Dodaj do ulubionych

Białucha czy Prądnik?

IP: *.chello.pl / *.chello.pl 03.11.02, 18:28
JAk powinno sie mówic na nasz krakowski strumyk? na mapie sa obydwie nazwy?
pozdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • tosia_ Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 18:37
      Mnie się wydaje, że do pewnego miejsca jest Prądnik, a dalej Białucha, ale
      odkąd, to już nie wiem
      • kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 18:56
        Generalnie przyjmuje się, że od granicy Krakowa jest Białucha z tego co
        wiem :)))
        • skks Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 21:55
          Święta słowa!!!
    • skks Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 21:56
      Ale nazwać Prądnik strumykiem - to trzeba mieć dużo odwagi!!!!!!!!
      Toż to rzeka!!:))
      • Gość: Dziobak. Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 15:51
        To już nie rzeka,to syf i kanał zrobiony z pięknej rzeczki, w której do
        niedawna nawet żyły pstrągi.Chamstwo i prymitywna bezmyślna
        dzicz ,zamieszkujaca po obu stronach tej rzeki wysypuje wprost do niej śmieci,
        wylewa nieczystości,gnojówę i traktuje ją jak prywatny śmietnik.Oczywiście
        przy zrozumieniu "Władz Krakowskich"które zajmują się "ważniejszymi"
        sprawami,takimi jak najdłuższe utrzymanie się przy żłobie,załatwianiem
        kampanii wyborczej i podwyższaniem sobie apanaży.Wszyscy,którzy tym powinni
        być zainteresowani z tytułu pełnionych funkcji,udają,że problem nie
        istnieje.Zastanawianie się w takiej sytuacji nad nazwą rzeki,a nie nad jej
        ochroną,uważam za typowy polski absurd.Z absurdów i idiotyzmów Polska jest już
        znana w Unii i dlatego tak wszyscy jej mieszkańcy bronią się rękami i nogami
        przed przyjeciem nas do niej,oraz bliższych kontaktów z tym społeczeństwem.
    • Gość: peteen Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 22:45
      bo to dwie odrębne rzeki, jak dłubnia i młynówka w hucie...
      • skks Re: Białucha czy Prądnik? 03.11.02, 23:20
        Zartujesz:))) Prądnik do granic krakowa to Pradnik a póxniej ta sama woda:)
        staje sie Białuchą i wpada do wisły na Dąbiu!!
        • Gość: smk Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.kki.krakow.pl 04.11.02, 07:27

To prawda. Do granicy Krakowa - Prądnik, na terenie miasta aż do ujścia na
          Dąbiu - Białucha.

Pozdrowienia
          smk
          • Gość: Doktor Hiszpan Re: Białucha czy Prądnik? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:32
            To niestety nie jest prawda. Dla zastanowienia powiedz proszę :do KTÓREJ
            granicy Krakowa, bo obie nazwy działały już w XIII wieku? A od tego czasu
            granica miasta zmieniły się dobrych parę razy. Nadto rzeczka od czasów Potopu
            ma inny zupełnie bieg, bo ją szwedzkie sapery w inne miejsce przekopały - po
            to, by im dostępu do miasta od strony Wesołej nie zastawiała. Ale to jest temat
            na oddzielny wątek.

Pozdr.

DH

Gość portalu: smk napisał(a):

>
            > To prawda. Do granicy Krakowa - Prądnik, na terenie miasta aż do ujścia na
            > Dąbiu - Białucha.
            >
            > Pozdrowienia
            > smk
      • kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:26
        Gość portalu: peteen napisał(a):

> bo to dwie odrębne rzeki, jak dłubnia i młynówka w hucie...

A co to jest ta Młynówka? To jest to, na czym jest zalew? :)
        • Gość: peteen Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 07:27
          wyjaśnimy podczas rajdu...
          ;c)
          • kuba203 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:28
            Gość portalu: peteen napisał(a):

> wyjaśnimy podczas rajdu...
            > ;c)

Hmmm, a kiedy to będzie? :)))
            • dreamlover Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 07:46
              kuba203 napisał:

> Hmmm, a kiedy to będzie? :)))

No właśnie, może jakieś konkrety ujawnisz?
              • trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 09:29
                To jest dość ciekawe.
                Jeżeli bowiem do granicy Krakowa jest to Prądnik, a w granicach Miasta
                Białucha, to należy przyjąc, ze zgodnie z planem zagospodarowania, długość
                Prądnika z czasem ulegnie redukcji. Może dojść do sytuacji w której Prądnik to
                pozostanie tylko zwyczajowa, tradycyjna nazwa źródła.
                A tak naprawdę to Prądnik jest nazwą znacznie ładniejszą...
                A jak to jest z Pradnikiem Białym i Czerwonym jako dzielnicami?
                A ulica Czerwonego Prądnika ... w bliskości do Białuchy...?
                trudny
                • Gość: Zbigniew Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 10:36
                  trudny2002 napisał:

> A tak naprawdę to Prądnik jest nazwą znacznie ładniejszą...
                  > A jak to jest z Pradnikiem Białym i Czerwonym jako dzielnicami?
                  > A ulica Czerwonego Prądnika ... w bliskości do Białuchy...?

Też chciałbym to wiedzieć trudny:))

Wiem że taka wioska była Prądnik, ale czemu Białucha akurat w Krakowie?
                  • trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 10:45
                    Prądnik Biały i Czerwony to chyba wiem, bowiem były kiedyś dwie wioski, uboższa
                    z pobielonymi chałupami i to Prądnik, bo nad wodami Prądnika, BIAŁY, a ta
                    zamozniejsza z domami z cegły i pod dachówką, to był Prądnik CZERWONY...
                    Można sądzić , ze ta woda to bliżej Białego płynąc musiała, albo i w jakiś
                    szczególny sposób musiała sie w ważnych okolicznościach bielić...albo to tylko
                    tak sobie roić można i domysły snuć bez podstaw...;-))
                    trudny
                    • Gość: Zbigniew Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 11:10
                      trudny2002 napisał:

> Prądnik Biały i Czerwony to chyba wiem, bowiem były kiedyś dwie wioski,
                      uboższa
                      >
                      > z pobielonymi chałupami i to Prądnik, bo nad wodami Prądnika, BIAŁY, a ta
                      > zamozniejsza z domami z cegły i pod dachówką, to był Prądnik CZERWONY...
                      > Można sądzić , ze ta woda to bliżej Białego płynąc musiała, albo i w jakiś
                      > szczególny sposób musiała sie w ważnych okolicznościach bielić...albo to
                      tylko
                      > tak sobie roić można i domysły snuć bez podstaw...;-))
                      > trudny

Czyli mieszkam w tej bogatszej:)))
                      Faktycznie dom mam murowany:))
                      • Gość: trudny Czyli jednak podstawy są!!! IP: *.localdomain / 192.168.5.* 04.11.02, 11:17
                        Ja też mam murowany , tyle że do prądnika mu kawałek...ale czy aż tak daleko?
                        trudny;-))
                      • Gość: hermenegilda Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.02, 17:28
                        a ja mieszkam na pradniku Bialym , ale mam rowiniez piekny morowany dom!!
                        ale ze bialy to fakt;)
                • Gość: Doktor Hiszpan Otóż to IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:36
                  Czerwony jest czerwony, bo to wieś dawniej Benedyktynów tynieckich. Biały jest
                  biały bo to wieś dawniej biskupia. Dwór białoprądnicki to podmiejska rez,
                  krakowskich biskupów.

pzdr

DH
    • viking73 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 11:29
      Pozdrawiam. Mieszkam nad Białuchą, część mojej rodziny nad Prądnikiem. Oni
      twierdzą,że nazwa Prądnik obowiązuje od źródeł i na terenie Ojcowskiego Parku
      Narodowego. Prądnik kończy się mniej więcej za miejscowością Prądnik
      Korzkiewski a Białucha zaczyna w okolicach Januszowic. Nazwa Białucha miała się
      wziąć stąd,że kiedyś w Zielonkach (pzdr dla Peteena i prośba o potwierdzenie
      lub zaprzeczenie powyższym wiadomościom) była drukarnia czy jakaś inna fabryka
      papieru i kiedy podczas produkcji ten papier kładziono do rzeki (nie znam się
      na procesie wytwarzania papieru, więc nie bardzo wiem na czym to polegało), to
      rzeka robiła się biała i stąd nazwa Białucha.
      • Gość: trudny Re: Białucha czy Prądnik? IP: *.localdomain / 192.168.5.* 04.11.02, 11:34
        A to stąd zapewne taka obfitość ryb wszelakich w tej wodzie już w granicach
        miasta...
        Tak, zakłady celulozowe maja to do siebie , że poważnie wzmagają rozwój form
        ichtiologicznych,a nawet powoduja interesujące mutowanie tych form i zupełnie
        nowe sposoby pływania.
        Zapewne Białucha, bo jasność rybich brzuchów płynących tyz pod powierznią
        powodowała ten jakże ciekawy zafarb...
        Okropne.

trudny
        • viking73 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 11:44
          Gość portalu: trudny napisał:

> A to stąd zapewne taka obfitość ryb wszelakich w tej wodzie już w granicach
          > miasta...

A jak wyjaśnić obfitość wszelkiego ptactwa nad brzegami tejże? Dzikich kaczek
          więcej niż nad niejednym stawem.
          • trudny2002 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 12:06
            viking73 napisał:

>
            >
            > A jak wyjaśnić obfitość wszelkiego ptactwa nad brzegami tejże? Dzikich kaczek
            > więcej niż nad niejednym stawem.
            Ale jednak mniej niż nad jednym (takim jednym) stawem...
            Ptak taki jak kaczka lubi jeśli mu łapy nie przemarzają, a wody wzmainkowanej
            rzeczułki już to z jakiejś przyczyny rzadko pozwalają się lodem skuć...
            To pewnie też kaczki modyfikowane i jak Mc Donaldowcy stanęły na popas
            akceptując czym ta chata bogata...
            ;-))
            Jednak nie upieram się i powiem nawet że widziałem nad brzegiem Białuchy
            wędkarzy. Czy co naławiają nie wiem, ale dzielnie moczą robale...
            trudny
      • Gość: peteen Krynico mądrości... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 19:19
        taż ja wieśmakiem jestem dopiero od dwóch lat, a o zielonkach wiem tyle, że
        kanalizacja wpada do prądnika...
        wg mojej wiedzy to tu zawsze była cegielnia, a o papierni nie słyszałem...
        :c)
    • mtq Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 12:54
      Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja
      mówię Białucha.
      • Gość: Doktor Hiszpan Re: Białucha czy Prądnik? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:42
        Pozdrawiam i zapraszam jak najserdeczniej. Ależ klubowicze wtedy na mnie
        napadali - ho, ho.
        Pozdrawiam Obywateli, adres poniżej.

DH

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=412&w=1835616

mtq napisał:

> Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja
        > mówię Białucha.
        • skks Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 23:08
          Oj dr Hiszpanie!!!:))) chyba stanę się Twoim fanem:) i wielbicielem!!!
          Tyle tu już czytam a jakoś Twoje listy nie wpadły mi w oczki:(((( a szkoda!!
        • Gość: cykloop Re: napady klubowiczow.. IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 05.11.02, 11:23
          Gość portalu: Doktor Hiszpan napisał(a):

> Pozdrawiam i zapraszam jak najserdeczniej. Ależ klubowicze wtedy na mnie
          > napadali - ho, ho.
          > Pozdrawiam Obywateli, adres poniżej.
          >
          > DH
          >
          > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
          f=412&w=1835616"t
          > arget="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
          f=412&w=1835616</a
          > >
          >
          > mtq napisał:
          >
          > > Na moim planie jest napisane "Prądnik (Białucha)" ale ja
          > > mówię Biału
          Szczegolnie naraziles sie skks-owi(czytelny skrot,co?)wzmiankujac,ze dworek
          bialopradnicki byl letnia rezydenjca biskupow!Co innego ,gdybys
          napisal:"sekretarzy POP z Czerwonego (ano!)Pradnika".
          Sygnaturki 4ever!!!!
          • Gość: peteen Re: napady klubowiczow.. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 16:14
            a co to za skrót, bo qrde nie wiem i nic mi do głowy nie przychodzi...
            zresztą wszem i wobec wiadomo, że skks to stary (?) komuch !
            :c)
    • prokocim1 Re: Białucha czy Prądnik? 04.11.02, 17:38
      A pstragi byly. Pamietam poczatek lat 80-tych. Kolega mial babcie, ktora
      mieszkala jeszcze przed Krakowem, wiec rzeczka nazywa sie tam chyba Pradnik. Ja
      i tak mowilem Bialucha a pstragi byly i lapalismy je "na reke". Stawalo sie w
      wodzie i szybkim ruchem typu "pac" wyrzucalo sie rybki na brzeg. Karty
      wedkarskiej jeszcze nie mialem, zreszta "na reke" mozna bylo "zlowic" szybciej
      i wiecej. Babcia kolegi smazyla nam te rybki, dobre byly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka