Gość: tomCrac IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 17:16 Prosze o za i przeciw kazdego z kandydatow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirek Re: Lassota vs. Rokita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 23:02 Zastanawiałem się nad tym i oto efekty: Lassota ZA: - człowiek centrum,spokojny,opanowany - dobry kontakt z elektoratem, - dobre zaplecze merytoryczne,tzw "odpady komunalne" - niezły program,w Wyborczej okazało się,że jedynie on coś ma w sprawie uwolnienia czynszów - dobre wspomnienia jego rządów w Krakowie PRZECIW: - próba ponownego wyboru - źle wypada w debatach - swoje rządy zakończył odwołaniem - związany z Unią Wolności KONKLUZJA: - dobry jako spokojny,zorganizowany gospodarz Jan Maria Rokita ZA: - bardzo sprawny intelektualnie - świetny w debatach - niezły program,dobrze sprzedawany publicznie - dobre układy polityczne PRZECIW: - raczej polityk niż samorządowiec,raczej związany z Warszawą niż Krakowem - taki sobie Jaś Wędrowniczek polityczny /uwaga jednego z taksówkarzy/ - nieznany układ personalny,współpracownicy - brak efektów jego pracy w Krakowie KONKLUZJA: - dobry polityk na skalę ogólnopolską WNIOSEK DLA MNIE: GŁOSUJĘ NA LASSOTĘ,BO JEST BARDZIEJ PRZYDATNY W KRAKOWIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vika Re: Lassota vs. Rokita IP: *.waw.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 14.10.02, 21:23 gościu poczytaj jego program o czynszach, bo tam jest napisane, że je podwyższy po zostaniu prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vika Re: Lassota vs. Rokita IP: *.waw.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 14.10.02, 21:23 tzn. lassoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: Lassota vs. Rokita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 23:52 Gość portalu: Vika napisał(a): > tzn. lassoty Coś Ci się pokręciło.Czynsze to podwyższą się ,bo tak zdecydują włąściciele,a zdecydował Trybunał Konstytucyjny.Z tego co czytałem - to Lassota chce zmienić zasady przyznawania dodatków .Teraz ,przy niższych czynszach tak naprawdę dofinansujemy wszystkich najemcó lokali ,także tych bogatych.Ma być tak,że przy rynkowych czynszach biedniejsi dostają de facto niższe czynsze a bogatsi większe .I to mi się podoba.A na dodatek mają to dość dokładnie wyliczone.I mnie to się jeszcze bardziej podoba.Głos na Lassotę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Lassota vs. Rokita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.02, 06:53 heh... Vika ma rację: wyrok Trybunału dotyczy kamienic prywatnych, a Lassota proponuje analogiczne, 100-procentowe podwyżki w mieszkaniach komunalnych. pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: Lassota vs. Rokita IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.10.02, 22:42 nie chce mi się...;) chyba Rokita, ma wieksza siłę przebicia...tylko czego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winkelrid Re: Lassota vs. Rokita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 23:56 Gość portalu: Gatsby napisał(a): > nie chce mi się...;) > > chyba Rokita, ma wieksza siłę przebicia...tylko czego... Siłę przebicia ,tylko czego ? Zdecydowanie Lassota.Byłem na spotkaniu,facet konkretny,z pomysłami,z dobrym podejściem.Zdecydowanie Lassota ! Odpowiedz Link Zgłoś
adrum1 Re: Lassota vs. Rokita 15.10.02, 01:25 Lassota: + stabilność, mądrość, fachowość (udowodniona) - doświadczenie, otoczenie ideowe, dobry kontakt z wyborcami i środowiskami - rutyna, stare układy Rokita: + inteligencja, może wnieść nowe pomysły i z energią je realizować, bardzo dobry program - zwłaszcza pasuje mi w części ładu przestrzennego i prawa lokalnego - koniunkturalizm i takie otoczenie, programowy despotyzm (tak jak obecnie nam panujący, chce sam podejmować decyzje i brać za nie pełną odpowiedzialność - ha...ha...) Najlepszy byłby jakiś Lassokita - ulepiony z zalet obydwu. Ale co mi przyjdzie z tzw. pełnej osobistej odpowiedzialności po czterech latach arbitralnych decyzji? Czy obecnie nam panujący wyniesie na plecach pomnik X. Skargi? Remont Karmelickiej jest dobrze zrobiony i dlatego głosuję na Lassotę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Lassota vs. Rokita 15.10.02, 10:30 remont Karmelickiej nie jest dobrze zrobiony na uwagi, ze wykonczenie całej ulicy ohydnymi słupkami jest pewnym nieporozumieniem lassota obiecał (a co miał nie obiecać) że je obejrzy (bo nie widział) i jesli faktycznie będa brzydkie to zajmie sie nimi (pamiętam to jak dziś) widac mu sie spodobały, pogratulowac gustu Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Lassota vs. Rokita 15.10.02, 11:13 lepszy lassota w garści niż rokita na strzesze (= nieprzewidywalny ) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Lassota vs. Rokita 15.10.02, 14:57 wiesz, nie mówie nie :) możemy sie umówic, ze jakby co to albo ty albo m.in (znaczy ja) będzie musiał zacisnąc zeby i zagłosowac w ii turze na tego, na którego nie chce, a powinien :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retman Re: Lassota vs. Rokita IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.02, 23:48 Chyba nasz rację,Teraz Lassota ,potem któryś z dwójki Lassota/Rokita,chociaż wolę Lassotę. Nie podoba mi się agresja Rokity,a raczej jego współpracowników / to co widać w mediach-chyba im puszczają nerwy !/.Niektórzy z moich znajomych,głosująych w większosci na Lassotę twierdzą,że na Rokitęe nigdy,njwyżej nie pójdą .Wtedy wygra Majchrowki.Tak więc chyba trzeba głosować na Lassotę.On ma szansę wygrać z majchrowskim ! Odpowiedz Link Zgłoś
adrum1 Re: Lassota vs. Rokita 16.10.02, 01:42 Do Rokity zniechęca mnie ONP (obecnie nam panujący) i jego poparcie. Zwłaszcza superalergicznie działa na mnie tuba-ochrona, czyli tzw. niedorzecznik prasowy Gad... Jak z jakiegoś koszmaru pojawia się w migawkach służalczej TV-polskiej i buńczucznie odpyskowuje, że niby co? Ma niezłą postawę na wykidajłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaio Re: Lassota vs. Rokita IP: *.chello.pl / *.chello.pl 16.10.02, 10:05 i pomyśleć, że unia narzekała na taki sposób rozumowania wyborców podczas ostatnich wyborów parlamantarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Lassota vs. Rokita 16.10.02, 12:03 Gość portalu: kaio napisał(a): > i pomyśleć, że unia narzekała na taki sposób rozumowania wyborców podczas > ostatnich wyborów parlamantarnych. tzn. na jaki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Lassota vs. Rokita IP: proxy / *.bci.net.pl 16.10.02, 19:33 Zdedcydowanie Lassota,bo bardziej mi pasuje do Krakowa,spokojny,dobre kontakty Zdecydowanie nie Rokita - ludzi ma wokół sibie fatalnych i to oni będą rządzić Krakowem a tego nie chcę !!! Nawet jak by Lassota nie wszedł to na Rokitę nigdy !.Już rtaczej na Majchrowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaio Re: Lassota vs. Rokita IP: *.chello.pl / *.chello.pl 16.10.02, 23:42 po prostu widzę pewną analogię: nie głosujcie na Rokitę, bo nie wygra z Majchrowskim w drugiej turze. zeszłej jesieni było: nie głosujcie na unię, bo i tak nie przekroczy 5% (na marginesie żałuję, ze im się nie udało). taką manipulację uważam w obu przytoczonych wypadkach za nie fair. ale bardziej mnie martwi, że znowu nie mam swojego typu i znowu będę musiał wybierać mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaio no który diabełek mniejszy? n/t IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.10.02, 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: no który diabełek mniejszy? własnie... 17.10.02, 10:21 hehe, zaciskanie ząbków co? znam to, oj znam napisze tak: majchrowski nigdy lassota w pierwszej turze na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: no który diabełek mniejszy? własnie... 18.10.02, 09:51 prawdopodobnie masz rację, tu rzecz się rozchodzi o drugą turę, czyli lassota czy diabełek... trzeba, w mordę, zewrzeć szeregi, bo inaczej trafi się nam kolejna - po gołym - "perełka"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: no który diabełek mniejszy? własnie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 15:42 peteen napisał: > prawdopodobnie masz rację, tu rzecz się rozchodzi o drugą turę, czyli lassota > czy diabełek... owszem, o drugą turę chodzi... ale rokita nie ma na nią szans.. a lassocie nie ufam za Chiny ludowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spiderman Re: no który diabełek mniejszy? własnie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 16:32 A ja kurcze nie ufam Janowi Maryi.I nie tylko dlatego,że zmienił już tyle partii,że sam chyba nie pamięta wszystkich.I nie tylko dlatego ,że wokół niego kęci się sporo wariatów,oszołomów i lizusów.I nie tylko dlatego,że chwyta się brzytwy-RMFu,aby zgnoić Lassotę.Nie ufam mu też dlatego,że jest totalnym egocentrykiem,nie mającycm praktycznie żadnego doświadczenia w zarządzaniu wielkimi organizacjami / no bo chyba nie uznamy jako takie doświadczenie jego szefowanie w URM za Suchockiej/,nie ma dobrego zespołu doradców,a same lizusy i zgrane karty.Rokita never !,Lassota or Majchrowski ! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subaru Re: no który diabełek mniejszy? własnie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 17:00 Na dzisiejszych zajęciach mieliśmy case porównawczy - program Rokity versus program Lassoty.Programy mieliśmy ze stron internetowych.Szczególnie zajęliśmy się stroną gospodarczą tych programów.Szczegółowe podsumowanie będzie w poniedziałek ale już dziś,po 2 dniach zdecydowanie prowadzi Lassota / tak mniej więcej 3:1/.Powody są dość proste - Lassota wyliczył dość szczegółowo koszty nowych proponowanych działań,podał szczegółowo źródła finansowania i przedstawił harmonogram realizacji.Mieliśmy sporo szczegółowych uwag ale z punktu widzenia ekonomicznego jest to zamknięta całość.Taki sobie samorządowy bizness plan.Rokita raczej omawiał rzeczowo zadania,nawet dość szczegółowo,ale bez wyliczeń.Zupełnie nie wiemy skąd w programie Rokity wzięła się kwota 1,3 mld zł na inwestycje - ani skąd,ani na jakie,ani jak to się ma do planu dotychczasowego.Osobną kwestią było zadłużenie.Wg Lassoty trzeba zmniejszyć zadłużenie do 50% dochodów /obecnie 58-59%,dopuszczalne 60 %/ wg Rokity nie będzie z tym problemów.I nie wiadomo,na czym opiera swą pewność.Lassota proponuje dość skomplikowany manewr finansowy,najpierw zmniejszenie zadłużenia kosztem lokali użytkowych,potem przy większych doichodach wzrost ale tak by nie przekroczyć 50 %.Rokita proponuje włąściwie utrzymanie dotychczasowego trendu.Wg Lassoty utrzymanie tego trendu i poziomu zadłużenia może spowodować ,poza problemami budżetowymi spowoduje także problemy z pozyskiwaniem środków z Unii Europejskiej ,dlatego ten manewr.Bardzo ciekawy jest pomysł Lassoty ze spółkami komunalnymi - najpierw wzmocnienie kosztem emisji publicznej potem albo prywatyzacja albo finansowanie inwestycji w Krakowie.Jakby podsumować - to Lassota ma program bardziej ekonomiczny a Rokita bardziej polityczny.Nas - studentów ekonomii/ i zarządzania/ - głównie interesowała część ekonomiczna i tutaj wygrał Lassota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subaru Re: no który diabełek mniejszy? własnie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 17:01 Na dzisiejszych zajęciach mieliśmy case porównawczy - program Rokity versus program Lassoty.Programy mieliśmy ze stron internetowych.Szczególnie zajęliśmy się stroną gospodarczą tych programów.Szczegółowe podsumowanie będzie w poniedziałek ale już dziś,po 2 dniach zdecydowanie prowadzi Lassota / tak mniej więcej 3:1/.Powody są dość proste - Lassota wyliczył dość szczegółowo koszty nowych proponowanych działań,podał szczegółowo źródła finansowania i przedstawił harmonogram realizacji.Mieliśmy sporo szczegółowych uwag ale z punktu widzenia ekonomicznego jest to zamknięta całość.Taki sobie samorządowy bizness plan.Rokita raczej omawiał rzeczowo zadania,nawet dość szczegółowo,ale bez wyliczeń.Zupełnie nie wiemy skąd w programie Rokity wzięła się kwota 1,3 mld zł na inwestycje - ani skąd,ani na jakie,ani jak to się ma do planu dotychczasowego.Osobną kwestią było zadłużenie.Wg Lassoty trzeba zmniejszyć zadłużenie do 50% dochodów /obecnie 58-59%,dopuszczalne 60 %/ wg Rokity nie będzie z tym problemów.I nie wiadomo,na czym opiera swą pewność.Lassota proponuje dość skomplikowany manewr finansowy,najpierw zmniejszenie zadłużenia kosztem lokali użytkowych,potem przy większych doichodach wzrost ale tak by nie przekroczyć 50 %.Rokita proponuje włąściwie utrzymanie dotychczasowego trendu.Wg Lassoty utrzymanie tego trendu i poziomu zadłużenia może spowodować ,poza problemami budżetowymi spowoduje także problemy z pozyskiwaniem środków z Unii Europejskiej ,dlatego ten manewr.Bardzo ciekawy jest pomysł Lassoty ze spółkami komunalnymi - najpierw wzmocnienie kosztem emisji publicznej potem albo prywatyzacja albo finansowanie inwestycji w Krakowie.Jakby podsumować - to Lassota ma program bardziej ekonomiczny a Rokita bardziej polityczny.Nas - studentów ekonomii/ i zarządzania/ - głównie interesowała część ekonomiczna i tutaj wygrał Lassota Odpowiedz Link Zgłoś