Dodaj do ulubionych

Inwestycje drogowe

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 21:13
Ostatnio wiele się dzieje w tej materii. Sam dzisiaj tego doświadczyłem
stojąc w olbrzymim korku na Saskiej i Przewozie. Jak budowali most
zwierzyniecki to ludzie się śmiali że tylko w jedną stronę a tu popatrz jak
się rozbudowało.
Osobiście uważam, że aktualnie najważniejsza jest obwodnica i węzeł na
Wielickiej.
Ten tunel na Wrocławskiej też ułatwił komunikację byle tak dalej szło:))

A z własnego podwórka to niezmiernie ucieszyło mnie wyremontowanie Dobrego
Pasterza:))

Ps. Proszę nie piszcie o polityce i długach tylko co jeszcze będą robić i co
właśnie robią.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomekw74 Re: Inwestycje drogowe IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 15.10.02, 21:19
      Dobrych parę lat temu mówiło się o wybudowaniu trasy od ul.Strzelców, nad
      torami, mniej więcej tam, gdzie jest teraz ulica ("ulica") Wegrzecka, do 29
      listopada. Teraz jakoś o tym cicho. A co z przedłużeniem Stelli-Sawickiego w
      kierunku północnym - w stronę Wegrzec? Czy są jakies terminy? Wiele się mówi
      o trasach: Kotlarskiej, Nowotarskiej, Galicyjskiej, a do pełnego (no, może
      przesadziłem) udrożnienia ruchu tranzytowego potrzebny jest ten północny
      odcinek. Więc kiedy?
    • Gość: ADAŚ Inwestycje drogowe IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 21:36
      Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Ostatnio wiele się dzieje w tej materii. Sam dzisiaj tego doświadczyłem
      > stojąc w olbrzymim korku na Saskiej i Przewozie. Jak budowali most
      > zwierzyniecki to ludzie się śmiali że tylko w jedną stronę a tu popatrz jak
      > się rozbudowało.
      > Osobiście uważam, że aktualnie najważniejsza jest obwodnica i węzeł na
      > Wielickiej.
      > Ten tunel na Wrocławskiej też ułatwił komunikację byle tak dalej szło:))
      >
      > A z własnego podwórka to niezmiernie ucieszyło mnie wyremontowanie Dobrego
      > Pasterza:))
      >
      > Ps. Proszę nie piszcie o polityce i długach tylko co jeszcze będą robić i co
      > właśnie robią.

Przede wszystkim (i to natychmiast) powinno zlikwidować się ciągnący się wzdłuż
      jezdni chodnik w ul. Basztowej i od Barbakanu utworzyć dwa pasy ruchu w
      kierunku skrzyżowania przy Dworcu Głównym. Likwidacja lewoskrętu z Zacisze w
      Basztową. Postawienie separatorów na Basztowej. W ten sposób tramwaje nie będą
      stać w korkach (palę tu propozycji zmiany trasy "13"). Takie same separatory na
      Lubicz przed Rakowicką. Wk... mnie auta jadące po torowiskach, a szczyt
      bezczelności wykazują busiarze (na Westerplatte) - podziurawiłbym im opony.
      Od skrzyżowania z Ogrodową w kierunku pl. Matejki utworzenie jednokierunkowej
      Warszawskiej (w przeciwnym kierunku ruch jest znikomy). Na ścieżce rowerowej na
      Kopernika (u wylotu Radziwiłowskiej oraz Botanicznej) separatory dla
      rowerzystów. Stwarzają oni tam bardzo duże niebezpieczeństwo kolizji.
      Na odcinku Westerplatte od Librowszczyzny do Kopernika dobudowałbym jeszcze
      jeden pas skrętu właśnie w Kopernika.
      I tyle w centrum. Resztę opiszę jak przemyślę sprawę. Jednak Basztowa dla mnie
      to jest temat na "od razu"
      • Gość: mouset Re: Inwestycje drogowe IP: proxy / *.cm-uj.krakow.pl 16.10.02, 08:53
        Mnie najbardziej wk... skrzyżowanie Prądnicka/Aleje/Długa. Jest tam konieczny
        wielki rozpizd bo to co się dzieje to przypomina targ w Iranie . Wczoraj np.
        130 wydzwonił w znak lusterkiem bo tak sie zamachnął do skrętu w Wrocławską.
      • Gość: marcin ha Re: Inwestycje drogowe IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 13:14
        Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Przede wszystkim (i to natychmiast) powinno zlikwidować się ciągnący się wzdłuż
        > jezdni chodnik w ul. Basztowej i od Barbakanu utworzyć dwa pasy ruchu w
        > kierunku skrzyżowania przy Dworcu Głównym.

Zarabisty pomysł, skutkujący... totalnym paraliżem Lubicz i Westerplatte, bo nie ma to jak poszerzanie ulicy
        dojazdowej do skrzyżowania ( i to z przystankiem tramwajowym w jezdni) bez szansy zwiększenia przepustowosci
        na wylotach z tarczy skrzyżowania. Ten chodnik można wykorzystać najwyżej jako jednokierunkową drogę
        rowerową na dojeździe do skrzyżowania, a skrzyżowanie przy Dworcu tak naprawdę należało by zawęzić (tak!) i
        przeniesc wysepkę podwójnego przystanku na srodek jezdni, co pozwoliłoby na przyspieszenie wymiany
        pasażerów - w tej sprawie patrz poniżej.

> Likwidacja lewoskrętu z Zacisze w Basztową.

Musi być, bo inaczej się nie da dojechać do Szpitalnej i parkingu na pl. Św. Ducha. Kurniki jest jednokierunkowa, a
        objazd przez Pawią, Ogrodową i Warszawską nie ma specjalnie sensu, bo to pięcio - dziesięciokrotnie dłuższa trasa

> Postawienie separatorów na Basztowej. W ten sposób tramwaje nie będą
        > stać w korkach (palę tu propozycji zmiany trasy "13"). Takie same separatory na
        > Lubicz przed Rakowicką. Wk... mnie auta jadące po torowiskach, a szczyt
        > bezczelności wykazują busiarze (na Westerplatte) - podziurawiłbym im opony.

Busy to także komunikacja zbiorowa. A tramwaje stoją na Basztowej w korkach głównie dlatego, że wymiana
        pasażerów na przystankach jest tragiczna, dodatkowo zdaje się sygnalizacja swietlna na skrzyzowaniach nie ma
        żadnego priorytetu dla tramwajów.

> Od skrzyżowania z Ogrodową w kierunku pl. Matejki utworzenie jednokierunkowej
        > Warszawskiej (w przeciwnym kierunku ruch jest znikomy).

Świetny pomysł: ułatwianie wjazdu do scisłego centrum miasta i utrudnianie wyjazdu z centrum miasta. Z punktu
        widzenia zarówno urbanistyki, inżynierii ruchu jak i zwykłej za przeproszeniem wojskowosci i zarządzania
        kryzysowego pomysł hmmm... interesujący ;-) Jestem przeciw.

> Na ścieżce rowerowej na Kopernika (u wylotu Radziwiłowskiej oraz Botanicznej) separatory dla
        > rowerzystów. Stwarzają oni tam bardzo duże niebezpieczeństwo kolizji.

Na skrzyżowaniach Kopernika stoją azyle i są one wystarczające. Poruszający sie zgodnie z organizacją ruchu
        rowerzysci nie stanowią żadnego zagrożenia, bo inżynieria ruchu wymusza 100 proc. stały kontakt wzrokowy
        kierowców z rowerzystami jadącymi kontrapasem. Nie doszło tam do żadnej kolizji, nie licząc kompletnie pijanego
        kierowcy, który wjechał w taki azyl.

Separatory są niebezpieczne - źle widoczne pod sniegiem i liscmi, nie powstrzymują samochodu przed ewentualnym
        wjechaniem w rowerzyste, za to zdecydowanie utrudnią manewrowanie rowerzystom. I karetkom pogotowia.
        Skutkiem instalacji separatorów są wypadki z udziałem rowerzystów na przykład na ulicy Grzegórzeckiej (niedawno
        znowu potrącono rowerzystę); bardzo niebezpieczna stała się też ulica Stradom w kierunku do Rynku, w zasadzie
        kolizji tam nie ma tylko ze względu na nieustanne korki. Instalacja separatorów w Krakowie, choć istotnie ułatwiła
        nieco ruch zbiorkomu, jest bardzo niepoprawnym rozwiązaniem, sprzecznym z best practice - w takich ulicach
        muszą być wprowadzane wydzielone drogi rowerowe; a te nie zostały w Krakowie wprowadzone nigdzie. O
        scieżce na Kopernika możesz sobie poczytać na krakow.rowery.org.pl - to akurat jedno z bardzo nielicznych
        ułatwień rowerowych w Polsce, zaprojektowanych i wykonanych wzorowo.

> Na odcinku Westerplatte od Librowszczyzny do Kopernika dobudowałbym jeszcze
        > jeden pas skrętu właśnie w Kopernika.

Ułatwienia dla ruchu samochodowego w scisłym centrum to wyrzucanie pieniędzy w błoto i pogarszanie warunków
        dla komunikacji zbiorowej. Tu można tylko wybudować parkingi podziemne i uspokoić ruch samochodowy wszędzie
        poza wspólnymi pasami tramwajowo-autobusowymi i wyrzucać ruch inny niż źródłowo-docelowy. W dodatku
        poszerzenie Westerplatte musi sie wiązać z pomniejszeniem Plant i w związku z tym pomysł na szczęscie nie ma
        najmniejszej szansy na realizację.

Szybciej powstanie Trasa Centralna i skrzyżowanie Galicyjska - Słowackiego - 29 listopada, co spowoduje że korki
        przeniosą się własnie tam, a w centrum miasta pozostanie uspokojony i może ograniczony ruch źródłowo-docelowy
        własnie.

pozdrawiam,

marcin ha
        • _hektor Re: Inwestycje drogowe 16.10.02, 18:32
          Gość portalu: marcin ha napisał(a):

> Busy to także komunikacja zbiorowa.

ale nie ma dla nich miejsca w centrum. powinni mieć pętle na obrzeżach miasta,
          gdzie przesiadano by się na tramwaje/autobusy.

>A tramwaje stoją na Basztowej w korkach głó
          > wnie dlatego, że wymiana
          > pasażerów na przystankach jest tragiczna, dodatkowo zdaje się sygnalizacja
          swie
          > tlna na skrzyzowaniach nie ma
          > żadnego priorytetu dla tramwajów.

winni są motorowi, którym nie chcę się wcześniej podjechać na przystanek, żeby
          2 tramwaje mogły przejechać na jednej zmianie. zmiany sygnalizacji mogą być
          tylko kosmetyczne, na takim skrzyżowaniu nie da się podprządkwoać pracy
          sygnalizacji pod tramwajeu, 'żeby nigdy tramwaj nie stał na czerwonym'.
          • Gość: marcin ha Re: Inwestycje drogowe IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 18:45
            _hektor napisał:

> ale nie ma dla nich miejsca w centrum. powinni mieć pętle na obrzeżach miasta,
            > gdzie przesiadano by się na tramwaje/autobusy.

Czołem,

nie jestem pewien. Kraków ma poważny problem: cały układ zbiorkomu jest totalnie chaotyczny, zapętlony, jest tysiąc
            i sto linii równorzędnych, przecinających miasto na tysiąc sposobów. Nie ma hierarchizacji sieci, siec połączeń jest
            kompletnie nieczytelna, z wyjatkiem uzytkownikow, ktorzy sa przyzwyczajeni do jakiejs linii. A tymczasem IMHO
            sensowniej byłoby zrobic układ linii głównych i "feeder buses", czyli wahadłowych połączeń lokalnych. To mogą
            także być busy.

Ich nie wyeliminuje się z centrum miasta walcząc z nimi, tylko całkowicie reorganizując system zbiorkomu i pozwalając
            im uczestniczyc w tym systemie. Zresztą w zasadzie mogłyby własnie jeździć takze po centrum - np. po Wiedniu
            jeżdżą takie busiki.

Ale to wszystko dosc karkołomne przedsięwzięcie biorąc pod uwagę faktycznie realizowane strategie
            komunikacyjne.

> winni są motorowi, którym nie chcę się wcześniej podjechać na przystanek, żeby
            > 2 tramwaje mogły przejechać na jednej zmianie. zmiany sygnalizacji mogą być
            > tylko kosmetyczne, na takim skrzyżowaniu nie da się podprządkwoać pracy
            > sygnalizacji pod tramwajeu, 'żeby nigdy tramwaj nie stał na czerwonym'.

Być może też, ale podstawowym problemem w centrum krakowa jest pozostawienie linii tramwajowych w osi jezdni.
            To znacznie spowalnia wymianę pasażerów, przez to tragicznie zmniejsza prędkosc komunikacyjną, a dodatkowo
            blokuje samochody.

Niestety, czas na odważne i przemyslane decyzje w tej mierze minął parę lat temu, teraz trzeba będzie czekac na
            czas remontow, czyli pewnie co najmniej 10 lat.

marcin ha
            • _hektor Re: Inwestycje drogowe 17.10.02, 18:11
              wiadomo że w centrum nie ma możliwości rozszerzania czy budowania nowych ulic,
              więc jedynym sposobem jest ograniczenie ruchu samochodowego. wtedy komunikacja
              miejska będzie się poruszać po wydzielonych pasach ruchu, i nie trzeba będzie
              ruszać torowisk z ulicy czy nawet stawiać tak potępianych separatorów.
    • balsen Re: Inwestycje drogowe 15.10.02, 22:11
      Co do wybudowania tunelu na wrocławskiej to nie jest wszystko OK. Wiem, bo
      codziennie jeżdżę przez niego. Owszem jak wracam to jest spoko, ale rano to
      autobus stoi jeszcze dłużej niż przed wybudowaniem tunelu (7:30 - 9),
      spowodowane jest to zwiększeniem się ruchu między dzielnicami. Myślę że
      rozwiązaniem było by tu zlikwidowanie kilka lewoskrętów (mówię o tych które
      blokują ruch np: autobusów)i uprzywilejowanie komunikacji zbiorowej
      • Gość: marcin ha Re: Inwestycje drogowe IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 13:21
        balsen napisał:

> Co do wybudowania tunelu na wrocławskiej to nie jest wszystko OK. Wiem, bo
        > codziennie jeżdżę przez niego. Owszem jak wracam to jest spoko, ale rano to
        > autobus stoi jeszcze dłużej niż przed wybudowaniem tunelu (7:30 - 9),
        > spowodowane jest to zwiększeniem się ruchu między dzielnicami. Myślę że
        > rozwiązaniem było by tu zlikwidowanie kilka lewoskrętów (mówię o tych które
        > blokują ruch np: autobusów)i uprzywilejowanie komunikacji zbiorowej

heh, a to ciekawe. Muszę pojechać i obejrzeć. Uprzywilejowanie zbiorkomu tam raczej bedzie bardzo trudne, bo niby
        jak?

Ja uważam, że tam zamiast czterech pasów ruchu pod wiaduktem i dwóch sygnalizacji swietlnych trzeba było
        wsadzić jezdnię z dwoma pasami ruchu (węższą) i zamiast sygnalizacji, nietypowy układ dwóch minirond po obu
        stronach, takich minirond jak o nowe na skrzyżowaniu Mazowieckiej i Świętokrzyskiej. Nawet, gdyby trzeba było
        kupić w tym celu parę metrów jednostki wojskowej na rogu Czyżewskiego. Rezultat: ruch powolny, ale bardzo płynny
        i chyba zdecydowanie szybszy, niż na sygnalizacji swietlnej. Ale to gdybanie hipotetyczne.

Za to smieszny jest ten kawałek scieżki rowerowej pod starym wiaduktem, na którą żeby wjechać, trzeba wpasc pod
        autobus i która wcale nie ułatwia przejazdu na drugą stronę, wręcz przeciwnie ;-)

marcin ha
    • Gość: Zbigniew Nie marudźcie już:)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 09:46
      Zakładając ten wątek chciałem pochwalić miasto za to co robią. Przypomnieć co
      niedawno zrobili i co najważniejsze co aktualnie robią. A moim zdaniem robi się
      sporo. Może jeszcze wiecie gdzie coś remontują. Jadąc alejami w stronę 29
      listopada dokładają chyba nowy trzei pas dla taxi i MPK tak jak jest w drugą
      stronę, ale może się mylę.

Ludzie wiem ile jeszcze trzeba zrobić, ale nie marudźcie. Wiadukt na
      Opolskiej/Lublańskiej zniwelował korki na 29 w stronę Warszawy prawie do zera:))
      • Gość: marcin ha Re: Nie marudźcie już:)) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 13:50
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Zakładając ten wątek chciałem pochwalić miasto za to co robią. Przypomnieć co
        > niedawno zrobili i co najważniejsze co aktualnie robią. A moim zdaniem robi się
        > sporo. Może jeszcze wiecie gdzie coś remontują. Jadąc alejami w stronę 29
        > listopada dokładają chyba nowy trzei pas dla taxi i MPK tak jak jest w drugą
        > stronę, ale może się mylę.

Jako rowerzysta nie mam zbyt wiele powodów do zadowolenia, dopiero w tym roku cos drgnęło i rozwiązal sie
        problem Kopernika, konczy się robic scieżka na Dąbiu która pozwoli skomunikować (co prawda objazdem) centrum z
        Hutą i scieżka wzdłuż Monte Cassino i Kapelanki. Szczegóły na krakow.rowery.org.pl

Miałem nadzieje, że budowa Szybkiego Tramwaju ruszy w tym roku - skutkiem ubocznym było usunięcie kilku bardzo
        niebezpiecznych rowerowo punktów (przebudowa Ronda Mogilskiego i ominięcie al. Słowackiego i Kleparza na relacji
        od Dworca do Prądnickie drogą techniczną wzdłuż ST). Niestety, klapa.

> Ludzie wiem ile jeszcze trzeba zrobić, ale nie marudźcie. Wiadukt na
        > Opolskiej/Lublańskiej zniwelował korki na 29 w stronę Warszawy prawie do zera:)

_Prawie_. Ale na przykład Most Kotlarski wygeneruje korki, i to duże. Niedawno czytałem opracowanie, z którego
        wynikało, że w zasadzie nowe inwestycje zbiegły się z wzrostem natężenia ruchu i nie wpłynęły praktycznie w
        ogóle na zmniejszenie ruchu w centrum, w szczególnosci Most Zwierzyniecki w ogóle nie zmniejszył ruchu na
        Moscie Dębnickim - a takie było załozenie i tłumaczenie tej inwestycji, mam notatki i wycinki prasowe. Na Trasie
        Centralnej po jej ukończeniu spodziewam się korka takiego, jak teraz w Warszawie na tym nowym moscie - szacunki
        UMK prezentowane kilka lat temu mówią o 3x wzroscie ruchu na Powstania Warszawskiego po ukończeniu Trasy.
        Przedsmak mielismy podczas remontu mostu Powstańców Śląskich - korki na Rondzie Grzegórzeckim sięgały
        Zabłocia. Za to tramwaj w Trasie Centralnej moze być hitem, raz dlatego, ze będzie naprawdę szybko w centrum z
        Kurdwanowa, a dwa - że będzie wyprzedzał cały korek ;-)

Bardzo udane wydaje się minirondo na rogu Mazowieckiej i Świętokrzyskiej, choć ma kilka dni dopiero, ruch odbywa
        się tam ostrożnie ale bardzo płynnie. Takie małoskalowe rozwiązania powinny być upowszechnione, zwłaszcza ze
        sygnalizacja swietlna w Krakowie ewidentnie się nie sprawdza, przynajmniej nie wszędzie. Wiadukt w Opolskiej o
        którym piszesz, to dobry przykład, podobne skrzyzowania powinny powstać w przyszłosci w innych miejscach - np.
        na Kleparzu, oczywiscie nie estakada, ale tunel, to jedyny sposób na rozładowanie tego megakorka - niestety, w
        perspektywie 10 lat co najmniej. Po drodze byłoby dobrze, gdyby wyjasniła się sprawa przedłużenia ulicy dra
        Twardego i dowiązania jej do węzla Galicyjska - Słowackiego - 29 Listopada; to pierwszy krok do udrożnienia
        jakiejkolwiek bezpiecznej trasy rowerowej z centrum na Krowodrzę Górkę i Prądnik Biały, a także za miasto, w
        kierunku Ojcowa.

i tym rowerowym akcentem kończę ;-)

marcin ha
        • Gość: Dominik Co jeszcze zrobić powinni IP: *.twojastrona.pl 17.10.02, 12:40
          Po otwarciu mostu Zwierzynieckiego zwiększył się znacząco ruch na Piastowskiej.
          Robią się tam ostatnio tragicznie wielkie korki - poszerzenie tej ulicy do
          dwóch pasów na odcinku od Błoń do Armii Krajowej/Czarnowiejskiej jest konieczne
          i dodatkowo bardzo mało kłopotliwe i tanie.
          • Gość: marcin ha Re: Co jeszcze zrobić powinni IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 14:38
            Gość portalu: Dominik napisał(a):

> Po otwarciu mostu Zwierzynieckiego zwiększył się znacząco ruch na Piastowskiej.
            >
            > Robią się tam ostatnio tragicznie wielkie korki - poszerzenie tej ulicy do
            > dwóch pasów na odcinku od Błoń do Armii Krajowej/Czarnowiejskiej jest konieczne
            > i dodatkowo bardzo mało kłopotliwe i tanie.

Ani konieczne, ani sensowne, ani uzasadnione czymkolwiek. Miedzy ul. Piastowska a Mostem Zwierzynieckim jest
            wzgórze sw. Bronisławy, co jakby stanowi zaporę nie do przebycia dla samochodów.

Tunel pod wzgórzem ma byc budowany kilometr dalej w osi przyszłej Trasy Pychowickiej wraz z mostem i jest to
            strategicznie sensowna decyzja, dużo sensowniejsza niż budowa kalekiego Mostu Zwierzynieckiego pozbawionego
            de facto jakiejkolwiek funkcji w strukturze komunikacyjnej miasta - a raczej przemiarowanego w stosunku do
            jakiejkowiek uzasadnionej funkcji.

W związku z czym jakiekolwiek poszerzanie Piastowskiej mija się z celem, bo ruch z niej trafiałby w ul. Królowej
            Jadwigi, i tak obecnie przeciążonej ruchem. Budowa czteropasmowej drogi która kończy się ulicą dwupasmową,
            pomyslaną na zawsze jako dwupasmowa jest objawem paranoi i dysponowania zbyt dużą iloscią pieniędzy
            publicznych.

marcin ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka