Gość: POlityk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 13:43 „To, do czego zmierza teraz Tusk, jest porównywalne z katastrofą w Hiroszimie”. Jan Rokita, PO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wer. Re: gdzie zmierza Tusk, jest porównywalne z Hiros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:32 ja mam taakie wrażenie że oni są opóźnieni w rozwoju bo nawet politycznie nie da rady takich "poczuć" wygadywać po dziesiejszym dniu nie widze dla nich żadnej nadziei niestety dla Rokity tez _____________________________________________________________ zarozumiałość kosmiczna i pogarda do wszystkich naokoło, Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re:Piszą tu kosmici....!!;o)) 21.05.06, 15:35 Ale wam szczęka drży,już nie będziecie mieli spokojnej konsumpcji dobra-które dał wam Naród w nieświadomosci.Odliczanie właczone.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po a tak to wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:35 Konwencja krajowa Platformy Obywatelskiej rozpoczęła się w niedzielę przed południem w Warszawie. Ponad 800 delegatów wybierze nowego szefa partii. Najprawdopodobniej zostanie nim ponownie Donald Tusk. Konwencja uchwalić ma także zmiany w statucie Platformy, wybierze też 168 członków Rady Krajowej Szef Platformy Obywatelskiej Donald Tusk uważa, że "ponurym, ale trafnym proroctwem" okazały się jego słowa sprzed kilku miesięcy o tym, iż "stoi, jak stał stolik" polityków, biznesu i służb, o którym kiedyś mówił Jarosław Kaczyński(PiS). - Dziś ten sam stół, rozdający przywileje i pieniądze w spółkach Skarbu Państwa, zagarniający kolejne przestrzenie życia publicznego, kolejne przestrzenie prywatności, ten stół stoi równie mocno, a może nawet mocniej niż wtedy, gdy go ustawił Leszek Miller - powiedział Tusk podczas niedzielnej konwencji krajowej PO. Tylko, że "za tym stołem siedzą inni politycy. Za tym stołem są Jarosław Kaczyński, Andrzej Lepper i Roman Giertych, a także prezydent Rzeczypospolitej" - powiedział Tusk. Na razie jedynym kandydatem na stanowisko szefa PO jest Tusk. Podczas konwencji odbędzie się też debata nad programem Platformy i strategią na najbliższe miesiące. Według Tuska, podstawowym celem jest teraz stworzenie wokół PO powszechnego ruchu obywatelskiego, zrzeszającego tych, którzy są niezadowoleni z obecnej władzy. Borowczak: Wydarzenia w kraju napawają lękiem Jerzy Borowczak, jeden z inicjatorów strajku w Stoczni Gdańskiej w 1980 r., apelował do delegatów na konwencję krajową Platformy Obywatelskiej, aby dali nadzieję Polakom podejmując decyzje, jakich ci oczekują. Borowczak zdecydował się przystąpić do Platformy Obywatelskiej. Ostatnie wydarzenia w kraju - mówił Borowczak - napawają lękiem. Dlatego zdecydowałem się przystąpić do Platformy, aby - jak przyznał - móc realizować idee sierpniowe. - Jestem przekonany, że Platforma będzie wyrazicielem idei sierpniowych, państwa sprawiedliwego i solidarnego. Żeby państwo mogło być solidarne - ludzie muszą być ze sobą solidarni. Solidarni ze sobą, a nie ze swoimi partiami - powiedział Borowczak. "Koalicja wstydu" Konwencja krajowa PO odbywa się w chwili dla Platformy przełomowej - powiedział Donald Tusk, otwierając obrady konwencji. Szef Platformy podkreślił, że partia powstała 5 lat temu jako ruch polityczny, wyrastający korzeniami z Sierpnia '80. U podstaw powstania PO leżała niezgoda na to, co było złe w przemianach zachodzących w Polsce po 1989 r. i chęć wzmacniania tego, co dobre - podkreślił Tusk. Wolność Polaków, rządy prawa, zaufanie obywateli do władzy, to - mówił Tusk - wartości, które przyświecały założycielom PO i które nadal są aktualne. Koalicja PiS i Samoobrony to dla Polski koalicja wstydu. Nie można dopuścić do sytuacji, w której Polacy wstydzą się swojej władzy, jej nieudolności i błędów - powiedział Tusk. - Wybieramy władze, aby być z niej dumni w Polsce i na świecie. O taką władzę znowu przyjdzie nam w Polsce walczyć - powiedział Tusk. Obciążył liderów Prawa i Sprawiedliwości za fiasko koalicji PO-PiS i "roztrwonienie nadziei Polaków", poprzez dopuszczenie do władzy Andrzeja Leppera i Romana Giertycha. - Plan IV Rzeczypospolitej braci Kaczyńskich to plan budowy układu władzy z Andrzejem Lepperem i Romanem Giertychem - ocenił Tusk. Plan, który powstał, bo Platforma nie chciała zgodzić się na budowę innego państwa, niż opartego na przejrzystych zasadach, bez "mrocznych tajemnic". Platforma - mówił Tusk - obiecała Polakom Polskę solidarną - tak - jak mówił Jan Paweł II - "Solidarność to nie jeden przeciw drugiemu, ale jeden z drugim - razem". Tusk przeprasza i nawołuje do zmiany władzy Szef PO przeprosił w imieniu swej partii miliony Polaków, którzy - jak powiedział - mają poczucie straconego głosu i zawiedzionych nadziei. Tusk powiedział, że przeprasza za to, że PO nie zapobiegła biegowi zdarzeń na scenie politycznej. Jednocześnie podkreślił, że mówi to teraz, aby nie być zmuszonym do powtórnych przeprosin za pół roku czy za rok. - Nas nie stać już na jakąkolwiek przegraną - oświadczył szef PO. Przekonywał też Polaków, że to obecna władza, rządzący dziś Polską, zmarnowali ich głos. Zwracając się do Polaków niezadowolonych z tego, co się dzieje w Polsce, Tusk powiedział, że nie muszą się wstydzić, tylko zbudować w sobie "zdrową złość" i skupić się wokół PO. "Nie wstydźcie się, bądźcie z nami" - apelował Tusk. Tusk powiedział, że Polacy oczekują od Platformy "siły, mocy i zdolności wygrywania". Z apelem o tworzenie ruchu społecznego na rzecz zmiany władzy Tusk zwrócił się nie tylko do wyborców Platformy, ale do wszystkich Polaków, którzy - jak powiedział - chcą "normalnej władzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: gdzie zmierza Tusk, jest porównywalne z Hiros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 15:44 czemu gdy słucham Niesiołowskiego to kojarzy mi sie ze "Zniewolonym umysłem" Miłosza ? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen wyjasniam... 21.05.06, 15:46 bo mówi równie mądrze i intersująco, jak pisał Miłosz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalność Re: gdzie zmierza Tusk, jest porównywalne z Hiros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:28 Złodzieje i zboczeńcy wpadli w panikę, ale nie martwcie się.... wyleczymy was z waszych chorób Odpowiedz Link Zgłoś