viking73 19.11.02, 11:58 Znacie jakies ciekawe przykłady? W niektórych częściach Polski na bociany mówi się WOJTKI. Nocne MARKI niekoniecznie muszą mieć tak na imię. A np. moja babcia na miotłę mówiła KAŚKA. Znacie jeszcze coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:00 A na pewno fasolke mowi sie Jasiek, tak samo ta rzecz ktora jest mala poduszka:))) Fajny watek. Aha, jeszcze byla Zoska, taka gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 12:16 sabba napisała: > A na pewno fasolke mowi sie Jasiek, tak samo ta rzecz ktora jest mala > poduszka:))) > Fajny watek. Aha, jeszcze byla Zoska, taka gra. Jest jeszcze Maryśka, ale ja nie wiem jak smakuje i nie chcę wiedzieć. No i Judasz czasami ten mału wizjerek w drzwiach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:17 A ja sobie jeszcze przypomniałem o jabłku ADAMA. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:24 Gość portalu: Zbigniew napisał(a): > Jest jeszcze Maryśka, ale ja nie wiem jak smakuje i nie chcę wiedzieć. No i > Judasz czasami ten mału wizjerek w drzwiach:)) Maryśka albo i Marianna, przez niektórych nazywana Marianem. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:19 Wiewiórka BASIA, czekoladki MICHAŁKI... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:23 kathy38 napisała: czekoladki MICHAŁKI... No właśnie. MICHAŁY to też nieistotne wiadomości np. w serwisie informacyjnym. Albo mało ważne przedmioty w szkole. Mój nauczyciel historii w liceum na plastykę i muzykę mówił, że to takie MICHAŁY. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:27 viking73 napisał: > kathy38 napisała: > > czekoladki MICHAŁKI... > > No właśnie. MICHAŁY to też nieistotne wiadomości np. w serwisie informacyjnym. > Albo mało ważne przedmioty w szkole. Mój nauczyciel historii w liceum na > plastykę i muzykę mówił, że to takie MICHAŁY. Michałki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:38 gph napisał: Mój nauczyciel historii w liceum na plastykę i muzykę mówił, że to takie MICHAŁY. > > Michałki!!! Chyba obie wersje poprawne i oznaczają to samo. O i jescze w przypływie olśnienia - rodzaj krzyżówki - JOLKA. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:45 viking73 napisał: > gph napisał: > > Mój nauczyciel historii w liceum na plastykę i muzykę mówił, że to takie > MICHAŁY. > > > > Michałki!!! > > Chyba obie wersje poprawne i oznaczają to samo. O i jescze w przypływie > olśnienia - rodzaj krzyżówki - JOLKA. a Kazimierz to z czym się kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 12:49 No z Wielkim:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:53 Gość portalu: sabba napisał(a): > No z Wielkim:))) a nie ze Sprawiedliwym albo Pawlakiem??:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 13:00 gph napisał: > Gość portalu: sabba napisał(a): > > > No z Wielkim:))) > a nie ze Sprawiedliwym albo Pawlakiem??:). > No wlasnie nie. Najwyzej z Odnowicielem:)) Ale to chyba ten samo co Wielki:) A czy nie nazywala sie jakas budwola Gruba Kaska? Tylko nie wiem czy w Krakowie czy gdzie indziej? No i nie zapominajcie naszej kochanej pralki FRani. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:03 Gość portalu: sabba napisała: No i nie zapominajcie naszej kochanej pralki FRani. > POzdr. Ani płynu do zmywania naczyń LUDWIK. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:06 viking73 napisał: > Ani płynu do zmywania naczyń LUDWIK. tak atk.. pierwsza afera z nieuczciwą reklamą "a co z Ludwikiem..?" Swoją drogą Ludwiki to też monety były? Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:03 Gość portalu: sabba napisał(a): > A czy nie nazywala sie jakas budwola Gruba Kaska? Tylko nie wiem czy w Krakowie > > czy gdzie indziej? No i nie zapominajcie naszej kochanej pralki FRani. jesteś wielka za tą Franię!! a Gruba to była Małgośka (Pax Margareta) - baszta w tallinie, jest tam też Pik Herman i wiele wiele innych.. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon2 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 21.11.02, 13:56 gph napisał: > Gość portalu: sabba napisał(a): > > A czy nie nazywala sie jakas budwola Gruba Kaska? Tylko nie wiem czy w > Krakowie > > > > czy gdzie indziej? No i nie zapominajcie naszej kochanej pralki FRani. > > jesteś wielka za tą Franię!! > > a Gruba to była Małgośka (Pax Margareta) - baszta w tallinie, jest tam też Pik > Herman i wiele wiele innych.. > Ja słyszałem tylko o Grubrj Bercie (działo z I wojny światowej), ale Berta to chyba nie jest polskie imię. Pozdrawiam wszystkich po dłuższej przerwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:15 Gość portalu: sabba napisał(a): > > A czy nie nazywala sie jakas budwola Gruba Kaska? Tylko nie wiem czy w Krakowie > > czy gdzie indziej? Gruba Kaśka to stacja uzdatniania wody w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bytheway Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:46 i jeszcze "marcinki" to takie jesienne kwiatki Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 12:52 bytheway napisał: > i jeszcze "marcinki" to takie jesienne kwiatki Właśnie sobie nie mogłem przypomnieć jak babka na nie mówiła. Ale jak już kwiatki, to Narcyza nie może zabraknąć... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:11 gph napisał: jak już kwiatki, to Narcyza nie może zabraknąć... Kwiatki to bardzo wdzięczny temat. Sa przecież też "margaretki" czyli małgorzatki no i Róża to też nie tylko kwiat. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:13 viking73 napisał: > gph napisał: > > jak już kwiatki, to Narcyza nie może zabraknąć... > > Kwiatki to bardzo wdzięczny temat. Sa przecież też "margaretki" czyli > małgorzatki no i Róża to też nie tylko kwiat. Z roślinnych proponuję jeszcze Jagodę. a z militarnych Gruba Bertę. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:16 Z militarnych to jeszcze KATIUSZA Odpowiedz Link Zgłoś
gph kojarzące się z historią.. 19.11.02, 13:20 kathy38 napisała: > Z militarnych to jeszcze KATIUSZA skoro KATIUSZA to nie można zapomnieć o AURORZE! no i jeszcze dąbrówka... była taka kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:22 viking73 napisał: > gph napisał: > > jak już kwiatki, to Narcyza nie może zabraknąć... > > Kwiatki to bardzo wdzięczny temat. Sa przecież też "margaretki" czyli > małgorzatki no i Róża to też nie tylko kwiat. ależ jestem tępy. skoro roślinnie to i FLORA Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:28 Było roślinnie to teraz trochę zwierzęco. W Lubelskim na wyjątkowo złośliwe psy mówi się ponoć Wiejskie ZENKI (może m.in albo pepperoni potwierdzą?). Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:33 viking73 napisał: od zwierzęcych to chyba jeszcze LEW a trunkowo - NAPOLEON? albo jeszcze KLEMENTYNKA, przyszła mi jeszcze do głowy WIKTORIA i NORA, dwie skody (FABIA I FELICJA), HIACYNT, IRYDA, URBAN(yto sie z imieniem mało komu chyba kojarzy...) odorężeniu trzeba dać odpór i wziąść się do pracy..:( Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:27 gph napisał: Ale jak już kwiatki, to Narcyza nie może zabraknąć... Narcyz kwiatowo, ale może być też charakterologicznie. No to może do tej kolekcji charakterów niech dojdzie i PIOTRUŚ PAN. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:45 viking73 napisał: > Narcyz kwiatowo, ale może być też charakterologicznie. No to może do tej > kolekcji charakterów niech dojdzie i PIOTRUŚ PAN. A jak Piotruś, to jeszcze taka gra w karty - piotruś. A jak gry, to jest jeszcze taka gra otello. A jak otello, to... i tutaj dochodzimy do całego szeregu postaci literackich, mitycznych etc., niekoniecznie ludzkich, które użyczyły swoich imion rzeczownikom pospolitym, jak np. figaro, herkules, cerber, lolitka... Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:21 bytheway napisał: > i jeszcze "marcinki" to takie jesienne kwiatki Michałki i marcinki - obie te nazwy są używane i oznaczają jakiś rodzaj astra, a wiedzą to przede wszystkim miłośnicy krzyżówek, gdyż określenie "michałek lub marcinek" należy do tych nadużywanych. Dodatkowo michałek (ale już bez marcinka) to odmiana gruszki. Ktoś wspomniał tutaj o krzyżówce zwanej jolką. Otóż w nazewnictwie szaradziarskim nie ma standardu i często to wydawca decyduje, że coś sobie opublikuje pod taką czy siaką nazwą. Kiedyś na przykład popularne były "baśki" (znów baśki), a były to jolki, w których nie ujawniano kilku liter, lecz zaznaczano kropką pola, w które miały trafić samogłoski. Dziś sam rodzaj zadania jeszcze się spotyka, ale na przykład w "Rozrywce" będzie to już po prostu jolka, a nie baśka. Być może były wykorzystywane okazjonalnie i inne imiona, ale teraz nie potrafię sobie więcej przypomnieć. Była też julianka - dzisiaj nazywa się to diakrostych, a nazwa utworzona była od Juliana Tuwima. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:16 Są jeszcze margaryny KASIA i MARYNA, ale nie wiem czy to się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 13:25 kathy38 napisała: > Są jeszcze margaryny KASIA i MARYNA, ale nie wiem czy to się liczy. > A licza sie Andrzejki:))))))??? Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 13:31 Gość portalu: sabba napisał(a): > kathy38 napisała: > > > Są jeszcze margaryny KASIA i MARYNA, ale nie wiem czy to się liczy. > > > > > A licza sie Andrzejki:))))))??? a SYLWESTER?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 13:33 Flora - pieknie, pieknie.....Teraz cos z.....hmmmm...falny.....wybaczcie....WACEK.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.02, 13:36 Gość portalu: kobita napisał(a): > Flora - pieknie, pieknie.....Teraz cos > z.....hmmmm...falny.....wybaczcie....WACEK.... Nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 14:15 Panowie! Wyjasnijcie Pani, bo ja jestem starej daty i troszke sie wstydze.... Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:19 Ze zwierząt to jeszcze Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
skks Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:34 Zygmuś - dzwonek nocny - marek agata - pasta do podłogi filipek - no to to samo co wacek józuś - to u mnie w domu fafik ma takiego nicka!!! LECH - premium sport fred - no..... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:40 skks napisał: LECH - premium sport LECH Poznań VIKING Stavanger > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helka Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.gw.ip.pl 19.11.02, 14:49 No to przykład nie polski-no ale przecież MERCEDES-to przecież też imię-nie tylko samochód.A co do WACKA (hm..hm..) to damski odpowiednik gdzieniegdzie brzmi KASIA. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:52 Gość portalu: Helka napisał(a): A co do WACKA (hm..hm..) to damski odpowiednik gdzieniegdzie brzmi KASIA. A ja znałem, że GOSIA. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:55 viking73 napisał: > W niektórych częściach Polski na bociany mówi się WOJTKI. Jeśli wierzyć PWN-owi ( sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30185 ), to w innych częściach mówi się na bociany maćki. Maciek to również brzuch. A ja tam zajrzałem, bo szukałem jeszcze innego znaczenia, choć z brzuchem związanego. Otóż u mnie w domu mówiło się maciek na taki kurzy żołądek pływający w rosole. Spotkał się ktoś z czymś takim? Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 14:57 reptar napisał: > viking73 napisał: > > > W niektórych częściach Polski na bociany mówi się WOJTKI. > > > Jeśli wierzyć PWN-owi ( <a href="sjp.pwn.pl/haslo.php? id=30185"target="_ > blank">sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30185</a> ), to w innych > częściach mówi się na bociany maćki. Maciek to również brzuch. A ja tam > zajrzałem, bo szukałem jeszcze innego znaczenia, choć z brzuchem związanego. > Otóż u mnie w domu mówiło się maciek na taki kurzy żołądek pływający w rosole. > Spotkał się ktoś z czymś takim? owszem. często słyszałem, jak ludziska na wioskach komentowali - "ten to ma maćka" jak widzieli grubego faceta. Wtedy byłem chudy... a teraz... maciek mi urósł.. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 15:18 A toście mnie zaskoczyli z tym Maćkiem. Ale na psa Czarek vel Czaruś czyli Cezary to nie tylko po wioskach wołają. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 16:49 Jest taki wyraz antek, = urwis, ulicznik. A tak w ogóle to w różnych środowiskach, zwłaszcza dziecięcych (chyba zwłaszcza dziecięcych), używa się wybranych imion w takiej samej funkcji jak słów "burak", "kmiotek", "palant" czy "wieśniak". Albo - lżejszy kaliber - mogą one znaczyć tyle co "jakiś facet" (np. „Przyszedł jakiś ziutek i się rzuca”). Zwykle są to imiona męskie i zdrobniałe, często takie, które w danej grupie nie występują, ale występują niedaleko poza nią - bardzo dobrze nadaje się na przykład imię, które było modne w poprzednim pokoleniu, a w tym już nie ;) Ze szkoły pamiętam, jak w takiej roli używaliśmy słowa franek. Kiedy indziej spotkałem się ze ździśkiem i z ziutkiem, był też cienki bolek, i to chyba jeszcze nie wyczerpuje listy imion, które ktoś kiedyś gdzieś tak właśnie zastosował. Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 19:53 reptar napisał: > Jest taki wyraz antek, = urwis, ulicznik. > > A tak w ogóle to w różnych środowiskach, zwłaszcza dziecięcych (chyba zwłaszcza > > dziecięcych), używa się wybranych imion w takiej samej funkcji jak słów > "burak", "kmiotek", "palant" czy "wieśniak". Albo - lżejszy kaliber - mogą one > znaczyć tyle co "jakiś facet" (np. „Przyszedł jakiś ziutek i się rzuca > 221;). > Zwykle są to imiona męskie i zdrobniałe, często takie, które w danej grupie nie > > występują, ale występują niedaleko poza nią - bardzo dobrze nadaje się na > przykład imię, które było modne w poprzednim pokoleniu, a w tym już nie ;) > Ze szkoły pamiętam, jak w takiej roli używaliśmy słowa franek. Kiedy indziej > spotkałem się ze ździśkiem i z ziutkiem, był też cienki bolek, i to chyba > jeszcze nie wyczerpuje listy imion, które ktoś kiedyś gdzieś tak właśnie > zastosował. > > To racja, ja w takiej "roli" słyszałam imię Marian A określenie "Zytka" znacie? też od imienia, o takiej cnotliwej dewotce Odpowiedz Link Zgłoś
bytheway Re: Imiona, które nie oznaczają imion 19.11.02, 23:22 I jeszcae przypomniely mi sie KATARZYNKI mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: proxy / 217.96.43.* 20.11.02, 00:29 no to jeszcze może mała Szarlota Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: wuj Sam może być - ale 20.11.02, 10:45 Ale się zrobił wątek. Gdyby jakiś student polonistyki chciał na ten temat pisać pracę magisterską to ma w tym wątku zebrany już całkiem pokaźny materiał. Jak do tej pory 50 wpisów i wszystkie w zasadzie trzymają się tematu wyjściowego. To rzadkość na krakforum. Dzięki za taki odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: wuj Sam może być - ale 20.11.02, 10:52 viking73 napisał: > Ale się zrobił wątek. Gdyby jakiś student polonistyki chciał na ten temat pisać > > pracę magisterską to ma w tym wątku zebrany już całkiem pokaźny materiał. > Jak do tej pory 50 wpisów i wszystkie w zasadzie trzymają się tematu > wyjściowego. To rzadkość na krakforum. Dzięki za taki odzew. no wiesz co, bo zacznę o śledziach... trzebaby tak swoją drogą zapytać kogoś znad morza, czy nie ma jakiejś ryby nazywanej imieniem... - a w kwestii nazewnictwa wiejskiego, to wczoraj jeszcze sobie przypomniałem, że Maćkiem (oprócz brzucha) nazwywa się świński żołądek, w którym robi się salceson, dodatkowo salceson robi się też w pęcherzu moczowym świniaka (to tak, jakby ktoś był fanem wiejskich wyrobów - ja jestem..:() Odpowiedz Link Zgłoś
reptar jest i ryba 20.11.02, 11:04 gph napisał: > no wiesz co, bo zacznę o śledziach... trzebaby tak swoją drogą zapytać kogoś > znad morza, czy nie ma jakiejś ryby nazywanej imieniem... Hehe, znad morza to ja nie jestem, ale wiem o takiej rybie, co się nazywa tobiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: jest i ryba 20.11.02, 11:06 reptar napisał: > Hehe, znad morza to ja nie jestem, ale wiem o takiej rybie, co się nazywa > tobiasz. a Jonasza znasz? nie chodzi mi o tego z brzucha, tylko tego, co nieszczęście na pokładzie przynosi.. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: jest i ryba 20.11.02, 11:14 Fakt, masz rację, trzeba dorzucić do naszego worka i jonasza. Przy okazji mi się jeszcze alka przypomniała, na pewno lubi wcinać tobiasze i fruwać nad jonaszami. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: jest i ryba 20.11.02, 12:16 reptar napisał: > Fakt, masz rację, trzeba dorzucić do naszego worka i jonasza. > > Przy okazji mi się jeszcze alka przypomniała, na pewno lubi wcinać tobiasze i > fruwać nad jonaszami. I pewnie bardzo nie lubi być w urzędach obsługiwana przez flądry (ale to niekoniecznie imię własne). Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: są jeszcze 20.11.02, 12:36 kathy38 napisała: > Są jeszcze ciasteczka MAGDALENKI MAGDALENKA to też się z czymś innym kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
bytheway Re: są jeszcze 21.11.02, 00:22 gph napisał: > kathy38 napisała: > > > Są jeszcze ciasteczka MAGDALENKI > > MAGDALENKA to też się z czymś innym kojarzy... > no to po kolei: MAGDALENCE nie daleko do LOLITY (chyba jest takie imie?), a apropos to chyba sa jeszcze ALBERTY, takie herbatniki, sam bylem swiadkiem jak pewna dystyngowana dama poprosila o 2 paczki w sklepie. I zgadnijcie co dostala?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Imiona, które nie oznaczają imion 21.11.02, 09:32 Nie było tu jeszcze JERZYKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 21.11.02, 10:21 kathy38 napisała: > Nie było tu jeszcze JERZYKA > A Maksyma moze byc?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Imiona, które nie oznaczają imion 21.11.02, 10:23 Gość portalu: sabba napisał(a): > kathy38 napisała: > > > Nie było tu jeszcze JERZYKA > > > A Maksyma moze byc?:))))) Oczywiście, jak to było w dawbnych czasach w audycji "Nie tylko dla orłów" a teraz MAKSYMY GORKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabba Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 21.11.02, 10:29 > Oczywiście, jak to było w dawbnych czasach w audycji "Nie tylko dla orłów" a > teraz MAKSYMY GORKIEGO. > Oraz Cyryl i jego Metody:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Imiona, które nie oznaczają imion IP: *.gazownia.krakow.pl / 10.0.0.* 22.11.02, 13:25 rodzaj jachtu-Jolka czekoladki Danusia Odpowiedz Link Zgłoś