Dodaj do ulubionych

Ateny - nadzieje prysły

13.07.06, 09:22
Dzien dobry wszystkim,
Osobom mającym jeszcze jakies nadzieje na mieszkanko w Atenach polecam
nastepująca lekturkę:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24990&w=45149485
Zawieszenie wydania WZiZG wobec braku planu zagospodarowania przestrzennego
dzielnicy odwleka faktyczne wydanie pozwolenia na budowę nie o tygodnie czy
miesiące tylko o bardzo długie lata...
Tak jak pisałem poprzednio, i ja tam zarezerwowałem mieszkanie więc tym
bardziej przykro mi podawać takie informacje.
Z wyrazami pocieszenia i pozdrowieniami,
Kuba Jaworski
Obserwuj wątek
    • the.y Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 10:10
      Witam,
      po rozmowie z przedstawicielem developera informuję ,że oficjalne stanowisko w
      interesującej nas sprawie zostanie podane dziś po południu, bądź jutro rano.
      Oby to były dobre wieśći....
      Pozdrawiam
      the.y
      • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 10:18
        Ello the.y,
        Oficjalne stanowisko dewelopera niczego nie zmieni... Cudów nie ma, a szkoda...
        Pozdrówka,
        Kuba
        • the.y Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 10:42
          Cze Kuba,
          myślę, że zanim się konkretnie wkur..., powinniśmy poczekać na efekt
          dzisiejszego spotkania NM z architektem. Dopiero wtedy podejmiemy konkretne
          działania, bo osób które wpłaciły rezerwacje na Ateny jest cała masa (niewiele
          mieszkań pozostało).
          Pozdrawiam
          the.y
          • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 11:21
            Stanowisko dewelopera oraz efekty jakichś rozmów to już jest niestety musztarda
            po obiedzie. Nic już nie da się zrobić. Ba, nawet te wplacone 5000 to jest
            pryszcz wobec faktu, że innych nowych mieszkań w tej dzielnicy (a mnie akurat
            ona interesowała) w najbliższym czasie już nie będzie. A jak wreszcie będą to
            po 6-7 tysięcy za metr. Wszyscy to wiedzą (ludziska, deweloper i urzędnicy w
            mieście) i na tym polega cały numer, tak sie to kręci.
            Ja już dużo w życiu przeszedłem więc nie jestem zbytnio, jak to okreslasz,
            wkur... Martwię się raczej faktem, że coraz częściej moje czarnowidztwo okazuje
            się w sumie najłagodniejszym scenariuszem ;-)
            Pozdrówka,
            Kuba
    • fkgrl Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 12:48
      Mi ten wniosek śmierdzi. I to nieźle.
      Czytaliście uzasadnienie?
      Cytuję: "inwestor planuje kolejne etapy przedmiotowej inwestycji. Spowoduje to
      wzrost chaotycznej zabudowy tego rejonu".
      Wzrost haotycznej zabudowy? Co to znaczy? Przecież Novo Maar postawił tam jako
      jedyny deweloper kompleks, który trzyma się kupy. Estetyczny, jednolity, z
      odpowiednią infrastrukturą. Wystarczy przejść się kilka ulic wcześniej, po
      zabudowach poprzednich deweloperów. To dopiero bałagan. A Ci chcą zablokować
      taką inwestycję.
      Dla mnie to albo głupota, albo ostra korupcja.
    • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 18:31
      Witam ponownie,
      Przejrzałem wszystkie uchwały Rady Dzielnicy VIII za 2006 rok i oświadczam
      wszem i wobec, że faktem jest zawieszenie wydania WZiZT dla Aten. A-L-E:
      dotyczy to TYLKO zadania 2 etapu B. Jak już ktoś zauważył wcześniej,
      sprzedawane obecnie mieszkania dotyczą zaś zadania 1. Czyli teoretycznie sprawa
      jasna, można budować (jak oczywiście będzie pozwolenie na budowę).
      Wyjaśnia się jednak tym samym milczenie dewelopera tego osiedla w sprawie
      decyzji odnośnie Aten bowiem wydaje mi się, że z jego punktu widzenia
      wstrzymanie zadania 2 może rzeczywiście postawić pod znakiem zapytania sens
      realizacji zadania 1. Tak więc sprawa nadal jest otwarta.
      I na marginesie lektur uchwał: nie jest prawdą, że ich wiekszość sprowadza się
      do negatywnego opiniowania decyzji WZiZT. Jest pół na pół. Natomiast
      dowiedziałem się, że szybki tramwaj jednak będzie po stronie Kampusu UJ ;-)
      To by było na tyle, jak ktoś ma jakieś lepsze wieści to zapraszam do dyskusji.
      Pozdrówka,
      Kuba Jaworski
      • vmx Re: Ateny - nadzieje prysły 13.07.06, 19:40
        > dowiedziałem się, że szybki tramwaj jednak będzie po stronie Kampusu UJ ;-)

fajnie, a w której pięciolatce?
        • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 14.07.06, 09:14
          > fajnie, a w której pięciolatce?

Raczej: której pięćdzieśięciolatce :-)
          Nie wiem, to była tylko uchwała Rady Dzielnicy, o konkretnych terminach
          realizacji będzie decydował W. Architektury, miasto, MPK etc, to w końcu spora
          inwestycja.
          Narazisko,
          Kuba
      • the.y Re: Ateny - nadzieje prysły 14.07.06, 09:42
        Cześć Kuba.
        Dziękuję za profesjonalne potraktowanie tematu. Ja rozmawiałem wczoraj
        wieczorem z osobą analizująca rynek nieruchomości w Krakowie i .... np radni
        miasta zdją sobie sprawę jakie konsekwencje mogą mieć ograniczenia dla takich
        deweloperów jak NM - kiedy w połowie docelowej inwestycji są blokowani przez
        uchwały rad dzielnic. Nie zabrzmi to może szczególnie odkrywczo, ale nie tylko
        wg mojej opinii ma to podstawy korupcjogenne.
        Zaczekajmy na oficjalną informację od NM.

Pozdrawiam
        the.y
    • rybkavielorybka Re: Ateny - nadzieje prysły 14.07.06, 09:52
      Sluchajcie, na waszym miejscu nie panikowalabym tak strasznie.Uchwala uchwala
      ale trzeba sprawdzic na ktore dzialki i jakie etapy developer juz posiada
      WZIZT.Rada dzielnicy piszac pisemko rownie dobrze mogla nie miec takich
      informacji a jak widac chca zablokowac wszystko co sie da.Jak nie wiadomo o co
      chodzi o to zawsze chodzi o pieniadze...mam nadzieje ze NM sie nie da tak latwo
      bo to porzadny developer i zycze wybudowania calego przedsiewziecia.To sprawa
      wszystkich mieszkancow OE bo niezapominajmy ze za ul Lubostron ma powstac
      troche wspolnej zieleni i rekreacji.
      pozdrawiam
      • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 14.07.06, 10:28
        Ello boyz and girlz,
        Ja przecie nie panikuję tylko staram sie rzetelnie przedstawić sprawę biorąc
        pod uwagę informacje, które posiadam. To jest w końcu lista dyskusyjna. Jasno
        napisałem, że ostatnia decyzja Rady faktycznie dotyczy etapu, który jeszcze nie
        jest w sprzedaży. Numerów działek nie sprawdzałem bo dostępne w necie mapy są
        mocno nieaktualne.
        Faktem jest, że Uchwała to cios poniżej pasa dla dewelopera, w bezprecendensowy
        sposób blokujący przyszłościową dużą inwestycję. W oczywisty sposób mogą
        stracic na tym aktualni nabywcy Aten i obecni mieszkańcy OE ale przeciez przede
        wszystkim straci deweloper. Jeżeli się ze sprzedanych już Aten wycofa to utraty
        prestiżu (poczytajcie sobie jego reklamówki, szwajcarscy bankierzy mogą
        pozazdrościć :-) nigdy sobie nie powetuje. Sytuacja jest patowa i tak jak pisze
        the.y wszyscy czekamy bo rzeczywiście maja w NovoMaarze o czym dyskutować.
        Na marginesie: na kilkadziesiąt Uchwał znalazłem kilka takich kwiatków: "w
        punkcie takim a takim, takiej a owakiej Uchwały zmienia się słowo >negatywnie<
        na >pozytywnie<." :-)
        I tym optymistycznym akcentem na razie kończę.
        Pozdrówka,
        Kuba
        • the.y Re: Ateny - nadzieje prysły 18.07.06, 10:56
          Cześć,
          ... a jednak optymizm to podstawa. Z moich informacji wynika że Warbud
          rozpoczyna prace przy budowie Aten jeszcze przed końcem lipca.

Pozdrawiam
          the.y
          • bozoo Re: Ateny - nadzieje prysły 18.07.06, 11:49
            A jeśli możesz - podaj źródło tych informacji.
            No i proszę, utrzymuj nas na bieżąco :)
            • visitor123 Re: Ateny - nadzieje prysły 18.07.06, 15:28
              Ello,
              Przyłączam sie do prośby powyżej. Nadal bowiem nic nie wiem jak się sprawy
              toczą. Optymizm dobra rzecz ale rozmowy (osobiste i telefoniczne) z paniami z
              NowoMaaru brzmią tak samo od trzech miesięcy, a konkretów nadal zero, plac
              budowy tez swieci pustkami (byłem tam przejazdem przedwczoraj).
              Pozdrówka,
              Kuba Jaworski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka