Gość: daniel IP: *.int.bromley.gov.uk / 172.17.115.* / *.bromley.rmplc.co.uk 03.01.03, 17:28 Czy ktos sie orientuje czy Plac Centralny bedzie kiedys zabudowany do konca i czym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: X Re: Plac Centralny IP: 80.48.253.* 03.01.03, 19:59 Kiedyś tramwaje zostaną tam wpuszczone pod ziemię a plac zamieni się w ładny deptak dla pieszych. Zresztą - ten, kto myśli, ten już wykupuje tam witryny i mieszkania.... A plac nigdy nie zostanie zamknięty bowiem po drugiej stronie są piękne łąki. Tak wyglądał ten plac i tak wyglądał będzie. To po prostu oryginalny amfiteatralny układ. Kiedyś wszystko zostanie ładnie odrestaurowane i nabierze żywych barw. Dziś dla nas jest to brzydkie (jak kiedyś kamienice w KRakowie były zwykłe dla mieszkańców) kiedyś będzie inaczej... Wiadomo, że daleko Nowej Hucie do Petersburga ale jest on najlepszym dowodem na to, że Rosjanie potrafią budować, i to budować z rozmachem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gatsby Re: Plac Centralny IP: *.chello.pl / *.chello.pl 03.01.03, 20:31 Daniel, janeczek, ccc? ile tych nicków?:) Odpowiedz Link Zgłoś
viarus Re: Plac Centralny 03.01.03, 21:45 Krakov - dual center city(BLACK&RED) DCC(BR)KRAKOV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Plac Centralny IP: 80.48.253.* 05.01.03, 00:17 viarus napisał: > Krakov - dual center city(BLACK&RED) DCC(BR)KRAKOV Myślę, że to możliwe. Gdy Kraków nabierze bardziej krągłych kształtów, to można będzie wykorzystać jego dwucentryczność. Jedna, niebieska strona będzie strefą inteligencji oraz nauki a druga, czerwona przedsiębiorcości pracy i życia. Jedna bez drugiej zyć nie może. Miasto bez pracowników samą inteligencją i uczelniami żyć nie jest w stanie. Całe szczęście Krakowa w tym, że w tych ciężkich czasach dostała mu się za karę huta - miejsce gdzie można było wykorzystać wszechstronnie wykształconą część społeczeństwa ze środowiska rdzennego Krakowa (zarówno ręce do pracy jak i umysły + do tego oczywiście przybyło nowych z całego kraju). Teraz nadeszły inne czasy, ale nadal potrzebujemy rąk do pracy. Tereny, te które są dziś zbędne hucie, mogą być wykorzystane pod inne inwestycje (mają całą świetną gotową infrastrukturę + wykwalifikowane ręce do pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Plac Centralny IP: *.pil.citynet.pl / *.pil.citynet.pl 04.01.03, 14:06 plac centralny nigdy nie miał być zabudowany do końca, a moim zdaniem już stracił przez budowę szkaradka w postaci osiedla centrum e może to (czyt. plac) i brzydkie, ale już - niestety - zabytkowe, czy tego chcemy, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Plac Centralny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 17:11 to sie Joseph zdenerwuje...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Plac Centralny IP: 80.48.253.* 05.01.03, 00:07 Moim zdaniem Centrum nie jest brzydkie. Jest ładne tyle że zaniedbane. Nam wydaje się brzydkie dlatego, że czuliśmy (tak - czuliśmy) nienawiść do tego co było kiedyś. Jechałem dzisiaj obok entrum B (dawno nie jechałem tą trasą) i muszę przyznać, że zaskoczył mnie pewien widok (a jednocześnie dał do myślenia). Przejeżdżałem wtedy nocą obok Kefirka i piccerii którą tam obok otworzono. Zauroczyły mnie te kolorowe neony którymi ozdobiono ten budynek. Pomyślałem, że gdyby tak ozdobić wszystie witryny sklepowe centrum huty, to wyglądałaby ona przepięknie. Huta ma w sobie to coś - czujemy to, ale nie potrafimy się jeszcze do tego przyznać. Będzie nam łatwiej gdy zaczną ją odrestaurowywać (mam nadzieję że stanie się to wkrótce, gdy tylko Śródmieście Krakowa skończą wstępnie odnawiać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: Plac Centralny IP: *.kra.cdp.pl / *.crowley.pl 05.01.03, 14:04 W tej chwili już sie chyba nie da go zabudować czego zresztą nie było w pierwotnych planach.Szkoda że nie dokończono budowy m.in Ratusza i opery ktore miały powstać w NH. Odpowiedz Link Zgłoś
viarus Re: Plac Centralny 05.01.03, 14:30 Gość portalu: bonzaj napisał(a): > W tej chwili już sie chyba nie da go zabudować czego zresztą nie było w > pierwotnych planach.Szkoda że nie dokończono budowy m.in Ratusza i opery ktore > miały powstać w NH. A czy można gdzieś przeczytać coś więcej na ten temat? Fajnie byłoby też zobaczyć projekt i miejsce w którym stać miały... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Plac Centralny 05.01.03, 15:44 szukaj na stronce nowohuckiej (i to niejednej!) np "mój" teatr ludowy miał stać podobno gdzieś w okolicy dzisiejszego nck-u (poprawcie mnie, na boga, jeśli piszę głupoty, bo i to możliwe, tak skąpe są materiały na ten temat), była koncepcja zalania terenów za placem i zrobienia tam miejsca wypoczynku robotników, rozpoczęto nawet jakieś wstępne prace, w ramach których wysadzono w powietrze wieżę spadochronową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: Plac Centralny IP: *.kra.cdp.pl / *.crowley.pl 05.01.03, 21:35 Stron o NH nie jest możę dużo ale jeśli jużsąto sąbardzo dobre.Polecam www.nh.pl , www.nowa-huta.de na tej stronie sąswietne mapki interaktywne,szkoda że stronka po niemiecku. Jest jeszcze kilka innych ale wpisz sobie nowa huta w wyszukiwarce i zobaczysz... pozdrawiam miłośników tej wspaniałej dzielnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Plac Centralny 05.01.03, 22:23 Gość portalu: bonzaj napisał(a): > Stron o NH nie jest możę dużo ale jeśli jużsąto sąbardzo dobre.Polecam > <a href="http://www.nh.pl"target="_blank">www.nh.pl</a> , <a href="www. > nowa-huta.de"target="_blank">www.nowa-huta.de</a> na tej stronie sąswietne map > ki > interaktywne,szkoda że stronka po niemiecku. Jest jeszcze kilka innych ale > wpisz sobie nowa huta w wyszukiwarce i zobaczysz... > pozdrawiam miłośników tej wspaniałej dzielnicy... Ja również pozdrawiam. Jeśli chodzi o drugi link, to mam kilka zastrzeżeń. Interaktywne widoczki są kiepsko wykonane. Autor, może i znał się na quick-time'ie, ale raczej nie miał pojęcia o fotografowaniu (nie mówiąc już o doborze miejsca i czasu). Chętnie przyjmę zlecenie na sfotografowanie tych, lub im bliskich, miejsc huty - lecz w całkiem inny sposób...(z przeznaczeniem oczywiście na panoramę). Nie to abym się chwalił czy coś - po prostu nie lubię fuszerki (te widoczki raczej szpecą hutę niż pokazują to co w niej ładnego znaleźć można). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzaj Re: Plac Centralny IP: *.crowley.pl 06.01.03, 20:54 Hmm panorama to nie wszytsko...mnie podaba się interaktywny plan NH.A swoją drogą to ciekawie jest mieć taką panoramke na ścianie np. :) Odpowiedz Link Zgłoś