Dodaj do ulubionych

Spotkanie Taize ???

22.11.02, 13:06
Jeśli ktoś był to proszę o opinię. Podstawowe pytanie na czym to polega
oprócz wspólnej modlitwy. Czy jest wolny czas (28.12-2.1 Paryż) jakie
zakwaterowanie, ludzie, jak daleko od centrum jest nocleg i w ogóle jak to
wygląda.

Obserwuj wątek
    • viking73 Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 13:48
      Ja byłem trzy razy, ale to było w latach 1990-94 (Praga, Wiedeń i Monachium).
      Noclegi na karimatach, czasem zimne nieogrzewane sale (Praga) albo bardzo
      przyjemna rodzinka częstująca na okrągło winem (Wiedeń). Więc po prostu zależy
      jak trafisz. Modlitwy teoretycznie sa popołudniami i wieczorem, a do południa
      spotkania w małych grupach międzynarodowych (wybiera się grupę językową) w
      których i tak najwięcej jest ludzi z Polski. Od razu mówię, że ja się jakoś
      specjalnie modlitewnie nie udzielałem i wolałem zwiedzać miasto. Zresztą te
      modlitwy to Twoja dobra wola - chcesz to przychodzisz, nie chcesz to nie - nie
      ma żadnego sprawdzania obecności. Wyżywienie niby jest, ale to mogą być jakieś
      przeterminowane konserwy z Bundeswehry, więc nie ma co liczyć na jakieś
      luksusy. No a poza tym dla dwudziestolatka to towarzysko dość fajne przeżycie a
      i modlitewnie jak ktoś jedzie z takim nastawieniem to pewnie też.

PS. A w tym roku to gdzie jest?
      • viking73 Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 13:50
        Już wiem, że w Paryżu. Sorry, nie doczytałem.
    • lissu Re: Spotkanie Taize ??? 22.11.02, 18:13
      Jesli chcesz sie wybrac na to spotkanie powinnas sie zglosic do ktoregos z
      punktow przygotowan w Krakowie. W tym roku dzialaja cztery. Gdzie sie mieszcza
      i w jakie dni mozesz uzyskac informacje dowiesz sie na stronie Wspolnoty:
      www.taize.fr/pl/index.htm
      Nie jest latwo w kilku zdaniach opisac co na takim spotkaniu sie dzieje. Nie
      jest to wyjazd turystyczny, ale spotkanie modlitewne. Czas na refleksje, na
      modlitwe. Okazja do poznania ludzi z innych czesci Europy i mieszkancow kraju w
      ktorym sie ono odbywa.
      Zostalo juz malo czasu na zapisy, w latach poprzednich konczyly sie okolo 25
      listopada.

Wedlug mnie na spotkanie warto jechac. Bylem na kilku i bardzo zaluje, ale
      chyba do Paryza nie pojade. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka