Dodaj do ulubionych

Volkshochschule w Heidelbergu!

IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 11:26
czy jest ktos kto rozpoczyna moze kurs( tak jak ja) w Heidelbergu W Volkshochschule, albo skonczył kiedys tam???/pozdrawiam/monika
Obserwuj wątek
    • Gość: sabba Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 18.11.02, 13:19
      Gość portalu: monika napisał(a):

> czy jest ktos kto rozpoczyna moze kurs( tak jak ja) w Heidelbergu W Volkshochsc
      > hule, albo skonczył kiedys tam???/pozdrawiam/monika

Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam kursy w VHS ale winnych
      miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie nauczylam. NO ale moze w
      Heidelbergi jest inaczej.))))
      Pozdr.
      • Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:05
        Gość portalu: sabba napisał(a):

>
        > Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam k
        > ursy w VHS ale winnych
        > miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie nauczylam
        > . NO ale moze w
        > Heidelbergi jest inaczej.))))
        > Pozdr.
        Nikt na forum: j. niemiecki pomoc nie chce, od kilku dni milcza jak zakleci, w ogole tam sie guzik dzieje!:(((
        jade w sobote, powalcze, zobaczymy!/pozdrowien cd
      • Gość: Jaracz Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.czyzyny.net.pl / 212.160.64.* 19.11.02, 20:26
        Gość portalu: sabba napisał(a):

> Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam
        k
        > ursy w VHS ale winnych
        > miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie
        nauczylam
        > . NO ale moze w
        > Heidelbergi jest inaczej.))))
        ja robilem kurs w VHS w Giessen, i moge stwierdzic, ze wszystko zalezy od
        prowadzacego.. Akurat trafilem na taka super babke, ktora wziela sobie za punkt
        honoru pokazywanie wszystkiego czego nie rozumielismy sposobem "jak w teatrze",
        no i byla masa Spassu, a przy tym b.duzo sie nauczylismy, umiala wytlumaczyc..
        Po prostu miala "to cos" ;)

Znam jednak innych, ktorzy tez chodzili do VHS i oni tak dobrze nie trafili..

pozdrowienia

Jaracz
    • viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 13:22
      Ja byłem przez rok studentem Bona Folkhögskola. Ale to nie ten język, ani nie
      ten kraj. Ale uniwersytet ludowy dostarcza tak czy owak wielu niezapomnianych
      przeżyć.
      • Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:02
        viking73 napisał:

> Ja byłem przez rok studentem Bona Folkhögskola. Ale to nie ten język, ani nie
        > ten kraj. Ale uniwersytet ludowy dostarcza tak czy owak wielu niezapomnianych
        > przeżyć.

TAAAAAAAAK??????
        jakich na przyklad??:)
        • viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 14:11
          Na przykład można jechać z wizytą do wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego i
          przyglądać się masowej hodowli krów. Można tez jechać z akcją protestacyjną na
          centralny plac stołecznego miasta i wyrażać swoje niezadowolenie z powodu
          obcięcia dotacji na szkolnictwo (a przy okazji, a może przede wszystkim
          dlatego, obejrzeć sobie Sztokholm). Można chodzić do lasu i naukowo obserwować
          ściółkę. Można poznać różne, nieznane wcześniej gatunki piwa (Pripps,
          Spendrups), no i w ogóle co tu dużo mówić... Po prostu jedź, patrz i używaj!
          • Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:14
            viking73 napisał:

> Na przykład można jechać z wizytą do wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego i
            > przyglądać się masowej hodowli krów. Można tez jechać z akcją protestacyjną na
            > centralny plac stołecznego miasta i wyrażać swoje niezadowolenie z powodu
            > obcięcia dotacji na szkolnictwo (a przy okazji, a może przede wszystkim
            > dlatego, obejrzeć sobie Sztokholm). Można chodzić do lasu i naukowo obserwować
            >
            > ściółkę. Można poznać różne, nieznane wcześniej gatunki piwa (Pripps,
            > Spendrups), no i w ogóle co tu dużo mówić... Po prostu jedź, patrz i używaj!
            hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :)
            • viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 14:21
              Gość portalu: monika napisała:

> hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :)

Jasne, a wiesz jak przy okazji poprawisz sobie niemieckie słownictwo
              specjalistyczne. Żaden tekst Cię nie załamie. Ja po wizycie u rolnika nauczyłem
              się jak jest (po szwedzku) np. stajnia, wentylator, budynek ocieplany itd.
              • Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:56
                viking73 napisał:

> Gość portalu: monika napisała:
                >
                > > hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :)
                >
                > Jasne, a wiesz jak przy okazji poprawisz sobie niemieckie słownictwo
                > specjalistyczne. Żaden tekst Cię nie załamie. Ja po wizycie u rolnika nauczyłem

> ale po co mi to wiedziec??? Doskonaly i tak jest tylko ksztalt kuli, ja nie potrzebuje wiedziec jak jest po niemiecku sutek krowi!:)
                juz wolalabym zglebic wiedze w branzy gospodarstwo domowe, przyklad: jak wymienic kolanko w zlewie?? ( kolanko sie w ogole wymienia???:)
                Jak juz pojme ten specjalistyczny niemiecki zawsze jest realniejza szansa na znalezienie tyrki w rzeszy ( dla kobitki):)
    • Gość: Zbigniew To w sumie ładne miasto IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 15:11
      Ten Heidelberg:))

Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Niemcy:).

• Gość: monika Re: To w sumie ładne miasto IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 15:54
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Ten Heidelberg:))
        >
        > Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Niemcy:)
        > .
        >
        tak! W centrum, bo pelno turystow!
        Obrzeza sa czyste!:)
        A zamek wysoko, oj wysoko........
        • nika31 Re: To w sumie ładne miasto 19.11.02, 15:42
          Gość portalu: monika napisał(a):

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
          >
          > > Ten Heidelberg:))
          > >
          > > Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Nie
          > mcy:)
          > > .
          > >
          > tak! W centrum, bo pelno turystow!
          > Obrzeza sa czyste!:)
          > A zamek wysoko, oj wysoko........
          ********************************************************************************
          Haidelberg to bardzo piękne miasto z klimatem i atmosfera i z dużą tradycją
          uniwersytecką.(jeden z najlepszych wydziałów Prawa i Medycyny w Niemczech) choć
          samo miasto ma chyba poniżej 100 tys. mieszkańców.
          Sama nie byłam na tym kursie o którym piszesz, ale byłam w budynku gdzie
          odbywaja się zajęcia. Widziałam wiele polskich nazwisk. Są zresztą z całeej
          Europy i świata nawet z Izraela.Przewodnik mówił mi że mają wiele zajęć nie
          tylko w salach ale i w tzw. terenie jeźdzą na wycieczki poznają ludzi itp.
          Sama gdybym była młodsza zapisałabym się na taki kurs. podobno studenci
          mieszkają w rodzinach niemieckich i w ten sposób też uczą się języka.
          Szkoła znajduje sie na wielkim placu obok siedziby starego Uniwersytetu w
          Haidelbergu odpowiednika naszego UJ.
          W ogóle stare miasto i z tradycjami.
          Na wzgórzu góruje stary zamek zniszczony przez okupujących francuzów (XVIII w.)
          z ktorego rozciąga sie wspaniały widok na rzekę i stary barokowy most.
          W ogóle starówka Haidelbergu ma bardzo przyjemny barokowy klimat a w około
          sporo uroczych knajpek ze wspaniałymi winami reńskimi.
    • Gość: hermenegilda Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.11.02, 18:22
      mieszkam w poblizu Heidelbergu ale nie ukonczylam zadnego kursu na VHS.
      Nawet na poczatku chcialam tam studiowac ale przekonalo mnie Mannheim.
      Heidelberg to piekne miasto( swietne jezeli chodzi o zakupy) i jestem
      przekonana ze bedzie ci sie podobac.zycze szczscia
      • Gość: Ania Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.proxy.aol.com 19.11.02, 20:35
        hermenegilda ty klamczucho kiedys pisalas ze chodzisz do DUKEc UNIVERSITY w
        US ...to nieladnie1
        • Gość: hermenegildusia Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.11.02, 23:02
          cos ty....chyba komus podkradlam nick, bo przyznaje tylko tymczysowo go uzywam
          uprzejmnie przepraszam za nieporozumuenia ta druga hermenegilde, chyba wroce do
          mojego stalego nicku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka