Gość: Ola IP: *.chello.pl / *.chello.pl 03.11.02, 18:28 JAk powinno sie mówic na nasz krakowski strumyk? na mapie sa obydwie nazwy? pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosia_ Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 18:37 Mnie się wydaje, że do pewnego miejsca jest Prądnik, a dalej Białucha, ale odkąd, to już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 18:56 Generalnie przyjmuje się, że od granicy Krakowa jest Białucha z tego co wiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 21:56 Ale nazwać Prądnik strumykiem - to trzeba mieć dużo odwagi!!!!!!!! Toż to rzeka!!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak. Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 15:51 To już nie rzeka,to syf i kanał zrobiony z pięknej rzeczki, w której do niedawna nawet żyły pstrągi.Chamstwo i prymitywna bezmyślna dzicz ,zamieszkujaca po obu stronach tej rzeki wysypuje wprost do niej śmieci, wylewa nieczystości,gnojówę i traktuje ją jak prywatny śmietnik.Oczywiście przy zrozumieniu "Władz Krakowskich"które zajmują się "ważniejszymi" sprawami,takimi jak najdłuższe utrzymanie się przy żłobie,załatwianiem kampanii wyborczej i podwyższaniem sobie apanaży.Wszyscy,którzy tym powinni być zainteresowani z tytułu pełnionych funkcji,udają,że problem nie istnieje.Zastanawianie się w takiej sytuacji nad nazwą rzeki,a nie nad jej ochroną,uważam za typowy polski absurd.Z absurdów i idiotyzmów Polska jest już znana w Unii i dlatego tak wszyscy jej mieszkańcy bronią się rękami i nogami przed przyjeciem nas do niej,oraz bliższych kontaktów z tym społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 22:45 bo to dwie odrębne rzeki, jak dłubnia i młynówka w hucie... Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 23:20 Zartujesz:))) Prądnik do granic krakowa to Pradnik a póxniej ta sama woda:) staje sie Białuchą i wpada do wisły na Dąbiu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smk Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.kki.krakow.pl 04.11.02, 07:27 To prawda. Do granicy Krakowa - Prądnik, na terenie miasta aż do ujścia na Dąbiu - Białucha. Pozdrowienia smk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Hiszpan Re: Białucha czy Prądnik? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:32 To niestety nie jest prawda. Dla zastanowienia powiedz proszę :do KTÓREJ granicy Krakowa, bo obie nazwy działały już w XIII wieku? A od tego czasu granica miasta zmieniły się dobrych parę razy. Nadto rzeczka od czasów Potopu ma inny zupełnie bieg, bo ją szwedzkie sapery w inne miejsce przekopały - po to, by im dostępu do miasta od strony Wesołej nie zastawiała. Ale to jest temat na oddzielny wątek. Pozdr. DH Gość portalu: smk napisał(a): > > To prawda. Do granicy Krakowa - Prądnik, na terenie miasta aż do ujścia na > Dąbiu - Białucha. > > Pozdrowienia > smk Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:26 Gość portalu: peteen napisał(a): > bo to dwie odrębne rzeki, jak dłubnia i młynówka w hucie... A co to jest ta Młynówka? To jest to, na czym jest zalew? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 07:27 wyjaśnimy podczas rajdu... ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:28 Gość portalu: peteen napisał(a): > wyjaśnimy podczas rajdu... > ;c) Hmmm, a kiedy to będzie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dreamlover Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:46 kuba203 napisał: > Hmmm, a kiedy to będzie? :))) No właśnie, może jakieś konkrety ujawnisz? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 09:29 To jest dość ciekawe. Jeżeli bowiem do granicy Krakowa jest to Prądnik, a w granicach Miasta Białucha, to należy przyjąc, ze zgodnie z planem zagospodarowania, długość Prądnika z czasem ulegnie redukcji. Może dojść do sytuacji w której Prądnik to pozostanie tylko zwyczajowa, tradycyjna nazwa źródła. A tak naprawdę to Prądnik jest nazwą znacznie ładniejszą... A jak to jest z Pradnikiem Białym i Czerwonym jako dzielnicami? A ulica Czerwonego Prądnika ... w bliskości do Białuchy...? trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 10:36 trudny2002 napisał: > A tak naprawdę to Prądnik jest nazwą znacznie ładniejszą... > A jak to jest z Pradnikiem Białym i Czerwonym jako dzielnicami? > A ulica Czerwonego Prądnika ... w bliskości do Białuchy...? Też chciałbym to wiedzieć trudny:)) Wiem że taka wioska była Prądnik, ale czemu Białucha akurat w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 10:45 Prądnik Biały i Czerwony to chyba wiem, bowiem były kiedyś dwie wioski, uboższa z pobielonymi chałupami i to Prądnik, bo nad wodami Prądnika, BIAŁY, a ta zamozniejsza z domami z cegły i pod dachówką, to był Prądnik CZERWONY... Można sądzić , ze ta woda to bliżej Białego płynąc musiała, albo i w jakiś szczególny sposób musiała sie w ważnych okolicznościach bielić...albo to tylko tak sobie roić można i domysły snuć bez podstaw...;-)) trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 11:10 trudny2002 napisał: > Prądnik Biały i Czerwony to chyba wiem, bowiem były kiedyś dwie wioski, uboższa > > z pobielonymi chałupami i to Prądnik, bo nad wodami Prądnika, BIAŁY, a ta > zamozniejsza z domami z cegły i pod dachówką, to był Prądnik CZERWONY... > Można sądzić , ze ta woda to bliżej Białego płynąc musiała, albo i w jakiś > szczególny sposób musiała sie w ważnych okolicznościach bielić...albo to tylko > tak sobie roić można i domysły snuć bez podstaw...;-)) > trudny Czyli mieszkam w tej bogatszej:))) Faktycznie dom mam murowany:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trudny Czyli jednak podstawy są!!! IP: *.localdomain / 192.168.5.* 04.11.02, 11:17 Ja też mam murowany , tyle że do prądnika mu kawałek...ale czy aż tak daleko? trudny;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegilda Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.02, 17:28 a ja mieszkam na pradniku Bialym , ale mam rowiniez piekny morowany dom!! ale ze bialy to fakt;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Hiszpan Otóż to IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:36 Czerwony jest czerwony, bo to wieś dawniej Benedyktynów tynieckich. Biały jest biały bo to wieś dawniej biskupia. Dwór białoprądnicki to podmiejska rez, krakowskich biskupów. pzdr DH Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 11:29 Pozdrawiam. Mieszkam nad Białuchą, część mojej rodziny nad Prądnikiem. Oni twierdzą,że nazwa Prądnik obowiązuje od źródeł i na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Prądnik kończy się mniej więcej za miejscowością Prądnik Korzkiewski a Białucha zaczyna w okolicach Januszowic. Nazwa Białucha miała się wziąć stąd,że kiedyś w Zielonkach (pzdr dla Peteena i prośba o potwierdzenie lub zaprzeczenie powyższym wiadomościom) była drukarnia czy jakaś inna fabryka papieru i kiedy podczas produkcji ten papier kładziono do rzeki (nie znam się na procesie wytwarzania papieru, więc nie bardzo wiem na czym to polegało), to rzeka robiła się biała i stąd nazwa Białucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trudny Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.localdomain / 192.168.5.* 04.11.02, 11:34 A to stąd zapewne taka obfitość ryb wszelakich w tej wodzie już w granicach miasta... Tak, zakłady celulozowe maja to do siebie , że poważnie wzmagają rozwój form ichtiologicznych,a nawet powoduja interesujące mutowanie tych form i zupełnie nowe sposoby pływania. Zapewne Białucha, bo jasność rybich brzuchów płynących tyz pod powierznią powodowała ten jakże ciekawy zafarb... Okropne. trudny Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 11:44 Gość portalu: trudny napisał: > A to stąd zapewne taka obfitość ryb wszelakich w tej wodzie już w granicach > miasta... A jak wyjaśnić obfitość wszelkiego ptactwa nad brzegami tejże? Dzikich kaczek więcej niż nad niejednym stawem. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 12:06 viking73 napisał: > > > A jak wyjaśnić obfitość wszelkiego ptactwa nad brzegami tejże? Dzikich kaczek > więcej niż nad niejednym stawem. Ale jednak mniej niż nad jednym (takim jednym) stawem... Ptak taki jak kaczka lubi jeśli mu łapy nie przemarzają, a wody wzmainkowanej rzeczułki już to z jakiejś przyczyny rzadko pozwalają się lodem skuć... To pewnie też kaczki modyfikowane i jak Mc Donaldowcy stanęły na popas akceptując czym ta chata bogata... ;-)) Jednak nie upieram się i powiem nawet że widziałem nad brzegiem Białuchy wędkarzy. Czy co naławiają nie wiem, ale dzielnie moczą robale... trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Krynico mądrości... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 19:19 taż ja wieśmakiem jestem dopiero od dwóch lat, a o zielonkach wiem tyle, że kanalizacja wpada do prądnika... wg mojej wiedzy to tu zawsze była cegielnia, a o papierni nie słyszałem... :c) Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 12:54 Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja mówię Białucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Hiszpan Re: Białucha czy Prądnik? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:42 Pozdrawiam i zapraszam jak najserdeczniej. Ależ klubowicze wtedy na mnie napadali - ho, ho. Pozdrawiam Obywateli, adres poniżej. DH www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=412&w=1835616 mtq napisał: > Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja > mówię Białucha. Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 23:08 Oj dr Hiszpanie!!!:))) chyba stanę się Twoim fanem:) i wielbicielem!!! Tyle tu już czytam a jakoś Twoje listy nie wpadły mi w oczki:(((( a szkoda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cykloop Re: napady klubowiczow.. IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 05.11.02, 11:23 Gość portalu: Doktor Hiszpan napisał(a): > Pozdrawiam i zapraszam jak najserdeczniej. Ależ klubowicze wtedy na mnie > napadali - ho, ho. > Pozdrawiam Obywateli, adres poniżej. > > DH > > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html? f=412&w=1835616"t > arget="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html? f=412&w=1835616</a > > > > mtq napisał: > > > Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja > > mówię Biału Szczegolnie naraziles sie skks-owi(czytelny skrot,co?)wzmiankujac,ze dworek bialopradnicki byl letnia rezydenjca biskupow!Co innego ,gdybys napisal:"sekretarzy POP z Czerwonego (ano!)Pradnika". Sygnaturki 4ever!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: napady klubowiczow.. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 16:14 a co to za skrót, bo qrde nie wiem i nic mi do głowy nie przychodzi... zresztą wszem i wobec wiadomo, że skks to stary (?) komuch ! :c) Odpowiedz Link Zgłoś
prokocim1 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 17:38 A pstragi byly. Pamietam poczatek lat 80-tych. Kolega mial babcie, ktora mieszkala jeszcze przed Krakowem, wiec rzeczka nazywa sie tam chyba Pradnik. Ja i tak mowilem Bialucha a pstragi byly i lapalismy je "na reke". Stawalo sie w wodzie i szybkim ruchem typu "pac" wyrzucalo sie rybki na brzeg. Karty wedkarskiej jeszcze nie mialem, zreszta "na reke" mozna bylo "zlowic" szybciej i wiecej. Babcia kolegi smazyla nam te rybki, dobre byly. Odpowiedz Link Zgłoś