Dodaj do ulubionych

Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP

IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 23.01.06, 10:10
Zastanawia mnie, gdzie jest ciekwiej i normalniej, czy atmosfera jest lepsza
na UJ czy na AP, jak ukladaja sie relacje: wykladowcy - studenci. Sa tutaj na
forum ludzie, ktorzy studiuja i w jednej i drugiej uczelni (jest to w ogole
mozliwe) lub tez studiowali?
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.isk.net.pl / *.devs.futuro.pl 23.01.06, 10:36
      to zależy od wydziału...kierunku.... ja robię dwa kierunki na Ujocie, a
      atmosfera na na nich jest zuuuupełnie inna :)
      • vesper_lynd Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 23.01.06, 12:01
        zgadzam się :)
        fakt jest faktem - wykładowcy na UJ to w większości snobstwo pierwszej wody i
        bezlitośnie szydzą z uczelni innych niż UJ co doprowadza przeciętnego
        śmiertelnika do szału. Nie ma reguły, jeśli chodzi o atmosferę, ale UJ to jednak
        bardzo dobra uczelnia, AP jej nie dorasta do pięt.
        • aaaniaaa Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 23.01.06, 18:13
          vesper_lynd napisała:

> zgadzam się :)
          > fakt jest faktem - wykładowcy na UJ to w większości snobstwo pierwszej wody i
          > bezlitośnie szydzą z uczelni innych niż UJ co doprowadza przeciętnego
          > śmiertelnika do szału. Nie ma reguły, jeśli chodzi o atmosferę, ale UJ to
          jedna
          > k
          > bardzo dobra uczelnia, AP jej nie dorasta do pięt.

zwłaszcza jak szydzą z prywatnych uczelni, z których większość żyje ....:)
          • Gość: krakusik Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 23.01.06, 18:26
            A w czym AP jest taka straszna? Rozumiem, ze UJ jest wiekszy i dlatego tez
            lepiej wypada w rankingach ilosciowych, ale z tego co slyszalem na AP bylo
            wiecej chetnych niz na UJ - chodzi o wielkosci statystyczne, relacje miedzy
            iloscia miejsc a chetnymi na studia.
            • klymenystra Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 23.01.06, 21:06
              hehe, wielu moich znajomych skladalo na ap "awaryjnie"- stad tylu chetnych. ap
              byla pewniakiem (chociaz fakt, ze paru osobom nie udalo sie dostac). stad tylu
              chetnych.
        • klymenystra Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 23.01.06, 21:05
          iik? snobstwa nigdzie nie zauwazylam, moim zdaniem atmosfera bardzo ok. na ap
          nie studiuje, wiec nie wiem, ale poziomem np filologii od uj znacznie odbiega.
          • czarna_mamba_85 Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 24.01.06, 20:07
            ja studiuje historie na ap i jestem bardzo zadowolona z atmosfery na tej uczelni
            :) i wcale nie tak latwo bylo sie tu dostac :) i wiadomo ze rozni sie znacznie
            od uj bo jest inny profil ksztalcenia
        • Gość: andzik85 Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.mtm-info.pl 15.04.06, 10:57
          "wykładowcy na UJ to w większości snobstwo pierwszej wody" kompletnie się z tym
          nie zgadzam. Studiuję już II rok na UJ, co semestr zmieniają mi się wykładowcy
          i jak dotąd wszyscy byli super mili i na prawdę rzetelni.
    • przemek.ksw Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 29.01.06, 21:20
      Dobra atmosfera i KSW to synonimy. Dobra atmosfera, to kolejny argument, (po
      najlepszej kadrze, najlepszym kampusie i wysokim światowym poziomie) na rzecz
      KSW. Naprawdę warto! Tysiące absolwentów KSW zdobyło sobie uznanie na rynku
      pracy. Jeśli skończysz KSW znajdziesz prace w zawodzie. Naprawdę polecam.
      • m637 Re: ksw 31.01.06, 10:26
        Stary, aleś demagogią pojechał! KSW ma ogromne zasoby finansowe, ale o klasie szkoły świadczą też studenci, a z nimi bywa różnie. Zresztą nie tylko tam, ale... Ale niektórzy za taką bracią nie przepadają.
        • przemek.ksw Re: ksw 31.01.06, 12:39
          Jeśli o poziomie uczelni świadczy klasa jej studentów to najgorszymi uczelniami
          są UJ i AGH. Wystarczy tylko popatrzyć na tych studentów, takich zarozumialców
          jak na UJ nie ma nigdzie indziej...

Twoje (w założeniu) argumenty przeciw KSW w rzeczywistości tylko potwierdzają
          fakt, że jest to najlepsza uczelnia w Krakowie i jedna z lepszych w Polsce.
          • Gość: rut Re: ksw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 18:35
            OSTRO !!!!! PADŁEM :D HHAHAHAHA , masz talent komiczny ; )
          • Gość: X AGHrules X Re: ksw IP: *.ds6.agh.edu.pl 08.02.06, 16:15
            ??? wydaje mi się czy jakiś frajer z (K)up(S)obie(W)iedzę coś pragnie przekazać
            o kulturze studentów AGH. Dramat to wielki gdy w czasie sesji jedynym kłopotem
            jest kasa jaką należy wydać, aby zdać egzamin....a i hipokryzji też co nie
            miara- snobizm to myślę główna cecha studentów KSW
            • przemek.ksw Re: ksw 08.02.06, 16:38
              Najbardziej snobistyczną uczelnią w Krakowie jest AE a nie KSW.
              Chociaż przyznam, ze snoby także zdarzają się na KSW, ale chyba nie ma uczelni
              bez takich osób.

• Gość: l Re: ksw IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 21.02.06, 16:51
                Nie ma uczelni, gdzie snobizm rządziłby jak na Kup Sobie Wykształcenie.
              • Gość: krokodyl Re: ksw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 17:19
                AE to chyba widziałeś tylko przejazdem
                snobizm? to studenci KSW sobie dorabiają takie metki do AE, AGH czy UJ, żeby się
                trochę podbudować...
                snoby - to, jeśli już, potocznie kojarzy się z uczelniami prywatnymi
    • buffy85 Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 30.01.06, 18:26
      Ja studiuje i na Ap i na UJocie. Ale wydaje mi się, że atmosfera zalezy nie tyle
      od samej uczelni, ale tez od kierunku.
    • vipera1 Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP 31.01.06, 10:51
      Witaj,
      Ja studiuje na AP i na UJ - i szczerze mowiac nie widze zadnej roznicy
      merytorycznej... niestety drodzy fani UJ - poziom na tym Prestizowym Uniwerku
      nie jest wyzszy. Tak samo wykladowcy z Uj jak i z AP wykladaja na wszelakich
      uczelniach prywatnych i tak samo malo maja dla studentow czasu- to zalezy od
      czlowieka a nie od uczelni. Mnie studiuje sie i tu i tu tak samo dobrze, jak
      sie chce cos robic to na obydwu uczelniach warunki sa OK !!!
    • Gość: Vicious_Me Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 21:29
      Cóż, atmosfera-moim skromnym zdaniem- jest dużo lepsza na AP. Niestety, to
      prawda, że wykładowcy z UJ szydzą z innych uczelni, a studentom się to udziela.
      Poza tym polemizowałabym jak chodzi o relacje poziomu UJ i AP... szczególnie w
      przypadku filologii. Oczywiście wszystko zależy od tego, czego się oczekuje w
      przyszłości. UJ kształci pracowników naukowych, którzy będą mogli tłumaczyć w
      zaciszu domowym książki, a AP tak naprawdę uczy pięknie mówić w obcym języku. Ja
      osobiście dużo bardziej jestem zadowolona z AP... ale każdy ma swój typ :)
      • Gość: bibi Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 02.02.06, 11:02
        ja ne mogę powiedzieć na której uczelni jest lepsza atmosfera, bo studiuję tylko
        na jednej z nich, na uj znaczy.Zdziwila mnie inna rzecz, dlaczego tak wiele osób
        twierdzi ,że wykładowcy szydzą z innych uczelni??!!!Nie wiem możęnie zdążyłam
        się jeszcze zorientować albo po prostu mialam fart , bo ze strony pracowników
        naukowych uj słyszalam raczej pozytywnne opinie o innych , a nie jakieś
        sarkastyczne docinki. NIe mam pojęcia skąd się to bierze, ale mam pewne
        przypuszczenia w tym temacie ... to studenci ,aby podbudować (w strasznie
        prymitywny sposób przyznaję) swoje ego tworzą jakieś kretyńskie i często
        mijające się z prawdą opinie na temat innych uczelni, nie wystawiając nosa poza
        swój uczelniany folwark.POnadto, jaki sens miałoby krytykowanie przez
        wykładowców ... swoich miejsc pracy, przecież jak wiele osób juz to raczylo
        zaznaczyć , większość z nich dorabia sobie na prywatnych uczelniach.Może jednak
        dobrze byłoby się zstanowić nad tym co się pisze , a nie tak zaśmiecać forum
        jakimiś pie..mi.No chyba ,że to radzaj terapii...
        • Gość: byly student Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.broker.com.pl 05.02.06, 11:54
          A moze atmosfera zalezy od kierunku, na ktorym sie studiuje?
        • Gość: ata Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.06, 18:51
          Niestety, potwierdzam fakt "wyszydzania" przez wykładowców UJ poziomu AP.
          Na AP kończyłam studia podyplomowe, wśród kadry byli także pracownicy UJ,
          niektórzy dość nieelegancko, na zajęciach, wypowiadali się o uczelni, w której
          mieli dodatkową pracę.
          Różnic w ogólnym poziomie wykładowców nie zauważyłam, to dość indywidualna
          sprawa, nie związana z uczelnią.
          Wszędzie można trafić na brak kompetencji.
      • Gość: frania Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.02.06, 18:33
        przez rok studiowałam na UJ, [na bardzo "prestiżowym"(w cudzyslowiu, bo poziom
        byl żenujący) kierunku i bylam caly czas smutna, nic mi się nie chcialo. Potem
        przenioslam się na AP i odżylam:nikt nie wmawiał mi co drugi dzień, że jestem
        idiotką i że do niczego się nie nadaję. Efekt? skończyam studia z bardzo wysoką
        średnią, w tak zwanym międzyczasie pracowalam,zdobylam międzynarodowy,
        prestiżowy certyfikat językowy, miałam czas dla mojego mężczyzny i dla znajomych.
        Zgadzam się , ze to zalezy od konkretnego kierunku i wykladowcow, ale dla mnie
        gorą neofilologia na AP!
        • Gość: anglistyka Re: Atmosfera - gdzie lepiej UJ czy AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 19:36
          e, tam! po prostu na ap jest latwiej. pracuje z dziewczyna, ktora skonczyla
          koledz ap i programy uj i ap sa na prawde calkiem rozne.
    • Gość: ujotka O AP SIE MÓWI W KRAKU ZE TO UCZELNIA DLA IDIOTÓW.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:03
      i to prawda ...
      mam kolezanki z którymi mieszkam w akademiku..są z AP i jedyne o czym potrafią
      sie inteligentnie wypowiadać to o tipsach i solarium..innego tematu z nimi nie
      mam...
      • Gość: :) Re: O AP SIE MÓWI W KRAKU ZE TO UCZELNIA DLA IDIO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 13.02.06, 08:38
        UJ jak media markt... nie dla idiotów:D
      • Gość: gostek Re: O AP SIE MÓWI W KRAKU ZE TO UCZELNIA DLA IDIO IP: *.broker.com.pl 13.02.06, 13:23
        Przykre to co pisze UJotka, widac jaki wysoki poziom reprezentuje. Co do
        komentarzy wykladowcow UJ o AP mozna rzec, ze jednak dostrzegaja AP jako realna
        dla siebie konkurencje i stad jej uragaja, w sumie to swiadczy to o nich
        samych. Ciekaw jestem, czy na AP zle mowi sie o UJ?
        • Gość: studentka Re: O AP SIE MÓWI W KRAKU ZE TO UCZELNIA DLA IDIO IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:42
          studiuje i na uj i na ap.i jeszcze nigdy nei spotakalm sie by na ap pojawila sie
          krytyka uj, poza tym wielu profesorow z uj wyklada na ap.i wcale nie
          powiedzialabym ze na ap jest lzej!oczywiscie zalezy od kierunku, to fakt ale
          filologie jada ostro.roznica?na ap trzeba sie uczyc systematycznie i zaliczac
          mase kolosow po drodze przed sesja i na sesji egazamy, na uj dopiero w czasie
          sesji jest wycisk!to chyba tyle...
          • Gość: assa Re: O AP SIE MÓWI W KRAKU ZE TO UCZELNIA DLA IDIO IP: *.76.classcom.pl 20.02.06, 23:17
            a ja studiuje na AP i jestem bardzo zadowolona. Uczelnia w pelni realizuje moje
            oczekiwania(jestem na 3roku pedagogiki). I to normalne ze i tu sa osoby ktore
            nie wykazuja innych zainteresowan poza tipsami i solarium..Ale czy tylko tu tak
            jest?? A wykladowcy...Sa lepsi i gorsi..Jak wszedzie!I faktem jest, ze pracuja
            tu wykladowcy z innych uczelni. Ale tak wlasciwie to po co ten caly komiczny
            ranking kto lepszy, kto pierwszy?? Kazdy idzie tam gdzie chce!! A prawda jest
            taka, ze na kazdej uczelni sa "tumany" ale tez wybitni studenci!! I jeszcze
            jedno!! Nie lubisz dzieci? Nie chcesz byc nauczycielem? Nie idz na Akademie
            Pedagogiczna!!!To uczelnia typowo nauczycielska!!
            • Gość: student AP Re: O AP SIE MÓWI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:30
              Jak juz sie inni wypowiadali, jezeli chcesz uzyskac wiedze nauczyciela z lat
              PRLu, nie znac jezykow obcych i zasilic bezrobotnych z wyzszym wyksztalceniem to
              idealnym rozwiazaniem jest AP. Uczelnia jest jeszcze daleko w epoce druku
              Gutemberga, wystarczy zajrzec www.ap.krakow.pl ;) badz swiadom swojgo wyboru :]
              • Gość: sigma Re: O AP SIE MÓWI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 18:44
                glowa do gory ,przekwalifikuj sie albo zmień kierunek ,na zmiany never is too
                late;)pzdr.
              • Gość: krakusik Re: O AP SIE MÓWI IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 06.04.06, 17:27
                Fakt, strona www AP nie jest ciekawa! Ale uczelnia prezentuje sie inaczej,
                zajrzyj a sam sie przekonasz - UJ tez pod pewnymi wzgledami moznaby porownac do
                stanu z okresu Gutenberga, a dla scislosci, ta uczelnia pochodzi z czasow przed
                wynalezieniem druku. Pzdr. :-)
                • Gość: gostek Re: O AP SIE MÓWI IP: *.broker.com.pl 09.04.06, 20:12
                  Przyznac trzeba, ze rzeczywiscie ta strona glowna Akademii Pedagogicznej nie
                  prezentuje sie najlepiej, ale moze na Jubileusz cos zrobia :-)
                  • Gość: bibi Re: O AP SIE MÓWI IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 09.04.06, 21:35
                    zrobią : napiszą hasło "JUBILEUSZ" i tyle ich widzieli:P
                    • indianprincess Re: O AP SIE MÓWI 14.04.06, 20:45
                      Studiuję na AP (wydział pedagogiczny) i nie narzekam ani na atmosferę ani na
                      poziom. Panienki tipsowo-solariowo-dyskotekowe wyleciały po 1 roku. Nie ma
                      chorej rywalizacji między studentami, choć zdaję sobie sprawę, że na innych
                      kierunkach czy nawet specjalnościach wygląda to inaczej. Ale ja trafiłam
                      wyjątkowo dobrze. Wykładowcy są różni - jak wszędzie. Ale większość jest
                      kulturalna, sympatyczna i widać, że lubią to, co robią. Są też tacy, którzy
                      chodzą z noskiem nieco za wysoko zadartym biorąc pod uwagę poziom ich wiedzy,
                      są tacy którzy nie bardzo lubią przedmiot który prowadzą i nie mają o nim
                      zielonego pojęcia. Zdarzają się też tacy, którzy po prostu nie lubią studentów
                      i nie nadają się do roli wykładowcy. Ale da się wytrzymać. Co do poziomu to
                      trzeba pamiętać, że AP i UJ mają inny profil kształcenia. AP jest nastawiona na
                      kształcenie przyszłych nauczycieli, wychowawców, instruktorów itp. dlatego
                      program musi być inny niż na UJ. AP napewno góruje nad Ujotem ilością praktyk i
                      nieco milszą obsługą w dziekanacie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka