mikolaj7 28.10.02, 19:12 full wypas ( ;-) ), pierwszy raz jechalem tramwajem, ktory sie cofal, myslalem, ze on sa jak motocykle - bez wstecznego . . . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomekw74 Re: Tramwaj na wstecznym IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 28.10.02, 20:33 No proszę, całe życie człowiek się uczy - mówią madrzy ludzie. No pewnie, że ma - od czego byłyby tzw. trójkąty (np. na Dworcowej w Krakowie, w czy w Konstantynowie Łódzkim - to moje podwórko). A tak a propos - gdzie to było i kiedy - bo to ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Tramwaj na wstecznym 28.10.02, 21:11 Gość portalu: tomekw74 napisał(a): > No proszę, całe życie człowiek się uczy - mówią madrzy ludzie. No pewnie, że > ma - od czego byłyby tzw. trójkąty (np. na Dworcowej w Krakowie, w czy w > Konstantynowie Łódzkim - to moje podwórko). trojkaty..? co to? A tak a propos - gdzie to było i > kiedy - bo to ciekawe... szostka przy filharmonii skrecila w prawo, zamiast jechac prosto, co wywolalo glebokie oburzenie pasazerow i wymusilo na motorniczym zablokowanie skrzyzowania i cofniecie sie te kilkanascie metrow znowu na przystanek ;-) stracilismy tylko 3 cykle... Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Tramwaj na wstecznym 28.10.02, 21:22 mikolaj7 napisał: > Gość portalu: tomekw74 napisał(a): > > > No proszę, całe życie człowiek się uczy - mówią madrzy ludzie. No pewnie, > że > > ma - od czego byłyby tzw. trójkąty (np. na Dworcowej w Krakowie, w czy w > > Konstantynowie Łódzkim - to moje podwórko). > > trojkaty..? co to? Trójkąt torowy. To po prostu skrzyżowanie, na którym w jednym (lub dwóch) kierunkach daleko nie zajedziesz, bo tory kończą się po kilkudziesięciu metrach, ale zawrócić juz możesz. > > A tak a propos - gdzie to było i > > kiedy - bo to ciekawe... > > szostka przy filharmonii skrecila w prawo, zamiast jechac > prosto, co wywolalo glebokie oburzenie pasazerow i > wymusilo na motorniczym zablokowanie skrzyzowania i > cofniecie sie te kilkanascie metrow znowu na przystanek ;-) > > stracilismy tylko 3 cykle... A cofał z pasażerami czy bez? I z kabiny czy z pulpitu manewrowego? Pytam, bo takie cofanie z pasażerami jest zabronione chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Tramwaj na wstecznym 28.10.02, 21:32 > > A cofał z pasażerami czy bez? z pasazerami > I z kabiny czy z pulpitu manewrowego? hmm... a co to jets pulpit manewrowy? :) siedzial w kabinie. zwrotnica byla zle ustawiona, ruszyl i w polowie skrzyzowania, widzac, ze jedzie w zla strone, a pasazerowie zaczynaja buczec, zatrzymal sie i cofnal na przystanek ;-) Pytam, bo > takie cofanie z pasażerami jest zabronione chyba... > taak? czemu? no, gdyby tam z tylu podjechal jakis tramwaj to moglo byc ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
pavlack Re: Tramwaj na wstecznym 28.10.02, 22:06 mikolaj7 napisał: > > I z kabiny czy z pulpitu manewrowego? > > hmm... a co to jets pulpit manewrowy? :) > Takie coś z tyłu tramwaju schowane, że można cofać i mieć do tego dobry widok przez tylnią szybę :-) > Pytam, bo > > takie cofanie z pasażerami jest zabronione chyba... > > > taak? czemu? no, gdyby tam z tylu podjechal jakis tramwaj > to moglo byc ciekawie... No właśnie. Chodzi o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Tramwaj na wstecznym IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 17:44 pavlack napisał: > mikolaj7 napisał: > > > > I z kabiny czy z pulpitu manewrowego? > > > > hmm... a co to jets pulpit manewrowy? :) > > > > Takie coś z tyłu tramwaju schowane, że można cofać i mieć do tego dobry widok > przez tylnią szybę :-) a gdzież to jest schowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Tramwaj na wstecznym IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 31.10.02, 06:20 W tramwajach niemieckich (MAN-ach i Bombardierach) z tyłu jest taka klapka zamykana na kluczyk. I to tam. Raz w skunskie nawet była otwarta, więc, siedząc na tylnym siedzeniu, dokładnie sobie ten pulpit oglądnąłem. Bawić się już nie miałem odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Tramwaj na wstecznym 31.10.02, 17:51 Nie jestem pewny, czy w stopiątkach po NG też nie montują (coś słyszałem na ten temat, ale to może nie w Krakowie). Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Tramwaj na wstecznym 01.11.02, 17:02 A w wyremontowanych 105 z tyłu jest takie grubsze coś (czasem sobie tam siadam) i tam są znaczki błyskawic. A jak to wygląda? Otwiera się i cofa? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Tramwaj na wstecznym 01.11.02, 17:54 mtq napisał: > A jak to wygląda? Otwiera się i cofa? :-) Właśnie ja też pytam, co tam jest :))) Jeśli to pulpit manewrowy, to właśnie się otwiera i cofa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Tramwaj na wstecznym IP: *.bphpbk.pl 28.10.02, 21:25 Mnie też zdażyło się jechać tramwajem który musiał się wycofać.Czasami tak bywa.Zdażyło mi się też pchać tramwaj!!!!!!! Miało to miejsce kilka lat temu,na ul Długiej,przy skrzyżowaniu z Basztową.Jechałem ze szwagrem ostatnim kursem 7 (102N), gdy zatrzymała się na przystanku za trójwagonową 3.Nagle motorniczy poprosił o popchnięcie tramwaju,bo trafił pantografem w izolator(?)i nie może ruszyć.Zdziwienie i śmiech ogarnął prawie wszystkich pasażerów (ok.10).Solidarnie pchaliśmy wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Wypadki IP: Odrzanska4:* 28.10.02, 21:40 Skoro mowimy o takich niecodziennych sprawach to mam zapytanie. Czy braliscie kiedys udzial w jakims MPKowskim wypadku ?? Bo ja jakies 4-5 lat temu bylem na pokladzie tramwaju "42" (102Na) kiedy to na przelaczce na Szwedzkiej przydzwonila w zawracajacego tam Fiata 125p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Wypadki IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 21:52 Gość portalu: Clint napisał(a): > Skoro mowimy o takich niecodziennych sprawach to mam zapytanie. Czy braliscie > kiedys udzial w jakims MPKowskim wypadku ?? Bo ja jakies 4-5 lat temu bylem na > pokladzie tramwaju "42" (102Na) kiedy to na przelaczce na Szwedzkiej > przydzwonila w zawracajacego tam Fiata 125p. Kilka lat temu (niedługo przed moją maturą) byłem świadkiem jak "18" (wówczas dwuwagonowa na trasie Borek Fałęcki - Cichy Kącik - skład 690+691 wtedy z reklamą Roben) skręcając pod Wandą w kierunku Cichego wpie...ł się prosto w malucha. Jakie skutki: wagon cały, malucha nie było. Na szczęście nikomu się nic nie stało oprócz .... maluchowi. Zawinił maluch, bo nie ustąpił "18". Natomiast innym razem spóźniłem się o minutę (słyszałem grzmot), jak "8" skład 808+809+810 na skrzyżowaniu Dietla - Stradom wylądował na latarni. Skutek: ciemniej, bo latarni nie było, a wozu 809 nigdy już nie zobaczyliśmy. Teraz sobie hasa jako 373. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Wypadki 28.10.02, 21:56 > Natomiast innym razem spóźniłem się o minutę (słyszałem grzmot), jak "8" skład > 808+809+810 na skrzyżowaniu Dietla - Stradom wylądował na latarni. Skutek: > ciemniej, bo latarni nie było, a wozu 809 nigdy już nie zobaczyliśmy. Teraz > sobie hasa jako 373. jakim cudem tramwaj mogl wpasc w latarnie!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Wypadki IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 22:02 mikolaj7 napisał: > > > Natomiast innym razem spóźniłem się o minutę (słyszałem grzmot), jak "8" s > kład > > 808+809+810 na skrzyżowaniu Dietla - Stradom wylądował na latarni. Skutek: > > > ciemniej, bo latarni nie było, a wozu 809 nigdy już nie zobaczyliśmy. Tera > z > > sobie hasa jako 373. > > jakim cudem tramwaj mogl wpasc w latarnie!? A cuda się jednak zdarzają, prawie byłem tego świadkiem. Wyleciał na zwrotnicy z torów, a że pewnie jechał dość szybko, to go "lekko" zarzuciło i pierd...ł w słup z lampą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clint Re: Wypadki IP: Odrzanska4:* 28.10.02, 22:05 przeczytajcie sobie to :) tramwar.republika.pl/u-info1126.html - kawaleczek sie od torowiska oddalil ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Wypadki IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 29.10.02, 02:31 Raz widziałem, jak GT6 na piętnastce wydzwonił w mercedesa, kutas zajechał mu drogę. Ale to i tak nic, bo mój kumpel jechał ufem na czwórce przez Karmelicką - torowisko skutecznie zablokowały taksówki, a co na to motorniczy? A no wcisnął dzwonek, ale hamulca to już nie. Przepchał chyba ze trzy samochody i w końcu wyhamował. Aż mi się płakać chce, że mnie tam wtedy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merphy Re: Wypadki IP: *.krakow.tdci.pl 29.10.02, 14:16 PRAWIDŁOWO PRAWIDŁOWO !! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Wypadki 29.10.02, 17:02 Gość portalu: merphy napisał(a): > PRAWIDŁOWO PRAWIDŁOWO !! Ja w ogóle uważam, że tramwaje powinno się wyposażyć w pługi z przodu, aby sprawnie usuwały tarasujące torowisko samochody :))) A co do wypadków, to ja miałem okazję 2 razy: Raz na Mogilskiej 9 (T4+B4, bodajże 124, ale nie pamiętam) "pogłaskała" dużego fiata. Skutki: tramwaj miał zadrapany lakier, a samochód nie miał przodu :))) A drugi raz na Ćiwklińskiej na skrzyżowaniu z Telimeny 37 (Bieżanów - Dąbie) (2*105Na 899+900) zderzył się z cieżarówką (pełną piwa :))) ) i wykoleił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locutus Re: Wypadki IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.10.02, 02:56 No nieeeee... tyle piwa zmarnowane... trzeba było wysiąść i zlizywać, zanim wsiąknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merphy Re: Wypadki IP: *.krakow.tdci.pl 30.10.02, 06:54 Ja bym zlizywał ... i już pisze na to Dąbie szedł ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Wypadki 30.10.02, 18:53 Gość portalu: merphy napisał(a): > Ja bym zlizywał ... i już pisze na to Dąbie szedł ... :) Hmmm, zaczynam odczuwać, że popełniłem błąd ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Wypadki IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 17:43 dobrze stodwójce, dobrze!! ;-))) wyklepali? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Wypadki 30.10.02, 18:52 Gość portalu: mtq napisał(a): > dobrze stodwójce, dobrze!! ;-))) wyklepali? A co mieli klepać? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Wypadki 01.11.02, 17:17 no kanty w 102 przecież to nie mogło się nie rozsypać! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Wypadki 01.11.02, 17:55 mtq napisał: > no kanty w 102 przecież to nie mogło się nie rozsypać! ;-) Wybacz, ale dalej nie wiem, o co Ci chodzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Wypadki 01.11.02, 19:38 mtq napisał: > :-))) Tu się nie ma z czego śmiać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Tramwaj na wstecznym IP: *.um.krakow.pl 30.10.02, 14:38 Też mi się zdażyło 1 na skrzyżowaniu Ditela/Starwowiślna, zabardzo rozpędził się za 13 i zpomniał zmienić zwrotnicy w efekcji czego zaejchał na nie ten tor, później wycofał i pojechał już prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rettr Re: Tramwaj na wstecznym IP: 80.48.253.* 06.11.02, 21:34 mikolaj7 napisał: > full wypas ( ;-) ), pierwszy raz jechalem tramwajem, ktory > sie cofal, myslalem, ze on sa jak motocykle - bez > wstecznego . . . Zgadzam się w zupeności. Odpowiedz Link Zgłoś