tosia_ 30.10.02, 11:40 Czy lubicie miód turecki? Co roku 1 listopada obowiązkowo go kupuję. Jest to dla mnie nieodłączny element tego święta i chyba nigdy z tego nie wyrosnę :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: miodek turecki 30.10.02, 11:42 świetne do łamania zębów, poza tym obrzydliwe ale ja jestem element napływowy, może tym się trzeba od dziecka znieczulać :( Odpowiedz Link Zgłoś
pingwin2809 Re: miodek turecki 30.10.02, 11:52 jottka napisała: > świetne do łamania zębów, poza tym obrzydliwe > Miła jottko o gustach się nie gaworzy więc twoja opinia... a propos łamania zębów - czy juz zapomiałaś ,że oprócz gryzienia jest jaszcze ssanie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: miodek turecki 30.10.02, 11:58 miły pingwinie, nie wiem, czy zauważyłeś pytanie tosi - 'czy lubicie..' tak więc twoja opinia.. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: miodek turecki 30.10.02, 11:52 jottka napisała: > świetne do łamania zębów, poza tym obrzydliwe > > ale ja jestem element napływowy, może tym się trzeba od dziecka znieczulać :( Ja co prawda jestem krakuską od urodzenia ale o miodku usłyszałam całkiem niedawno, a kupiłam go w zeszłym roku pierwszy raz. Też mogę powiedzieć, że to obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
pingwin2809 Re: miodek turecki 30.10.02, 11:58 Bo do miodka trzeba dwojga: Być dziecięciem fizycznie badz duchowo. i to krakowskim...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.67 Re: miodek turecki 30.10.02, 12:05 wiesz, do tej pory nic nie wiedziałem na ten temat, i niespecjalnie się interesowałem. ale teraz, niewątpliwie pod wpływem opinii, chyba nawet nie spróbuję tego specjału :( Na marginesie: ciekawe, co to takiego??? możesz opisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
pingwin2809 Re: miodek turecki 30.10.02, 12:16 Receptury niestety nie znam ani sposobu produkcji. Jest to taka masa jak zastygła mini lawa. Dwa rodzaje jasna i ciemnobrązowa.Prawdopodobnie ma domieszkę miodu/ natural? sztuczny?/. W środku tej zastygłej lawy znajdują się różności, przeważnie kawałki orzechów. Przy pewnej dozie szczęścia można znależć inne śmieci :)))) Nieodłącznie kojarzy się ze W.Św i tylko wtedy smakuje bosko lub upiornie/ przyjezdnym/. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.67 Re: miodek turecki 30.10.02, 12:20 dziękuję Ci za przybliżenie tematyki. Receptura oczywiście nie jest mi potrzebna - nie zamierzałem tego odtworzyć w zaciszu domowym. Twoje wyjaśnienia dały mi do myślenia. Te "różności", czy też jak to nazwałeś "śmieci" zainspirowały moją wyobraźnię... ale wnioski zachowam w głębi duszy. Sam nie kupię i nie zjem, ale szanuję gusty i smaki innych ludzi. Jak ktoś lubi, niech je. Jestem tolerancyjny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: miodek turecki 30.10.02, 12:16 Nie znasz miodku? Co roku go na straganach pod cmentarzami sprzedają. Takie słodkie niby-cukierki z miodu z różnymi dodatkami, np. orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.67 Re: miodek turecki 30.10.02, 12:22 otóż własnie nie znam... Pingwin mi przybliżył nieco tematykę. W tym roku zwrócę szczególniejszą uwagę na ofertę straganów przycmentarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
red_ford Re: miodek turecki 30.10.02, 12:30 Ja oczywiście od dziecka kosztowałem tego specyfiku, później kupowałem moim dzieciom... To juz chyba tradycja. A wiecie,że kiedyś przypadkiem na warszawskim forum zetknąłem się z takim samym tematem? I nas miodek turecki w Warszawie nazywa się "pańska skórka"... Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik74 Re: miodek turecki 30.10.02, 12:32 też jestem element napływowy, miodek próbowałam raz chyba . Ale raczej jestem ciekawa dlaczego to się tak nazywa ... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: miodek turecki 30.10.02, 12:40 kupuję miodek w głebi kraju kupują pańską skórkę może to jedyne pozytywy tego smutnego święta ?... ps. w religii katolickiej to święto jest wesołe, wspominamy wszak wszystkich świętych, dzień zaduszny przypada 2.11. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: miodek turecki 30.10.02, 15:52 Mnie smakuje, byleby w małych kawałkach był, bo pogryźć się nijak nie da, a ssać takie wielkie kanciate kamolce też trudno :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bluetab70 Re: miodek turecki 30.10.02, 16:51 jako dziecko uwielbiałam to paskudztwo, od wielu lat nie kupowałam "miodku", ale przyznam, że swoim pytaniem, Tosiu, zabiłaś mi ćwieka, i chyba w tym roku kupię, żeby się przekonać... pzdr. B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 miód turecki - skad ta nazwa? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 21:30 Zawsze zastanawiałam się dlaczego : turecki! Nadal go lubię. Ale sobie nie kupuję :( podbieram dzieciom: raz jednemu, raz drugiemu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: miód turecki - skad ta nazwa? 30.10.02, 21:34 pewnie stare skojarzenia, a chlebek turecki pamiętasz ? przylazło toto w XVII w. albo co... inaczej nie potrafię wytłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: miód turecki - skad ta nazwa? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 21:36 Chlebek turecki?...chyba nie, taki słodkawy, z rodzynkami? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: miód turecki - skad ta nazwa? 30.10.02, 21:38 TAK ! jadam go czasami i dziś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: miód turecki - skad ta nazwa? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 21:40 a gdzie go kupujesz? czy na Kazku w jakiejś piekarni? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: miód turecki - skad ta nazwa? 30.10.02, 21:42 widuję go w "dobrych piekarniach", sprawdzę jutro na wawrzyńcu... aha! będę miał do ciebie dużą prośbę, ale poza forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: miód turecki - skad ta nazwa? IP: beton:* / 192.168.1.* 30.10.02, 21:45 No problem. Jak jeszcze mi powiesz gdzie go mozna kupić...!:) Odpowiedz Link Zgłoś