Dodaj do ulubionych

Wszystkich Świętych

25.10.02, 16:26
Tyle co zdołałem wyczytać z rozkładów jazdy, bo oficjalnego komunikatu
jeszcze nie było, a ulotki też jeszcze nie dostałem.
26.10.2002 - 27.10.2002
Dodatkowa linia tramwajowa 92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki,
Linia autobusowa 105 - zwiększona częstotliwość, większość kursów do przyst.
Cmentarz Batowice
31.10.2002
Dodatkowa linia tramwajowa 92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki
1.11.2002
Linie tramwajowe 1,2,11 ze zwiększoną częstotliwością, linia 23 kursuje
(normalnie w święta nie kursuje), zawieszone linie 5 i 24.
Linie autobusowe:
105 - częstotliwość 3 minuty, wszystkie kursy do przyst. Cm. Batowice
129,130,142 - zwiększona częstotliwość
184 - zwiększona częstotliwość, wszystkie kursy do przyst. Cm. Batowice

Dodatkowe linie tramwajowe:
91 Os. Piastów - Wzgórza Krzesławickie
92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki
93 Bieżanów Nowy - Cm. Rakowicki
94 Kurdwanów pętla - Cm. Rakowicki
95 Cm. Rakowicki - Wzgórza Krzesławickie
96 Mistrzejowice - Wzgórza Krzesławickie

Dodatkowe linie autobusowe:
901 Prądnik Czerwony - Cm. Rząska
902 Ruczaj - Prądnik Czerwony
903 Prądnik Czerwony - Dworzec Płaszów
904 Prądnik Czerwony - Wieliczka
905 Borek Fałęcki - Zawiła Cmentarz - Borek Fałęcki (okólna)
906 Prądnik Czerwony - Grębałów Cmentarz
907 Cm. Batowice - Geant - Cm. Batowice (okólna)
908 Rondo Czyżyńskie - Grębałów Cmentarz (nowa)
909 Pradnik Czerwony - Cichy Kącik
910 Al. Przyjaźni - Cm. Batowice
911 Pleszów - Ruszcza
912 Grębałów Cmentarz - Parking - Grębałów Cmentarz (nowa)
Podsumowując: w stosunku do zeszłego roku zaszły pewne zmiany:
- 92 nie kursuje przez cały tydzień poprzedzający 1.11, a tylko w najbliższy
weekend i 31.10
- w zeszłym roku nie było następujących linii autobusowych cmentarnych:
908 (prawdopodobnie będzie parking przy nowym Carrefourze)
912 (też dowóz z jakiegoś parkingu - w końcu jeden z przystanków nazywa się
Parking :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Wszystkich Świętych IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 13:48

Podsumowując: w stosunku do zeszłego roku zaszły pewne zmiany:- 92 nie kursuje
      przez cały tydzień poprzedzający 1.11, a tylko w najbliższy weekend i 31.10

Jak mnie pamięć nie zawodzi, dwa lata temu była podobna sytuacja. 92 tylko w
      sobotę i niedzielę i 31.10 oraz 1.11.
      Jednak potem się okazało, że jeździła cały tydzień. Pewnie i będzie tak teraz.
      Aha widziałem dziś "12" (923+924+925) jako "92" i ma sporą frekwencję, która
      nie zrobiła się na Rakowicach tylko dopiero pod Dworcem i LOTEM, co oznacza,
      że "12" na stałe jest potrzebna
      • pavlack Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 15:47
        Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> Aha widziałem dziś "12" (923+924+925) jako "92" i ma sporą frekwencję, która
        > nie zrobiła się na Rakowicach tylko dopiero pod Dworcem i LOTEM, co oznacza,
        > że "12" na stałe jest potrzebna

Przecież spod Dworca i LOTU do Bronowic N. masz 13 i 4 - to oznacza ze 12 nie
        jest potrzebna.

Aha, ja dzisiaj widziałem na 92 3x105 i dwa sklady 2x105. Do tego 2x105 na 11 i
        2. I Jelcze M181MB na 184.
      • krzysiek111 Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 15:48

>
        > Aha widziałem dziś "12" (923+924+925) jako "92" i ma sporą frekwencję, która
        > nie zrobiła się na Rakowicach tylko dopiero pod Dworcem i LOTEM, co oznacza,
        > że "12" na stałe jest potrzebna

Wez pod uwage , ze dzisiaj sobota wiec i czestotliwosc mniejsza. Wdzien
        powszedni nie wyobrazam sobie jeszcze jednej linii nawet co 20 minut na
        Basztowej. Musieli by dokonac jakis zmian w przebiegu innych linii.

pdr Krzysiek
        • pavlack Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 15:55
          krzysiek111 napisał:

> Gość portalu: ADAŚ napisał(a):
          >
          > >
          > > Aha widziałem dziś "12" (923+924+925) jako "92" i ma sporą frekwencję, któ
          > ra
          > > nie zrobiła się na Rakowicach tylko dopiero pod Dworcem i LOTEM, co oznacz
          > a,
          > > że "12" na stałe jest potrzebna
          >
          > Wez pod uwage , ze dzisiaj sobota wiec i czestotliwosc mniejsza. Wdzien
          > powszedni nie wyobrazam sobie jeszcze jednej linii nawet co 20 minut na
          > Basztowej. Musieli by dokonac jakis zmian w przebiegu innych linii.
          >

A poza tym tak jak napisałem jest już 13 i 4. 12 miałaby sens, gdyby 13
          jeździła przez Pl. Wszystkich Św.

A propo 92 jeszcze: Coś kiepskie oznakowanie tych wagonów. Jedna nie miała w
          ogóle tablicy kierunkowej, a druga jakieś dziadostwo wsadzone, na którym chyba
          było wydrukowane Cm. Rakowicki, ale kiepsko to było widać.
          I jeszcze mnie zaciekawiło, że jeden skład 2x105Na miał z tyłu zamiast haków do
          wieszania tablicy z numerem linii prowadnice do wsunięcia tablicy. Jakaś nowa
          moda? Czy będą tak przerabiać wszystkie wagony?
        • Gość: ADAŚ Wszystkich Świętych IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 16:39
          krzysiek111 napisał:

>
          > >
          > > Aha widziałem dziś "12" (923+924+925) jako "92" i ma sporą frekwencję, któ
          > ra
          > > nie zrobiła się na Rakowicach tylko dopiero pod Dworcem i LOTEM, co oznacz
          > a,
          > > że "12" na stałe jest potrzebna
          >
          > Wez pod uwage , ze dzisiaj sobota wiec i czestotliwosc mniejsza. Wdzien
          > powszedni nie wyobrazam sobie jeszcze jednej linii nawet co 20 minut na
          > Basztowej. Musieli by dokonac jakis zmian w przebiegu innych linii.
          >
          > pdr Krzysiek

Przepraszam za wyrażenie (i proszę się nie obrazić), ale pieprzycie z tymi
          korkami na Basztowej. Wcale nie jest tak źle. I wyobrażam sobie dodatkowo
          tramwaj na tej ulicy, który uważam, że jest społecznie potrzebny. Zobaczymy jak
          będziecie musieli chodzić o lasce (itp) to zmieni się Wasze zdanie. Póko co nie
          pracujecie i jesteście młodzi, więc nie zrozumiecie, że Tym wszystkim starszym
          ludziom jest ciężko, a mają prawo do minimalnego komfortu.
          Co ja tam będę więcej pisał. Pogadamy za 50 lat. Zmieni się Wasz stosunek. A
          to, że jest 4 i 13 dziękuję - wiecznie naprane pasażerami. Jakby "12" jechała
          na 2 minuty przed nimi, zbierałaby pasażerów zachowując równowagę w tych
          dwóch. Ale i Wy tak będziecie swoje. MŁODZI GNIEWNI.
          • pavlack Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 18:09

> Przepraszam za wyrażenie (i proszę się nie obrazić), ale pieprzycie z tymi
            > korkami na Basztowej. Wcale nie jest tak źle.

Przepraszam bardzo, ale to ty pieprzysz. Korki na Basztowej były, są i będą,
            dopóki torowisko nie zostanie wydzielone specjalnymi separatorami tak jak np.
            na Grzegórzeckiej.

> I wyobrażam sobie dodatkowo
            > tramwaj na tej ulicy, który uważam, że jest społecznie potrzebny. Zobaczymy
            jak
            >
            > będziecie musieli chodzić o lasce (itp) to zmieni się Wasze zdanie. Póko co
            nie
            >
            > pracujecie i jesteście młodzi, więc nie zrozumiecie, że Tym wszystkim
            starszym
            > ludziom jest ciężko, a mają prawo do minimalnego komfortu.

Ja rozumiem, że im jest ciężko. Sam mam babcię w takim wieku. Ale nie można
            tylko dla nich robić linii zewsząd dowsząd. A poza tym w poprzednim poście
            pisałeś, że 92 zapełniła się dopiero pod Dworcem. Więc w końcu zdecyduj się o
            co walczysz - 12 dla ludzi starszych, żeby mogli dojechać na Cm. Rakowicki, czy
            dodatkową linię na trasie Bronowice - Dw. Główny, która dublowałaby się z 4 i
            13? Pokaż mi jakieś wiarygodne badania, które mówią, że dużo ludzi chce jeździć
            z Cm. Rakowickiego w kierunku Bronowic. Bo z tego co ja dzisiaj widziałem, to
            92 od Cm. Rakowickiego do Dworca jeździła PUSTA.

> Co ja tam będę więcej pisał. Pogadamy za 50 lat.

Za 50 lat, to może już torowiska na Rakowickiej nie być. Rozmawiamy o dniu
            dzisiejszym.

> Zmieni się Wasz stosunek. A
            > to, że jest 4 i 13 dziękuję - wiecznie naprane pasażerami. Jakby "12" jechała
            > na 2 minuty przed nimi, zbierałaby pasażerów zachowując równowagę w tych
            > dwóch.

I 12 jeździłaby wiecznie wypchana, a 4 i 13 puste?
            Jestem za wprowadzeniem 12, ale tylko wtedy, gdy 13 pojedzie przez Plac
            Wszystkich Świętych. Inaczej nie ma mowy.

> Ale i Wy tak będziecie swoje. MŁODZI GNIEWNI.

Ja tak samo mogę o tobie powiedzieć STARY ZGRED. Ale nie powiem.
            • Gość: ADAŚ Wszystkich Świętych IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 18:57
              pavlack napisał:

>
              > > Przepraszam za wyrażenie (i proszę się nie obrazić), ale pieprzycie z tymi
              >
              > > korkami na Basztowej. Wcale nie jest tak źle.
              >
              > Przepraszam bardzo, ale to ty pieprzysz. Korki na Basztowej były, są i będą,
              > dopóki torowisko nie zostanie wydzielone specjalnymi separatorami tak jak np.
              > na Grzegórzeckiej.

Ja mówiłem o korkach tramwajowych. Samochody - racja. Separatory popieram.
              > > I wyobrażam sobie dodatkowo
              > > tramwaj na tej ulicy, który uważam, że jest społecznie potrzebny. Zobaczym
              > y
              > jak
              > >
              > > będziecie musieli chodzić o lasce (itp) to zmieni się Wasze zdanie. Póko c
              > o
              > nie
              > >
              > > pracujecie i jesteście młodzi, więc nie zrozumiecie, że Tym wszystkim
              > starszym
              > > ludziom jest ciężko, a mają prawo do minimalnego komfortu.
              >
              > Ja rozumiem, że im jest ciężko. Sam mam babcię w takim wieku. Ale nie można
              > tylko dla nich robić linii zewsząd dowsząd. A poza tym w poprzednim poście
              > pisałeś, że 92 zapełniła się dopiero pod Dworcem. Więc w końcu zdecyduj się o
              > co walczysz - 12 dla ludzi starszych, żeby mogli dojechać na Cm. Rakowicki,
              czy
              >
              > dodatkową linię na trasie Bronowice - Dw. Główny, która dublowałaby się z 4 i
              > 13? Pokaż mi jakieś wiarygodne badania, które mówią, że dużo ludzi chce
              jeździć
              >
              > z Cm. Rakowickiego w kierunku Bronowic. Bo z tego co ja dzisiaj widziałem, to
              > 92 od Cm. Rakowickiego do Dworca jeździła PUSTA.

Dziwisz się. Coś nowego. Niektórzy nie pamiętają i nie kojarzą. Pojeździłaby z
              miesiąc i zmieniłoby się wszystko. A swoją drogę MPK narzeka, a po co puszcza
              trójskłady dziś !!!
              >
              > > Co ja tam będę więcej pisał. Pogadamy za 50 lat.
              >
              > Za 50 lat, to może już torowiska na Rakowickiej nie być. Rozmawiamy o dniu
              > dzisiejszym.
              >
              > > Zmieni się Wasz stosunek. A
              > > to, że jest 4 i 13 dziękuję - wiecznie naprane pasażerami. Jakby "12" jech
              > ała
              > > na 2 minuty przed nimi, zbierałaby pasażerów zachowując równowagę w tych
              > > dwóch.
              >
              > I 12 jeździłaby wiecznie wypchana, a 4 i 13 puste?
              > Jestem za wprowadzeniem 12, ale tylko wtedy, gdy 13 pojedzie przez Plac
              > Wszystkich Świętych. Inaczej nie ma mowy.

Brzmi jakbyś Ty miał decydować o wszystkim (NIE MA MOWY) !!!

A 13 niech jedzie koło Filharmonii. Przynajmniej na trójkę daliby potrójne
              składy.

> > Ale i Wy tak będziecie swoje. MŁODZI GNIEWNI.
              >
              > Ja tak samo mogę o tobie powiedzieć STARY ZGRED. Ale nie powiem

JUŻ TO ZROBIŁEŚ i brzmi nawet fajnie.

Aha i jeszcze jedno do młodzieży.
              Jakby "12" reaktywowali to bylibyście pierwsi byli do pstrykania zdjęć z
              podniety.
              ORGIA GWARANTOWANA, FORUM ZAPCHANE "12", widzę to oczami wyobraźni. A ja
              przynajmniej byłbym zadowolony.

Ja swoje lata mam więc mam prawo, ale Wy tacy młodzi i tak UPIERDLIWI, co z Was
              wyrośnie ??? Ale i tak Was lubię.

I jeszcze żeby Was wkurzyć. Zamiast tej pieprzonej piątki mogli z tych
              dodatkowych wagonów utworzyć właśnie "12". Szkoda że tego nie zrobili.
              Zdziwilibyście się tak żeby Wam jęzory pozwisały, że frekwecja byłaby duża.
              Przecież jest tam coś takiego jak AE. Właśnie po zamknięciu Rakowickiej oraz
              zawieszeniu "12" ta trasa straciła. Kto jest winny ??? Nie wiem, ale to mnie
              wkurza. I teraz studenci nie jeżdżą.
              Aha i jak pamiętam, bo sam z Rakowickiej jechałem na Akademię Pedagogiczną to
              właśnie na trasie do Rakowic "12" była najpełniejsza. Zaraz za nią "11", a "2"
              na końcu. I nie opowiadajcie mi tu, bo tu mieszkam.
              • pavlack Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 19:25

> Ja mówiłem o korkach tramwajowych. Samochody - racja. Separatory popieram.

Ale korki samochodowe powodują korki tramwajowe, bo blachosmrody pakują się na
                tory!

> Bo z tego co ja dzisiaj widziałem,
                > to
                > > 92 od Cm. Rakowickiego do Dworca jeździła PUSTA.
                >
                > Dziwisz się. Coś nowego. Niektórzy nie pamiętają i nie kojarzą. Pojeździłaby
                z
                > miesiąc i zmieniłoby się wszystko. A swoją drogę MPK narzeka, a po co puszcza
                > trójskłady dziś !!!

Nie wiem - zapytaj się ich.

> >
                > > I 12 jeździłaby wiecznie wypchana, a 4 i 13 puste?
                > > Jestem za wprowadzeniem 12, ale tylko wtedy, gdy 13 pojedzie przez Plac
                > > Wszystkich Świętych. Inaczej nie ma mowy.
                >
                > Brzmi jakbyś Ty miał decydować o wszystkim (NIE MA MOWY) !!!

Czepiasz się.

>
                > A 13 niech jedzie koło Filharmonii. Przynajmniej na trójkę daliby potrójne
                > składy.

A skąd mają wziąć kasę?
                13 koło Filharmonii - popieram. Wtedy może być 12 obsługiwana 1x105Na co 20
                minut.

>
                > > > Ale i Wy tak będziecie swoje. MŁODZI GNIEWNI.
                > >
                > > Ja tak samo mogę o tobie powiedzieć STARY ZGRED. Ale nie powiem
                >
                > JUŻ TO ZROBIŁEŚ i brzmi nawet fajnie.

No widzisz :-)

>
                > Aha i jeszcze jedno do młodzieży.
                > Jakby "12" reaktywowali to bylibyście pierwsi byli do pstrykania zdjęć z
                > podniety.
                > ORGIA GWARANTOWANA, FORUM ZAPCHANE "12", widzę to oczami wyobraźni. A ja
                > przynajmniej byłbym zadowolony.

Wiesz, nie rozmawiamy tu o robieniu zdjęć, a sensowności uruchomienia ponownie
                12. Więc to co napisałeś powyżej nie ma nic do rzeczy. Przeszkadza Ci, że robię
                zdjęcia?

>
                > Ja swoje lata mam więc mam prawo, ale Wy tacy młodzi i tak UPIERDLIWI, co z
                Was
                >
                > wyrośnie ??? Ale i tak Was lubię.

Jak na razie to ty jesteś upierdliwy, bo jakieś 30-40% twoich tematów na forum
                dotyczy 12. My już wiemy, że chcesz ją przywrócić, więc nie musisz co tydzień
                nowego tematu tworzyć. Lepiej zrób jakąś petycję, zbierz podpisy i wyślij do
                MPK/Rady Dzielnicy. Albo zapytaj chociaż MPK, dlaczego nie przywrócą 12.

>
                > I jeszcze żeby Was wkurzyć. Zamiast tej pieprzonej piątki mogli z tych
                > dodatkowych wagonów utworzyć właśnie "12". Szkoda że tego nie zrobili.

Czyli nic już się nie liczy oprócz wspaniałej 12? Piątką też trochę ludzi
                jeździ, może nawet więcej niż jeździłoby 12.

> Zdziwilibyście się tak żeby Wam jęzory pozwisały, że frekwecja byłaby duża.
                > Przecież jest tam coś takiego jak AE. Właśnie po zamknięciu Rakowickiej oraz
                > zawieszeniu "12" ta trasa straciła. Kto jest winny ??? Nie wiem, ale to mnie
                > wkurza. I teraz studenci nie jeżdżą.

Widocznie był jakiś powód żeby zlikwidować 12. A poza tym zdecyduj się
                wreszcie - chodzi Ci o studentów czy dziadków jeżdżących na Cm. Rakowicki?

> Aha i jak pamiętam, bo sam z Rakowickiej jechałem na Akademię Pedagogiczną to

Z Rakowickiej na Akademię Pedagogiczną masz przecież 2 i 11.

> właśnie na trasie do Rakowic "12" była najpełniejsza.

Który odcinek dokładnie?
              • krzysiek111 Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 20:50

> pavlack napisał:
                >
                Adas, przeczytalem to wszystko nt. 12, starosci, starych zgredow itp.
                Gratuluje, nie wiem telepatii, jakis zdolnosci do okreslania wieku na podstawie
                internetu, sam nie wiem i staram sie to jakos ogarnac. Pamietam czasy jak na
                2,11,12 jezdzily sobie 4N oraz 105-tki z szybkami. BTW linia 12 tez mi
                pasowala. Ale do rzeczy.
                Jest cos jeszcze takiego jak podstacje transformatorowe (chyba tak sie to
                nazywa) i pamietam jak remontowali al. Pokoju. Wszystkie linie do Huty puscili
                przez Mogilska i wszystko sie "wysypalo". Tramwaje staly pieknie w korku a
                nadzor ruchu pilnowal pozniej zeby na odcinku Wieczysta - Polfa nie znalazlo
                sie czasem za duzo pociagow tramwajowych. Wydaje mi sie ze przy takim natloku
                linii na ul. Basztowej mogloby sie rowniez cos takiego przytrafic. Ale to sa
                tylko moje dywagacje, moze poprostu w MPK pracuja sami mlodzi ludzie, ktorzy
                moga sie czesto przesiadac.

:-)
                pdr Krzysiek
                • Gość: ADAŚ WSZYSTKO O "12" IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 22:51
                  Pamietam czasy jak na
                  > 2,11,12 jezdzily sobie 4N oraz 105-tki z szybkami. BTW linia 12 tez mi
                  > pasowala. Ale do rzeczy.
                  > Jest cos jeszcze takiego jak podstacje transformatorowe (chyba tak sie to
                  > nazywa) i pamietam jak remontowali al. Pokoju. Wszystkie linie do Huty
                  puscili
                  > przez Mogilska i wszystko sie "wysypalo". Tramwaje staly pieknie w korku a
                  > nadzor ruchu pilnowal pozniej zeby na odcinku Wieczysta - Polfa nie znalazlo
                  > sie czasem za duzo pociagow tramwajowych. Wydaje mi sie ze przy takim natloku
                  > linii na ul. Basztowej mogloby sie rowniez cos takiego przytrafic. Ale to sa
                  > tylko moje dywagacje, moze poprostu w MPK pracuja sami mlodzi ludzie, ktorzy
                  > moga sie czesto przesiadac.
                  >
                  > :-)
                  > pdr Krzysiek

Czołem Krzysiek
                  Wydaje mi się, że mam teraz do czynienia z konkretnym gościem, zatem odpowiem
                  całkiem poważnie (jak na mój wiek przystało). Rzeczywiście doczepiłem się
                  tej "12" bo historia z nią związana (a właściwie jej likwidacją) oburzyła mnie
                  najbardziej. Po reformie w 1999 linia "12" nie zaistniała w ogóle na nowej
                  trasie (tylko wariant do Wieczystej). Zatem tak naprawdę nie wiemy jak dużo
                  osób z niej korzystałoby. Przypuszczam, że w wariancie koło Filharmonii
                  zdecydowanie mniej niż przez Basztową. Decydenci dodatkowo wykorzystali fakt,
                  że z powodów remontu i ją zawieszono nawet do Wieczystej. Długo jej nie było i
                  w sumie do ostatniej chwili nie było wiadomo co z nią zrobią. Jak już coś
                  takiego miało miejsce, że nie było wiadome, to ja mogłem się tego spodziewać co
                  jest teraz. Przede wszystkim wkurzyła mnie koncepcja zmiany trasy i jej
                  skrócenia, po drugie wydano kasę na badania, których w przypadku "12" nie dano
                  nawet sprawdzić. W internecie jest fotka "12" (wagon 265) pod Bagatelą, gdzie
                  raczej powietrza w wagonie nie było za bardzo widać, bo 80% "stodwójki" była
                  zajęta przez pasażerów.
                  (i tutaj pytanie do Ciebie, czy Ty to Ty, czyli ten miłośnik tramwajowy mający
                  stronę www.psmksm czy jakoś tak, jeśli tak to pozdrawiam i strona jest fajna -
                  nawet u Ciebie jest ta fotka 102-ki na "12", może masz więcej fotek tramwajów,
                  jak tak to umieść je, lubię czasem takie przyziemne sprawy oglądać, poza tym
                  dużo informacji o składach można u Ciebie przeczytać - ja tam lubię wiedzieć
                  jak tam się reklamy mają - jak je zmazują albo malują nowe - lubię to drugie,
                  bo jak powtarzałem wielokrotnie niebieskie tramwaje są do d..y, poza ty reklama
                  to KASA !!!)

Twoja sugestia o transformatorach itp. Kiedyś przecież na Basztowej jechały
                  3,4,5,7,12,13,15,19,40. Teraz 2,3,4,5,13,14,15,19,24. Ta sama ilość tramwajów i
                  jakoś sobie dawały rady. A niemal wszystkie prócz 12 co 15 minut. A teraz
                  2,14,15 jadą co 20, reszta co 10. Zatem na to samo wychodzi, albo nawet mniej.
                  Jestem pewien, że "12" nie zakłóciłaby rytmu a pomogłaby, bo do Bronowic jest
                  wieczny ruch.
                  Jeden z młodzieńców (chyba niejaki Pawlaczek) zarzuca mi brak zdecydowania co
                  do pasażerów, że niby raz piszę o studentach, a raz o starszych osobach.
                  Przecież "12" jest dla nich wszystkich. Starsi często jadą na cmentarz, młodsi
                  na uczelnie. Zatem wszystko gra.
                  W Gazetach było wiele pism sprzeciwu od jednych i drugich o zawieszeniu "12".
                  Ale wszyscy co decydują mieli ich głęboko gdzieś.
                  I to mnie najbardziej irytowało. Od dawna "12" cieszyła się tą samą
                  popularnością i było OK. Wystarczyła chwila przerwy i wykorzystano to.
                  Wiem, że to mało prawdopodbne, ale gdzieś tam wiem, że powrócę kiedyś do tej
                  podróży sentymentalnej z numerem "12" (np. jak będę w zarządzie ZDiK)
                  • pavlack Re: WSZYSTKO O '12' 26.10.02, 23:28

>
                    > Czołem Krzysiek

Pozwolę sobie także odpowiedzieć na ten post, bo ty na mój nie raczyłeś. Poza
                    tym jest tu kilka spraw dotyczących mnie.

> Wydaje mi się, że mam teraz do czynienia z konkretnym gościem, zatem odpowiem
                    > całkiem poważnie (jak na mój wiek przystało).

Czy to, że mam 15 lat oznacza że nie jestem konkretnym gościem i mi nie musisz
                    już odpowiadać poważnie?

> Decydenci dodatkowo wykorzystali fakt,
                    > że z powodów remontu i ją zawieszono nawet do Wieczystej. Długo jej nie było
                    i
                    > w sumie do ostatniej chwili nie było wiadomo co z nią zrobią. Jak już coś
                    > takiego miało miejsce, że nie było wiadome, to ja mogłem się tego spodziewać
                    co
                    >
                    > jest teraz. Przede wszystkim wkurzyła mnie koncepcja zmiany trasy i jej
                    > skrócenia, po drugie wydano kasę na badania, których w przypadku "12" nie
                    dano
                    > nawet sprawdzić.

Narzekasz tak na wszystkich, a nie podziałasz nic w tej sprawie? Już pisałem -
                    jakaś petycja, pisemko, lub chociaż dowiedz się, czemu zlikwidowano 12...

> ja tam lubię wiedzieć
                    > jak tam się reklamy mają - jak je zmazują albo malują nowe - lubię to drugie,
                    > bo jak powtarzałem wielokrotnie niebieskie tramwaje są do d..y, poza ty
                    reklama
                    >
                    > to KASA !!!)

Niebieskie tramwaje nie są wcale do d**y. Składy w reklamach wyglądają ohydnie,
                    a wcale kasa z reklam nie jest taka duża. (12 000/rok za 1 wagon - nawet biorąc
                    pod uwagę liczbę składów w reklamach to jest kropla w morzu potrzeb MPK!)

>
                    > Twoja sugestia o transformatorach itp. Kiedyś przecież na Basztowej jechały
                    > 3,4,5,7,12,13,15,19,40. Teraz 2,3,4,5,13,14,15,19,24. Ta sama ilość tramwajów
                    i
                    >
                    > jakoś sobie dawały rady. A niemal wszystkie prócz 12 co 15 minut. A teraz
                    > 2,14,15 jadą co 20, reszta co 10. Zatem na to samo wychodzi, albo nawet
                    mniej.

Masz dokładne dane? Jak mi podasz ile składów jeździło, czy były to solówki czy
                    nie i jak często jeździły kiedyś i teraz to pogadamy. Takie mówienie pi razy
                    drzwi jest g***o warte.

> Jestem pewien, że "12" nie zakłóciłaby rytmu a pomogłaby, bo do Bronowic jest
                    > wieczny ruch.

Wystarczy odpowiednie ustawienie rozkładów 4 i 13 (żeby nie jeździły jedna za
                    drugą) i obsadzanie ich w 100% trójskładami.

> Jeden z młodzieńców (chyba niejaki Pawlaczek)

Mógłbyś przestać się czepiać tego, że jestem młodszy od Ciebie, stary zgredzie?
                    (od dziś bedę tak do Ciebie pisał).

> zarzuca mi brak zdecydowania co
                    > do pasażerów, że niby raz piszę o studentach, a raz o starszych osobach.
                    > Przecież "12" jest dla nich wszystkich. Starsi często jadą na cmentarz,

Nie częściej jak raz na dwa tygodnie... A razna dwa tygodnie można się
                    przesiąść. Ja rozumiem, że starsze osoby mają trudności w poruszaniu się itp.
                    Ale społeczeństwo nie składa się jedynie z osób starszych.

> młodsi
                    > na uczelnie. Zatem wszystko gra.
                    > W Gazetach było wiele pism sprzeciwu od jednych i drugich o zawieszeniu "12".
                    > Ale wszyscy co decydują mieli ich głęboko gdzieś.

Czy ty myślisz, że to jest tak łatwo? Wyobraź sobie, że jesteś w MPK, i
                    dowiadujesz się, że miasto o połowę obcięło dotację. I teraz zastanawiasz się
                    co wyciąć. Oczywiście 12, ponieważ mimo dużego zapełnienia jest niedochodowa
                    (ludzie starsi jeżdżą za darmo lub z dużą ulgą, studenci z ulgą 50%).
                    Gdybyś ty miał decydować, to pewnie byś tą 12 zostawił w spokoju z powodów
                    sentymentalnych (jak sam niżej piszesz), a wyciął inną linię, ale za to zapewne
                    wylali by cię z MPK.

> I to mnie najbardziej irytowało. Od dawna "12" cieszyła się tą samą
                    > popularnością i było OK. Wystarczyła chwila przerwy i wykorzystano to.

Tak jak pisałem. To, że linia jest popularna wcale nie znaczy, że jest
                    dochodowa.

> Wiem, że to mało prawdopodbne, ale gdzieś tam wiem, że powrócę kiedyś do tej
                    > podróży sentymentalnej z numerem "12" (np. jak będę w zarządzie ZDiK)

Dobry pomysł. Zacznij działać, a nie gadać. Albo najlepiej kup 3 albo 4 105-tki
                    od MPK, zatrudnij 4 motorniczych, wybuduj małą zajezdnię w Bronowicach,
                    podepnij się do miejskich torów, i uruchom tą swoją 12. Zobaczymy czy Ci się
                    opłaci.
                    • Gość: Locutus Re: WSZYSTKO O '12' IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 27.10.02, 00:54
                      Popieram pavlacka w całej rozciągłości. Drogi Adasiu, nie dość, że nie masz
                      pojęcia o przyczynach likwidacji linii 12, o jej ekonomice, to jeszcze w
                      dodatku obrażasz innych uczestników tego forum tylko z powodu ich wieku.
                      dyskryminacja ze względu na wiek jest powszechna, ale powszechność zjawiska
                      jeszcze go nie usprawiedliwia. A ty po prostu dajesz dowód swego chamstwa. A
                      niejednokrotnie młodzież ma w swoich ulubionych dziedzinach o wiele bardziej
                      rozległą wiedzę i jest o wiele bardziej dojrzała niż wy, nazywający
                      siebie "dorosłymi". To że masz duże doświadczenie życiowe czyni cię być może
                      ekspertem w takich sprawach jak utrzymanie rodziny, stosunki międzyludzkie etc.
                      Ale nie w dziedzinach specjalistycznych. Może chciałbyś np. pogadać o
                      myrmekologii, lub astrofizyce, skoro we wszystkim czujesz się tak pewnie?

No dobra. Może nie wszystko było w tym poście na temat i nie wszystko można
                      odnieść do twoich wypowiedzi, ale i tak uważam, że mam rację.

AVE PAVLACK! :-P
                      • pavlack Re: WSZYSTKO O '12' 27.10.02, 12:54
                        Gość portalu: Locutus napisał(a):

> No dobra. Może nie wszystko było w tym poście na temat i nie wszystko można
                        > odnieść do twoich wypowiedzi, ale i tak uważam, że mam rację.
                        >
                        > AVE PAVLACK! :-P

Dziękuję za poparcie ;-)
                  • Gość: MARIOLA SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: ProxyCache.regis.com.pl:* / 192.168.1.* 29.10.02, 13:24
                    Adaś, jestem z Tobą całym sercem - "12" powinna kursować nadal.
                    Wszyscy przeciwko Tobie, więc ja stanę po Twojej stronie, bo wiem, że masz
                    rację. Jednak i tak nie załatwimy, no chyba, że prezydent Lassota wywiąże się z
                    obietnic wyborczych.
                    Na pocieszenie mogę się z Tobą umówić. Najgorsza nie jestem, mówią iż jestem
                    niezłą blondynką.
                    • Gość: Locutus Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.10.02, 02:58
                      Nie zgadzamy się z Adasiem z przyczyn ekonomicznych tudzież
                      infrastrukturalnych, a nie dlatego, że jest (jak to określił go pavlack) starym
                      grzybem. A tak poza tym to nie forum erotyczne, więc twoje teksty są nieco nie
                      na temat i nie na poziomie...
                      • Gość: MARIOLA SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: ProxyCache.regis.com.pl:* / 192.168.1.* 30.10.02, 08:21

> Nie zgadzamy się z Adasiem z przyczyn ekonomicznych tudzież
                        > infrastrukturalnych, a nie dlatego, że jest (jak to określił go pavlack)
                        starym
                        >
                        > grzybem. A tak poza tym to nie forum erotyczne, więc twoje teksty są nieco
                        nie
                        > na temat i nie na poziomie...

Czuję, że jesteś zazdrosny.
                        A Adasia chcę poznać nie dla seksu tylko dlatego, że wydaje się być fajny.
                        Widzę, że erotyzm Ci w główce.
                      • pavlack Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA 30.10.02, 13:42

> Nie zgadzamy się z Adasiem z przyczyn ekonomicznych tudzież
                        > infrastrukturalnych, a nie dlatego, że jest (jak to określił go pavlack)
                        starym
                        >
                        > grzybem.

O właśnie! A starym grzybem określiłem go, ponieważ on stwierdził, że zmłodymi
                        nie można rzeczowo porozmawiać.

> A tak poza tym to nie forum erotyczne, więc twoje teksty są nieco nie
                        > na temat i nie na poziomie...

Dokładnie. Poza tym ta Mariola to chyba jedna wielka lipa (pamiętacie wpisy na
                        forum z tego samego IP, a z różnymi nickami?)
                        • Gość: merphy Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.krakow.tdci.pl 30.10.02, 15:56
                          po 1
                          12 by mogła jeździć jak by była kasa ... której jest coraz mniej .. i wielce
                          prawdopodne jest żę kolejne linie bedą likwidowane ... ażstrach pomyśleć o
                          tym ...
                          po 2
                          MARIOLA .. cieka jestem kto robi sobie takie jaja ... a nawet jak to prawda to
                          mnie nic nie obchodzi że jesteś blondynką bo tematem forum jest Komunikacja i
                          inwestycje a nei blondynki ... które się chwalą ..
                          po 3
                          z tym grzybem to też lekka przesada ... jak by mi zawiesili 7 to też bym o nią
                          walczył ...
                          • pavlack Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA 30.10.02, 16:35
                            Gość portalu: merphy napisał(a):

> po 3
                            > z tym grzybem to też lekka przesada ... jak by mi zawiesili 7 to też bym o
                            nią
                            > walczył ...

Ale tu nie chodziło o sam fakt walczenia o 12, tylko o to że Adaś nazywał nas
                            małolatami... ale wszystko sie juz wyjasnilo wiec EOT

Lepiej mi powiedzcie jak znalezc chetnych na impreze.... bo na razie mamy w
                            maksymalnym wariancie 16 osob, w minimalnym 11 :-(
                            • Gość: merphy Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.krakow.tdci.pl 30.10.02, 17:21
                              :) małolatami :) ale znającymi się bardziej na MPK .. ja i tak popieram
                              Ciebie ...

malutko narazie .. ja szukam cały czas ...ale też ciężko .... jak będizie mało
                              to musimy skrócić trase :(
                            • Gość: ADAŚ Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 18:28
                              pavlack napisał:

> Gość portalu: merphy napisał(a):
                              >
                              > > po 3
                              > > z tym grzybem to też lekka przesada ... jak by mi zawiesili 7 to też bym o
                              >
                              > nią
                              > > walczył ...
                              >
                              > Ale tu nie chodziło o sam fakt walczenia o 12, tylko o to że Adaś nazywał nas
                              > małolatami... ale wszystko sie juz wyjasnilo wiec EOT

A dajcie już sobie na wstrzymanie.
                              Nawet jak ta Mariola to jakaś piękna blondynka czy może jakiś gej, mnie to nie
                              interesuje. Co jak co, przynajmniej jest oryginalna.
                              A Ty Pawlaczku, nie przekręcaj moich słow, ponieważ nie nazwałem Was
                              małolatami. Trochę ubarwiasz. Kończę sprawę nastepującą konkluzją: "punkt
                              myślenia zależy od punktu siedzenia", co oznacza, że za parę lat zmienicie na
                              pewne sprawy swoje poglądy, bo będą one dojrzewać wraz z Wami. Stąd był mój
                              przytyk do Waszego wieku. Zobaczycie, że za kilka lat będziecie się sami z
                              siebie np. śmiać, albo dziwić iż kiedyś tak myśleliście. Też tak mam i będę
                              miał, za 5 , 10 lat.
                              Na tym kończę dyskusję o "12", Waszym i moim wieku (a mam 25 - bo w końcu Wam
                              nie zdradziłem) i Mariolce, którą najnormalniej w świecie pozdrawiam.
                              Niestety dla Ciebie moja "dwunastkowy" sprzymierzeńcu, swoją "Mariolkę" już mam.

P.S. I pytanie do Pawlaka - kurde mając 25 lat jest już się starym grzybem,
                              brzdącu ????
                              (hi hi hi)
                              • Gość: merphy Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.krakow.tdci.pl 30.10.02, 19:22
                                25 lat ...........
                                • Gość: Locutus Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.10.02, 06:15
                                  Mam kumpelę, ma 25 lat i da się z nią o wszystkim normalnie pogadać. A ten Adaś
                                  to faktycznie jakiś taki zgrzybiały, po jego wypowiedziach myślałem, że ma
                                  ponad 30...
                                  • Gość: Locutus Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.10.02, 06:15
                                    Bez urazy dla Adasia of korz...
                                    • Gość: ADAŚ SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 07:54

> Bez urazy dla Adasia of korz...

Of korz - noł problem. Stary zagrzybiały 25-latek wcale nie czuje się obrażony.
                                      A ja też mam koleżankę rok starszą. Typowa blondynka - cały czas ją opier...m,
                                      że zachowuje się jak dziecko. Wszystko zależy od człeka.
                            • kuba203 Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA 30.10.02, 19:18
                              pavlack napisał:

> Lepiej mi powiedzcie jak znalezc chetnych na impreze.... bo na razie mamy w
                              > maksymalnym wariancie 16 osob, w minimalnym 11 :-(

Dzwoniłem do Yogiego, prawdopodobnie będzie chętny :)))
                              Ale rzeczywiście, coś cienko... :(((
                    • krzysiek111 Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA 31.10.02, 22:35
                      Gość portalu: MARIOLA napisał(a):

> Adaś, jestem z Tobą całym sercem - "12" powinna kursować nadal.
                      > Wszyscy przeciwko Tobie, więc ja stanę po Twojej stronie, bo wiem, że masz
                      > rację. Jednak i tak nie załatwimy, no chyba, że prezydent Lassota wywiąże się
                      z
                      >
                      > obietnic wyborczych.
                      > Na pocieszenie mogę się z Tobą umówić. Najgorsza nie jestem, mówią iż jestem
                      > niezłą blondynką.

O zesz, chyba zmienie zdanie, Adas!! Eeyyyy, chyba nie bo obrecz mnie uwiera ;-
                      ))

pdr Krzysiek
                      • Gość: ADAŚ Re: SŁOWA POPARCIA DLA ADASIA IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 22:39

> O zesz, chyba zmienie zdanie, Adas!! Eeyyyy, chyba nie bo obrecz mnie uwiera

OOOPS
              • Gość: Locutus Re: Wszystkich Świętych IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 26.10.02, 23:17
                Od trzynastki się odwal!!! Jest zaprana po same brzegi na całej długości trasy
                i w połączeniu z trójką daje genialne połączenie Bieżanowa z Dworcem. Jeśli 12
                to tylko po zreformowanej trasie - przez Pl. WW Świętych. Ale i tak uważam, że
                linia ta nie ma racji bytu w okresie innym niż przełom października i listopada.
                • pavlack Re: Wszystkich Świętych 26.10.02, 23:29

> Od trzynastki się odwal!!! Jest zaprana po same brzegi na całej długości
                  trasy
                  > i w połączeniu z trójką daje genialne połączenie Bieżanowa z Dworcem. Jeśli
                  12
                  > to tylko po zreformowanej trasie - przez Pl. WW Świętych. Ale i tak uważam,
                  że
                  > linia ta nie ma racji bytu w okresie innym niż przełom października i
                  listopada
                  > .

Popieram kolegę :-)
                  • kuba203 Re: Wszystkich Świętych 27.10.02, 10:16
                    Popieram Was wszystkimi kończynami :)))
                    Poza tym, pamiętajmy, że od zeszłego tygodnia na 13 jeżdżą tylko 3(!!!) składy
                    podwójne, reszta to ufa, czy to mało? Do tego dochodzą jeszcze 14 i 24.
                    • pavlack Re: Wszystkich Świętych 27.10.02, 12:58
                      kuba203 napisał:

> Popieram Was wszystkimi kończynami :)))
                      > Poza tym, pamiętajmy, że od zeszłego tygodnia na 13 jeżdżą tylko 3(!!!)
                      składy
                      > podwójne, reszta to ufa, czy to mało? Do tego dochodzą jeszcze 14 i 24.

O właśnie. Zawsze z Cm. Rakowickiego można pojechać 11 i przesiąść na 4 na
                      Lubicz, albo 2 i przesiąść się pod Bagatelą na 4,13 lub 8, a jeśli chce się
                      jechać tylko do Bronowic to także na 14 i 24. Linie zewsząd dowsząd to nie jest
                      dobra rzecz!
                      • Gość: Misiek K Re: Wszystkich Świętych IP: *.chello.pl / *.chello.pl 29.10.02, 16:00
                        Tak sobie czytam te opowiesci o linii nr 12. Nie wiem, moze jestem malo
                        spostrzegawczy, ale nie znalazlem nigdzie jednego argumentu ktory dla mnie jest
                        kluczowy:
                        Panie kolego Adas, czym Ty chcesz obslugiwac linie 12???
                        Taboru w Krakowie ubywa, mamy bodaj najwyzszy w Polsce wskaznik wykorzystania
                        taboru. W szczycie pozostaja w zajezdniach pojedyncze sklady. Jesli jako
                        kontrargument rzucisz mi ze powinno sie np obciac trzeci wagon na 4 czy
                        zmniejszyc frekwencje na 5 to od razu odpowiadam ze chyba wiekszy sens ma
                        utrzymywanie linii jezdzacej na dlugiej trasie niz tworzenie
                        dodatkowych "kikutow" obslugujacych jedynie fragmenty podstawowej trasy. Potok
                        pasazerski na odcinku od Lubicz do Cmentarza jest znikomy o czym swiadczy
                        chocby to ze potrojne 92 ktore pojawily sie w sobote juz w niedziele zastapiono
                        podwojnymi.
                        Pytasz co bedzie za 50 lat. Mam nadzieje ze za 50 lat, dzieki wspanialym
                        gospodarzom (obysmy wybrali lepszych niz ci ostatni...) Krakow bedzie mial pod
                        dostatkiem wagonow i sprawna komunikacje. Wtedy bedziesz sie mogl dowoli
                        zabawiac w tworzenie i przeksztalcanie linii. Poki co uwazam ze ta dyskusja,
                        mimo iz naprawde ekscytujaca, jest bezprzedmiotowa. Jesli nadal tak pragniesz
                        linii 12 to zafunduj dla MPK chociaz jakas drezyne!
                        Pozdrawiam - Misiek
    • Gość: fdgfdr Re: Wszystkich Świętych IP: 80.48.253.* 06.11.02, 21:35
      pavlack napisał:

> Tyle co zdołałem wyczytać z rozkładów jazdy, bo oficjalnego komunikatu
      > jeszcze nie było, a ulotki też jeszcze nie dostałem.
      > ***
      > 26.10.2002 - 27.10.2002
      > Dodatkowa linia tramwajowa 92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki,
      > Linia autobusowa 105 - zwiększona częstotliwość, większość kursów do przyst.
      > Cmentarz Batowice
      > ***
      > 31.10.2002
      > Dodatkowa linia tramwajowa 92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki
      > ***
      > 1.11.2002
      > Linie tramwajowe 1,2,11 ze zwiększoną częstotliwością, linia 23 kursuje
      > (normalnie w święta nie kursuje), zawieszone linie 5 i 24.
      > Linie autobusowe:
      > 105 - częstotliwość 3 minuty, wszystkie kursy do przyst. Cm. Batowice
      > 129,130,142 - zwiększona częstotliwość
      > 184 - zwiększona częstotliwość, wszystkie kursy do przyst. Cm. Batowice
      >
      > Dodatkowe linie tramwajowe:
      > 91 Os. Piastów - Wzgórza Krzesławickie
      > 92 Bronowice Nowe - Cm. Rakowicki
      > 93 Bieżanów Nowy - Cm. Rakowicki
      > 94 Kurdwanów pętla - Cm. Rakowicki
      > 95 Cm. Rakowicki - Wzgórza Krzesławickie
      > 96 Mistrzejowice - Wzgórza Krzesławickie
      >
      > Dodatkowe linie autobusowe:
      > 901 Prądnik Czerwony - Cm. Rząska
      > 902 Ruczaj - Prądnik Czerwony
      > 903 Prądnik Czerwony - Dworzec Płaszów
      > 904 Prądnik Czerwony - Wieliczka
      > 905 Borek Fałęcki - Zawiła Cmentarz - Borek Fałęcki (okólna)
      > 906 Prądnik Czerwony - Grębałów Cmentarz
      > 907 Cm. Batowice - Geant - Cm. Batowice (okólna)
      > 908 Rondo Czyżyńskie - Grębałów Cmentarz (nowa)
      > 909 Pradnik Czerwony - Cichy Kącik
      > 910 Al. Przyjaźni - Cm. Batowice
      > 911 Pleszów - Ruszcza
      > 912 Grębałów Cmentarz - Parking - Grębałów Cmentarz (nowa)
      > ***
      > Podsumowując: w stosunku do zeszłego roku zaszły pewne zmiany:
      > - 92 nie kursuje przez cały tydzień poprzedzający 1.11, a tylko w najbliższy
      > weekend i 31.10
      > - w zeszłym roku nie było następujących linii autobusowych cmentarnych:
      > 908 (prawdopodobnie będzie parking przy nowym Carrefourze)
      > 912 (też dowóz z jakiegoś parkingu - w końcu jeden z przystanków nazywa się
      > Parking :-))
      >

Zgadzam się w zupeności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka