Dodaj do ulubionych

PLESZÓW PO RAZ DRUGI

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 21:56
Dziś jechałem tym nowym mostem i drogą dojazdową do niego, która kończy się
na Igołomskiej. Wiecie, co tam zauważyłem?

Wielkie połacia pustej i niezagospodarowanej ziemi, która mogłaby służyć jako
miejsce na nowe osiedla mieszkaniowe.
Piszę o tym, bo linia do Pleszowa ma mało użytkowników, a takie budowle
zwiększyłyby jej atrakcyjność.
Jednak nic tam się nie buduje. Domy powstają natomiast w takich miejscach,
gdzie potem ludzie sami nie wiedzą czego chcą i nie mogą się dogadać co do
komunikacji zbiorowej (czyt. linia "116" w Klinach)
A w Pleszowie i "15" i "20" i "21" - ale do cholery tych domów nie ma.

LUDZISKA BUDUJCIE SIĘ TAM - Sendzimir już nie jest taki zły, a i nawet nad
jeziorko niedaleko, a o tramach to już w ogóle nie wspomnę. Żyć - nie
umierać.
Obserwuj wątek
    • yzb Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 11.11.02, 22:03
      Tak, samo zdrowie - do Centralnego bedziecie chodzic na piechote, bo bedzie
      szybciej niz tramwajem :)
    • m-garfield Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 13.11.02, 00:21
      Trzeba by glebokiego samozaparcia aby kupic mieszkanie w Pleszowie - nawet
      gdyby powstalo. Okolica to czysty krajobraz ksiezycowy. Las kominow,
      zardzewialych instalacji, sypiacych sie magazynow. Bez rekultywacji ani rusz.
      • Gość: tomekw74 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 13.11.02, 10:26
        Na dodatek nie wiadomo, co dalej będzie z HTS-em. A nuż z parę lat pójdzie do
        likwidacji, którą oczywiście nie będzie się miał kto do końca zająć i będzie to-
        to (tzn las kominów i całe pasma górskie hałd)stało do końca świata. No, chyba
        żeby zrobić tam jakieś gigantyczne muzeum komunistycznego przemysłu. To byłby
        kolejny przebój turystyczny Krakowa - po Wawelu, Wieliczce, Wadowicach,
        Oświęcimiu ("przebój"to może w tym wypadku nie najlepsze słowo...) czy
        Łagiewnikach. Nooo, wtedy to tylko się tam budować. Praca zapewniona, a i
        pieniążki na rekultywację się znajdą.
    • Gość: Yasioo Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 13.11.02, 14:27
      Adaś, a pomyślałeś o tym, że żużel wielkopiecowy jest promieniotwórczy i
      rakotwórczy? Życzę Ci miłego mieszkania na pohutniczych haldach...
      • Gość: havi Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.uci.agh.edu.pl / *.ia.agh.edu.pl 15.11.02, 20:13
        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Adaś, a pomyślałeś o tym, że żużel wielkopiecowy jest promieniotwórczy i
        > rakotwórczy? Życzę Ci miłego mieszkania na pohutniczych haldach...
        można tam rozwinąć, przemysł, hurtownie, składy...etc. przyciągnąć inwestorów i
        utworzyć miejsca pracy, dobry dojazd to podstawa.
        • Gość: ADAŚ PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 16.11.02, 08:50

> Gość portalu: Yasioo napisał(a):
          >
          > > Adaś, a pomyślałeś o tym, że żużel wielkopiecowy jest promieniotwórczy i
          > > rakotwórczy? Życzę Ci miłego mieszkania na pohutniczych haldach...
          > można tam rozwinąć, przemysł, hurtownie, składy...etc. przyciągnąć inwestorów
          i
          >
          > utworzyć miejsca pracy, dobry dojazd to podstawa.

Przyznaję, że nie brałem tego pod uwagę. Jednak te miejsca, które widziałem
          raczej nie wyglądały na "coś pohutniczego". Były to zwykłe łąki zabudowane już
          jednostkowo przez stare domki jednorodzinne. Jednak tam MOŻE (już podkreślam to
          słowo) dałoby się wybudować całkiem pokaźne budowle. Jeśli nie mieszkalne, to
          tak jak "przedpiszca" stwierdza - handel itp. (no właśnie jeszcze raz HIPEREK
          hi hi hi hi)
    • kuba203 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 14.11.02, 18:00
      Gość portalu: ADAŚ napisał(a):

> LUDZISKA BUDUJCIE SIĘ TAM - Sendzimir już nie jest taki zły, a i nawet nad
      > jeziorko niedaleko, a o tramach to już w ogóle nie wspomnę. Żyć - nie
      > umierać.

Tam w ogóle nie wolno nic budować chyba :)))
    • Gość: tomekw74 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 16.11.02, 22:35
      Byłem mocno zawiedziony, gdy jechałem wczoraj i dziś ul.Igołomską. Owszem,
      skrzyżowanie z Jeżynową jest cool - światła, dobre oświetlenie, ale potem dalej
      porażka: ciemno, nierówno, beznadziejnie. Szkoda, że nie pociągnięto lepszej
      nawierzchni aż do pętli tramwajowej. Wiem, wiem, chodzi o pieniądze. Ale
      można było zamiast tego nieszczęsnego remontu torowiska na Zakopiańskiej,
      zrobić ten kawałek asfaltu na Igołomskiej. Takie to nasze polskie - fajnie,
      ale nie do końca.
      • pavlack Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 17.11.02, 13:01
        Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> Wiem, wiem, chodzi o pieniądze. Ale
        > można było zamiast tego nieszczęsnego remontu torowiska na Zakopiańskiej,
        > zrobić ten kawałek asfaltu na Igołomskiej. Takie to nasze polskie - fajnie,
        > ale nie do końca.

Zamiast tego remontu na Zakopiańskiej to mogli zrobić tory do Pleszowa. Ale
        chyba niedługo będziemy żegnać tą linię - wczoraj motorniczy mówił, że mają to
        zamknąć. I chyba faktycznie jest to prawda - coś robią przy wiadukcie na Kopcu
        Wandy, i wygląda to tak jakby chcieli przesuwać przystanki... A chyba każdy
        wie, co to znaczy... :-(
        • kuba203 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 17.11.02, 13:32
          To, że przesuwają przystanki to jeszcze nic nie znaczy :)
          Btw, o czym Ty mówisz, bo ja może nieuważnie patrzyłem, tam po prostu remontują
          wiadukt...
          Gdyby mieli tory na Igołomskiej już zaraz likwidować, to na pewno trwałyby
          jakieś prace na pętli przy Kopcu Wandy - zanim się na nią przerzuci ruch,
          pasowałoby ją wyremontować :)
          • pavlack Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 17.11.02, 13:59
            kuba203 napisał:

> To, że przesuwają przystanki to jeszcze nic nie znaczy :)

Nie sądze, żeby miała być jakaś nowa linia tam puszczona :-)

> Btw, o czym Ty mówisz, bo ja może nieuważnie patrzyłem, tam po prostu
            remontują
            >
            > wiadukt...

Jakieś płytki na wiadukcie kładli...

> Gdyby mieli tory na Igołomskiej już zaraz likwidować, to na pewno trwałyby
            > jakieś prace na pętli przy Kopcu Wandy - zanim się na nią przerzuci ruch,
            > pasowałoby ją wyremontować :)

No racja... ja tylko powtarzam to co mówił motorniczy.
            • kuba203 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 17.11.02, 14:27
              pavlack napisał:

> Nie sądze, żeby miała być jakaś nowa linia tam puszczona :-)

Czy ja coś takiego powiedziałem? ;P

> Jakieś płytki na wiadukcie kładli...

A pod spodem czyścili ściany...

> No racja... ja tylko powtarzam to co mówił motorniczy.

Wiem, bo przecież ja też słuchałem :) Tylko, że mi się nie wydaje, żeby to była
              kwestia najbliższych tygodni/miesięcy, jak sugerujesz. Bo przecież
              przeniesienie przystanku 21 sprzed wiaduktu na niego nic nie zmienia :)
              Natomiast boję się, że w nieco dalszej perspektywie może się coś niedobrego
              stać, bo coś dużo tych plotek krąży...
              • pavlack Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 17.11.02, 15:47
                kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                >
                > > Nie sądze, żeby miała być jakaś nowa linia tam puszczona :-)
                >
                > Czy ja coś takiego powiedziałem? ;P

Nie :-)

>
                > > Jakieś płytki na wiadukcie kładli...
                >
                > A pod spodem czyścili ściany...

A nie malowali?

>
                > > No racja... ja tylko powtarzam to co mówił motorniczy.
                >
                > Wiem, bo przecież ja też słuchałem :) Tylko, że mi się nie wydaje, żeby to
                była
                >
                > kwestia najbliższych tygodni/miesięcy, jak sugerujesz. Bo przecież
                > przeniesienie przystanku 21 sprzed wiaduktu na niego nic nie zmienia :)
                > Natomiast boję się, że w nieco dalszej perspektywie może się coś niedobrego
                > stać, bo coś dużo tych plotek krąży...

Ja niczego nie sugruję :-) Tylko po co przenosić przystanek 21, jak i tak na
                starym musza się 15 i 20 zatrzymywać.
                • kuba203 Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI 18.11.02, 11:22
                  pavlack napisał:

> A nie malowali?

Malowali chyba też :)

> Ja niczego nie sugruję :-) Tylko po co przenosić przystanek 21, jak i tak na
                  > starym musza się 15 i 20 zatrzymywać.

Mnie już o to nie pytaj, bo sam bym chciał wiedzieć :)
        • Gość: ADAŚ PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 17.11.02, 13:46

Zamiast tego remontu na Zakopiańskiej to mogli zrobić tory do Pleszowa. Ale
          chyba niedługo będziemy żegnać tą linię - wczoraj motorniczy mówił, że mają to
          zamknąć. I chyba faktycznie jest to prawda - coś robią przy wiadukcie na Kopcu
          Wandy, i wygląda to tak jakby chcieli przesuwać przystanki... A chyba każdy
          wie, co to znaczy...

Eeeeeee - na pewno nie zamkną. Pisali już wiele razy na temat linii do Pleszowa
          i ciągle było, że nie będzie zamykana, ba nawet zostanie wyremontowana.
          Jakoś mi się nie chce wierzyć w te słowa. Gdyby rzeczywiście tak zrobili, to
          urządzam "krwawą rewolucję" na towarzyszy Majchrowskiego oraz Adamika.
          Ale całkiem serio - nie zamkną, to byłoby sprzeczne z ideą rozbudowy transportu
          zbiorowego w Krakowie.

• kuba203 Re: PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ 17.11.02, 13:55

> Ale całkiem serio - nie zamkną, to byłoby sprzeczne z ideą rozbudowy
            transportu
            >
            > zbiorowego w Krakowie.

Przecież znasz polskie realia... Idee sobie, a fakty sobie... Ja też mam
            nadzieję, że nie zamkną, ale faktycznie, coś często się ostatnio takie
            informacje pojawiają... :(
            • Gość: ADAŚ PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 17.11.02, 14:03
              kuba203 napisał:
              Przecież znasz polskie realia... Idee sobie, a fakty sobie... Ja też mam
              nadzieję, że nie zamkną, ale faktycznie, coś często się ostatnio takie
              informacje pojawiają... :(

Tyż fakt, że u nas to wszystko jest na opak.
              A z tymi informacjami to też winni są sami ludzie, którzy nieraz coś wymyślają
              na siłę. Tak też było w pierwszym artykule o linii do Pleszowa jaki czytałem
              w "Dzienniku" (jakieś dwa lata temu). Mieszkańcy obawiali się o likwidację
              linii, bo widzieli słabszą frekwencję. Ale władze dementowały pogłoski, że
              trasa zostanie utrzymana itd.
              Ale co się stanie, zobaczymy. Mam nadzieję, że oczywiście zamkną ... ale na
              czas generalnego remontu torowiska począwszy do CAHTS i pl. Centralnego.
              • kuba203 Re: PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ 17.11.02, 14:29

> A z tymi informacjami to też winni są sami ludzie, którzy nieraz coś
                wymyślają
                > na siłę.

Właśnie, dlatego ja bym do takich "rewelacji" ostrożnie podchodził...
          • Gość: tomekw74 Re: PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ? IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 17.11.02, 16:35

Nie zamkną, to byłoby sprzeczne z ideą rozbudowy transportu
            zbiorowego w Krakowie.
            Niekoniecznie. Rozbudowa nie musi znaczyć: konserwacja starych tras ORAZ
            budowa nowych. To winna być OPTYMALIZACJA ruchu środków transportu
            publicznego. Ja też kocham stare tory, ja też kocham kolej i tramy i w ogóle
            wszystko, co sie z tym wiąże. W dalszym ciągu jednak uwazam, że jesli już coś
            w Pleszowie robić, to zalesić. A tramwaje w miarę szybko poprowadzić do dużych
            skupisk ludzkich (Ruczaj, Lipska itp.). Wciąż w Krakowie dużo torowisk do
            remontu (o tym z 3 maja to nie wiedziałem, że aż takie stare!). Po co jeszcze
            to jedno? A ludziska z kierunku Igołomii (o czym już pisałem) oraz
            krakowskich "dzielnic" (nie wiem - tak nawiasem pisząc - po co było włączać do
            Kraka takie np. Branice, Wyciąże, Cło, Ruszczę itp.?) byliby szczęśliwi, gdyby
            mogli wysiąść z autobusu nie w burokach, tylko np. w okolicach placu
            Centralnego.
            • kuba203 Re: PLESZÓW - NIE ZAMKNĄ? 17.11.02, 21:33
              Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> byliby szczęśliwi, gdyby
              > mogli wysiąść z autobusu nie w burokach, tylko np. w okolicach placu
              > Centralnego.

Zapewne by się ucieszyli, ale chyba by się nie opłaciło utrzymywać kursów kilku
              pustawych autobusów aż do Pl. Centralnego, lepszy jest tramwaj, który zbierze
              wszystkich pasażerów i zawiezie ich do centrum. Warunek: trzeba mądrze
              skomunikować godziny przyjazdów autobusów (najlepiej, żeby wszystkie
              przyjeżdżały i odjeżdżały razem) i odjazdów tramwaju (wystarczy jedna linia -
              15, 20 i 21 do piachu, 17 kursuje cały tydzień co 20 minut). :)
              • Gość: Locutus PLESZÓW - NIECH ZAMKNĄ! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 18.11.02, 01:11
                Dupa. Obecna komunikacja - wysiadanie w burokach i dostęp tylko do jednej
                sensownej linii (15), która w dodatku kursuje rzadko jak cholera jest do dupy.
                Niech zamykają tę linię jak najszybciej. Powietrze tylko te tramy wożą...
                • kuba203 Re: PLESZÓW - NIECH ZAMKNĄ! 18.11.02, 11:20
                  Przecież w całym cywilizowanym świecie stosuje się takie rozwiązania. Jedna
                  linia, kursująca rzadko, ale skomunikowana z liniami autobusowymi, czyli
                  przyjeżdżają do Pleszowa autobusy i tramwaj (wszystkie naraz), i po 5 minutach
                  wszystkie naraz odjeżdżają, co powoduje, że mimo słabej częstotliwości NIGDY
                  nie trzeba czekać na przesiadkę. A wychodzi taniej, niż gdyby 6 autobusów miało
                  w tym samym czasie jechać aż do Pl. Centralnego.
                  Poza tym, przecież 15 można dojechać i do centrum NH, i do centrum Krakowa,
                  więc w czym problem? :)
                  • Gość: havi Re: PLESZÓW - NIECH ZAMKNĄ! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 18.11.02, 11:39
                    kuba203 napisał:

> Przecież w całym cywilizowanym świecie stosuje się takie rozwiązania. Jedna
                    > linia, kursująca rzadko, ale skomunikowana z liniami autobusowymi, czyli
                    > przyjeżdżają do Pleszowa autobusy i tramwaj (wszystkie naraz), i po 5
                    minutach
                    > wszystkie naraz odjeżdżają, co powoduje, że mimo słabej częstotliwości NIGDY
                    > nie trzeba czekać na przesiadkę. A wychodzi taniej, niż gdyby 6 autobusów
                    miało
                    >
                    > w tym samym czasie jechać aż do Pl. Centralnego.
                    > Poza tym, przecież 15 można dojechać i do centrum NH, i do centrum Krakowa,
                    > więc w czym problem? :)
                    To byłoby najlepsze rozwiązanie, no można byłoby zostawić jedną linię do
                    północnej huty np. 16
                    a pohutnicze tereny, jak jak anglicy (wstyd) wywiązą cały żużel -zalesić w
                    krakowie brakuje nam lasów(wolski w sumie jedyny duży kompleks leśny jest
                    dewastowany przez tabuny krakowian w niedziełne słoneczne popołudnia, bo poza
                    plantami i wolskim nie ma podobnych miejsc) a zwłaszcza w hucie,utworzyć
                    Scieżki rowerowe, alejki itp.A przy igołomskiej przy skrzyżowaniu z przyszłą
                    trasą nowohucką, mógłby powstać właśnie jakiś hiperek(ludzie lubią kupować w
                    niedzielę :))
                    • kuba203 Re: PLESZÓW - NIECH ZAMKNĄ! 18.11.02, 11:44
                      Gość portalu: havi napisał(a):

> To byłoby najlepsze rozwiązanie, no można byłoby zostawić jedną linię do
                      > północnej huty np. 16

16 niech zostanie, jak jest, zwłaszcza jak się zlikwiduje 20.
                      Można zostawić 21, ale też nie częściej niż raz na godzinę, a ubytek kursów na
                      Piastów uzupełni częściej jeżdżąca 17.
    • Gość: mouset Re: PLESZÓW PO RAZ DRUGI IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 18:37
      Dziś w GK powraca temat osiedla na 600 mieszkań Sacrosong w Wyciąśżu oraz
      sklepów (Auchan hihi) i sportcentrum na stawach Przylasku, no to może ranga 20
      wzrośnie
      • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 19:25
        Auchan w Pleszowie jest niezbędny. Proponuję również tam postawić LEROY-MERLIN
        (też się reklamują na tramach) oraz oczywiście FILKO-BIEDRONKĘ, hihihi.
        • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 19:33
          A może HYPERSERVIN? lub ŻELASCO??? hihi?
          • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 19:37
            Gość portalu: mouset napisał(a):

> A może HYPERSERVIN? lub ŻELASCO??? hihi?

A w asortymencie będą buty marki FILA-MENA
            • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 19:43
              Oraz promocje: kup bilet a dostaniesz jaja gratis
              • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 19:45

> Oraz promocje: kup bilet a dostaniesz jaja gratis

I wyjdzie na to, że dostaniesz "filę z makiem"
                • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 19:46
                  lub żelascem w łeb hehe, oczywiście dyrekcja marketu będzie nieuchwytna lub
                  tłumaczona zwrotnicą w Zbydniowicach
                  • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 19:51

> lub żelascem w łeb hehe, oczywiście dyrekcja marketu będzie nieuchwytna lub
                    > tłumaczona zwrotnicą w Zbydniowicach

Czepiasz się Mouset, czy to ich wina, że MPK skraca trasę do ZOO.
                    • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 19:57
                      A jak tu się nie czepiać skoro kolizja na Robotniczorzeźniczej wywraca cały
                      rozkład 339 i 438
                      • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 19:59

> A jak tu się nie czepiać skoro kolizja na Robotniczorzeźniczej wywraca cały
                        > rozkład 339 i 438

To tzw. "wypadek przy pracy" w porównaniu z parkingiem na środku skrzyżowania
                        pod Pocztą Główną.
                        • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 20:00
                          Nie mówiąc o wplywie 29-ej na 128 i Geanta na 502
                          • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 20:03

> Nie mówiąc o wplywie 29-ej na 128 i Geanta na 502

A już przede wszystkim nie możemy porównywać tego z niezwykle niezwykłą
                            rolą "428" - brrrrrrrrrrrr.
                            • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 20:04
                              I to podstawową!!! nawet nie wiem czy strategiczna "115" może mu dorównać
                              • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 20:07

> I to podstawową!!! nawet nie wiem czy strategiczna "115" może mu dorównać

Oczywiście, że nie może - jak śmiesz to nawet zestawiać. "115" na jakąś tam
                                Górkę czy Witkowice jedzie, a tu samo centrum RONDO
                                • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 20:08
                                  Ja bym wypieprzył stamtąd 192, jak może przeszkadzac wozom tak isotnej linii
                                  • Gość: ADAŚ PLESZÓW IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 20:10

> Ja bym wypieprzył stamtąd 192, jak może przeszkadzac wozom tak isotnej linii

Jutro zadzwonię do GK jako oburzony pasażer "428". Przedstawię się jako KAZEK
                                    UTLENIONY i zażądam likwidacji "428", bo powoduje opóźnienia "428".
                                    • Gość: mouset Re: PLESZÓW IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 20.03.03, 20:15
                                      Albo domagaj sie przerzutu taboru z 128 na 428 i zrobienia tej ostatniej
                                      jednokierunkową
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka