Dodaj do ulubionych

Czyjej ulicy brakuje w Krakowie?

29.01.03, 15:48
Czy przychodzi Wam do głowy jakaś osoba, której ulicy, nie wiedzieć czemu,
nie ma w Krakowie, a uważacie, że być powinna? (chodzi oczywiście o osoby
nieżyjące, bo żyjącym się ulic nie robi z wyjątkiem papieżem i poza
Filipinami).
Obserwuj wątek
    • Gość: Lotek Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.cafetera.pl / *.tera.com.pl 29.01.03, 15:52
      reptar napisał:

> Czy przychodzi Wam do głowy jakaś osoba,
      > której ulicy, nie wiedzieć czemu,
      > nie ma w Krakowie, a uważacie, że być
      > powinna? (chodzi oczywiście o osoby
      > nieżyjące, bo żyjącym się ulic nie robi
      > z wyjątkiem papieżem i poza Filipinami).

No to może ulica Filipin?
      • reptar Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 15:56
        Gość portalu: Lotek napisał(a):

> No to może ulica Filipin?

Z tymi Filipinami to było na serio. Podobno każdy tam może mieć *swoją* ulicę,
        pod warunkiem, że będzie dbał o jej czystość. W sumie ciekawy patent.
        • Gość: trudny Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.localdomain / 192.168.5.* 29.01.03, 16:20
          Skrzyneckiego Piotra...bo generała Skrzyneckiego jest. A Piotra mogłaby być...w
          jakims miłym i uroczym miejscu...
          Kieślowskiego Krzysztofa...też mogłaby być...
          i nie ma ulicy Leonarda z Vinci ani nawet Zaczarowanej dorożki...Nie ma też ani
          Bułhakowa ani Kafki...chyba że nie wiem...
          trudny
          • reptar Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 20:44
            Gość portalu: trudny napisał(a):

> Bułhakowa ani Kafki...chyba że nie wiem...

O tym Bułhakowie to też mi łaziło po głowie, ale ja tobym chętniej widział
            ul. Mistrza i Małgorzaty.
    • Gość: baba Złośliwy pomysł IP: 212.14.60.* 29.01.03, 16:15
      Ulica nieżyjącej już Unii Wolności
      • Gość: trudny Re: Złośliwy pomysł IP: *.localdomain / 192.168.5.* 29.01.03, 16:21
        Nie ma też BABY ZŁOŚLIWEJ...
        Żyjąca to pewnie dlatego
        trudny
        • Gość: lili ulica Georga Trakla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.03, 16:29
          glosuje na Georga Trakla - austriackiego poete (taki austriacki Rimbaud),ktory
          w czasie I Wojny Swiatowej popelnil samobojstwo w szpitalu garnizonowym na
          Wroclawskiej i przez kilka lat "lezal" na Rakowicach.

Szanse jednak widze marne,bo choc poeta wielki,to samobojca,alkoholik ,
          narkoman, bywalec burdeli i jeszcze cos z wlasna siostra kombinowal o czym
          wspomina w licznych wierszach.

Nie ma sily, LPR sie nie zgodzi.
          • Gość: trudny Georga Trakla IP: *.localdomain / 192.168.5.* 29.01.03, 16:33
            Tylko tabliczka została .
            A co z tego że wypił?
            I nie tylko...
            trudny
    • swarozyc Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 17:12
      JANA STACHNIUKA - Scigany przez kosciol katolicki, wykonczony przez
      bolszewikow, oskarzany przez sedziego Zyda-komuniste. Tworca
      kulturalizmu, "odkrywca" destruktywnej roli kosciola kat. na narod polski.
      • frustrat Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 18:11
        swarozyc napisała:

> JANA STACHNIUKA

rodzina?

- Scigany przez kosciol katolicki, wykonczony przez
        > bolszewikow, oskarzany przez sedziego Zyda-komuniste. Tworca
        > kulturalizmu, "odkrywca" destruktywnej roli kosciola kat. na narod polski.
      • viking73 Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 11:11
        swarozyc napisał:

> JANA STACHNIUKA

Jan Stachniuk doczekał sie rzetelnego biogramu w ostatnio wydanym zeszycie
        Polskiego Słownika Biograficznego (Z.169). Na razie mu wystarczy.
    • basia.m Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 18:07
      a jest ulica E.Stachury albo H.Poświatowskiej?
    • gregry Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 18:29
      reptar napisał:

> Czy przychodzi Wam do głowy jakaś osoba, której ulicy, nie wiedzieć czemu,
      > nie ma w Krakowie, a uważacie, że być powinna? (chodzi oczywiście o osoby
      > nieżyjące, bo żyjącym się ulic nie robi z wyjątkiem papieżem i poza
      > Filipinami).
      >
      >

Dlaczego wyjątek? A może dobry przykład na początek. Wystarczy zmienić statut i
      uznać nadanie nazwy za najwyższą nagrodę otrzymaną za życia (nagrody nobla,
      oskary... to wszystko tylko chwile. Nagroda w postaci ulicy nie trafia się
      każdemu. Niech wiec doceniony zdobywca cieszy się nią za życia.) (a po śmierci
      ten, kto dopiero został doceniony po śmierci ;).

Za kilka lat, gdy ktoś zacznie wymieniać podobnie jak Ty, powie:
      Ullice nazywa się imionami zyjących tylko w:
      -.....
      -....
      -A w Polsce jest to uznawana, najwyższa nagroda za życia (oryginalna na cały
      świat, może ją dostać każdy żyjący człowiek na świecie)

PS
      "żywy przykład tchnie wiekszą mocą niż martwy przykład"

;]]]]
      • Gość: rex Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.01.03, 18:33
        w takim razie gregry, kogo nominujesz pierszwgo?
        • gregry Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 00:55
          Gość portalu: rex napisał(a):

> w takim razie gregry, kogo nominujesz pierszwgo?

Nie mam na tą chwilę nikogo konkretnego na myśli. Muszę się zastanowić i
          ewentualnie porównać z wymienianymi tutaj oraz z tymi, którzy nie zostali
          wymienieni. Jest to bardzo trudne, bo każdy miał jakieś zasługi i najczęściej
          są one odmienne ale równie ważne.
          Jest to bardzo trudne, gdy od razu nie "rzuca się" na myśl ktoś bardzo
          szczególny.
          Może ktoś inny ma kogoś na myśli?
      • reptar Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 29.01.03, 20:41
        gregry napisał:

> Dlaczego wyjątek? A może dobry przykład na początek. Wystarczy zmienić statut
        > i uznać nadanie nazwy za najwyższą nagrodę otrzymaną za życia (nagrody nobla,
        > oskary... to wszystko tylko chwile. Nagroda w postaci ulicy nie trafia się
        > każdemu. Niech wiec doceniony zdobywca cieszy się nią za życia.) (a po śmierci
        > ten, kto dopiero został doceniony po śmierci ;).

Hm. Trochę by to było kłopotliwe. Oscara można wyprodukować w dowolnej liczbie
        egzemplarzy, a taką ulicę... Skąd tu ciągle brać nowe ulice na nowe nagrody...?

A wracając do tych Filipin, to myślałem sobie teraz, jak to u nich funkcjonuje.
        To, co słyszałem, to było bardzo dawno i dotyczyło chyba tylko Manili. Bliższych
        szczegółów nie podam. Ale tak: ktoś kupuje sobie prawo i potem dba o ulicę.
        Okej, ale jak nie dba? Albo jak umrze? To co wtedy? Nie wiem. Ale zapewne mu
        odbierają. Czyli zmiany nazw ulic są tam pewnie częstsze niż u nas, a w dodatku
        bardziej chaotyczne. U nas idzie fala i zmieniają komunistów na świętych hurtem
        i według w miarę przewidywalnej procedury. Dzisiaj wiesz, że w zasadzie nie
        masz po co pisać na Marchlewskiego, że trzeba się wywiedzieć, jak się tam w
        nowym ładzie taka ulica nazywa. A u nich, na Filipinach, cholera ją wie taką
        ulicę. Nietrwałe toto jakby.
        • gregry Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 00:49
          reptar napisał:

> Hm. Trochę by to było kłopotliwe. Oscara można wyprodukować w dowolnej
          liczbie
          > egzemplarzy, a taką ulicę... Skąd tu ciągle brać nowe ulice na nowe
          nagrody...?

Na tym właśnie polegałaby cenność i wyjątkowość tej nagrody: Niewielka ich
          liczba.
          Obecnie widzę, że nie bardzo potrafimy znaleźć kogoś najbardziej szczególnego z
          tych "martwych ciałem" (pojawia się wiele propozycji, co oznacza, że żaden nie
          wyróżnia się najbardziej. Dlatego pomyślałem, że może warto też wziąć pod uwagę
          tych żyjących [nie twierdzę, że tu sytuacja będzie odmienna]. Gdyby nie było
          jeszcze ulicy Papieża, wtedy pewnie wszyscy krzyknęliby jego imię jednym
          chórem).
          To tylko taka moja propozycja, aby ten krąg poszukiwań trochę poszerzyć.

Skoro tych nagród jest tak niewiele, to Ci wielcy (którzy to waszym zdaniem?),
          żyjący obecnie mogliby się nigdy nie doczekać na swoją. (a może być przecież
          tak, że ich zasługi są większe, niż tych, którzy pozostali do wyboru
          pośród "martwych ciał").

PS
          Piszę "martwych ciał" w cudzysłowie, bowiem pamięć o ich dokonaniach jak i same
          ich dusze są wciąż z nami.

Pozdrawiam

>
          > A wracając do tych Filipin, to myślałem sobie teraz, jak to u nich
          funkcjonuje.
          > To, co słyszałem, to było bardzo dawno i dotyczyło chyba tylko Manili.
          Bliższyc
          > h
          > szczegółów nie podam. Ale tak: ktoś kupuje sobie prawo i potem dba o ulicę.
          > Okej, ale jak nie dba? Albo jak umrze? To co wtedy? Nie wiem. Ale zapewne mu
          > odbierają. Czyli zmiany nazw ulic są tam pewnie częstsze niż u nas, a w
          dodatku
          > bardziej chaotyczne. U nas idzie fala i zmieniają komunistów na świętych
          hurtem
          >
          > i według w miarę przewidywalnej procedury. Dzisiaj wiesz, że w zasadzie nie
          > masz po co pisać na Marchlewskiego, że trzeba się wywiedzieć, jak się tam w
          > nowym ładzie taka ulica nazywa. A u nich, na Filipinach, cholera ją wie taką
          > ulicę. Nietrwałe toto jakby.
          >
          >
          >
    • Gość: kaska Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.tele2.pl 29.01.03, 20:17
      fajna by byla ulica Smoka Wawelskiego
      albo Wandy, Co Nie Chciala Niemca ;-)
    • Gość: kaska Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie?i jeszcze IP: *.tele2.pl 29.01.03, 20:19
      jeszcze, skoro jest Plac Wszystkich Swietych, to powinna byc ulica Wszystkich
      Preclarek.....
      • gregry Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie?i jeszcze 30.01.03, 01:00
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> jeszcze, skoro jest Plac Wszystkich Swietych, to powinna byc ulica Wszystkich
        > Preclarek.....

Ulica Krakowskiego Obwarzanka. (jakaś mała kameralna uliczka ;)

(oto przykład na żyjącego ;)

I proszę sobie nazywać obwarzanki precelkami gdzie indziej. (na razie tylko
        proszę ;) (nie każdy serek wędzony jest oscypkiem, nie każda wódka jest sake,
        nie każdy precelek jest obwarzankiem :D )
        • reptar Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 08:36
          gregry napisał:

> Ulica Krakowskiego Obwarzanka. (jakaś mała kameralna uliczka ;)

Rondo, rondo, rondo...!
        • Gość: kaska Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie?i jeszcze IP: *.tele2.pl 30.01.03, 20:14

>
          >
          > I proszę sobie nazywać obwarzanki precelkami gdzie indziej. (na razie tylko
          > proszę ;) (nie każdy serek wędzony jest oscypkiem, nie każda wódka jest sake,
          > nie każdy precelek jest obwarzankiem :D )
          >
          >
          > No odkad zyje a z dziada pradziada w Krakowie, zawsze byly precle...
    • Gość: kobita1 Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 22:51
      Przyznaje, ze mnie takze brakuje Smoka Wawelskiego...Zazdroszcze warszawiakom
      Kubusia Puchatka...

Spokojnej, basniowej nocy...
      • mn7 Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 11:17
        Gość portalu: kobita1 napisał(a):

> Przyznaje, ze mnie takze brakuje Smoka Wawelskiego...Zazdroszcze warszawiakom
        > Kubusia Puchatka...
        >
        > Spokojnej, basniowej nocy...

Smoka Wawelskiego jest natomiast w Poznaniu!
      • basia.m Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? 30.01.03, 19:15
        na pociesznienie - w krakowie jest ulica jasia i małgosi :))
    • Gość: Yasioo Re: Czyjej ulicy brakuje w Krakowie? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 31.01.03, 15:19
      Ul. Grzegorza Ciechowskiego - chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. W sumie ul.
      Republiki też by była niezłym pomysłem.
    • aand Re: Ulicy Krowoderskich Zuchów 31.01.03, 15:26
      • menel1 Re: Ulicy Krwiozerczych Zuchów 31.01.03, 15:34
        • basinsky prof. Awikularii Podpolipidowej słynnej znawczyni 31.01.03, 22:20
          porostów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka