Dodaj do ulubionych

Praga-parter

25.10.05, 06:47
Wiatm, mam juz zarezrwowane mieszkanie ale parter chcialabym zapytac drogich
przyszlych sasiadow czy jest moze wsrod was ktos kto sie orientuje a moze juz
mieszka na parterze, czy warto, czy bezpiecznie po prostu jak wam sie
mieszka? pytam bo sie nie moge zadecydowac a czas nagli. pomozcie rozwiac
watpliwosci! A moze wiecie ile czynsz od metra? Pozdrawiam, milego dnia
wszystkim.
Obserwuj wątek
    • please_read Re: Praga-parter 25.10.05, 06:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=19476076
      • agasikk Re: Praga-parter 25.10.05, 07:45
        Dzieki za odpowiedz. A co z bezpieczenstwem...okna i balkon beda wychodzic na
        ul. Lubostron. Oj waham sie ...
    • k_asia2 Re: Praga-parter 25.10.05, 10:29
      i jeszcze tu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25218&w=23815992
      ja mieszkam i jestem bardzo zadowolona:)
      na razie bo to dopiero 2 miesiace:)
      • agasikk Re: Praga-parter 26.10.05, 10:45
        Zdecydowałam się, witajcie przyszli sąsiedzi!!!I do zobaczenia!
        • magstu Re: Praga-parter 27.10.05, 09:40
          Witaj przyszla Sasiadko!

My mieszkamy na parterze z ogrodkiem od sierpnia i moge Cie zapewnic, ze
          czujemy sie bezpiecznie, jest cieplutko, wcale nie trzeba duzo grzac. Chociaz
          ja jednak doradzalabym dodatkowe zainstalowanie alarmu. W sumie wydatek
          niewielki, a mozna spac spokojnie i dostajesz znizke przy ubezpieczeniu
          mieszkania. Gdybys chciala sie zdecydowac to mam godna polecenia firme. Dla
          porownania- prosilam rowniez o wycene Juwentusa i za alarm o gorszych
          parametrach, bez czujek w oknach, w dodatku bez chowania kabli w scianach (a to
          zajelo fachowcom caly dzien!) zazyczyli sobie 2500- a my zaplacilismy 1700.
          Co do czynszu- to niestety, nie wyglada to tak rozowo. Za 49 metrow placimy
          (lacznie z ryczaltem za wode na dwie osoby, ogrzewaniem, wywozem smieci) 360
          zl. Do tego niestety u nas przynajmniej dochodzi jakas kosmiczna kwota za
          miejsce postojowe w garazu podziemnym 95zl! Oczywiscie w ta cene wliczona jest
          rowniez kwota ok 25 zl za ochrone mieszkania i kolejne 25 zl za ochrone garazu.
          Podobno jest szansa, ze po roku bedziemy mieli wiekszy wplyw na ponoszone
          koszty- jednak na razie jest jak jest.
          Poza tym jest cicho, spokojnie, sasiedzi bardzo mili- mysle, ze bedziesz
          zadowolona.
          Pozdrawiam!
          • aniagie Re: Praga-parter 27.10.05, 17:05
            Czy moge prosic o namiary na ta firme od alarmów? Ile płacicie miesięcznie za
            monitoring? Też będziemy mieszkac na parterze (Barcelona) i zastanawiamy sie nad
            alarmem. Czy jest podlaczony pod system ochrony w bloku?
            • magstu Re: Praga-parter 01.11.05, 13:19
              Oczywiscie juz podaje- firma, ktora montowala alarm (rowniez w poprzednim
              mieszkaniu) to Fakt, tel: 643 19 02. Co do monitoringu, to juz zupelnie inna
              bajka- warto mimo wszystko podlaczyc sie do Juwentusa, bo oni i tak wysylaja do
              nas patrole co jakis czas, wiec jest szansa, ze w razie potrzeby beda tu o
              wiele szybciej niz inne firmy. Nie ma mozliwosci podlaczenia sie do ochrony,
              ktora jest obecnie, poniewaz sa to zupelnie rozne systemy ochrony. Natomiast z
              racji tego, ze firma Juwentus ma tutaj juz swoich ochroniarzy mozna liczyc na
              znizke- najnizszy mozliwy abonament miesieczny to niestety wydatek 60 zl
              miesiecznie. Pierwsza propozycja pana z Juwenstusa to bylo 100 zl, ale nie
              dajcie sie, do 60 mozna spokojnie zejsc. Oczywiscie mozna podlaczyc wylacznie
              alarm, ktory bedzie powiadamial w razie zagrozenia samych mieszkancow, (dzwoni
              na komorke) bez podlaczenia do monitoringu.
              Pozdrawiam!
          • majkel.w Re: Praga-parter 27.10.05, 20:29
            Placicie strasznie duzo. Czy mozesz mi podac blizsze szczegoly tych wydatkow ??
            • agasikk Re: Praga-parter 28.10.05, 22:03
              witajcie, ja również proszę o namiary na firmę ochroniarską od alarmów za
              1700PLN, przyda sie na przyszłość. Ja coshhhh będę mieć 32,88, ciasne ale
              własne...więc liczę, że opłaty nie doprowadzą mnie do bankructwa.
            • magstu Re: Praga-parter 01.11.05, 13:35
              Rozumiem, ze mowisz o kosztach miesiecznych, a nie instalacji alarmu :))
              Bardzo prosze- zadna tajemica- tez uwazam, ze to sa mocno zawyzone koszty.
              Nasze mieszkanie ma powierzchnie ok 49 metrow, mieszkamy we dwoje i koszty sa
              nastepujace:
              - woda i kanalizacja: 40 zl (zaliczka miesieczna za 8 m3 wody)
              - wywoz nieczystosci: 8 zl
              - centralne ogrzewanie: 120,40 (2,5 za m2)placone przez caly rok zaliczkowo i
              rozliczane po okresie grzewczym
              - ochrona: 23,15
              - podgrzanie wody: 44 zl ( zaliczka mc za 4 m3)
              - wywoz odpadow budolanych: 9,63
              - zaliczka na koszty utrzymania czesci wspolnych: 101,69
              - fundusz remontowy: 10,70

to w sumie daje 357,57 za mieszkanie

do tego miejsce postojowe w garazu podzeimnym:
              - ochrona: 23,15
              - zaliczka na koszty utrzymania czesci wpolnych: 61,88
              - fundusz remontowy: 6,51

w sumie 91,54 za garaz.

Jak widac pies jest pogrzebany w utrzymaniu czesci wpolnych, bo co to tak
              naprawde oznacza?? Sprzatanie, scinanie trawnikow, prad na klatkach schodowych
              i dziedzincu no i wynagrodzenia dla administracji! Tylko czy takie rzeczy
              naprawde kosztuja od 49 metrow: 163,57 miesiecznie? Jakos nie chce mi sie w to
              wierzyc...
              Mam jednak nadzieje, ze juz na pierwszym zebraniu wspolnoty dowiem sie co kryje
              sie za enigmatycznym stwierdzeniem: utrzymanie czesci wpolnych..
              Pozdrawiam!
              -
              • schumifly Re: Praga-parter 01.11.05, 19:13
                Wyliczenie kosztów utrzymania części wspólnych w Paryżu dostaliśmy do ręki u
                Nas jest to 1,85 za m2 przy całkowitej powierzchni 10979,27 m^2.

W naszym rozliczeniu plan roczny zakłada wydatki na poziomie 241800 zł - czyli
                trochę mniej niż z zaliczek. Główne pozycje wydatków to 72,5 tyś wynagrodzenie
                administratora, 65 tyś oświetlenie, 33 tyś sprzątanie, 21,5 tys. konserwacja
                CO. W przeliczeniu miesięcznie płacimy zatem 6 tyś administracji (od jednego
                kwartału!), 5 tyś za prąd, 2750 za sprzątanie i blisko 2 tyś za doglądanie
                kotłowni :).
                Osobiście uważam, że można popracować nad punktem pierwszym i ostatnim...
                • cent-urion parter raczej nigdy 16.11.05, 21:46
                  Nie biore parteru pod uwage bo wiadomo wlamy, moj szef mial wlam w bloku z
                  ochronna na psesji bo kieszkanie bylo na parterze, dlatego Praga pietro III.
                  Mam pytanie czy Justus jest na siedlu 24/7 tak slyszalem a nigdy gosci nie
                  widzialem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka