Dodaj do ulubionych

Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa samow...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:36
Wystarczy cos wytypowac do Archiszopy i juz konserwator wszystko zauwaza i
nawet zada przywrocenia stanu poprzedniego. To chya trzeba robic kolejne
edycje Archiszopy co miesiac!
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszko Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:29
      Poczekajmy na wystroj podziemi Rynku tego samego inwestora. Bedzie sie dzialo.
    • Gość: eeeee Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.wolfson.cam.ac.uk 14.06.06, 00:53
      > Wystarczy cos wytypowac do Archiszopy i juz konserwator wszystko zauwaza i
      > nawet zada przywrocenia stanu poprzedniego. To chya trzeba robic kolejne
      > edycje Archiszopy co miesiac!

no wiec wlasnie;
      zastanwiajace sa slowa konserwatora bardziej znanego z publikacji w gazecie
      jako 'znany krakowski konserwator Jan J.', ktory twierdzi, ze cos jest samowola
      budowlaną ale nikt przed konkursem archi szopy sie tym nie przejmowal;

abstrahujac zupelnie od kwestii czy napis oszpeca czy upieksza kamienice wydaje
      sie byc zdroworozsadkowym zasugerowanie, ze wszystko co zostalo
      postawione/wybudowane/zmienione/zdemontowane niezgodnie z prawem powinno byc
      przywrocone do stanu poprzedniego;

• Gość: e ee eee bis Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 18:19
        Rozebrać całą kamienicę,ze względu na brak pozwolenia na budowę z XIX wieku.
        Porządek w papierach musi być! Nie dotykać budowli, niech się sama remontuje.
    • Gość: Tubylec Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.sebastiana.ceti.pl 14.06.06, 00:55
      Łaska panska na pstrym koniu jeździ. Jeszcze parę tygodni temu "Gazeta"
      zachwycała się tym samym balkonem. I moim zdaniem jak najbardziej miała rację!
      Balustrada nie istniała, więc inwestor musiał ją stworzyć od nowa. I zamiast
      tralek na których powieszono by tablicę z napisem, zaproponował oryginalne i
      stonowane rozwiązanie. Udawanie, że Rynek jest jednolity stylowo to jakiś
      absurd. Każda epoka dorzucała coś nowego - i dobrze. Czy naprawdę parę osób
      obwołujących się Stowarzyszeniem Archi-Szopa musi nam narzucać swój jedynie
      słuszny gust?
      • Gość: Mig Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.aster.pl 14.06.06, 07:56
        Szczerze powiedziawszy to nie mam już siły pisać o ograniczeniu krakowskiej
        redakcji GW która z uporem ciągnie ten durny konkurs krytykujący wszystko i
        wszystkich. Od dzis kupuje Dziennik lub Dziennik :)
    • absik Wysoce Wysoka Komisjo!! 14.06.06, 07:54
      Na pewno macie do spelnienia jakas misje dziejowa!! Tylko ja jej jakos nie
      zauwazam... Balkonik na Rynku!! Czy Wy naprawde nie macie sie czym zajmowac???
      Jak juz jestescie tak wrazliwi na zaburzanie piekna Krakowa, to moze wezmiecie
      sie za szyldy na Florianskiej, Grodzkiej itp, a nie za balkon ktory jest niczym
      w porownaniu do tamtych koszmarow. No chyba, ze pani Przewodniczaca nie lubi
      wlascicieli kamienicy.. To wtedy co innego..
      • Gość: ew Re: Wysoce Wysoka Komisjo!! IP: *.ghnet.pl 14.06.06, 08:16
        wezmą się i za to
        nie wystarczy bowiem "aktywnie uczestniczyć " w kampanii wyborczej prezydenta
        bo ten panuje 4 lata a później przyjdzie inny i rozliczy
      • Gość: Ktoś Mądry. Powtórka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 17:06
        CAŁY TEN PLEBISCYT TO FARSA

NAJLEPIEJ WSZYSTKO, CO ŁADNE ZBURZYĆ

NAJBRZYDSZE SĄ REKLAMY, STRAGANY, PODWÓRKA- TO JEST WŁAŚNIE OBRAZ NĘDZY I
        ROZPACZY
        NIE TE KAMIENICE NOMINOWANE /CZY ICH CZĘŚCI/

TANIA, GŁUPIA GAZETA PO PROSTU!
    • Gość: bartek Kraków jest nieprzychylnym miastem dla panów L. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 07:59
      i nie wiadomo czemu. Mają doskonały gust, popatrzcie jak wyglądają odnowione
      przez nich kamienice. Coś pięknego. Zamiast tego były by obdrapane i brudne.
      A takie szkodniki, samozwańcze "prezesy" jak Monika Bogdanowska ze
      Stowarzyszenia Archi-Szopa mnie rozkładają. Czym się to babsko zasłużyło dla
      miasta - czy jest autorem jakiegoś jednego choćby projektu, żeby tylko
      krytykować?
      Mam wrażenie, że niektórzy "ludzie z miasta" są tak zazdrośni o panów L., że
      będą ich ganić za wszystko w co zainwestowali i uratowali od ruiny.
      To jest moim zdaniem normalna zazdrość i zawiść.
    • Gość: Krakus Podziały okienne!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:23
      Nie mam zastrzeżeń do wnętrza, ale drażni mnie brak podziałów okien na
      elewacji. Szklane tafle nie pasują do zabytkowej kamienicy ani do sąsiednich,
      gdzie jest wyraźny podział okien na kwatery. Czy Janczykowski też tego nie
      zauważył, czy stolarka okienna nie podlega opiniowaniu? Może czas wyjść w teren
      a nie siedzieć bezproduktywnie za biurkiem przerzucając tony pism urzędowych,
      które jak się okazuje nie wiele wnoszą.
      • 1sk1 Ten balkon zdecydowanie razi. 14.06.06, 09:55
        Jego wygląd nie harmonizuje z elewacją kamienicy. Piszę to z pozycji
        przechodnia, bez oburzenia się na jego pomysłodawców i cieszę sie że nie jest
        to tylko moje zdanie. Po prostu wydaje mi sie że trzeba jego wygląd przy okazji
        skorygować, gdyż pomysł okazał się chybiony. Natomiast taras na Szczepańskiej
        mniej mnie razi (na zdjęciu), bo jest usytuowany znacznie wyżej. Dotychczas
        mimo kilkunastokrotnej bytności w Rynku zapomniałe go "wypatrzyć" Myślę że z
        takiego tarasu musi być tak piękny widok, iz powinny być takie miejsca widokowe
        tworzone. Być może, że należało zastosować inny rodzaj balustady i "klatki" i
        problem by zniknął.
      • turrek Re: Podziały okienne!!!!! 14.06.06, 15:59
        Wygląd okien podlega wymogom konserwatorskim, tak samo jak elewacja. Przykład-Szara Kamienica z nowymi oknami w których są szprosy( chyba imitacja, ale nie o to chodzi).
    • Gość: łże_komentator Wyborczej gratulujemy jurorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:26
      Zamiast tego zafundowano wnętrze w stylistyce plastikowo-kolorowej, tak jak w
      każdej galerii handlowej. A przecież istnieją sposoby na estetyczne łączenie
      nowego ze starym - mówi Konrad Myślik, juror Archi-Szopy.

I mówi to człowiek, który buduje przy Emaus okrutną paść w stylistyce szklano-
      betonowej i Parkowe Wzgórze w Mogilanach z wnętrzami w stylu: Pani Renatka
      kupiła kilka pism wnętrzarskich i poszła na semestralny kurs dekoratorski.

Ciekawe też, że Parkowe Wzgórze zaprojektowała firma JEMS Architekci z
      Warszawy, twórca m.in. zrealizowanego projektu budynku spółki AGORA...
      • konrad_myslik Mój dobry człowieku 13.07.06, 17:52
        Nie wycieraj sobie mordy moim nazwiskiem, bo kilka osób na nie pracuje i pracowało.
        Wiadomości, które próbujesz rozpowszechniać nie polegają na prawdzie. Jesteś źle
        poinformowany: nie buduję niczego przy Emaus ani w Mogilanach. Nie znam też Pani
        Renatki - przedmiotu Twych westchnień.
        Zanam natomiast wartośc moich prawników, więc zanim znów napiszesz coś głupiego,
        to się dobrze zastanów, bo na tym najlepszym ze światów procesy cywilne i
        przestępstwa prywatnoskargowe naprawdę istnieją. A skoro pedofilów mozna wyłowić
        z sieci - to i Ciebie można.
        W Polsce tylko ja się tak nazywam, i nie sposób pomylić mnie z kimś innym - np z
        bratem -bliźniakiem.
        Pozdrawiam
        KM.
    • Gość: Greg Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.chello.pl 14.06.06, 17:04
      szkoda czasu na potki, konkurs zszedła na psy

... gdzie kandydatura Galerii Rzeżnia (czyt Galerai Kazikmierz)?
      • Gość: :::OBIEKTYWNY::: głupia gazeta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 17:05
        CAŁY TEN PLEBISCYT TO FARSA

NAJLEPIEJ WSZYSTKO, CO ŁADNE ZBURZYĆ

NAJBRZYDSZE SĄ REKLAMY, STRAGANY, PODWÓRKA- TO JEST WŁAŚNIE OBRAZ NĘDZY I
        ROZPACZY
        NIE TE KAMIENICE NOMINOWANE /CZY ICH CZĘŚCI/

TANIA, GŁUPIA GAZETA PO PROSTU!
    • Gość: Paweł Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 20:29
      Wstyd mi za niektórych krakowian. Zawiść i głupota królują w tym mieście.
      Najwięcej krytykują ci, którzy niczego dobrego nie zrobili i nic po sobie, poza
      niesmakiem, nie pozostawili. Ta ostatnia uwaga dotyczy członków, w pełnym tego
      słowa znaczeniu, ekipy konkursu, pożal się Boże, pt. "Archi-Szopa". Pewnie będą
      zachwyceni jak nikt nic nie będzie w tym mieście robił. Jak rozlecą się do
      reszty wszystkie, jeszcze stojące kamienice.
      Wstyd mi za taką postawę, niestety wielu, mieszkańców tego miasta.
    • Gość: qwer Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:42
      nie do wiary...gazeta wyborcza zaczyna sie sama osmieszac.jeszcze nie tak dawno
      mozna bylo przeczytac krotki artykul o pracach remontopwych w pasazu 13, ktory
      wprost wychwalal "piekny balkon". dzisiaj po artykule w archwiwum zostalo tylko
      zdjecie...jaka wyborcza taka archiszopa
    • Gość: wojtek Re: Ktos chyba oszalal IP: *.mat.univie.ac.at 18.06.06, 12:39
      Balkon nie pasuje? Najgorsze wykonanie roku? Przeciez to nie jest skansen tylko
      zywy Rynek. Proponuje zobaczyc jak na przyklad w Wiedniu wprowadza sie nowe
      elemnty do starych budynkow.
    • Gość: Andrzej Re: Propozycja do Archi-Szopy 2006: balkonowa sam IP: *.nll.se 11.07.06, 13:14
      Nastepne "dzielo" Likusow!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka