Dodaj do ulubionych

Z cyklu: Powiedział prezes...

01.05.06, 15:12
"Najbardziej delikatnym obszarem jest jednak bezpośredni kontakt Kościoła ze
sferą polityczną. Całkowicie podzielam tutaj pogląd Ojca Świętego, że Kościół
nie powinien angażować się w popieranie jakichkolwiek partii politycznych"

Jarosław K. 1993 rok
Obserwuj wątek
    • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 01.05.06, 15:15
      Mrugu, co ty chcesz udowodnić? Myślę, ze Panu Bogu nie robi wielkiej różnicy,
      ze w Polsce będa dwa kościoły?
      • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 01.05.06, 15:18
        To co?
        Schizma już zatwierdzona?
        A wiesz, że za to można ekskomunikę dostać?
        • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 01.05.06, 15:44
          ja bym się tym akurat nie przejęła, pomyliłeś mnie z kimś...
          • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 01.05.06, 16:00
            Ale Jarosław z Lechem już pewnie tak.
            Bo takiemu Rydzykowi to by pewnie różnicy nie zrobiło...
            • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugyu! 01.05.06, 16:25
              Mrugu, czemu nie chcesz nic napisać o swoich lekturach? Nie pamiętasz "Chłopców
              z Placu Broni"? Albo chociaż "Przygód Hucka" - jest tam taka przekomiczna
              scena, jak Tomek i Huck pomagali Murzynowi Joe (?) w ucieczce z komórki. Bardzo
              mnie to onegdaj ubawiło. (?). Zresztą "Przygody Tomka Sewyera" też fajne, ta
              scena z Becky i ten szczur Hucka na sznurku, a przede wszystkim malowanie
              płotu!!!!
              PS. Nie martw się, RM obroni się przed perfidnymi atakami Złego.
              • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugyu! 01.05.06, 16:30
                Czy Papież to również Zły?
                Z drugiej strony to jednak kuriozalne...piszesz, że masz w głębokim poważaniu
                ewentualną ekskomunikę i słuchasz jednocześnie na wskroś katolickiego radia. To
                co? Rozszczep światopoglądowy?
                • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 18:42
                  nie odpowiedziałeś na moje pytania o Hucka i Tomka, to jak mam odpowiedzieć na
                  Twoje,ha? Ale ja nie jestem taka. RM słucham głównie z powodów społeczno -
                  politycznych. Papież cenił RM, a Obecny rozumie przede wszystkim po niemiecku.
                  Ps. Scena malowania płotu to wprost majstersztyk, nie sądzisz?
                  • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 19:21
                    No a przede wszystkim RM słucham dla Prawdy, którą cenię ponad wszystko.
                  • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 19:34
                    Co to znaczy, że obecny Papiez rozumie przede wszystkim po niemiecku?!
                    • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 19:46
                      Mrugu, ty chyba se żartujesz, przecież to jego rodzony język, po polsku dopiero
                      się uczy. Wsżędzie tylko węszysz brzydkie aluzje i spiski....
                      :((
                      • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 19:49
                        "Papież cenił RM, a Obecny rozumie przede wszystkim po niemiecku"

To można tylko na jeden sposób zrozumieć.
                        Czego się tak boisz? Jak Ci Papież nie pasuje, to to powiedz głośno. Nie strzeli
                        Cię piorun, RM nadal będzie nadawać, nic się nie zmieni...
                        • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 19:54
                          Postaram się ew.jaśniej formułować moje myśli. Ja się niczego już nie boję.
                          Ale ty nie wierzysz ludziom, ciągle podejrzewasz ich o złe intencje.To musi
                          być duża niewygoda, tak żyć(?)
                          :((
                          • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 20:01
                            Żyje mi się całkiem dobrze.
                            Tobie w tym przypadku nie wierzę. Wiesz dobrze co chcesz napisać i to właśnie
                            napisałaś. W niedopowiedziany do końca sposób, ale i tak dla wszystkich
                            zrozumiały. Tylko nie mogę zrozumieć tego nagłego strachu z konsekwencji Twoich
                            słów. Jak już powiedziałem, nic się nie stanie, pomimo, że instytucja papieska,
                            ze wzgledu na JPII jest pod szczególną ochroną i ewentualna krytyka rzadko kiedy
                            wchodzi w rachubę. Będziemy mieli wtedy jasność...
                            • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 20:11
                              mrugu, ty mnie znasz lepiej ode mnie?? Nowy Papież jest sympatyczny i bardzo
                              się stara, jest lubiany, również przeze mnie.
                              Czego ja miałabym się bać? Prawa przestrzegam, a jeśli się czegoś lękam , to
                              podobnie, jak Ty i Wszyscy, i to od wieków, tej nieuchronnej nieuchronności.
                              No i o tym głównie jest filozofia, literatura , które sobie takie pytania
                              stawiają od zawsze, a odpowiedzi jak nie było, tak nie ma, również od Ciebie.
                              • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes...Mrugu!!! 01.05.06, 20:16
                                Czyli, że jak nowy Papież mówi, że Rydzyk jest be, to by należałoby go posłuchać?
                                Czy może raczej nie, bo on myśli po niemiecku i ma (jak zacytuję za znaczącą
                                personą z RM) kręgosłup moralny przetrącony przez Trzecią Rzeszę?
          • Gość: xyz Re: Z cyklu: Powiedział prezes... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:09
            kikoo1 napisała:
            > ja bym się tym akurat nie przejęła, pomyliłeś mnie z kimś...

-naprawdę? Jak będziesz miała do wyboru 'mainstream' Kościół Katolicki i twór
            jakiegoś apostaty, nie zawachasz się? No to gratuluję, twardzielka jesteś. Ale
            Kościół Rydzykowy na tym dobrze nie wyjdzie. Założę się, że większość Rodziny
            spęka obawiając sie ekskomuniki.
            Zresztą, ponoć na początku 20 wieku w Polsce był już taki Rydzyk, co się
            wypisał z KK i kariery jakoś nie zrobił.

Dlatego sądzę, że Rydzyk się nie na to nie poważy. Będzie, jak zwykle, jątrzył
            od środka.

pozdrowionka,
            xyz

• kikoo1 Xyz ! 01.05.06, 19:20
              Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrzał na nas łaskawym wzrokiem!
              Wszyscy zdaje się gubią sedno sprawy.
              Serdeczności!
              • mrug Re: Xyz ! 01.05.06, 19:39
                A jaką masz pewność, że to Rydzyk i Ty posiadliście Prawdę, prowadzącą
                bezpośrednio do wrót niebieskich?
                Nie znam Twojego stosunku do wiary, nie obchodzi mnie to zresztą czy ktoś jest
                katolikiem, buddystą, niewierzącym...Nie ma to najmniejszego przełożenia na to
                jakim jest ta osoba człowiekiem, ale czy zdajesz sobie sprawę z tego, że po tych
                rzeczach, które tu naopowiadałaś Twoja noga nie powinna nigdy przekroczyć progów
                kościoła? Bo to byłoby ciężkie bluźnierstwo połączone z głęboką hipokryzją.
                • kikoo1 Re: Xyz ! 01.05.06, 19:50
                  Nie obchodzi cię, więc nie pytaj. Świętokradczynią na pewno nie jestem.
                  Nigdy nigdzie nie wypowiadałam się w kwestii wiary, to sprawa osobista.
                  To ty przyjmujesz jakieś założenia, które pózniej nie pasują ci do całości,
                  he he...
                  • mrug Re: Xyz ! 01.05.06, 19:56
                    Pytałem tylko czy masz świadomość i było to pytanie czysto retoryczne.
                    Co do założeń i pasowania do całości, to Ty jestem w tym mistrzynią. Świat wg
                    Ciebie jest czarno-biały, są Źli oraz Prawi i Szlachetni. W tym wątku wygłaszasz
                    jawne herezje (z punktu widzenia Kościoła Katolickiego) w celu tylko i wyłącznie
                    potwierdzenia Twoich racji...
              • Gość: xyz Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrzał na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:01
                > Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrzał na nas łaskawym wzrokiem!
                - oj, na takie słowa to i sam ojciec dyrektor by sobie nie pozwolił.
                Toż to jawne herezje!
                ;)
                • mrug Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz 01.05.06, 20:04
                  Znaczy tak...z racjonalnego punktu widzenia Kiko ma niewątpliwą
                  rację...Aczkolwiek, jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest aktywną słuchaczką
                  katolickiego Radia, i jej poglądy siłą rzeczy muszą być(i są) zbieżne z linią
                  rydzykową, to są to straszne herezje!;)
                  • kikoo1 Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz 01.05.06, 20:19
                    Odpowiedziałam Ci, jest wyżej.Ale dogadać to my się nie dogadamy, ja swoje ty
                    swoje. Słuchanie RM to nie euchrystia, każdy może słuchać do woli.
                    Gonisz w piętkę i głuchy jesteś na moje wyjaśnienia. W końcu mamy demokrację i
                    każdy mysli co uważa. Po prostu chyba lepiej uważaj. aAŚwiat nie jest dla mnie
                    li tylko czarno-biały, gdzieś juz to wyjaśniałam...
                    Skąd się biorą tacy nieprzemakalni ludzie jak ty??? Ciekawe to.
                    • mrug Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz 01.05.06, 20:23
                      Skąd się biorą...jest plemnik i komórka jajowa...itd...
                      "W końcu mamy demokrację i każdy mysli co uważa." No właśnie...

Czyli jesteś w stanie zaakceptować, że nie wszystko co się w RM mówi jest prawdą
                      i należy to traktować jako dogmat? Tak by to z logiki wynikało. A jeśli nie
                      wszystko, to co w takim razie jest warte uwagi? Ty to wiesz? A na jakiej
                      podstawie? Głębokie wewnętrzne przekonanie?
                      • kikoo1 Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz 01.05.06, 20:36
                        może na odmianę poddaj analizie swoje przekonania i coś się tak rozeżlił?
                        Czy zupa była za słona??
                        Ps. Nigdy nic do końca nie wiadomo - to jest ten dogmat podstawowy. A w
                        przypadku dogmatów logika, jak powinieneś wiedzieć, nie ma zastosowania.
                        Bardziej mnie przekonuje RM, niż TVN. Ciebie jak widzę dokładnie odwrotnie,
                        ciekawam twoich podstaw w tym zakresie.
                        • mrug Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz 01.05.06, 20:47
                          To ja dalej z uporem maniaka...To na jakiej zasadzie twierdzisz, że niektórzy w
                          tym kraju mają monopol na Prawdę?
                    • Gość: xyz Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:26
                      > Skąd się biorą tacy nieprzemakalni ludzie jak ty???

- pozwolę sobie odpowiedzieć, choć to nie do mnie. Z góry jednak zaznaczam, że
                      to nie atak - żal byłoby tego pokoju który nastał po piwku w knajpie;)

Jednak słowa "Skąd się biorą tacy nieprzemakalni ludzie jak ty???" można równie
                      dobrze skierować do ciebie. Nie jeden na tym forum już próbował ci coś
                      wytłumaczć; zawsze bezskutecznie. Tak więc...
                  • Gość: xyz Re: Kościół nie jest niezbędny, by Pan Bóg spojrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:21
                    oczywiście, że ma rację. I prawdę mówiąc nie spodziewałabym się tych słow po
                    niej. Sądzę, że jeszcze będą one jej na tym forum wypomniane.
        • helenka17 Mrugu 01.05.06, 20:39
          - obawiam się (a graniczy to z pewnością), że na Kiko groźba ekskomuniki nie
          robi należytego wrażenia (c: Czyżbym się myliła?
          • kikoo1 Re: Cześć Helenka! 01.05.06, 20:43
            Lubię, jak ktoś trafia w sedno sprawy!
          • mrug Re: Mrugu 01.05.06, 20:48
            Ależ oczywiście...;)
            Na Rydzyku również...
            • kikoo1 Re: Mrugu 01.05.06, 20:53
              pewnie tak!
              • mrug Re: Mrugu 01.05.06, 20:55
                To może by tak wystąpił z Kościoła?
                Byłoby prościej...Tylko wtedy trudniej by się wykorzystywało bogobojnych
                staruszków...
                • kikoo1 Re: Mrugu 01.05.06, 21:00
                  Niech się dzieje wola nieba, to proces i właśnie trwa. To moment w Dziejach
                  Kościoła, będziemy albo nie jego świadkami.
                  • mrug Re: Mrugu 01.05.06, 21:04
                    Ze zacytuję klasyka forumowego...przejaja...

Btw A skąd wiesz, że jest to wola Nieba? Mało to schizmatyków było...
                    • kikoo1 Re: Mrugu 01.05.06, 21:08
                      mrugu, to już zakrawa na węzeł iście gordyjski. I co z tą zupą, albo chociaż
                      z literaturą????
                      Ps. Klasyk ? gdzieżbym śmiała....
                      • mrug Re: Mrugu 01.05.06, 21:10
                        Ty mi tu o zupie, jak tutaj się taka SCHIZMA odbywa...

Btw...Czy to jest oficjalne stanowisko Radia?
                        Nie wiem, bo nie za często słucham...
                        • kikoo1 Re: Mrugu 01.05.06, 21:14
                          Się już rypło w sąsiednim wątku. Nie reprezentuję RM, więc nie wiem.
                          Jestem tylko słuchaczką jego publicystycznych audycji.
                          • mrug Re: Mrugu 01.05.06, 21:18
                            Tej o judajczykach też?
      • longwehicle Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 01.05.06, 15:58

Mrugu, co ty chcesz udowodnić? Myślę, ze Panu Bogu nie robi wielkiej różnicy,
        ze w Polsce będa dwa kościoły?
        • Gość: xyz Re: Z cyklu: Powiedział prezes... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:14
          > są już dwa kaczory ,to i dwa kościoły będą!!

a który z nich przejdzie do kościoła papieskiego?
          ;)
    • Gość: dercz Re: Z cyklu: Powiedział prezes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:58
      zgadza się
    • Gość: era Re: Z cyklu: Powiedział prezes... IP: *.net.autocom.pl 02.05.06, 18:50
      Dyrektor RM o.T.Rydzyk pozostaje na stanowisku!
      • longwehicle Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 02.05.06, 19:21
        Ale juz zawsze, będa mu grzebac w kieszeniach!.Jak długo wytrzyma?
        • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 02.05.06, 20:26
          Oby pycha nie zgubiła tego współczesnego imperium Romanum.....
    • mrug Ten wątek Kiko...ten... 03.05.06, 20:22

• kikoo1 Re: Ten wątek Kiko...ten... 03.05.06, 21:33
        OK. Przez Imperium Romanum rozumiem naszą Kochaną Unię i tych co
        są jej bezkrytycznymi entuzjastami....
        A przecież, jak mówi doświadczenie, zawsze są "plusy dodatne i ujemne".
        Pytanie, których więcej.........
        • longwehicle Re::Co to jest PISiOR??? 04.05.06, 08:10

Co to jest PISiOR ????
          PISiOR - to Prawo i Sprawiedliwość i Ojciec Rydzyk
    • mrug Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 07.05.06, 13:11
      "Na wojnie każdy bagnet jest dobry" - Prezes, o moralności w polityce.
    • kikoo1 Re: Z cyklu: Powiedział prezes... 07.05.06, 13:15
      Hej chłopcy, bagnet na broń!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka