Gość: Stokrotka IP: 213.134.168.* 22.01.06, 10:00 Chcialabym sie cos wiecej dowiedziec o tej religii/filozofii, sprawdzic, czy moze tedy biegnie moja sciezka do Boga... Ale gdzie zaczac? Bede wdzieczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stokrotka Re: buddyzm w Krakowie IP: 213.134.168.* 23.01.06, 19:42 Moze jednak....? Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_kapusta Re: buddyzm w Krakowie 23.01.06, 21:34 w buddyzmie nie ma Boga. czesto Budda jest za niego brany mylnie przez abnegatow... Budda to wyzszy stan swiadomosci, do ktorego kazdy buddysta dazy. tu masz kilka linkow... poczytaj sobie :) www.metta.pl/ www.benchen.org.pl/index.htm www.buddyzm.edu.pl/ www.buddyzm.pl/ www.buddyzm.com.pl/ www.zen.ite.pl/ buddyzm.info.pl/ a zreszta... wpisz w google ;) ja szukalam, no i w koncu nie znalazlam zadnej grupy w krakowie... ale wiem, ze takie sa. jak znajdziesz, to mi napisz na maila ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_kapusta Re: buddyzm w Krakowie 24.01.06, 11:25 www.krakow.buddyzm.info.pl/ tam robia spotkania, na ktorych ucza medytacji... napisz maila do admina, dopisze Cie do listy :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: buddyzm w Krakowie IP: 213.134.168.* 25.01.06, 08:47 Nie pytam dlatego, ze nie chce mi sie poszukac w wyszukiwarce. Niestety, czasy sa takie, ze latwo o oszustow, naciagaczy, nawet sekty. Dlatego pytam o jaks SPRAWDZONA grupe i NAUCZYCIELA. Nie chce sie naciac! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_kapusta Re: buddyzm w Krakowie 25.01.06, 17:38 naciagaczy tam nie znajdziesz... oni kasy za to nie biora. Odpowiedz Link Zgłoś
j.wierny Re: buddyzm w Krakowie 29.01.06, 19:42 Stokrotko... Sprawę trzeba postawić dość jasno. Jeśli szukasz Boga, to raczej nie poprzez buddyzm. Dalajlama mówi na ten temat jednoznacznie, kiedy zadano mu pytanie "Czy można być chrześcijańskim buddystą albo buddyjskim chrześcijaninem?" odparł: "Jest to możliwe w początkowym stadium. Jeżeli ktoś wierzy i szczerze szanuje Jezusa Chrystusa i Buddę, to można go uznać za półbuddystę i półchrześcijanina. Ale nie sądzę, żeby pozostał przy takim poglądzie w miarę swojego duchowego rozwoju. Praktykujący buddysta musi zaakceptować pustość jako ważną praktykę. Znam chrześcijańskich braci, którzy żywo interesują się buddyjską filozofią pustości. Myślę jednak, że jeśli uzna się pustość, to nie ma miejsca dla stwórcy czy absolutu. Pustość znaczy, że wszystko jest współzależne. Jeśli się przyjmie taki punkt widzenia, raczej trudno wyznawać ideę wiecznej duszy, absolutu czy Wszechmocnego Boga." Warto zapoznać się również z fragmentem książki "Nieskończoność w jednej dłoni": www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=334 Jeśli nadal chcesz odwiedzić jakieś buddyjskie ośrodki w Krakowie, znajdziesz bardzo łatwo namiary na nie. Wystarczy wpisać na www.google.pl słowa kluczowe: buddyzm kraków. Życzę szczęścia niezależnie od tego jaką drogę wybierzesz. Pozdrawiam. jw ================================= CyberSangha - buddyzm w Polsce www.buddyzm.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: buddyzm w Krakowie IP: 213.134.168.* 30.01.06, 14:14 Dziekuje Ci za odpowiedz. Co do Boga - nie szukam Boga jako Boga, nie szukam konkretnej postaci, ktora tak mozna nazwac. Szukam sensu, harmonii, logiki. Na razie sama ani z pomoca kosciola katolickiego nie moge znalezc, wiec pomyslalam o buddyzmie... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
resident.wieliczka Re: buddyzm w Krakowie 30.01.06, 01:11 A u mnie tylko Świadkowie Jechowy i jeszcze jacyś bywają. O buddystach nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś