Gość: Margarita IP: *.zax.pl 08.12.05, 20:49 Jak już to nie Henryk Pankiewicz, a Tadeusz Pankiewicz, autor książki "Apteka w getcie krakowskim". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafi13 Plac Bohaterów Getta otwarty 08.12.05, 20:54 Dobrze ze to miejsce, o tak duzym znaczeniu symbolicznym dla wielu ludzi, doczekalo sie wreszcie nalezytej oprawy. Plus wartosc artystyczna projektu. Dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łeeeeeee Bez sensu :] taki symbolizm , nie dla ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.100-34.Wiel-rout1.betanet.pl 10.12.05, 16:42 Z tą wartościa artystyczna to jakis dramat sam plac OK, ale wiaty przystankowe... dramat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO [...] IP: *.autocom.pl 08.12.05, 21:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar Re: Majchrowski podlizał się Żydom IP: *.zax.pl / *.zax.pl 08.12.05, 21:20 w końcu jego uczelnia jest w sąsiedztwie i plany zagospodarowaia przestrzennego dla Zabłocia, wiadomo o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyd aleś ty jest durny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:29 czy to mozliwe? w tym mieście? w tym miejscu? po tylu latach? takie głupki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochem o ścianę Re: aleś ty jest durny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:34 Ciężko sobie wyobrazić coś tak przygnębiającego jak obecnie na tym placu: o to chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: dar podlizał się idiotom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 00:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: ja pie.. ale syf zrobili... IP: *.autocom.pl 08.12.05, 22:01 no jasne - dużo ładniej było przed tem, nie??? Rozbierzmy to w cholerę i zalejmy na powrót asfaltem, będziemy mieli coś z czego można być dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: ja pie.. ale syf zrobili... IP: *.mysmart.ie 09.12.05, 00:25 jak cie czytam to chce mi sie wyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.wolfson.cam.ac.uk 08.12.05, 21:51 ksiazke czytalem; zrobila na mnie piorunujace wrazenie; pomysl z krzeslami bardzo dobry, bo miejsce wymagalo upamietnienia; teraz pora wreszcie zadbac o dekoracje z listy Schindlera; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:39 a jednak i w Krakowie maozna zrobic cos przestrzennie dobrego i wspołczesnego hę gratulacje dla autorow i inwestorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy kibic Re: cieszę się - projekt z głową IP: *.citynet.pl 08.12.05, 23:48 Gratuluje Radzie Dzielnicy. A po co tam Sonik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Rada Rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 01:26 Taa Rada zrobila wszytko co w mocy aby sie udało. Teraz pomagaja w przebudowie fortu ): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fason [...] IP: 87.207.98.* 09.12.05, 03:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: naprawdę JEST OK 09.12.05, 06:58 Jest lepiej. Te swiatelka pod krzeslami to niewiele daja, bo plac i tak dalej raczej ciemny... Ale moze o to chodzilo. Wyobrazalem sobie jednak mniej symetrii w ustawianu tych krzesel, powinny chyba wrazenie pewnego nieladu robic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard l. Re: naprawdę JEST OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 07:09 a ogladaliście kiedyć smerfy? wiec ten pomysł z krzesłami nie nalezy do najlepszych, te krzesełka to są w sam raz do bajki, zadna symbolika, pare krzeseł na duzym placu.... Po prostu smerfffowy las... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosin pomyłka IP: *.cna.at 09.12.05, 07:40 To był,jest i będzie plac Zgody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator bolusiu, niedouczonyś IP: *.nomi.com.pl / *.nomi.com.pl 09.12.05, 09:45 placem zgody był przez chwilę, od półwiecza zaś nazwa upamiętnia zbrodnie dokonane przez niemców w tym właśnie miejscu (a na kim to, a na kim?) tak że nie bełkocz już i wracaj do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: bolusiu, niedouczonyś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:05 Tak placem Zgody nie byl przez taka znowu chwile, bo przez 33 lata (1915-1948). Potem, zeby jakos upamietnic wydarzenia nzawe zmienione, jednak dzis, 50 lat pozniej dalej sporo osob uzywa tej nazwy, bo jest symboliczna, nosna i krotka. Bo jest po prostu dobra. Mysle, ze remont byl dobrym pretekstem do powrotu do dawnej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturek Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:24 Ciekawe gdzie przeniosą mieszczącą się dotychczas zajezdnię autobusową, chyba nie do Rynku Podgórskiego? Ciekawe dlaczego władze miasta o tym milczą? Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 09.12.05, 08:28 Zajezdnie?? Bez przesady, tam "tylko" petla byla... A buda MPK ponoc zabytkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
reagowanie Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 09.12.05, 08:39 Wyobrazam sobie reakcje grup zydowskich, z ktorymi pracuje - az mi skora cierpnie.Ile trzeba bedzie wyjasnien, dlaczego akurat ten "sklad meblowy" tam... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 09.12.05, 10:01 Nie żartuj!! Gdzieś widziałem zdjęcia z tego placu zrobione przez Niemców... charakterystycznym widokiem były właśnie krzesła... i toboły. Okrutny to symbol ale taki prawdziwy. Faktem jest, że zbyt symetrycnie poukładane. Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 09.12.05, 10:23 To jeszcze metalowe rzezby tobolow powinny sie pojawic... Mogloby ciekawie wygladac. A moze jeszcze np. rzezba starozakonnego "mieszkanca" Getta normalnych wymiarow (NIE PISZE TEGO IRONICZNIE !) posrod tobolow i opustoszalego placu... No, ale to by sie "prawdziwym polakom-patryjotom" nie spodobalo pewnie. W Bratyslawie jest cala seria rzezb naturalnych, ludzkich rozmiarow. W Bazylei na dziedzincu ratusza maja np. rzezbe straganu warzywnego takichze rozmiarow, z rzezbionym towarem oczywiscie. Wlasnie takich pomnikow/rzezb u nas brakuje, czegos naturalnych wymiarow, nie porazajacego brzydota i gigantomania typu "facet na slupie" czy pusty obciety leb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz zdjecie IP: 194.114.62.* 09.12.05, 11:04 nie bylem tam ale na zdjeciu te symetrycznie poustawiane krzesla wygladaja conajmniej dziwnie. Mam nadzieje ze w rzeczywistosci to wszystko sprawia lepsze wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer ... IP: 195.117.234.* 09.12.05, 11:10 dobre krzesła, ...cieszmy się, że Mitoraj tam nic nie wsadził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe faktem jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:49 Faktem jest ze na symetrycznym ułożeniu krzeseł (gridzie)polegał pomysł autorów, nie polegał on na odtworzeniu zdjecia. Jest istotna roznica pomiedzy prostota a prostatctwem jakim byłby plagiat zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorzzzzz Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 11:29 bes sensu są te krzesla!!! xtra by bylo gdyby dali tam jakis wierzowiec a nie te glupie krzesla!!! co to w ogole ma byc??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.studnetz.uni-leipzig.de 09.12.05, 12:21 jasne, nie ma jak wieŻowiec dla upamiętnienia tragedii ludzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorzzzzz Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:24 a w ameryce buduja wiezowiec tez dla ofiar zamachu!!! a u nas taka wioche robio!!! jakies stare krzesla!!! zeby byly chociaz nowoczesne te krzesla!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 wierzowiec 13.12.05, 15:50 - to wysokie miejsce do wierzenia. Może chodzi o dzwonnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podgorzanin Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.ssm.lama.net.pl 09.12.05, 12:43 Mieszkam bardzo blisko placu getta i mimo ze slyszalem rozne opinie na jego tematosobiscie uwazam ze jest to bardzo trafna inwestycja ,ktorej wykonanie jest idealne ,a efekt koncowy niesamowity .pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.bph.pl 09.12.05, 13:07 Dla mnie totalne nieporozumienie, i brzydko szraro , metalowo, ociezale , siermiężnie, bez lekkości i finezji architektonicznej , wykonawstawo ok, i dlaczego ta buda w której było mpk jest taka ohydna, szara? Tak sie budowało chyba kilka ładnych lat temu, dlaczego nikt nie pyta mieszkańców o zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.zax.pl / *.zax.pl 09.12.05, 15:54 Dlatego nikt nie pyta mieszkańców o zdanie? Bo zdecydowana większość ma takie zdanie o architekturze jak Ty. Czyli żadne. Niby dlaczego "mieszkańcy", którzy w zdecydowanej większości nie są architektami, mieli by decydować o architekturze właśnie. Czy idąc do lekarza prosisz go aby diagnozę skonsultował z mieszkańcami? Ludzie zastanówcie się co piszecie! Architektura to nie ukochane przez wszystkich betonowe kostki brukowe, tynkowane budynki czasami obłożone plastikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głupie Kocie Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.pro.lama.net.pl 10.12.05, 14:08 Ta ochydna, szara buda była w czasach getta posterunkiem gestapowskim. W zawiązku z tym proponuję pomalować ja na różowo w zielone groszki, by nie razić delikatnych uczuć mieszkańców i nie daj Boże nie pozwolić jej przypominać tamtych makabrycznych wydarzeń. Przecież to już przeszłość... Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Pracownik banku BPH 13.12.05, 15:55 - to nie mieszkaniec, tylko pracownik banku BTW. A skąd wiesz, że się nikt nie pyta mieszkańców? A wiesz, że "buda w której było mpk " jest przedwojennym dworcem autobusowym "Karpaty", który został ujęty w projekcie dzięki Radzie Dzielnicy? A skąd przyszło Ci do głowy, że szary jest brzydki. Wolisz, żeby w takim miejscu był żółty? Do tego rusz d... i przyjrzyj się ścianom, bo one na razie są tylko otynkowane, a nie pomalowane. Tak na oko. Byłam dziś. Pa. H. Odpowiedz Link Zgłoś
sadhu Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 09.12.05, 23:34 Czy moze ktos wie czy da sie ogladnac wspomniane oryginalne zdjecie w internecie? Jesli tak poprosze o link. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel 11.12 godz. 13, Rynek Podgorski - szczegoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:09 Te komentraze pewno czytaja ludzie dla ktorych Podgorze nie jest obojetne, to cos dla nich: PUBLICZNY MANIFEST DOBRYCH POMYSŁÓW NA FORT W niedzielę, 11 grudnia o godz. 13.00 na Rynku Podgórskich zawisną w formie ogromnych plansz dziesiątki pomysłów na zagospodarowania fortu św. Benedykta, istniejące i zbierane w ramach tysięcy protestów w sprawie obecnego projektu. Będzie to wyraz społecznego sprzeciwu wobec forsowanego projektu, który niszczy najcenniejsze miejsce Podgórza. Od godziny 13.00 będzie można: poznać historię Wzgórza i Fortu św. Benedykta wysłuchać listy największych absurdów projektu przebudowy zasięgnąć informacji o faktycznym stanie sprawy podpisać protest zaproponować własne pomysły. PUBLICZNY MANIFEST DOBRYCH POMYSŁÓW NA FORT jest konieczny gdyż władze naszego miasta zdradzają objawy intelektualnej blokady i niedosłyszenia. Podgórze prosi o pomoc - ratujmy nasze Dziedzictwo Narodowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicor Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.upc.chello.be 09.12.05, 17:18 Projekt mi sie podoba. No ale dosyc pamiatek historycznych - wezmy sie za infrastrukture :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.chello.pl 09.12.05, 18:42 Będzie można teraz usiąść i wypić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 19:55 Czego symboliką mają być krzesła?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankam Re: Plac Bohaterów Getta otwarty IP: *.chello.pl 13.12.05, 12:41 piękny pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
gizmo86 Re: Plac Bohaterów Getta otwarty 30.12.05, 14:14 Mi się ten pomysł z krzesłami zupełnie niepodoba. Mieszkam niedaleko Placu Getta, codziennie przez niego przechodzę i te krzesła mnie denerwują. Ledwo się te krzesła pojawiły a już widziałem na jakimś zapaloną świeczkę. Sorry, ale jak tak dalej bedzie(czego jestem pewien) to tam wogóle niebedzie sie dało usiąść. Bedzie to traktowane jako pamiątaka historyczna bez praktycznego użytku. Ja bym wolał wyremontowany plac bez tych krzeseł. Mało jest pomników upamiętniających zbrodnie w tej okolicy?? Odpowiedz Link Zgłoś