Dodaj do ulubionych

gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły?

13.05.06, 22:20
Chodzi o obszar Krakowa. Zastanawiamy się, czy brać pod uwagę działki wzdłuż
ulicy Tynieckiej. Pięknie tam, ale czy warto się tam osiedlać?
Obserwuj wątek
    • kikoo1 Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 13.05.06, 22:24
      Komary i podcieka....
      • xyz_xyz_xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 13.05.06, 22:28
        dobra, jak daleko podcieka?
        • kikoo1 Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 13.05.06, 22:36
          Wiem z drugiej ręki, choć co do komarów to się przekonałam osobiście...
          No i specyficzny mikroklimat na pewno.
          • xyz_xyz_xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 13.05.06, 22:38
            Kiko, ja też to wiem, tylko potrzebuję wiedzieć jak daleko dochodzi woda w
            razie powodzi. Spodobał mi się tam pewien zakątek - ładnie, blisko lasu,
            cywilizacja w pobliżu, tylko...
            • kikoo1 Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 13.05.06, 23:00
              A co do cywilizacji, to warto chyba spytać się o plany zabudowy zakątka.
              Myślę, że na forum Architektura znajdziesz jakieś dobrze zorientowane osoby.
              Powodzenia.
              • Gość: dffgd Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.chello.pl 13.05.06, 23:10
                proponuje przejsc sie na politechnike krakowska do instytutu gospodarki wodnej
                i sie zapytac tam naprawde to wiedza robia takie badania wielokrotnie:)
                • Gość: xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 23:22
                  dziękuję za rady :)
                  pzdr
                  xyz
                  • icoto Czyżby to tajne dane... 13.05.06, 23:43
                    • icoto Re: Czyżby to tajne dane... 13.05.06, 23:47
                      ,że nikt nie daje linku do takiej mapy.
                      Ps1 w innej okolicy (Rybitwy kierunek na Biezanów )podobno 100-letnia woda może
                      dojść do nasypu koleji na Tarnów
                      Ps 2 gdzie dokładny przebig planowanego od stu lat "kanału ulgi"
                      • Gość: xyz Re: Czyżby to tajne dane... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:22
                        zanim zapytałam na forum, szukałam w necie. Bezskutecznie :(
                        • longwehicle Re: Czyżby to tajne dane... 14.05.06, 10:26
                          Jedż na rowerze wdzłuz wisły rozglądnij sie ,gdzie sa jakieś domy i zapytaj
                          właściciela czy były jakieś zalania a jeśli tak to czy pamięta w którym roku.
                          Potem bedzie Ci łatwiej szukać!!
                          Koniec języka za przewodnika!!;o)))
                          • kikoo1 Re: Czyżby to tajne dane... 14.05.06, 10:31
                            Sprawdzisz od razu komary!
                          • Gość: xyz Re: Czyżby to tajne dane... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:53
                            > Jedż na rowerze wdzłuz wisły rozglądnij sie ,gdzie sa jakieś domy i zapytaj
                            > właściciela czy były jakieś zalania a jeśli tak to czy pamięta w którym roku.
                            > Potem bedzie Ci łatwiej szukać!!
                            > Koniec języka za przewodnika!!;o)))

- chyba tak zrobię. Domy tam są, ale raczej nowe, nie wiem czy pamiętają tą
                            powódź sprzed kilku lat.
                            dzięki;
                            a i o komary zapytam
                            ;)))))))))))))))))))
                        • helenka17 Albowiem - jak wiadomo 14.05.06, 13:03
                          jesli czegoś nie ma w sieci, to nie wiadomo, czy istnieje (c: ?
                          1. Kanał ulgi jest w sieci, szukajcie dalej
                          2. tereny zalewowe: Zarząd Gospodarki Wodnej, ul. Piłsudskiego w Krakowie,
                          strona przysta, pomiędzy pałacykiem Ostaszewskich (dziś Hotel Ostoya) a
                          "Sienkiewiczówką". A także Biuro Planowania Przestrzennego UMK, ul Za Torem 22,
                          Kraków.
                          Powodzenia.
                          H.
                          • Gość: xyz Re: Albowiem - jak wiadomo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 18:39
                            helenka17 napisała:
                            > jesli czegoś nie ma w sieci, to nie wiadomo, czy istnieje (c: ?
                            - signum temporis ;)

> 2. tereny zalewowe: Zarząd Gospodarki Wodnej, ul. Piłsudskiego w Krakowie,
                            > strona przysta, pomiędzy pałacykiem Ostaszewskich (dziś Hotel Ostoya) a
                            > "Sienkiewiczówką". A także Biuro Planowania Przestrzennego UMK, ul Za Torem >
                            > 22,Kraków.
                            > Powodzenia.
                            - dziękuję uprzejmie :)
                            xyz
                      • Gość: logik odszukaj zarządzenie kryzysowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:36
                        rozysłają mapy do różnych instytucji państowych, to nie jest tajne.
            • Gość: krakauer Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.w.pppool.de 14.05.06, 10:30
              xyz_xyz_xyz napisała:

> Kiko, ja też to wiem, tylko potrzebuję wiedzieć jak daleko dochodzi woda w
              > razie powodzi. Spodobał mi się tam pewien zakątek - ładnie, blisko lasu,
              > cywilizacja w pobliżu, tylko...

i bedzie ci przypominac rodznna wies?
              • Gość: xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:50
                w pewnym stopniu. W tych okolicach już nie spotyka się tradycyjnych
                gospodarstw z kobyłkami, obornikiem itd.
                • longwehicle Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 10:53
                  Okreśł mniej więcej czy to strona od Tyńca,czy od Bielan?.L/P?Trochę znam tam
                  tereny.
                  • longwehicle Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 10:55
                    Po prawej stronie /od tyńca/są b.wysokie wały.Najwyżej przy wysokiej wodzie
                    podejdzie od gruntu!!
                    • Gość: xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 10:57
                      ul. Rodzinna, dzięki :))))

www.dobaku.pl/mapa_krakowa.php?fromformulica=Rodzinna&submitok=OK
                      • longwehicle Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 11:04
                        Koło Kościoła Teren wznosi się na stronę południową-chyba -wschodnią.Z tego co
                        wiem Wisła nie przechodziła w tym miejscu przez droge z -do Tyńca!!.Na wzgórzu
                        wybudowało się w dziesięc lat w cholerę domków!!!.To były tereny chyba jednego
                        własciciela/rodziny/i szły powoli i za małe pieniądze!!.
                        • Gość: xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:09
                          strasznie ci dziękuję, longi :)
                  • kikoo1 Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 10:57
                    Nie czepiajcie się polskiej wsi, jest piękna! Cała Juropa nam jej zazdrości.
                    Nasza tradycyjna wieś to ekologia, tradycja, piękne krajobrazy....
                    • Gość: xyz Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:08
                      kiko, tu się absolutnie zgadzam. Nie kpiłam - moi dziadkowie rzeczywiście
                      pochodzili z podkarpackich wsi. Rodzice wprawdzie zamieszkali w Mielcu, ale ja
                      i tak każdą wolną chwilę spędzałam u dziadków. Niestety, już nie żyją, ale mama
                      wciąż dba o gospodarstwo. Jeździmy tam często.
                      Ale żal chwyta, gdy patrzy się na te walące się puste chałupy - żyli w nich
                      ludzie których ja jeszcze pamiętam.

A ta wieś, to chyba moje miejsce na ziemi - tęsknę za nią bardziej niż za
                      Mielcem (za nim to w zasadzie w ogóle nie). Nie możemy tam się jednak wynieść,
                      bo mąż często korzysta z lotniska w Balicach, więc mieszkać musimy blisko.
                      • longwehicle Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 11:11
                        Ogładnij jeszcze okoliceulic :Podkamyk i Zakamycze
                        • longwehicle Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? 14.05.06, 11:17
                          jadąc od strony miasta Tyniecką,za jednostką wojskową za boiskiem piłkarskim,
                          po przeciwnej stronie ulicy vis'a vis skrętu na Ruczaj stoi nieotynkowana chałpa
                          ma conajmniej 70 lat ,Zobacz na elewacji czy są ślady wody!!;o)).Tam są już
                          nowi właściciele więc nie będa wiedzieć ale ściana to jak słupek
                          temometru/prawdę powie/!!Pozdr.!!;o)))
                    • Gość: krakauer Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.w.pppool.de 14.05.06, 11:10
                      kikoo1 napisała:

> Nie czepiajcie się polskiej wsi, jest piękna! Cała Juropa nam jej zazdrości.
                      > Nasza tradycyjna wieś to ekologia, tradycja, piękne krajobrazy....

o.k. zgadzam sie,tylko niech wszystko zostanie na swoim miejscu...
                      • helenka17 Zgoda 14.05.06, 13:05
                        To które rozszerzenia granic miasta chciałbyś unieważnić.?
                        • gosc126 Re: Zgoda 14.05.06, 15:11
                          Jak zaleje to się dowiesz !Wtedy zrobisz mapę.
                  • helenka17 Od Tyńca 14.05.06, 13:04
            • Gość: Emilly Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:12
              w 1997 woda podeszła na ulicę Tyniecką, na wysokości ,gdzie sie kończy odcinek
              trasy rowerowej wałami wiślanymi od ul.Praskiej, a osiedle domów
              jednorodzinnych w Bodzowie, przy wałach było zagrożone ewakuacja, przynajmniej
              te położone najbliżej wału.A dla zobrazowania sytuacji, to strumyk płynący
              przez osiedle Pychowice, którym spływa woda z łąk, potrafił w tymże 1997 roku
              podnieść się ponad wyskość mostków/wtedy były jeszcze stare mostki/,ale woda
              była spora.
    • Gość: da Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 09:06
      www.bip.krakow.pl/?dok_id=2414&sub_dok_id=2414
      Spróbuj tutaj. Troche to potrwa, ale myśle że znajdziesz to czego szukasz
      (tereny zalewowe). Pytania - da7ek@op.pl ;
    • Gość: kowalspi Re: gdzie znajdę mapę terenów zalewowych Wisły? IP: *.um.krakow.pl 17.05.06, 11:34
      Nr tel 012 413 52 62 - Miejski Komitet Przeciwpowodziowy. Jest Mapa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka