gph 11.12.02, 11:40 oburzyłem się jak to zobaczyłem... to tak, jakby polska tv transmitując mecz AC Roma napisała AC Rzym... wcale ale to wcale mi się to nie spodobało.. a tak swoją drogą to dobrze, że nie grała drużyna z Oświęcimia.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 11:42 ale my mówimy lipsk czy drezno, choc tu niby nazwa własna w koncu co się czepiasz, i tak płaczą Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 11:47 jottka napisała: > ale my mówimy lipsk czy drezno, choc tu niby nazwa własna > > w koncu co się czepiasz, i tak płaczą bardzo ładnie powiedziane - MY mówimy. my (tzn. Ty i ja) możemy sobie mówić jak się nam żywnie podoba.. a w tv i z nazwami powinny obowiązywać jakieś standarty - nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 11:51 > bardzo ładnie powiedziane - MY mówimy. my (tzn. Ty i ja) możemy sobie mówić jak się nam żywnie podoba.. a w tv i z nazwami powinny obowiązywać jakieś > standarty - nie nie, standardem w polszczyźnie są właśnie spolszczenia niektórych nazw własnych - lipsk, drezno, monachium, paryż, londyn itp. itd. tu można by się czepić właśnie tego, że całą nazwę tworzą 2 wyrazy 'wisła kraków', ale to nie byłby jakis straszliwy błąd, w końcu dla niemca jest krakau, warschau i breslau, i niekoniecznie oznacza to obelgę względem narodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 11:45 Bardzo dobrze, a jeszcze lepiej że to nie Krajowa Liga... Że też nawet z czarnego można , a raczej nie należy.... trudny A pamietam taki napis na pływalni Unii w Oświecimiu: Z OŚWIECIMIA DO MOSKWY... no ale prawda, że to było przed tamtymi Igrzyskami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Vistula Cracovia IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 11:51 Taki napis widnial podczas transmisji z Wloch, jakies 2 lata temu (chyba) Caly Krakow sie z tego smial :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: Vistula Cracovia IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 11.12.02, 12:37 Gość portalu: tomCrac napisał(a): > Taki napis widnial podczas transmisji z Wloch, jakies 2 lata temu (chyba) Caly > Krakow sie z tego smial :D A jak Hutnik gral w Monaco, to bylo "Monaco - Cracovie". Norma;) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bicz Boży Cracovia Pany!!! IP: 213.171.64.* 11.12.02, 14:08 Gość portalu: tomCrac napisał(a): > Taki napis widnial podczas transmisji z Wloch, jakies 2 lata temu (chyba) Caly Krakow sie z tego smial :D Ten cały ,wtedy śmiejący się Krakow ,to pewnie były Przegorzały z przysiołkmi,bo nawet N.Huta wie ,co znaczy Cracovia,jedyny symbol piłkarskiego Krakowa a nie Wisła ,do niedawna GTS z pałką milicyjną w herbie!!."Jak długo na Wawelu Zygmunta bije dzwon,tak długo nasza Cracovia gra na wysoki ton!" A jak ktoś chce tu pokpiwać z III (prawie II)ligi,to mu przypomnę ,że kiedyś III-cio ligowa Cracovia sprała w PP I ligową Wisełkę na kwaśne jabłko!!!.A Wisła liczyła wtedy 5-ciu kadrowiczow!. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 11:52 Nie ma o co się czepiać. My też piszemy i mówimy: Monachium, Kolonia, Lipsk, Drezno, Budziszyn. A propos napisów z "tamtych" czasów. Bardzo podobał mi się transparent witający na Okęciu delegacje przybywające na jakiś kongres: "Witamy delegacje z bratnich krajów kolonialnych". Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: dlaczego Wisla Krakau???? 11.12.02, 12:59 To i tak dobrze, że chociaż "Wisla" napisali. W poprzedniej rundzie, jak Schalke grało z Legią to ZDF uparcie podpisywał jedynie "Warschau". Pewnie mają takie wyobrażenie, że w Polsce to może być tylko jeden klub w mieście i nie ma sensu zawracać sobie głowę jakimiś nazwami własnymi klubów. Ciekawe czy jak u nich gra Bayern contra TSV 1860 to podpisują "München - München" ;) Odpowiedz Link Zgłoś