Gość: monika IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 11:26 czy jest ktos kto rozpoczyna moze kurs( tak jak ja) w Heidelbergu W Volkshochschule, albo skonczył kiedys tam???/pozdrawiam/monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sabba Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 18.11.02, 13:19 Gość portalu: monika napisał(a): > czy jest ktos kto rozpoczyna moze kurs( tak jak ja) w Heidelbergu W Volkshochsc > hule, albo skonczył kiedys tam???/pozdrawiam/monika Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam kursy w VHS ale winnych miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie nauczylam. NO ale moze w Heidelbergi jest inaczej.)))) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:05 Gość portalu: sabba napisał(a): > > Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam k > ursy w VHS ale winnych > miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie nauczylam > . NO ale moze w > Heidelbergi jest inaczej.)))) > Pozdr. Nikt na forum: j. niemiecki pomoc nie chce, od kilku dni milcza jak zakleci, w ogole tam sie guzik dzieje!:((( jade w sobote, powalcze, zobaczymy!/pozdrowien cd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.czyzyny.net.pl / 212.160.64.* 19.11.02, 20:26 Gość portalu: sabba napisał(a): > Ja nie, ale moze na forum jezyk niemiecki bardziej ktos Ci pomoze. Ja robilam k > ursy w VHS ale winnych > miastach, szczerze mowiac kursy te nie byly zbyt dobre /niewiele sie nauczylam > . NO ale moze w > Heidelbergi jest inaczej.)))) ja robilem kurs w VHS w Giessen, i moge stwierdzic, ze wszystko zalezy od prowadzacego.. Akurat trafilem na taka super babke, ktora wziela sobie za punkt honoru pokazywanie wszystkiego czego nie rozumielismy sposobem "jak w teatrze", no i byla masa Spassu, a przy tym b.duzo sie nauczylismy, umiala wytlumaczyc.. Po prostu miala "to cos" ;) Znam jednak innych, ktorzy tez chodzili do VHS i oni tak dobrze nie trafili.. pozdrowienia Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 13:22 Ja byłem przez rok studentem Bona Folkhögskola. Ale to nie ten język, ani nie ten kraj. Ale uniwersytet ludowy dostarcza tak czy owak wielu niezapomnianych przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:02 viking73 napisał: > Ja byłem przez rok studentem Bona Folkhögskola. Ale to nie ten język, ani nie > ten kraj. Ale uniwersytet ludowy dostarcza tak czy owak wielu niezapomnianych > przeżyć. TAAAAAAAAK?????? jakich na przyklad??:) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 14:11 Na przykład można jechać z wizytą do wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego i przyglądać się masowej hodowli krów. Można tez jechać z akcją protestacyjną na centralny plac stołecznego miasta i wyrażać swoje niezadowolenie z powodu obcięcia dotacji na szkolnictwo (a przy okazji, a może przede wszystkim dlatego, obejrzeć sobie Sztokholm). Można chodzić do lasu i naukowo obserwować ściółkę. Można poznać różne, nieznane wcześniej gatunki piwa (Pripps, Spendrups), no i w ogóle co tu dużo mówić... Po prostu jedź, patrz i używaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:14 viking73 napisał: > Na przykład można jechać z wizytą do wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego i > przyglądać się masowej hodowli krów. Można tez jechać z akcją protestacyjną na > centralny plac stołecznego miasta i wyrażać swoje niezadowolenie z powodu > obcięcia dotacji na szkolnictwo (a przy okazji, a może przede wszystkim > dlatego, obejrzeć sobie Sztokholm). Można chodzić do lasu i naukowo obserwować > > ściółkę. Można poznać różne, nieznane wcześniej gatunki piwa (Pripps, > Spendrups), no i w ogóle co tu dużo mówić... Po prostu jedź, patrz i używaj! hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Volkshochschule w Heidelbergu! 18.11.02, 14:21 Gość portalu: monika napisała: > hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :) Jasne, a wiesz jak przy okazji poprawisz sobie niemieckie słownictwo specjalistyczne. Żaden tekst Cię nie załamie. Ja po wizycie u rolnika nauczyłem się jak jest (po szwedzku) np. stajnia, wentylator, budynek ocieplany itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 14:56 viking73 napisał: > Gość portalu: monika napisała: > > > hahhahaha, mysle ze perspektywa obejrzenia sciolki mnie przekonales :) > > Jasne, a wiesz jak przy okazji poprawisz sobie niemieckie słownictwo > specjalistyczne. Żaden tekst Cię nie załamie. Ja po wizycie u rolnika nauczyłem > ale po co mi to wiedziec??? Doskonaly i tak jest tylko ksztalt kuli, ja nie potrzebuje wiedziec jak jest po niemiecku sutek krowi!:) juz wolalabym zglebic wiedze w branzy gospodarstwo domowe, przyklad: jak wymienic kolanko w zlewie?? ( kolanko sie w ogole wymienia???:) Jak juz pojme ten specjalistyczny niemiecki zawsze jest realniejza szansa na znalezienie tyrki w rzeszy ( dla kobitki):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew To w sumie ładne miasto IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 15:11 Ten Heidelberg:)) Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Niemcy:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: To w sumie ładne miasto IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 18.11.02, 15:54 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Ten Heidelberg:)) > > Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Niemcy:) > . > tak! W centrum, bo pelno turystow! Obrzeza sa czyste!:) A zamek wysoko, oj wysoko........ Odpowiedz Link Zgłoś
nika31 Re: To w sumie ładne miasto 19.11.02, 15:42 Gość portalu: monika napisał(a): > Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > > > Ten Heidelberg:)) > > > > Byłem tam rok temu, ładny zamek tylko trochę brudno na ulicach (a niby Nie > mcy:) > > . > > > tak! W centrum, bo pelno turystow! > Obrzeza sa czyste!:) > A zamek wysoko, oj wysoko........ ******************************************************************************** Haidelberg to bardzo piękne miasto z klimatem i atmosfera i z dużą tradycją uniwersytecką.(jeden z najlepszych wydziałów Prawa i Medycyny w Niemczech) choć samo miasto ma chyba poniżej 100 tys. mieszkańców. Sama nie byłam na tym kursie o którym piszesz, ale byłam w budynku gdzie odbywaja się zajęcia. Widziałam wiele polskich nazwisk. Są zresztą z całeej Europy i świata nawet z Izraela.Przewodnik mówił mi że mają wiele zajęć nie tylko w salach ale i w tzw. terenie jeźdzą na wycieczki poznają ludzi itp. Sama gdybym była młodsza zapisałabym się na taki kurs. podobno studenci mieszkają w rodzinach niemieckich i w ten sposób też uczą się języka. Szkoła znajduje sie na wielkim placu obok siedziby starego Uniwersytetu w Haidelbergu odpowiednika naszego UJ. W ogóle stare miasto i z tradycjami. Na wzgórzu góruje stary zamek zniszczony przez okupujących francuzów (XVIII w.) z ktorego rozciąga sie wspaniały widok na rzekę i stary barokowy most. W ogóle starówka Haidelbergu ma bardzo przyjemny barokowy klimat a w około sporo uroczych knajpek ze wspaniałymi winami reńskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegilda Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.11.02, 18:22 mieszkam w poblizu Heidelbergu ale nie ukonczylam zadnego kursu na VHS. Nawet na poczatku chcialam tam studiowac ale przekonalo mnie Mannheim. Heidelberg to piekne miasto( swietne jezeli chodzi o zakupy) i jestem przekonana ze bedzie ci sie podobac.zycze szczscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.proxy.aol.com 19.11.02, 20:35 hermenegilda ty klamczucho kiedys pisalas ze chodzisz do DUKEc UNIVERSITY w US ...to nieladnie1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegildusia Re: Volkshochschule w Heidelbergu! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.11.02, 23:02 cos ty....chyba komus podkradlam nick, bo przyznaje tylko tymczysowo go uzywam uprzejmnie przepraszam za nieporozumuenia ta druga hermenegilde, chyba wroce do mojego stalego nicku Odpowiedz Link Zgłoś