Dodaj do ulubionych

Orion- Proxima, ul. ks. Meiera

11.03.06, 22:42
Czy ktoś podpisał z Proximą umowę przedwstępną na mieszkanie w budynku ORION??
Oni nie mają pozwolenia na budowę a chcą od razu podpisywać umowę przedwstępną
i 20 % wartości mieszkania!!!Czy w tym przypadku nie powinni mieć umowy
rezerwacyjnej z jakąś zaliczką np 3000 - 5000 zł do momentu otrzymani
pozwolenia??? Bo to podejrzana sprawa!!!Orion ma być usytuowany na 3 działkach
każda ma innego właściciela.Czy ktoś ich zna??
Obserwuj wątek
    • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:05
      tak, Wpłaciłem im 10tys, i teraz czekam na pozwolenia na budowe, a z tymi
      działkami to nie jest tak źle. tyle ze beda chcieli brac kredyt pod zastaw tych
      działek. Zobaczymy
      • czokli1 Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera 14.03.06, 11:15
        Czyli udało Ci sie wynegocjować z nimi jakąś mniejszą kwotę niż 20% wartości
        mieszkania - napisz jak to zrobiłes bo mi wychodzi że ma wpłacić ok 50 tyś.a to
        juz nie jest mała kwota. A wprowadzałeś jakies swoje zmiany/uwagi do umowy
        przedwstępnej np.że umowa jest ważna do czasu 31.IV czyli do uzyskania
        pozwolenia na budowę. Jeśli do tego czasu nie uzyskają pozwolenia albo jest
        możliwośc aneksowania jej do jakiegoś kolejnego terminu lub wygasa i zwracają
        Ci wpłaconą kwotę. Bo z tym pozwoleniem może się wydłużyć...Pozdrawim:)
        • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:29
          NARAZIE WPŁACIŁEM 10TYS, A TRANSZE BEDZIE USTALAŁ BANK, GOSCIU POWIEDZIAŁ ZE
          PRZESLE TERMINAZ SPŁAT POSZCZEGÓLNYCH TRANSZ JAK UZYSKAJA POZWOLENIE, ZADNYCH
          ZMIAN W UMOWIE NIE WPROWADZAŁEM, A ODNOSNIE TEGO POZWOLENIA TO NIE WYDAJE MI
          SIE ZEBY BYŁY PROBLEMY, Z TEGO WZGLEDU ZE DZIAŁKI SASIADUJACE SA ICH, I RACZEJ
          NIKT SIE NIE BEDZIE ODWOŁYWAŁ
          NO ALE POZYJEMY ZOBACZYMY
          • czokli1 Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera 14.03.06, 11:43
            odpowiedz mi prosze jak udało Ci się wpłacić "tylko" te 10 tyś. bo nawet od
            najmniejszego mieszkania - 31m2 należałoby wpłacic 20tyś. czyli wymagane 20%
            • Gość: dfsdf Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 13:00
              Interesowalem sie kiedys ta inwestycja.
              Pierwsza wplata rezerwacyjna wynosi 10 tys. bez wzgledu na wielkosc mieszkania
              Pzdr.
            • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:04
              opłata rezerwqacyjna wynosi 10k. i teraz trzeba czekac na decyje o budowie.
              potem ci rozpiszą transze. jak nie dostana pozwolenia to ci oddadzą
    • Gość: annieoki Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: 82.160.38.* 15.03.06, 23:56
      Proxima wybudowała te dwa pierwsze wysokie bloki na Maiera, chyba jednak mieli
      jakieś problemy, poniewaz grunt wraz z pozwoleniem na budowe na kolejne dwa
      sprzedali Miechowiance.
      Miejmy nadzieje, ze ich klopoty juz sie skonczyly.
      • Gość: dsf Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:51
        Nie koniecznie musieli miec od razu problemy. Tylko byc moze dobrze sprzedali
        grunty Miechowiance.;-)) A teraz kiedy mamy totalny boom na mieszkania,
        postanowili zarobic wiecej. To tylko hipoteza ;-))
    • Gość: daga Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.centertel.pl 17.03.06, 11:43
      witam wszystkich niechcę was niepokoic , ale sprawdzcie dobrze historię
      Proxima ,pare lat temu pod inną nazwą rozpoczeli budowe bloków mieszkalnych
      bezpośrednio przy 29 listopada ,budynki zapadły sie, z przyczyn
      nieodpowiedniego przygotowania i zabezpieczenoia gruntu , częsc jednego z
      bloków mozecie zobaczyc zaraz za hotelem system /szary budynek/przed
      kościolem .firma nagle zbankrutowała ,ludzie stracili mieszkania a pieniadze
      przekręcono , sprawdzcie czy sie myle /pozdrawiam z Fellinskiego
      • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:19
        powiedz mi DAGA pod jaką nazwą występowali.zasmuciłaś mnie troche.
        • Gość: dsf Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 14:20
          Z tego co wiem, maly pawilon stojacy przed projektowanym blokiem jest
          wlasnoscia Proximy. Podobno ma byc tam sklep spozywczy. Faktycznie niepokojaca
          wiadomosc. Ale mysle, ze Panowie z Proximy wyciagneli wnioski i z nowa
          inwestycja bedzie ok
      • Gość: UwagaProxima Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.ghnet.pl 17.03.06, 19:07
        Ja musze powiedziec ze mam mieszane uczucia co do Proximy.
        Po pierwsze nie majac pozwolenia na budowe żadaja 20% ceny mieszkania a to
        według mnie troche za dużo, tymbardziej że z informacji na forum a nawet w samym
        biurze dowiedzialem sie ze wczesniej bylo to 10 tys (wiec maja niejasne zasady)
        Po drugie iwestycja zlokalizowana jest na 3 działkach z ktorych kazda ma innego
        własciciela. W biurze zapewniano mnie ze to żaden problem, ale wydaje mi sie
        problem jest. POdpisuje sie umowe z firma podczas gdy wlasicielem jednej z
        dzialek jest osoba fizyczna.
      • Gość: UwagaProxima Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.ghnet.pl 17.03.06, 19:13
        Na moje pytanie czy firma ma jakis dokument pozwalajacy na gospodarowanie ta
        dzialka odpowiedziano ze moge sie spotkac z ich prawnikiem to wytlumaczy. Taka
        rzeczy jezeli juz to powinny byc zapisane w III dziale ksiegi wieczystej jako
        roszczenia
        Po trzecie od prawie 3 tygodni firma powtarza informacje ze pozwolenie bedzie
        maksymalnie do miesiaca czasu
        Po czwarte w budynkach juz wybudowanych na Meiera( nie Miechowianki tylko
        wczesniejszych) pekaja scniany co nie najlepiej swiadczy o jakosci
        Po piate zostaje jeszcze sprawa sterczacych i niedokonczonych budów w stronę 29
        listopoda.
        Firma ma jednak dosc atrakcyjna oferte i budynek wydaje sie dobrze
        zaprojektowany ale wezcie pod uwage watpliwosci i dobrze sprawdzcie tego
        dewelopera. Ja osobiscie zrezygnowalem i szukam dalej:) Pozdr
        • Gość: annieoki Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: 82.160.38.* 22.03.06, 20:12
          Interesujące, że trzeba aż OSOBISTYCH wyjaśnień prawnika, jak to jest z tym
          dysponowaniem działką należącą do osoby fizycznej.

A swoją drogą - jeśli te działki mają różnych właścicieli, to jak oni to
          zamierzają zrobić, aby każdy z przyszłych właścicieli mieszkań w Orionie miał
          udział w działce (działkach), na których będzie stał Orion??

Podobają mi się mieszkania w Orionie i nawet zastanawiałam się, czy nie
          odsprzedać komuś mojej "Miechowianki", ale chyba jednak zrezygnuję z tego
          pomysłu :)
          • Gość: Mirek Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.eurologistik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 22:05
            Gratuluję głupoty! Firma Proxima jest mocno podejrzana! Już podczas pierwszej
            wizyty w biurze firmy, po oglądnieciu planów zauważyłem, że dwa niedokończone
            bloki na 29-listopada były produktem Proximy! Jak można dawać komuś 20%
            wartości mieszkania komuś, kto jeszcze nie ma pozwolenia na budowę! Nawet jak
            je firma dostanie (a nie sądzę, żeby to było w marcu, jak obiecywali), to
            jeszcze do uprawomocnienia minie kawałek czasu! Poza tym warunki platnosci -
            WALORYZACJA!!!!! Czy nie warto sie zastanowić, kto komu powienien płacić
            waloryzację! Ludzie! Wplacacie komuś swoją kasę, ktoś nią obraca, nie macie
            mieszkania i jeszcze musicie zaplacic WALORYZACJĘ! Przecież każda firma placi
            wykonawcy dopiero po skończonym etapie, wiec Pan Prezes zarabia na Was
            podwójnie!
            Czy nie warto pomyśleć nad iwestycjami już rozpoczętymi? Wcale nietrudno
            znaleźć mieszkanie u sprawdzonego developera, za podobną cenę i w lepszej
            lokalizacji! Co kupili państwo za 3499 netto?????
            - mieszkanie prawie poza Krakowem (dojeżdżają tylko aytobusy strefowe - w
            weekendy kursują co godzinę!)
            - przystanek bardzo oddalony od bloku
            - w razie dojazdu samochodem, rano okropne korki od strony Wawy
            - dojscie przez kilka lat do bloku po błocie - w razie realizacji kolejnych
            etapów (w co nie wierzę, że w ogóle nastąpi), będą Państwo mieszkać na placu
            budowy przez kilkanaście lat
            - kotłowania gazowa - już zapowiadane są pdwyżki gazu. Zresztą warto zapytać
            znajomych, ile wychodzi za ogrzewanie i ciepłą wodę ostarczaną przez MPEC, a
            ile przez kotłownię w bloku
            A tu dla niedowiarków link na starą stronę Proximy, o której właściciele frmy
            chyba zapomnieli:-) Jasno wynika tutaj, że Proxima jest właścicielem dzialek,
            na których stoją szkielety. Proszę rownież zapytać w biurze firmy, co z
            inwestycjami, które widnieją na ich stronie. Z moich obserwacji wynika, że
            firmie udało się wybudować salon Renault i ten punkt usługowy na Meiera! Ale te
            hale, to żadna rewelacja:-)
            Oto link! Miłej lektury! www.proxima.info.pl/oferta.html
            • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 30.03.06, 20:37
              czesc,
              po tych komentarzach troche sie zmartwilem bo tez podpialem umowe przedwstepna
              na mieszkanie przy ulicy meiera. Z tego co sie dzis dowiedzialem na pozwolenie
              trzeba bedzie jeszcze poczekac ok 1,5 miesiaca. Z tego co slysze od znajomych
              kupujacych obecnie mieszkania to sprawa z pozwoleniem u innych developerow jest
              podobna - tylko ze inni nie wymagaja oplat przed uzyskaniem pozwolenia...
              Jesli chodzi o pozostale dokumenty to firma wydaje sie byc w porzadku ( zlozylem
              juz wniosek o kredyt - a bank sprawdza przed tym developera).
              Pozdrawiam wszystkich przyszlych sasiadow :) mam nadzieje ze sprawa sie szybko
              wyjasni
              • Gość: Mirek Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.eurologistik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:46
                Witam ponownie!
                Wcale nie jest tak samo u innych developerów! Zazwyczaj terminy wszędzie się
                zgadzają. Proxima obiecywała, że pozwolenie bedzie mieć w marcu (rozmawiałem z
                handlowcem i tak zapewniał). Czyli juz pierwsza zmiana planów. Później jeszcze
                mogą mieć miejsce różnego typu odwołania, więc zanim się wszystko uprawomocni,
                można jeszcze sporo poczekać. Też byłem początkowo zainteresowany zakupem
                mieszkania na Meiera i sprawdziłem dokładnie firmę i w ogóle rynek. Na
                szczeście nie podpisałem z nimi żadnej umowy. Nie wiem, jak ostatecznie
                wyglądał wzór umowy przedwstępnej, bo ten który oglądalem byl bardzo szkicowy,
                ale na Panstwa miejscu żądałbm zwrotu kasy!
                Proszę obejrzeć oferty innych developerow;
                BUDOMAT - bardzo dobra firma, lokalizacja sporo lepsza (Majora) i ceny od 4100
                brutto! Na pierwszt rzut oka drożej, ale nie ma waloryzacji i można co do
                grosza obliczyć, ile wyniesie inwestycja. Kolejne plusy to rozpoczęta już
                budowa oraz ogrzewanie MPEC, a nie kotłownia gazowa.

KRAKOIN - REDUTA 2. Rownież niezła lokalizacja, developer bardziej sprawdzony,
                niż Proxima. Mają na swoim koncie sporo inwestycji (Kluczborska, Fieldorfa-
                Nila). Wszystko oddane na czas i bez problemu! Cena podobna jak w BUDOMACIE!

ACTIV - to chyba najlesza cena obecnie w Krakowie! Nieoficalnie wiem, że będzie
                to 3450 brutto za metr na Okulickiego! Lokalizacja również niezła (zwlaszcza
                jak chodzi o dojazd tramwajem, czy tez autobusem). Firma też sprawdzona, nie
                miała żadnych wpadek, pierwszy etap bedzie do oddania na jesień. W lecie
                zaczynają II i pod koniec przyszłego roku skończą. Chociaż ogłosili sprzedaż
                poł roku później, niż Proxima, mieszkania będą sporo wczesniej niż na Meiera.

Radzę uważnie śledzić rynek, przed jakąkolwiek decyzją! Zakup mieszkania to
                poważna inwestycja i trzeba się dobrze zastanowić, żeby ktos nas nie wykiwał i
                nie zrobił na nas fortuny!
                Mam nadzieję, że jednak wszystko się uloży i wreszcie ruszy budowa na Meiera!
                Życzę powodzenia!
                M
                • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.pl 05.04.06, 10:39
                  Witam,
                  czy ktos z Was probowal moze dowiedziec sie czegos w wydziale architektury i
                  urbanistyki na temat pozwolenia proximy na budowe?

pozdrawiam
                  • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 13:01
                    Bank przesledzil dzialanosc Proximy? Udzieli Ci kredyt nawet bez pozwolneia na
                    budowe? Co to za bank??

pzdr.
                    • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.pl 05.04.06, 13:39
                      niestety mylilem sie - Bank nie przesledzi dzialalnosci Proximy, ale maja
                      wieksze mozliwosci niz my i moga sprawdzic developera jesli zglosi sie jakies
                      zastrzezenia.
                      Jesli chodzi o kredyt to do zlozenia wniosku w wiekszosci bankow wystarczaja
                      warunki zabududowy. Oczywiscie do wydania decyzji o udzieleniu kredytu potrzebne
                      jest juz pozwolenie.
                      pozdrawiam
                      • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:31
                        Podobno pozwolenie do konca kwietnia...? Jesli chodzi o bank moga sprawdzic
                        firme pod wzgledem formalnym (KRS, grunty etc) Mysle, ze jest za duzy "ruch" na
                        mieszkania, zeby ktokolwiek myslal teraz o oszukiwaniu ludzi. Tym bardziej, ze
                        taka budowa to samofinansujaca sie inwestycja, na ktorej mozna duzo duzo
                        zarobic, tym bardziej jesli grunty kupowalo sie kilka lat temu za "bezcen"
                        Podobno mieszkan zostalo jeszcze kilka-kilkanascie
                        • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 05.04.06, 19:26
                          z tymi mieszkaniami to dziwna sprawa - np. mieszkania 68 m2 byly juz podobno
                          wszystkie sprzedane, a w tym tygodniu znowu pojawily sie na dominium...
                          • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 13:52
                            Nie wiesz jak dla banku wyglada sprawa 3 dzialek na ktorych podstawie Orion??
                            Chodzi mi, ze nawet jak beda mieli pozwolenie na budowe bank moze miec problem
                            z udzieleniem kredytu ze wzgledu na te 3 dzialki??
                            • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 06.04.06, 21:41
                              jestes pewien z tymi dzialkami?
                              Ja zlozylem juz wniosek o kredyt i zostal rozpatrzony pozytywnie - z jego
                              uruchomieniem czekam teraz tylko na pozwolenie od proximy - wiec bank nie mial z
                              tym problemu.
                              pozdrawiam
                              • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 23:46
                                Czyli wszystkie dokumenty, ktore dostaczyles do banku sa ok?? Jeszcze tylko
                                pozwolenie i bedzie ok?? Podobno pozwolenie ma byc na dniach... plus 2 tyg. na
                                uprawomocnienie
                                • Gość: klient proximy Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.pl 12.04.06, 14:23
                                  tak - na razie wszystkie sa ok i mam juz pozytywna decyzje z banku.
                                  Bank jeszcze bedzie weryfikowal pozwolenie na budowe z tymi dokumentami - czy te
                                  same dzialki sa na pozwoleniu i na aktach wlasnosci.
                                  Rzeczywiscie proxima twierdzi ze pozwolenie ma byc do konca kwietnia +
                                  uprawomocnienie. Samo uprawomocnienie to podobno 21 dni jesli nikt nie zglosi
                                  sprzeciwu. Mam nadzieje ze sprawa sie szybko wyjasni.
                • Gość: kukocz Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.ramtel.pl 05.04.06, 11:08
                  budomat, owszem budowa zaczęta... a jak z pozwoleniem, bo slyszalem, że zaczęli
                  bez prawomocnego (ktoś chyba oprotestował)
                  • Gość: leskap Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.06, 23:12
                    Polecam sprawdzic jak bedzie wygladala okolica:
                    www.bip.krakow.pl/?dok_id=1416&sub_dok_id=1416
                    • Gość: Maja ceny- pytanie do klientów Proximy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:01
                      Ile płaciliście za 1m2 w budynku Orion?
                      • Gość: PK Re: ceny- pytanie do klientów Proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:51
                        JA PŁACIŁEM COS KOŁO 3500 BRYTTO W LUTYM
                      • Gość: pk Re: ceny- pytanie do klientów Proximy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.06, 18:50
                        dziwne jest to ze podniesli znowu cene na 4650 netto , a po starych cenach nie
                        mogli sprzedac tych pozostalych duzych lokali
                        Pozdro dla calej galaktyki
        • Gość: tyu Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 23:49
          I chyba to byl twoj blad, bo tak naprawde nie znajdziesz lepszej oferty. A
          firma nawet najwieksza moze sie wylozyc - patrz GEO (ciekwe jak sobie poradza)
    • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:19
      miło z ich strony ,kartke na święta przysłali z życzeniami, zobaczymy czy dalej
      tak miło będzie
      • Gość: asd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.pl 18.04.06, 08:59
        no zaczyna byc milo - od piatku jest pozwolenie na budowe:) teraz czekamy na
        uprawomocnienie.
        pozdrawiam
        • Gość: MM Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.aicon.biz 18.04.06, 14:25
          hej,

nie wiecie moze forumowicze czy dzis chlopaki i dziewczyny z biura maja wolne?
          dzwonie do nich i sie nie moge dodzwonic niestety..

czy ktos sie orientuje rowniez czy sa jakies wolne M-2?

dzieki z gory
      • Gość: eloo Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:12
        no szkoda ze nie przeslani pienedzy - .... bo chyba keidys je oddadza...zenada!
        prixima!
        • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 15:44
          podobno, mają prawomocne pozwolenie na budowe
          • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:30
            Nie znasz dalszych szczegolow, kiedy rozpoczynaja budowe etc.? Kto bedzie
            glownym wykonawca?
            • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 21:30
              narazie nie, ale jak cos bede wiedział to napisze
          • Gość: Tomek Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 16.05.06, 21:37
            Bylem dzisiaj u nich w biurze, maja juz prawomocnienie i decyzje zatwierdzajaca
            projekt. Mieszkanie bardzo podoba mi sie, mieszkam niedaleko na Felinskiego, ale
            chce zmienic mieszkanie na cos wiekszego. Jedyne zastestrzezenie mam do 4%
            waloryzacji przy wplatach kolejnych rat.

• Gość: INFO Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 14:29
              Nie wiecie kiedy ruszają z budową, i kto będzie wykonawcą"
              • Gość: dsd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 14:43
                Podobno w tamtem piatek mieli finalizowac rozmowy z Łęprzemem, budowa podobno
                ma rozpoczac sie na dniach, zobaczymy... ;-)))
                • Gość: tyu Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 18:35
                  Ruszy kiedys ta budowa, maja pozwolenie, nie wiem na co czekaja??????
                  Ma ktos jakies info, bo zaczyna mnie to wkurzac
                  • Gość: asdf Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 19.06.06, 22:39
                    Dowiedzialem sie ze wykonawca ma byc firma Korpol Gorlice. Podobno zrobila jakis
                    kiepski blok w Gorlicach... wkrotce powinienem miec wiecej informacji
                    pozdrawiam
                    • Gość: klient Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 00:08
                      Podobno finalizowali budowe z Legprzemem drobni szachraje. Jeszcze im malo
                      trzeba zaoszczedzic-nie liczy sie jakosc!!! A Łegprzem bylby jej gwarantem. Z
                      takim podejsciem Proxima rynku nie podbije, a jest o co walczyc. Jestem
                      strasznie wkur... Inflacja okolo 2% a jeszcze jakas chora waloryzacja 4%,
                      pozwolenie od ponad 1,5 miesiaca a jeszcze lopaty nie wbili i ta powierzchnia
                      balkonu w cenie mieszkania. Nie wspominajac juz o zmianach "barw" firmowych -
                      mam na mysli niedokonczona inwestycje 300 metrow od naszego bloku (te szkilety
                      zalane woda budowala pewnie w/w firma z Gorlic) musze powaznie zastanowic sie
                      nad ta inwestycja. I jeszcze jakby tego bylo malo zabezpieczaja sie terminem do
                      I kwartalu 2008 roku, a taki blok buduje sie 14 miesiecy!!!!
                      • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 22.06.06, 01:33
                        Dowiedzialem sie od znajomego z Gorlic ze nie ma zastrzezen do tej firmy Korpol
                        - wiec moze nie bedzie az tak zle.Ktos z Was ma moze jakies informacje na ten temat?

Czy ktos byl na placu budowy w tym tygodniu? cos ruszylo?
                        pozdrawiam
                        • Gość: info Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.centertel.pl 22.06.06, 18:56
                          bylem tam dzisiaj (czwartek) i co chaszcze. nie wiem czemu jeszcze nie startuja
                          z budowa, sam sie niepokoje powoli.
                          • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 23.06.06, 15:43
                            podobno od 27 moga prawnie wkroczyc na budowe (tydzień po zgłoszeniu budowy do
                            Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego), wiec nie ma co swirowac.
                            www.korpol.info - to glowny wykonawca

pozdrawiam
                            • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:36
                              kolezanka mieszka kilka blokow obok - mowila mi ze w tym tygodniu widziala ze
                              budowa ruszyla :)
                              W nastepnym tygodniu wybiore sie z aparatem.

pozdrawiam
                              • Gość: hdkd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 03:03
                                Ogrodzili teren, w srodku stoi koparka od 2 dni i tyle. Moze faktycznie jeszcze
                                na cos czekaja
                                • Gość: annieoki Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:39
                                  fotka z 28.06.2006
                                  aimees.w.interia.pl/Miechowianka/2006-06-28/P6280145.JPG
                                  Pozdrawiam;)
                                  • Gość: annieoki Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:40
                                    I jeszcze jedna:)
                                    aimees.w.interia.pl/Miechowianka/2006-06-28/P6280146.JPG
                                    • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:49
                                      a co mają wspólnego te fotki z orionem???????????
                                      • Gość: annieoki Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 00:46
                                        To, że przedstawiają widok na "plac budowy" Oriona ;)
                                        • Gość: dsfdf Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 00:52
                                          Dziecko na dwoch zdjeciach nie objelas placu budowy oriona ;-))) Choc bylas
                                          blisko ;-))) Orion zbuduja na tylach sklepu spozywczego. Na drugim zdjeciu
                                          ujelas delikatnie ogrodzenia placu budowy
                                          • Gość: klient Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:29
                                            Bylem dzis. W koncu ruszyli. Kopia pod fundamenty ;-)
                                            • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.07.06, 23:43
                                              orion-mieszkania.pl/galeria/galeria.html
                                              pozdrawiam
    • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 13:49
      Nie uważacie że troche za rzadko aktualizują tą galerię na stronie
      pozdro dla klientów Proximy
      • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:36
        Jak widze jak sie pozuwają prace na budowie to sądze że chyba budynku nie
        oddadzą w terminie, nie wiem czy im brakuje kasy, jak sie wzieli za przepisanie
        wszystkich działek na proxime, czyli może jakiś kredycik sie szykuje pod
        hipotekę, jak ktoś cos wie to niech napisze.
        Pozdro dla klientów proximy
        • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 17:04
          Faktycznie budowa idzie jak krew z nosa... Ja tez nie widze tego stan surowego
          na luty. Aktualnie na budowie pracuje 7 osob, na tablicy jest napisane, ze 25
          osob. Nie wiem, ale ten KORPOL to jakas lipa, zeby nie powstal kolejne
          szkieletor na Ks. Meiera!!! Pzdr.
        • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 13.09.06, 14:50
          czesc,
          kredycik sie moze szykowac, bo podobno sa juz plany uzyskania pozwolenia na
          budowe dla nastepnego oriona. (zaraz obok tego :/)
          Pod koniec sierpnia dzwonilem i pytalem jak bedzie posuwac sie budowa - do konca
          wrzesnia maja sie zrownac z poziomem ziemi. Nie jestem specjalista ale po
          zdjeciach z 7.09 nie wyglada na to.
          pozdrawiam

p.s moze zalozymy gdzies swoja grupe dyskusyjna, dla klientow proximy- co myslicie?
          • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 16:25
            tak też czuje, nie wiesz po ile beda sprzedawac, te nowe mieszkanka?
            a apropo budowy byłam tam dzisiaj i cos tam zbroją w podzziemiach, ale cos
            wolniutko im to idzie, na temat grupy dysk. jestem za
            Pozdro dla sąsiada
            • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 14.09.06, 12:13
              czesc sasiedzie,
              nie mam pojecia, ale na pewno zgodnie z obecna sytuacja na rynku.

Co do budowy to pisalem wczoraj do Pani Doroty od spraw technicznych i mam info
              ze jest opoznienie wynikajace z procedur podlaczenia pradu.
              Termin zrownania sie z poziomem ziemi przesuniety jest na polowe pazdziernika,
              ale nie ma to wyplynac na ostateczny termin oddania.
              Poczekamy czy bedzie wiekszy oddzew odnosnie forum i wtedy ewentualnie zalozymy

pozdrawiam
              • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 13:03
                W koncu ostateczny termin oddania budynku zawarty w umowie wyznaczony został na
                koniec marca 2008 roku, takze zabezpieczyli sie na zaś... Co do forum jasne,
                jesli macie czas i ochote zalużcie ;-)
                • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 23.10.06, 12:18
                  gdyby ktos dawno nie byl na Meiera : www.kudax.pl/orion.zip
                  w sumie duzo sie nie zmienilo...
                  pozdrawiam
                  daro
                  • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 15:48
                    NO WŁASNIE CO TY O TYM SĄDZISZ, IDZIE IM TO W ZASKAKUJĄCO WOLNYM TEMPIE, WIESZ
                    CZEMU?
                    SĄSAID Z ORIONA
                    • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 23.10.06, 16:35
                      Podobno teraz sa skomplikowane prace ze wzgledu na bliskosc kabli
                      energetycznych. Slyszalem ze najdluzej trwa ten pierwszy etap , nie mniej jednak
                      wydaje mi sie ze tutaj idzie to zbyt wolno
                      pozdrawiam
                      • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:28
                        Pierd... glupoty o jakis kablach ;-))) Powod jest prosty - jest za malo rak do
                        pracy! Na tablicy informacyjnej jasno zapisane jest, ze bedzie pracowalo 25
                        osob. Na poczatku robot widzialem 7-8 osob, teraz kolo 15, mam nadzieje, ze jak
                        zaleja plyte nad garazami bedzie pracowalo 25 robotnikow!!! To fakt firmy
                        budowlane maja coraz wieksze problemy z pracownikami, takze dobrze ze postepy
                        sa widoczne ;-))) Stan surowy widze przy dobrych wiatrach i łagodnej zimie na
                        poniec kwietnia 2007, tak czy inaczej mam nadzieje, ze blok bedzie oddany do
                        konca 2007 Pzdr.
        • Gość: Ula Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 11:34
          Witam zamierzam kupić tam mieszkanie ale umowa mi się nie specjalnie podoba.
          Zwłaszcza to że nie ma w niej żadnych kar dla developera za opóźnienie w
          budowie. My jako klienci mozemy tylko wypowiedzieć im umowę jeśli będzie się to
          opóźniało. Oni wtedy oddadzą nam kwotę równą kwocie wpłaconej czyli to jest
          najtańszy na rynu kredyt - zero kosztów dla developera, a co będzie ich
          mobilizowało do tego żeby budynek oddać w terminie jeśli nie ma dla nich
          żadnych kar. Dodam jeszcze że wszycy którzy biorą kredyt na inwestycję muszą
          placić odsetki które nie wliczają się w spłatę kredytu za kolejne przelane
          transze przez bank i jeśli budowa opóźniłaby się np. o rok lub więcej to są to
          naprawdę duże pieniądze np od kwoty 50000 - miesięcznie jest to ok 300 zł.A ci
          którzy biorą kredyt na 100% nieruchomości muszą się liczyć z kwotami ok 1000
          zł. Ponadto jeśliby nie wybudowali tego budynku to i tak klient musi spłacać
          kredyt który mu bank udzielił na to mieszkanie. To jedyny developer który nie
          chce wpisać do umowy kar za opóźnienia.
          • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl 24.10.06, 19:33
            Czesc,
            pytalas ich o to wprost i powiedzieli ze nie wprowadza takiego zapisu? Sam
            zastanawiam sie czy nie aneksowac swojej umowy.
            To co napisalas to niestety prawda i zaczyna mnie to niepokoic. Zawsze mozna nie
            wplacic nastepnej transzy i uzaleznic ja od postepow w budowie, ale to niestety
            nie rozwiazuje problemu.
            pozdrawiam
            • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:19
              Naprawde nie wpadajcie w panike ;-))) W ich interesie jest zeby ten blok szybko
              wybudowac i oddac zaniepokojonym przyszlym mieszkancom. Maja w planach budowe
              kolejnego bloku, takze renome musza sobie wyrobic, bo cos wydaje mi sie, ze
              zaniedlugo rynek nieruchomosci wpadnie w faze przesilenia... Pzdr.
              • Gość: Ula umowa z proximą i opóźnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 12:44
                W panikę nie wpadam, ale prawda jest porażająca i jej najbardziej pesymistyczny
                wariant również należy wziąść pod uwagę. Ja ze swej strony wprowadziłam kilka
                zmian związanych z ich umowa ale na odseteki za opóźnienie się nie zgadzają i
                to jest najgorsze. Muszę jeszcze tylko sprawdzić jak to wygląda w k. Jedynie co
                udało mi się "wynegocjować" to płatność rat uzależnić od postępów w budowie.
                Ponadto waloryzacja o 4 % tylko do maksymalnej daty 31.03.2008. Jeśli ktoś
                wprowadził jakieś istotne zmiany w umowie z Proximą to proszę o info bo jestem
                tym szczerze zainteresowana jako że jestem jeszcze przed podpisaniem umowy. Co
                do tego szkieletora przy 29 listopada za hotelem system to podobno nie jest to
                ich własność tylko jakiejś firmy "two dom" czy soś w tym stylu. Pytałam również
                o ilość osób pracujących na budowie. Max to 25 osób obecnie pracuje tam podobno
                ok 18 osób. Do końca 2006 roku planują dociągnąć do 4 piętra tak mi
                powiedzieli. Opóźnienie już mają około 30 dni ponieważ prace podobno musieli
                prowadzić pod okiem zakładu energetycznego z powodu kabi energetycznych
                okalających budynek.
                • Gość: daro Re: umowa z proximą i opóźnienia IP: *.comarch.com 27.10.06, 17:26
                  dzis kolezanka byla kolo budowy - podobno ponad 20 chlopa zasuwalo ;)
                  pozdrawiam
                  • Gość: obserwator Re: umowa z proximą i opóźnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:27
                    Prawda jest taka, ze 30 dni spoznienia to nic... Najgorzej jest zawsze wyjsc z
                    ziemi. Te 4 pietra do konca roku to bardzo realna sprawa. Jesli zima bedzie
                    sprzyjala mysle, ze na koniec marca blok powinien stac. Odbior mieszkac widze
                    na przelomie listopada/grudnia, pod warunkiem, ze miasto szybko odbierze blok,
                    co nie jest takie oczywiste (srednia trwa to kolo 2 miesiecy). Zaznaczam, ze
                    nie jestem jasnowidzem, tylko znam sie na budowlance ;))) Pzdr.
              • Gość: ; Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: 213.134.191.* 27.10.06, 20:24
                pewnie wchodzi w tą fazę magierowska na głowackiego wchodzi z ceną od 6500 a na
                lea 8750 lub coś koło tego a w salwator city podnieśli cenę do 12499 wioski
                nasuwają się same ale ja tylko gdybam moze byc tak że za chwilę ceny -+
    • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 13:14
      Widzieliście nową inwestycje Proximy?
      Carina
      www.dominium.pl/inwestycje/?id=1&inw=714
    • Gość: pk Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.chello.pl 09.11.06, 22:16
      acha strona
      www.carina-mieszkania.pl
      • Gość: Obserwatorka inwestycje proximy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 12:49
        Widziałam że planują ale zauważyłam że zdjeli Oriona z internetu mimo że kilka
        mieszkań jeszcze zostało do sprzedaży. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
        ps. Czy jest może założona stronka dla klientów Proximy łatwiej byłoby się
        wymieniać informacjami.

• Gość: PK Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:05
          NO WŁAŚNIE SAM JESTEM CIEKAW CZEMU STRONKA NIE DZIAŁA. INNEGO ŻRÓDŁA INFORMACJI
          NIŻ TO FORUM NIE MA (CHYBA)
          Pozdro dla sąsiada
          • Gość: obserwator Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:11
            Ja jestem troche zaniepokojony tempem prac!!! Mam nadzieje, ze jak zrobia
            parter i wyleja plyte nad garazami to juz poleci, bo jak narazie jest dramat.
            Miechowianka zaczela pozniej o conamniej miesiac (blok obok) i juz 2 pietro
            prawie gotowe! Straszny ten Korpol - do roboty!!!!
            • Gość: Sąsiadka Re: inwestycje proximy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:46
              Przejeżdżan koło tej inwestycji codziennie i widze że pracują ale ruchy mają
              powolne, podobno robią coś z płytą garażu dlatego nie ida jeszcze w górę a
              szkoda bo pogoda w tym roku wyjątkowo sprzyja budowlańcom. Niemniej jednak sama
              mam obawy czy do końca 2007 roku wybudują - w sumie umowe mają taką że za
              zwłokę nie ponoszą odpowiedzialności.
              • Gość: PK Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:58
                • Gość: pk Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:01
                  ktos wspominał ze do końca roku mają byc cztery piętra, a tu co, nawet jednego
                  niema, ale wolno im to idzie,chyba sie niewyrobią w terminie, ciekawe czemu?
                  • Gość: obserwator Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:56
                    Do konca lutego mieli oddac blok w stanie surowym otwartym. Dlaczego? Bo to
                    jakies gorlickie paproki!!! "Profesionalne" żółwie tempo!!! Moze teraz cos
                    podgonia - pogoda sprzyja jak nigdy!!! Blok Miechowianki rosnie w oczach, a u
                    nas zeby zobaczyc postepy trzeba byc w odstepach miesiecznych!
                    • Gość: sasiad Re: inwestycje proximy IP: *.236.spine.pl 06.01.07, 12:23
                      mieszkam tu obok, notabene w bloku miechowianki, i nie wiem czy wiecie ale o
                      dziwo w czwartek i piatek wogole nie pracowali. Moze odbierali wolne za jakies
                      dni a moze wykonawcy sie umowa skonczyla po wylaniu stropu nad parterem.
                      Radze sie skontaktowac z biurem i spytac o co chodzi.

Pozdrawiam
                      • Gość: obserwator Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:00
                        "Zyczliwy" sasiedzie... Moim zdaniem po wylaniu plyty musieli odczekac 2-3 dni,
                        zeby plyta sie dobrze zwiazala i ot cala tajemnica ;))) A teraz musza wejsc w
                        cykl dwutygodniowy, czyli jedno pietro w 2 tyg (jesli sa dobra firma pod
                        wzgledem organizacji pracy i logistyki powinni sobie poradzic) Widzialem prace
                        Łęgprzemu na ul. Wilenskiej w cyklu dwutygodniowym. Za murarzami zaraz szli
                        ciesle a za nimi zbrojarze w piatek lub sobote wylewali plyte, zeby w
                        poniedzialek zaczac budowe kolejnego pietra. Jest tylko jedno ale - w tych
                        temperaturach na pewno plyta "wiaze" sie dluzej. Patrzac na aktualne "postepy"
                        mozemy byc szczesliwi jesli jedno pietro bedzie powstawalo co 3 tyg...
                        • Gość: PK Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 16:22
                          byłem na budowie wczoraj i jakieś pół piętra pierwszego jest zrobiona,
                          zastanawiam sie czemu dalej betonują całe sciany zamiast murować.
                          oni przyjeli chyba system 1 piętro w miesiąctzn cykl jedno miesięczny
                          pozdro
                          • Gość: obserwator Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 17:42
                            Mowilem, żółwie z Gorlic ;)) Faktycznie chyba przyjeli cykl jednomiesieczny!!!
                            Tez nie rozumiem, dlaczego sciany dzialowe robia z betonu? Moze taniej? Nie
                            wiem... Az strach pomyslec gdyby byla taka zima jak rok temu - chyba jeszcze
                            nie byloby parteru ;) Tak paradoksalnie dosc czesto przejezdzam kolo pewnej
                            budowy, gdzie widze malo pracownikow a mury pna sie do gory, a u nas na
                            odwrot ;))) Duzo ludzi a postepy zadne!!! Moze chodzi o to ze: " Czy sie robi
                            czy sie lezy tysiac zlotych sie nalezy" ;)))
                          • Gość: TomekW Re: inwestycje proximy IP: *.comarch.com 22.01.07, 13:13
                            Witam przyszłych sąsiadów,
                            Rozmawiałem z kierownikiem budowy, tylko ściany nośne są, będą zalewane
                            betonem. Ścianki działowe, zewnętrzne będą murowane. Pytałem go o opóźnienia,
                            twierdzi że były małe problemy z dojazdem do budowy (nowość!) ale że teraz już
                            zasuwają. Plan jest jedno piętro w ciągu 3 tygodni, jak zima nie przyciśnie.
                            pozdr
                            Tomek
                            • Gość: Sąsiadka Re: inwestycje proximy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 11:47
                              Podobno stan surowy otwarty ma byc zakończony do końca lipca 2007 to mniej
                              więcej sie pokrywa z tempem pracy 1 piętro na miesiąc choc tak naprawdę mogliby
                              robić to szybciej gdyby ludzi wiecej tam pracowało. Chciałabym żeby do końca
                              roku skonczyli bo już sie niemogę doczekać kiedy się przeprowadzę. Ps. czy ktoś
                              wprowadzał jakieś zmiany w układzie mieszkania i ile was za to skasowali?
                              Pozdrawiam sąsiadów.
                              • Gość: PK Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 12:30
                                nie widze tego terminu, no ale bym sie cieszył gdyby tak było. zmian żadnych
                                nie wprowadzałem.
                              • Gość: daro Re: inwestycje proximy IP: *.gemini.net.pl 29.01.07, 20:50
                                czesc,
                                ja wprowadzalem kilka drobnych zmian. Projekt kosztowal 300 zl netto.
                                pozdrawiam
                                • Gość: PK Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:13
                                  DLA Zainteresowanych I piętro gotowe -płyta wylana, zaczeli II piętro, jakby
                                  trochę ludzi troche wiecej tam pracowało, tak mi sie wydaje
                                  pozdro
                                  • Gość: obserwator Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:40
                                    Ja juz totalnie sie wyluzowalem ;) Niech robia w takim tempie jak chca tylko
                                    byleby dokladnie!!! I tak oddanie mieszkanie w tym roku jest maloprawdopodobne.
                                    Zreszta w umowie maja czas z tego co pamietam do konca marca 2008 r. Pzdr dla
                                    sasiadow ;)
                                    • Gość: daro Re: inwestycje proximy IP: *.gemini.net.pl 08.02.07, 22:09
                                      luty/marzec 2008 to raczej pewniak - przynajmniej tak wynikalo z mojej ostatniej
                                      rozmowy z przedstawicielem proximy.
                                      wazne pytanko - na kiedy macie ustalona ostatnia rate w umowie przedwstepnej?
                                      pozdrawiam
                                      daro
                                      • Gość: zireael Re: inwestycje proximy IP: *.chello.pl 10.02.07, 23:05
                                        Witam sąsiedzi.
                                        Mam pytanie, co sądzicie o ostatniej propozycji proximy dotyczącej monitoringu.
                                        Czy ktos będzie się na to decydował?
                                        Pozdrawiam.
                                        • Gość: pk Re: inwestycje proximy IP: *.chello.pl 11.02.07, 20:27
                                          ja nie korzystam
                                        • Gość: TomekW Re: inwestycje proximy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 21:06
                                          "Witam sąsiedzi.
                                          Mam pytanie, co sądzicie o ostatniej propozycji proximy dotyczącej monitoringu.
                                          Czy ktos będzie się na to decydował?
                                          Pozdrawiam."

Ja odpuszczam, trochę to kosztuje. Ale przynajmniej mogli w standardzie sieć
                                          internetową zrobić, skrętke przeciągnąć. Teraz chcą kasować za sieć internetową
                                          bo trzeba wziąć z monitoringiem, samego internetu się nie da. I każdy później
                                          na własną rękę będzie kabel ciągnął po ścianach lub jakiś operator kablówki to
                                          zrobi. Co do terminów oddania inwestycji: jak będzie to marzec 2008 to będzie
                                          dobrze....
                                          pozdr
                                          Tomek
                                          • Gość: pk Re: inwestycje proximy IP: *.chello.pl 13.02.07, 21:23
                                            skąd wiesz o takim terminie, dzisiaj przejeżdżałem obok i robota im idzie jak
                                            nigdy. wiesz o tym że nie planuja oddania w tym roku czy tylko takie domysły
                                            odnośnie tej skretki do internetu, mysle ze pójda na to (za drobną opłatą) bo z
                                            tego co wiem chyba narazie nikt się nie zdecydował na monitoring)
                                            Pozdro dla sąsaidów
                                            • Gość: pola Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:15
                                              może warto zdecydować się na ten monitoring, słyszałam że tam zdarzają się
                                              częściej włamania (podobno nawet kilka jednego dnia).Poza tym jeśli kamery będą
                                              na zewnątrz zamontowane to odstraszą potencjalnych złodziei,podobno warto choćby
                                              z tego względu.
                                              • Gość: juko Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:35
                                                Taaa jasne. Ja slyszalem, ze nawet co minute jest jakies wlamanie na
                                                Meiera ;))) Montujesz te systemy czy co? ;))) Jesli tak, to rob to troszke
                                                inteligentniej...
                                              • Gość: pk Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 14:39
                                                totalna bzdura. jedna ze spokojniejszych okolic
                                                • Gość: pola Re: inwestycje proximy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 15:53
                                                  czy Kuźnicy Kołłątajowskiej też jest jedną ze spokojniejszych okolic?
    • Gość: fd Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 18:57
      a carina to siostra oriona?
      • Gość: d Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl 15.02.07, 19:59
        siostra, ktora pewnie opozni troche wzrost braciszka oriona
        • Gość: Juko Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:41
          A moze kochanka? ;)
          • Gość: PK Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:48
            DLA ZAINTERESOWANYCH PARTER + 4 PIĘTRA W GÓRE JUZ STOJĄ
            • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 16:54
              Bylem wczoraj, az milo patrzec ;) Wzieli sie ostro do pracy ;)
              • Gość: d Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.gemini.net.pl 26.03.07, 01:22
                proxima nie kwapi sie do aktualizacji strony wiec zalaczam kilka fotek z soboty
                www.kudax.pl/orion_240307.zip
                pozdrawiam
                • Gość: Ania Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 08:46
                  Super, dzięki za zdjęcia.
                  Ale podejrzewam, że do grudnia nie wyrobią się :(

Ania
                  • Gość: d Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 26.03.07, 10:35
                    poltora miesiaca temu rozmawialem z inspektorem budowy i mowil ze planuja
                    skonczyc do konca roku - wtedy myslalem ze to malo mozliwe. Jesli jednak prace
                    beda szly w takim tempie jak teraz to mysle ze koniec roku jest realny.
                    pozdrawiam
                    • Gość: Ania Re: Zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:29
                      Czy dokonywaliście Szanowni forumowicze zmian w projekcie? Do kiedy mozna tego
                      dokonać? Jakoś cięzko jest nam się zebrać a pewnie już najwyższy czas.
                      A może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły? Chodzi o mieszkanie 83m.
                      • Gość: PK Re: Zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:59
                        JA NIE
                      • Gość: d Re: Zmiany w projekcie IP: *.gemini.net.pl 28.03.07, 21:24
                        jesli masz mieszkanie na 6 lub 7 pietrze to moze jeszcze zdarzysz, radzilbym sie
                        pospieszyc bo juz ciagna 5 pietro
                        pozdrawiam
                        daro
                        • Gość: d Re: Zmiany w projekcie IP: *.gemini.net.pl 13.04.07, 20:00
                          czesc,
                          podjechalem dzisiaj na budowe - zaczeli juz 6 pietro
                          pozdrawiam
                          • Gość: PK Re: Zmiany w projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 15:31
                            I zaczeli też rozprowadzać instalacje elektryczna
                            • Gość: Ania Re: Zmiany w projekcie IP: *.autocom.pl 17.04.07, 20:42
                              O to bardzo ładnie. Widzę, że chłopcy się rozkręcili. Mam coraz większą
                              nadzieję, że oddadzą blok w umownym terminie :)
                            • Gość: pk budowa IP: *.chello.pl 17.04.07, 22:00
                              acha zdjecie
                              dupcia.wrzuta.pl/obraz/4Wb7tJDyWG/
                              • Gość: ? Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:49
                                MODERNIZUJĄ SWOJĄ STRONKĘ
                                • Gość: obserwator Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 19:33
                                  Budowa ma sie dobrze ;) Mysle, ze do 15 czerwca budynek bedzie gotowy w stanie
                                  surowym i calkiem realny jest termin na koniec grudnia 2007...
                                  • Gość: obserwator Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:13
                                    Zapomnialem dodac, ze zaczeli tynkowac na parterze i I pietrze... Nie powiem
                                    rozkrecili sie Panowie ;)
                                    • Gość: Romek Re: budowa IP: *.autocom.pl 20.06.07, 21:55
                                      Hej, co słychać w Orionie? Czy ktoś wie jak postępują prace? Nie mam możliwości
                                      osobistego sprawdzenia :( A może macie jakieś fotki?
                                      Czy wiadomomo kiedy blok zostanie oddany?

Pozdrawiam sąsiadów, Romek
                                      • Gość: pk Re: budowa IP: *.chello.pl 20.06.07, 22:19
                                        robota wre, i pną sie do góry i robią instalacje elektryczną
                                        a tak wogóle to ktoś skorzystałz tych "lepszych drzwi"?
                                        • Gość: Romek Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 08:11
                                          Tak. Ja zdecydowałem się na drzwi antywłamaniowe.
                                          W środku będą drzwi w kolorze dębu. Ale nie wiem jaki model.
                                          • Gość: DC Re: budowa IP: *.chello.pl 05.07.07, 18:57
                                            drzwi wewnętrzne - Porta Minimax pełne w kolorze dębu
                                            • Gość: Romek Re: budowa IP: *.autocom.pl 05.07.07, 19:01
                                              Do wczoraj była możliwość wymiany drzwi wewnętrznych na inne. Oczywiście z
                                              asortymentu Porta
                                              • Gość: pk Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 15:31
                                                byłem dzisiaj, rusztowania stawiają wokół bloku, więc chyba beda ocieplac i
                                                tynkować, jaka koparka duża stała, także chyba tez sie zabieraja za Carine
                                                Pozdro
                                                • Gość: Ania Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 09:00
                                                  Będą cieplać i tynkować?
                                                  A to nie muszą najpierw wstawić okien?
                                                  Pytam bo się nie znam ;)

Pozdrawiam, Ania
                                                  • Gość: pk Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:46
                                                    hmmm,każdy ma swoje sposoby
                                                  • Gość: Ania Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 13:48
                                                    ok, niech robią jak chcą byleby dobrze zrobili :)
                                                  • Gość: maska Re: budowa IP: *.237.spine.pl 11.07.07, 21:38
                                                    Przecież jest ogrzewanie to po co okna? A jaka dobra cyrkulacja powietrza?
                                                  • Gość: obserwator Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 23:43
                                                    Przeczytajcie dokladnie umowe i zobaczycie, ze w standardzie nie ma
                                                    okien... ;))) Tak kolega ma racje bedziemy mieli naturalna wentylacje!
                                                    Zartowalem ;) Jak najbardziej musza wstawic okna przed zrobieniem elewacji.
                                                    Moze juz je wstawiaja, bo innego systemu jeszcze nie widzialem...
                                                  • Gość: sasiadka Re: budowa IP: *.237.spine.pl 12.07.07, 17:38
                                                    Uspokoję chyba Was jak powiem że okien to Wam jeszcze nie wstawiają natomiast
                                                    napewno bedziecie mieli basen ... na dachu. Po każdym deszczu jak widzę z okien
                                                    jest tam piękne bajoro. Dno basenu trochę pofałdowane bo poziom wody nie w
                                                    każym miejscu taki sam ale za to szczelne :)
                                                  • Gość: obserwator Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 23:51
                                                    Zapewne mieszkasz na wyzszych pietrach rózowego CUDA ARCHITEKTONICZNEGO
                                                    miechowianki... ;))) Zobacz lepiej na swoj dach ;)
                                                  • Gość: Ania Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:35
                                                    Jak wygląda budowa? Oj, pewnie z miesiąc nie zerkałam.
                                                    Będę wdzieczna za jakieś foto.
                                                    Ale mam informacje od proximowców, że końcem grudnia ma być odbiór :)

Pozdrawiam sąsiadów, Ania
                                                  • Gość: obserwator Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 19:18
                                                    Wydaje mi sie jakby budowa troche zwolnila... Rysztowania od starony polnocnej
                                                    stoja juz od pewnego czasu, ale robotnikow nie widac. Pojechali na urlop czy
                                                    co? Jakos malo prawdopodobne wydaje mi sie odbior na grudzien, ale trzymam
                                                    kciuki ;)
                                                  • Gość: PK Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:52
                                                    ocieplają i tynkuja, oraz zaczeli od dołu wstawiac (brązowe)okna
                                                  • takethisjobandshoveit Re: budowa 10.08.07, 16:59
                                                    brązowe-brązowe czy brązowe-drzewniane te okna mają być?
                                                  • Gość: Pawel Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:16
                                                    Okna wygladaja na brazowo-drewniane. Faktycznie moze uda sie dostac
                                                    mieszkanie pod koniec grudnia, jesli urzednicy nie beda sie
                                                    czepiac...
                                                  • Gość: Ania Drodzy sąsiedzi -w jakim wieku macie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 10:54
                                                    Zastanawiam się jakich będziemy mieli sąsiadów. A w szczególności
                                                    czy mój 5-letni synek będzie miał towarzystwo. Byłoby miło

Pozdrawiam, Ania
                                                  • Gość: DC Re: Drodzy sąsiedzi -w jakim wieku macie dzieci? IP: *.chello.pl 13.08.07, 11:01
                                                    Też mamy syna pięciolatka i córke 4 miesiące
                                                  • Gość: Ania Re: Drodzy sąsiedzi -w jakim wieku macie dzieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 11:16
                                                    To świetnie, a czy orientujesz się czy jest tam w pobliżu jakiś plac
                                                    zabaw?
                                                  • Gość: DC Re: Drodzy sąsiedzi -w jakim wieku macie dzieci? IP: *.chello.pl 13.08.07, 18:52
                                                    Z tego co widziałam, to niestety jeszcze nie ma tam żadnego placu zabawy,
                                                    jedynie place budowy, ale bądźmy dobrej myśli, może kiedyś...
                                                  • Gość: Ania Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 09:28
                                                    Fajniutkie te okna. Ciemnobrązowe. Coraz bardziej blok mi się
                                                    podoba :)
                                                  • Gość: marek Re: budowa IP: *.238.spine.pl 19.08.07, 15:03
                                                    beznadzieja straszna, blok stoji w jednej wielkiej kauży blisko
                                                    bedzie drugi(carina) CHYBA SZYBKO SPRZEDAM CESJA PRAW..... NIE
                                                    PODOBA MI SIE WCALE, WYGLADAC BEDA DUUZO GORZEJ NIZ TE KOLOROWE
                                                    MIECHOWIANKI
                                                  • Gość: miki Re: budowa IP: *.238.spine.pl 19.08.07, 15:04
                                                    ja też żałuje ...
                                                  • Gość: d Re: budowa IP: *.comarch.com 22.08.07, 13:19
                                                    Okna sa drewniane - bylem dzisiaj w swoim mieszkaniu. Budynek bedzie
                                                    najprawdopodobniej skonczony do konca roku, ale z najnowszych informacji od
                                                    dewelopera trzeba sie nastawic na przekazanie wlasnosci w marcu (ze wzgledu na
                                                    formalnosci). Nie jest jeszcze podjeta decyzja czy bedzie mozliwosc rozpoczecia
                                                    prac wykonczeniowych przed przekazaniem wlasnosci. Wieczorkiem postaram sie
                                                    wrzucic kilka fotek ktore dzis zrobilem. Prace nad carina juz ruszyly - niestety
                                                    budynek bedzie dosc blisko oriona.
                                                  • Gość: Ania Re: budowa IP: *.autocom.pl 22.08.07, 18:56
                                                    A jak Ci się udało wejść do mieszkania? Z kimś to trzeba uzgodnić wcześniej?
                                                  • Gość: d Re: budowa IP: *.comarch.com 27.08.07, 12:28
                                                    Tak - dzwonisz do proximy i sie umawiasz z Pania Dorota Pyjaj
                                                  • Gość: Ania Re: budowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:27
                                                    Dzięki za info

Pozdrawiam, Ania
                                                  • Gość: DC Re: budowa IP: *.chello.pl 31.08.07, 23:40
                                                    Witam, czy ktoś się orientuje jak idą postępy z oknami ?
                                                  • Gość: pk Re: budowa IP: *.chello.pl 01.09.07, 11:17
                                                    byłem w piatek, ida marnie. tyle samo okien co tydzień temu
                                                  • Gość: d Re: budowa IP: *.comarch.com 03.09.07, 10:40
                                                    podobno skoncentrowali sie na carinie ...
                                                  • Gość: daro Re: budowa IP: *.gemini.net.pl 18.09.07, 19:27
                                                    byl ktos ostatnio na budowie? jakies postepy?
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: klient Re: budowa IP: *.um.krakow.pl 28.09.07, 13:44
                                                    Developer o dziwo zaktualizował stronę www. Oriona i dodał fotki z
                                                    26 wrzesnia, z tego co widać prace posuwają się wolniutko i raczej
                                                    nie ma szans zeby oddali budynek do konca roku, predzej czeka nas
                                                    termin umowny czyli I kwartał 2008. Swoją drogą choć u notariusza
                                                    człowiek teraz zaoszczedzi.
                                                  • Gość: sasiadka 2 Re: budowa IP: *.ep.krakow.pl 01.10.07, 12:17
                                                    ciekawa jestem jakie lokale bedą na parterze.....
                                                  • Gość: alex gdzie ten plac zabaw ma byc? IP: *.ep.krakow.pl 01.10.07, 12:20
                                                    zastanawiam sie z której strony bedzie plac zabaw i wogole jak tam będzie z
                                                    parkowaniem:( obawiam sie ze nie ma gdzie, mowie o sobie bo miejsca parkingowego
                                                    nie mam i chyba bedzie lipa z tym zaparkowaniem bo ilekroc jest na tej budowie
                                                    wydaje mi sie ze ten blok obok (carina) jest za blisko tego mojego a jak ma on
                                                    byc jeszcze wyższy to wogóle już dramat.. ale coż takie życie, oby było gdzie
                                                    parkować pozdrawiam
                                                  • Gość: marko Byłem dziś na budowie IP: *.238.spine.pl 02.10.07, 14:42
                                                    postępów nie wiele a wszystko dlatego że skoncentrowali sie na tym
                                                    nowym bloku przy którym w tym dołku juz widac efekty pracy jakiś 13
                                                    robotników sie doliczyłem a przy orionie moze było 3, oby reszta w
                                                    środku... szkoda ze tak jest bo jeszcze miałem nadzieje ze w tym
                                                    roku sie wprowadze;/ ale jak tak dale bedzie to nici z tego bo pełna
                                                    parą pracują przy carinie a przy orionie efektów nie widać
                                                  • Gość: sasiadka Re: Byłem dziś na budowie IP: *.237.spine.pl 11.10.07, 23:00
                                                    A co tacy zdziwieni jesteście? Jak będą mrozy to będą wykańczać
                                                    Oriona i ... Was. Teraz jest czas aby wyjść z "dołka" Więc proście o
                                                    zimę czego spełnienia Wam nie będę życzyła.
                                                  • Gość: morgun Re: Byłem dziś na budowie IP: *.mtnet.com.pl 19.10.07, 13:03
                                                    dzisiaj rozmawiałem z badełkiem.
                                                    oczywiście termin oddania przedłużył się na luty- marzec.
                                                    podobno drzwi antywłamaniowe mają montować pod koniec prac.

obecnie robią wylewkę na 6 piętrze.
                                                  • Gość: Maja ocieplają styropianem a miała byc wełna mineralna! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.07, 11:18
                                                    Witam, zauważyliście że lecą w kulki bo ocieplenie miało być z wełny
                                                    mineralnej a teraz robią ze styropianu! Poza tym strasznie się
                                                    slamazarzą i obawiam się że do marca to ledwo ledwo zdążą bo wbrew
                                                    pozorom wykończeniówka budynku zajmuje najwięcej czasu. A umowa jaka
                                                    była każdy wie. Pozdrawiam szanownych sąsiadów
                                                  • Gość: Romek Re: ocieplają styropianem a miała byc wełna miner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 11:36
                                                    Witajcie przyszli sąsiedzi. Jak tam prace sie posuwają? Kiedy się
                                                    wprowadzimy?
                                                  • Gość: mm Re: ocieplają styropianem a miała byc wełna miner IP: *.chello.pl 20.11.07, 14:01
                                                    niestety od dewelopera wiem że nalezy sie nastawic na odbiór w marcu :(
                                                  • Gość: PK Re: ocieplają styropianem a miała byc wełna miner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 16:51
                                                    Chyba nie będą już budować innych bloków. chcą sprzedać działke.
                                                    www.ogloszenia.moje.pl/product_desc.php?id=15442
                                                  • Gość: zireael Sprzedam mieszkanie w orionie IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 08:33
                                                    Witam,
                                                    może ktoś z Was zna osobę chętną żeby kupić mieszkanie w orionie. Wyprowadziłem
                                                    sie z Krakowa i chciałbym sprzedać mieszkanie 68 m2.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • kalista001 Re: Sprzedam mieszkanie w orionie 25.11.07, 09:45
                                                    Czy mógłbyś napisać jakie to mieszkanie i za jaką cenę chcesz sprzedać?
                                                  • Gość: zireael Re: Sprzedam mieszkanie w orionie IP: *.rzeszow.mm.pl 01.12.07, 14:02
                                                    jesli jestes zainteresowana, to jest moj nr tel 664 436 759
                                                  • Gość: daro postepy na budowie? IP: *.comarch.com 05.12.07, 10:15
                                                    Czesc,
                                                    byl ktos ostatnio na budowie? nie wiecie jak postepy?

Nie dowiadywaliscie sie czy bedzie mozna wczesniej (przed przekazaniem aktu
                                                    wlasnosci) rozpoczac wykanczanie mieszkania?

pozdrawiam
                                                  • Gość: gość Re: postepy na budowie? IP: *.chello.pl 16.01.08, 14:34
                                                    Coś zamarło forum już nikt się tą budową nie interesuje ?
                                                  • Gość: PK Re: postepy na budowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 15:03
                                                    OCZYWISCIE ZE SIE INTERESUJEMY. pozostało tylko czekanie na oddanie.
                                                    na budowie byłem tydzień temu to dwie strony budynku juz były
                                                    otynkowane , a dwie pozostałe tylko ocieplone, chyba mrozy
                                                    wstrzymały tynkowanie
                                                  • Gość: obserwator Re: postepy na budowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 19:57
                                                    Faktycznie idzie im to ocieplanie jak krew z nosa, ale niech zrobia
                                                    porzadnie. Miesiac czy dwa wczesniej nie robi juz roznicy skoro
                                                    czekamy juz ponad poltora roku... Ale bloczek musze przyznac wyglada
                                                    ladnie i porzadnie ;) Pewnie kolo marca beda oddawali mieszkania,
                                                    jesli urzedu czegos nie przeciagna. pzdr.
                                                  • Gość: daro Re: postepy na budowie? IP: *.comarch.com 28.01.08, 11:18
                                                    uruchomili nowa stronke - niestety malo na niej informacji. Jest jednak info
                                                    "niebawem oddanie mieszkan" ;) Ciekawe czy niebawem to marzec czy maj ...
                                                  • Gość: DC Re: postepy na budowie? IP: *.chello.pl 25.02.08, 22:43
                                                    Witam, czy ktoś ostatnio był może na budowie, czy wiadomo na jakim są już
                                                    etapie, czy może zamontowali już jakieś drzwi wewnętrzne i wejściowe, kaloryfery
                                                    ?. Czy dalej termin - koniec marca jest aktualny ?
                                                  • Gość: daro Re: postepy na budowie? IP: *.gemini.net.pl 27.02.08, 19:35
                                                    na zewnatrz wyglada na to ze juz powoli koncza,ale ostatnio nie bylem w srodku.
                                                    Poltora miesiac temu kladliu plytki i niektore mieszkania mialy juz drzwi wejsciowe.
                                                    Z najnowszych informacji od Proximy wynika ze w 2 polowie marca zaczna oddawac
                                                    mieszkania (odbior techniczny).
    • Gość: Grzesiek Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera - co na dole? IP: *.ghnet.pl 23.01.08, 15:43
      Mieszkam w bloku obok. Widzę, że w budowanym bloku powstawiane są na parterze
      jakieś drzwi, orientuje się ktoś co tam ma być? jakieś sklepy? btw. dzisiaj
      dowiedziałem się, że sklep spożywczy jest likwidowany...
      • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera - co na dole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 16:17
        Z tego co sie orientuje na pewno ma byc apteka i jakies inne lokale
        uslugowe. Na spozywczy to chyba za malo miejsca. Nie dziwie sie, ze
        ten spozywczak plajtuje - co jestem to jest kilka osob... Widocznie
        jest nierentowny.
        • Gość: kosmaty Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera - co na dole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:29
          ...spozywczak plajtuje bo nic nie kupujecie widocznie...to gdzie
          robicie zakupy?
          • Gość: obserwator Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera - co na dole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:06
            Kosmaty w tobie ostatnia nadzieja...!!! Zacznij robic zakupy to
            sklep nie splajtuje ;)
            • Gość: kaska ale wieje na tej górce IP: *.238.spine.pl 03.03.08, 15:30
              ale wieje na tej górce
              • Gość: Jarek Re: ale wieje na tej górce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 19:42
                Kasiu to forum to nie smietnik. Jak piszesz na tym forum to cos
                senswonego! Co do budynku - jest juz prawie gotowy, sciagaja
                rusztowania z poludniowej elewacji budynku wyglada bardzo ładnie ;)
                Nie wiecie kiedy odbior mieszkan? Raczej nie chce mi sie wierzyc
                zeby w tym miesiacu, choc wedlug umowy maja czas do 31 marca!!!
                • Gość: daro Re: stan budowy IP: *.gemini.net.pl 05.03.08, 22:40
                  W srodku sa juz polozone plytki (obecnie klada plytki na balkonach). Sa tez
                  zamontowane drzwi wejsciowe, kaloryfery i oscieznice.
                  • Gość: zainteresowany Re: stan budowy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.08, 19:16
                    ktos może wie kiedy beda oddawac mieszkania, i czy można cos robic
                    wczesniej przed oddaniem, w swoim "M"
                    • Gość: daro Re: stan budowy IP: *.gemini.net.pl 06.03.08, 20:32
                      mysle ze najlepiej zadzwonic do proximy. Jak pisalem kilka postow wczesniej, wg.
                      ostatnich informacji maja zaczac oddawac mieszkania pod koniec marca - ma to byc
                      odbior techniczny. Nie wiem od ktorych mieszkan zaczna. Nie wiem tez czy bedzie
                      mozna rozpoczac wykanczanie mieszkania po odbiorze technicznym. Przed odbiorem
                      bedzie to na pewno niemozliwe.
                      pozdrawiam
                      • Gość: gość Re: stan budowy IP: *.236.spine.pl 26.03.08, 19:52
                        Jak wrażenia po pierwszych odbiorach. Bloczek nie wygląda na skończony
                        (szczególnie od środka). Ale widać światło w tunelu
                        • Gość: daro Re: stan budowy IP: *.gemini.net.pl 26.03.08, 21:09
                          jutro odbieram to opisze sytuacje.
                          Ktos juz odebral? mieliscie jakies wieksze zastrzezenia?
                          • Gość: greg Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 21:28
                            Rozumiem, ze odbierasz mieszkanie w klatce A? Bloczek z zewnatrz
                            wyglada na ładnie wykonczony - to chyba najladniejszy blok na
                            Meiera, ale tempo prac szokujace - 2 lata ;) Ale juz coraz blizej...
                            • Gość: daro Re: stan budowy IP: *.comarch.com 27.03.08, 13:50
                              Tak odbieralem dzisiaj w klatce a. Tempo prac nawet nie takie straszne liczac od
                              momentu gdy faktycznie zaczeli prace. W srodku klatka praktycznie skonczona ale
                              dookola bloku zostalo im jeszcze troche roboty. Blok rzeczywiscie bardzo ladny i
                              wyroznia sie. Na zewnatrz ukladali dzisiaj podklady pod trawnik.
                              Jesli chodzi o mieszkanie to nie mialem wiekszych zastrzezen - w jednym miejscu
                              na nosnej scianie nie ma pionu, na balkonie nie ma jeszcze ulozonych plytek,
                              framugi okien maja w niektorych miejscach zadrapania i odpryski i sa
                              niewyregulowane. Zalozyli mi oscieznice drzwi wewnetrznych chociaz z nich
                              zrezygnowalem i miesiac temu zglaszalem zeby je usuneli - do dzisiaj nie zostalo
                              to usuniete.
                              Poza tym podlogi i pozostale sciany maja wszedzie pion, tynki sa porzadnie
                              zrobione, instalacja elektr. zgodna z planem. Nie dalo sie jednak sprawdzic czy
                              gniazdka dzialaja - dopiero po przeniesieniu wlasnosci bedziemy podpisywac umowy
                              z enionem i beda podpinane liczniki.
                              Duzy minus to fakt ze w protkole odbioru nie ma miejsca na podanie terminu do
                              kiedy developer zobowiazuje sie poprawic usterki. W samym protokole pisemnie
                              poprosilem o podanie terminu.
                              pozdrawiam
                              • Gość: greg Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 14:57
                                Z tego co piszesz wynika, ze oddaja mieszkania na predko, poniewaz
                                termin w umowie upływa 31 marca 2008. Zeby przyszedl Nadzor
                                Budowlany musi byc wszystko uporzadkowane wokoł bloku, czyli pewnie
                                podpisywanie aktow notarialnych bedzie nie wczesniej niz polowie
                                maja? Cos mowili na ten temat? Widac reklamowany artyzm wewnatrz
                                klatek schodowych? O ile dobrze pamietam pisali o czyms takim w
                                reklamowkach... Najwazniejsze, ze sa uczciwi i nie podniesli ceny
                                jak inni pseudo "deweloperzy" Z tego co wiem maja na Meiera duzo
                                gruntow, takze bloczki sobie moga budowac i budowac... Pzdr.
                                • Gość: daro Re: stan budowy IP: *.comarch.com 27.03.08, 16:24
                                  z informacji ktora dostalem to w polowie kwietnia maja zaczac podpisywanie aktow
                                  notarialnych. Jesli chodzi o klatki to raczej nie ma nic specjalnego, ale sa
                                  dosc jasne w porownaniu do blokow ktore widzialem. Nowe bloczki dookola zapewne
                                  powstana. Spotkalem dzisiaj prezesa proximy i mowil nawet cos o basenie. Wiem
                                  tez ze w orionie na w pawilonach handlowych ma byc szkola jezykowa i dentysta
                                  pozdr
                                  • Gość: greg Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 20:08
                                    Podobno ma byc rowniez apteka... Fajnie brzmi to dosc ciekawie! A
                                    propos aktow notarialnych nie chce mi sie wierzyc, ze bedzie to tak
                                    szybko podpisywane, choc z drugiej strony po co ludziom mieszkania
                                    skoro z powodu braku pradu nie moga wykanczac swoich wymarzonych M.
                                    Dzieki za wszelkie informacje! Pzdr.
                                    • Gość: Wolf Re: stan budowy IP: *.chello.pl 28.03.08, 10:10
                                      Wrażenia po moim odbiorze takie sobie. Zgłosiłem zastrzeżenia do okien i drzwi,
                                      jeśli chodzi o tynki to nie podobają mi się, szczególnie w narożnikach, ale
                                      biorę wszystko z dobrodziejstwem inwentarza. Szkoda że nie działa instalacja
                                      elektryczna a CO jest przed próbami szczelności. Dla mnie ważne żeby jak
                                      najszybciej było przekazanie własności i klucze wtedy będzie widać koniec.
                                      Sądząc po stanie drugiej klatki może to jeszcze potrwać, ale mam nadzieje że się
                                      sprężą i w połowie kwietnia będzie można zacząć działać, ekipa już czeka jak
                                      będzie się przeciągać to mogą wymięknąć. Najgorsze w tej całej budowie to brak
                                      konkretnych terminów wszystko jest na słowo honoru a później i tak są
                                      opóźnienia. Tak że olać usterki bardziej mi się opłaca zrobić je samemu niż
                                      czekać. Pozdrowienia dla sąsiadów.
                                      • Gość: d Re: stan budowy IP: *.gemini.net.pl 14.04.08, 20:25
                                        czy ktos juz podpisal umowe notarialna? Dzisiaj dzwonilem do proximy i dostalem
                                        info ze klienci juz podpisuja.

pozdrawiam
                                        • Gość: doradca Re: stan budowy IP: *.gemini.net.pl 15.04.08, 00:14
                                          mala rada - jak bedziecie podpisywac umowy z deweloperem to pamietajcie o tym
                                          aby deweloper posiadal decyzje o pozwoleniu na uzytkowanie bloku (nie musi byc
                                          prawomocna, uprawomocnienie trwa 2 tygodnie). To was zabezpieczy przed sytuacja
                                          ze nie bedziecie sie mogli wprowadzic do mieszkania poniewaz deweloper cos
                                          zawalil i sprawa pozwolenia sie przedluza. Nie wiem jaka jest sytuacja w
                                          przypadku tej inwestycji ale radze aby zwrocic na to uwage. Pracowalem kiedys u
                                          dewelopera wiec wiem cos na ten temat. Pozdrawiam
                                          • Gość: DDD Re: stan budowy IP: *.chello.pl 29.04.08, 18:37
                                            Straszliwie się wloką, klatkę B to nie wiem kiedy skończą mieli usunąć usterki a
                                            minęło 2 tyg. i nic :(
                                            • Gość: pk Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 09:05
                                              komuś już wreczyli klucze do mieszkania?
                                              ja juz po umowie notarialnej,niech ktos napisze jaka jest procedura
                                              z prądem , gdzie trzeba iść do elektrowni i z czym
                                              • Gość: fddf Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 16:32
                                                Jesli masz podpisany akt notarialny idziesz do Enionu na ul. Kilecka
                                                z aktem notarialnym. Ile placiles u notariusza jesli mozna zapytac i
                                                przy okazji sie przygotowac do platnosci ;) U was tez sa tak
                                                poszmarne tynki? nierowne? Zgaszal ktos tynki do poprawy? Pzdr.
                                                sasiadow!
                                                • Gość: DDD Re: stan budowy IP: *.chello.pl 30.04.08, 21:34
                                                  Chyba raczej na Sląską
                                                  • Gość: fddf Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 23:17
                                                    Raczej ;) Co racja to racja! ;)
                                                  • Gość: pk Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 15:34
                                                    koszty umowy niecałe 1,5tys. tynki sa fatalne, ale zlewam to sam
                                                    sobie wygładze. a jak z wodą tez trzeba gdzies isc?
                                                  • Gość: sąsiad z klatki B Re: stan budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 11:48
                                                    Woda jest, więc nie zdejmuj tych zaślepek plastikowych z rur.

Czy wam też tak wystają ordynarnie ze ściany doprowadzenia wody do pralki/kibla?
                                                    Dodatkowo jeszcze odpływ z kibla wystaje ok. 1.5 cm na całej długości, nie
                                                    mówiąc już o jego zakończeniu pod dziwnym kątem.

Tynki bardzo ładne, ale zapaćkane gipsem, co za bezsens. Jestem w trakcie
                                                    odbioru ale na razie nie zapowiada się na szybkie załatwienie sprawy.

Paproki i tyle
                                                  • Gość: DDD Re: stan budowy IP: *.chello.pl 25.05.08, 22:12
                                                    U nas tynki też w miarę ok., rura do kibla szła pod górę tą usterkę nie bardzo
                                                    uśmiecha się im poprawić, wciskają nam kit że poprawili ale od mies. prawie nic
                                                    się z nią nie dzieje tyle tylko że poszarpali ją trochę w wylewce i jest już
                                                    idealnie poziomo - PORAŻKA. Leje się z kaloryfera (przy podłączeniu) ale gość
                                                    stwierdził że to od odpowietrzania (chyba zatrudnili jakiegoś humanistę -
                                                    totalnie atechniczny :( ). Drzwi wejściowe niewyregulowane i te jazdy z nimi już
                                                    trochę denerwują, ciekawe jak długo jeszcze będą nam te kity wciskać
                                                  • Gość: sąsiad z klatki B Re: stan budowy IP: *.chello.pl 11.06.08, 20:08
                                                    Kompletnie już ich olałem, podczas podpisywania umowy notarialnej jakiś v-ce
                                                    prezes powiedział mi ze firma Korpol która budowała blok była do kitu (!),
                                                    żenująca historia. Miałem małe uwagi do wykończenia tynków, poprawki wzbudziły
                                                    tylko moją wściekłość a trwały 2 miesiące.
                                                    Po szóstym razie kazałem im zabrać swoją wkładkę zamkową i więcej się nie pokazywać.

Co za szmaciarze
                                                • Gość: morgun Re: system alarmowy , zmiany w układzie gniazdek IP: *.ists.pl 05.05.08, 17:31
                                                  Czy ktoś z was zmieniał układ gniazdek w mieszkaniu?Ile takie modyfikacje mogły
                                                  kosztować?
                                                  Czy ktoś zdecydował się na system alarmowy?
    • Gość: wj Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 09:40
      co oprócz apteki ma powstać na dole budynku?
      • Gość: Edi Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.chello.pl 14.07.08, 19:05
        Witam wszystkich sąsiadów !
        czy widzieliście może już na rachunkach za eksploatacje tą
        horrendalna kwotę za ochrone ! To paranoja siedza tam goscie, którzy
        nic nie robią i nie zapewniają jakiejkolwiek ochrony i za to bulimy
        165 zł od mieszkania to absurd trzeba z tym jak najszybciej skończyć.
        • Gość: GC Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.chello.pl 14.07.08, 21:36
          o k..wa!
          • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 15.07.08, 10:49
            wlasnie dostalem zawiadomienie o zaplaceniu czynszu ... od maja!!!! budynek nie
            jest oddany do uzytkowania a my mamy placic juz czynsz? to jakas farsa.
            W czynszu jest juz wliczona woda - na jakiej podstawie? przeciez od tego mamy
            liczniki.
            I jeszcze oplata za ochrone - do budynku mozna wejsc bez problemu - czesto nikt
            tam w ogole nie siedzi.
            W proximie Badelek juz nie pracuje a do Pendrasika sie nie mozna dodzwonic. Bede
            probowal do reduty i napisze na forum co sie dowiedzialem. Generalnie Reduta to
            podobno straszni zdziercy.
            • Gość: Edi Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: 38.100.42.* 15.07.08, 13:05
              Daro, musimy sięczym prędzej skrzyknąć i sami we własnym zakresie
              skończyć z tym co się tam dzieje. To czyste zdzierstwo i farsa za
              naszą kasę.
              • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 15.07.08, 14:21
                Rozmawialem z wice prezesem z proximy - pozwolenie na uzytkowanie ma byc
                prawomocne za 2 tygodnie. Pozostale sprawy zwala juz na redute.

Dzwonilem do Reduty - za nasz budynek odpowiada Piotr Gurba. Powiedzial ze
                czynsz jest od momentu podpisania aktu bo juz wtedy moglismy remontowac
                mieszkania. Nadplata za wode ma byc pozniej rozliczona.
                Ma dojsc jeszcze dodatkowa oplata za miejsce postojowe (ok 20 zl). Co do ochrony
                to sciemnial ze oni od teraz (ten tydzien) to przejmuja a wczesniej to nalezelo
                do proximy.
                Jesli oni od teraz przejmuja ochrone to nie powinni naliczac oplaty od maja...
                Pseudo ochrona jest glownie dlatego ze nie ma kluczy do klatki i domofonu -
                czyli porazka ze strony proximy.
                Spotkanie mieszkancow planowane jest dopiero na wrzesien i do tego czasu jak nic
                nie zmienimy to beda nam naliczac oplate za ochrone.
                Proponuje wczesniej zrobic spotkanie i przyjac strategie na pierwsze spotkanie z
                zarzadca - sa chetni?
                I jeszcze pytanie czy ktos sie orientuje w sprawie naliczania czynszu przed
                otrzymaniem pozwolenia na uzytkowanie?

pozdrawiam
                • Gość: sąsiad z klatki B Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 16:01
                  Spotkanie trzeba zrobić jak najszybciej, to są przecież jakieś jaja. Skoro
                  ochrona była proximy co co od nas chce reduta. moi znajomi mają pod blokiem
                  24/dobe jakiegos goscia w budce i placa w czynszu 50 za ochrone.

Spotkajmy sie jakoś po 20.00, i tak jestem tam codziennie o tej porze
                • Gość: Edi Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.chello.pl 15.07.08, 16:04
                  Daro dzięki za info, widać że Proxima to jedna wielka porażka, też
                  proponuje skrzyknąc się wczesniej nawet chocby udało sie zebrać
                  kilka osób, napisz prosze na maila :maxdata@onet.pl to podam Ci swoj
                  tel. i sie zdzwonimy.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: daro Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.comarch.com 16.07.08, 14:04
                    Umawiamy sie dzisiaj na godzine 20 pod blokiem - zapraszamy wszystkich chetnych
                    pozdrawiam
                    • Gość: sąsiadka zainteresowani mogą przeczytać o czynaszach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:21
                      www.xn--zarzdca-s4a.pl/czynsze.htm
                • Gość: sąsiadka Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera-!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 09:53

Witam sąsiadów,
                  moim zdaniem nie mogą naliczać nam czynszu od maja ze względu na
                  przekazanie mieszkań aktem notarialnym ponieważ budynek nie miał
                  pozwolenia na użytkowanie czyli nie mogliśmy tam mieszkać. Ponadto
                  czynsz nalicza zarządca nieruchomości który może to zrobić jak
                  przejmie budynek a przejmuje budynek w momencie przekazania do
                  użytkowania wcześciej za budynek odpowiada developer który w trakcie
                  trwania budowy czynszu naliczać nie może. Czyli moim zdanien szukają
                  jeleni którzy im zapłacą ekstra kase. To zresztą zakrawa na szczyt
                  bezczelności bo to oni nam powinni zapłacić kare za to jak ten
                  budynek wykończyli i jak późno go oddali, zresztą nie wywiązali się
                  nadal z umowy bo miała być mała architektura której do tej pory nie
                  ma.
                  • Gość: morgun Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.variant.pl 22.07.08, 15:09
                    W czerwcu remontowałem mieszkanie i w nocy nie mogłem wyjść z bloku przez pół
                    godziny!! to jest ochrona za którą należy płacić?
                    Okazało się, że osoba pilnująca piła alkohol w pracy:)

pozdrawiam sąsiadów
                    • Gość: nieszeptany Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: 38.100.42.* 23.07.08, 08:29
                      No właśnie, jeżeli mamy płacić za taką ochronę to ja dziękuję. Nie
                      dośc że opóźnili przekazanie mieszkań włascielom i nic sobie z tego
                      nie robia to jeszcze zarabiają na nas niezła kaskę. Ludzie obudzcie
                      się wreszcie i nie dajcie sie tak skubać.
                      • Gość: DDD Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.chello.pl 23.07.08, 20:55
                        Może i ta ochrona nie najtańsza i na pewno powinni tam siedzieć, a nie stale
                        gdzieś wychodzić, to prawda. Z drugiej strony dopóki stale coś tam ktoś wnosi, a
                        mało kto mieszka to miło by było żeby tego nikt nie wyniósł. Co do czynszów
                        Proxima przekazała Reducie że podpisanie umowy notarialnej wiąże się z
                        przekazaniem mieszkania lokatorowi, my np. podpisaliśmy umowę z końcem kwietnia
                        a klucze odebraliśmy dopiero 6 czerwca (z powodu usterek). Dostaliśmy czynsz za
                        maj i czerwiec, po wyjaśnieniu tego w Reducie mamy naliczony czynsz od 6.VI.
                        Proxima to trochę pokręciła więc samemu - niestety należy odkręcić.
                        • Gość: nieszeptany Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: 38.100.42.* 24.07.08, 08:13
                          Tak tylko ta ochrona w ogóle się nie interesuje kto co wnosi jak i
                          kto co wynosi więc jak wynosiłem np lodówkę z bloku to goscia w
                          ogóle nie było innym razem jak wynosiłem z bloku pralke chłopak
                          siedział i czytał ksiażke nawet nie zareagował. Pytanie przed czym
                          ten człowiek ochroni. inna sprawa to spsoób naliczania ochrony - od
                          m2, to niesprawiedliwe, powinno byc naliczene od kazdego mieszkania
                          taka sama stawka (kazde mieszkanie ma jedne drzwi wejsciowe).
                          Poza tym o wszystko (np. usterki,źle naliczony czynsz) trzeba sie
                          prosic albo Proximy albo Reduty. Nie dośc że opóxnili przekazanie
                          mieszkań to dotkliwy jest brak współpracy.
                          • Gość: DDD Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.chello.pl 24.07.08, 17:28
                            No jeśli nie reagują na wynoszenie rzeczy z bloku to faktycznie coś nie tak i
                            trzeba to zgłosić reducie że ochrona nie spełnia swojego zadania więc za co tu
                            płacić. A jak Wam się podoba mocowanie balkonów ? - niechlujstwo totalnie, nie
                            mówiąc o braku estetyki !!!
                            • Gość: sasiadka Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.238.spine.pl 27.07.08, 16:44
                              dziwne że płacicie kase za ochrone bloku swojego jak i tego co jest
                              obok gdzie wstrzymali budowe(carina) bo przeciez to ta sama ochorna
                              a obowiazkiem jest że na placu budowy musi byc ochrona, to dlaczego
                              proxima każe wam płacic za calośc????
                              • Gość: Sąsiad z klatki A Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.chello.pl 28.07.08, 08:12
                                Witam sąsiadów
                                Niestety przeczytałem posty dopiero dzisiaj, czy spotkaliście się w jakimś
                                gronie i czy coś uradziliście. Te rachunki to zdzierstwo, firma ochroniarska
                                chce pewnie na koniec wyciągnąć jakąś kasę. Ja na razie nie płacę, a później
                                będę za tym żeby wywalić ochronę i tak sie do niczego nie nadają (zdarzały się w
                                bloku kradzieże), a mieszkanie i tak trzeba ubezpieczyć, roczna składaka
                                wyniesie pewnie tyle co co miesiąc ochrony tych nierobów.
                                • Gość: nieszeptany Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.chello.pl 28.07.08, 11:42
                                  Zgdadzam się w zupełności z sąsaidem z klatki A, ta ochrona to
                                  czyste zdzierstwo w biały dzien, ja nie płace ni nie zamierzam
                                  płacić za ochrone i mam udokumentowane ilekroć jestem w budynku,że
                                  ochrony nie ma. Znaleźli jeleni ale ja nie będę wśród nich
                                  • Gość: ghdhgh Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 19:10
                                    Ja tez nie place!!! ;) Nikt nie powiedzial, ze musimy zaplacic,
                                    niech ida do sadu ;) Zaplace im po roku 5 zl odsetek i bedzie
                                    git ;))) Zastanawiam sie na jakies podstawie oni naliczaja te
                                    opłaty. Zgadzam sie z waszymi spostrzezeniami, chca nas przerysowac
                                    na koniec!!!
                                    • Gość: nieszeptany Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.chello.pl 28.07.08, 21:57
                                      Własnie na jakiej podstawi naliczają opłatę za tą ochronę, czy ktoś
                                      się zgadzał na to ? Wiadomo,że media musimy zapłacić i użytkowanie
                                      częsci wspólnej też to normalka ale ta ochrona to sposób na
                                      podreperowanie budżetu proximy i reduty.
                                      Ja też nie płace i niech idą do sądu.
                                      • Gość: morgun Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.variant.pl 31.07.08, 11:10
                                        może trzeba napisać pismo z podpisem mieszkańców do reduty na ten temat?
                                        racja. nikt nie informował mnie, że "ochrona" jest dodatkowo płatna. nie muszę
                                        się godzić na ich ustalenia. są to ustalenia między proximą i redutą,a nie
                                        między mieszkańcami i redutą.
                                        ta opłata jest faktycznie niczym nieuzasadniona. nikt się na taką " ochronę" nie
                                        zgadzał i nie zgodziłby się:) dlatego pewno nie pytali mieszkańców licząc, że
                                        wszyscy zapłacą .

• Gość: sąsiad Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera- ochrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 11:19
                                          W akcie notarialnym jest upoważnienie dla Proximy i dopóki nie
                                          wypowie każdy z osobna tego upoważnienia Proximie dopóty mogą w
                                          naszym imieniu ustalać co chcą.
                                          • Gość: sąsiad Zalany Garaż Podziemny!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 11:41
                                            Nie wiem czy szanowni sasiedzi wiedzą co dzieje się z naszym
                                            budynkiem na poziomie garażu podziemnego, jeśli nie byliście Panstwo
                                            to proponuję zejść i się zainteresować. Woda leje się przez ściany
                                            na całej długości od strony wschodniej i nie jest to żadne delikatne
                                            przemakanie tylko tak cieknie że spływa po posadzce do odwodnienia
                                            liniowego w garażu. To jest bardzo poważna sprawa gdyż takie
                                            przeciekanie powoduje nieodwracalne uszkodzenia w konstrukcji budyku
                                            nie mówiąc już o zagrzybieniu. Proponuję nie czekać do września do
                                            zebrania wspólnowy tylko spotkać się i ustalić co z tym my joko
                                            włąsciciele zamierzamy zrobić. My zgłośiliśmy oficjanym pismem tą
                                            wadę zarówno Proximie jak i Reducie i nic od maja w tym temacie się
                                            nie dzieje a trzeba to naprawic przed zimą zamim woda zamarznie.
                                            Pozdrawiam sasiadów.
                                            • Gość: sąsiad z klatki B Ochrona itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 14:22
                                              Sprawa śmierdzi, chętnie zobaczyłbym odpis KRS firmy Reduta, to po pierwsze.

Taksa za ochronę to skandal, szczególnie że dalej nie działa pieprzony domofon,
                                              więc musimy płacić za figuranta który siedzi (lub nie) na dole. Sprawa jest
                                              dodatkowo kiepska, bo finansujemy ochronę placu budowy Cariny, co już jest moim
                                              zdaniem kradzieżą moich pieniędzy w biały dzień.

Wypowiedzieć Proximie upoważnienie mogę nawet i jutro ale nie wiem jak to zrobić.

Mocowanie poręczy balkonu usprawnili (brzydko ale skutecznie) dopiero po dość
                                              ostrym piśmie z mojej strony.

Zaczynam rozumieć motywy działania terrorystów
                                              • Gość: Jarek Re: Ochrona itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 18:08
                                                Konkluzja jest zatem prosta... Kto płaci za ochrone ten frajer!!!
                                                Gdyby policzyli nam 600 zl czynszu za mieszkanie 50m2 tez by ludzie
                                                zaplacili? To jakis absurd!!!
                                                • Gość: morgun Re: Ochrona itd. IP: *.variant.pl 07.08.08, 10:47
                                                  dzisiaj mają rozmawiać na temat domofonów i przecieku w garażach.
                                                  jest jeszcze kilka kwestii, o których można byłoby porozmawiać na krótkim
                                                  spotkaniu.
                                                  mikepi(at)poczta.fm
                                                  • Gość: Sąsiad A Re: Ochrona itd. IP: 81.21.198.* 20.08.08, 23:12
                                                    Widzę ze zmniejszyli ochronę do nocy i weekendów i opłata poszła w dół, ale
                                                    teraz to chłopaki chronią blok zdalnie. Może zrobili jakiś strajk albo się
                                                    obrazili na nas??? A z domofonem to chyba chcą nam życie utrudnić. Aha i
                                                    starajcie sie nie wiercić i kuć za dużo po 20tej. Poza tym bloczek nie jest
                                                    najgorszy, okolica cicha, trzeba sie przyzwyczajać. Pozdrowienia
                                                  • Gość: pk wpis do księgi wieczystej IP: *.chello.pl 21.08.08, 21:37
                                                    przysłał juz komuś z Was Sąd wpis do księgi wieczystej.
                                                    ja juz czekam 3 miesiące i nic. ile sie czeka w Krakowie
                                                    Pozdro Sąsiad
                                                  • Gość: DDD Re: wpis do księgi wieczystej IP: *.chello.pl 21.08.08, 22:19
                                                    Nam powiedzieli w sądzie że czeka się do pół roku.
                                              • Gość: nieszeptany wypowiedzenie pełnomocnictwa IP: *.chello.pl 31.07.08, 22:10
                                                Ja wypowiadam pełnomocnictwo udzielone Proximie w akcie notarialnym.
                                                Wypowiedzenie pełnomocnictwa zgodnie z prawem może nastąpić w każdym
                                                czasie bez podania powodów wystarczy zwykła forma piseman czyli
                                                pismo do Proximy. jesli wszystcy tak zrobimy to możemy wrzeszcie
                                                sami decydowac za siebie.
                                            • Gość: daro Re: Zalany Garaż Podziemny!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.comarch.com 01.08.08, 17:57
                                              Wschodnia sciana jest prawie cala mokra - patrzylem tez na pozostale sciany i sa
                                              male zacieki przy posadzce.
                                              Dzwonilem do proximy - w skrocie - 'tak,tak wiemy, to nic powaznego, juz sie tym
                                              zajmujemy...'

pozdrawiam
                                              • Gość: sasiadka Re: Zalany Garaż Podziemny!!!!!!-prosze o kontakt IP: *.ists.pl 26.07.09, 22:37
                                                mnie to już naprawdę wkurza jeśli szanownego sąsiada również proszę
                                                o kontak: orion20f@tlen.pl
                              • Gość: sąsiad ciekawski Re: Co z Cariną?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.08, 09:12
                                Wiecie dlaczego wstrzymali budowe sąsiedniego bloku? Będzie taki
                                strup niedokończony stał pod oknami...(?)
                                • Gość: DDD Re: Co z Cariną?? IP: *.chello.pl 03.08.08, 12:43
                                  zmieniali podwykonawce i teraz tam ktoś coś robi ale wydaje mi się że jest tam
                                  parę osób na krzyż
                                  • Gość: erazm Re: Co z Cariną?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 15:18
                                    Z tego co widać, to budowa postępuje zgodnie z planem, ale słyszałem, że z
                                    powodu kryzysu firma ma jakieś kłopoty finansowe i przestała od jakiegoś czasu
                                    płacić wykonawcom, znowu jak poprzednio może być przestój, albo nawet opóźnienie
                                    oddania budynku, więc tym którzy tam kupili polecał bym trzymanie ręki na
                                    pulsie, aby nie było jak poprzednio i zasięgnięcia informacji u dewelopera jak i
                                    wykonawcy(jak mu nie płacą to na pewno powie), by nie dostać na nowy rok
                                    niemiłego prezentu!!!!
                                    • Gość: Jurek Re: Co z Cariną?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:44
                                      Coś w tym jednak jest bo z mojej obserwacji wynika, że roboty zatrzymały się. Do
                                      tej pory budynek rósł w oczach, a od ok. 3-4 tygodni u góry nie widać ludzi
                                      którzy by pracowali. Dziwne?
                                      • Gość: erazm Re: Co z Cariną?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 13:58
                                        Na budynku nic się nie dzieje. Nie widać ludzi. Co to oznacza? Czyżby kolejny
                                        bankrut?Może ktoś coś wie???
                                        • Gość: zainteresowany Re: Co z Cariną?? IP: *.telnet.krakow.pl 26.04.09, 12:34
                                          CZY KTOŚ COŚ WIE NA TEMAT KONDYCJI FINANSOWEJ CARINY?? CZY PROXIMA
                                          JEST W STANIE TO SKOŃCZYĆ? CZY KTOŚ COŚ WIE NA TEN TEMAT???
                                          • Gość: nowy Re: Co z Cariną?? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 10:05
                                            Mnie też ta sprawa bardzo interesuje, ponieważ zastanawiam się nad zakupem
                                            mieszkanie w carinie. Czy masz jakieś niepokojące informacje na ich temat?
                                            • Gość: :) Re: Co z Cariną?? IP: *.pmrcorporate.com 11.05.09, 08:16
                                              Wydaje mi się że wszystko w porządku, leja przedostatnie piętro (ściany nośne) i
                                              od razu deskują pod ostatnie piętro na placu są już 2 baumity oraz zestawy do
                                              składania rusztowań pozatykali otwory pod stropami na wszystkich pietrach.
                                              • arturo-1 Re: Co z Cariną?? 19.05.09, 09:16
                                                witam, ja tez na serio mysle o kupieniu mieszkania w carinie? czy sa
                                                na forum wlasciciele jakis mieszkan tego bloku? co sadzicie o tej
                                                inwestycji? obecna cena jest bardzo dobra. mi udalo sie wynegocjowac
                                                4200/4300
                                                • Gość: gosc Re: Co z Cariną?? IP: *.pmrcorporate.com 19.05.09, 12:57
                                                  to moje gratulacje za negocjacje bo cena jest mniejsza niż moja. Właścicielem
                                                  będę jeśli tylko bank wreszcie przyśle umowę kredytową a to już trochę trwa i
                                                  trwa. Co do inwestycji to uważam że nie jest to nic specjalnego ale zależy czego
                                                  człowiek oczekuje. co do budowy to raz robią raz nie i raczej w sierpniu tego
                                                  nie oddadzą. A jakie mieszkanie cie interesuje??
                                                  • arturo-1 Re: Co z Cariną?? 19.05.09, 16:03
                                                    myslalem o tym 40 m2 , tylko nie wiem czy wziac to z oknem w kuchni
                                                    czy to za sciana (to z kolej ma lepszy wiekszy pokoj, po wydzieleniu
                                                    malego i zamknieiu kuchni, ktora niestety jest slepa) Chce
                                                    koniecznie wydzielic jeden maly pokoj. I nie wiem czy lepsza opcja z
                                                    jasna kuchnia i mniejszym salonem, czy slepa kuchnia wikszym
                                                    salonem...pewnie w sierpniu nie skonacza, choc teraz cos sie chyba
                                                    tam dzieje. Czy masz widok na ten blok na codzien? Ja nie mieszkam
                                                    obecnie w krakowie
                                                  • Gość: gościu Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 13:54
                                                    SPRAWDŹCIE KSIĘGI WIECZYSTE!!!!WIEM ŻE, NIE WYPŁACILI POPRZEDNIM WYKONAWCOM
                                                    PIENIĘDZY I ZNOWU ZATRUDNILI KOLEJNEGO, KTÓRY W PORÓWNANIU Z POPRZEDNIM ŚLIMACZY
                                                    SIĘ NIEMIŁOSIERNIE. WYKONAWCA ,KTÓREMU ZALEGAJĄ PIENIĄDZE NA PEWNO DOKONAŁ
                                                    ODPOWIEDNICH WPISÓW DO KW I SZKODA DOSTAĆ DO MIESZKANIA OBCIĄŻENIA PEWNIE
                                                    KILKUSET TYSIĘCY ZŁOTYCH ALBO I WIĘCEJ .I DO TEGO PEWNIE SPRAWA SĄDOWA CIĄGNĄCA
                                                    SIĘ LATAMI. POZA TYM OBECNEMU PEWNIE TEŻ NIE WYPŁACĄ I BĘDĄ KOLEJNE WPISY. JUŻ
                                                    WSPÓŁCZUJE TYM KTÓRZY KUPILI TAM MIESZKANIE.POZA TYM POCZYTAJCIE O TEJ FIRMIE I
                                                    JEJ PREZESIE W INTERNECE. MOŻNA DOWIEDZIEĆ SIĘ CIEKAWYCH RZECZY. POZDRAWIAM
                                                  • arturo-1 Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! 25.05.09, 15:06
                                                    a jak moze niby wykonawca robot dokonac wpisu do KW proximy?
                                                    przeciez nie ma takiej mozliwosci? chyba ze droga sądowna???
                                                  • fazerxlo Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! 26.05.09, 09:21
                                                    Banki podobno wszystko sprawdzają ale gdyby to tak super działało to by nie było
                                                    nigdzie o bankrutujących developerach i ludziach bez mieszkań. A co do sporu
                                                    proximy to podobno środki które są winne wykonawcy są wpłacone na konto sądu,
                                                    który rozpatruje sprawę.

Co do wpisu do przy umowach opatrzonych aktem notarialnym można wpisać
                                                    roszczenia do KW jeśli dobrze pamiętam to kosztuje to 150zł (tak się robi jak
                                                    chce się zrealizować premie gwarancyjną z książeczki mieszkaniowej po wpłacie
                                                    50% kasy developerowi)
                                                  • arturo-1 Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! 29.05.09, 13:47
                                                    Tak sprawdzilem KW i papiery w Proximie. Rzeczywiscie wplacili
                                                    zabezpieczenie w wysokosci rzadanej kwoty na depozyt bankowy do
                                                    czasu rozstrzygniecia sprawy miedzy stronami, wiec chyba wszystko ok.
                                                  • Gość: Iwo Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:53
                                                    Tak zagadza się, ja otrzymałam oświadczenie (zresztą na prośbę
                                                    banku), że sprawa z poprzednim wykonawcą zostanie wyjaśniona!!!
                                                  • Gość: Iwo Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:54
                                                    Zapraszam na FORUM CARINA

forum.onet.pl/0,2,1,0,50243,57303456,153288522,uforum.html
                                                  • Gość: Iwo Re: Uwaga na Proximę i Carinę!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:52
                                                    W raz z mężem kupiliśmy mieszkanie w Carinie, w programie rodzina na
                                                    swoim, bank baaardzo dokładnie sprawdził developera, budowe i księgi
                                                    wieczyste (rzeczywiście w KW jest jakaś wzmianka), nak na nią odrazu
                                                    zareagował i zażyczył sobie oświadczenia od Proximy, która bez
                                                    żadnych problemów takie napisała. Wogóle bardzo pozytywnie oceniam
                                                    ta firmę i inwestycję.
                                                    Ps. Kredyty z dopłatami BGK są bardzo dobrze prześwietlane.
                                                    Ps.2 Zapraszam na forum CARINA Ja kupiłam z mężem mieszkanie w
                                                    CARINIE, tych którzy się zastanawiają zachęcam:), inwestycja jest
                                                    już prawie na finiszu, pędzą strasznie:), koleżanka która mieszka
                                                    obok (w dombudzie) monitoruje codziennie. Zapraszam też na FORUM
                                                    CARINA
                                                  • Gość: i_wo Re: Co z Cariną?? IP: *.ghnet.pl 03.06.09, 18:04
                                                    Kupiłeś to mieszkanie w Carinie?
                                                  • arturo-1 Re: Co z Cariną?? 25.05.09, 14:55
                                                    a czy Twoj bank sprawdzal KW Proximy?
                                                  • Gość: Iwo Re: Co z Cariną?? IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:55
                                                    Mój bank sprawdził proxime(nie mieli zastrzeżeń) a bank to PKO BP
                                                    (Polski!)
                                                • Gość: Iwo Re: Co z Cariną?? IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:42
                                                  Ja z mężem kupiłam mieszkanie w Carinie w programie rodzina na swoim
                                                  (4970), polecam inwestycję.
                                            • Gość: Iwo Re: Co z Cariną?? IP: *.bj.uj.edu.pl 03.06.09, 13:41
                                              Ja kupiłam z mężem mieszkanie w CARINIE, tych którzy się
                                              zastanawiają zachęcam:), inwestycja jest już prawie na finiszu,
                                              pędzą strasznie:), koleżanka która mieszka obok (w dombudzie)
                                              monitoruje codziennie. Zapraszam też na forum CARINY
                                              • Gość: spencer Re: Co z Cariną?? IP: *.chello.pl 21.07.09, 20:00
                                                budują, budują, a czas płynie. miały byc wylewki do 15 lipca a będą
                                                ponoć do końca lipca. 1 sierpnia tam wpadam i ma być.
                                                • Gość: Nabywca Re: Co z Cariną?? IP: *.ghnet.pl 25.08.09, 16:38
                                                  Kiedy będzie można podpisywać umowy ostateczne sprzedaży z PROXIMĄ,
                                                  ktoś wie?
                                                  Kiedy w końcu skończą te wylewki, elewację? a gdzie windy? i kiedy
                                                  uprzątną plac budowy??
                                                  • Gość: Aneta Re: Co z Cariną?? IP: 94.254.254.* 11.09.09, 11:02
                                                    mam pytanie: czy umowy przedwstępne podpisywaliście w formie
                                                    notarialnej czy ufacie deweloperowi?
                                                  • Gość: xxx Re: Co z Cariną?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 12:09
                                                    Z ENIONEM - to podobno kwestia 2 tygodni, od momentu złożenia
                                                    wniosku. Od momentu podpisanie umowy sprzedazy koncowej beda nam
                                                    naliczac czynsz juz:( Pomimo tego, ze pozwolenie na uzytkowanie
                                                    dostana nie wiadomo kiedy...
                  • marwika63 Deweloperzy w Krakowie - do bani!!! 03.08.08, 14:05
                    Tak czytam ten dział Architektura na tym forum i dochodzę do
                    wniosku,że w Krakowie to chyba nie ma ani jednego uczciwego
                    dewelopera!
                    • Gość: BUZZ Re: Deweloperzy w Krakowie - do bani!!! IP: *.chello.pl 20.08.08, 23:08
                      Nie wiem czy szanowni mieszkancy Oriona wiedza ale decyzja o oddaniu
                      budynku do uzytku uprawomocniła się 28 lipca zatem do tej daty był
                      to plac budowy...... nie bede się tu rozpisywał co to
                      oznacza....Powiem tylko jedno dopiero od tej daty budynek może
                      przejąć zarządca - reszte dopowiedzcie sobie sami
    • Gość: endy wejscie do budynku IP: 38.100.42.* 22.08.08, 12:20
      Ciekaw jestem dlaczego do tej pory brama wejsciowa do budynku stoi
      otworem i nie jest zamknięta. Ciekaw jestem dlaczego tak nasz
      cudowny zarządca zarządza budynkiem.
      • Gość: pk Re: wejscie do budynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 09:03
        napiszcie mi jak rozwiazaliście problem z anteną w swwoich
        mieszkaniach.(w sumie to z ich brakiem) Te gniazdka nie sa
        podłaczone do zadnej zbiorczej anteny w bloku. wszyscy podpisaliscie
        umowy z ISTS-em, czy znaleźliście inne rozwiązanie.
        Pozdro sąsiad
        • Gość: Klatka A Re: wejscie do budynku IP: 81.21.198.* 28.08.08, 20:31
          ISTS nie dostarcza jeszcze telewizji do oriona maja zacząć ok. grudnia :))). Nie
          wiem jak sprawa sieci teletechnicznych została załatwiona ale ta firma nie kwapi
          sie żeby puścić jakiś sygnał. Biorę cyfrowy polsat nie będę czekał aż oni raczą
          coś podpiąć swojej a raczej naszej sieci. Może mają za dużo klientów.
          • Gość: Krakowianka Re: wejscie do budynku IP: 92.11.204.* 02.09.08, 00:05
            Witam serdecznie. Mam pytanie jak tam idzie budowa Cariny?? Jestem
            zaintresowana mieszkaniem ale jak poczytałam ten wątek to nie wiem
            co mam o tym myśleć. Czy sytuacja sie poprawiła czy kupienie jest
            ryzykiem np splajtowania lub przeciagania budowy przez kolejne lata.
            • Gość: Klatka A Re: wejscie do budynku IP: 81.21.198.* 02.09.08, 00:31
              W tym momencie zaczęli robić drugie piętro, odkąd prace zaczął nowy wykonawca
              robota praktycznie nie ustaje. Pewnie nie będzie takich przestojów jak przy
              orionie ale nie wiem czy nadrobią opóźnienia.
              • Gość: TomekW Internet i Kablówka IP: 91.196.215.* 08.09.08, 15:44
                Witam,
                Czy ktoś poczynił jakieś kroki w kierunku instalacji internetu, kablówki?
                Rozumiem, że w gniazdkach ścianowych nie ma na razie żadnego operatora, jedyna
                możliwość to wiercenie dziury w oknie i instalacja talerza POLSATu, CYFRY + ?

pozdr
                Tomek
                • Gość: felinka Re: Internet i Kablówka IP: *.236.spine.pl 08.09.08, 17:29
                  Dziury nie wierci się w oknie , tylko w ścianie. Więc o okno możesz
                  byś spokojny. :)
                  Kable są trochę irytujące. Też wolałabym kablówkę.
                  To,że w niektórych nowych blokach brak kablówek to ewidentna wina
                  developerów, którzy za wczasu powinni postarać się o doprowadzienie
                  instalacji . Czyli developer powinien wczesniej załatwić sprawę
                  instalacji kablówki z jakimś operatorem.
                  Tylko,że to pewnie dodatkowe koszty dla developera. Ale oni krzywdy
                  sobie nie zrobią, bo pewnie doliczyliby koszty do m2.
                  Mieszkam obok Waszej inwestycji na Felińskiego. Tam też niestety nie
                  ma kablówki. Prawie we wszystkich oknach i balkonach talerze....
                  Koszmarnie to wygląda.
                  Jak kiedyś dzwoniłam do UPC, to panienka powiedziała,że jak chcemy
                  mieć kablówkę, to wspólnota powinna o to wystąpić do nich.
                  Nie pytałam dalej, bo panienka chyba sama za wiele nie wiedziała.
                  Ale faktycznie można do jakiegoś operatora napisać emaila z
                  zapytaniem jak tę sprawę można załatwić.
                  Przypuszczam,że jeżeli budynek nie jest okablowany, to koszty
                  doprowadzenia kablówki mogą być spore.
                  • Gość: sąsiad Re: Internet i Kablówka IP: 81.21.198.* 09.09.08, 20:12
                    Okna mamy drewniane nie plastikowe można w nich spokojnie zrobić otwór na kabel.
                    Budynek jest okablowany tylko nie mamy sygnału i nie wiadomo kiedy będzie.
                    • krakuska.pl Re: Internet i Kablówka 09.09.08, 22:39
                      A mnie byłoby szkoda okno niszczyć. Wolę ścianę przewierconą.
                      Zawsze można (jak sie talerza pozbedzie) otwór zatkać,
                      zaszpachlować, emulsją zamalować i ściana jak nowa :)
                      • Gość: sąsiad Re: Internet i Kablówka IP: 81.21.198.* 10.09.08, 01:27
                        Zrobić dziurę to nie znaczy zniszczyć, jak będzie trzeba otwór można wypełnić
                        szpachlówką i zamalować, a w tych ścianach można trafić na różne rzeczy.
                        • krakuska.pl Re: Internet i Kablówka 10.09.08, 14:18
                          OK, OK, mężczyźni wiedzą lepiej :)
                          • Gość: TomekW Re: Internet i Kablówka IP: 91.196.215.* 10.09.08, 16:29
                            Wiercenie dziury w oknie - utrata gwarancji na okno. Ściana ma 60cm grubości,
                            życzę powodzenia przy wierceniu. Ja mam dodatkowo warstwę aluminium (blacha) na
                            ścianie. Uważam jednak że prostsze będzie wiercenie w oknie, tylko po co te
                            talerze na zewnątrz budynku..

Tomek
                            • Gość: felinka Re: Internet i Kablówka IP: *.236.spine.pl 10.09.08, 20:15
                              Ja mam przez ścianę i nie było żadnego problemu. Przecież 1/3
                              grubości ściany to styropian. Nie przesadzajmy.....
                            • Gość: felinka Re: Internet i Kablówka IP: *.236.spine.pl 10.09.08, 20:17
                              No tak , jak talerz to powinien być w kuchni .... nad
                              zlewozmywakiem :)
                              • Gość: daro Spotkanie wspolnoty IP: *.comarch.com 16.09.08, 12:17
                                Witam sasiadow,

jakas strategia przed jutrzejszym spotkaniem?
                                Jest kilka spraw na ktore powinnismy byc przygotowani:

- oplata za widne (od metrazu)
                                - oplata za smieci (od metrazu)
                                - farsa z ochrona
                                - mokry garaz
                                - nadal brak domofonow
                                - zatrzymanie prac - nic nie dzieje sie tam gdzie mial byc trawnik

to tak na szybko - jest jeszcze pewnie kilka innych spraw

pozdrawiam
                                • Gość: ddd Re: Spotkanie wspolnoty IP: *.ists.pl 07.10.08, 22:35
                                  zimno w nocy, po co mi termostat na kaloryferze skoro nie mogę sobie nim zmienić
                                  temperatury, po co mi ciepłe kaloryfery rano jak słońce w okna świeci ?????
                                  • Gość: felinka Re: Spotkanie wspolnoty IP: *.236.spine.pl 08.10.08, 16:09
                                    No to widzę , że macie tak smo jak ja, w mieszkaniu na ulicy obok.
                                    No własnie ,czy ktoś może wytłumaczyc zasadę tego ogrzewania.
                                    Bo u nas to samo. W nocy zimne , a rano grzeje jak czort.
                                    Czy to zalezy od ustawień w kotłowni?
                                    • Gość: am Re: Spotkanie wspolnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 16:34
                                      To taka standardowa zasada ogrzewania, w domu jednorodzinnym też zazwyczaj ustawiasz na termostacie obniżoną temperaturę w nocy, nie tylko ze względu na oszczędności, ale też dlatego, że w chłodnym pomieszczeniu zdrowiej się śpi:) Oczywiście wszystko zależy od tego, jaka jest ta obniżona temperatura- gdy jest to 19 stopni-ok, natomiast jeśli 16- być może jest zdrowo, ale raczej mało komfortowo...
                                      • Gość: pk wpis do księgi IP: *.chello.pl 25.10.08, 21:14
                                        witam
                                        przysłał juz komuś sąd wpis do księgi wieczystej
                                        od podpisania umowy mija juz 6 m-cy i cisza
                                        a jak u was
                                        • Gość: sąsiad A Re: wpis do księgi IP: 81.21.198.* 25.10.08, 21:53
                                          U mnie nic
                                          • Gość: GC Re: wpis do księgi IP: *.ists.pl 14.11.08, 21:41
                                            A u mnie już jest wpis do KW.
                                          • Gość: solit Re: wpis do księgi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 13:42
                                            niestety u mnie jeszcze nie ma :(
                                            • Gość: Klatka A Re: wpis do księgi IP: *.ists.pl 16.12.08, 12:18
                                              Witam Sąsiadów
                                              Nie byłem na ostatnim zebraniu wspólnoty, a przyszła mi karta do głosowania o
                                              przyjęciu ochrony, czy dyskutowaliście na ten temat? I czy ktoś wie co znaczą
                                              dwie opłaty za ogrzewanie?
                                              • Gość: GC ochrona IP: *.ists.pl 16.12.08, 22:39
                                                Co do ochrony to nie było zbyt wiele rozmowy. Ustalono że zostanie
                                                przeprowadzone głosowanie w tej sprawie. Przedstawiciel Juventusa przedstawił
                                                dwie propozycje ochrony (całodobowa i nocna), dodatkowo przedstawiono propozycję
                                                poprzedniej firmy dotyczącą "ochrony" nocnej (25 PLN). Osobiście myślę że
                                                ochrona całodobowa jest dość droga, a nocna niepotrzebna (większość mieszkańców
                                                wówczas osobiście "pilnuje" mieszkań). Bardziej przydała by się pewno dzienna,
                                                np 7-15.
                                                • Gość: Alik Re: ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 09:55
                                                  Ochrona taka jak tu kosztuje ok 10.50 zł/h z VAT.Licząc średnio 30 dni x 24 h =
                                                  720 h x 10.50 zł = 7 560,00 zł za cały budynek. jeśli w budynku jest 56 mieszkań
                                                  to wychodzi ok 135 zł/mieszkanie.
                                                  • Gość: daro Re: ochrona, temperatura w mieszkaniach IP: *.comarch.com 12.01.09, 11:09
                                                    moim zdaniem sens takiej oplaty za ochrone bylby tylko wtedy jesli mielibysmy
                                                    portiera/ochraniarza ktory siedzialby caly czas w bloku.
                                                    W innym przypadku uwazam ze to zbyt wysokie koszty - i tak wiekszosc mieszkancow
                                                    ubezpiecza mieszkanie.

I jeszcze pytanie - cieplo maja Panstwo w mieszkaniach? U mnie niestety bardzo
                                                    ciezko nagrzac duzy pokoj gdzie sa duze okna i male kaloryferki - 19 stopni to
                                                    maks...

pozdrawiam
                                                  • Gość: Klatka A Re: ochrona, temperatura w mieszkaniach IP: *.ists.pl 12.01.09, 11:40
                                                    Jeśli chodzi o ochronę jestem przeciw, argumenty były na forum przytaczane,
                                                    myślę że byłoby tak samo. Temperatura faktycznie nie rewelacyjna, szczególnie w
                                                    dużym pokoju z dużymi oknami. Zobaczymy jak wyjdzie podsumowanie kosztów,
                                                    płacimy opłatę za kotłownie cały rok a w zimę jeszcze opłatę dodatkową. Jestem
                                                    ciekaw jak się to zbilansuje i wyjdzie w stosunku do ciepła z MPC.
                                                  • krakuska.pl jakie koszty ogrzewania? 16.02.09, 19:16
                                                    Jeżeli to nie tajemnica, to bardzo proszę o podanie jakie są u Was
                                                    koszty ogrzewania. Tzn. ile kosztuje 1GJ i w jakiej wysokości macie
                                                    ew. opłaty dodatkowe (np. za tzw. obsługę kotłowni).

• paprotka001 Re: jakie koszty ogrzewania? 17.02.09, 16:52
                                                    my tam jeszcze nie mieszkamy i mieszkac nie bedziemy .
                                                    Kosztów nie pamiętam :(
                                                  • Gość: Klatka A Re: ochrona, temperatura w mieszkaniach IP: *.ists.pl 12.01.09, 11:42
                                                    A ile macie kaloryferów w dużym pokoju. U mnie na salon z kuchnią jest jeden.
                                                  • Gość: daro Re: ochrona, temperatura w mieszkaniach IP: *.comarch.com 20.01.09, 08:25
                                                    u nas na salon i kuchnie (ok 30 m2) 2 podluzne, pod tymi duzymi oknami na
                                                    poludniowiej scianie
                                                  • Gość: Ania orion ogólnie IP: *.xdsl.centertel.pl 11.02.09, 15:54
                                                    Witam serdecznie mieszkańców bloku ORION
                                                    Chcę kupić ostatnie wolne mieszkanie w tym bloku napiszcie co jest ok a co nie i
                                                    na co mam uważać przy podpisaniu umowy?
                                                    Jakie są koszty utrzymania mieszkania z góry dziękuję
                                                    pozdrawiam
                                                  • paprotka001 Re: orion ogólnie 16.02.09, 01:50
                                                    A jakie mieszkanie chce Pani kupić?
                                                    W związku z wyjazdem z Krakowa mamy do sprzedania mieszkanie 3-
                                                    pokojowe 82 metrowe w Orionie oczywiście. Jezeli byłaby Pani chętna
                                                    proszę o info.

Pozdrawiam, Ania
                                                  • Gość: Ania Re: orion ogólnie IP: *.xdsl.centertel.pl 18.02.09, 18:05
                                                    Byłam i oglądałam mieszkanie 2mb tylko trochę czynsz mnie przeraził a cena była
                                                    w miarę przyzwoita chcę kupić ogólnie mieszkanie w Krakowie mój mail
                                                    gerda23@wp.pl proszę przesłać szczegóły oferty sprzedaży
                                                    ewentualnie się skontaktuję pozdrawiam Ania
                                                  • Gość: pk antena - telewizor IP: *.chello.pl 02.03.09, 21:55
                                                    witam sasiadów
                                                    jak rozwiazaliście twmat z antena do telewizora
                                                    to gniazdko jest gdzies podłaczone? (zbiorcza antena)
                                                    jest jakas kablówka w tym bloku.
                                                    mam taki problem ze nie podłacze satelity bo trzeba ja skierowac w
                                                    strone rynku, a ja mam mieszkanie (balkon) w strone wegrzc.
                                                    Potrzebuje podstawowe kanały?
                                                  • Gość: Sąsiad Re: antena - telewizor IP: *.ists.pl 05.03.09, 14:08
                                                    Z tego co wiem w gniazdku nie ma sygnału. Osobiście mam cyfre ale gdyby była zbiorcza antena rozwiązałaby problem lokatorów z północnych lokali oraz podłączenia drugiego odbiornika. Poza tym ISTS miał zacząć dostarczać telewizje przez internet co też jest jakimś wyjściem.
                                                  • Gość: sasiadka? Re: orion ogólnie IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.09, 16:42
                                                    Witam mieszkańców bloku Orion :)
                                                    ponieważ również zastanawiam się nad zakupem mieszkania w tym
                                                    właśnie budynku chciałabym prosić Państwa o opinie na jego temat.
                                                    Interesuje mnie jak obecnie wygląda sprawa wszelkich usterek typu
                                                    zalany garaż, czy zostały usunięte? Jak wygląda komunikacja z
                                                    zarządcą budynku w przypadku problemów?
                                                    Niektórzy z Państwa są już po sezonie grzewczym, więc wdzięczna bym
                                                    była również za informacje dot. opłat za ogrzewanie.

Będę wdzięczna za wszelkie opinie.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    przyszła?sąsiadka
    • ziomal_f Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera 14.06.09, 23:28
      Witam służe pomocą Państwu przy odbiorze techniczny mieszkań od
      developera. Nie posiadam jeszcze żadnych uprawnień w tym kierunku,
      ale przez bardzo długi okres pracowałem u dewelopera właśnie przy
      odbiorze tech. mieszkań. Skończyłem UE w Krakowie kierunek
      Gospodarowanie Nieruchomościami. Dobrze znam się na tym i wiem na co
      zwracać szczególną uwagę.
      Jeżeli Państwo chcą skorzystać z mojej pomocy prosze o tel. 692-497-
      772

• Gość: FM Re: Orion- Proxima, ul. ks. Meiera IP: *.ists.pl 06.07.09, 22:26
        Nie rozumiem jak można być tak bezmyślnym debilem i parkować przy samych
        schodach żeby utrudnić życie przechodniom, do wiadomości tej osoby, nie wszyscy
        poruszają się samochodem, czasem chodzą pieszo i korzystają z tych schodów, nie
        mówiąc już że jeżdżą tam też matki z wózkami, ale pozdrawiam tego rdzenia, mam
        nadzieje że się domyśli o co w tym chodzi.
        • Gość: sąsiadka Re: Orion- Proxima wady w budynku proszę o kontakt IP: *.ists.pl 26.07.09, 22:35
          Proszę o kontakt wszystkich sąsiadów niezadowolonych ze stanu
          technicznego budynku głównie chodzi o przecieki ze ścian i sufitu w
          garażu oraz uszkodzonego dachu. Proszę o kontakt wszystkich którzy
          bezskutecznie domagają się usuwania usterek i wad we własnych
          mieszkaniach oraz częściach wspólnych budynku. Podaje maila:
          orion20f@tlen.pl
          • Gość: Kaja Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o kontak IP: 94.254.145.* 02.09.09, 12:44
            Cześć,

Mam prośbe: czy ktoś może mi cos napisać o wspołpracy z tym
            deweloperem, czy na coś trzeba uważać itp. Widze że budynek juz
            stoi...i to jest plus.
            • Gość: architekt Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 208.185.17.* 02.09.09, 13:53
              slyszalem ze oni maja problemy z plynnoscia finansowa i lada moment moga pasc
              wiec sama ocen czy sie oplaca u nich kupowac...
              • Gość: Nabywca Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.ghnet.pl 02.09.09, 15:47
                Jesli PROXIMA nie ma płynności, to dlaczego prawie że ukończyli
                budowę i oddają za niedługo budynek do użytkowania?
                • Gość: Kaja Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 188.33.158.* 02.09.09, 18:32
                  Właśnie z jednej strony nie jest to dziura w ziemi, z drugiej maja
                  niskie ceny i chcą jeszcze obniżyć. Wiadomo jaka jest systuacja na
                  rynku nieruchomości, a może ktoś ma jakieś wiadomości?
                  • Gość: lukas Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.um.krakow.pl 03.09.09, 11:57
                    Prowadzą inne inwestycje i nie ma sygnałów by byli zagrożeni
                    upadłością to raczej spekulacje nie poparte zadnymi faktami,
                    natomiast proponuję zwróci uwage na jakośc wykonczenia budynku i
                    mieszkan spieszyli się wiec bardzo mozliwe ze jest sporo niedoróbek
                    • Gość: dilemma Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 81.219.70.* 04.09.09, 12:53
                      Witam,

podpisałam umowę przedwstępną na mieszkanie w Carinie w zeszłym tygodniu.
                      Mieliśmy z narzeczonym sporo wątpliwości, bo wiedzieliśmy, że blok miał być
                      oddany w kwietniu tego roku. Prześwietliliśmy tego dewelopera przez znajomego,
                      który miał taką możliwość. No i rzeczywiście deweloper nie jest bez skazy,
                      jednak w tej chwili pod względem prawnym wszystko ma uregulowane. Budują ze
                      środków własnych i płacą (wypytane kierownika budowy), więc jest szansa, że to
                      skończą. Ich inwestycja w Łagiewnikach też nie jest zadłużona, więc mam
                      nadzieję, że wszystko będzie ok. W tej okolicy ceny plasują się już na poziomie
                      6200/6400, więc Carina kusi. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                      P.S. Martwi tylko to zalewanie Oriona!!!
                      • Gość: Kaja Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 62.22.15.* 09.09.09, 16:18
                        O tak kusi, tylko byłby problem jeśli deweloper padłby. Ale podobno
                        podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego chroni.
                        • Gość: dilemma Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 20:57
                          Tylko dlaczego miałby paść? Nic na to nie wskazuje.
                      • Gość: Kaja Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 94.254.243.* 17.09.09, 14:59
                        Kusi cenowo to fakt. Ale podobno w ich standardowej umowie jest mały
                        punkcik, który potem daje im prawo podwyższyć koszty (jesli będa
                        chcieli). Nie boicie się?
                        • Gość: dilemma Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 81.219.70.* 21.09.09, 13:25
                          W umowie przedwstępnej, którą ja podpisywałam jest jeden dyskusyjny punkt:
                          "Strony postanawiają, że ostateczna powierzchnia użytkowa Lokalu zostanie
                          ustalona po zakończeniu budowy w drodze obmiaru powykonawczego i zostanie
                          wykazana w protokole odbioru technicznego Lokalu." co oznacza, że jeśli by się
                          okazało, że mieszkanie wyszło im większe niż to za które płaciłaś, mogą Cię
                          ścigać o pieniądze. Wahanie metrażu o którym tu mówimy to kwestia metra
                          kwadratowego, bo trudno, żeby się "pomylili" o więcej. Niestety taki zapis
                          zastrzegają sobie deweloperowie. Działa to też w drugą stronę, jeśli po
                          obmiarowaniu okaże się, że mieszkanie jest mniejsze Ty też masz prawo ubiegać
                          się o zwrot pieniędzy. (choć trudno byłoby to wygrać pewnie). W tej umowie,
                          którą ja podpisywałam nie było więcej miejsc wzbudzających wątpliwości
                          finansowe. Także jestem dobrej myśli. Jednak wykończenie bloku idzie wolno. W
                          terminie 30 września nie oddadzą budowy moim zdaniem.
                          • Gość: Kaja Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: 188.33.49.* 26.09.09, 18:36
                            Oni daja sobie prawo do rozliczenia ceny brutto po zakończeniu
                            budowy. Jest tam taki jeden mały punkcik, że cena w umowie może a
                            nie musi być ceną ostateczną (jest furtka). Pamiętacie aferę z
                            Leopardem?
                            • Gość: dilemma Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 20:04
                              Hmmm, ja w umowie nie mam takiego zapisu i pozostaje mi wierzyć, że w kopii,
                              którą zostawiłam w biurze nikt nie dopisał czegoś takiego :) A w Carinie
                              wykończeniówka idzie do przodu :]
                              • Gość: Qwq Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.09, 06:43
                                Czy ktoś się orientuje, od kiedy będzie można przenosić własności
                                lokalowe na nabywców? I jak z tym załatwianiem ENIONA? Dopiero po
                                załatwieniu prądu będzie można przecież wykańczać mieszkania.
                                Grzebią się z tą wykończeniówką strasznie!
                                • Gość: marcin Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.09, 16:43
                                  już niektóre lokale mają wyodrębnioną własność, w tym podobno mój. W połowie
                                  października mam odebrać mieszkanie i podpisać umowę przyrzeczoną. A jak wygląda
                                  sytuacja z Enionem to nie wiem. Mam nadzieje że dobrze bo chciałbym się od razu
                                  brać za wykańczanie.
                                  • Gość: kondzik Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.informel.pl 06.10.09, 14:08
                                    witam, co do wykańczania mieszkań to już można (np.ja rozpocząłem).
                                    wykończenie owszem się ślimaczy, np teraz biorą się za wykończenie
                                    klatki - płytki. co do prądu - stoi na parterze skrzynia, dzwonicie
                                    do proximy i mówicie że chcecie korzystać. kabel i można ciągnąć
                                    prąd. rozliczenie jest w formie ryczałtu. ok.300zł więc doić można
                                    ile wejdzie (1000W żarówki mogą też być ;-) ). co do opomiarowania
                                    mieszkania i cen - owszem może to być płynne ale wg określonych ram
                                    z aktu notarialnego (zależy co w nim macie). zmiany cen też wg
                                    wskaźnika GUS ale raczej nie widze tego aby mieli podnieść ceny bo
                                    praktycznie inwestycja jest na ukończeniu - wykończenie klatki czyli
                                    płytki, malowanie, barierki, montaż windy, skrzynie zasilające w
                                    energię już praktycznie są zamontowane (w piątek były na piętrach 9-
                                    6 - idą w dół). wokół budynku też porządkują. Kto chce się
                                    wprowadzić szybko już może wykańczać mieszkania. co do wad - jak
                                    ktoś chce to znajdzie. w moim mieszkaniu były drobne więc nie
                                    narzekam. ściany równe, podłogi również ok. gorzej z parapetami bo
                                    nikt nie pomyślał aby je zabezpieczyć. trzeba chodzić, pytać i
                                    dopraszać się troszkę to przyspieszają. pozdrawiam sąsiadów :-)
                                    • Gość: rob Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.ghnet.pl 06.10.09, 16:43
                                      Kondzik, czyli jesteś już po odbiorze mieszkania i po umowie
                                      notarialnej ostatecznej sprzedaży? Ile czasu trwał odbiór i czy
                                      wpisywałeś usterki do protokołu? Ile czasu mają na usunięcie usterek?
                                      • Gość: kondzik Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.informel.pl 06.10.09, 21:08
                                        odebrałem mieszkanie ale nie jestem jeszcze po podpisaniu umowy
                                        przenoszącej własność. czekam do zakończenia budowy. odbiór to
                                        kwestia tego jak szybko i dokładnie obejrzysz mieszkanie. wszelkie
                                        usterki wpisuj w protokół. co do czasu na usunięcie to trudno mi
                                        powiedziec bo ja do usterek zaliczyłem np brak płytek na balkonie
                                        (ale zostały już położone) a pozostałe nie są poważne. wiem ze kilka
                                        osób już odebrało mieszkania i widać to wieczorem po światłach w
                                        budynku (praca wre :-) ). jest jedna ważna sprawa - WINDA. jako
                                        mieszkańcy musimy upierać się, naciskać na proximę. twierdzą że
                                        uruchomią windę po tym jak skończa się lokatorzy wprowadzać co jest
                                        totalnym ABSURDEM bo kto sobie wyobraża dymanie na 6 czy 9 piętro z
                                        paczkami płytek kleju lodówką etc. więc trzeba naciskać bo winda
                                        może już być ale nie do użytku (np. wymyślą sobie że nie jest
                                        odebrana i nie wolno jeździć).
                                        • Gość: iwona Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.bj.uj.edu.pl 20.10.09, 12:59
                                          Mamy mieszaknie na 8 piętrze i z wykończeniówką czekamy, aż windy
                                          zaczną działać. Zaczynamy się już denerwować, ostatnio dowiedziałam
                                          się że zaczną działać do 2 tygodni!!
                                          • Gość: maćko Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.centertel.pl 21.10.09, 01:01
                                            to sobie poczekasz niestety bo z tego co wiadomo i widać to windy
                                            będa za co najmniej 2 tygodnie, w porywach do 4. wiec lepiej rzucaj
                                            worek na plecy i po schodkach. 8 piętro - współczuje.
                                            • Gość: xxx Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 06:25
                                              Windy będą pewnie nie wcześniej niż za miesiąc, przegięcie. Nie
                                              wystarczy zamontować windę, odpowiednie służby muszą ją dopuścić do
                                              użytkowania itp a to trwa.. Ktoś już załatwiał ENION?
                                              • Gość: iwona Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.krakow.pl 21.10.09, 08:50
                                                Po podpisaniu umowy z Eninem, na montera czeka się nie dłużej jak
                                                tydzień, ale po podłączeniu trzeba włączyć samemu bezpieczniki na
                                                klatce, a kluczyk ma elektryk, który na bloku jest do 15.
                                                • Gość: KULEK Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 13:41
                                                  Macie zalozony oddzielny wątek odnoście Cariny, tam piszcie. A ten
                                                  jest odnosnie oriona
                                                  Pozdro sąsiad z oriona
                                                  • Gość: zzz Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 14:32
                                                    KULEK, to podaj namiar na to forum
                                                  • Gość: kulek Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.chello.pl 26.10.09, 21:32
                                                    no to prosze np:

forum.gazeta.pl/forum/w,412,95429707,,Carina_warto_kupic_prosze_o_opinie.html?v=2

albo opcja szukaj

• Gość: swd WINDY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 07:37
                                                    Nadal nie działają windy! Czy ktoś się orientuje, kiedy Proxima w
                                                    końcu je zainstaluje i WŁĄCZY???
                                                    A co ISTS'u, to alternatywy nie ma - u nich internet+TV wychodzi
                                                    najtaniej, a nie trzeba talerza montować w loggii (na pewno byłby
                                                    problem z właściwym sygnałem).
                                                    Martwi "grzebanie" się płytkarzy - gość układający płytki na
                                                    parterze pracuje w stanie mocno "po spożyciu":(
                                                    Ciągle jeszcze nie zaczęli starać się o pozwolenie na użytkowanie
                                                    budynku!
                                                  • Gość: iwona Re: WINDY!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 09.11.09, 15:46
                                                    Windy podobno mają działać w czwartek.
                                                    A tutaj podsyłam link do forum CARINY,zostawmy już oriona w spokoju
                                                  • Gość: wesd Re: WINDY!!! IP: *.ghnet.pl 09.11.09, 20:04
                                                    A gdzie ten link???
                                                  • Gość: JD Re: WINDY!!! IP: *.centertel.pl 13.11.09, 17:14
                                                    Wind nadal nie ma, tzn, są ale mają ryski i dlatego proxima ich nie
                                                    odbiera. Myśle ze to jakiś grubszy wał z płatnościa dla wykonawcy
                                                    dźwigów w carinie. Akt podpisany miesiąc temu, a ja ciągle slysze
                                                    jakies terminy za 3 dni za 5 dni, kolejna sroda, piatek,
                                                    poniedziałek i tak w kółko macieju. a za wysoko by nosić. czy ktoś
                                                    zna jakiś sposób by ich doprowadzic ich do pionu i by oddali te
                                                    windy w końcu.
                                                  • Gość: sabeena Re: WINDY!!! IP: *.informel.pl 18.11.09, 21:37
                                                    witam sasiadow!! na windebym tak szybko nie liczyla bo obstawiam ze beda
                                                    odwlekac az zarzadca wejdzie na budynek czyli niby w drugim tyg grudnia...pani
                                                    B. nic wam nie powie bo ona sama nic nie wie- o wszystko tylko do inz dzwoni i
                                                    powtarza co on powie a wiem ze nawet jak ruszy winda to tylko osobowa ima byc
                                                    zakaz wozenia materialow budowlanych!!! cyrk!!!!. my nie czekalismy- 8 pietro
                                                    -wnieslismy wszystko sami ( ja, moj maz i brat). sily nadludzkie sa potrzebne
                                                    aleda sie i juz mamy mieszkanie wykonczone, czekamy na enion i mozna mieszkac bo
                                                    prad niby mozna ciagnac z budowy ale wiecznie chodza i odlaczaja i zlaz tu
                                                    czlowieku z 8 pietra wtyczke wpiac;/

pozdrawiam
                                                  • Gość: dilemma Re: WINDY!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 21:36
                                                    Podlaczenie Eniona to ekspress. We wtorek podpisalam umowe, w srode o 12 miałam prąd.
                                                  • Gość: kondzik Winda działa! IP: *.informel.pl 20.11.09, 15:11
                                                    normalnie cud jak Tusk obiecał. Winda działa. poobijana płytami i
                                                    jeździ. a i Enion szybki jest w podłączeniu (nie to co podpisać u
                                                    nich umowę - dramat). płytkarze to tempo mają niezłe ale panowie od
                                                    poręczy zrobili im dodatkową robotę - źle zamontowali barierki
                                                    skutkiem czego są dziury jak wykute młotem. zero pomyślenia. no to
                                                    teraz życzę szanownym sąsiadom miłego jeżdzenia windą i wykańczania
                                                    mieszkań (nie siebie nawzajem).
                                                  • Gość: xcx Re: Winda działa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.09, 06:20
                                                    Faktycznie winda działa, a nawet windy działają. Powolutku zaczyna
                                                    być widać finał całej zabawy - teraz tylko pozwolenie na użytkowanie
                                                    i można mieszkać, aczkolwiek z tego co widać po światłach w nocy w
                                                    budynku, część osób już mieszka:)
                                                    Nie ma jeszcze skrzynek na korespondencje, zarządca na razie nie w
                                                    temacie, tak więc kwestie ofert internetu , upc czy ists na razie
                                                    chyba nie ruszymy?
                                                  • Gość: ppp Re: Winda działa! IP: *.informel.pl 25.11.09, 21:11
                                                    internet jak najbardziej juz mozna zakladac!
                                                  • Gość: qw Re: Winda działa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.09, 13:33
                                                    Chyba nie bardzo mozna zakladac internet i kablowke, dopoki
                                                    wspolnota nie zdecyduje sie na 1 operatora? Czy jednak indywidualnie
                                                    sie to zalatwia?
                                                  • Gość: ppp Re: Winda działa! IP: *.informel.pl 26.11.09, 13:54
                                                    hmmm... widzialam kilkakrotnie auto ists przed blokiem. Pani B. rozdaje ulotki
                                                    tej firmy i ja taki wlasnie zalozylam...nie slyszalam jakoby do czasu wejscia
                                                    zarzadcy bylo to zabronione...przeciez nie kazdy musi miec tego samego operatora....
                                                  • Gość: aw Sprzatajcie IP: *.informel.pl 01.12.09, 14:12
                                                    Drodzy sasiedzi zamieszkujacy powoli Carine - sprzatajcie po sobie i nie robcie
                                                    syfu w windzie i wokol budynku-to tez Wasz dom:)
                                                  • Gość: :):) Carina ma WŁASNE Forum!!!!! IP: *.krakow.pl 13.12.09, 18:33
                                                    Witam wszystkich sąsiadów z Cariny i zapraszam na forum naszego bloku
                                                    (forum carina kraków na onecie 209.85.129.132/search?
                                                    q=cache:kDQvE7fSSIUJ:forum.onet.pl/0,0,1,0,50243,uforum.html+forum+ca
                                                    rina+krakow&cd=3&hl=pl&ct=clnk), jak już pisałam zostawmy forum
                                                    oriona, dla jego mieszkańców. Z tematów, które wyczytałam mogę
                                                    dodać, że skrzynki już są (ale odkrycie:))aha i dołączam się do
                                                    prośby o sprzątanie po sobie:). Pozdrawiam wszystkich A
                                                  • Gość: sasiadka? Re: Orion- zapisy w umowie IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.09, 19:56
                                                    Witam,
                                                    prawdopodobnie niedluo staniemy się właścicielami ostatniego
                                                    mieszkania w Orionie... ponieważ jesteśmy na etapie umowy
                                                    przedwstępnej chciałabym dopytać o jeden zapis- czy w waszych
                                                    umowach było coś o zgodzie na nośniki reklamowa na budynku, dachy i
                                                    działce na której stoi budynek? Z ory dziękujemy za odpowiedz :)
                                                  • Gość: pk Re: Orion- zapisy w umowie IP: *.chello.pl 28.10.09, 21:07
                                                    nie chce mi się szukać tej umowy, ale z tego co pamietam to niebyło
                                                    takich zapisów
                                                    Pozdro dla przyszłego sasiada
                                                  • Gość: dilemma Re: Orion- zapisy w umowie IP: 81.219.181.* 29.10.09, 11:36
                                                    W umowie do Cariny też był taki zapis. Deweloper wyjaśniał, że chodzi głównie o
                                                    reklamę własną typu: pozostały mieszkania do sprzedania itp. Jak będzie - tego
                                                    nie przewidzimy. Zapewne wytłumaczenie dla Oriona jest podobne.
                                                  • Gość: dilemma ISTS, czyli pytanie do mieszkańców Oriona IP: 81.219.181.* 29.10.09, 12:28
                                                    Mam pytanie do mieszkańców Oriona, którzy zdecydowali się na internet&telewizję
                                                    u ISTS. Jesteście zadowoleni? Były problemy? Czy w tym momencie macie dostępne w
                                                    bloku oferty innych operatorów czy niczego nikt nie dociągnął?
                                                  • Gość: sasiadka Re: ISTS, czyli pytanie do mieszkańców Oriona IP: 77.255.113.* 14.12.09, 20:54
                                                    Witam przyszłych sąsiadów z Oriona :)
                                                    proszę o informacje jak długo czekaliście na montera po podpisaniu
                                                    umowy z enionem?
                                                  • Gość: GC Re: ISTS, czyli pytanie do mieszkańców Oriona IP: *.ists.pl 15.12.09, 20:45
                                                    Jak ja podpisywalem to pracownik Enion mial nasz rejon we wtorki, wiec jezeli
                                                    podpisalem w poniedzialek to na drugi dzien byl prąd.
                                                  • Gość: as Re: ISTS, czyli pytanie do mieszkańców Oriona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 10:27
                                                    Czy ktoś się orientuje, ile czasu czeka się na wpis do księgi
                                                    wieczystej?
                                                  • Gość: dilemma Księga wieczysta i UPC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 23:23
                                                    Podobno pierwsze osoby, ktore odbieraly mieszkania we wrzesniu juz maja wpisy. Oraz dla zainteresowanych: UPC okabluje Carine dopiero na poczatku czerwca :]
                                                  • Gość: Felinka Pytanie po sąsiedzku :) IP: *.236.spine.pl 14.03.10, 19:30
                                                    Mieszkam tuż obok , na ul. Felińskiego. U nas niestety nie ma
                                                    kablówki.
                                                    Mam pytanie: czy UPC załatwiał Wasz deweloper?
                                                    Zastanawiam się ,czy w blokach , które stoją od kilku lat na
                                                    Felińskiego byłaby możliwośc założenia kablówki z UPC.
                                                    Nie bardzo wiem jak by to można było załatwić.
                                                    Okropnie wygląda ten las talerzy na prawie każdym balkonie i oknie.
                                                  • Gość: as Księga wieczysta , UPC, śmietnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 09:22
                                                    Ja już mam wpis do księgi, ale czas oczekiwania był od połowy
                                                    listopada do teraz. UPC - nie ma żadnej gwarancji, że zrobią
                                                    okablowanie w czerwcu (to jest dla nich jedna z wielu spraw, i na
                                                    początku koszt, światłowód jest drogi). Ja na razie korzystam z
                                                    ISTS, i jestem średnio zadowlony: plus to brak talerza, minus to
                                                    słaba oferta programowa i przycinające się programy. A co do
                                                    śmietnika, to jakaś PARANOJA, co się dzieje. Kontener zlikwidowano,
                                                    są 3 kubły na 60 mieszkań, i mam wrażenie że są opróżniane 1 raz w
                                                    tygodniu! Syf, brud, niesie się aż do garażu podziemnego, który też
                                                    nie jest sprzątany. ZARZĄDCA PORAŻKA! Rzadko myte podłogi, syf w
                                                    garażu, w śmietnikach, p.Ludmiła nie oddzwania na telefony, porażka!
                                                  • Gość: dilemma Re: Księga wieczysta , UPC, śmietnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 23:19
                                                    Felinka, najlepiej zadzwonić albo podejść do UPC na Lublańską, tam jest obsługa klienta i odpowiadają na pytania. U nas UPC załatwiał deweloper, choć UPC nie musi się wywiązać z okablowania bloku, nei mają takiego obowiązku zdaje się. Jednak wiem, że myślą o tym, bo w naszych rejonach byłby na to rynek zbytu, zwłaszcza, że jak sami piszecie ISTS jest takie sobie. Gdyby była alternatywa, pewnie wiele osób zmieniło by operatora.

Co do śmietnika i zarządcy zupełnie się zgadzam. Sporo osób cały czas wykańcza mieszkania i trudno się dziwić, że wciąż jest mnóstwo śmieci. Nie jest to niewykonalne zadanie dla zarządcy. Dookoła bloku jest nieziemski syf, to samo na klatce - wiecznie niedomytej. Dodatkowo ustalenie zebrania bloku na godzine 17 jest zupelnym absurdem, jestem przekonana, ze malo kto bedzie.
                                                  • Gość: felinka Re: Księga wieczysta , UPC, śmietnik IP: *.236.spine.pl 22.03.10, 13:59
                                                    U Was Zarządza może Reduta ?
                                                  • Gość: dilemma Re: Księga wieczysta , UPC, śmietnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 22:24
                                                    Tak, Reduta. Choć można to zmienić w każdej chwili, jeśli wspólnota mieszkańców zadecyduje inaczej.
                                                  • Gość: Felinka pytanie od sąsiadki z Felińskiego IP: *.236.spine.pl 24.03.10, 12:56
                                                    Tak pytam, bo mamy zamiar wziąć właśnie Redutę. Poprzedni Zarządca
                                                    nie spełnił naszych oczekiwań, niestety.
                                                    I teraz pytanie : czy to nie będzie zamiana "siekierki na kijek" :)
                                                    I jeszcze: czy w wieżowcach Miechowianki tez jest Reduta?

Mam okna na wieżowce i widzę, że wokół nich zawsze coś się dzieje.
                                                    Czyli Zarządca sprawia wrażenie, że dba o nieruchomości.
                                                    Ale pozory moga mylić ;)
                                                    Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
                                            • Gość: iwona Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.krakow.pl 21.10.09, 08:48
                                              Maćko ja to mogąbym dymać z tymi workami na 8 piętro, ale ekipa już
                                              tego nie zrobi. Pozostaje mi czekać na te cholerne windy
                                    • Gość: iwona Re: Carina- Proxima wady w budynku proszę o konta IP: *.bj.uj.edu.pl 20.10.09, 13:06
                                      Ja już jestem po odbiorze, rzeczywiście z tymi parapetami nie
                                      pomyśleli, są porysowane- w tym tygodniu mają je jeszcze raz
                                      pomalować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka