Dodaj do ulubionych

mpk ...jeden za drugim ..a później nic

IP: *.wmgalicja.krakow.pl 30.10.02, 00:54
dlaczego autobusy których trasa pokrywa się w znacznym stopniu bardzo często
kursują jeden po drugim a potem długo nic nie ma w danym kierunku?. mieszkam
na os górka narodowa gdzie ten problem jest szczególnie widoczny. Autobusy
podmiejskie (dwósetki)jeżdzące Al. 29-listop. bardzo często kursują w
odstępach 1-2 min. a póżniej przez 40 min. nic (zwłaszcza jest to uciążliwe
w soboty i w niedziele). Podobnie jest z nowymi liniami 287 i177 których
czasy odjazdów są zbliżone do pozostałych.
Podobnie jest z liniami 138 i 172 (zwłaszcza rozkłady sobotnio niedz.
kursy co 30 min w tym róznica 3min!!!) które w znacznej częsci trasy
pokrywają sie (od mackiewicza do wiślickiej).
Mpk powinno przeanalizować rozkłady jazdy autobusów i tramwajów jeżdzącymi
określonymi arteriami aby autobusy nie jeździły "jeden za drugim".Zwłaszcza
odnosi się to do bocznych mniejszych ulic obsługiwanych tylko przez 2-3
linie.
napiszcie jeżeli zauważyliście podobny problem w innej części Krakowa, i
bardzo wam to dokucza...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Locutus Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 30.10.02, 02:32
      Mnie to też wkurza!
      • Gość: Clint Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: Odrzanska4:* 30.10.02, 08:08
        Bardzo czeste zjawisko na Rondzie Grunwaldzkim w kierunku Łagiewniki i Aleje.
        Tramwaje czesto podjezdzaja stadkiem mieszajac sie jeszcze z autobusami
        114,124,128.
        • pavlack Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic 30.10.02, 13:49
          Gość portalu: Clint napisał(a):

> Bardzo czeste zjawisko na Rondzie Grunwaldzkim w kierunku Łagiewniki i Aleje.
          > Tramwaje czesto podjezdzaja stadkiem mieszajac sie jeszcze z autobusami
          > 114,124,128.

Ja podam chociażby 129 i 142 na odcinku Czyżyny PKS - Dobrego Pasterza.
          Rada jedna - dostosować rozkłady. Z drugiej strony nie da się tak zrobić, żeby
          na każdym przystanku linie były w różnych odstępach. Zmienisz na jednym -
          musisz zmienić rozkład innej linii na drugim.
          To jest reakcja łańcuchowa i w niektórych przypadkach można rozpieprzyć cały
          rozkład.
          • Gość: havi Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.wmgalicja.krakow.pl 30.10.02, 23:33
            wiem że sie nieda tak poprzestawiać rozkł.jazdy aby było idealnie, ale chodzi
            mi o to aby analizować dłuższe odcinki tras po których jeżdzą 2-3 linie, aby
            ludzie mając do dyspozycji małą liczbę lini mieli komfort krótkiego
            oczekiwania na 1 zdwóch czy trzech autobusów. 129 i 142 to tez bardzo dobry
            przykład bo jadą one od ul.powstańców do nowego carrefoura razem (ok.4km.)
            uciązliwe jest to w niedz. gdy oba jeźdzą rzadko. Ale możliwość kombinowania
            rozładem daje tam pętla 129 z której odjazdy można tak ustawić aby nstępowały
            równo w połowie pomiędzy kursami 142, a dalej od ul.powstańców,Lublańskiej
            jest to nieistotne bo tamtędy przejeżdza jeszcze 5 innych linii.
          • Gość: Yzb Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 03.11.02, 13:57
            Tak samo rownoczesnie odjezdzaja 204, 502 i 444 z przyst. Prokocim CPN, bardzo
            czesto 174 i 204 jada Nowosadecka razem z jakims tramwajem (szczegolnie
            uciazliwe wieczorami i w weekendy), juz nie mowiac o tym, ze w kierunku
            Kurdwanowa 6 i 24 w szczycie przewaznie jada razem. Podobnie 163+174.
            A ostatnio widzialem taki obrazek: na przystanek Kurdwanow petla w kier. petli
            autobusowej wjechal 174, a na nastepnych swiatlach razem: 204, HIT, 184 i 179
            (ten ostatni stal oczywiscie na srodku skrzyzowania). Dobrze ze wszystkie byly
            krotkie... Aha, prawy pas Beskidzkiej powinien byc prosto dla autobusow.

pavlack napisał:

> Rada jedna - dostosować rozkłady. Z drugiej strony nie da się tak zrobić,
            żeby
            > na każdym przystanku linie były w różnych odstępach. Zmienisz na jednym -
            > musisz zmienić rozkład innej linii na drugim.
            > To jest reakcja łańcuchowa i w niektórych przypadkach można rozpieprzyć cały
            > rozkład.
            • gregry Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic 03.11.02, 14:14
              A ja podam przykład 128, 152, 428, 125 do ronda mogilskiego z dobrego pasterza.
              Wszystkie jadą o jednym czasie a pożniej przez 15 minut nie ma niczego.

Bywajcie zdrowi.
              • Gość: aa Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 15:54
                Tak samo spod CA HTS wyjeżdża 139 do Bronowice Mleczarnia a zaraz za nim 172
                do... Bronowice Mlewczarnia i na dodatek aż do przystnku Okulickiego czyli
                przez całą Hutę jadą jako duecik.
                • Gość: Yzb Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 03.11.02, 16:56
                  Gość portalu: aa napisał(a):

> Tak samo spod CA HTS wyjeżdża 139 do Bronowice Mleczarnia a zaraz za nim 172
                  > do... Bronowice Mlewczarnia i na dodatek aż do przystnku Okulickiego czyli
                  > przez całą Hutę jadą jako duecik.

Fajny jest tez efekt korkow do Ronda Kotlarskiego w kierunku Pradnika. Kiedys
                  stalem sobie na Rondzie Strzelcow i patrzylem jak w ciagu CZTERECH minut
                  przejechaly CZTERY 184 z Lublanskiej w Pasterza. BTW, skoro w kierunku miasta
                  wszystko zatrzymuje sie na tym rondzie 2 razy - przed rondem na Pasterza i za
                  rondem na Lublanskiej, to czemu 139 i 439 nie zatrzymuja sie razem ze 184 za
                  rondem na Pasterza. I czemu nie zatrzymuja sie tez pod Majorem?
                  • kuba203 Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic 03.11.02, 17:52
                    Gość portalu: Yzb napisał(a):

> BTW, skoro w kierunku miasta
                    > wszystko zatrzymuje sie na tym rondzie 2 razy - przed rondem na Pasterza i za
                    > rondem na Lublanskiej, to czemu 139 i 439 nie zatrzymuja sie razem ze 184 za
                    > rondem na Pasterza. I czemu nie zatrzymuja sie tez pod Majorem?

Imho wszystkie linie powinny się zatrzymywać tylko raz, czyli zlikwidować
                    należy przystanek przed wjazdem na rondo od strony Parku Wodnego.
                    • Gość: mouset Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.cm-uj.krakow.pl 07.11.02, 10:47
                      Nie zgadzam sie! zlikwidować trzeba ten drugi bo ze 184 i 267 to wielkich
                      korzyści nie ma, a poza tym co wtedy byłoby ze 139?
                      • Gość: Yzb Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 07.11.02, 14:22
                        Gość portalu: mouset napisał(a):

> Nie zgadzam sie! zlikwidować trzeba ten drugi bo ze 184 i 267 to wielkich
                        > korzyści nie ma, a poza tym co wtedy byłoby ze 139?

No 139 i 439 (albo lepiej przedluzone 114) zatrzymywalyby sie tam gdzie teraz
                        184 i potem rowniez przy Majorze.
                        • Gość: mouset Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 08.12.02, 00:15
                          Gdzie przy Majorze?
                          • yzb Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic 08.12.02, 00:39

> Gdzie przy Majorze?

Nie wiem gdzie, obojetne, cos tam mozna zrobic. Byle nie objezdzaly go dookola.
                            W przeciwna strone przystanek tak jak kiedys chyba 267 mial, czy 184, nie
                            pamietam co to bylo, w kazdym razie zwyczajnie byl slupek vis a vis majora.
    • Gość: mouset Havi odezwij się IP: *.cm-uj.krakow.pl 05.11.02, 12:59
      Czy mam rozumiec że mieszkasz na kuźnicy kołłątajowskiej lub ks. Meiera? Jeśli
      tak to odpisz na forum , jesteśmy sasiadami ja we wspomnianej p. Ciebie sprawie
      stad wiejskich autobusów 2*7 napisałem stertę pism i maili niestety MPK struga
      głupa, ale jeżeli zewrzemy szeregi to moze coś trafi do tych tumanesców.
      • Gość: havi Re: HI mouset!!! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.11.02, 15:00

> Czy mam rozumiec że mieszkasz na kuźnicy kołłątajowskiej lub ks. Meiera?
        Jeśli
        > tak to odpisz na forum , jesteśmy sasiadami ja we wspomnianej p. Ciebie
        sprawie
        >
        > stad wiejskich autobusów 2*7 napisałem stertę pism i maili niestety MPK
        struga
        > głupa, ale jeżeli zewrzemy szeregi to moze coś trafi do tych tumanesców.
        hejka jestem z kk właśnie. Jak tu do nich trafić, myślisz że oni posłuchają
        dwóch zapaleńców?? pewnie trzeba byłoby zebrać przynajmniej połowę podpisów
        mieszkańców z naszego rejonu i nie wiem czy to coś da, choć 185 i 177
        utworzono po interwencji kogoś z którejś spółdzielni (podobno ma wtyki). A
        taka koordynacja roskładu jazdy w sumie nic nie kosztuje (niech wreszcie
        ruszą dupę ci tam na brożka i wezmą się do pracy bo takich przykładów w
        krakowie są pewnie setki).
        • Gość: mouset Re: HI mouset!!! IP: *.cm-uj.krakow.pl 06.11.02, 12:10
          Yeah! W którym bloku na KK mieszkasz? Ja w 6-ym, co do zrobienia 177/477 to
          było giga przedsięwzięcie. Wujek ze ZDiK dzięki nam dowiedział się że
          korzystamy z takich udogodnień jak poczta, Billa, bank, szkoła na Mackiewicza
          co wpłynęło błyskawicznie na decyzję o uruchomieniu. Bardzo naszego osiedla nie
          lubi p. Szałkowski z MPK jest on Głównym specjalistą d/s komunikacji i
          powiedział mi kiedyś że jak nie podobaja mi się 2*7-ki to mogę nie jeździc
          nimi , jakież to proste prawda? O(statnio doszdłem do wniosku ze chyba szybciej
          dogadamy się z Zielonkami, ale na mój mail nie odpowiadają od 4 tygodni. O
          kulisach uruchomienia kuriozum 287 pisałem w wątku "Wójcie, kumie..." ok 5
          paxdziernika tam znajdziesz szczegóły batalii z Marszowcem. Pozdrawiam!
          • pavlack Re: HI mouset!!! 06.11.02, 22:01
            Wątek jedzie do góry
          • Gość: havi Re: HI mouset!!! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 08.11.02, 23:07

> Yeah! W którym bloku na KK mieszkasz? Ja w 6-ym, co do zrobienia 177/477 to
            > było giga przedsięwzięcie. Wujek ze ZDiK dzięki nam dowiedział się że
            > korzystamy z takich udogodnień jak poczta, Billa, bank, szkoła na
            Mackiewicza
            > co wpłynęło błyskawicznie na decyzję o uruchomieniu.
            Bardzo naszego osiedla nie
            >
            > lubi p. Szałkowski z MPK jest on Głównym specjalistą d/s komunikacji i
            > powiedział mi kiedyś że jak nie podobaja mi się 2*7-ki to mogę nie jeździc
            > nimi , jakież to proste prawda? O(statnio doszdłem do wniosku ze chyba
            szybciej
            >
            > dogadamy się z Zielonkami, ale na mój mail nie odpowiadają od 4 tygodni. O
            > kulisach uruchomienia kuriozum 287 pisałem w wątku "Wójcie, kumie..." ok 5
            > paxdziernika tam znajdziesz szczegóły batalii z Marszowcem. Pozdrawiam!
            dzięki za info!!! ja jestem z15 ciekawe dlaczego wójt zielonek załatwił
            autobus i to jeżdżący dość często jak na 2** a my mieszkańcy Krakowa mamy jego
            namiastkę w postaci 177 i477, mpk powinno odwrócić w tej sytuacji rozkłady
            tzn.rozkład 287 zamienić ze 177/477(porównaj rozkłady jazdy z innymi 2**) jako
            że większość pasażerów pochodzi z naszego osiedla idalej 287 często jeździ
            puste-po co? ...ale wójt ma pewnie inne zdanie...
            • Gość: Yzb Re: HI mouset!!! IP: *.ksk.net.pl / 192.168.3.* 09.11.02, 01:00
              Gość portalu: havi napisał(a):

> dzięki za info!!! ja jestem z15 ciekawe dlaczego wójt zielonek załatwił
              > autobus i to jeżdżący dość często jak na 2** a my mieszkańcy Krakowa mamy
              jego
              > namiastkę w postaci 177 i477, mpk powinno odwrócić w tej sytuacji rozkłady
              > tzn.rozkład 287 zamienić ze 177/477(porównaj rozkłady jazdy z innymi 2**)
              jako
              > że większość pasażerów pochodzi z naszego osiedla idalej 287 często jeździ
              > puste-po co? ...ale wójt ma pewnie inne zdanie...

Wojt placi. MPK ma gdzies to, skad ludzie jezdza. Wojt placi, to zrobia linie
              nawet jakby miala przez Wieliczke na Kleparz jechac. Ja w ogole nie rozumiem,
              ze ten wojt zaplacil za przejazd przez Kuznicy, lepiej cieszcie sie, ze to
              zrobil.
              • Gość: havi Re: HI mouset!!! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 09.11.02, 11:10
                Gość portalu: Yzb napisał(a):

> Gość portalu: havi napisał(a):
                >
                > > dzięki za info!!! ja jestem z15 ciekawe dlaczego wójt zielonek załatwił
                > > autobus i to jeżdżący dość często jak na 2** a my mieszkańcy Krakowa mamy
                > jego
                > > namiastkę w postaci 177 i477, mpk powinno odwrócić w tej sytuacji rozkłady
                >
                > > tzn.rozkład 287 zamienić ze 177/477(porównaj rozkłady jazdy z innymi 2**)
                > jako
                > > że większość pasażerów pochodzi z naszego osiedla idalej 287 często jeździ
                >
                > > puste-po co? ...ale wójt ma pewnie inne zdanie...
                >
                > Wojt placi. MPK ma gdzies to, skad ludzie jezdza. Wojt placi, to zrobia
                linie
                > nawet jakby miala przez Wieliczke na Kleparz jechac. Ja w ogole nie
                rozumiem,
                > ze ten wojt zaplacil za przejazd przez Kuznicy, lepiej cieszcie sie, ze to
                > zrobil.
                Wójt płaci tylko za to że linia dociera do jego gminy.
                ale nie wiem czy wójt może decydować którędy biegnie linia przez kraków,
                pewnie nie skoro MPK zmieniła przebieg tej linii w obrębie krakowa na wniosek
                mieszkańców. Co do rozkładu jazdy, nie powinno się zgadzać na stadny.O co cały
                czas od początku mi chodzi!!!
                Wali mnie dokąd (napółnoc) jeźdżą te wszystkie autobusy(oprócz do kleparza
                przydałaby się linia do N.H.), ważne aby jeździły w miarę równomiernie!. Może
                kiedyś za jakieś 20lat kiedy łąki górki N. będą pokryte osiedlami,29-ta będzie
                dwupasmowa,porządne skrzyżowanie z sygnalizacją 29-ta-ks.Meiera-KK.oraz 29-tej
                z Siewną(teraz przejscie na drugą stronę w szczycie graniczy z cudem), a przez
                3-cią górę będzie biegła północna obwodnica autostradowa(z pasternika przez
                N.H. do niepołomic idalej do 4-rki ) to może wtedy wybudują nam jakąś pętlę
                (pewnie gdzieś koło węzła autostradowego) i dopiero wtedy będziemy mieć
                normalne autobusy kursujące co 10-15 min.
                ...a na razie, prowizorka...
                p.s. wcześniej mieszkałem na kurdwanowie tam była podobna sytuacja dopuki
                stały 4 wieżowce w okolicy market punktu to były dwie linie 124 i 174 ateraz
                kiedy jest to wielkie osiedle mają nawet tramwaj (urodzony w wielkich bólach).
                • yzb Re: HI mouset!!! 09.11.02, 11:27

> Wójt płaci tylko za to że linia dociera do jego gminy.
                  > ale nie wiem czy wójt może decydować którędy biegnie linia przez kraków,
                  > pewnie nie skoro MPK zmieniła przebieg tej linii w obrębie krakowa na
                  wniosek
                  > mieszkańców.

Zmienila jak to jeszcze byla linia miejska 185. Potem wojt zdecydowal sie
                  zaplacic za 287 i zrobienie niektorych kursow na skroty.

> Co do rozkładu jazdy, nie powinno się zgadzać na stadny.O co cały
                  > czas od początku mi chodzi!!!
                  > Wali mnie dokąd (napółnoc) jeźdżą te wszystkie autobusy(oprócz do kleparza
                  > przydałaby się linia do N.H.), ważne aby jeździły w miarę równomiernie!.

Ten problem wystepuje totalnie wszedzie.

> Może
                  > kiedyś za jakieś 20lat kiedy łąki górki N. będą pokryte osiedlami,29-ta
                  będzie
                  > dwupasmowa,porządne skrzyżowanie z sygnalizacją 29-ta-ks.Meiera-KK.oraz 29-
                  tej
                  > z Siewną(teraz przejscie na drugą stronę w szczycie graniczy z cudem), a
                  przez
                  > 3-cią górę będzie biegła północna obwodnica autostradowa(z pasternika przez
                  > N.H. do niepołomic idalej do 4-rki ) to może wtedy wybudują nam jakąś pętlę
                  > (pewnie gdzieś koło węzła autostradowego) i dopiero wtedy będziemy mieć
                  > normalne autobusy kursujące co 10-15 min.
                  > ...a na razie, prowizorka...

Na razie podobno maja wybudowac kawalek obwodnicy - od Pasternika do
                  Jasnogorskiej :)
                  A petla przy Banacha chyba ma byc w przyszlym roku. Wtedy powinni tez zrobic
                  swiatla przy Siewnej i wydluzyc 164, ale czy tak zrobia to nie wiadomo. Poza
                  tym chyba lepiej by wam bylo, zeby cos jechalo tam przez cala Kuznicy...

> p.s. wcześniej mieszkałem na kurdwanowie tam była podobna sytuacja dopuki
                  > stały 4 wieżowce w okolicy market punktu to były dwie linie 124 i 174 ateraz
                  > kiedy jest to wielkie osiedle mają nawet tramwaj (urodzony w wielkich
                  bólach).

Tramwaj moze jezdzi czesto, ale w szczycie jest troche ciezko do niego wsiasc.
                  W pierwszym dniu opadow sniegu jezdzi co pol godziny albo w ogole bo nie moze
                  wyjechac Nowosadecka do gory.
                  • Gość: havi Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.wmgalicja.krakow.pl 11.11.02, 10:56
                    przydałaby się linia do N.H.), ważne aby jeździły w miarę równomiernie!.
                    >
                    > Ten problem wystepuje totalnie wszedzie.
                    wiem ale mi chodzi o optymalizację rozkładów na bocznych trasach tam gdzie
                    kursują2-3 linie! (bo na głównych typu aleje, mogilska,wielicka, to po
                    pierwsze byłoby trudne, po drugie jeździ tamtędy tyle autobusów że czas
                    oczekiwania na jakikolwiek jest stosunkowo niedługi)dopiero problem powstaje
                    gdy już dojedziemy do punktu przesiadkowego "w bok" i wtedy okazuje się że
                    autobus lini"a",niedawno odjechał lini"b" był 5min wcześniej a następny
                    dopiero za40 min. skoro buduje się układ komunikacji oparty na "dworcach"
                    przesiadkowych(kleparz, rondo grunw.,cahts,b.fałęcki)i liniach magistralnych
                    to rozkłady też powinny być zbudowane pod ten system.
                    >
                    > > Może
                    > > kiedyś za jakieś 20lat kiedy łąki górki N. będą pokryte osiedlami,29-ta
                    > będzie
                    > > dwupasmowa,porządne skrzyżowanie z sygnalizacją 29-ta-ks.Meiera-KK.oraz 29
                    > -
                    > tej
                    > > z Siewną(teraz przejscie na drugą stronę w szczycie graniczy z cudem), a
                    > przez
                    > > 3-cią górę będzie biegła północna obwodnica autostradowa(z pasternika prze
                    > z
                    > > N.H. do niepołomic idalej do 4-rki ) to może wtedy wybudują nam jakąś pętl
                    > ę
                    > > (pewnie gdzieś koło węzła autostradowego) i dopiero wtedy będziemy mieć
                    > > normalne autobusy kursujące co 10-15 min.
                    > > ...a na razie, prowizorka...
                    >
                    > Na razie podobno maja wybudowac kawalek obwodnicy - od Pasternika do
                    > Jasnogorskiej :)
                    > A petla przy Banacha chyba ma byc w przyszlym roku. Wtedy powinni tez zrobic
                    > swiatla przy Siewnej i wydluzyc 164, ale czy tak zrobia to nie wiadomo. Poza
                    > tym chyba lepiej by wam bylo, zeby cos jechalo tam przez cala Kuznicy...
                    W sumie wystarczające byłoby to 164 przez 29-tą do banacha, na przebudowę i
                    poszrzenie KK nie ma co liczyć-to jest droga osiedlowa.
                    >
                    > > p.s. wcześniej mieszkałem na kurdwanowie tam była podobna sytuacja dopuki
                    > > stały 4 wieżowce w okolicy market punktu to były dwie linie 124 i 174 ater
                    > az
                    > > kiedy jest to wielkie osiedle mają nawet tramwaj (urodzony w wielkich
                    > bólach).
                    >
                    > Tramwaj moze jezdzi czesto, ale w szczycie jest troche ciezko do niego
                    wsiasc.
                    > W pierwszym dniu opadow sniegu jezdzi co pol godziny albo w ogole bo nie
                    moze
                    > wyjechac Nowosadecka do gory.
                    (ciekawe, a tego to nie wiedziałem) :)
                    • yzb Re: górka N. story!!! c.d. 11.11.02, 12:12

> przydałaby się linia do N.H.), ważne aby jeździły w miarę równomiernie!.
                      > >
                      > > Ten problem wystepuje totalnie wszedzie.
                      > wiem ale mi chodzi o optymalizację rozkładów na bocznych trasach tam gdzie
                      > kursują2-3 linie! (bo na głównych typu aleje, mogilska,wielicka, to po
                      > pierwsze byłoby trudne, po drugie jeździ tamtędy tyle autobusów że czas
                      > oczekiwania na jakikolwiek jest stosunkowo niedługi)dopiero problem powstaje
                      > gdy już dojedziemy do punktu przesiadkowego "w bok" i wtedy okazuje się że
                      > autobus lini"a",niedawno odjechał lini"b" był 5min wcześniej a następny
                      > dopiero za40 min. skoro buduje się układ komunikacji oparty na "dworcach"
                      > przesiadkowych(kleparz, rondo grunw.,cahts,b.fałęcki)i liniach magistralnych
                      > to rozkłady też powinny być zbudowane pod ten system.

No to ja popieram. Nie mowie o Alejach, tylko np. o Rzace (502+444+204
                      rownoczesnie), Kurdwanowie (174+204+ktorys tramwaj rownoczesnie), Libertow
                      (165+245+275 rownoczesnie) itd.

> W sumie wystarczające byłoby to 164 przez 29-tą do banacha, na przebudowę i
                      > poszrzenie KK nie ma co liczyć-to jest droga osiedlowa.

No to do przedluzenia 164 przeszkod nie ma poza "chwilowym" brakiem petli i
                      sygnalizacji przy Siewnej :)
                      A nie przydalby sie wam jakis melon przez cala ulice? Tam w koncu ze srodka
                      np. do 29 jest kawalek.

> > Tramwaj moze jezdzi czesto, ale w szczycie jest troche ciezko do niego
                      > wsiasc.
                      > > W pierwszym dniu opadow sniegu jezdzi co pol godziny albo w ogole bo nie
                      > moze
                      > > wyjechac Nowosadecka do gory.
                      > (ciekawe, a tego to nie wiedziałem) :)

A co, jak mieszkales to autobusy po Luzyckiej wyjezdzaly w zimie do gory? :)
                      Bo teraz jakos tez nie :( Pamietam jak kilka lat temu, przed wybudowaniem
                      tramwaju chcialem w zimie dojechac pod Hale. 40 minut czekania na 184 pod
                      Wodnikiem i 40 minut z powrotem pod Hala :(((
                      • Gość: tomekw74 Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 11.11.02, 12:21
                        Coś jednak Siewną powinno jeździć. Mieszka tam sporo ludzi (Zawodzie i
                        okolice). W wypadku, gdy 164 jedzie 29-tą do pętli przy Banacha, może by tak
                        puścić 114 29-tą od skrzyżowania z Opolskią dalej prosto, po czym skręt w lewo
                        na Siewną i dalej już tak jak dziś (choć irytują mnie te jej zakrętasy na
                        Prądniku Białym). Oczywiście wariant do wdrożenia po przebudowie skrzyżowania
                        Siewna/29-ta, no i oczywiście po wstawieniu tam świateł.
                        • Gość: havi Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.wmgalicja.krakow.pl 11.11.02, 12:31
                          Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> Coś jednak Siewną powinno jeździć. Mieszka tam sporo ludzi (Zawodzie i
                          > okolice). W wypadku, gdy 164 jedzie 29-tą do pętli przy Banacha, może by
                          tak
                          > puścić 114 29-tą od skrzyżowania z Opolskią dalej prosto, po czym skręt w
                          lewo
                          > na Siewną i dalej już tak jak dziś (choć irytują mnie te jej zakrętasy na
                          > Prądniku Białym). Oczywiście wariant do wdrożenia po przebudowie
                          skrzyżowania
                          > Siewna/29-ta, no i oczywiście po wstawieniu tam świateł.
                          nie jestem za zabraniem 164 z siewnej mogłaby ona jeżdzić dalej jak teraz
                          tylko nie skręcać w bociana tylko prosto do 29-tej i do banacha.
                          Aze 114 to ciekawa propozycja.
                          • yzb Re: górka N. story!!! c.d. 11.11.02, 12:41
                            164 wystarczy po zrobieniu petli i swiatel. 114 jezdzi juz tak dookola, ze
                            dalej sie nie da.
                            • Gość: tomekw74 Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 11.11.02, 13:39
                              W sumie racja. Pomyślałem sobie przed chwilą, że gdybym chciał jechać do
                              centrum powiedzmy z przystanku Pachońskiego/Zielińska, to za nic nie wsiadłbym
                              do 114, wiedząc, że jedzie takim zadupiem (Siewna, 29-ta). o raz. A dwa:
                              lewoskręt z 29-tej w Siewna jest problemem. Po zrobieniu świateł też nim chyba
                              bedzie z prostego powodu: nie ma gdzie zrobić pasu do skrętu w lewo z powodu
                              wiaduktu (nieczynnej zresztą) północnej obwodnicy kolejowej. Więc chyba pomysł
                              wycofam, ale 164 tak. Ta pętla na Bociana jest zresztą trochę śmieszna, czyż
                              nie?
                              • yzb Re: górka N. story!!! c.d. 11.11.02, 14:38

> W sumie racja. Pomyślałem sobie przed chwilą, że gdybym chciał jechać do
                                > centrum powiedzmy z przystanku Pachońskiego/Zielińska, to za nic nie
                                wsiadłbym
                                > do 114, wiedząc, że jedzie takim zadupiem (Siewna, 29-ta). o raz. A dwa:
                                > lewoskręt z 29-tej w Siewna jest problemem. Po zrobieniu świateł też nim
                                chyba
                                > bedzie z prostego powodu: nie ma gdzie zrobić pasu do skrętu w lewo z powodu
                                > wiaduktu (nieczynnej zresztą) północnej obwodnicy kolejowej. Więc chyba
                                pomysł
                                > wycofam, ale 164 tak. Ta pętla na Bociana jest zresztą trochę śmieszna,
                                czyż
                                > nie?

Hmm... wydaje mi sie ze dodatkowy pas sie tam zmiesci. Tyle ze musialoby
                                zostac minimum metrowe asfaltowe pobocze dla rowerow, tak jak jest na
                                genialnej pod tym wzgledem szosie olkuskiej w niektorych wsiach - jezdnia,
                                metr pobocza, chodnik. Oby wszystkie drogi byly tak budowane.
                              • Gość: ADAŚ 114, 154, 164 IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 16:36
                                A możeby zrobić tak z tymi liniami:

Koncpecja nr 1

164 - od Piasków do Górki Narodowej tak jak jest teraz a następnie
                                do "dwudziestej dziewiątej" i do tej nowej pętli (fakt światła przy Siewnej być
                                muszą, ale podobno i tak mają je budować.
                                114 - od Opolskiej dalej prosto i do Prądnika Białego (tam gdzie kończy 144
                                oraz 444)
                                154 od Prądnika Białego tak jak teraz 114 w kierunku Billi a potem do Górki
                                Narodowej.

Koncepcja nr 2

164 - tak jak obecnie
                                154 - patrz koncepcja nr 1 (do Górki Narodowej)
                                114 - od Kleparza "29-tą" cały czas prosto do tej nowej pętli przy Kuźnicy.
                            • Gość: havi Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.wmgalicja.krakow.pl 11.11.02, 16:00
                              yzb napisał:

> 164 wystarczy po zrobieniu petli i swiatel. 114 jezdzi juz tak dookola, ze
                              > dalej sie nie da.
                              masz racje, to przegięcie a i tak 114 i 164 spotykają sie na kleparzu.

Przydałaby się wtedy chociaż jakaś bezpośrednia linia do huty...może 142 z
                              prądnika przez powstancow do banacha?(itak od oś oświecenia jeździ prawie
                              pusty to chociaż mieszkańcy górki dodaliby mu sensu istnienia...)
                              • Gość: tomekw74 Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 11.11.02, 16:34

> yzb napisał:
                                >
                                > > 164 wystarczy po zrobieniu petli i swiatel. 114 jezdzi juz tak dookola, ze
                                >
                                > > dalej sie nie da.
                                > masz racje, to przegięcie a i tak 114 i 164 spotykają sie na kleparzu.
                                >
                                > Przydałaby się wtedy chociaż jakaś bezpośrednia linia do huty...może 142 z
                                > prądnika przez powstancow do banacha?(itak od oś oświecenia jeździ prawie
                                > pusty to chociaż mieszkańcy górki dodaliby mu sensu istnienia...)

To znaczy dokładnie jak? Pachońskiego-Siewna-29-ta-Powstańców-Piasta
                                Kołodzieja? A któż by tym jeździł?
                                • yzb Re: górka N. story!!! c.d. 11.11.02, 16:40

> To znaczy dokładnie jak? Pachońskiego-Siewna-29-ta-Powstańców-Piasta
                                  > Kołodzieja? A któż by tym jeździł?

Chyba z nowej petli przy Banacha przez Powstancow - Strzelcow - tak jak teraz.
                                  Moznaby np. co drugi kurs 142 puscic tak, a co drugim wzmocnic Pilotow do
                                  Ronda Mogilskiego np.
                                  • Gość: tomekw74 Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 11.11.02, 17:35
                                    Najpierw sprostowanie: oczywiście skrzyżowanie 29-ta Siewna jest tuż za
                                    wiaduktem, ale nie owej północnej obwodnicy, tylko najzwyklejszej czynnej linii
                                    na Kielce. Przepraszam. Ten drugi wiadukt jest troszkę dalej. Niemniej nadal
                                    uważam, że nie ma tam miejsca na pas do lewoskrętu.
                                    A teraz kwestia 142 - no tak, to jasne. Znowu miałem jakies przyćmienie
                                    umysłu. Niemniej jednak linia ta ma strrrasznie pokręconą trasę i teraz
                                    jeszcze ten jeden zawijas... Póki co, i tak nie ma sensu na razie puszczać
                                    stamtąd (tzn z nowych osiedli w rejonie ks.Meiera, Banacha) czegoś ekstra do
                                    Huty. Sądzę, że mieszkańcy tych osiedli mają swoje samochody (bloki
                                    okazałe...) i nie będą korzystać z MPK. Do centrum - a, to co innego. Tyle
                                    knajpek, człowiek nie wielbłąd itd., a po co wieczorem zamawiać drogą taksówkę,
                                    gdy mozna skorzystać z luksusowego biało-niebieskiego krążownika szos z
                                    zajezdni np. w Bieńczycach?
                      • Gość: havi Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.wmgalicja.krakow.pl 11.11.02, 12:43
                        yzb napisał:

>
                        > > przydałaby się linia do N.H.), ważne aby jeździły w miarę równomiernie!.
                        > > >
                        > > > Ten problem wystepuje totalnie wszedzie.
                        > > wiem ale mi chodzi o optymalizację rozkładów na bocznych trasach tam gdzie
                        >
                        > > kursują2-3 linie! (bo na głównych typu aleje, mogilska,wielicka, to po
                        > > pierwsze byłoby trudne, po drugie jeździ tamtędy tyle autobusów że czas
                        > > oczekiwania na jakikolwiek jest stosunkowo niedługi)dopiero problem powsta
                        > je
                        > > gdy już dojedziemy do punktu przesiadkowego "w bok" i wtedy okazuje się że
                        >
                        > > autobus lini"a",niedawno odjechał lini"b" był 5min wcześniej a następny
                        > > dopiero za40 min. skoro buduje się układ komunikacji oparty na "dworcach"
                        > > przesiadkowych(kleparz, rondo grunw.,cahts,b.fałęcki)i liniach magistralny
                        > ch
                        > > to rozkłady też powinny być zbudowane pod ten system.
                        >
                        > No to ja popieram. Nie mowie o Alejach, tylko np. o Rzace (502+444+204
                        > rownoczesnie), Kurdwanowie (174+204+ktorys tramwaj rownoczesnie), Libertow
                        > (165+245+275 rownoczesnie) itd.
                        widzę ze stada są domeną mpk ale trzeba je rozgonić!(tylko jak je zmusić do
                        tego?)
                        >
                        > > W sumie wystarczające byłoby to 164 przez 29-tą do banacha, na przebudowę
                        > i
                        > > poszrzenie KK nie ma co liczyć-to jest droga osiedlowa.
                        >
                        > No to do przedluzenia 164 przeszkod nie ma poza "chwilowym" brakiem petli i
                        > sygnalizacji przy Siewnej :)
                        > A nie przydalby sie wam jakis melon przez cala ulice? Tam w koncu ze srodka
                        > np. do 29 jest kawalek.
                        wystarczyłoby 177 z co godzinnym rozkładem.
                        >
                        > > > Tramwaj moze jezdzi czesto, ale w szczycie jest troche ciezko do nieg
                        > o
                        > > wsiasc.
                        > > > W pierwszym dniu opadow sniegu jezdzi co pol godziny albo w ogole bo
                        > nie
                        > > moze
                        > > > wyjechac Nowosadecka do gory.
                        > > (ciekawe, a tego to nie wiedziałem) :)
                        >
                        > A co, jak mieszkales to autobusy po Luzyckiej wyjezdzaly w zimie do gory? :)
                        > Bo teraz jakos tez nie :( Pamietam jak kilka lat temu, przed wybudowaniem
                        > tramwaju chcialem w zimie dojechac pod Hale. 40 minut czekania na 184 pod
                        > Wodnikiem i 40 minut z powrotem pod Hala :(((
                        nie wiedzałem że tramwaje mogą mieć podobne problemy (po wzniesieniach na
                        wielickiej obok hita zapieprzają jak dzikie).Na łużyckiej to była masakra
                        (kiedyś jechałem 184 do centrum i właśnie jadąc łużycką autobus nie mógł
                        wychamować na ślizgawce i wpieprzyliśmy się w ogrodzenie na łuku drogi...)
                        z podjazdami też były jaja (pełne obroty silnika, autobus stoi w miejscu albo
                        się powoli posuwa-wyjedzie czy nie...)
                        • yzb Re: górka N. story!!! c.d. 11.11.02, 12:49

> > No to ja popieram. Nie mowie o Alejach, tylko np. o Rzace (502+444+204
                          > > rownoczesnie), Kurdwanowie (174+204+ktorys tramwaj rownoczesnie), Libertow
                          >
                          > > (165+245+275 rownoczesnie) itd.
                          > widzę ze stada są domeną mpk ale trzeba je rozgonić!(tylko jak je zmusić do
                          > tego?)

Do Libertowa jezdzi sie busami, bo jada co chwile, moze to im da troche do
                          myslenia.

> wystarczyłoby 177 z co godzinnym rozkładem.

On robi kolko ok. 30 minut, wiec moglby jezdzic nawet czesciej :)

> nie wiedzałem że tramwaje mogą mieć podobne problemy (po wzniesieniach na
                          > wielickiej obok hita zapieprzają jak dzikie).

Pod HITem to on sie moze rozpedzic. Na Nowosadeckiej nie ma gdzie. Chociaz nie
                          wiem jak rusza z petli w Prokocimiu w kier. city :)

> Na łużyckiej to była masakra
                          > (kiedyś jechałem 184 do centrum i właśnie jadąc łużycką autobus nie mógł
                          > wychamować na ślizgawce i wpieprzyliśmy się w ogrodzenie na łuku drogi...)
                          > z podjazdami też były jaja (pełne obroty silnika, autobus stoi w miejscu
                          albo
                          > się powoli posuwa-wyjedzie czy nie...)

Ta albo ludzie wysiadaja i pchaja :)
                          Pamietam ze nawet z ruszeniem ikara z przyst. Witosa pod gore byly problemy.
                        • Gość: mouset Hej Havi! IP: *.cm-uj.krakow.pl 12.11.02, 11:24
                          • Gość: mouset Re: Hej Havi! IP: *.cm-uj.krakow.pl 12.11.02, 11:30
                            Widzę że większość ludzi dostrzegła idiotyczność 114 zamienić to w pizdu z 439
                            i będą ok proporcje. A 164 na Banacha to science-fiction, jak nasz proboszcz
                            odwiedzi Cię po kolędzie to zapytaj go jakie tam są jaja z gruntami. Ksiądz też
                            smażył pismo ale mu napisali że najpierw muszą być chodniki światła itp. nie
                            oszukujmy się za skrzyżowaniem z Kuźnicy diabeł mówi dobranoc, gorszego zadupia
                            przy trasie wyjazdowej z Krakwy nie ma, a ZDiK nic sobie nie robi, zbuduje za
                            to światła na skrz. 29-ej z Powstańców bo tam doszło w 2001 do 21 stłuczek a
                            przy Kuźnicy tylko do 141 no to wiadomo gdzie dać światła, głupcy! A dzisiaj do
                            wójta kuma zadzwonię bo maila dostał ode mnie 5 października więc minęło
                            ustawowe 14 dni na odpowiedź. Pozdro!
                            • Gość: havi Re: Hej mouset!!! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 12.11.02, 14:23

> Widzę że większość ludzi dostrzegła idiotyczność 114 zamienić to w pizdu z
                              439
                              > i będą ok proporcje. A 164 na Banacha to science-fiction, jak nasz proboszcz
                              > odwiedzi Cię po kolędzie to zapytaj go jakie tam są jaja z gruntami. Ksiądz
                              też
                              >
                              > smażył pismo ale mu napisali że najpierw muszą być chodniki światła itp. nie
                              > oszukujmy się za skrzyżowaniem z Kuźnicy diabeł mówi dobranoc, gorszego
                              zadupia
                              >
                              > przy trasie wyjazdowej z Krakwy nie ma,
                              to chociaż tyle że można budować tam bloki,i za parę lat nie będzie już takie
                              zadupie
                              a ZDiK nic sobie nie robi, zbuduje za
                              > to światła na skrz. 29-ej z Powstańców bo tam doszło w 2001 do 21 stłuczek a
                              > przy Kuźnicy tylko do 141 no to wiadomo gdzie dać światła, głupcy! A dzisiaj
                              do
                              >
                              > wójta kuma zadzwonię bo maila dostał ode mnie 5 października więc minęło
                              > ustawowe 14 dni na odpowiedź. Pozdro!
                              trzeba molestować drania do skutku
                              a co do banacha to jestem absolutnie za.
                              (ale to pewnie za kilka lat kiedy ludzie z tamtych nowych osiedli zaczną
                              walczyć o autobus, i spółdxzielnie będą musiały pójśc na kompromis i wspólnie
                              z zdik wybudować tę pętlę-ewentualnie później zdik przejmie ją od spółdzielni.
                              (podobnie było u nas gdzie nasza droga dojazdowa miała służyć jako
                              docelowa "wyprostowana" KK ale jako spółdzielnia nie zgodziliśmy się).
                              • yzb Re: Hej mouset!!! 12.11.02, 15:45

> (podobnie było u nas gdzie nasza droga dojazdowa miała służyć jako
                                > docelowa "wyprostowana" KK ale jako spółdzielnia nie zgodziliśmy się).

Czy ja dobrze rozumiem, czy tym samym wykluczyliscie wjazd na KK czegos ponad
                                melon???
                                A nie mozna tej petli walnac byle gdzie w okolicy KK/Banacha, przeciez tam
                                sama trawa dookola? Jakis kawalek tej trawy musi miec normalnego wlasciciela
                                chyba?
                                • Gość: mouset Re: Hej mouset!!! IP: 149.156.14.* 13.11.02, 14:00
                                  Słusznie zrobiliście jako spółdzielnia bo prostowanie ulicy pod istniejącym już
                                  blokiem jest megaidioctwem, teraz referat gosp. komunalnej gryzie się co
                                  zrobić. Kiedyś w Krakowskiej pisali że ul Rysieicza (to ta wzdłuż torów od
                                  Billi taka nieoświetlona) ma być nową KK, śmieszne bo rysiewicza się kończy
                                  koło twojego bloku i co... zburzą Iveco? To jest właśnie planowanie po polsku,
                                  zgadza się że autobus na KK nie będzie potrzebny gdy powstanie pętla na Banacha
                                  ale tam są jaja z działkami, poza tym trwają debaty czy przy skręcie do hotelu
                                  czy może dalej za "drugą górą" .... Koszmar! pozdro! Aha tam gdzie ma być pętla
                                  jest w pyte bagno zanim je osuszą to hohoho
                                • Gość: havi Re: Hej mouset!!! IP: *.uci.agh.edu.pl / *.ia.agh.edu.pl 15.11.02, 20:41
                                  yzb napisał:

>
                                  > > (podobnie było u nas gdzie nasza droga dojazdowa miała służyć jako
                                  > > docelowa "wyprostowana" KK ale jako spółdzielnia nie zgodziliśmy się).
                                  >
                                  > Czy ja dobrze rozumiem, czy tym samym wykluczyliscie wjazd na KK czegos ponad
                                  > melon???
                                  może i tak, ale wtedy cały ruch przeniósłby się nam pod okna, a pozatym droga
                                  ta nie jest dostosowana do ruchu pow 3,5t.(miasto nie chciało się dorzucić do
                                  niej)właśnie z naszym miastem kochanym w którym chcemy mieszkać są najwiękssze
                                  problemy(U.M.)
                                  > A nie mozna tej petli walnac byle gdzie w okolicy KK/Banacha, przeciez tam
                                  > sama trawa dookola? Jakis kawalek tej trawy musi miec normalnego wlasciciela
                                  > chyba?
                                  pod trzecią górą w pobliżu planowanej autostr. miejsce byłoby idealne.Właśnie w
                                  pobliżu Banacha (dobrze by było aby miasto/mpk wcześniej wykupilo grunt aby
                                  możnabyło dostosować przyszłą zabudowę do istnienia pętli).
                                  • yzb Re: Hej mouset!!! 15.11.02, 21:36

> pod trzecią górą w pobliżu planowanej autostr. miejsce byłoby
                                    idealne.Właśnie w
                                    > pobliżu Banacha (dobrze by było aby miasto/mpk wcześniej wykupilo grunt aby
                                    > możnabyło dostosować przyszłą zabudowę do istnienia pętli).

No to skocz do UMK wyciagnij stamtad jakiegos urzedasa, zanies go na 29 i
                                    pokaz mu gdzie zrobic petle, bo inaczej to do konca swiata nie wymysla.
                                    • Gość: mouset Re: Hej mouset!!! IP: 149.156.15.* 16.11.02, 10:23
                                      Sęk w tym że to nie mpk ma dać kasę!
                                      • yzb Re: Hej mouset!!! 16.11.02, 13:29

> Sęk w tym że to nie mpk ma dać kasę!

Nie MPK tylko UMK mowie :)
                                    • Gość: havi Re: górka N. story!!! c.d. IP: *.wmgalicja.krakow.pl 18.11.02, 11:21
                                      yzb napisał:

>
                                      > > pod trzecią górą w pobliżu planowanej autostr. miejsce byłoby
                                      > idealne.Właśnie w
                                      > > pobliżu Banacha (dobrze by było aby miasto/mpk wcześniej wykupilo grunt ab
                                      > y
                                      > > możnabyło dostosować przyszłą zabudowę do istnienia pętli).
                                      >
                                      > No to skocz do UMK wyciagnij stamtad jakiegos urzedasa, zanies go na 29 i
                                      > pokaz mu gdzie zrobic petle, bo inaczej to do konca swiata nie wymysla.
                                      Chyba trzeba będzie tak zrobić,byliby dużo mądrzejsi gdyby choćby czytali
                                      nasze forum (ciekawe czy w UMK,ZiDK,MPK ktoś nas czyta?)
                                      • Gość: mouset Re: górka N. story!!! c.d. IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 13:04
                                        ZGK to nawet jest za pętlą i dałby kasę problem w tym co MPK wymyśli, bo owszem
                                        164 wydłużony sam się nasuwa, ale 70 % ludnosci naszego osiedla preferuje
                                        kierunek linii 105, do której wszyscy sie zreszta ryją
                                        • Gość: ADAŚ NIC PROSTSZEGO IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 13:21
                                          Gość portalu: mouset napisał:

ZGK to nawet jest za pętlą i dałby kasę problem w tym co MPK wymyśli, bo owszem
                                          164 wydłużony sam się nasuwa, ale 70 % ludnosci naszego osiedla preferuje
                                          kierunek linii 105, do której wszyscy sie zreszta ryją.

To niech robią tak:

114 - zamiast na Prądnik Biały Zachód, od Nowego Kleparza jedzie cały czas
                                          prosto i kończy przy nowej pętli.
                                          164 - bez zmian
                                          154 - wydłużyć od Prądnika Białego, trasą "114" do Górki Narodowej.
                                          • Gość: mouset Re: NIC PROSTSZEGO IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 24.11.02, 13:30
                                            Większość domaga się dublera 105, jakiś koleś od nas napisał nawet do dyrka MPK
                                            Żelazo coby do Kuźnicy jechało coś co 15 minut, wywołał tym wielki śmiech
    • Gość: mouset Re: mpk ...jeden za drugim ..a później nic IP: *.cm-uj.krakow.pl 25.11.02, 12:14
      czekam na odpowiedź w/s 287 z działu skargi, cierpliwości. i odezwij się
      wreszcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka