Gość: Stefan Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.autocom.pl 23.03.06, 18:53 No właśnie: Dlaczego jeszcze nie ma prywatnych "busików"? Toż to dla nich istny raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GB Busiki nie wystarcza IP: *.plus.com 23.03.06, 19:25 Krakow potrzebuje cos takiego: www.skybus.com.au Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 82.160.10.* 23.03.06, 19:52 Linia 208 ma za mało kursów opłaty za bagaż to pomysł rodem z komuny tym bardziej że nie ma miejsca /wyznaczonego/na bagaż i jest to kosztem innych pasażerów a więc dlaczego MPK ma zarabiać na mojej jeżdzie w warunkach dyskomfortu Dopuki się nie skończy impotencja w sprawie budowy linii kolejowej na raz a nie na dziesięć etapów to tak będzie.Chociaż i tak mam wątpliwości czy to coś zmieni kolej taż ma w d........ pasażerów na dowód tego zapraszam np. w każdy piątek na przystanek KR-Łobzów i spróbujcie wsiąść do pociągu do Katowic o godż 13,40 jadą 3 wagony a jak się komuś nie podoba to łaski nie robi i nie musi jechać pociągiem PR a prywatnego przewożnika i tak nie dopuszczą bo ma być tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:11 Ta droga jest do kitu ale jak widać najłatwiej skroić tu naiwnych i nieobeznanych stranierich...Pewnie ten rewir dlatego(przysługuje)dresom MPK- owskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.itelekom.pl 23.03.06, 21:45 Jakie przedluzenie Armii Krajowej o czym Ty piszesz - gdzie tamtedy na lotnisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Którędy na lotnisko? IP: *.autocom.pl 23.03.06, 22:59 Bardzo prosto. Zamiast skręcać na północ, można pojechać prosto na zachód, poniżej osiedla Widok i "jak w pysk strezlił" jest się na lotnisku. Polecam zajrzeć do planu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Którędy na lotnisko? IP: *.itelekom.pl 09.04.06, 23:59 A ciekawe bo tam mieszkam i nie za bardzo sie tak da. Owszem mozna jechac zarzeczem, ale albo wyjezdza sie kolo petli w Bronowicach Nowych (znana droga na Balice) albo przez most na Rudawie (na ulicy Na Blonie) i dalej przez Wole Justowska droga na Balice (ale nigdy nie jedziesz prosto na Balice troche trzeba pokluczyc i jeszcze znac droge!) i panie madralo - sam sobie zajrzyj do plau miasta i powiedz gdzie masz ta dluga ulice bedaca PRZEDLUZENIEM Armii Krajowej (przedluzenia to Czarnowiejska - w strone Rynku i nie pameitam nazwy na Olkusz) - nie widze przedluzenia na lotnisko, ale widac masz inna mape :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.bulldogdsl.com 23.03.06, 23:56 Opisane przypadki widziałam na własne oczy. Przylatuję do Krakowa co kilka tygodni i za każdym razem mogę być pewna, że spodkam tych "panów", zawsze tych samych!!! Kontrolują zazwyczaj pomiędzy lotniskiem a przystankiem lub dwoma przed. Jesienią spotykałam ich ZAWSZE!!! Niejednokrotnie byłam świadkiem ich chamskiego zachowania, które każdy może sobie wyobrazić, w szczególności w stosunku do obcokrajowców nie rozumiejących ani słowa po polsku i przerażonych tym co się dzieje. Chciałabym wiedzieć na jakiej podstawie "panowie" ci uzurpuja sobie prawo do doprowadzania złapanych obcokrajowców do terminala lotniska, do bankomatu lub kantoru pilnując ich jak policja, lub przyjmując opłaty w obcych walutach według sobie tylko znanego przelicznika?! Cokolwiek by człowiek o tym powiedział, to za mało. Reklama Polski - KANAR Z KRAKOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intelygent Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 05:58 świetny pomysł z tym kanarem - moznaby go w folderze wydrukować razem z Bramą Floriańską i Wawelem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 00:23 Panie Wojtku, brawo za przypomnienie wstydliwego tematu. Tak niewiele trzeba aby ten problem rozwiązać szybko i sprawnie. Panie Prezydencie, temat pomimo, że wszyscy o nim wiedzą nie jest załatwiony. Konsekwencją oprócz niewygody dla miejscowych jest komunikowanie negatywnego wizerunku Krakowa w szerokim świecie. Dzieje się to podczas Pana kadencji - to zobowiązuje do działania. Jeżeli nie uda się Panu skutecznie tego problemu rozwiązać proszę się nie dalej nie kompromitować ubieganiem o kolejną kadencję. Pani Grażynko, w Pani cała nadzieja. Proszę ze swoją energią, konsekwencją w działaniu i skutecznością: 1. przejechac się na lotnisko autobusem MPK ze dwa razy 2. spróbować kupić bilet czasowy na lotnisku; 3. wejść w skórę turysty np. z Hiszpani i spróbować zorientować się na lotnisku jak ekonomicznie dojechać do np. hostelu w centrum miasta; 4. skorzystać z usługi "uprzejmego taksówkarza" z poza postoju 5. wyciągnąć wnioski z tych obserwacji; 6. zaproponować rozsądny plan działa w celu definitywnego rozwiązania tego niezbyt przecież trudnego a jak ważnego tematu; 7. ze znaną sobie skutecznością szybko i sprawnie doprowadzić do jego realizacji to takie proste - trzymam kciuki pozdrowienia franek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 10.30.39.* 24.03.06, 05:40 zaj....tekst!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z Tarnowa Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.turystyka.tarnow.pl 24.03.06, 09:15 Kraków - Balice godz 14.05 poniedzialek 13 marca 20006: Po podjechaniu spóźnionego już autobusu nr 192 pod port lotniczy, turyści z Niemiec i Anglii ustawiali się jeden za drugim przy przednich drzwiach i nagle kierowca po polsku wymachując rękoma kazał wsiadać środkowymi i tylnymi drzwiami: „To nie Niemcy ani Anglia tutaj nie wsiada się przednimi drzwiami, wsiadać bo nie mam czasu tutaj stać!”. Podróż z lotniska pod dworzec trwała ponad 30 minut w wielkim ścisku, jeden na drugim – osoby, które na przystankach pośrednich chciały wsiąść do autobusu nie mogły lub też awanturowały się z turystami że nie zrobią miejsca. Dodatkowo w autobusie nie ma informacji dźwiękowej o przystankach i mnóstwo turystów było niezorientowanych gdzie mają wysiąść, gdyż nie wiedzieli gdzie się znajdują. Obraz na „dzień dobry”... żenujący! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FranekD. Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 212.244.242.* 24.03.06, 11:18 Korupcja - hmm..... a któż to ludkowie mili dał podwalinę po ten totalny syf jaki panuje niepodzielnie w Polszce? Hę? Bynajmniej nie chodzi to o komunę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: 192.245.169.* 24.03.06, 11:55 Zgadzam sie prawie calkowicie z tekstem poza jednym wyjatkiem. To ze w wielu miastach Europy nie pobiera sie oplat za bagaz nie oznacza ze jest tak wszedzie! Przykladem niech bedzie Praga gdzie oplata za bagaz jest utrzymana i tez mozna znalezc kontrolerow (ale glownie w metrze) sprawdzajacych jedynie turystow i ludzi z bagazami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basian Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.bj.uj.edu.pl 24.03.06, 12:46 Witam! opinia zgadza sie w 100%. sama widzialam jak kontrolerzy "napadli" na mlodych turystow, ktorzy nie mieli pojecia o tym, ze trzeba kupic bilet na bagaz, bo pewnie by go kupili... a kontroler od razu zaciera rece, bo widzi interes dla siebie - kase. nie ma szans na jakiekolwiek wyjasnienia. nie pomoglo nawet wstawienie sie polowy ludzi z autobusu. wstyd wobec obcokrajowcow - krakowska zachlannosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:08 Znam tylko polski i rosyjski, a wiem ile kiedy i jak trzeba zapłacić za przejazd w Berlinie i dzięki temu nie boję się tamtejszych kontrolerów z psami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardzozłymisio głupio było głupio będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:25 Witam. Co to za pomysł z porównywaniem Dublina i Krakowa? Może zacznijmy równać do Taszkientu, Leninabadu albo Duszanbe. Tam nie ma wcale komunikacji miejskiej, albo jeżdżenie nią grozi kalectwem. Dlaczego nie ma w Krakowie autobusu relacji Center-Airport o rozkładzie skorelowanym z rokladem lotów, który nie zatrzymuje sie na każdym przystanku co 100 metrów?? Czy to za trudne do wymyślenia, czy do przeprowadzenia? Kierowca mógłby znać pare słów po angielsku - wystarczy, sprzedawać bilety i wpuszczać tylko tych którzy je mają (vide Londyńskie autobusy). Ponadto - dlaczego, do cholery miejsca parkingowe przed terminalem są okupowane przez firmy wynajmujace auta? Cały parking blisko terminala jest wyłączony. Dlaczego ten parking przed samym terminalem jest taki malutki? Każdy powinien mieć sposobność wysadzenia pasażera w miarę blisko wejscia (Bruksela, Paryż, Monachium, Dubaj, Frankfurt, etc - wszedzie tam to można) Ale mam wrażenie, że niepotrzebnie to piszę i niepotrzebnie sie zżymamy - i tak to nic nie zmieni. milego piątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmm Re: głupio było głupio będzie IP: *.ghnet.pl 25.03.06, 18:16 Byłem w Taszkiencie i tam jest komunikacja miejska!Nie pisz bzdur! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzarufka Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:25 Ugh.... a ja chciałam dojechać autobusem .... Wezmę taksówkę na telefon, a co ! - zagram na nosie tym mafijnym złotówiarzom ! Hahaha. Artykuł super, popieram wszelkie zmiany i tępienie chamskich kanarów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer44 Re:moskwa IP: *.crowley.pl 24.03.06, 18:08 Praprzyczyna -wydarzenia rozgrywające się z początkiem zeszłego wieku w rejonie znajdującym się jakieś 2,5 tys km na wschód od Balic + zespół cech właściwych (większości) członków naszego narodu co początek bierze jeszcze dawniej -przodkowie ok 90% społeczenistwa byli przez kilkaset lat traktowani na równi z dzisiejszymi zwierzętami hodowlanymi w wysoko rozwinietych krajach zachodniej demokracji, no ,nie wykorzystywano ich po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ragata Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:38 Dlaczego Prazydent Miasta Krakowa nie interesuje sie Balicami????? bo:1.Sam nie jezdzi autobusem na Lotnisko tylko limuzyna na nasz koszt 2.Nic na Balicach juz nie zarobi bo robia to inni/ przespal sprawe/ 3.Jest prawdziwa KLESKA Krolewskiego Miasta Krakowa i trudno mi zrozumiec DLACZEGO NADAL JEST PREZYDENTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.komputersat.pl 24.03.06, 22:14 jestem z poznania. wybieram sie niebawem do krakowa, po moich amerykanskich znajomych... az strach sie bac. poza tym, przylatuja bardzo pozno w nocy. czy ktos moze powiedziec czy autobusy jezdza po miedzy 22 a 24? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.crowley.pl 25.03.06, 07:11 rozklady.mpk.krakow.pl/aktualne/index.php pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Denna Informacja Turystyczna a co dopiero komunika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 22:15 Dzisiaj 24.03.06 ok. 14.00 byłem na lotnisku z ciekawości zadałerm kilka pytań siedzacym w Punkcie Informacji Turystycznej. Siedziało tam około 4 małolatów .Nie potrafili odpowiedzie na jakie kolwiek pytanie. Tradycyjnie najwiecej zajmowali sie plotkowaniem przez telefon ( postałem , posłuchałem ). A kiedy zapytałem sie z ciekawości gdzie jest na lotnisku konferencja prasowa oraz spotkanie z "hydraulikiem". Stwierdzili, ze nic takiego nie ma. A zaledwie 50 m dalej w restauracji była konferencja prasowa, spotkanie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia00733608@yaho Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 25.03.06, 02:38 Z wielka przyjemnoscia przetlumacze ten artykul i wysle do zagranicznych gazet. Miasto chce zarabiac na turystach, dobry pomysl. Szkoda, ze wladze miasta nie bira przykladu z Warszawy, ktore przez dlugi okres czasu miala ten sam problem. Dla panow kontrolerow wspaniala zabawa i nieopodatkowane zyski. Zlodziejstwo. Oby turysci przekazali swoje przezycia swoim znajomym. Moze zdecydowanie mniej turystow przyjedzie do Krakowa. Chyba o to chodzi wladzom miasta, skoro nie umieja sie uporac ze zlodziejami.Alicja Curus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 09:31 Taaa.... Złodziejstwo. Z obu stron? Zobu stron?! Z obu stron!!! A nawet chyba z trzeciej strony. A dziwne że nikt niechce zarobić legalnie na tym złotym interesie jakim jest dowóz potrzebujących na/z lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka kontrolerzy IP: *.chello.pl 25.03.06, 16:21 jestem "kanarem" i w takich jak ta, opisana sytuacjach świadek powinien spisac numery kontrolera! Tak byłoby lepiej dla wszystkich. Wiem, bo dużo razy musiałem za kolegów świecic oczami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmm Re: kontrolerzy IP: *.ghnet.pl 25.03.06, 17:58 Ikarusy są w Krakowie bo innych autobusów na razie nie ma i te Ikarusy muszą jeżdzić.Skąd wziąć więcej autobusów to p.Pelowski się nie zastanawia tylko bije na odlew.Dlaczego ZDiK /Tajster/nic nie robi aby poprawić stan dróg na trasie 192 i 208?Tam są same dziury a trasy te mają piękne widoki na Królewski Kraków- widać z autobusu kupy gnoju,drób,bydło,rudery itp.Tak wita miasto/wieś?/Kraków swoich turystów!Co robi policja aby wyłapać złodziei i nieuczciwych kanarów w autobusach linii 192? Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: kontrolerzy 25.03.06, 19:00 Do Polski wogole nie przyjezdzam bo wystarczy mi co sie naslucham od odwiedzajacych kraj Polonusow na temat stosunku tubylcow do przyjezdnych. Horror zaczyna sie juz na lotnisku z jakimis typami oferujacymi natretnie swe uslugi taksowkowe.Poluja na obcokrajowcow nie znajacych jezyka, wymuszaja w sposob chamski potem horrendalne zaplaty, a w razie jakiegos protestu groza nie wydaniem bagazu z bagaznika itp. Podobne historie sa z kontrolerami w autobusach gdzie zdezorientowanym obcokrajowcom nakladaja jakies mandaty nie wydajac zadnych pokwitowan. Odwiedzajacy skarza sie na zlodzieji kieszonkowych ktorzy juz na lotnisku wybieraja podroznych i wsiadaja za nimi do autobusow miejskich jadacych do centrum z lotniska. Polska ma opinie kraju, ktorego nalezy unikac ze wzgledu na bezpieczenstwo. Po prostu jest mi wstyd to sluchac jak znajomi tak przedstawiajac Polske i Polakow i jak w amerykanskich biurach podrozy przestrzega sie przed tym Amerykanow i radzi aby byli bardzo ostrozni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Re: kontrolerzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:58 To załuj że tylko słuchasz, a sam nie widaiałeś. Czy tam gdzie jesteś rozmawiali z Tobą po polsku? Nie!!!?? To niby czemu w Polsce mieliby rozmawiać z cudzoziemcem po cudzoziemsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:05 zgadzam się z tym,ze to jest skandal jak postępuje się z turystami w komunikacji miejskiej. Poza tym Balice pękają w szwach.Pierwsze i ostanie wrażenia turystów są fatalne ! Tłok na lotnisku, tłok w autobusie. Z turystyki są miliony których w ogóle się nie inwestuje. Promocji może już wystarczy- pomyślcie nad warunkami w jakich przyjmujecie turystów.Kraków jest zbyt skąpy- prawdziwe CENTUSIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRaK Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.autocom.pl 25.03.06, 22:09 Wydaje mi się ze to nie korupcja tylko dowod na to jak zarabiaja kanary!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frank Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 23:41 Po Krakowie jeżdzi tramwaj z reklamą ,że MPK jest fair play w stosunku do klientów i swoich pracowników.Ciekawe jaki kanarzy mózg wpadł na taki slogan.Zobaczyłem to cudo i ze smiechu do niego nie wsiadłem.Kraków słynął do tej pory min. z gołębi a teraz z wyrośniętych kanarów rżnących poczciwych Angoli ,Hiszpańców,Franc..... i co sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:56 Jan Sztaudynger pisał kiedyś: Gołębiami brukowany Kraków, g..no ma z tych ptaków. A co ma Kraków z działających w taki sposób kanarów ? Czy możemy porównać wpływy z kar za nieświadomość z negatywna reklamą miasta i regionu na świecie ? A może linia 192 to po prostu żyła złota dla paru mięśniaków z niepełnym wykształceniem lingwistycznym. Czy to miasto jest zarządzane ? Czy to miasto ma prezydenta ? Czy jego w ogóle interesuje to o czym pisze tyle osób ? romek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:08 Jestem kierowcą w M.P.K. i mogę stwierdzić, że cały wysiłek kirownictwa firmy skupia się nie na słuchaniu uwag pracowników i ich opini co do usprawnienia pracy, tylko jak nas prowadzących złapać na czymś i zabrać premię - firma oszczędzi. Ostatnio p. Tajster i jego ludzie dołączyli do grona kontrolujących, zamiast łatać i naprawić zatoki autobusowe, kontrolują z radarem predkość przejazdu i karają tramwajarzy za przekroczenie szybkosci o...1k/m na godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro dokładni, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:14 a pewnie liczniki te nie mają certyfikacji na tę dokładność wskazań, a na wiekszą. Wiec wszystkie zarzuty do oddalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro nie pytaj, nie pytaj, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:08 ponieważ Jacek prezydent Majchrowski dba by nie złamać prawa niewykorzystawszy srodków przeznaczonych na reprezentację i w tym celu pilnuje by wszelke przewidziane środki poprawnie wykorzystać i np własciwy reprezentacyjny samochód za pow 100 coś tys kupić - i te zagadnienia Jacej prezydent M. ogarnia, również tematy własnych prac naukowych prowadzonych równolegle z ofiarna pracą dla miasta, prac naukowych z których należne chyba 30 tys rocznie czy miesięcznie uzyskuje - w sumie co to dla mnie za różnica ile? Nie pytaj więc, bo nie tym Jacek prezydent żyje, a na pewno nie tym jak się tobie żyje i jak się czujesz patrząc na chołotę która zadania służby gminnej wykonuje za gminne w sumie pieniądze a wiec i za twoje. Również Jacek prezydent za nic sobie ma bardzo wiele rzeczy, ponieważ nie jego skromnej osoby dotyczą, a innych przecież którzy lepij mogli zadbać o swą przyszłość tak jak on np. Spałił bym chochoła bo już nie mogę tak .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Korupcja, tłok i umywanie rąk - dojazd na kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 16:51 jest dokładnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś