Dodaj do ulubionych

Zebranie Paryżan

24.01.06, 13:08
Mam nadzieję, że wszyscy mieszkańcy otrzymali już materiały na najbliższe
zebranie. Jak podoba sie Wam kwestia płacenia przez wszystkich mieszkańców
Paryża za uszkodzony piaskowiec czy też poplamioną kostkę brukową. Uważam, że
jest to lekka przesada!Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • nawoja1 Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 13:38
      jak dobrze zrozumialam, piaskowiec został uszkodzony przy miejscach
      parkingowych , czy sadzisz, że zrobil to właściciel, czy - co bardziej
      prawdopodobne - liczne ekipy remontowe, ktore "grasowały" po naszym osiedlu.
      Rownież rozlany olej - jestem pewna, że to tez ich dzielo ! I jak ich teraz
      znaleśc ? Własciciel miejsca postojowego tez nie jest winnny, że ktos na jego
      miejscu parkuje, może on w ogole jeszcze w osiedlu nie mieszka !
      Natomiast zauważyłam,że olejem poplamił bruk samochod, ktory wywozi śmieci .
      • chatte11 Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 15:24
        Oprócz samochodu śmieciarzy na miejscu, gdzie znajduje się plama oleju parkuje
        często auto ochrony.
        Co do uszkodzonego piaskowca, co myślę, że jeśli nie złapano nikogo za rękę to
        w tej chwili nie ma najmniejszego znaczenia kto to zrobił. Ważne jest natomiast
        jak rozwiążemy kwestię pokrycia kosztów.
        • lukas774 Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 16:01
          Idąc tropem myślenia chatte11 za grzejnik który zginął na klatce schodowej
          powinien zapłacić ktoś kto najbliżej mieszka tego grzejnika. Niezła paranoja.
          Uważam, że w częścach wspólnych a niewątpliwie piaskowiec i kostka jest w
          częściach wspólnych powinna płacić wspólnota. Już widzę jaka będzie jazda na
          tym zebraniu jesli będą takie rozbieżności w podejściu do sprawy.
          • chatte11 Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 17:13
            Nie wiem jakim sposobem od piaskowca doszedłes do grzejników na klatce, ale
            jesli juz o tym mowa, to zapłacić za nie powinna ochrona obiektu.
            • lukas774 Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 17:22
              Zastanawiam się kto powinien płacić według chatte11 jak zacznie przeciekać
              dach? Chyba znam odpowiedz - właściciel mieszkania nad którym jest dach :) bądz
              właściciele całego pionu.
    • owlas Re: Zebranie Paryżan 24.01.06, 18:35
      Apropo uszkodzonego piaskowca to w moim przypadku zostal on uszkodzony przez
      ekipe odsniezajaca. Zglosilem to naszej pani admin zaraz po tym jak to
      zauwazylem ale oczywiscie moje zgloszenie zostalo zignorowane bo przeciez
      latwiej kosztami obciazyc wlasciciela miejsca niz uzerac sie z zaprzyjazniana
      firemka. Natomiast zostalem pouczony, ze koparka nie mogla uszkodzic plyt bo na
      koncu kostki tuz przy plytach jest kraweznik ktory to uniemozliwia. Taak...
      Niemniej, nie zamierzam placic ani grosza za powstale szkody bo samochodem nie
      mozna uszkodzic plyt ktore sie koncza na wyskokosci 15 cm. No chyba ze
      bolidem...
    • repsaj Re: Zebranie Paryżan 25.01.06, 09:03
      To jest duże osiedle - Paryż to kilkaset osób, duża liczba samochodów -
      wystarczyłoby na całkiem sporą podstawową jednostkę administracyjną /wieś?/.
      Mamy prawa własności i wynikające z tego obowiązki, wspólne niezależnie od
      źródła kłopotów. Napewno wszystkim zależy aby Paryż wyglądał za 10 lat
      conajmniej tak jak przy odbiorze. Owszem należy badać zasadność i wysokość
      ponoszonych kosztów ale zwróćcie Państwo uwagę,że poruszacie w tym wątku sprawy
      które sa rozwiązywane też na terenie miasta /czyli po wyjściu za ogrodzenie
      Paryża/ i ktoś je tam rozwiązuje, kto ? To są konkretni ludzie, konkretne
      pieniądze. Z takim popdejściem, które widzę w wypowiedziach, na terenach
      wspólnych, czyli co? niczich ? byłoby okropnie gdyby ktos o to nie dbał i tego
      nie finansował. Przed kupnem mieszkania gdziekolwiek, należy się zastanowić nad
      kosztami eksploatacji i nikt nie ukrywał jaki będzie rząd wielkości opłat
      zwłaszcza, że funkcjonował już Londyn. Koszty będą niższe jak wszyscy będziemy
      dbać o naszą własność.Zrzucanie śniegu z dachu dotyczy wszystkich a nie tylko
      mieszkańców najwyższej kondygnacji, itd. Nie unikniemy ani drobnych kradzieży,
      ani nagłych awarii ani innych zdarzeń bo _Paryż to tętniące życiem miejsce.
      Reszta zależy od manier/czytaj: dobre wychowanie, życzliwość ludzka, poczucie
      obowiązku/ - Z wyrazami szacunku
      • nawoja1 Re: Zebranie Paryżan 25.01.06, 09:41
        swietnie to ująłeś , repsaj ! zgadzam się z Tobą ! Tak powinni myślec wszyscy
        mieszkańcy Wspólnoty , sama nazwa "Wspólnota" już sugeruje, że mamy prawa , ale
        mamy tez obowiązki !
        Reszta zależy od manier/czytaj: dobre wychowanie, życzliwość ludzka, poczucie
        > obowiązku/ - obawiam się ,że dla wielu mieszkańców, to niestety nieznane
        pojęcia i uczucia ...
    • albals Re: Zebranie Paryżan 25.01.06, 19:47
      Kto dokonał analizy kosztów utrzymania nieruchomości w tym koszty jakie nalicza
      sobie Administratorka za swoja "prace"; nastepnie koszty konserwacji urzadzen
      bedacych na gwarancji, utrzymanie administracji.
      Proponuje rowniez dokonac analizy planu na rok 2006 - bo wzrastaja te koszty -
      na jakiej podstwaie. Czy musimy utrzymywac tak drogiego Administratora?!; Kto
      rozumie poszczegolne pozycje sprawozdania z kosztow zarzadzania i utrzymania
      nierucjomosci a takze w planie?
      Czy sa ludzie gotowi do poprowadzenia zebrania?
      Poza tym, jak ochrona ma pilnowac czegokolwiek skoro siedzi gdzies schowana i
      zupelnia nie ma w polu widzenia otoczenia obiektu, ktory ma chronić;
      Zniszczenia o ktorych piszecie panstwo - winny byc dostrzegane przez ochrone -
      jskoro obiekt jest podobno calodobowo chroniony.
      Przy okazji uwaga do wlascicieli psow - w celu załatwiania przez nie potrzeb
      fizjologicznych - prosze wypeowadzać je dalej poza teren osiedla, to trudne i
      obrzydliwe gdy sie musi przechodzic koło zanieczyszczeń, przez nie
      pozostawianych - teraz jest to szczegolnie widoczne na śniegu;
      • chatte11 Re: Zebranie Paryżan 26.01.06, 09:39
        miło mi, że nareszcie ktos podziela mój pogląd a propos pokrycia kosztów przez
        ochronę, a nie tylko krytykuje moje zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka