Dodaj do ulubionych

KSW-opinie o...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:04
Co myślicie o prawie na tej uczelni? ktoś studiuje albo ma jakieś zdanie o
tym. będe wdzięczna za każdy komentarz. Studiuję na uczelni państwowej, ale
myślę o jeszcze jednym kierunku. narazie jestem na etapie przemyśleń(?),
pojawia się kilka rozwiązan ale jeszcze nic nie postanowiłam. czyli jak
wygląda tam studiowanie, jacy ludzie, atmosfera, wykładowcy. przyznam się, że
wiele czytałam tu niepochlebnych opinii, nie wypowiadam się sama bo nie znam
tej "rzeczywistości" ;)czekam na jakieś info.
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: prawniczka Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 16:46
      studiuje prawo na ksw, szkola jak kazda inna. jesli zalezy ci na nauce to masz
      tam dobre warunki, jesli nie, i tak pewnie sobie poradzisz. ja jestem
      zadowolona. pozdrawiam
    • Gość: f Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 23:43
      a moze WSZiB? na kijowskiej? zapraszamy,a ksw nie dotykaj;)
      • Gość: ***ciekawa Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 10:29
        wiesz, ale ta szkoła nie oferuje chyba kierunku:prawo.(?)
        • jakaa Re: KSW-opinie o... 22.04.06, 16:37
          studiuje na ksw i nie mam nic przeciwko ;-) jest spoko wiele sie nauczylam,
          sadze ze jest tak jak na kazdej uczelni sa lepsi i gorsi wykaldowcy, a jesli
          tylko bedziesz sie chciala czegokolwiek nauczyc to zrobisz to wszedzie...
          • quille Re: KSW-opinie o... 22.04.06, 17:20
            to ja bym wolała iśc do biblioteki...
          • Gość: hee Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 12:53
            a jesli
            > tylko bedziesz sie chciala czegokolwiek nauczyc to zrobisz to wszedzie...

Widzisz, na uj nie znaja takiego slowa jak "chciec". Studiujesz, to MUSISZ umiec
            duzo, nawet na troje.
    • Gość: nie do wiary Re: KSW-opinie o... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 22.04.06, 17:19
      Co do opinii o tej uczelni to osobiscie nie mialem zwiazku, ale z tego co slysze
      to nie ma ona dobrego PR. Skoro obecny prezydent miasta jest jedynym z
      wlascicieli to moze byc cos pokretnego - zawsze polaczenie biznesu z polityka
      pachnie nieprawidlowosciami. Pozatym z mojego punktu widzenia, bardziej szanuje
      osoby z pnastwowych uczelni, niz te ktore za nauke placa. Daletgo, ze nauka to
      pojacie wzgledne - Jak mozna wycenic nauke? Dlatego oplata za szkole jest to
      oplata nie za nauke (o ile cos takiego jest w jakis sposob mierzalne), ale za
      mozliwosc bycia tam. Nauka powinna byc dobrem powszechnym, a nie usluga. Wiec
      jestem na nie w stosunku do wszystrkich uczelni praywatnych w sumie.
      • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 18:23
        akurat twoje argumenty nie do wiary są chybione :
        -PR czyli Public Relationes uczelnia ma świetny
        -najlepsze uniwerytety _Harvard ,MIT,Cambridgeitd.są płatne ( a polskie 2 (
        sic!) panstwowe uniwersytety są w 500-tce( pod wzgledem światowym)
        CO nie zmienia jednak faktu ,ze KSW to jednak uczelnia dosc beznadziejnie
        ksztalcaca i kto gdzies sie nie dostal lub wylecial tam kieruje swe kroki oray
        kase.
        • Gość: nie do wiary Re: KSW-opinie o... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 22.04.06, 18:59
          A skad sie wziol slogan Kupic Sobie Wyksztalcenie?
          To, ze na zachodzie za nauke na tych uczelniach ktore wymieniles/az trzeba
          placic - nie obchodzi mnie to - rozmawiamy o Polsce, tak?
          Nauka to dobro powszechne, cos wiecej niz chleb w sklepie. Kłaniam sie
          • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 20:15
            No ok.rozumiem ,zgadzam się z tym co mówisz ,sama studiuje dziennie i nie
            wyobrażam sobie ,że mogłabym za to płacić ,zresztą to nie znaczy ,że
            całkowicie bezpłatne bo ksera ,dojazdy ,jakieś składki-nie mam gratisowo.Nauka
            niby jest dobrem powszechnym ale nie końca bo trzymając sie tej terminologii
            nie mozemy udowodnić ,że każda osoba może z niego korzystać -musi być w
            przypadku studiów dziennych spełniony wymóg wieku( nie pamietam juz do którego
            roku)oraz ukończenie szkoły średniej.Jak dla mnie KSW -to jeden wielki
            badziew ,jak zapłacisz to i tak zdasz ( w kilkunastu terminach) ,a wywalić -
            raczej Cie nie wywala -chyba,że skończy się dopływ twojej gotówki,Gdyby nie
            prez.Krakowa ta szkółka nie reklamowałaby się tak szeroko i głośno.Pzdr
            • Gość: nie do wiary Re: KSW-opinie o... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 22.04.06, 22:30
              Przemyslalem sprawe, troche zaluje ze nie znam nikogo z KSW i tylko slysze rozne
              opinie - nie wiem czy do konca miarodajne i obiektywne. Jesli chodzi o nauke za
              pieniadze to nie studia, ale roznego rodzaju kursy, studia podyplomowe, jakies
              kursy specjalistyczne - czyli konkretne rzeczy - w jakis sposob mozna to
              wycenic. Studia na uczelniach panstwowych sa za darmo i to mi sie podoba, a jak
              jestes ambitna i wytrwala to mozna sie obejsc bez ksera:)
              Pozdrawiam
              • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:40
                > jestes ambitna i wytrwala to mozna sie obejsc bez ksera:)
                taaak, np.testy z angielskiego ,które dostaje na lektoracie -jestem ambitna
                więc sobie grzecznie przepiszę
                nie byłam na wykładzie -będe cierpiec i nie pożyczę tylko przepisze ;)
                Nie do wiary ,ty coś studiujesz ,czy do[piero sie przymierzasz?
            • Gość: ***ciekawa Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:31
              studiuje już na UJ inny kierunek ale jeśli chciałabym prawo to dzięki nowej
              maturze nie ma już egzaminów wstępnych tylko będą od tego nowego roku liczyć
              punkty ze świadectwa maturalnego. Powiedzmy sobie szczerze nie poszło mi tak
              dobrze, żeby móc się dostać na dzienne.A tam próg będzie baaardzo wysoki.
              ktoś napisał, ze studia płatne to nie studia(...) a zaoczne też?
              • Gość: nie do wiary Re: KSW-opinie o... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 22.04.06, 22:37
                Studia zaoczne roznia sie od dziennych, sa one generalnie przeznaczone dla osob
                ktore w tygodniu pracuja i nie maja czasu chodzic na zajecia. Choc na pewno
                bywaja wyjatki od raguly.
                • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:43
                  nie do końca ,jak ktos napisał wcześniej-dzieki nowej maturze liczy się na
                  pewnych kierunkach konkurs świadectw.Więc jesli ktoś chce studiować wymarzony
                  kierunek to ....zostaja mu glównie zaoczne.To jest częstsza sytuacja niż
                  myslisz.
                  • Gość: ***ciekawa Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:53
                    i tak oto zostają mi zaoczne, czego jestem już na dzień dzisiejszy pewna jeśli
                    się zdecyduję. chyba że na prywatnej uczelni... Tam za semestr na prawie jak
                    się orientuję to 2000zł., na UJ z góry ok. 4400zł.
                    • Gość: nie do wiary Re: KSW-opinie o... IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 23.04.06, 00:31
                      Myslalem, ze rozmawiamy o studiach. Nie znam sie na obecnych zasadach matury,
                      jesli musisz isc na zaoczne to trudno, ale glowa do gory.
                      • Gość: ***ciekawa Re: do nie do wiary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:48
                        cały czas rozmawiamy o studiach. szukam informacji o tej uczelni.Od osób
                        studiujacych tam i nie studiujących.:)
          • Gość: eeeee Re: KSW-opinie o... IP: *.wolfson.cam.ac.uk 14.06.06, 21:01
            > A skad sie wziol slogan Kupic Sobie Wyksztalcenie?
            > To, ze na zachodzie za nauke na tych uczelniach ktore wymieniles/az trzeba
            > placic - nie obchodzi mnie to - rozmawiamy o Polsce, tak?
            > Nauka to dobro powszechne, cos wiecej niz chleb w sklepie. Kłaniam sie

na zachodzie sie za nauke placi i to wcale nie malo;
            a Cambridge wrecz kosztuje fortune;

• Gość: magda Re: KSW-opinie o... IP: *.mpec.krakow.pl / *.mpec.krakow.pl 15.05.06, 13:32
        z Twojej wypowiedzi wynika ze mniej sznujesz osoby kktóre za nauke
        płacą ...czyli kazadego studentan studiujacego zaocznie na państawowej szkole
        mniej sznujesz ... tak z twego wynika . Np na UJ tez sie płaci za nauke , tzn
        Twoim toliem myslenia iść za bycie tam ( mówie o studiach zaocznych) i płaci
        sie więcej niz na KSW !!!!!

• Gość: ArO Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:00
      Co myśle o tej uczelni? Studiuje już tutaj rok i śmieszą mne teksty takie jak
      Kup Sobie Wykształcenie. Do wielu chyba nie dociera że na KSW podobnie jak na
      UJ-ocie są najlepsi wykładowcy w Krakowie. Czasem nawet lepsi niż na UJ-ocie bo
      taki Widacki przeszedł na stałe do KSW. Co do płacecnia za examy to zrozumcie
      że płaci się za poprawke egzaminu, a nie za zdanie. Warto też dodac że na UJ-
      ocie poprawki są za friko więc to chyba oczywiste gdzie jesteś bardziej
      zmobilizowany do nauki.
      • Gość: bibi Re: KSW-opinie o... IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 24.04.06, 09:37
        kurcze , to ja chyba jakaś głupia jestem , bo mnie wcale do zdawania egzaminów
        nie mobilizuje kasa... no ale może dlatego ,że ja rozpoczęlam studia nie dlatego
        żeby mieć papier tylko po to by się czegoś nauczyć. Może się nie znam , ale wolę
        mieć świadomość ,że robię to co robię i jak robię bo tak chcę, a nie do
        porządnej nauki i zdawaninia egzaminów w pierwszym terminie mobilizują mnie
        pieniądze.
      • Gość: grrr Re: KSW-opinie o... IP: *.nat.dsuj.pl 01.05.06, 17:20
        A profesorowie z UJ, którzy TYLKO DORABIAJĄ na KSW przychodzą na nasze zajęcia
        na UJ i wyją z was :) Każdy wie, że wykładowcy uczą was tylko dla kasy, bo
        podobno nawet podyskutować się nie da z KSW po zajęciach :p
        • Gość: ***ciekawa Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 08:57
          masz rację, na moim kierunku jest podobnie, wykładowcy, którzy tam uczą
          wypowiadają niepochlebne opinie o KSW-przede wszystkim o jakości kształcenia...
    • Gość: koniczynka Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 11:46
      Skąd się bierze tyle negatywnych opinii o tej uczelni? czy jest aż tak źle?
      żadnych perspektyw na przyszłość? płaci się za naukę-która jest
      gorszej "jakości" od od tej w szkołach państwowych?Nie rozumiem? Gorsi
      wykładowcy, nie przykładający się do swojej pracy? Śmiesznie łatwe egzaminy?
      kto mi wytłumaczy?
      • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 13:28
        Dam Ci przykład,rozmawiałam ostatnio ze znajomą ,która prowadzi tam z czegoś
        ćw..Spytałam ją czy duzo osób oblewa,na co popatrzyła na mnie i stwierdziła:i
        tak musze ich przepuścić ,bo rozwiążą mi grupę i strace w efekcie ilość
        godzin ,a co za tym idzie dostane niższą pensję.
        • Gość: koniczynka Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 15:31
          czy na KSW chodzą tylko ci, którzy chcą mieć wyższe wykształcenie za jak
          najmniejsza pracę umysłową podczas tych lat nauki. a jak komuś zależy na nauce
          i pracuje solidnie to i tak ta szkoła nie zaoferuje mu zbyt wiele w porównaniu
          do uczelni panstwowych?
          • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 16:21
            Na KSW trafia niestety masa takich ludzi:urzedniczki ,ktorym nagle w wieku 40-
            lat kazano zaczynać studia ,bo lepszy jest rzekomo wizerunek firmy tacy ludzie
            wybierając studia zaoczne kierują sie tym ,ze muszą je jakoś skończyć dla
            papierka bo inaczej out -po 20 i więcej latach pracy.Wybierają więc studia na
            KSw ,bo na państwowych ( tych lepszych) niestety trzeba coś robić ,a opłaty są
            wyższe;kolejna grupa:różowe panienki,ktore kończa szkołę średnią ,no i rodzinka
            prosi ,żeby jednak zostały mgr ,a że sobie by nie poradziły lub nie dostały na
            co lepsze to tam niestety idą,oczywiście trafiają się tez ludzie ,którzy się
            nie dostali lub z innych powodów ,ktorzy pragna studiować i naprawdę chca sie
            uczyć.Niestety takie szemrane szkoły obniżaja range studiów,zwlaszcza tych
            humanistycznych ,poniewaz w co drugim Pipidówku jest socjologia czy anglistyka.
            Nie prowadza studiów technicznych jak budownictwo czy robotyka bo nie maja na
            tyle takiej kadry ,zaplecza i pewnie chętnych.Błędne Koło się zamyka i tak
            solarka i ja bedziemy miały dyplom ,w efekcie znów zaczynaja sie liczyc
            plecy,znajomości itp.
          • Gość: ArO Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:19
            Skąd wiesz np. że ja chce mieć wykształcenie za jak najmniejszą prace umysłową?
            Znasz mnie? :> To jest właśnie najlepsze - krytykowanie KSW przez osoby nie
            mające pojęcia o tej szkole. Założe się że większość krytykujących nie studiuje
            nigdzie bo myśle, że studenci UJ raczej nie muszą w ten sposób leczyć swoich
            kompleksów.
        • Gość: ArO Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:17
          Niektórym to naprawde ciężko przemówić do rozsądku. Chyba nie za bardzo wiesz
          jak jest na KSW bo np. na pierwszym roku logike za pierwszym razem zdało 20%.
          Wiele osób ma do dzisiaj nie zaliczoną. Ze wstępu do prawoznawstwa były tylko 2
          poprawki i wiele osób już nie ma terminu żeby to zaliczyć. Takie są fakty a ci
          co nie znają najwięcej mówią o tym zawsze. :P
          • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:41
            Pudło ,bolą Cie argumenty ,ktore przytoczyłam,nie znam Cie i faktycznie nie
            wiem do której gr.się zaliczasz być może do tej z normalnymi,cięzko pracującymi
            studentami.Mam jednak kilku znajomych ( nawet w dalekiej rodzinie-wspomniane
            urzędniczki),które studiuja na KSw dla przyslowiowego papierka.Prawda jest taka
            tysiące prywatnych szkołek ,bez ladu i składu ,zakładanych przez profesorków
            polityków,ksieży itd.obniżają( jeszcze raz to powtórzę ) rangę studiów ,tyle -
            niestety.Jeszcze psycholodzy troche sie bronia nie udzielając gdzie popadnie
            akredytacji ale i to nidługo minie.Już teraz pojawili sie urbaniści-architekci
            o masakra na Frycza.
            ps.a studiuję dziennie naAE i UJ ,chociaz mozliwe ,że zmienię kierunek na UJ na
            cos co jeszcze nie pojawiło sie na K...,ale kto ich tam wie...
            • Gość: yanek Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 23:52
              popieram, mam kilkoro znajomych studiujących na KSW ... sorry ale tam się idzie
              z bombonierką do wykładowcy i prosi go o to czy tamto ... talkie rzeczy to się
              robiw w podstawówce.

Oczywiście jak ktoś będzie się chciał nauczyć to się nauczy, ale na starcie i
              tak jest spalony bo pracodawca mając do wyboru absolwenta np. UJ i KSW weźmie
              tego pierwszego bez chwili zastanowienia. Niestety jest to wynik tego że
              właściciele bardziej patrzą na ilość pieniążków w kasie niż na poziom absolwentów.
              • Gość: volunteer Re: KSW-opinie o... IP: *.chello.pl 11.05.06, 12:40
                na Boga ludzie! ja nie wiem jak mozna nie miec pogladow faszystowskich jak sie was czyta:>

ja nie twierdze, ze to co na ksw jest to sa tylko bzdury i mity urbanskie...ale studiuje na uj i tam tez sa takie przekrety ze glowa mala! a czy wy myslicie ze na ujocie to profesorowie wykladaja z powolania? zeby uczyc was zdolnych i ambitnych?! oni kase z tego maja przeciez normalnie....a takie bajki, to moze za czasow IIWS byly, a nie teraz w swiecie komercjalizacji i pieniadza.

wiem jakie rzeczy sei dzieja na uj i nie jest to wcale uczelnia taka cudowna - i wydaje mi sie, ze ludzie ktorzy najbardziej sie sprzeciwiaja platnej edukacji robia to dlatego, ze sami sie dostali na normalnie nieplatne, wlozyli w to duoz wysilku i teraz im lyso ze mozna to samo kupic tak naprawde.

jasne ze dyplom uj lepszy jest - ale nie czarujmy sie, prace pewnie i tak zdobedziemy z plecow a nie z ogloszenia....a to czy sie utrzymamy j uz nei zaleyz od dyplomy tylko od tego czy sie pokazemy. czy sie czegos nauczylismy czy dyplom uj pasuje do nas jak przyslowiowy kwiatek....

smieszni jestescie naprawde, szkoda tlko ze czytajac was dostaje palpitacji serca....
                • Gość: Gosik Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 16:27
                  Witam wszystkich!!

Jestem tegoroczną maturzystką jednego z lepszych liceów w województwie
                  małopolskim. Oczywiście nie chcę skończyć edukacji na szkole średniej i pragnę
                  ją kontynuować na studiach. Niestety los sprawił, że przez ostatnie 4 lata
                  zginęły 4 osoby w mojej rodzinie i zostałam sama z siostrą i mamą. Mamy dwa domy
                  , którymi trzeba się opiekować i z tych względów nie mogę iść na studia dzienne.
                  Niestety... mieszkam 100 km od Krakowa więc musiałabym sie tam przeprowadzić a
                  nie zostawię mamy samej, dlatego zmuszona jestem iśc na studia zaoczne.
                  Interesowała mnie zawsze psychologia, ale że nie można jej studiować zaocznie to
                  wybrałam kierunek pedagogika. Po zastanowieniu postanowiłam studiować w KSW i aż
                  mi się płakać chce jak czytam niektóre negatywne komentarze...
                  Nie studiuje jeszcze na KSW i nie mam porównania, ale sprawa jest jasna.
                  Osoby, które studiuja na UJ-cie( i wystawiają negatywne opinie o KSW) są , że
                  tak to nazwe ostaro: żałosne. Postaram się teraz to wyjaśnić i uargumentować.
                  Dopóki nie zmarł mój tata, jak czwarty w ciągu tych lat strasznie chciałam
                  iśc na UJ. Wiadomo- ciężko się dostać na niektóre kierunki, głownie na
                  psychologię, ale ktoś kto miał farta w tematach na maturze i miał dobry wynik
                  się dostawał. Jednak wszsycy studenci UJ, których znam- przed dostaniem się na
                  studia mówili, że jak się nie dostana to pójdą na zaoczne itp. Jednak Ci, którzy
                  się dostali teraz bezczelnie obsmarowywują studia niepaństwowe. Prawda jest
                  taka, że Ci którzy by się nie dostali na UJ też szukaliby innego wyjścia. Nie
                  wszyscy mogą się dostać na UJ, bo miejsca są przecież ograniczone a nie raz jest
                  tak, że kwestia dostania się tam to znajomości, bądź fart na maturze, chociaż
                  faktem jest,że studiuje tam wiele osób mądrych. I tak samo jest na uczelniach
                  niepaństwowych! Jeżeli ktoś( tak jak ja) chce studiować to się przykłada, a
                  jeżeli idzie tylko po to, by mieć magistra itp. to nie będzie dobrym "fachowcem"
                  tak samo jest na UJ-cie! ktoś może brnąć przez sesje, ściągając lub wiele się
                  nie ucząc albo kując na pamięc( co jest częśte wśród kujonów) i potem nic nie
                  wiedząc co się sprowadza do złych fachopwców.
                  Mam pełny szacunek do studentów UJ i innych uczelni państwowych, ale Ci ,
                  którzy rzeczywiście są mądrzy nie oczernialiby innych uczelni, w tym wypadku
                  KSW. Bo są wyjątki i ludzie tam studiujący dzielą się na różne grupy, tak samo
                  jak na Uj-cie.
                  Fakt jest taki : kto chce się uczyć, uczy się czegoś czego chce( w wielu
                  wypadkach jeżeli ktoś nie dostał się na UJ szedł na inny kierunek byleby tylko
                  studiować na Uj-cie)ten ma wiedzę i jest dobry w pracy.
                  Więc błagam was nie szczyście się studiowaniem na Uj-cie, bo liczy się
                  wiedza a nie to gdzie się ją pokazuje.
                  P.S. Chciałabym równiez skomentować stereotyp "różowej laski". Osoby
                  obiektywne i inteligentne nie bazują na stereotypach. Sama lubię różowy kolor
                  itp. ale jest to kwestia tego, że lubię dbać o siebie co nie znaczy, że mam
                  pusto w głowie. Ci , którzy łączą dobry wygląd i mobilnośc naukową są
                  rzadkością. Chociaż też nie mówie, że wszysscy- zdarzają się wyjątki. Po prostu
                  jest to zazdrośc , że ktoś jest ładniejszy i ma gust więc trzeba go od razu
                  oczernić, że jest głupi...i To się nazywa bycie żalosnym...
                  Wielki szacunek dla tych , którzy studiują na Uj-cie i nie oczerniają
                  uczelni niepaństwowych !:) To wy jesteście chlubą UJ-u a nie Ci którzy będąc na
                  dobrej uczelni chwalą sie tym, a zasługą prestiżu są uczniowie WYBITNI, ZDOLNI I
                  INTELIGENTI, a więc nie wszyscy studenci UJ.
                  Nie mogę się również powstrzymać od faktu tego, iż większośc osób które
                  dały złe komentarze o KSW mają tragiczna ortografię- a to przecież nie najlepiej
                  wygląda jak na STUDENTóW UJ-u ...hehe...
                  Kończąc chcę podkreślić, że w żadnym wypadku nie chciałam oczerniać żadnej
                  z uczeli, ale moja wypowiedź jest jak najbardziej obiektywna. Jeżeli będe
                  studentką KSW to wtedy wypoiem się jak tam jest. Ale wszystko ma swoje dobre i
                  złe strony, powtarzam jeszcze raz : szczycić się można czymś co jest naszą
                  zasługą, ale ten który wychwala się, że jest lepszy jest po prostu mało inteligenty.
                  Pozdrawiam
          • Gość: * Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:34
            To, żę w pierwszym czy drugim terminie ileśtam osób nie zaliczyło nie świadczy o poziomie uczelni. Za podchodzenie do kolejnych termniów na uczelniach prywatnych zdajsie się płaci. We wszytskim chodzi tylko i wyłącznie o wyciagnięcie większej kasy, a w końcowym efekcie i tak przepuszczenie dalej.
            • Gość: gosc Re: KSW-opinie o... IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 25.04.06, 07:47
              rzeczywiscie statystyki ile osob zaliczylo cos w terminie a ile nie na pewno nie
              swiadcza o poziomie szkoly, moze wykladowcy widzac ze ludzie naprwde czegos nie
              umieja(a skoro nie zaliczyli to na w wiekszosci pewnie tak bylo) postanowili sie
              nad nimi zlitowac i dac im jeszce jedna szanse zeby cos w koncu zrobili i
              podeszli jeszcze raz do zaliczenia, a poza tym to smieszy mnie to, ze ludzie
              ktorzy tak "wychwalaja" ta szkole jako glowy argument podaja to, ze maja
              najlepszych wykladowcow, no zgoda czemu mieliby nie miec skoro ci wykladowcy
              dostaja tam tyle kasy co na zadnej uczelni panstwowej. jest wiec to normalna
              kolej rzeczy ze wybieraja ksw i trudno im sie dziwic, wiadomo, ze pracodawca
              wybralby kogos z uj czy tam innej uczelni panstwowej i to bez dwoch zdan,
              aczkolwiek jak wszyscy wiemy niestety w dzisiejszych czasach nie zawsze wiedza i
              dobre kwalifikacje stoja na pierwszym miejscu...pozdrawiam
              • Gość: true czemu tylko krytyka ksw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 08:44
                tu nie chodzi o poziom nauki, to czy się płaci za nauke czy nie tu propbnlem
                jest położiony gdzieś indziej........
                1. dlaczego nie krytykujecie innych prywatnych uczelni w krakowei np. wsib,
                jański
                2. czy dla tak inteligentnych studentów "państwowowych" głównym żródłem
                informacji sa plotki i potoczne opinie jesli tak to współczuje tej org którą
                bedziecie kierować
                ad.1 krytyka ksw buierze się stąd że dalszy tak intensywny rozwój tej uczelni
                jest zagrozeniem dla tych pańswtwowych molochów i konkurencje trzxeba zniszczyć
                najlepiej wtedy kiedy mozna jeszcze zrobić to tylko pustymi argumentami bo
                później będzie trudno

• Gość: ***ciekawa Re: do true IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 10:44
                  jeśli o mnie, to ja nie krytykuję, powiedziałam że nie znam tej uczelni, nie
                  studiuję tam, a jedynie zależy mi na opiniach, niekoniecznie tych "potocznych".
                  proszę o zdanie również osoby, które tam studiują(prawo)o wyrażenie swojej
                  oceny. niestety nie jest ich zbyt wielu tu. Jestem studenką "państwowego
                  molochu", która chce poznać przede wszystkim -chociaż nie tylko zdania innych
                  studiujących na KSW.
                • Gość: * Re: czemu tylko krytyka ksw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:33
                  Po pierwsze chyba nie Jański (jesli to nazwisko to z dużej sie pisze) tylko Jasiński.
                  Po drugie - najczęsciej krytyka KSW bierze się z tego, że niektóre osoby nadmierni wychwalają tą uczelnie. Studiuję na państwowej uczelni i szczerze nie przeszkadzają mi prywatne. Prawda jets taka, że studia to nie liceum i jesli się samemu ktoś nie chce nauczyć, to niezależnie od tego gdzie studiuje, to i tak sie nie nauczy.
                  Po trzecie - nie sądzę, ze KSW może być zagrożeniem dla państwowych uczelni. Gdyż te drugie mają jedną podstawową zaletę - na dizennych nie ma czesnego. I to tam zawsze kandydaci będą składać w pierwszej kolejności. Do prywatnych nie oszukujmy się żadko idą zdolne osoby z własnego wyboru, najczęściej idą tam bo się nie dostali na państwowe.
                • Gość: grrr Re: czemu tylko krytyka ksw IP: *.nat.dsuj.pl 01.05.06, 17:37
                  ale się ubawiłam, czytając twojego posta :D o jakim zagrożeniu mówisz? że niby
                  UJ ("państwowy moloch") jest zagrożony przez KSW??? :) Przeczytaj jeszcze raz
                  powyższe posty. Zauważ, że argumenty w nich zawarte nie sa wcale bezpodstawne.
                  ja też znam kilka osób z ksw. bardzo ich lubię, ale niestety nie nadają sie na
                  np.UJ i trzeba to powiedzieć sobie szczerze ;) trzymaj się
              • Gość: p.s dziwne zjawisko?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 08:50
                a czemu jest tak żer te niedobitki które przychodzą do nas na 3 roku z uj to
                jak to się dzieje że to że ich poziom wywołuje smiech nie tylko u wykładowców
                ale także studentów - przeciez mogą sobuie kupic wykształcenie ale jakimś
                dziwnym trafem zdać nie mogą czyżby ich pieniądze śmierdziały????????? prawda
                jest zupełnie inna a mianiowicie taka że poziomem to mmy się specialnie nie
                różnimy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: studentkaKSW Re: Ja studiuję na KSW IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:15
                  Zapewniam Was, że nie zdaje się egzaminów za bombonierkę, ładne oczy i słodki
                  uśmiech. Zakres materiału, ilość godzin na ćwiczenia, wykłady z danego
                  przedmiotu jest taki sam jak na uczelniach państwowych. Mówią o tym sami
                  wykładowcy, których spora część jest etatowymi pracownikami UJ ( np: dr
                  A.Gaweł, dr J.Widomski, prof. Kaiser ).
                  Myślę, że negatywne opinie, które wyraża wiele osób są krzywdzące.
                  Na każdych studiach zaocznych i wieczorowych spotyka się dziesiątki 40-letnich
                  księgowych, które podnoszą kwalifikacje ( AE jest tego przykładem ), na każdych
                  uczelniach spotyka się różowe panienki ( różowa nie znaczy głupsza )i na
                  każdych uczelniach spotyka się studentów, którym zależy, by zdobywać wiedzę i
                  tych, którzy chcą tylko mgr.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: ascanias Re: Ja studiuję na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:31
                    Oczywiście,że spotyka sie księgowe podnoszące swoje kwalifikacje -tylko,że na
                    dobrych państwowych uczelniach ,nie umiesz -wylot lub powtarzanie roku ,na KSW
                    ( akurat w tym wątku mówimy o KSW ,więc nie krytykujemy innych szkół,bo byloby
                    to niezgodne z tematem),raczej mozliwe jest uzyskanie dyplomu kosztem
                    mniejszego lub zerowego wysiłku.Różowe -tak okresliłam głupiutke panienki ,a że
                    większość z nich preferuje róż ,tipsy itp.podciągnęłam je pod wyżej wymienioną
                    grupę.
                    • Gość: ascanias Re: Ja studiuję na KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:33
                      i jeszcze apropo's AE ,a gdzie maja podnosić kwalifikacje ów księgowe? trochę
                      dziwne byloby gdyby robiły to na IMI-rze na AGH czy na ogrodnictwie
          • Gość: grrr Re: KSW-opinie o... IP: *.nat.dsuj.pl 01.05.06, 17:31
            Aż dwie poprawki? Na UJ to rzadkość ;) Rozpieszczają was :p
      • Gość: grrr Re: KSW-opinie o... IP: *.nat.dsuj.pl 01.05.06, 17:27
        Takie są prawa rządzące większością prywatnych uczelni. Podam przykład. Mój
        znajomy poszedł na egzamin na KSW. Zdawał na stosunki międzynarodowe. Zapytali
        go, co wie o UE (miał powiedzieć tak ogólnie). Powiedział, że właściwie nie wie
        nic, bo się tym nie interesował nigdy. I co? Przyjeli go, ale poprosili, żeby
        coś poczytał na temat UE. Teraz jest na 3 roku Stosunków i nadal jego wiedza o
        UE jest taka, jak w punkcie wyjścia :) To jest przykład świadczący o tym,
        jakich ludzi tam przyjmują.
        A jeśli chodzi o profesorów, to każde dziecko wie, że wykładają na KSW
        wyłącznie dla kasy.
        Sesja na KSW to pestka, ale musisz mieć kase na poprawki (tutaj- bez limitu).
        Poza tym nie wiem czy mogłabym studiować z ludźmi, którzy wyglądają jak mdłe
        cukierki i landrynki, oblepione makijażem i ograniczone tylko do kilku tematów
        (czytaj: imprezy, bzykanko, kasa i ciuszki). pozdro
    • Gość: * Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:48
      www.ae.krakow.pl/crip/pisza_o_nas/pdfy/20060420_DP_W_naukowej_czolowce.pdf
      KSW wśród prywatnych jest na 46 miejscu - taki sobie wynik, jak na aż tak wychwalaną przez niektórych uczelnię.
      • Gość: true rankingi rankingi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.06, 21:03
        nie patrz na miejsce ogolne tylko na poszczegolne kolumny jesli chodzi o poziom
        nauczania to ksw miala w kolumnie wynik 81 a takiego nie miala zadna prywatna
        pod tym względem ksw jest w gornej czesci panstwowych a dlaczego jest na 46
        miejscu bo ma 0 za wlasna kadre 0 za doktoryzacje 0 za wyjazdy zagraniczne
        • Gość: baranina mam propozycje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 01:21
          Ci ktorzy studiuja na ksw wiedza jak jest (jedni wykladowcy sie przykladaja
          inni nie, ale tak jest wszedzie) co do tej opini ludzi ktorzy tam nie studiuja
          a slyszeli to i tamto poprostu mnie bawia. Skoro wykladowcy sa w duzej czesci
          kadra UJ to znaczy ze UJ tez jest do d... nauki nie mozna wycennic?? tak??
          brawo, czyli za prace tez nie mozna ustalic stawki?? jestes smieszna/y. mam w
          d... opinie wielkich znawcow uczelni, ktorzy siedza zatroskani przed komputerem
          i pisza takie farmazony. Nasze KSW moze jest na 46 miejcu, ale warto zauwazyc
          ze szkola ma zaledwie 5 lat, a wszystie szkoly wyzej w rankingu byly zakladane
          duzo wczesniej (lata 90). podsumowujac mam propozycje dla tych ktorzy nie
          studiuja na KSW i g... wiedza o mojej uczelni--> walcie sie na ryja.
          pozdrowienia dla studentow KSW---> nie ma sie co martwic UJ, najstarsza
          uczelnia i wcale nie trudno sie tego domyslic po jej wygladzie, lecacy tynk,
          stare budynki itp :]
          • Gość: były student UJ Re: mam propozycje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 18:13
            "podsumowujac mam propozycje dla tych ktorzy nie
            studiuja na KSW i g... wiedza o mojej uczelni--> walcie sie na ryja. "

Widzę że kultura pełną gębą na uczelni tow. Majchrowskiego.
            • Gość: fakty Re: mam propozycje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 11:20
              to nie swiadczy o kulturze ze studenci ksw pisza "walcie sie na ryja" tylko o
              tym ze nas to zaczyna wku...... ze jest taka jazda na nasza uczelnie.
              • Gość: były student UJ Re: mam propozycje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 18:40
                ależ to absolutnie nie świadczy o kulutrze szanowny panie, to wręcz świadczy o
                wyjątkowej elokwencji wypowiedzi.

Uczelnia KSW jest jaka jest, są na niej zarówno osoby zdolne, ambitne które chcą
                zdobyć wiedze, ale niestety opinie o tej uczelni psują "różowe landrynki" i
                pół-dresiki, a o to pretensje możecie mieć wyłącznie do włodarzy uczelni.

Proszę nie pisz mi że nic nie wiem ... bo tak się składa że mam znajomych którzy
                tam studiują (bądź już zwiali) i dlaczego też mieliby mnie okłamywać?
          • Gość: ***ciekawa Re: mam propozycje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:06
            jak widać nie jesteś na tyle dojrzałym człowiekiem by móc inteligentnie
            dyskutować z innymi i odpierać zarzuty. pisałam ten post z myślą, ze poznam
            ludzi-rownież z KSW którzy "opowiedzą" mi o tej uczelni jak w pierwszym poście,
            a nie będą obrażać innych i tylko wybacz-obniżać poziom tej uczelni.
          • Gość: * Re: mam propozycje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 10:53
            ma 46 wśród prywatnych. Dla prywatnych i państwowych były oddzielne renkingi.
            To, ze KSW dostało, za brak wyjazdów zagranicznych, doktoryzacji i własnej kadry 0 to o niczym nie świadczy, bo większość prywatnych szkół za to tez dostała 0. 46 pozycja dotyczy UCZELNI PRYWATNYCH. Nie jets to porownanie wiec do UJ, czy innych, ale do np. WSZiB.
    • Gość: grrr Re: KSW-opinie o... IP: *.nat.dsuj.pl 01.05.06, 17:14
      Studiuję praow na UJ i nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby studiować
      cokolwiek na KSW. Przecież ta szkoła ma tak lipną opinię, że z pracą później
      może być kiepsko. Nie mówię tego złośliwie, ale znam kilka osób z tej uczelni i
      to właśnie tacy ludzie wystawiają wizytówkę KSW. Nie proponuję Ci KSW, bo ja
      bym się wstydziła mieć coś takiego w papierach...
      • Gość: ja Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 00:23
        no rewelacja, to ja nie wiem jakimi wy sie otaczacie ludźmi, sami z ksw, sami
        idioci... od października bede na drugim roku amerykanistyki, aż mi sie przykro
        robi czytając te wypowiedzi, żal mi was.... (może i kiedys pożałuje, że
        złozyłam papiery na tą uczelnię, ale napewno nie teraz), i prosze was, nie
        studiujecie, nie oceniajcie.
    • Gość: ! A KSW ma juz prawie 20 tys studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:24
      Ponad 10% studentow w Krakowie to studenci KSW.
      • Gość: aaaa Re: A KSW ma juz prawie 20 tys studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 22:23
        ilość nie idzie w parze z jakościa....
        • Gość: QKLUE a UJ ma 48 tyś studentow IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.06, 11:11
          I MI TEŻ JEST LATWO NAPISAĆ ILOŚĆ NIE IDZIE W PARZE Z JAKOŚCIĄ TYLKO
          GORZEJBĘDZIE Z UDOWODNIENIEM TEJ TEZY PODOBNIEJAK TOBIE PISZĄC POPRZEDNI POST
          • Gość: aaaaaaaaaa Re: a UJ ma 48 tyś studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 13:35
            Odpowiem w ten sposób:sytuacja w Polsce jest jaka jest ,mnóstwo mlodych ludzi
            idzie na studia ,ponieważ wierza ,że wyższe wykształcenie zapewni im lepszy
            start w przyszlość co jest poniekąd zgodne z prawda ,dzięki zliberalizowanej
            ustawie o szkolnictwie wyższym od roku 2000zaczęły jak grzyby po deszczu
            wyrastać szkoły prywatne -jedne lepsze drugie gorsze.Ten trend wciąż istnieje
            choć w związku z niżem demograficznym nie jest juz tak intensywny jak
            kiedyś.To,że 10% studentów studiuje na KSW ,nie wynika z faktu niezwykłości
            tej szkoły i oferty edukacyjnej ale z powszechnej mody na studiowanie i bycie
            maqgistrem.Niestety nie kazdy może dostać sie tam gdzie chce wtedy ( jesli jest
            przy kasie) kieruje swe kroki do KSW.
            • Gość: Hanys Co zazdroscicie:-))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 20:52
              Ze KSW to najszybciej rozwijajaca sie uczelnia w Krakowie:-)))))

No i studiowanie na KSW kosztuje dwa razy mniej niz na:
              www.wse.krakow.pl/strona.aspx?id=215,9
              • Gość: arrrrr Re: Co zazdroscicie:-))))))))) IP: *.chello.pl 02.05.06, 23:18
                Nie dziwne,że najszybciej rozwijająca sie uczelnia jest KSW skoro taką kase
                bulimy za nią.Nadal mam złudne nadzieje,ze wkoncu stanie sie uczelnia państwowa
                albo przynajmniej pół-państwowa uczelnia.
            • Gość: ***ciekawa Re: a UJ ma 48 tyś studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:02
              przede wszystkim nie o ilość tu chodzi a o jakość nauki, co wyniesiemy i jak na
              tą będą patrzeć potencjalni pracodawcy, a z tą pracą to nie będzie tak łatwo
              cos czuję. jest zapotrzebowanie na zawody "techniczne"-tu drugie miejsce dla
              AGH. ja taka typowo Humanistka+ekonomia:)
              • Gość: ascanias Re: a UJ ma 48 tyś studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:57
                >ja taka typowo Humanistka+ekonomia:)
                dziwne ..zawsze myslałam,że ekonomisći to nie typowi humaniści....
      • Gość: * Re: A KSW ma juz prawie 20 tys studentow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:00
        Pokaż mi źródło danych, to uwierze że 10% studiuje na KSW.
        • Gość: sirk Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:05
          Krakowska Szkoła Wyższa

Krakowska Szkoła Wyższa im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego jest największą
          niepaństwową wyższą uczelnią na południu Polski. Obecnie studiuje tu 17 tysięcy
          studentów. W bieżącym roku Szkoła świętowała piątą rocznicę swojego istnienia.

Krakowska Szkoła Wyższa od początku należała do najdynamiczniej rozwijających
          się szkół wyższych w kraju. Uczelnia zapewnia wysoką jakość kształcenia i stale
          poszerza swoją ofertę edukacyjną. Obecnie obejmuje ona 12 kierunków studiów, z
          których 5 to jednolite bądź dwustopniowe studia magisterskie. Absolwent w
          zależności od wyboru kierunku studiów może otrzymać tytuł zawodowy licencjata,
          inżyniera lub magistra.
          www.edu.info.pl/strona.php?415
          • Gość: boss 12% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:22
            Obecnie juz 12% studentow w Krakowie i 1% studentow w Polsce to studenci KSW!!!
            • Gość: aaaaaaa Re: 12% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:36
              nie jest to optymistyczna wiadomość ......
          • Gość: bibi Re: Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 05.05.06, 22:06
            ponad to Campus KSW dysponuje czterema automatami z gorącymi napojami i dwoma
            dystrybutorami wody mineralnej.
            • Gość: Niech nam żyje UJ. Re: Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.net.autocom.pl 06.05.06, 21:07
              Chylę czoła przed studentami z UJ, zwłaszcza tymi o których rozpisywała się ostatnio prasa.. Mordującymi 16 latki, czy fotografującymi się ze starszymi ludźmi z zakładów opiekuńczych. jesli TEGO uczy się "elytę" na UJ to gratuluje Wam dobrego samopoczucia.
              • Gość: ** Re: Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 06.05.06, 21:25
                no rzeczywiscie automat z napojami to nprawde dobry argument zeby tam studiowac
                nie ma co:)a co do ostatniego postu o zawsze sa wyjatki od reguly nie??
                • Gość: bibi Re: Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 06.05.06, 22:19
                  coby się już takie rzeczy nie zdarzały , lojalnie proponuję wybić całą populację
                  studentów UJ(kadrę , pracowników, absolwentów na wszelki wypadek też),
                  uniwersytet oczywiście zamknąć, zniszczyć jakiekolwiek ślady jego ponad
                  6oo-letniego istnienia, potem KSW podnieść do rangi uniwersytetu, a wszytskich
                  tam stusdiujących, w zależności od roku uczynić odpowiednio : dla pierwszego i
                  drugiego roku-magistrami, tzreciego- doktorami, czwartego- docentami , a
                  piątego- profesorami zwyczajnymi, to wszystko oczywiście celem wyłonienia
                  cnotliwych przewodników ibntelektualnych narodu polskiego!
              • Gość: :[ Re: Rok temu mieli 17 tysiecy studentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 01:28
                nie zapomninaj o mordercy jakiegoś studenta ,z ochrony zdrowia:[
                • Gość: przemek.Polibuda. ttylko nasza polibuda PK IP: *.chello.pl 07.05.06, 05:18
                  tylko polibuda !!!! Politechnika Krakowska jeedyna szkoła ktora daje
                  prace !!! ale niestety jest bardzo ciężko :(
                  • Gość: ** Re: IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 07.05.06, 09:08
                    no rzeczywiście to genialny sposob na wylonienie INTELEKTUALNYH przywodcow
                    narodu, vhyba nikt by na to nie wpadl hehe:P
                  • Gość: bibi Re: ttylko nasza polibuda PK IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.05.06, 10:37
                    to Was wszytskich zatrudni polibuda?! niesamowite.
    • Gość: lijka Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:15
      Nie rozumiem dlaczego wszyscy tak źle piszą o tej szkole? Przeciez nie zawsze
      wszystko ma się za pieniądze prawda. Odnośnie studentów studiów zaocznych
      uczelni państwowych, przecież Wy też płacicie za studia to o Was też można
      powiedzieć, że "kupujecie" sobie wykształcenie. Czy to oznacza, że tak jest?
      Sądzę, że nie to dlaczego wypisujecie takie rzeczy? Ja też studiuję na
      państwowej uczelni, ale tu też zdarzają się niesamowite historie. Nikt mi nie
      powie, że państwowe uczelnie kształcą samych "orłów" bo tak nie jest! Tam też i
      to nie żadko liczą się "plecy" i znajomości u wykładowców i władz uczelni.
      • Gość: tja Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:03
        fakt ,że piszesz "żadko" faktycznie nie świadczy o twoim "orlęctwie"
        • Gość: bomba Re: KSW-opinie o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:22
          Zgadzam się całkowicie z lijką!!!
          • Gość: mika Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:03
            to straszne ze mordercy ucza sie na mojej uczelni:(fakt faktem skonczylam ujot
            i tera zpracy nie moge znalezc bo wszedzie sie smieją ze mnie za granicą z
            dyplomiku ujot i mówiaz ze to wstyd ..tam renoma to warszawski jest!
            • Gość: ascanias Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:11
              dziwne...uj raz po raz wymienia się miejscami z UW ,a jeszcze pare lat temu był
              na 1 miejscu w rankingu ,a teraz jest na 2.Skoro te miejsca dzieli tylko rónica
              właśnie jednego to ośmiesza sie właśnie osoba wykpiwająca ten uniwersytet.Poza
              tym jeszcze jedna rzecz ,nie oszukujmy sie to sa uczelnie w Polsce ,biednym
              kraju Europ Środkowschodniej ( gdzie "białe niedźwiedzie
              spacerują..") .Zastanawiam się czy choć jeden pracodawca ( mniemam ,że nie
              Mcdonalda) potrafił określic gdzie leży Polska ,bo jakos wątpię w tą gruntowna
              znajomość poskich szkół wyższych
    • sgruca Re: KSW-opinie o... 19.05.06, 15:59
      Witam serdecznie
      Jestem absolwentem KSW. W zeszłym roku uzyskałem tytuł mgr na kierunku Administracja. Podsumowując cały okres studiowania w KSW nie mogę powiedzieć nic złego na tą uczelnie(prawie). w przeciwieństwie do nowych studentów którzy studiują i będą studiować w nowym kampusie KSW my studiowaliśmy w szkle ppodstawowej lub w budynkach powojskowych tyle ze ter miejsca jak również ilość studentów tworzyły bardzo ciekawy klimat i musze przyznać że było super !!! Nie zapomne jak pewnego dnia biegnąc po schodach spóźniony na przedmiot Wstęp do prawoznawstwa pod nogami przeleciał mi taki mały człowieczek z I klasy podstawówki he he
      Ale najważniejsze aspekty studiowania na KSW to:
      1. bardzo dobre warunki studiowania (kampus, nowoczesne sale, biblioteka, pracownie komputerowe (lex, legalis dla studentów), biblioteka UJ (mamy umowe),siłownia, basen, korty tenisowe, kluby AZS, wycieszki w ramach WF !!!
      2. Bardzo dobre relacje student=wykładowca (wszyscy jesteśmy równi)
      3. Jeżeli zajęcia się nieodbywały to byliśmy zawsze o tym informowani, (np. na AE 50 % zajęć sie nie odbywa a studenci nic o tym nie wiedzą)
      4. Poziom jest wysoki jak ktoś chce się uczyć!!! tzn. programy są dobrze ułożone, jak ktoś chce studiować a nie kombinować to naprawde jest super, niestety profesorowie nie są wstanie przeprowadzić idealnego egzaminu bez sciągania, czasami wykłądowcy biorą asystentów, wtedy nie ma szans na sciaganie trzeba się nauczyć, a jak ktoś się uczy to nie musi płacić !!!
      5. Stypendia naukowe (średnia około 4.00),miesięcznie do 450 zł, a rata za studia miesięczna wynosi średnio 400 zł !!!1 czyli można być jeszcze do przodu !!!!
      6. Praca - jako absolwent KSW nie miałem żadnego problemu ze znalezieniem pracy !
      Oczywiście na rynku sam dyplom nie wystarczy, dlatego w czasie studió już zaczołem prace!! ale nigdy nie spotkałem się ze stwierdzeniem od pracodawcy że dyplom KSw jest neiważny albo coś w tym stylu, paradoksalnie miałem nawet jedną ciekawą systuacje gdy u jednego z pracodawcy w rozmowie wyszło że jestem z KSW, to pracodawca zaczoł zadawać dużo pytań dotyczących uczleni ponieważ jedo syn wybierał się na Prawo w KSW!!Wielu moich znajmoych z roku znalazło prace bez zadnych problemów!!!

Teraz strony negatywne(jest ich niewiele)
      1. studiowanie na I roku z oślicami w różowych kieckach lub z gościami którzy więcej czasu spędzają w solarium niż w Uczelni, (ale oni wukruszają się po I roku )
      2. Kolejki w dziekanatach, niestety jest to uciążliwe ale do przejścia za to panie wdziekanatach (szczególnie w Administracji) są przemiłe, (w dziekanatach na innych uczelniach jest jeszcze gorzej!!!!)Należy zrozumieć też jednąrzecz, obecnie studiuje 16 tyś studentów więc siłą rzeczy logistycznie jest ciężko wszystko tak ułożyć żeby nie było kolejek!!!

Podsumowująć naprawde nie żałuje ani jednego dnia spędzonego w KSW, przynajmniej traktują cię jak człowieka a nie jak "idiote i patałacha" każdy ma tu swoje prawa!!
      I chciałbym zaapelować do wszystkich absolwentów jak również studentów KSW abyśmy zmienili steerotyp KSW- Kup Sobie Dyplom tylko bo tak twierdzą tylko te patałąchy i "blondyneczki" co I roku nie zaliczyły tylko należy twierdzić KSW Krakowska Szkołą Wyższa im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego!!!
      Bo zła opinia szkodzi wszystkim, nam Absolwentom, Uczelni, Studentom!!!
      A przszyłym studentom życzę połamania ołówków na egzaminie i miłęgo studiowania !!

ps. i powodzenia na egzaminach u prof. R. Mydla lub prof. H. Lewandowskiego !! na Administracji i Prawie :)))

• Gość: ; UJ:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:48
        Rok studiów "gratis"
        19.05.2006 18:49

Według władz uczelni studentki nie mogą przystąpić do obrony prac
        magisterskich / RMF
        Skandal na Wydziale Ochrony Zdrowia Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na dwa
        tygodnie przed obroną prac magisterskich, 160 studentek wydziału pielęgniarstwa
        dowiedziało się, że będą musiały studiować jeszcze rok.

Dopiero teraz władze wydziału doliczyły się, że studentkom brakuje godzin
        potrzebnych do zakończenia studiów. - Rozpoczęłam ten kierunek z założeniem, że
        studia są 4-letnie, a teraz okazuje się, że nauka trwa 5 lat - żaliła się
        reporterowi RMF jedna ze studentek.

- Zostało odwołane absolutorium i w tym roku nie będzie obrony prac, ponieważ
        nie ukończyliśmy wg nich uczelni - dodała.

Dla wielu studentów takie "wydłużone" studia to spory problem finansowy. Za
        naukę trzeba bowiem płacić. - Nie mam pieniędzy. Na poprzednie lata musiałam
        pożyczyć, jestem w trakcie spłacania. Skąd mam wziąć dodatkowe fundusze? - pyta
        zdesperowana studentka.

Reporter RMF FM próbował wyjaśnić sprawę na uczelni, ale dziekan wydziału w
        ostatniej chwili odwołała spotkanie. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że w
        przyszłym tygodniu zostanie wydane specjalne oświadczenie w tej sprawie.

(RMF)

fakty.interia.pl/news?inf=750647
        • Gość: bibi Re: UJ:-) IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 20.05.06, 13:32
          no i po co tyle krzyku? Przeciez podobno studia to najlepszy okres w życiu:P
          • Gość: peonia Re: UJ:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:20
            czy ja weim...moze kiedyś tak bylo ..ale teraz? od 3 roku mnostwo ludzi
            pracuje ,walczy o staże itp.poza tym fajne studia to takie gdzie są jakieś
            wyjazdy,praktyki,grupa sie integruje .............
        • Gość: rybka Nemo Re: UJ:-) IP: *.w83-196.abo.wanadoo.fr 12.06.06, 08:44
          Niezłe zaskoczenie. Dotychczas studia trwały 5 lat = ilość godzin nauki.
          Nie fair, że to tak późno wyszło. Bardzo nie fair.
          Szkoda studentek.
          Pozdrawiam.
      • Gość: *K Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:41
        moge wiedzieć gdzie znalazleś prace po administracji. sam to studiuję.Dzięki.
      • lenix Re: KSW-opinie o... 22.08.06, 21:30
        Dzieki za opinie :))
    • Gość: Aga Re: KSW-opinie o... IP: 62.233.163.* 21.05.06, 20:50
      hyh czytam wypowiedzi ludzi z UJ czy innych państwowych uczelni i w co drugiej
      pojawia się tekst: "mam znajomych, którzy tam studiują" i bla bla bla. więc
      pytam się:czy TY tam studiujesz? nie? więc nie wypowiadaj się na tematy o
      których nie masz pojęcia. przyjdz, zobacz na własne oczy, wtedy możemy
      dyskutować

dziękuje. (dodałam, bo inaczej pewnie będę zjechana za hamstwo, brak kultury i
      kiepski zasób słów, jak WSZYSCY w KSW)
      • Gość: infooo od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 08:32
        nie wiem czy wiecie ale od pazdziernika tak nienawidzona przez wszystkich ksw
        będzie miała doktorat z nauk politycznych a także będą nowe kierunki min.
        fililogia angielska, germanistyka i kulturoznastwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: hyh Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.chello.pl 30.05.06, 15:33
          jak dla mnie ksw jest poprostu za drogie, dlaczego mam placic 360 zl
          miesiecznie zeby studiowac skoro moge to robic na dziennych gdzie indziej za
          free???:| jestem inteligentna osoba a na ksw ida debile ktorym nie chcialo sie
          uczyc i na dzienne sie poprostu nie dostali !! takie jest moje zdanie a chyba
          po to jest to forum zeby moc sie swobodnie( w ramach zdrowego rozsadku)
          wypowiadac prawda? wiec nie krytykujcie mnie teraz tylko odpowiedzcie, dlaczego
          nie studiujecie gdzie indziej? tak wam sie podoba na ksw? tak lubicie placic?
          placic zeby zaliczac:> ?
          • Gość: psycholog Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:58
            po tonie tqwojej wypowiedzi smiem twierdzic że jestes byla studentka tej
            uczelni ktora nie zaliczyla nawet jedn3ego semestru i zostala z niej relegowana
          • Gość: koloik Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:48
            dla jednych za drogie dla innych nie! zauważmy ze tylko w krajach zacofanych i
            komunistycznych (a do takich Polska sie zalicza) jest tak ze na dziennych
            studiach państwowych sie płaci!
            W stanach zjednoczonych gdzie przebywałem przez pół roku za studia sie płaci!
            jak sie niema kasy to sie tam nie studiuje, ale kazdy kto skonczy 16 lat idzie
            do pracy czego tu unas takiego niema! niestety to jest Polska! tam poprostu się
            kupuje wykształcenie!!! kto niema kasy niestudiuje i juz!!!
            Ale jednak niewszyscy w USA sa bogaci i odrazu mja prace! Sa tez osoby z
            biednych rodzin którzy chca studiowac! wiec takim osobą przyznawane sa specjalne
            stypendia( opłata za całe studia) ale tylko wybitnie zdolnym osoba! odsetek ten
            jest jednak niewielki !!
            wiec nierozumiem oco tyle krzyku??? jezeli studiujesz na dziennych i to za
            darmoche ( czyli jestes pewnego rodzaja pijawką) to dobrze twój wybór! ale
            uszanuj także wybór innych studentów!!
            • Gość: hyh Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.chello.pl 30.05.06, 18:11
              "po tonie tqwojej wypowiedzi smiem twierdzic że jestes byla studentka tej
              uczelni ktora nie zaliczyla nawet jedn3ego semestru i zostala z niej
              relegowana"- tego wlasnie sie spodziewalam, ataku na mnie i chamstwa, ale tu
              drogi psychologu sam potwierdziles moje zdanie, skoro uwazasz ze ja jestem byla
              studentka tej uczelni, gdyz widac to po tonie mojej wypowiedzi, tzn. ze tacy
              wlasnie ludzie sie tam ucza:P
              no ale odpowiem Ci: nie, nie studiowalam tam nigdy, nie uwazam sie przez to
              lepsza, ale zadalam pytanie , dlaczego ludzie wybieraja ta uczelnie, skoro
              wiedza ze jest platna ?? moim zdaniem naprawde ida tam ludzie ktorzy nigdzie
              indziej sie nie dostali i malo jest takich ktorzy poszli z wlasnej woli.
              jezeli jest inaczej, prosze napiszcie, ale nie oskarzajcie mnie od razu tylko
              dlatego ze mam wlasna opinie na ten temat.
              drogi koloiku, to ze w usa studia sa platne, nie zmienia faktu ze w Polsce nie
              sa, uszanuje wybor jezeli studenci ksw przyznaja sie ze poszli tam nie dlatego
              ze na inne sie nie dostali, i nie dlatego ze wystarczy placic zeby zdawac.
              • Gość: skaa Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.zetosa.krakow.pl 14.09.06, 22:01
                Sama jestes idiotka.
            • Gość: ascanias Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:48
              odkąd to Polska jest krajem komunistycznym? ,
              • Gość: bibi Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 30.05.06, 21:17
                no jak widac jest... podobno w pracach doktorskich liczy się innowacja , świeże
                spojrzenie- a to tak w kontekście zamiaru przyznawania tytułów doktorskich na
                KSW z nauk politycznych! Tak więc, powołując się na ekspertów "Ploretariusze
                wszystkich krajów łączcie się" wszak komuna w Polsce nie umarła!
                • Gość: hyh Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.chello.pl 06.06.06, 10:24
                  wysluchalam i chcialam przeprosic, widocznie na swojej drodze spotkalam wlasnie
                  takich ludzi z ksw o jakich pisalam w poprzednich postach, widze ze pomylilam
                  sie w swojej opinii, ale powiem wam ze bardzo mnie to cieszy:)
                  przyznajcie ze kazdemu zdazaja sie bledy...
          • Gość: bibi Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 12.06.06, 09:54
            ten cały spór przypomina mi wojne medialną między Polakami a Niemcami. Niemcy
            piszą ,że Polacyy to złodzieje, Polacy sie oburzają w odpowiedzi Polacy wyzywaja
            Niemców od morderców itd. itd. Przekładając to na spór państwowe vs KSW jedni
            zarzucaja drugim że są ddebilami , chamami, zarozumialcami itp. Ale w tym
            wszystkim jakos malo z Was stara się zauważyć ,że tak jak na mundial do Niemiec
            pojechało mnóstwo ludzi "normalnych" to i znaleźli się amatorzy, którzy tam na
            łowy pojechali- patrz Polacy podejrzani o sprzedawanie lewych wejściówek na
            mecz:/, tak i na KSW obok "normalnych" studentów są landryny i drechy o
            inteligencji pierwotniaka. Takie jest życie niestety, a ten spór jest po prostu
            durny... bellum omnia contra omnes, Zastanawia mnie tylko jedno... po co?
          • Gość: kaka Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 16:55
            wiesz co hyh nie wydaje mi sie ze jestes inteligentna osoba skoro ludzi ktorzy
            wybieraja sie na te studia nazywasz debilami "w ramach zdrowego rozsądku" wez
            ty sie zastanow nad soba!!!!! w tym momencie obrazilas 17 tys.osoob ktore tam
            studjuje i nie wydaje mi sie ze wszyscy sa debilami. I nie placi sie za
            zaliczenia tylko za poprawki!!! Jak nie wiesz jaka jest sytuacja to sie nie
            wypowiadaj "inteligenkto" buahahaha
        • Gość: lola Re: od pazdiernika na ksw nowości....... IP: *.nat.dsuj.pl 15.06.06, 21:43
          wow!!! a za ile będzie można kupić?
    • Gość: ***ciekawa Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:15
      czekałam na opinię głównie studiujących tam prawo, ale O.K. Wypowiedź jednej
      dziewczyny bardzo mnbie zdenerwowała stwierdziła, że na prywatne uczelnie
      chodzą tylko ci, którym nie chciało się uczyć i są malo inteligentni-takiego
      generalizowania i zbytniej pewności siebie jeszcze nie spotkałąm, takie
      wypowiedzi niestey tylko obniżają kulturę studentów studiów dziennych
      państwowych.Niestety.
      • Gość: bibi Re: KSW-opinie o... IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 05.06.06, 11:31
        zabawne... a to Ty teraz napisalaś to nie jest generalizowanie?
        Boże, a ja myślałam,że czasy odpowiedzialności zbiorowej odeszły... jak widać
        pomyliłam się:(
      • Gość: tlik Re: KSW-opinie o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 23:44
        ... bez uogólnień :D

zaliczyłem WOK na 5 :)))))

• Gość: gonia Re: hyh IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:30
      Przeczytałam Twój post i się zastanawiam, jak osoba, która szczyci się mianem
      studentki uczelni państwowej, z której bije pewność, że posiada więcej wiedzy i
      inteligencji niż studenci uczelni płatnych jest całkowicie pozbawiona kultury.
      Kto dał Ci prawo nazywać studentów uczelni prywatnych DEBILAMI ?
      Jestem studentką KSW i po przeczytaniu Twojej wypowiedzi doszłam do wniosku, że
      jesteś osobą bezwartościową.Pomimo tego, że zdałaś egzamin na wyższą uczelnię.
      O wartości człowieka nie stanowi jednak fakt gdzie studiuje, ale jak traktuje
      drugiego człowieka. Swoją wypowiedzią udowodniłaś za co masz innych ludzi.
      Tych, którzy studiują za własne, a nie za państwowe pieniążki.
      • Gość: hyh do studentow ksw i innych oburzonych IP: *.chello.pl 06.06.06, 10:27
        wysluchalam i chcialam przeprosic, widocznie na swojej drodze spotkalam wlasnie
        takich ludzi z ksw o jakich pisalam w poprzednich postach, widze ze pomylilam
        sie w swojej opinii, ale powiem wam ze bardzo mnie to cieszy:)
        przyznajcie ze kazdemu zdazaja sie bledy...
    • Gość: meg KSW - kadra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 15:33
      właśnie poczytałam sobie na stronie KSW o kadrze tam wykładającej - rozbawił
      mnie do łez tekst "Prof. KSW dr. X.... Y...". Ciekawe jakie kryteria musi
      spełnić młody doktor, by zasłużyć na tytuł profesora?
      • Gość: / Co w tym zabawnego:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 16:52
        www.ksw.edu.pl/index.php?symbol=infopage.htm&idkat=11&id=16&przelacz=3&setlang=pl
        • Gość: meg Re: Co w tym zabawnego:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 23:17
          to jest zabawne - że po pierwsze dla 20 tysięcy ludzi wykłada 245 wykładowców
          (to chyba trochę mało, nie uważasz? Jak liczne są wtedy grupy?), a po drugie, to
          pierwsza uczelnia o której słyszałam, że DOKTOR jest profesorem...
    • Gość: studentka studentka UJ i KSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 22:58
      zenada...
      kolejny watek ktory nie ma najmniejszego sensu... a kilka wrecz identycznych juz bylo...

Ja studiuje i na UJ i na KSW i moge wypowiadac sie na ten temat godzinami...

Generalizujac ( z reszta jak wiekszosc wypowiadajacych sie ) ku zaskoczeniu wielu czytelnikow roznice sa niewielkie:)

Zarowno na KSW jak i na UJ sa "rozowe panienki" i nie mam na mysli stroju a poziom inteligencji, sa tez ludzie NIESAMOWICIE inteligentni na obydwu uczelniach.

A jesli chodzi o kadre: na KSW jest wysoko wykwalifikowana kadra z reszta rodem z UJ jak i AE, i rowniez na UJ kadrze nic zarzucic nie mozna...

Jedna z niewielu roznic jakie zauwazam to ze na KSW student traktowany jest jak STUDENT ( w tym pozytywnym slowa znaczeniu ) <w domysle ze cos nalezy mu sie za ta kase ktora placi> na uj niestety traktowani jestesmy jak NIC... i to jest wlasnie to negatywne znaczenie slowa"student"

Minusem KSW sa niestety pieniadze pieniadze pieniadze...

Ale podsumowujac korupcja, znajomosci, bombonierki sa na obydwu uczelniach i niech studenci UJ nie beda az tak wywyzszeni bo wszycy wiemy ze prawda jest niestety zalosna...:] A jesli chodzi o poziom nauczania...z przykroscia stwierdzam ze rowniez jest podobny... a dlatego z przykroscia...poniewaz myslalam( z reszta jak reszta niewtajemniczonych w studiowanie na KSW) ze za pieniadze na drugim kierunku ktory wybralam bedzie latwiej, a niestety TAK NIE JEST, sa wykladowcy "lajtowi" ale sa tez tacy ktorzy NIE ODPUSZCZA i uwierzcie ze juz mnostwo osob odpadlo(chociaz placili;)) po niezdanych egzaminach
      wiec...
      Pozdrawiam zarowno studentow UJ jak i KSW
      I APELUJE:
      NIKT Z NAS NIE JEST GORSZY!!!
    • Gość: fifi Re: KSW-opinie o... IP: *.2-0.pl 22.08.06, 17:04
      Przez rok pracowałem na KSW. Żadnym sposobem nie udawało mi się namówić
      studentów, żeby zechcieli się czegoś nauczyć, na wykłady chodziła 1/4, część
      siadała od razu za filarkiem, żeby sobie pogadać, wiele razy wykład zaczynałem
      od wyproszenia kilku osób, bo inaczej się nie dało. Płaca o wiele wyższa niż na
      uj nie jest dla mnie wystarczającym wynagrodzeniem za taką niewdzięczną orkę.
      • naa123 Re: KSW-opinie o... 29.08.06, 13:17
        Skończyłam w zeszłym roku administrację na KSW. Nie wiem jak jest teraz
        ale "prułam" na egzaminy jak złoto. Np. na wspomnianego wcześniej Mydla czy
        Lewandowskiego albo Owsiaka albo Maciąga. Można by długo wymieniać na kogo
        jeszcze. Jak ktoś chce się uczyć to będzie to robił wszędzie a przy dzisiejszym
        runku pracy i tak nie ma znaczenia jaka uczelnię kto ukończył bo tytuł magistra
        jest powszechny. Mam wyjątkowo zdolna i ambitną koleżankę, która skończyła
        prawo na UJ i nie pracuję w zawodzie bo nie mogła się przebić na aplikacje i
        bynajmniej nie dlatego, że nie ma wiedzy. Aha. I ja chodziłam na wykłady i
        ćwiczenia. Tak jak napisałam powyżej jak ktoś chce się uczyć to będzie to robił
        wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka