miroda 22.11.02, 13:06 Jeśli ktoś był to proszę o opinię. Podstawowe pytanie na czym to polega oprócz wspólnej modlitwy. Czy jest wolny czas (28.12-2.1 Paryż) jakie zakwaterowanie, ludzie, jak daleko od centrum jest nocleg i w ogóle jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viking73 Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 13:48 Ja byłem trzy razy, ale to było w latach 1990-94 (Praga, Wiedeń i Monachium). Noclegi na karimatach, czasem zimne nieogrzewane sale (Praga) albo bardzo przyjemna rodzinka częstująca na okrągło winem (Wiedeń). Więc po prostu zależy jak trafisz. Modlitwy teoretycznie sa popołudniami i wieczorem, a do południa spotkania w małych grupach międzynarodowych (wybiera się grupę językową) w których i tak najwięcej jest ludzi z Polski. Od razu mówię, że ja się jakoś specjalnie modlitewnie nie udzielałem i wolałem zwiedzać miasto. Zresztą te modlitwy to Twoja dobra wola - chcesz to przychodzisz, nie chcesz to nie - nie ma żadnego sprawdzania obecności. Wyżywienie niby jest, ale to mogą być jakieś przeterminowane konserwy z Bundeswehry, więc nie ma co liczyć na jakieś luksusy. No a poza tym dla dwudziestolatka to towarzysko dość fajne przeżycie a i modlitewnie jak ktoś jedzie z takim nastawieniem to pewnie też. PS. A w tym roku to gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 13:50 Już wiem, że w Paryżu. Sorry, nie doczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
lissu Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 18:13 Jesli chcesz sie wybrac na to spotkanie powinnas sie zglosic do ktoregos z punktow przygotowan w Krakowie. W tym roku dzialaja cztery. Gdzie sie mieszcza i w jakie dni mozesz uzyskac informacje dowiesz sie na stronie Wspolnoty: www.taize.fr/pl/index.htm Nie jest latwo w kilku zdaniach opisac co na takim spotkaniu sie dzieje. Nie jest to wyjazd turystyczny, ale spotkanie modlitewne. Czas na refleksje, na modlitwe. Okazja do poznania ludzi z innych czesci Europy i mieszkancow kraju w ktorym sie ono odbywa. Zostalo juz malo czasu na zapisy, w latach poprzednich konczyly sie okolo 25 listopada. Wedlug mnie na spotkanie warto jechac. Bylem na kilku i bardzo zaluje, ale chyba do Paryza nie pojade. :( Odpowiedz Link Zgłoś