ze
                  ze wzg. bezp. powinienem jednak usiasc gdzie indziej to powiem ze mnie
                  dyskryminuja...
                  • Gość: malenka Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.lama.net.pl 27.09.05, 19:45
                    Kupując bilet do kina wybieram sobie miejsce gdzie chce siedzieć i URK, astma
                    czy otyłość nie powinny być przeszkodą z zajeciu tego miejsca. Nie zazdrośćmy
                    ulg przysłgujacych ON - pamiętajmy że zdrowie jest czymś bardzo cennym. ON w
                    ciągu całego życia boryka się z tak wieloma kłopotami że powinniśmy się
                    zastanowić jak likwidować bariery architektoniczne.
                    W autobusie miejsce dla ON jest umiejscowione obok kierowcy by mógł on widzieć
                    kiedy ON wisiadła i można zamknąć drzwi ( niektórzy są tak mili że pomagaja w
                    dostaniu sie do pojazdu)
                    Sytuacja opisana w artykule sprawi że coraz mniej ON bedzie chodziło do kina -
                    pomagajmy tym którzy tego potrzebują
                    • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:54
                      Rany Boskie, ludzie zrozumcie takie są reguły w Multikinie, które ustalił
                      właściciel wraz rachitektem i osobami opowiedzialnymi za bezpieczeństwo i jak
                      one się komuś nie podobają to taki ktoś nie musi korzystać z usług Mulitkina. To
                      jest demokracja właśnie, każdy może decydować o swojej własności i właściciel
                      kina także i proszę bez argumentów że jest budynek publiczny.
                      Ciekawe co byście powiedzieli gdby w razie pożaru przy próbie zniesienia osoby
                      niepełnosprawnej z górnych rzędów zaczadziło się na śmierć dwóch pracowników w
                      wieku lat 20, co wtedy byście mówili...
                      • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:08
                        I jeszcze jedno, szanowny panie Rafale ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z
                        dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny
                        odpowiadać budynki i ich usytuowanie:
                        "§ 207. 1. Budynek i urządzenia z nim związane powinny być zaprojektowane i
                        wykonane w sposób zapewniający w razie pożaru:
                        1) nośność konstrukcji przez czas wynikający z rozporządzenia,
                        2) ograniczenie rozprzestrzeniania się ognia i dymu w budynku,
                        3) ograniczenie rozprzestrzeniania się pożaru na sąsiednie budynki,
                        4) możliwość ewakuacji ludzi,
                        a także uwzględniający bezpieczeństwo ekip ratowniczych."
                        Ma podstawę do takiego a nie innego ustalenia reguł w multikinie i przestań już
                        szukać w tym dyskryminacji.
                        PS. Przepis ten dotyczy także budynków użyteczności publicznej.
                        • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:18
                          a gdzie jest tam napisana ze nie moge korzystac z dowolnego miejsca ?? Nie ma
                          nic takiego ;-)Jesli ktos uwaza mnie za problem to jest to dyskryminacja .
                          • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.technika.net.pl 28.09.05, 13:08
                            Twoje miejsce jest tam gdzie zostało oznaczone, choćby dlatego aby zapewnić
                            bezpieczeństwo ekipom ratowniczym? Powiedz mi szczerze jakbyś sie czuł gdyby
                            przy próbie ewakuacji osoby niepełnosprawnej zginęli ratownicy bo nie zdążyli
                            zbiec z nim rękach po schodach.
                            • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:22
                              Czy osoba niepelnosprawna to osoba niedolezna ?? NIE, tak samo szybko mozna
                              zjechac po schodach jak i zejsc w tlumie. Zreszta nie doszukuj sie
                              skrajnosci.Najlepiej zakazmy Kaleka chodzenia do kin,teatrow knajpek na rynku i
                              td. aaaa wogole to ukamieniolowac to grupe spoleczna bo stanowia
                              PROBLEM !!!!!!!!!!!!
                        • Gość: chaos Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 27.09.05, 21:28
                          nie odpowiedziałeś mi jeszcze na zadane jakiś czas temu pytanie - czemu
                          właściciel prywatnej firmy ma się stosować do przepisów? przecież to jego
                          prywatny przybytek itp., itd...
                          • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 23:29
                            to nie jest jego prywatny dom !!! Tylko budynek uzytecznosci publicznej !!!
                            Czyt. uwaznie ;-)
                          • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.technika.net.pl 28.09.05, 13:09
                            Bo te przepisy odnoszą sie do wszystkich wznoszonycj budynków. Poczytaj
                            rozporządzenie.
                            • Gość: Rafal... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:43
                              a co t o sie ma do przebywania ponad pierwszym stopmniem ?

jak nie tak to tak prubujesz.Pewnie pracujesz w tym kinie i prubujesz jakos z
                              twarza z tego wybrnac.Zwykly belkot
                              • Gość: Yanek Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:39
                                Nie to nie jest bełkot, ale rozmowa z kimś ja tu jestem najważniejszy, mnie
                                reguły nie dotyczą, a reszta nie odzywać się bo jak mi zwrócicie uwagę to
                                jesteście nietoleranyjni chyba nie większego sensu.
                                Teraz kilka spraw:
                                - nie pracuję w kinie i nigdy nie pracowałem
                                - kino zostało tak zaprojektowane że miejsca dla osób niepełnosprawnych
                                przewidziano w takim, a nie innym miejscu, co zapewne wynika z łatwości
                                ewakuacji i bezpieczeństwa osób które będą dbały o porządek podczas takowej
                                - pretensje możesz mieć do projektanta, że zrobił taki a nie inny projekt, a nie
                                do osób które wykonują swoją prace, tak jak im nakazano
                                - to się to ma że (cytując Ciebie) że łatwiej kogoś na wózku pchnąć po równym
                                niż w ogólnym zamieszaniu zjechać z nim po schodach. Nie wiem jak jest w
                                Multikinie, ale z tego co pamiętam w Cinema City są miejsca dla wózków, tak aby
                                nie trzeba było z nich zsiadać, przez to ewakuacja jest prosta i szybka.
                                Z mojej strony koniec dyskusji bo widzę że jesteś osobą odporną na wszystkie
                                argumenty i prezentujesz to co jest w tym kraju najgorsze: nie szanujesz cudzej
                                własności, za nic masz reguły które tam ustala, a tobie jak się to niepodoba to
                                możesz nie korzystać z jego usług, ale oczywiście ty jesteś najmądrzejszy, ty
                                masz racje i co ciebie obchodzą przepisy. Nie napiszę nic więcej choć mnie palce
                                świeżbią.
                                pozdrawiam na koniec
                                • Gość: Rafal... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:31
                                  Miejsca zostaly zaprojektowane tak gdyz ustwa z 95 r. o budynkach uzytecznosci
                                  publicznej mowi by byly one ogolnie dostepne dla wszystkich.Co do twych
                                  argumentow dot. ewakuacji to nie ma w nich nakazu gdzie kulawy ma siedziec a
                                  gdzie nie.czyt.wyp. strazy pozarnej :-)
                                • Gość: Rafał... Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:36
                                  Wracajac jeszcze do twych argumentow.
                                  Tzn. ze nie moge chodzic do knajp gdzie sa schody czy tak ? bo ewakuacja jest
                                  utrudniona ?nie moge zwiedzac, zabytkow np. Wawel itp. ? nie moge mieszkac tam
                                  gdzie mam schody ? a mieszkam w budynku gdzie mam schody i codziennie je
                                  pokonuje !!!nie moge jedzic srodkami lokomocji publicznej itd. ??????
                                  Jesli uwazasz ze TAK to bedzie to dla mnie dalej DYSKRYMINACJA,gdyz powodem
                                  bedzie moje kalectwo.
                                  To co piszesz bedzie dla mnie dalej belkotem !!! wybacz ;-)
                                • Gość: no name Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.nfz-krakow.pl 29.09.05, 11:08
                                  Co do łatwości ewakuacji to zobacz jak miejsca dla niepełnosprawnych są
                                  rozwiązane w IMAX-ie. Tam osoba niepełnosprawna wjeżdża windą na 4 piętro bo
                                  miejsca dla wózków są na samej górze. W przypadku pożaru, którego tak uparcie
                                  się trzymasz pierwszą zasadą jest nie kożystanie z wind. Taką osobę trzeba
                                  znieść po schodach w dół. Jeśli byłeś kiedyś w tym kinie to schody na widowni
                                  są tak strome że ciężko było by tego dokonać. Multikino ma długie i łagodne
                                  schody i osoba poruszająca się na wózku na upartego może sama z nich zjechć.
                                  Zgadzam się z Rafałem że jeśli uważasz że miejsca ze schodami nie są
                                  przeznaczone dla osób na wózkach to powinieneś siąść na wózek (przynajmniej na
                                  kilka dni - sam z nieprzymuszonej przyczyny) i zobaczyć co możesz osiągnąć bez
                                  pokonania schodów. Może zmądrzejesz i zmienisz zdanie.
                      • Gość: x Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 27.09.05, 21:24
                        że to prywatna własność i że wiedzieli gdzie będą pracować i na jakie ryzyko
                        mogą być narażeni...
                  • Gość: młoda Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.compower.pl 27.09.05, 20:26
                    A Przepraszam Bardzo czytając od początku wszyskie komentarze uważam to za
                    czystą dyskryminację ludzi niepełnosprawnych. Naprawdę nie rozumiem motywów
                    jakim kierował się tam człowiek, który odmówił pomocy. Człowiekowi przeciez
                    takiemu każdemu jak każdy jeden człowiek. Myślę że skoro zapłacił za bilet to
                    ma sobie prawo wybrać miejsce gdzie chce usiąść i ogladać w spokoju film.

Postawmy się choć raz w sytuacji tych ludzi a wtedy człowiek bardzo szybko
                    zrozumnie że czasami nie potrzeba więcej prócz zwyczajnej ludzkiej
                    życzliwości...

Trzeba uświadomić ludziom pełnosprawnym że niepełnosprawni są wśród nas żyją i
                    żyć będą bo przecież nie są w nim gorsi... i nie wolno dać się dyskryminować,
                    trzeba walczyć bo każdy jednen człowiek, czy niepełnosprawny czy pełnosprawny
                    ma prawo do godnego korzystania z dóbr tego naprawdę trudnego życia. i nigdy
                    nie wolno dać nikomu o tym zapominać
                    • Gość: Łuki Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: 213.134.169.* 27.09.05, 22:50
                      Mam takie pytanie?? Dlaczego Niepełnosprawny ma nie iść do kina??? Czy ma
                      zawsze siedzieć w domu??? napewno to nie jest dobre rozwiązanie. Kino jest
                      miejscem w zasadzie dla każdego i nie ważne kto kupi bilet - zdrowa czy chora
                      osoba. Po co robić problemy zasłaniając się przepisamy p. pożarowymi??? W razie
                      pożaru to nie ważne gdzie siedzi osoba zdrowa czy niepełnosprawna jeżeli coś ma
                      się stać to się stanie. Osoba niepełnosprawna powinna być traktowana jak zdrowa
                      i jeszcze jedno mam dość dyskryminacji...
                      • Gość: Yuri z Planety X Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.server.ntli.net 28.09.05, 00:58
                        "Po co robić problemy zasłaniając się przepisamy p. pożarowymi??? W razie
                        pożaru to nie ważne gdzie siedzi osoba zdrowa czy niepełnosprawna jeżeli coś ma
                        się stać to się stanie."
                        Racja! Przestanmy wreszczie zaslaniac sie tymi glupimi przepisami p.poz i BHP.
                        Najlepiej zacznijmy od palenia papierosow na stachach benzynowych i zapalania
                        ognisk w lesie w czasie suszy.

• Gość: a Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? IP: *.chello.pl 28.09.05, 06:25
                          w cywilizowanych krajach można palić na stacjach benzynowych...
    • brlink skandal. ja to kino bojkotuje 27.09.05, 22:39
      po prostu wstyd!
    • lehoo Re: Czy niepełnosprawny może chodzić do kina? 28.09.05, 21:31
      Nie bredź chłopie o świętym prawie własności. W samym Rzymie było go coś ze 6
      czy 7 różnych rodzajów.
    • Gość: Agi Multikino miało rację IP: *.eskadra.com.pl 30.09.05, 14:39
      Liczy się bezpieczeństwo a nie fanaberie widza. Nawet niepełnosprawnego. Gdyby
      wybuchł wtedy pożar i coś by się stało to ten Pan na pewno chciałby
      odszkodowania od kina i nie pamiętałby że sam się pchał na górę a kino byłoby
      "be" że do tego dopuściło!
      • Gość: Frozze Re: Multikino miało rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 19:43
        Jak zwykle emocje biorą góre nad rzeczowymi argumentami:
        - pracownik Multikina miał prawo odmówić jeżeli regulamin mu tego zabraniał.
        Ocena tej postawy w kategoriach miedzyludzkich jest zupełnie inna sprawa. Nie
        każdy jest bohaterem ale to nie powod żeby go odsądzać od czci i wiary
        - problemem jest kierownictwo Multikina i jego niewłaściwe podejście do
        problemu niepełnosprawności - zwykłe niechciejstwo
        - Panie Yanku - oczywiście ma Pan racje, tylko że oprócz świętego prawa
        własności istnieją zasady etyki,moralności, dobrego wychowania i zwykłego
        współczucia - one nakazują traktować niepełnosprawnych z pewnym handicapem
        - i wreszcie "równe traktowanie" oznacza taki sam standard postępowania w
        takich samych warunkach - i właśnie z tego względu zawodników dzieli się na
        seniorów i juniorów oraz orgaznizuje się paraolimpiady dla sportowców
        niepełnosprawnych.
        Nikogo nie pozdrawiam.
        • Gość: Yuri z planety X Re: Multikino miało rację IP: *.server.ntli.net 30.09.05, 20:32
          "Ocena tej postawy w kategoriach miedzyludzkich jest zupełnie inna sprawa" i
          "..one nakazują traktować niepełnosprawnych z pewnym handicapem".
          Czyli dla osoby niepelnosprawnej regulamin mozna "nagiac", bo tak wynika z
          zwyklej ludzkiej uczciwosci i etyki?
          Niepelnosprawni walcza o rowne traktowanie przez prawo. Znoszenie barier i
          traktowanie jak kazdego obywatela...
          A teraz mamy rownych (ktorzy prawo i regulamin bezwzglenie musza przestrzegac) i
          rowniejszych-dla ktorych mozna prawo "nagiac", bo tak nakazuje moralnosc i etyka.
          Dziwne to rozumowanie...
          • Gość: 123 Zrozumcie wreszcie IP: *.devs.futuro.pl 01.10.05, 11:01
            jakie równouprawnienie?Niepełnosprawny nie ma prawa wyboru bo miejsca dla niego sa na dole i kropka! A zwykły człowiek chodzący moze sobie wybrac miejsce w kinie.Wiec pyatm sie gdzie tu jest równouprawnienie?Dziwne ze nikt sie tak nie rzuca o to ze zajmujecie niejsca dla niepełnosprawnych -ale dla was to nie jest naginanie reguł tak?Wiec do jasnej cholery wez sie człowieku zatanów co ty piszesz.Równo uprawnienie bedzie wtedy kiedy ktos w koncu zacznie myslec o takich ludziach i dostosowywac obiekty do ich potrzeb ,zeby każdy mogł sobie wybrac miejsce takie jakie chce a nie takie jakie MUSI!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka