Dodaj do ulubionych

REKLAMY NA TRAMWAJACH

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.09.02, 17:42
Ale się rozpisałem o tej komunikacji, ale co mi tam.

Wiecie, co mnie wkurza.
Reklamy na tramwajach.

PO PIERWSZE
Jest ich za mało. MPK chyba nie zależy na dodatkowej kasie. Podobno w
Poznaniu trzeba czekać w kolejkach, żeby się zareklamować. Byłem ostatnio w
Warszawie i np. widziałem reklamę mleka "MU". U nas nie ma, a przecież to
mleko tutaj też można kupić. Podobna sytuacja była z Prince Polo. Czyżby MPK
w Krakowie za dużo sobie liczyło za reklamy.

PO DRUGIE
Paskudne są składy, gdzie dwa lub jeden wagon jest z reklamą, a pozostałe
nie. Okropnie to wygląda. Ci w MPK nie mogą wcześniej się zastanowić co
malują. Niech nie paprają wagonów, które przynajmniej czasami jeżdżą w
trójskładach, tylko malują dwuskłady. A teraz ich jest bardzo dużo wolnych.
Przykład 852-853 oraz 602-601. Kiedyś była na nich Netia. Swoją drogą to
krótko się reklamowała z tymi międzymiastowymi. We wcześniejszej oprawie
graficznej jeździła od 1999. I tak 602-601 jest niebieski i zawsze jedzie w
tej parze. Natomiast 852-853 to nic innego jak pocięte (w
wyniku "oszczędności") 852-853-854. Jak był Papież to złączyli ponownie i
wyglądało to obleśnie. Może jestem za duży estetą, ale jak ma się pole
manewru, to wybiera się najlepszy wariant.
A takich składów jest teraz dużo (pamiętam takie: 357-358-359, 632-633, 355-
356, 469-468-467 albo 413-412-415 czy 410-411-415 zamiast tych dwóch
ostatnich zrobiliby 493-494-495 oraz 488-489-490, gdzie wszystkie są
niebieskie).

I po trzecie (uwaga estetyczna)
Co to skład 866-908, 775-872 czy 821-822-806, 804-807, 864-854, 865-863.
Totalny "misz masz"
Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek K Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 14.09.02, 23:08

> Wiecie, co mnie wkurza.
      > Reklamy na tramwajach.

Mnie tez ten temat wkurza, ale chyba w odwrotna strone - generalnie nie cierpie
      reklam!
      >
      > PO PIERWSZE
      > Jest ich za mało. MPK chyba nie zależy na dodatkowej kasie.

koszt reklamy jest duzy, a firmy biednieja...

Podobno w
      > Poznaniu trzeba czekać w kolejkach, żeby się zareklamować.

Tak bylo przed kilku laty, obecnie jest na kopy i peczki "wolnych" wagonow.

Byłem ostatnio w
      > Warszawie i np. widziałem reklamę mleka "MU". U nas nie ma, a przecież to
      > mleko tutaj też można kupić. Podobna sytuacja była z Prince Polo. Czyżby MPK
      > w Krakowie za dużo sobie liczyło za reklamy.

Mu o ile pamietam to byly 2 sklady 105N i conajmniej 1 13N, ale chyba juz ta
      reklama zeszla.
      Prince Polo jezdzilo w kilku miastach, tez juz dawno go nie ma.
      W krakowie tez sa reklamy ktorych gdzie indziej nie ma.

>
      Z punktem drugim sie zgadzam, zreszta o ile wiem obecnie przyklada sie juz wage
      do tego zeby nie laczyc skladow z roznymi reklamami na sobie.
      A sklad 493+494+495 od dawna jezdzi zlaczony, nawet kilka fotek go mam.

> I po trzecie (uwaga estetyczna)
      > Co to skład 866-908, 775-872 czy 821-822-806, 804-807, 864-854, 865-863.
      > Totalny "misz masz"

a co lepiej zeby byly solowki??
      Zobacz sobie jakie sa polaczenia wagonow w Katowicach, nie mowiac juz o
      skaldach 13N w Warszawie tam dopiero jest oczopląs ...
      • Gość: ADAŚ Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.09.02, 23:58
        Gość portalu: Misiek K napisał(a):

>
        >
        > > Wiecie, co mnie wkurza.
        > > Reklamy na tramwajach.
        >
        > Mnie tez ten temat wkurza, ale chyba w odwrotna strone - generalnie nie
        cierpie

EEE TAM, RÓŻOWA PANTERA BYŁA DEBEŚCIARSKA. TOTALNY HARDCORE WZROKOWY W KOLORZE
        WŚCIEKŁEGO RÓŻU
        >
        > reklam!
        > >
        > > PO PIERWSZE
        > > Jest ich za mało. MPK chyba nie zależy na dodatkowej kasie.
        >
        > koszt reklamy jest duzy, a firmy biednieja...
        >
        > Podobno w
        > > Poznaniu trzeba czekać w kolejkach, żeby się zareklamować.
        >
        > Tak bylo przed kilku laty, obecnie jest na kopy i peczki "wolnych" wagonow.
        >
        > Byłem ostatnio w
        > > Warszawie i np. widziałem reklamę mleka "MU". U nas nie ma, a przecież to
        > > mleko tutaj też można kupić. Podobna sytuacja była z Prince Polo. Czyżby M
        > PK
        > > w Krakowie za dużo sobie liczyło za reklamy.
        >
        > Mu o ile pamietam to byly 2 sklady 105N i conajmniej 1 13N, ale chyba juz ta
        > reklama zeszla.
        NIE BYŁO MU, JEDYNE (CO SOBIE TERAZ PRZYPOMINAM) MLECZARSKIE BYŁO Z CAMPINY I
        RAMY.
        > Prince Polo jezdzilo w kilku miastach, tez juz dawno go nie ma.
        > W krakowie tez sa reklamy ktorych gdzie indziej nie ma.
        TAK, ALE LOKALNYCH FIRM. PRODUKT MARKI PRINCE POLO DO TAKICH NIE NALEŻY.
        >
        > >
        > Z punktem drugim sie zgadzam, zreszta o ile wiem obecnie przyklada sie juz
        wage
        >
        > do tego zeby nie laczyc skladow z roznymi reklamami na sobie.
        > A sklad 493+494+495 od dawna jezdzi zlaczony, nawet kilka fotek go mam.
        DZIŚ 14.09.2002 POD DWORCEM STAŁY "2" - 493 ORAZ "10" -494/495 - AKURAT ZA SOBĄ.
        >
        > > I po trzecie (uwaga estetyczna)
        > > Co to skład 866-908, 775-872 czy 821-822-806, 804-807, 864-854, 865-863.
        > > Totalny "misz masz"
        >
        > a co lepiej zeby byly solowki??
        PEWNIE (CHOĆ NAJLEPIEJ WYGLĄDAJĄ W RODZIMYCH TRÓJSKŁADACH). NATOMIAST W ZAMIAN
        ZA TO ŁĄCZĘ 919 Z 920, 786 Z TYM ŻELAZKIEM 787, 805 Z 806, 864 Z 865,
        TRÓJSKŁADY 852/853/854 (ALBO 855 Z 854) ORAZ 861/862/863. 804 I 807 DA SIE
        PRZEZYC. AHA I ZOSTANIE 821 Z 822. PROSTE, CO???
        > Zobacz sobie jakie sa polaczenia wagonow w Katowicach, nie mowiac juz o
        > skaldach 13N w Warszawie tam dopiero jest oczopląs ...
        • Gość: Misiek K Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 15.09.02, 09:41
          > EEE TAM, RÓŻOWA PANTERA BYŁA DEBEŚCIARSKA. TOTALNY HARDCORE WZROKOWY W
          KOLORZE
          > WŚCIEKŁEGO RÓŻU

Szczegolnie byla debesciacka jak w sloneczny dzien jechal motorniczy
          i "probowal" patrzec w lusterko do tylu i widzial tylko lsniaca rozowy,
          oczojebny odblask...

> NIE BYŁO MU, JEDYNE (CO SOBIE TERAZ PRZYPOMINAM) MLECZARSKIE BYŁO Z CAMPINY I
          > RAMY.

Pisalem ze 3 sztuki byly w Warszawie, o krakowei raczej ten text nie mogl byc
          bo nie mamy skladow 13N...

> TAK, ALE LOKALNYCH FIRM. PRODUKT MARKI PRINCE POLO DO TAKICH NIE NALEŻY.

Niekoniecznie, musialbym przejrzec album z fotami, jak cos znajde to napisze

> DZIŚ 14.09.2002 POD DWORCEM STAŁY "2" - 493 ORAZ "10" -494/495 - AKURAT ZA
          SOBĄ

No to widocznie go rozdzielili na jakis czas.

> PEWNIE (CHOĆ NAJLEPIEJ WYGLĄDAJĄ W RODZIMYCH TRÓJSKŁADACH). NATOMIAST W
          ZAMIAN
          > ZA TO ŁĄCZĘ 919 Z 920, 786 Z TYM ŻELAZKIEM 787, 805 Z 806, 864 Z 865,
          > TRÓJSKŁADY 852/853/854 (ALBO 855 Z 854) ORAZ 861/862/863. 804 I 807 DA SIE
          > PRZEZYC. AHA I ZOSTANIE 821 Z 822. PROSTE, CO???

o tak, proste, tylko po co komu 3 kolejne trojskaldy jak i tak tylko 5 wyjezdza
          na 13, a zwiekszyc sie nie da, bo na Podgorzu w dzien powszedni juz teraz jest
          10 wolnych skladow i nie ma wiecej!
          A takie poalczenia "nie po kolei" powstaja stad ze czasem wozy sie rozlacza
          doraznie i tak zostaje na dluzszy czas. Np. mialy byc sklady 804+805 i 806+807,
          (mialy tak isc na remont) ale 805+806 sie rozwalil i niestety trzeba bylo jakos
          tamte dwa wykorzystac, chyba lepiej miec jeden sklad niz zaden. Teraz takie
          przeczepianie byloby po prostu niemozliwe, bo wbrew pozorom stopiatka kazda z
          kazda jechac nie moze - sa odpowiednio modernizowane, inaczej skonfigurowane.
          Tak wiec nalezy sie przyzwyczaic ze wagony czasem tzreba polaczyc inaczej.
          Teraz np. jezdzi sklad 855+813, 814 sie rozbil, jak go naprawia - wyjada znow w
          parze.
        • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 15.09.02, 10:25
          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> ZA TO ŁĄCZĘ 919 Z 920,

A to one czasem różnych reklam nie mają? :))) A w ogóle, to czy one ostatnio
          razem nie jeżdżą? :)))

> 786 Z TYM ŻELAZKIEM 787,

To dopiero będzie głupio wyglądało :)))
          • Gość: ADAŚ Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 21:31
            kuba203 napisał:

> Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
            >
            > > ZA TO ŁĄCZĘ 919 Z 920

> A to one czasem różnych reklam nie mają? :))) A w ogóle, to czy one ostatnio
            > razem nie jeżdżą? :)))

CHYBA JEŻDŻĄ. Owszem mają różne reklamy, ale je mają. Mnie chodzi o zestawienie
            reklama + niebieski. To mnie się wydaje ohydne. Ale znów - to tylko MOJE
            ZDANIE.
            >
            > > 786 Z TYM ŻELAZKIEM 787,
            >
            > To dopiero będzie głupio wyglądało :)))
            CHCIAŁBYM ZOBACZYĆ
            • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 18.09.02, 21:56

> CHYBA JEŻDŻĄ.

Z ostatniej chwili: już nie jeżdżą :))) Dziś widziałem 919 solo na 11.

> CHCIAŁBYM ZOBACZYĆ

W czasie wizyty papieża był trójskład z 787 na końcu (niestety, nie pamiętam
              numerów).
              • Gość: ADAŚ Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 18.09.02, 22:03
                kuba203 napisał:

>
                > > CHYBA JEŻDŻĄ.
                >
                > Z ostatniej chwili: już nie jeżdżą :))) Dziś widziałem 919 solo na 11.
                >
                > > CHCIAŁBYM ZOBACZYĆ
                >
                > W czasie wizyty papieża był trójskład z 787 na końcu (niestety, nie pamiętam
                > numerów).

ANO BYŁ, TYLKO GDZIEŚ WYCZYTAŁEM (AKURAT WTEDY BYŁEM NAD MORZEM) I NIE WIDZIAŁEM
                A BYŁO TO 780+781+787
                • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 19.09.02, 21:30
                  Mnie też wtedy w Krakowie nie było, wiem tyle, co wyczytałem w necie.
                  • Gość: ADAŚ Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 21.09.02, 23:02
                    Zauważyłem, że wozy 461+462, 677+676, 636+637 nie mają już reklam Polskich
                    Książek Telefonicznych. Szkoda, bo po różowej panterze były to najładniejsze
                    wozy. Dwa pierwsze składy są niebieskie (fajniejsze są tramwaje z reklamami), a
                    636+637 ma teraz zielone barwy i znaki zapytania. Czy ktoś wie, co to
                    za "tajemnica reklamowa".
                    Myślałem (to już z innej beczki), że jak otworzą nowy Carrefour, to znów
                    zacznie się reklamować na tramwajach. No cóż, tylko myślałem i na tym się
                    skończyło. Aha, poza tym w tym roku nie było reklam Mlecznej Krainy, Alpen
                    Gold, Fructolady (stolwerck), a oni od kilku dobrych lat wynajmowali wozy
                    gdzieś od końca kwietnia do listopada/grudnia/stycznia - były wtedy jeszcze
                    Black Jack oraz moja ulubiona Pantera.

!!! Dla pasjonatów: 805 pomalowali reklamą KREISEL. To pewnie dlatego, że 791
                    przemalowują na niebiesko. Ciekaw jestem, kto za to płaci, jak z przyczyn
                    technicznych trzeba reklamę przenieść na inne wozy (np. LG z 917+918 na
                    615+614, 792+793 na 681+680, 770+771 na 686+687), MPK czy REKLAMUJĄCY SIĘ ?
                    • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 22.09.02, 10:30

> Szkoda, bo po różowej panterze były to najładniejsze
                      > wozy.

Różowa Pantera była ohydna :)))

> Dwa pierwsze składy są niebieskie (fajniejsze są tramwaje z reklamami), a
                      >
                      > 636+637 ma teraz zielone barwy i znaki zapytania. Czy ktoś wie, co to
                      > za "tajemnica reklamowa".

Też się zastanawiam, w takich barwach jeździ też jeden Ikarus (nie pamiętam
                      numeru)...

> a oni od kilku dobrych lat wynajmowali wozy
                      > gdzieś od końca kwietnia do listopada/grudnia/stycznia

Raczej nikt nie wynajmuje reklam na krócej niż rok, bo wtedy stawki są znacznie
                      wyższe. Poza tym przecież to by było bez sensu, ciągle przemalowywać wagony, to
                      w niebieski, to znowu z powrotem w reklamę :)))

> Ciekaw jestem, kto za to płaci, jak z przyczyn
                      > technicznych trzeba reklamę przenieść na inne wozy (np. LG z 917+918 na
                      > 615+614, 792+793 na 681+680, 770+771 na 686+687), MPK czy REKLAMUJĄCY SIĘ ?

Zdrowy rozsądek nakazywałby, żeby płaciło MPK, ale jak to jest, nie wiem :(((
                      • Gość: ADAŚ Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 22.09.02, 11:34
                        kuba203 napisał:

>
                        >
                        > > Szkoda, bo po różowej panterze były to najładniejsze
                        > > wozy.
                        >
                        > Różowa Pantera była ohydna :))) FAJNAAAA BYŁA
                        >
                        > > Dwa pierwsze składy są niebieskie (fajniejsze są tramwaje z reklamami), a
                        > >
                        > > 636+637 ma teraz zielone barwy i znaki zapytania. Czy ktoś wie, co to
                        > > za "tajemnica reklamowa".
                        >
                        > Też się zastanawiam, w takich barwach jeździ też jeden Ikarus (nie pamiętam
                        > numeru)...
                        NA numeracji autobusów to się w ogóle nie znam. Raczej mnie nie interesują.
                        >
                        > > a oni od kilku dobrych lat wynajmowali wozy
                        > > gdzieś od końca kwietnia do listopada/grudnia/stycznia
                        >
                        > Raczej nikt nie wynajmuje reklam na krócej niż rok, bo wtedy stawki są
                        znacznie

Tak właśnie robiła firma Stolwerck. Inni jakich pamiętam to Cinema City -
                        zaledwie 2,5 miesiąca. Kinder (10 miesięcy), TPSA (tylko siedem miesięcy),netia
                        z 1055 (wcześniej to z ponad dwa lata jeździła), Ajax.
                        Najdłużej z tego co pamiętam jest reklama na wozie 920 i 919 (choć Kamir
                        ostanio się odnowił). Big Star jest długo na wagonach 843+844 (wcześniej na
                        skasowanych 621+620), LG, DAEWOO (679+678), IDEA (choć znów się odnowiła),
                        MANTI 796+797 (choć chyba już idą do remontu, bo z 451+452 zeszły), TESCO
                        (817+818), MPEC 847+848, NOKIA (851+850, 374+375 - choć też co jakiś czas
                        aktualizowane), PLUS w tym ohydnym składzie 357+358+359, gdzie ostatni to
                        niebieski rodzynek. Zauważyłem, że kiedyś była tendencja, że na Norymbergach
                        umieszczano reklamy, które były latami na wozach. Teraz jest już inaczej.
                        Widziałem ostatnio, że schodzi (wóz 182) reklama parku wodnego. Ile tam była,
                        może z rok właśnie. To samo chyba będzie z wagonami 179 oraz 190.
                        A tak poza tym, za mało jest reklam w Krakowie. MPK obniżyłoby ceny, to może
                        więcej chętnych znalazłoby się.

> wyższe. Poza tym przecież to by było bez sensu, ciągle przemalowywać wagony,
                        to
                        >
                        > w niebieski, to znowu z powrotem w reklamę :)))
                        >
                        > > Ciekaw jestem, kto za to płaci, jak z przyczyn
                        > > technicznych trzeba reklamę przenieść na inne wozy (np. LG z 917+918 na
                        > > 615+614, 792+793 na 681+680, 770+771 na 686+687), MPK czy REKLAMUJĄCY SIĘ

A MPK to też wydaje bez sensu pieniądze. Przykład. Kiedyś na 423+424 jeździła
                        reklama Fischera. Zdjęli ją i przemalowali na niebiesko. Jakoś po dwóch
                        tygodniach pomalowali znów te wagony na właśnie te znaki zapytania. Mam
                        pytanie, czy nie mógł ten Fischer jeszcze dwa tygodnie pojeździć? Wydali
                        niepotrzebnie kasę na farbę.

> Zdrowy rozsądek nakazywałby, żeby płaciło MPK, ale jak to jest, nie wiem :(((
                        • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 22.09.02, 20:59

> NA numeracji autobusów to się w ogóle nie znam. Raczej mnie nie interesują.

Mnie interesują jak najbardziej, ale tego numeru akurat nie pamiętam :(((

> A MPK to też wydaje bez sensu pieniądze. Przykład. Kiedyś na 423+424 jeździła
                          > reklama Fischera. Zdjęli ją i przemalowali na niebiesko. Jakoś po dwóch
                          > tygodniach pomalowali znów te wagony na właśnie te znaki zapytania.

Może akurat wtedy pojawiło się zlecenie? Nie sądzę, żeby tak bezmyślnie
                          wydawali pieniądze... :)))
                          • m.in Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 11:41
                            mpk nie wydaje kasy na malowanie reklam
                            chyba ze jakis "niezalezny artysta uliczny" zapaskudzi wóz sprayem
                            • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 11:53
                              m.in napisał:

> mpk nie wydaje kasy na malowanie reklam

Ale kto płaci za przemalowanie z powrotem na niebiesko?
                              • m.in Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 12:25
                                klient mpk
                                dziwne by było, jakby przywracaniem pierwotnego stanu nadwozia pojazdow mialo
                                zajmowac sie mpk - no bo gdzie by tu był interes
                                • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 12:43
                                  m.in napisał:

> klient mpk
                                  > dziwne by było, jakby przywracaniem pierwotnego stanu nadwozia pojazdow mialo
                                  > zajmowac sie mpk - no bo gdzie by tu był interes

W sumie racja, ale jak to jest w takim razie, jeśli jakaś reklama zostaje
                                  przemalowana bezpośrednio na inną, to płaci za to jak rozumiem nowy
                                  reklamodawca, a stary płaci za powrót do barw zakładowych, którego nie ma?
                                  • m.in Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 12:47
                                    na logikę: płaci sie za prace wykonaną...
                                    • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 13:17
                                      Czyli niektórzy płacą za to samo mniej niż inni?
                                      • m.in Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 14:04
                                        ale męczysz
                                        NIGDY NIE JEST TO SAMO
                                        reklamy sa rózne: nałożenie jednej może kosztowac 5 tys a innej 50 tys. PLN
                                        • kuba203 Re: REKLAMY NA TRAMWAJACH 23.09.02, 20:30
                                          m.in napisał:

> ale męczysz

Wiem :)))
                                          No dobra, z grubsza już wszystko wiem :)))

> NIGDY NIE JEST TO SAMO
                                          > reklamy sa rózne: nałożenie jednej może kosztowac 5 tys a innej 50 tys. PLN

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka