Dodaj do ulubionych

hotel sharaton

09.12.02, 16:28
trwa nowa inwestycja hotelowa u stóp Wawelu. Przy okazji trwa "małe" wyburzanie od strony
ul>Zwierzynieckiej. Aktualnie była hala "Wawelu"( ostatnio BIngo.Ciekawe jak wygląda nadzór budowlany skoro
walą się mury ( potężna ładowarka) w sąsiedztwie ulicy odgrodzonej metalowym parkanikiem . PRZY OKAZJI pół
ulicy jest totalnie zapylona. Współczuję właścicielom zaparkowanych samochodów i mieszkańcom ( okna !)
Ale , przecież to zachodni inwestor - wie lepiej i nie wolno go drażnić !!!

mst68
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 17:08
      Tylko, że gdyby nie ten zachodni inwestor to dalej w tym mieście byłoby gówno,
      nie cierpię takiej gadki: z honorem i z ruinami, popatrz na gówno wokół dworca
      tak wygląda wszystko gdzie nie ma inwestora, a że trzeba burzyc to trudno, są
      miasta piękniejsze i popularniejsze od Krakowa, i nie widze takiego
      niedorozwoju jak u nas bo nie wolno burzyć srać, patrzeć itp. są za to toalety
      np. A na marginesie nazwe tego hotelu pisze się przez "e"
      • Gość: mst68 Re: hotel sharaton IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 17:46
        gówno to ty masz w głowie z " zauroczenia " zachodem. Ja nie mam nic przeciw tej inwestycji. Burza to burzą - bo
        akurat to nic nie było warte - tylko niech to robią bezpiecznie i bez zatruwania życia innym
        • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 18:02
          To nie jest zauroczenie bynajmniej, w przeciwieństwie do Ciebie zdaję sobie
          sprawę że aby coś zbudować to trzeba zburzyć i trochę się przy tym brudzi, a
          przy okazji jak buduje polski inwestor brud i gnój sa nieporównywalnie większe,
          ale tak jak Ty wielu sądzi że to zachodnie gówno jest złe, i dlatego w Krakowie
          jest pełno gówna, do PKP dodam Pleszów, hałdy Solvaya, Zakrzówek, forty i
          wiele....
          • Gość: buffalo22 Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 09.12.02, 18:18
            Od kilku lat przyglądam
          • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 09.12.02, 18:47
            Od kilku lat przyglądam sie miastu wiele widziałem i troche świata
            zwiedziłem i powiem wam że kraków jest tyłko małym miasteczkiem całuy czas
            tyłko te zabytki ,wszystko co nowe je zasłoni ,a ile tych zabytków jest? .pare
            ulic na krzyż , i to wszystko a jak wygląda reszta same brudne i obdarte
            kamienice jestem osoba nowoczesna ,taka jaką powinien być każdy młody
            człowiek,ale niestety --kraków jest tego świetnym przykładem tu młodzi ludzie
            wyglądają jak emeryci nie ma w nich szaleństwa ,uwielbiają teatr,najlepiej żeby
            był start i wogóle wszystko mósi być stare,żałuje że się tu urodziłem w tak
            zacofanym mieście gdzie młodzi ludzie sa szarzy jak kamienice i na wszystko
            nadają ,że im sie nie podoba ,że budynek jest za wysoki ,a miał miec w
            konsekwencji 4 pietra, to jest kpina . Macie racje że trzeba chwalić własne a
            nie zachodnie,.ale nie stety tylko do czasu kiedy zobaczysz zachód tam nie
            jest szaro i staro młodzi ludzie są kolorowi kiedy masz ochote pozwiedzać zamki
            to poprostu to robisz ale kiedy masz klimat buc w nowoczesności to masz wybór.W
            krakowie jest jeden kierunek od Marjackiego ulicą na Wawel i spowrotem.nasze
            miasto jest cholernie ograniczone,i jeszcze śmiecie składać zażalenia że
            łaskawie ktoś chce wam coś tu wubudować,kpina .KAZDA EPOKA powinna zostawic cos
            po sobie owszem zamek stoi ,ale to inna epoka .ciesze sie że są jeszcze ludzie
            którzy wierzą że to sie moze zmieni a le to ludzie tworzą obraz rzeczywistosci
            a w krakowie są za starzy i do tego szarzy...
            • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 18:56
              Chwała Ci za ten list!!!! To ogromna prawda jesli juz inwestor przebrnie przez
              łapówki, zezwolenia, zus itp. to i tak go oplują, bo nabrudził, bo miał
              koparkę, tak jak powiedziałes takich miast jest pełno na zachodzie ale oprócz
              starego miasta coś jeszcze w nich jest, a u nas nic nowego oprócz hipermarketów
              i multikin. Ruiny kamienic obok wiaduktu nad PKp straszą, do fortów inwestor
              może wejść ale jak nie zepsuje fasady i dzierżawią mu tylko na 10 lat, efekt -
              głupców do dziś brak , a forty padają, Nowe Miasto tak kręcili że dopiero teraz
              rudery burzą, Solvay wypieprzyli, miał być park potem zakon, a jest gówno,
              Zakrzówek zamiast oddać pomysłowym to się kłócą o miedze jak w XIX wieku, wysp
              gówna w mieście jest ogrom, a największa to Płaszów za torami
              • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 09.12.02, 19:07
                ciesze się ze podzielasz moje zdanie do tej pory nie spotkałem sie z taka
                opinją ,mnie najbardziej wkurwiają ludzie którzy oprócz Wawelu nic nie widza to
                jest zacofanie jak ktoś woli gnój koło dworca od nowoczesności i pekna to mu
                wspułczujeja ja osobiście nie mam słów żeby wyrazić pogarde dla tych ludzi a
                kiedy za każdym razem pomyśle sobie ile moglibyśmy już mieć w krakowie to
                dostaje nerwicy
                • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 09.12.02, 19:18
                  Powiem ci jeszcze jedno KRAKÓW to miasto zakonnic i poetów którzy wolą
                  mieszkac na ogrzybiałym i sypiacym sie ze starosci balkonie niż skalać swoje
                  oczy nowa architekturą i masz racje wysyp gówna jest ogromny ...
                  • Gość: Locutus Re: hotel shEraton IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.12.02, 03:45
                    Jestem z wami. Żądam nowoczesnego budownictwa, biurowców itd. Moja nauczycielka
                    geografii w 1. klasie powiedziała po wizycie w Warszawie, że Kraków to
                    prowincja... smutne, ale prawdziwe... I TRZA TO ZMIENIĆ!!!
                    • Gość: Barbakan Re: hotel shEraton IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.12.02, 20:39
                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Jestem z wami. Żądam nowoczesnego budownictwa, biurowców itd. Moja
                      nauczycielka
                      >
                      > geografii w 1. klasie powiedziała po wizycie w Warszawie, że Kraków to
                      > prowincja... smutne, ale prawdziwe... I TRZA TO ZMIENIĆ!!!

Powiedz swojej nauczycielce, żeby się przeprowadziła do pięknej stolycy.
                      A trochę biurowców by się przydało.
            • Gość: Barbakan Re: hotel sharaton IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.12.02, 20:45
              Gość portalu: buffalo napisał(a):

> Od kilku lat przyglądam sie miastu wiele widziałem i troche świata
              > zwiedziłem i powiem wam że kraków jest tyłko małym miasteczkiem całuy czas
              > tyłko te zabytki ,wszystko co nowe je zasłoni ,a ile tych zabytków
              jest? .pare
              > ulic na krzyż , i to wszystko a jak wygląda reszta same brudne i obdarte
              > kamienice jestem osoba nowoczesna ,taka jaką powinien być każdy młody
              > człowiek,ale niestety --kraków jest tego świetnym przykładem tu młodzi ludzie
              > wyglądają jak emeryci nie ma w nich szaleństwa ,uwielbiają teatr,najlepiej
              żeby
              >
              > był start i wogóle wszystko mósi być stare,żałuje że się tu urodziłem w tak
              > zacofanym mieście gdzie młodzi ludzie sa szarzy jak kamienice i na wszystko
              > nadają ,że im sie nie podoba ,że budynek jest za wysoki ,a miał miec w
              > konsekwencji 4 pietra, to jest kpina . Macie racje że trzeba chwalić własne a
              > nie zachodnie,.ale nie stety tylko do czasu kiedy zobaczysz zachód tam nie
              > jest szaro i staro młodzi ludzie są kolorowi kiedy masz ochote pozwiedzać
              zamki
              >
              > to poprostu to robisz ale kiedy masz klimat buc w nowoczesności to masz
              wybór.W
              >
              > krakowie jest jeden kierunek od Marjackiego ulicą na Wawel i spowrotem.nasze
              > miasto jest cholernie ograniczone,i jeszcze śmiecie składać zażalenia że
              > łaskawie ktoś chce wam coś tu wubudować,kpina .KAZDA EPOKA powinna zostawic
              cos
              >
              > po sobie owszem zamek stoi ,ale to inna epoka .ciesze sie że są jeszcze
              ludzie
              > którzy wierzą że to sie moze zmieni a le to ludzie tworzą obraz
              rzeczywistosci
              > a w krakowie są za starzy i do tego szarzy...

Chyba masz trochę skrzywiony obraz rzeczywistości. Poza tym pewnie byłeś
              w Paryżu, Rzymie czy Madrycie i porównujesz Kraków do takich wielkich
              metropolii, które się rządzą trochę innymi prawami. Ale zgadzam się, że powinno
              być więcej inwestycji (nie drogowych, bo ich jest sporo).
      • Gość: marcin ha Re: hotel sharaton IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 19:45
        Gość portalu: mouset napisał(a):

> Tylko, że gdyby nie ten zachodni inwestor to dalej w
        > tym mieście byłoby gówno,

Niby to gie, jakie stawiają tutaj niektórzy inwestorzy
        jest lepsze? W czym jest nowe gie lepsze od starego gie?

> nie cierpię takiej gadki: z honorem i z ruinami,
        > popatrz na gówno wokół dworca

Popatrz może też na hipermarket M1 czy jak się nazywa ten
        potwór z podcieniami. Oraz na wiele nowych budynków w
        Krakowie - tchnących nieudolnościa lub w najlepszym
        przypadku sztampą projektantów.

Krakowski - nie bójmy się tego słowa - prowincjonalizm
        polega także na nieokiełznanej fascynacji tandetą, w
        równym stopniu architekturą jak i sportową odzieżą z
        trzema paskami noszoną w celach bynajmniej nie sportowych.

marcin ha
        • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 09.12.02, 20:13
          M1 jest przynajmniej nowe i nie chodzi tu o trzy paski sam tego nie lubie
          ale przyznasz że krakowskie dziewczyny wyglądają jak zakonnice polecam wybrać
          się do Szczecina. tam dziewczyny chodza w pietnasto centymetrowych koturnach i
          widać po nich że żyjemy w 21 wieku ,a tu w krakowie kamasze ze skóry na
          jednomilimetrowej koturnie i taki jest obraz krakowa a wokół brudne kamienice i
          czym tu sie zachwycać ...wstyd
          • Gość: marcin ha Re: hotel sharaton IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 21:46

> ale przyznasz że krakowskie dziewczyny wyglądają jak
            > zakonnice polecam wybrać
            > się do Szczecina. tam dziewczyny chodza w pietnasto
            > centymetrowych koturnach i
            > widać po nich że żyjemy w 21 wieku

ROTFL!

marcin ha
            • Gość: Locutus Metal rulz! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.12.02, 03:47
              Nie kamasze , tylko glany!!! I oby jak najwięcej ludzi słuchało metalu, nosiło
              glany, ubierało się na czarno i zapuszczało włosy! METAL RULZ!!!
              • Gość: havi Re: Metal rulz! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 12.12.02, 11:15

> Nie kamasze , tylko glany!!! I oby jak najwięcej ludzi słuchało metalu,
                nosiło
                > glany, ubierało się na czarno i zapuszczało włosy! METAL RULZ!!!

jakby wszyscy sluchali mentalu, to dopiero wkrakowie bylaby dziura (czarna!!)
                P.S. nie jestem antymetalem (plastikiem), ale nie lubie fanatyzmu :P
                (i nie "rulz", tylko "is rules".) :)
        • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 20:32
          To już kwestia projektanta M1 i komisji oceniaj acej, popatrz z drugiej strony:
          co było w Czyżynach jeszcze 2 lata temu? wielkie łąki płonące na wiosnę,
          obrzydliwe działki z pasnikami i kurnikami , wałęsające się menele i obraz
          totalnego zadupia w centrum Krakowa, a dziś jest Selgros, M1 , Plaza i to
          przyciągnie innych, jaka była histeria o staw nad Plazą że zabytek ekologiczny,
          że ostoja przyrody GÓWNO! wywieziono cztery kamazy pełne gnoja z dna "stawku" i
          zapłaciła za to ta okropna Plaza , na dnie bajora leżała lokomotywa która
          dziwnym trafem nie uwierała ekologów i teraz fakt jest fajny ten staw i miło
          stanąć nad nim.
          • Gość: merphy Stary szary Kraków IP: *.krakow.tdci.pl 09.12.02, 20:54
            Pozwólcie teraz ja głos zabiore :) i troche się rozpisze :) ..
            Po pierwsze mieszkam na Dąbiu :) ..50 metrów od PLAZY ... i wiem co się tu
            działo jak mieli budować PLAZE ... projekt zagospodarownaia terenu wokół stawu
            i tam gdzie stoi teraz M1 był już w latach 80 na miejscu Reala miałą powstać
            zajezdnai tramwajowa a tam gdzie PLAZA jakieś ośrodki sportowe korty tenisowe
            itp. i gówno wybudowano .. dopiero ten inwestor zagraniczny sproawił że te
            gówno się zamieniło w coś pięknego .. tak uważam .. bardoz mi się M1 podoba ..
            jak Wam nie to nic nie szkodzi nie wszystko się musi podobać :) .. pamiętam
            jak dawnij się jechało tramwajem .. jak tramwaj startował na Dąbiu to się mógł
            dopiero zatrzymać przystanek przed r.Czyżyńskim ..wcześniej nie było sensu...
            etraz ile ludiz jedzie w dzień w dzień do M1 PLAZY SELGROSA ... tak samo w
            centrum .. nasze miasto choć jest piekne .. to jest piękne tylko do
            plant ..jak się już wyjdzie poza nie ukazuje się obraz Polskiej
            rzeczywistości ..Polskiego szarego obrazu ... odrapane mury .. krzywe
            chodniki .. opuszczone kamienice (np.na ulicy Krakowskiej) ... to naprawde
            razi w oczy ... najgorszym wg.mnie miejscem w Krakowie (w okolicach centrum)
            jest przystanek na skrzyżowaniu Dietla i Starowiślnej... koszmarny opuszcozny
            budynek na rogu .. wzdłóż Dietla odrapane kamienice... szary most kolejowy ...
            koszamrne budy koło mostu... straszydło zwane halą targową ... a czy nie
            lepije jest kupować w ciepłym czystym hipermarkecie niż w śmierdzącej hali
            targowej gdzie pod nogami walają się liście sałaty .. stare babcie podają mi
            towar brudnymi łapskami .. a obok sklepu z mięsem jest lodowisko... to jest
            szczyt ... na zachodzie to jest nie do pomyślenia ... podobna sytuacja z
            innymi placami tomexem kleparzem itp... ludzie tak nadają na zagranicznych
            inwestorów .. a oni są jedyną szansą dla nas ... ostatnią deską ratunku ... bo
            Polsa ze swoimi finansami nie zrobi dużo.. a ta pomoc z zagranicy da nam
            wiele .. bardzo wiele .. i tu postawie pytanie jak wedługo kolegi można
            wyburzyć coś bez kurzu ?? .. no tak jak nasrać i żeby pachniało kwiatami ..
            jest to nie realne ... każdy człowiek powinnien sobie pomyśleć .. czy woli zyć
            w szarym Krakowie .. i potęgować naszą szarą rzeczywistość .. czy jednak
            patrzeć jak Kraków staje się miastem europejskim .. choć myśle że takim stanie
            się za 100 lat... ale poprostu nie dotąd jak niezmadrzeje Poslkie
            społeczeństwo nie będzie tu kolorowo... a my będziemy dalje zapatrzeni ... w
            Wawel i Kościół Mariacki który nam przysłania widok nowcyh budynków .. a nie
            nowe budynki Wawel ..ale taka jest prawda .. nic poza ... tą drogą od Wawelu
            do br.Floriańskiej nie jest zadbane ... to jest szara rzeczywistość... i nie
            mówmy że tam dziewczyny w Szczecinie noszą buty na obcasach a u nas nie ... bo
            jednak szczecin jest dużo brzydszy od naszego kochanego ale zaniedbanego
            Krakowa .... pozdrawiam Was .. i kolegów którzy się wypowiadają przy tym
            wątku ... a na koniec cytat z jednej piosenki " Bo to Polska a nie elegancja
            Francja ... takie czasy"
            • Gość: mouset Wiwat szary Kraków IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 21:24
              Gość portalu: merphy napisał(a):

> jest przystanek na skrzyżowaniu Dietla i Starowiślnej... koszmarny opuszcozny
              > budynek na rogu ..
              dobrze że wspomniałes o tej zakale na rogu no i co mst68 na to? to ci nie
              przeszkadza?
              ...
              > koszamrne budy koło mostu... straszydło zwane halą targową
              to q też jest przykład polskiej mentality, ile protestowali jak po zakładach
              mięsnych będą budować galerię że w polskiej hali targowej nie będą kupować,
              jakby byli OK to nie trzęśliby porami, całe to towarzycho z hali, tomexu ,
              kleparza to banda cwaniaczków, patrzą tylko jak orżnąć i upchnąć nieświeże i
              bezczelni jak zwrócisz uwagę, a gnój taki ze aż strach, syf w centrum ale to
              polski, narodowy handel więc kto powie złe słowo jest be wg brudasów , a tylko
              emeryci tam łażą , niepojęte jest dla mnie jak można z całego miasta
              przyjeżdżać pod tą syfną halę, i przez to MPK się p...li z liniami tam aby
              dogodzić bo jadą po pare groszy iluzorycznych oszczędności, a mają za darmo
              przejazd , jakby wydali jak inni ludzie na transport to zaraz odechciałoby się
              kursowania pod halę, mięsko świeże? rzygać sie chce jak to widzę i te sery i
              oscypki splute i wytarzane w kurzu, kiedyś handlara sery pod dworcem do
              ubłoconego pudełka upchała i przekopała przez całe przejście bo jej się
              podnieść nie chciało

• Gość: marcin ha Re: hotel sharaton IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 21:52
            > obrzydliwe działki z pasnikami i kurnikami , wałęsające
            > się menele i obraz totalnego zadupia w centrum Krakowa,
            > a dziś jest Selgros, M1 , Plaza i to przyciągnie innych

Niestety, przyciąga sobie podobnych - np. takiego
            "buffalo" z tego wątku. Jak przeczytałem co napisał o
            pannach w koturnach, to prawie oblałem ekran herbatą ze
            śmiechu. Mam nadzieję, że w Krakowie mieszka tylko
            przejazdem, albo że żartuje ;-)

W ostatnim newsweeku jest dość ponury artykuł o gustach
            współczesnych Polaków.

marcin ha
            • Gość: merphy Re: hotel sharaton IP: *.krakow.tdci.pl 09.12.02, 21:56
              no niestety zyjemy w takim kraju .. i może nam pomogą własnie Ci zagraniczni
              inwestorzy :) a żeby nie wyglądało że się wstydze że jestem Krakusem i
              Polakiem i tylko nadaje na to miasto ... to powiem że to jest najpiękniejsze
              miasto w Polsce ...ale się zgodzić musicie ..że nie zadbane ...pzodro :)
            • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 09.12.02, 22:07
              A co mają do tego panny na koturnach? ja tez poekam ze śmiechu ale jak widzę te
              wymalowane małolaty na wagarach w Carrefour albo w M1 i to jest przykre, gdzie
              jest porządna pływalnia w Krakowie? gdzie jest pole golfowe? jak miało byc koło
              NCK to obrońcy ptaków się znaleźli, no i spoko nie ma pola, sa ptaki i
              pijaczyny i syf i tak nikt nie idzie bez psa na tą łąkę bo sie boi.
              Zobaczymy co powstanie po terenach HTSu? zaraz pewnie jakiś zabytkowy kamień
              sie znajdzie albo obrońca rudery, gdzie są q parki z prawdziwego zdarzenia/
              Krytykuja zachód najwięcej Ci których psy obsrywają wszystko wokół i uwielbiają
              przesiadywac na osiedlowym syf-targowisku z majtkami i mięsem, a nie chodza do
              pracy bo najczęściej siedzą na rentce w domu i dorabiają na tych placach, na
              zachodzie nie ma rent i syf-placów i tu się różnimy
              • Gość: marcin ha Re: hotel sharaton IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 23:59

> Krytykuja zachód najwięcej Ci których psy obsrywają
                > wszystko wokół i uwielbiają
                > przesiadywac na osiedlowym syf-targowisku z majtkami i
                > mięsem, a nie chodza do
                > pracy bo najczęściej siedzą na rentce w domu i
                > dorabiają
                > na tych placach, na
                > zachodzie nie ma rent i syf-placów i tu się różnimy

A poza tym wszystko u Ciebie w porzadku, wszyscy zdrowi?

Tak tylko pytam.

marcin ha
                • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 10.12.02, 08:09
                  U mnie wszystko ok, przedstawiłem tylko obraz krakowskiego osiedla, ciekawe że
                  nkomu nie przeszkadza bałagan po handlowaniu, zawsze pod halą czy tomexem sa
                  sterty śmieci
                  • Gość: tomekw74 Re: hotel sharaton IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 10.12.02, 13:57
                    Cholerka, w tym wątku też tak jakoś mało konstruktywnie. Według mnie Kraków
                    wcale nie jest prowincjonalny. A jeśli jakiejś pani nauczycielce tak podoba
                    się Wawa, to niech tam zamieszka i zakosztuje słodyczy bycia mieszkańcem
                    stolycy. Ludzie, przecież cudzoziemcy uważają, że Wawa jest najbrzydszą
                    stolicą Europy. A Kraków wszystkim się bardzo podoba - mam kilkoro znajomych
                    cudzoziemców, któzy po prostu są zachwyceni tym miastem. Tylko Wy coś macie
                    kompleksy...
                    Co do walących się kamienic - to nie wiecie, Braciszkowie kochani, że to
                    wszystko wina po pierwsze: nieuregulowanej sytuacji własnościowej tychże
                    kamienic, a po drugie: faktu, że czynsze nie są w Polsce wolne i za to, co
                    płacą lokatorzy, właściciele mogą co najwyżej kupić żarówki na klatkę
                    schodową. I tu jest sedno sprawy. Nie ślijcie więc na mieszkańców Krakowa,
                    ale - gdy np. będziecie już u władzy - nie piep... o sprawieliwości społecznej,
                    jak ci idioci z lewa i prawa, tylko uwolnijcie czynsze (spoko - ludzie,
                    zmuszeni sytuacją, poradzą sobie na pewno - nie są przecież bandą kretynów, za
                    jakich mają ich różnej maści socjaliści), a miasto powinno szybko wyładnieć. I
                    to by było na tyle, jeśli chodzi o politykę.
                    Aha, i żadnych głupich pseudo-nowoczesnych biurowców. Najpierw zburzmy
                    szkielet NOT-u, a potem długo się namyślajmy, czy postawić znów coś równie
                    obrzydliwego.
                    • Gość: Barbakan Re: hotel sharaton IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.12.02, 20:54
                      Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> Cholerka, w tym wątku też tak jakoś mało konstruktywnie. Według mnie Kraków
                      > wcale nie jest prowincjonalny. A jeśli jakiejś pani nauczycielce tak podoba
                      > się Wawa, to niech tam zamieszka i zakosztuje słodyczy bycia mieszkańcem
                      > stolycy. Ludzie, przecież cudzoziemcy uważają, że Wawa jest najbrzydszą
                      > stolicą Europy. A Kraków wszystkim się bardzo podoba - mam kilkoro znajomych
                      > cudzoziemców, któzy po prostu są zachwyceni tym miastem. Tylko Wy coś macie
                      > kompleksy...
                      > Co do walących się kamienic - to nie wiecie, Braciszkowie kochani, że to
                      > wszystko wina po pierwsze: nieuregulowanej sytuacji własnościowej tychże
                      > kamienic, a po drugie: faktu, że czynsze nie są w Polsce wolne i za to, co
                      > płacą lokatorzy, właściciele mogą co najwyżej kupić żarówki na klatkę
                      > schodową. I tu jest sedno sprawy. Nie ślijcie więc na mieszkańców Krakowa,
                      > ale - gdy np. będziecie już u władzy - nie piep... o sprawieliwości
                      społecznej,
                      >
                      > jak ci idioci z lewa i prawa, tylko uwolnijcie czynsze (spoko - ludzie,
                      > zmuszeni sytuacją, poradzą sobie na pewno - nie są przecież bandą kretynów,
                      za
                      > jakich mają ich różnej maści socjaliści), a miasto powinno szybko wyładnieć.
                      I
                      >
                      > to by było na tyle, jeśli chodzi o politykę.
                      > Aha, i żadnych głupich pseudo-nowoczesnych biurowców. Najpierw zburzmy
                      > szkielet NOT-u, a potem długo się namyślajmy, czy postawić znów coś równie
                      > obrzydliwego.

Zgadzam się. Niektórzy Polacy mają jednak straszne kompleksy. Spokojnie, nie od
                      razu wszystko da się naprawić (tzn. zaszłości po PRL-u) - trzeba trochę czasu.
                    • Gość: mouset Re: hotel sharaton IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 10.12.02, 22:39
                      Mnie chodzi tylko o elementarną zasadę: WYTĘPIĆ SYF czyli
                      1. jarmark dworcowy
                      2. bar Smok
                      3. Przejście i jarmark w nim
                      4. Stary Kleparz i inne place z mięsem, mlekiem, syfem
                      5. Rudery-straszydła >>> Starowiślna
                      6. Pijackie bydło na Plantach
                      7. SYF przy torach PKP
              • behemoot Re: hotel sharaton 10.12.02, 13:49
                gdzie jest pole golfowe? jak miało byc koło
                >
                > NCK to obrońcy ptaków się znaleźli, no i spoko nie ma
                pola, sa ptaki i
                > pijaczyny i syf i tak nikt nie idzie bez psa na tą łąkę
                bo sie boi.
                > Zobaczymy co powstanie po terenach HTSu? zaraz pewnie
                jakiś zabytkowy kamień
                > sie znajdzie albo obrońca rudery, gdzie są q parki z
                prawdziwego zdarzenia/
                >

Pola golfowe akurat sa pod Krakowem 2 i to duze. I akurat
                nie koniecznie musi byc takie w miescie.
                Nie ma co przesadzac - akurat to co zrobiono w przypadku
                Sheratona - mowie o wyburzeniu XVIII w browaru to spory
                przekret za ktory odpowiedzialny jest byly konserwator
                zabytkow! Przy tak duzej działce jaka dysponuje firma z
                powodzeniem mozna bylo pozostawic przynajmniej cala
                fasade autentyczna i "wmontowac" w budynek - tak zrobiono
                w przypadku holiday inn - palacykowi Parenskich nie
                spadla nawet cegla z glowy. Przy okazji hotel reklamuje
                sie ze ma pokoje zarowno w zabytkowym palacu jak i
                nowoczesnym szklanym budynku.
                W czesci miedzy 1 a 2 obwodnica jest sporo takich miejsc
                ktore mozna zabudowac wlasnie w ten sposob - dobudowujac
                nowa czesc do starej kamienicy (albo ja nadbudowujac).
                Ale oczywiscie latwiej jest wyburzyc i wybudowac od nowa.
                Podobno zreszta po wojnie byly plany wyburzenia sporej
                czesci secesyjno - eklektycznej architektury i
                zastapienia jej socrealem. Na szczescie braklo pieniedzy.
                Akurat tym co odroznia Krakow od innych duzych miast w
                Polsce ktore maja "izolowane" stare miasta jest plynne
                przechodzenie architektury - od najstarszej na starym
                miescie po XIX w- miedzywojenna dalej do "nowoczesnej". W
                srodmiesciu jest sporo wolnych placow (czekam czy w koncu
                cos wybuduja naprzeciw wiezy zegarowej katedry) i wlasnie
                tam powinny powstawac nowoczesne (ale naprawde nowoczesne
                a nie takie udajace ze stoja tu co najmniej od stu lat)
                budynki. A jak na razie to powstaja w tych miejscach
                prostopadloscienne kloce (patrz CB Lubicz). Ani ladne ani
                brzydkie po prostu poprawne i NUDNE. Oczywiscie jest pare
                wyjatkow, ale to tylko wyjatki.
                A jesli chodzi o to ze kazda epoka powinna cos po sobie
                pozostawic> Oczyuwiscie ze tak ale szanujac poprzednie
                epoki. Dzis trudno ocenic pozytywnie wyburzenie ratusza
                czy murow obronnych, nie mowiac o miasteczku wawelskim.
                Jak oceni ktos za sto lat wyburzenie XVIII wiecznego
                zabytku u stop Wawelu?
                pozdrav
      • Gość: bwsh Re: hotel sharaton IP: *.sm.pk.edu.pl 10.12.02, 17:23
        Mam pytanie do niejakiego bufallo, mianowicie czy ty gościu dobrze się w ogóle
        czujesz?? Jeszcze takich głupot dawno nie czytałem!!!!!!!!!!!!
        • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 10.12.02, 17:54
          znam cie jesteś gejem wszyscy o tym wiedzą.nieładnie dajesz się ruchac w
          pupsztala .wstyd szary krakowianinku
          • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 10.12.02, 17:57
            bwsh ty kupo gnoju ,która ogównia okolice dworca
            • Gość: buffalo Re: hotel sharaton IP: *.bci.net.pl 10.12.02, 18:01
              jesteś cholernie podobny do innych gówien które kochaja okolice dworca,nosisz
              szary płaszcz i lakierkowane buty stylizowane na lata trzydzieste ,i napewno
              chodzisz do starego teatru współczuje ci...
              • Gość: Barbakan Re: hotel sharaton IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.12.02, 21:00

> jesteś cholernie podobny do innych gówien które kochaja okolice dworca,nosisz
                > szary płaszcz i lakierkowane buty stylizowane na lata trzydzieste, i napewno
                > chodzisz do starego teatru współczuje ci...

Masz rację, okolice dworca to syf, ale czy można trochę kulturalniej?
                Myślisz, że w Krakowie brakuje ludzi, którzy popierają nowe inwestycje?
                • balsen Re: Ogólnie 11.12.02, 00:36
                  Ludzie, wy naprawdę macie komplexy, byliście może na Śląsq, bo ja ostatnio tak
                  (przejeżdżałem)- obraz gdzie nie gdzie jak po wojnie! Dobrze że jest jak jest,
                  a co do nowych inwestycji to powinno się ułatwiać życie inwestorom a nie
                  utrudniać tak jak to ma miejsce na przykład wokół dworca "gównego", dobrze że
                  coś przynajmniej drgnęło. Takie miejsca jak kleparz stary & nowy lub hala
                  targowa - miejsca związane z handlem od wielu lat a nawet stuleci - są nie do
                  ruszenia. Z resztą takie miejsca są potrzebne, na zachodzie też się znajdują,
                  różnica polega na tym że są estetyczne i czyste!!! A nie tak jak ma to miejsce
                  np. na pasażu przy wylocie długiej na kleparz - swoją drogą budują obok coś
                  nowoczesnego, wyjdzie z tego super kontrast.
                  A tak wogóle to co wolicie: dłuższy pas startowy w Balicach czy full wypasiony
                  dworzec pks ??
                  • Gość: Locutus Re: Ogólnie IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.12.02, 00:47
                    Dla przeciętnego Krakowianina większe znaczenie ma full-wypasiony dworzec PKS.
                    Z Balic i tak prawie nikt nie korzysta, bo kogo stać na samoloty?
                    • behemoot Re: Ogólnie 11.12.02, 01:34

> Dla przeciętnego Krakowianina większe znaczenie ma
                      full-wypasiony dworzec PKS.
                      > Z Balic i tak prawie nikt nie korzysta, bo kogo stać na
                      samoloty?

Wazne jest jedno i drugie aczkolwiek lepiej na razie
                      porzadny dworzec nie tylko dla pks-ow ale i dla
                      wszystkich linii prywatnych i miedzynarodowych. W koncu
                      to tez wizytowka miasta tak samo jak lotnisko
                      • Gość: mouset PKS IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 12.12.02, 22:12
                        PKS w ogóle nie powinien dostać nowego dworca dopóki
                        1. jego pracownicy nie nauczą się uprzejmości
                        2. nie zrozumieją że żyją dzięki podróżnym i oni są dla nich
                        3. nie zrobią sensownego rozkładu jazdy

Do tego momentu na Dworcu powinien występować only Szwagropol&Trans-Frej
                        • behemoot Re: PKS 13.12.02, 16:16

> PKS w ogóle nie powinien dostać nowego dworca dopóki
                          > 1. jego pracownicy nie nauczą się uprzejmości
                          > 2. nie zrozumieją że żyją dzięki podróżnym i oni są dla
                          nich
                          > 3. nie zrobią sensownego rozkładu jazdy
                          >
                          > Do tego momentu na Dworcu powinien występować only
                          Szwagropol&Trans-Frej

PKS w ogole nie powinien dostac dworca ani teraz ani
                          pozniej. Powinien byc jedna z firm przewozowych
                          korzystajacych (i placacych z a korzystanie) z MIEJSKIEGO
                          glownego dworca autobusowego. Moze wtedy bylby porzadek.
                          • Gość: mouset Re: PKS IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 13.12.02, 16:38
                            WŁAŚNIE! Miejski dworzec dla wszystkich, i busy też uporządkowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka