Dodaj do ulubionych

JAKA LINIA DO MYDLNIK ?

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 20:53
Załóżmy (podkreślam załóżmy), że MPK zgadza się na puszczenie dodatkowej
linii do Mydlnik (dość dużo o takiej potrzebie pisała prasa). Która linia
autobusowa powinna zostać tam skierowana.
139, 172 czy 511 ?
Ja swój typ mam, ale nie zdradzam - czekam na wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 23.09.02, 21:00
      Ja bym tam widział 139, jeśli już. 172 tam już kiedyś jeździł, i świecił
      pustkami.
      A w ogóle, to czy to naprawdę konieczne? Nie wydaje mi się... :)))
      • Gość: ADAŚ Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 21:04
        kuba203 napisał:

> Ja bym tam widział 139, jeśli już. 172 tam już kiedyś jeździł, i świecił
        > pustkami.
        > A w ogóle, to czy to naprawdę konieczne? Nie wydaje mi się...

A kiedy byłeś tam ostatnio?
        BARDZO SIĘ zmieniło, nowe domy, zakłady no i oczywiście Akademia Rolnicza.
        O nowy autobus bili się "tamtejsi"
        • kuba203 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 23.09.02, 22:23
          Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> A kiedy byłeś tam ostatnio?

Gdzieś rok temu :))) W 501 nie było wtedy tłoku :)))

Może rzeczywiście teraz się pozmieniało, w sumie to nie wiem :)))

A 172 jeździł tam w 1997 :)))
          • Gość: ADAŚ Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 22:49
            kuba203 napisał:

> Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
            >
            > > A kiedy byłeś tam ostatnio?
            >
            > Gdzieś rok temu :))) W 501 nie było wtedy tłoku :)))
            >
            > Może rzeczywiście teraz się pozmieniało, w sumie to nie wiem :)))

Wierz mi, że to już wiocha nie jest. Zmienia się tam jak np. na Złocieniu
            >
            > A 172 jeździł tam w 1997
            O to było dawno, ale jak dobrze pamiętam to na czas remontu torów do Bronowic,
            zgadza się ?
            • kuba203 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 25.09.02, 22:13

> O to było dawno, ale jak dobrze pamiętam to na czas remontu torów do
              Bronowic,
              > zgadza się ?

I jeszcze trochę potem, dopóki nie powstało G (dziś 501) :)))
              Co nie przeszkadza, że był pusty. :)))
    • Gość: Gregi Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: 193.114.111.* 24.09.02, 02:54

> Załóżmy (podkreślam załóżmy), że MPK zgadza się na puszczenie dodatkowej
      > linii do Mydlnik (dość dużo o takiej potrzebie pisała prasa). Która linia
      > autobusowa powinna zostać tam skierowana.
      > 139, 172 czy 511 ?
      > Ja swój typ mam, ale nie zdradzam - czekam na wypowiedzi.

Ja stawiam na 511. Warto pomyslec tez nad autobusami niskopodlogowymi. Mam tam
      przyjaciolke na wozku, ktora od zmiany taboru 501 ma powazne problemy z
      dojazdem do miasta. A nam pelnosprawnym tez bedzie wygodniej.
      • tymon2 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 24.09.02, 09:18
        Gość portalu: Gregi napisał(a):

> Ja stawiam na 511. Warto pomyslec tez nad autobusami niskopodlogowymi. Mam
        tam
        > przyjaciolke na wozku, ktora od zmiany taboru 501 ma powazne problemy z
        > dojazdem do miasta. A nam pelnosprawnym tez bedzie wygodniej.

O ile się nie mylę 511 jest linią wspomagającą 501 więc wystraczyałoby pewnie
        puścić częsciej 501. Ale myślę, że lepiej by było puścić inną linię ja
        proponuję jednak 172.
    • Gość: Yasioo Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.ramtel.com.pl 24.09.02, 14:14
      139 jest już dość długa, praktycznie przejeżdża przez całe miasto na linii
      wschód-zachód. Może zamiast przedłużać inną linię zagęścić kursy 501, może też
      511? Aktualnie 501 kursuje z częstotliwością 20 minut, kursy co 15 minut na
      pewno poprawiłyby komunikację.
      • Gość: mcjg Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.mpk.krakow.pl / 192.168.2.* 24.09.02, 16:31
        W 100% prawda. Ale dodatkowa linia do Mydlnik to pomysł trochę nie tego ...
        Chyba tylko po to żeby przywoziła świerze wiejskie powietrze do Bronowic.
    • Gość: Mark Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.waw.cdp.pl 24.09.02, 17:46
      A ja mam propozycję skrócenia lini 501 do Bronowic Nowych. W jej miejsce
      proponuję zmodyfikowanie lini 228.
      Linia to kursowałaby od Zakamycza przez Balicką Bronowicką Kijowską przez
      Azory, Krowodrze Górkę do Prądnika Czerwonego lub Mistrzejowic. Musiałaby
      oczywiście odpowiednio częściej kursować (nawet co 10 - 15 minut w godzinach
      szczytu. Linia ta miałby wzięcie połoczyłaby najkrótszą drogą zachodznie i
      północne częsci miasta a mieszkańcom dałaby alternatywę od wiecznie zapachanych
      139 i 159.
      Zyskaliby również mieszkańcy Mydlnik i Zakamycza, które już przeciez jest
      prawie częścią Krakowa. Jęsli natomiast Gmina Zabierzów nie będzie chciała
      dofinansować tej lini to powinna ona jeździć tylko do Mydlnik.
      Co o tym sądzicie?
      • Gość: ADAŚ Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 18:51
        Gość portalu: Mark napisał(a):

> A ja mam propozycję skrócenia lini 501 do Bronowic Nowych. W jej miejsce
        > proponuję zmodyfikowanie lini 228.
        > Linia to kursowałaby od Zakamycza przez Balicką Bronowicką Kijowską przez
        > Azory, Krowodrze Górkę do Prądnika Czerwonego lub Mistrzejowic. Musiałaby
        > oczywiście odpowiednio częściej kursować (nawet co 10 - 15 minut w godzinach
        > szczytu. Linia ta miałby wzięcie połoczyłaby najkrótszą drogą zachodznie i
        > północne częsci miasta a mieszkańcom dałaby alternatywę od wiecznie
        zapachanych
        >
        > 139 i 159.
        > Zyskaliby również miesz
        • Gość: ADAŚ Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 19:07

> Gość portalu: Mark napisał(a):
          >
          > > A ja mam propozycję skrócenia lini 501 do Bronowic Nowych. W jej miejsce
          > > proponuję zmodyfikowanie lini 228.
          > > Linia to kursowałaby od Zakamycza przez Balicką Bronowicką Kijowską przez
          > > Azory, Krowodrze Górkę do Prądnika Czerwonego lub Mistrzejowic. Musiałaby
          > > oczywiście odpowiednio częściej kursować (nawet co 10 - 15 minut w godzina
          > ch
          > > szczytu. Linia ta miałby wzięcie połoczyłaby najkrótszą drogą zachodznie i
          >
          > > północne częsci miasta a mieszkańcom dałaby alternatywę od wiecznie
          > zapachanych
          > >
          > > 139 i 159.

Coś urwało mi się połączenie, więc muszę spytać raz jeszcze. czysto
          teoretycznie, bowiem nasze dyskusje tylko do takich należą, którędy miałaby
          jechać ta linia na trasie Zakamycze, Mydlniki ?
          Z tego co wiem na Zakamyczu to mieszkają ludzie, którzy raczej mają własne
          auta, nie raz droższe niż niejeden porządny autobus.
          • Gość: aa Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 19:57

>
            > > Gość portalu: Mark napisał(a):
            > >
            > > > A ja mam propozycję skrócenia lini 501 do Bronowic Nowych. W jej miej
            > sce
            > > > proponuję zmodyfikowanie lini 228.
            > > > Linia to kursowałaby od Zakamycza przez Balicką Bronowicką Kijowską p
            > rzez
            > > > Azory, Krowodrze Górkę do Prądnika Czerwonego lub Mistrzejowic. Musia
            > łaby
            > > > oczywiście odpowiednio częściej kursować (nawet co 10 - 15 minut w go
            > dzina
            > > ch
            > > > szczytu. Linia ta miałby wzięcie połoczyłaby najkrótszą drogą zachodz
            > nie i
            > >
            > > > północne częsci miasta a mieszkańcom dałaby alternatywę od wiecznie
            > > zapachanych
            > > >
            > > > 139 i 159.
            >
            > Coś urwało mi się połączenie, więc muszę spytać raz jeszcze. czysto
            > teoretycznie, bowiem nasze dyskusje tylko do takich należą, którędy miałaby
            > jechać ta linia na trasie Zakamycze, Mydlniki ?
            > Z tego co wiem na Zakamyczu to mieszkają ludzie, którzy raczej mają własne
            > auta, nie raz droższe niż niejeden porządny autobus.

Nie Zakamycza, ale Podkamycza!!!

Zgadzam się z tobą, kiedyś 258 jeździło dalej przez Armii Krajowej, Kijowską,
            Wrocławską do kleparza, ale skrócili je potem do Bronowic. Szkoda, bo właściwie
            było połączenie Wrocławskiej z Bronowicami, teraz jest wprawdzie 118,ale...

Propunuje tak: 228 Dworzec- Warszawska- Kleparz- Wrocławska- Kijowska- Armii
            Krajowej-(albo Bronowicką) i do Podkamycza.
      • Gość: Yasioo Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: *.ramtel.com.pl 24.09.02, 20:12
        Mark, z tego co widzę proponujesz poprostu przedłużenie trasy 138 z Azorów do
        Mydlnik, względnie dalej do Zakamycza. Wszystko fajnie gdyby nie:
        - długość tej linii - jadąc z C.A.H.T.S. przez Ujastek, Łowińskiego,
        Okulickiego, Dobrego Pasterza, Lublańską, Opolską, Prądnicką, Fieldorfa-Nila,
        Krowoderskich Zuchów i Makowskiego ma obok 128 i 139 jedną z najdłuższych tras
        na linii wschód-zachód,
        - dalszy przebieg z Azorów - miałaby je omijać i od Krowoderskich Zuchów jechać
        Batalionu "Skała" AK, Radzikowskiego, Piastowską (de facto podobnie jedzie 102,
        które ma tam mizerne napełnienie) czy może od Makowskiego Stachiewicza,
        Piastowską i dalej Bronowicką i Balicką?,
        - co dalej za Balicką - raczej tylko do Mydlnik, bo nie wyobrażam sobie, żeby
        na Zakliki z Mydlnik i Podłużnej pokazał się jakiś autobus jadący na Zakamycze,
        jest tam tak wąsko, że miejscami z trudnościa mijają się samochody osobowe,
        zakręty pod kątem prostym mają promień kilkunastu metrów, dodatkowo na Rudawie
        jest most mijany o nośności do 2,5 tony,
        - chyba mylisz dzielnice - Zakamycze od wielu lat należy do Krakowa, a nie do
        Zabierzowa, jest tam powszechnie znane obserwatorium astronomiczne,
        podejrzewam, że chodziło Ci o Podkamycze i okolice stawów na Rudawie, za
        Mydlnikami ulicą Balicką w kierunku Balic,
        - sądząc po adresie - *.waw.cdp.pl - stukasz ze stolicy, mam tam wielu
        znajomych, ale po wypowiedzi pewnego pana kwestionującego zasadność budowy
        tunelu pod Sikornikiem trochę sceptycznie podchodzę do wypowiedzi warszawiaków
        nt. komunikacji, a niemalże codzienne eksperymenty waszego ZTM na mieszkańcach
        i nota bene klientach są poprostu chore.
        Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
        • mark_kr Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 29.09.02, 18:59
          Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Mark, z tego co widzę proponujesz poprostu przedłużenie trasy 138 z Azorów do
          > Mydlnik, względnie dalej do Zakamycza. Wszystko fajnie gdyby nie:
          > - długość tej linii - jadąc z C.A.H.T.S. przez Ujastek, Łowińskiego,
          > Okulickiego, Dobrego Pasterza, Lublańską, Opolską, Prądnicką, Fieldorfa-Nila,
          > Krowoderskich Zuchów i Makowskiego ma obok 128 i 139 jedną z najdłuższych
          tras
          > na linii wschód-zachód,
          > - dalszy przebieg z Azorów - miałaby je omijać i od Krowoderskich Zuchów
          jechać
          >
          > Batalionu "Skała" AK, Radzikowskiego, Piastowską (de facto podobnie jedzie
          102,
          >
          > które ma tam mizerne napełnienie) czy może od Makowskiego Stachiewicza,
          > Piastowską i dalej Bronowicką i Balicką?,
          > - co dalej za Balicką - raczej tylko do Mydlnik, bo nie wyobrażam sobie, żeby
          > na Zakliki z Mydlnik i Podłużnej pokazał się jakiś autobus jadący na
          Zakamycze,
          >
          > jest tam tak wąsko, że miejscami z trudnościa mijają się samochody osobowe,
          > zakręty pod kątem prostym mają promień kilkunastu metrów, dodatkowo na
          Rudawie
          > jest most mijany o nośności do 2,5 tony,
          > - chyba mylisz dzielnice - Zakamycze od wielu lat należy do Krakowa, a nie do
          > Zabierzowa, jest tam powszechnie znane obserwatorium astronomiczne,
          > podejrzewam, że chodziło Ci o Podkamycze i okolice stawów na Rudawie, za
          > Mydlnikami ulicą Balicką w kierunku Balic,
          > - sądząc po adresie - *.waw.cdp.pl - stukasz ze stolicy, mam tam wielu
          > znajomych, ale po wypowiedzi pewnego pana kwestionującego zasadność budowy
          > tunelu pod Sikornikiem trochę sceptycznie podchodzę do wypowiedzi
          warszawiaków
          > nt. komunikacji, a niemalże codzienne eksperymenty waszego ZTM na
          mieszkańcach
          > i nota bene klientach są poprostu chore.
          > Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

1. Nie jestem z Warszawy, mieszkam w Bronowicach i znam problemy z komunikacją
          w tym rejonie miasta.
          2. Może i jest to przedłużenie lini 138, ale ja to nazwałbym inaczej - będzie
          to uzupełnienie lini 138 na jej najbardziej zatłoczonym odcinku, czyli od
          Azorów do Lublańskiej. Nie chce wydłużac 138 bo rzeczywiście trasa byłaby za
          długa, ale wzmocnić ją na najbardziej uczęszczanym odcinu. Czytając zaś inne
          wątki doszedłem do wniosku iż linia ta mogłaby być skierowana w okolice ul.
          Kuźnixy Kołłątajowskiej.
          3. Oczywiście chodziło mi o Podkamycze a nie Zakamycze - zwykła pomyłka
          4. Co do małego obłożenie lini 102 to wynika to z jednego, jeździ ona zbyt
          rzadko,
          5. Konieczne jest połączenie międzydzielnicowe po Krowodrzy, które umożliwi
          ludziom podróżowanie po dzielnicy bez narażania się na jazdę przez centrum
          miasta.
          Pozdrawiam
      • tymon2 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? 25.09.02, 10:29
        Gość portalu: Mark napisał(a):

> A ja mam propozycję skrócenia lini 501 do Bronowic Nowych. W jej miejsce
        > proponuję zmodyfikowanie lini 228.
        > Linia to kursowałaby od Zakamycza przez Balicką Bronowicką Kijowską przez
        > Azory, Krowodrze Górkę do Prądnika Czerwonego lub Mistrzejowic. Musiałaby
        > oczywiście odpowiednio częściej kursować (nawet co 10 - 15 minut w godzinach
        > szczytu. Linia ta miałby wzięcie połoczyłaby najkrótszą drogą zachodznie i
        > północne częsci miasta a mieszkańcom dałaby alternatywę od wiecznie
        zapachanych
        >
        > 139 i 159.
        > Zyskaliby również mieszkańcy Mydlnik i Zakamycza, które już przeciez jest
        > prawie częścią Krakowa. Jęsli natomiast Gmina Zabierzów nie będzie chciała
        > dofinansować tej lini to powinna ona jeździć tylko do Mydlnik.
        > Co o tym sądzicie?

Przy założeniu, że mówisz o Podkamyczu.
        Myślę, że na odcinku Mydlniki - Podkamycze ten autobus jeździłby pusty więc po
        co puszczać częstokursujący autobus o kilka kilometrów dalej?

Jest to w jakimś stopniu połączenie linii 139 i 172 czy jest sens tworzyć nową
        linię? Myślę jednak, że wystarczy wydłużyć jedną z w/w.
        Ja już puszczać nową linię to wydaje mi się, że lepiej ją skierować w inną
        część Krakowa. Przecież obecnie większość autobusów kursuje w kierunku Huty.
        Ale to też chyby nie jest niezbędne, ze wzgldu na okoliczną pętlę tramwajową.
    • Gość: mouset only 172 IP: 149.156.15.* 27.09.02, 13:11
      do Mydlnik tylko 172, tak naprawdę to 172 powinien dostać
      od MPK pomocnika 472 na trasie Mydlniki (kiedyś z
      Rolniczej płakali że w 501 tłok to dostali stare dryndy)
      dalej jak 172 do Piastowa
      • kuba203 Re: only 172 27.09.02, 14:33
        Ale po co aż tyle autobusów w Mydlnikach? Ilu tam ludzi mieszka, że autobus
        przegubowy co 20 minut (+ jeszcze kilka kursów linii strefowych na godzinę) im
        nie wystarcza?
        • Gość: mouset Re: only 172 IP: *.com.pl 28.09.02, 13:50
          oprócz ludzi jest jeszcze akademia rolnicza i kilka większych firm, poza tym
          coś piszą na magicznym Krakowie o przebudowie węzła komunikacji stacji PKP w
          Mydlnikach, może do Rząski?
          • kuba203 Re: only 172 28.09.02, 15:22
            Gość portalu: mouset napisał(a):

> coś piszą na magicznym Krakowie o przebudowie węzła komunikacji stacji PKP w
            > Mydlnikach, może do Rząski?

Nie rozumiem, co do Rząski? Autobus jakiś przez Mydlniki? Mógłby być...
            Ale co z tym węzłem? :)))

Aha, i coś mi się wydaje, że sprawdzę naocznie ile ludzi jeździ 501 do Mydlnik,
            bo coś dalej wam nie wierzę, że AR (tam jest tylko jakiś wydział czy instytut,
            a nie cała uczelnia przecież) i tych kilka firm generują aż tak duży ruch.
    • Gość: ADAŚ JAKA LINIA DO MYDLNIK - MÓJ TYP ? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 28.09.02, 17:53
      Dzięki za wypowiedzi.

Ja tam skierowałbym 172 - nawet kosztem skrócenia tej linii do al.
      Solidarności (przystanek między pl. Centralnym a CAHTS).
      • kuba203 Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK - MÓJ TYP ? 29.09.02, 22:36
        Tam nie da się zawrócić :(((
    • Gość: gfddfg Re: JAKA LINIA DO MYDLNIK ? IP: 80.48.253.* 06.11.02, 21:28

> Załóżmy (podkreślam załóżmy), że MPK zgadza się na puszczenie dodatkowej
      > linii do Mydlnik (dość dużo o takiej potrzebie pisała prasa). Która linia
      > autobusowa powinna zostać tam skierowana.
      > 139, 172 czy 511 ?
      > Ja swój typ mam, ale nie zdradzam - czekam na wypowiedzi.

Zgadzam się w zupeności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka