Dodaj do ulubionych

Geo prawomocne pozwolenie na budowę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:53
Buhaha - złodzieje nie mają żadnego prawomocnego pozwolenia na budowę - jak
widać dalej nie budują tylko zbierają kasę! Decyzja jest prawomocna jak się
nikt nie odwoła, albo jak utrzyma ja NSA w mocy - a to w tym przypadku albo
za kilka lat albo nigdy. Zremb zaskarżył decyzję do WSA i budowa nawet jakby
się rozpoczęła na co się nie zanosi to w każdej chwili może stanąć i to na
wiele lat, albo na zawsze. WZ też jest wznowione i może być uchylone, oj
czarne chmury nad złotą bramą...
Obserwuj wątek
    • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:40
      Hmm...Ciągle leje i gdyby nie to powiedziałbym - aro nie siedż tak długo na słońcu...
      • Gość: aro Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:05
        OK, Archimedio - proponuję dyskusję kultularną i na argumenty.
        Czy budowa się rozpoczęła?
        Czy utrzymanie decyzji przez wojewode powoduje prawomocność decyzji
        administracyjnej czy tylko jej ostateczność.
        Czy decyzja wojewody może być zaskarżona do wojewódzkiego sądu
        administracyjnego?
        czy jestes pewny że jak procedury potrwają jeszcze kilka miesięcy to eweloper
        będzie zainteresowany budową po cenach sprzed roku, skoro ceny idą w góry, a i
        koszty też?
        Pozdr
        • Gość: obserwator Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 00:32
          Aro daj im spokoj przeciez "oni" (mam na mysli forumowiczow-Złota Brama) nie
          wiedza czym jest dyskusja na argumenty, nie wspominajac czym jest jakakolwiek
          dyskusja na poziomie. Przeciez oni nieustannie obrazaja siebie nawzajem i
          skacza sobie do gardel. moze zrobia sobie, tzw. "ustawke" zobaczymy czy sa tak
          silni jak w gebie... ;-))) "Podziwiam" ich jedynie, ze daja soba pomiatac przez
          GEO...
        • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:55
          Litości...
          • Gość: xxx Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:57
            no to nam pojechał obserwator :)

ale o co wam tak naprawdę ludzie chodzi? :) przecież każdy jest dorosły i
            podejmuje decyzje za siebie.Odnoszę wrażenie, że was najbardziej denerwuje
            to,że wciąż są ludzie, którzy tam chcą mieszkać czego oczekujecie? że po
            waszych wpisach wszyscy jak jeden mąż pojadą na Głowackiego i wycofają
            rezerwację? wpadacie tu co chwilę i robicie szum i pozwalacie sobie na jakieś
            krzywe teksty pod adresem ludzi, którzy spokojnie czekają na dalszy przebieg
            sprawy... to pewnie byłoby ciekawe przeżycie poznać was i dowiedzieć się skąd
            tyle w was nienawiści do tej inwestycji - boję się o wasze zdrowie psychiczne
            jak się okaże że inwestycja została zrealizowana - bo o zdrowie psychiczne
            przyszłych mieszkańców jeśli się inwestycja skończy klapą się nie obawiam -
            przy tej inwestycji zostali już chyba najwytrwalsi i ci z najzdrowszym
            podejściem do tematu - a jeśli GEO zawiedzie będziemy dochodzic swoich praw od
            tej firmy i tyle...

mi na przykład to opóźnienie jest na rękę - wielu osobom pewnie nie - byle
            tylko nie podnieśli ceny więcej niż 1,5 % będzie ok

pozdrawiam ew. przyszłych sąsiadów :)
            • lukaszwusa Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 31.05.06, 15:18
              Mam pytanie dotyczące ewentualnego wniesienia skargi do WSA. Czy informacja,
              która pojawiła się na tym forum jakoby ZREMB wniósł takową skargę jest
              prawdziwa? To pytanie kierują do ludzi dobrej woli (coraz mniej ich na tym
              forum), którzy zechcieliby się podzielić swoimi wiadomościami. Dzięki.
              • Gość: jerzy Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.kracen.hor.net.pl 31.05.06, 20:02
                Moim zdaniem to nie jest informacja tylko celowa dezinformacja i to od
                konkurencji która wszystkimi siłami próbuje oczerniać Geo. Jakoś dziwnym trafem
                większość negatywnych opinii o Cystersów pochodzi z tego samego źródła - czyli
                ma to samo IP.
                • Gość: M Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: 87.192.18.* 31.05.06, 21:06
                  hej. fajnie ze pojawilo sie pare rozsadnych wypowiedzi. tez chcialabym wiedziec
                  czy ZREMB (ktokolwiek sie za nim kryje) kontynuuje dzialania majace na celu
                  wstrzymanie inwestycji. druga sprawa dotyczy wykonawcy. przyznam, ze tym sie
                  bardziej martwie. chyba WWW101 pisal ze wykonawca zostal juz wybrany. czy ktos
                  cos wie na ten temat? co mowia w geo (nie dzwonilam tam juz jakis czas).
                  archimedia?? moze ty cos wiesz. co mowi teraz geo o terminie podpisywania umow?
                  • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 23:22
                    wykonawca na pewno nie został wybrany - napisali 6 tygodni a w języku GEO oznacza to jakieś 6 miesięcy...Odnośnie tego co ZREMB zrobił a czego nie - to w ogóle się tym nie przejmuj.
                    Pozdr
                  • www101 Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 01.06.06, 07:45
                    witam
                    Nareszcie pojawiło się parę rozsądnych wypowiedzi w całej tej masie totalnego
                    oszołomstwa. Wyjaśniam iż nie pisałem że geo wybrało wykonawcę tylko
                    że "wiadomo" kto będzie robił. Info o tym ze kogokolwiek wybrano nie pojawiło
                    się jeszcze ale jest na 90% pewne że to Kartex.
                    Swoją drogą mnie się też nie spieszy ale brak porządnego info wprowadza nerwowy
                    nastrój. Pan z Geo z uporem maniaka co tydzień mówi ten sam tekst- umowy będą w
                    przyszłym tygodniu. A już minęło 4
                    • lukaszwusa Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 01.06.06, 09:55
                      Witam serdecznie wszystkich.
                      Mam pytanie do archimedii. Dlaczego mam się nie przejmować postępowaniem
                      ZREMB`u??? Przecież mogą storpedować całą inwestycję.
                      Jeśli chodzi o wykonawcę to jeszcze nie jest wybrany. Sugestie dotyczące firmy
                      KARTEX wiążą się z dotychczasową współpracą obydwu spółek. Patrz
                      www.kartex.com.pl . Ale to nie jest sprawa przesądzona.
                      W dalszym ciągu proponuję "zebranie szyków" i stworzenie grupy, która w sposób
                      zorganizowana zajęła by się negocjacjami i kontaktami z zarządem i pracownikami
                      GEO. Spotkałem na tym forum kilka interesujących i kompetentnych osób
                      (przyszłych sąsiadów). Pozdrawiam.
                      Ubolewam tylko, że to forum coraz częściej odwiedzają ...........
                      • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 20:29
                        Hmm...Faktycznie w wielu wypowiedziach pojawiają się ostatnio wątpliwości podsycane przez posty (ZREMB nie pozwoli na osiedle) mające sugerować że sprawa jest otwarta.Nic bardziej mylnego...Pozwolenie jest i prawomocne i ostateczne co oznacza że postępowanie administracyjne jest zakończone i żadne środki odwoławcze nie przysługują.Skarga do WSA (z czego zapewne ZREMB skorzystał) dotyczy nie inwestycji jako takiej ale wyłącznie zgodności lub niezgodności z prawem postępowania administracyjnego.Jest to postępowanie sądowo-administracyjne którego celem jest ustalenie czy wojewoda wydając decyzję nie naruszył prawa.W praktyce dotyczy to spraw proceduralnych a nie merytorycznych.Mam przekonanie graniczące z pewnością że ( a skarga ZREMBU była sygnalizowana) w zaistniałej sytuacji urzędnicy wojewody nie palnęli jakiegoś głupstwa...Ponadto wojewoda wcale nie musiał takiej decyzji podejmować - miał komfortowe inne wyjście.
                        Pomysł - że sąd przychyli się do wniosku wstrzymanie wykonalności - to już zupełne science fiction...Może tak być w naprawdę nadzwyczajnej sytuacji ( np. zagrożenie zdrowia lub mienia ).Dodatkowo inwestor może żądać w takim przypadku kaucji ( przy inwestycji 300 mieszkań byłaby niemała...).
                        No cóż - chcecie to wierzcie, nie chcecie to nie...
                        A sąsiadki i sąsiadów pozdrawiam
                        • lukaszwusa Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 02.06.06, 16:17
                          Dzieki za odpowiedź ale mimo wszystko uważam, iż ZREMB może złożyć wniosek o
                          wstrzymanie inwestycji i to w dodatku tak jak to bywa w naszym ustroju prawnym
                          bez konretnego powodu. Pozdrowienia!!
                        • Gość: aro Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 01:56
                          Archimedia - sorry, ale bzdury straszne piszesz i sam sobie zaprzeczasz!
                          Piszesz że nie istnieją żadne środki odwoławcze, a zaraz potem że ZREMB złożył
                          skargę do WSA, przecież to nic innego jak środek odwoławczy, a w związku z tym
                          pozwolenie nie jest prawomocne! Nie musi też wpłacać żadnej kaucji na poczet
                          odszkodowań i zaskarżył decyzję. Badanie w WSA a potem w NSA dotyczy
                          wszystkiego, a na dodatk jeżeli mówimy o sprawach proceduralnych a nie o
                          projekcie i prawie budowlanym to przypominam że ktoś już na forum cieszył się
                          że Zremb nie ma argumentów bo czepia się sąsiadów którzy nie brali udziału w
                          postępowaniu a nie bardzo samej inwestycji. Może jest sprytny i wie dobrze czym
                          łatwiej jest uwalić inwestycję - ja w każdym bądź razie nie byłbym takim
                          optymistą. Skoro jest tak super to dlaczego Geo nie zaczęło inwestycji, ma
                          przecież sprawdzonych wykonawców jak Kartex i projekty od dawien dawna, pownni
                          jechać z robotą zaraz po decyzji wojewody. Boją się, czy czekają aż ludzie
                          zrezygnują żeby sprzedać drożej!?
                          • Gość: obserwator Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:03
                            Mysle, ze jedno i drugie... ;-))) Odnoszac sie do poprzedniegoo mojego postu,
                            po prostu gratuluje wam cierpliwosci bo ja bym tego nie wytrzymal. :-)
                            Wystarczy, ze juz raz ludzie robili mnie przez 3 miechy w bambuko z wynajmem
                            mojego mieszkania i juz mi to wystarczy ;-))) A propos GEO, interesowalem sie
                            Zielonym Stokiem - doslownie dzien wczesniej ktos zarezerwowal interesujace
                            mnie mieszkanie oraz Złota Brama, ale tam wydawalo mi sie ciut za drogo jak na
                            poczatek roku 2006. Mimo duzego ryzyka (nowy deweloper, skargi sasiadow, proba
                            blokowania inwesycji przez mieszkancow i inne.) skierowalem swoje
                            zainteresowanie na Wilenska i bardzo mnie to cieszy, bo blok rosnie z dnia na
                            dzien, poza tym termin oddania I kwartal 2007 robi wrazenie. Mysle, ze zarowno
                            Wilenska jak i Cystersow sa podobnymi lokalizacjami (około 2,5 km do rynku).
                            Wracajac do glownego tematu mysle, ze jedynym rozwiazaniem jest zakaz sprzedazy
                            mieszkan bez prawomocnego pozwolenia na budowe, bo tak deweloperzy sprzdaja
                            fikcje ;-))) Na zakonczenie powiem wam jeszcze ciekawostke. Na ul. Wilenskiej
                            od 2000 r, starali sie na pozwolenie na budowe, caly czas odwolywala sie
                            spoldzielnia, bedaca wlascicielem otaczajacych inwestycje blokow. W lipcu 2005
                            r. 20 arow kupila Motta Engil i juz pod koniec roku miala pozwolenie na budowe.
                            Sam zastanawiam sie jak to wszystcko wygladalo od kuchnia ;-)))
                          • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:22
                            Hmmm...Nie wiedziałem że moja polszczyzna jest taka trudna - przecież tak niewiele zrozumiałeś z tego co napisałem...No cóż, mam nadzieję że jesteś wyjątkiem.
                            Do poważnie myślących sąsiadek (M...) i sąsiadów apeluję by ignorantów-intrygantów nie słuchali...

PS.Do M...wkrótce mają rozsyłać projekt umowy przedwstępnej - czy podałaś im swojego maila?
                            • Gość: M Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: 87.192.18.* 05.06.06, 11:07
                              tak, w geo maja mojego maila... czy zamierzacie spisywac z nimi umowe
                              notarialna??
                              • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:34
                                Zdecydowanie nie warto na tym oszczędzać...Z drugiej strony nie wiem czy GEO
                                jest właścicielem terenu.
                                Pozdr
                                • lukaszwusa Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 06.06.06, 13:52
                                  Zgadzam się. Na pewno nie warto oszczędzać. Zastanawiałem się nad tym jeszcze
                                  pół roku temu ale teraz wiem, że z takim developerem trzema się zabezpieczyć
                                  najlepiej jak tylko można. Poza tym umowa w formie aktu notarialnego pozwala na
                                  wpisanie zobowiązania developera w dziale III księgi wieczystej.
                                  A poza tym GEO na pewno nie jest właścicielem gruntu jest co najwyżej
                                  użytkownikiem wieczystym. Pozdrawiam.
                                  • fishism Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 06.06.06, 17:56
                                    wlasnie dzisiaj dostalam e-mailem projekt umowy przedwstepnej i podobno jakies
                                    pismo idzie poczta, a bylo wyslane 5.06. Czy ktos jeszcze?
                                    • Gość: archimedia Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 23:54
                                      Właśnie sobie czytam...Muszę przyznać że jest to lektura bardzo stresująca...
                                      Chyba nawet umowa Salwatora jest dla klienta korzystniejsza - nie mówiąc o innych.
                                      Pozdr
                                    • lukaszwusa Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę 07.06.06, 08:02
                                      Witam. Ja również dostałem pismo i projekt umowy. Myślę, że dopiero teraz
                                      będzie o czym dyskutować.
                                • Gość: yanek Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 18:37
                                  jak nie jest właścicielem to nie ma pozwolenia na budowę. Prosta piłka.
                                  Chyba że palnuje nabyć grunt z pozwoleniem, ale wtedy jest jeszcze oczekiwanie
                                  na przepisanie decyzji, co raczej jest formalnością ale trwa.

Co do prawomocności pozwolenia po decyzji Wojewody, to jest ono prawomocne, ale
                                  nie ostateczne, gdyż jest możliwość wniesienia skargi do WSA i NSA.
              • Gość: geo Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:17
                ale Ty Jerzy jestes detektyw , Rutkowski czy co?:)ich juz nie ma co oczerniać
                to czarna smierdzaca kupa z krążącymi wokól muchami:(
                • Gość: wiocha Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:29
                  Ale pojechałeś, Od razu poznać wieśniaka
              • Gość: aro Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 23:48
                Pewne na 100%, ale jak nie wierzycie to zapytajcie w Geo - jeżeli nie będą
                potrafili udzielić odpowiedzi na pytanie to nic prostszego jak skierować pismo
                do zarządu z żądaniem udzilenia odpowiedzi w ciągu 3 dni! Przecież jako klienci
                musicie mieć pewność że inwestycja zostanie zrealizowana - tak mówi kodeks
                dobrych praktyk PZFD (Polski Związek Firm Deweloperskich), którego członkiem
                jest Geo www.pzfd.pl Jeżeli nie odpowiedzą można skierować tam skargę. Ciekaw
                jestem też jak się wyłgają z tych ogłoszeń i informacji czy pozwolenie jest
                prawomocne czy ostateczne bo różnicę to oni znają napewno. Około 5 lat temu Sąd
                WSA wstrzymal im wykonalność decyzji o pozwoleniu na Korzeniowskiego. Owszem w
                końcu zbudowali ale zaczęli ponad dwa lata później i sprzedali trzy razy drożej
                a poza tym to była mała inwestycja i mogli rozwiazać umowy i przeczekać. Czy
                wytrzymają ewentualnie z Cystersów - zobaczymy...
    • Gość: winczi Re: Geo prawomocne pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:59
      cena ustalona na 5600-6300 pietra pozdro
    • Gość: Momo Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.comarch.com 07.06.06, 02:21
      Jezeli ktos znajdzie jakies zastrzezenia do umowy to prosze o wiadomosc na forum
      • Gość: archimedia Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:06
        Jeżeli ktoś znajdzie bank który na tę umowę da kredyt - niech też da znać...
        Pozdr
        • Gość: M Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 07.06.06, 08:48
          ja mam umowe kredytowa juz podpisana (chyba wrzesien 2005) z PKOBP
          • Gość: archimedia Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:24
            Mam w kolekcji parę umów przedwstępnych ale takiego dziadostwa to nie ma w
            żadnej...
            Jak twój bank to zobaczy...
            Pozdr
            • Gość: M Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.wejchert.ie 07.06.06, 11:48
              co tam jest takiego strasznego? ja jeszcze nie widzialam tego dokumentu :(
              • Gość: sun Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: 83.238.175.* 07.06.06, 15:13
                Mam do Was pytanie, czy w projekcie dostaliście zapis dotyczący ceny za m2
                oraz terminu zakonczenia inwestycji? Ja mam wykropkowanie miejsca i stad moje
                zdziwienie i lekki niepokój.
            • Gość: ZieL Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 12:43
              Witam. Ta umowa jest tak napisana jak umowa rezerwacyjna. Zero
              odpowiedzialności po stronie sprzedającego i mnóstwo po stronie kupującego.
              Najbardziej nie podobają mi się: IX 3. b); IX 3. c); IX 3. e) (ten jest
              szcególnie śmieszny. A już szczytem bezczelności jest XII 3. (400 za pełny
              miesiąc !!!!buhaha!!!!). XII 2. podobnie. No i jeszcze XV.

Mam jeszcze pytanie dotyczące działek: 385/22, 403/27, 385/23, 403/8 i inne 385
              i 403 wymienione w projekcie umowy. Gdzie one się znajdują?
              • Gość: archimedia Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:51
                Wydaje mi się przewidywania pesymistów częściowo się potwierdzają - GEO chyba
                chce się nas pozbyć...i znależć sobie nastepców.No bo ja osobiście nie
                wyobrażam sobie podpisania umowy w tym kształcie...
                Pozdr
                • Gość: M Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: 62.77.184.* 08.06.06, 16:12
                  co zatem zamierzasz?
                  • Gość: anonim skarga do pzfd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 22:11
                    Trzeba wreszcie zapytać Polski Związek Firm Deweloperskich co z stosowaniem
                    kodeksu dobrych praktyk w relacji klient deweloper który można przeczytać na
                    stronach www.pzfd.pl Geo pisze w reklamach że go stosuje a umowa zawiera same
                    klauzule niedozwolone. To skandal niech każdy napisze do pzfd i żąda
                    wykluczenia ich z tej organizacji (jest punkt który mówi że mogą wykluczyć jak
                    członek nie przestrzega kodeksu albo zawiesić). Myślę że taka perswazja może
                    zmienić stanowisko geo i tym samym treść aneksów. Jeszcze jedno - można
                    zastrzec nazwisko do wiadomości wyłącznie zarządu pzfd! Piszmy wszyscy, im
                    więcej skarg tym poważniej potraktują problem. Mi już odpowiedzieli w sprawie
                    opóxnienia że zajmą się tym i że oczekują wyjaśnień od prezesa Ś! Głowa do
                    góry, musimy walczyć o swoje a nie zrezygnować i dać się wyrolować - oni potem
                    sprzedadzą dużo drożej!
                  • Gość: ZieL Re: Umowy przedstepne zostaly rozeslane :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 08:23
                    Proponuję wymienić wszystkie wątpliwości. Być może niektórzy z nas nie zdają
                    sobie sprawy z konsekwencji, które spowodują zapisy umowy przedwstępnej.
                    Poza tym umowa jest zawierana między obiema stronami i musi być przez obie
                    strony akceptowana. Każdy z nas w pojedynkę nic nie zdziała ale gdyby tak
                    połowa (no może 25% mieszkańców) spróbowała razem negocjować warunki?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka