Dodaj do ulubionych

Twarz podejrzanego

IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.07.06, 21:50
Trudny problem " jestem za a nawet przeciw "z jednej strony napietnujemy
aspoleczny element i przynajmniej minimalnie zmniejszamy szanse na bycie
okradzionym a z drugiej, tworzymy grozny precedens i tylko pare krokow
dzielic bedzie nas wkrotce od panstwa policyjnego ala big brother.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krakowianin Re: Twarz podejrzanego IP: *.zax.pl 21.07.06, 22:04
      I bardzo dobrze, całkowicie popieram. Już słychać głosy prawników, to sprzeczne z interesem złodzieja. A okradany się nie liczy. Dlaczego interes ofiary jest zawsze na samym końcu.
      • eufrodyta Re: Twarz podejrzanego 22.07.06, 00:32
        a ja mam mieszane uczucia. I nie dlatego, ze studiuje prawo, ale dlatego, ze
        mam ojca ktory prowadzi sklep i wiem, ze pomylki sie zdazaja. Kamery podobno
        nie klamia, ale nieraz bywalo tak, ze faktycznie cos co na pozor wydawalo sie
        kradzieza - kradzieza po prostu nie bylo. Czasem to wina pracownika
        obslugujacego monitoring, czasem ochrony. Poza tym, z legalnego punktu widzenia
        to po prostu niezgdone z prawem, nawet konstytucyjnym. Nikt z nas nie chcialby,
        posadzony np o nieuregulowanie podatkow (a ile razy US sie mylil?!) wisiec na
        scianie czy szybie urzedu, na dodatek na marnej jakosci fotce. Poki co,
        sprzedawca takiego sklepu wywieszajacego zdiecie domniemanego zlodzieja
        postepuje niezgodnie z prawem, bo poki zlodziejowi nie udowodni sie sadowo
        przestepstwa lub wykroczenia jest niewinny. Wiele spraw codziennych jest
        bulwersujacych, i wiele jeszcze nalezy zmienic, sama jestem za pietnowaniem
        zlodziei, za rygoryzmem kar w takich sprawach, bo dotykaja bezposrednio moja
        kieszen. Ale nie ma po prostu prawnych mozliwosci uwidaczniania wizerunku
        osoby ktora ukradla. Nie ma i poki sejmowe oboboki prawa nie zmienia - po
        prostu nie bedzie (poza tym wole czyste szyby witryn sklepowych z ladnymi
        dekoracjami niz dzikie twarze ludzi, ktorzy mnie wkurzaja)
        • Gość: mmm jak ty studiujesz to prawo ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:08
          chyba że jesteś na pierwszym roku - no to przepraszam...
          ale wobec tego nie zabieraj glosu w sprawach, co do których nie masz
          całkowitego rozeznania !
          otóż prawo dopuszcza pokazywanie w mediach wizerunku sprawcy za zgodą
          prokuratury - i co do wspomnianej w artykule inicjatywy nie mam wątpliwości...
          zaś co do umieszczania zdjęć złodziejów sklepowych - tutaj akurat prawo jest
          naciągane...
          P.S. nie jestem prawnikiem - ale jako porządny obywatel mam jakieś rozeznanie
          prawa...
          • eufrodyta Re: jak ty studiujesz to prawo ? 22.07.06, 19:26
            skoro tak, to jako porzadny obywatel wez kpk i poczytaj, wez kw i poczytaj, a
            potem mnie krytykuj. Nie studiuje na 1 roku, ale koncze studia i mam prawo do
            wlasnego zdania tak jak ty. Tyle, ze aby wyrazac wlasna opinie i od razu
            wyrzucac komus niewiedze, trzeba miec argumenty, a twoje, przynajmniej z
            legalnego punktu widzenia sa mocno zdezaktualizowane. Naucz sie najpierw
            tolerancji do drugiego czlowieka, ja nie jestem zlodziejem, ale osoba, ktora
            wyraza tu swoja opinie. I nie badz taki agresywny do ludzi, bo wiez mi, nic ci
            to dobrego nie przyniesie. Mozna kulturalnie polemizowac w kazdej sprawie, ale
            trzeba miec tez umiejetnosc przyznawania innym racji.
            • Gość: intima_29 Re: jak ty studiujesz to prawo ? IP: *.ae.krakow.pl 24.07.06, 08:16
              A na tym prawie nie uczyli was poprawnej pisowni??? Szkoda...
    • Gość: Jacek Re: Twarz podejrzanego IP: *.chello.pl 22.07.06, 01:36
      Z załączonej opodal ankiety wynika jasno,że 2% naszego społeczeństwa stanowią
      kieszonkowcy.
    • Gość: Krzysztof K. Re: Twarz podejrzanego IP: *.fema.pl / 193.193.75.* 22.07.06, 02:05
      Dlaczego pan Osiatyński chce zawieszać karę takim typom. Uważam, że pomysł
      publikacji wizerunków jest znakomity. Należałoby go rozszerzać o sprawców
      rozbojów, zwłaszcza rabujących telefony komórkowe. Ci ludzie często w ogóle
      unikają kary - tzn. np. dostają nadzór kuratora.
      • Gość: l Re: Twarz podejrzanego IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 22.07.06, 07:59
        Bzdury piszesz. Nie ma takiej kary jak "nadzór kuratoroa". To środek stosowany
        wobec nieletnich. Żaden sprawca rozboju nie dostaje takiej kary. Co jak co, ale
        rozboje są karane surowo.
        • Gość: mmm masz słabą znajomość życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:11
          otóż sparwcami rozbojów polegających na grabieży komórek są w 90% nieletni !!!
          i dlatego twój przedmówca słusznie napisał że najczęstszą karą za tego typu
          przestępstwo jest nadzór kuratora - zastosował jedynie skrót myślowy, którego
          ty nie jesteś w chyba w stanie pojąć...
    • Gość: bot Re: Twarz podejrzanego IP: *.ib.uj.edu.pl 22.07.06, 08:33
      Wczesniej widzialem twarze chuliganów publikowane w białostockim dodatku do
      Wyborczej, wiec chyba Kraków niejest pierwszy
    • Gość: Nim Re: Twarz podejrzanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 09:25
      Jeśli ten człowiek nie został skazany prawomocnym wyrokiem polskiego sądu
      publikacja Jego wizerunku jest niedopuszczalna. Bez względu na stopień
      oskarżenia i jego "prawdopodobieństwo".

Równie dobrze ktoś kto podpadnie prokuratorowi może zostać w ten sposób
      potraktowany. Ważnym interesem publicznym czy społecznym podpierała się już
      komuna i jak widzę niczego Polacy od tamtego czasu się nie nauczyli!

Każdy przejaw braku poszanowania prawa, ustroju i oficjalnie przyjętych w kraju
      norm postępowania zwłaszcza z narażeniem praw człowieka jest przejawem
      postępującej degeneracji ustroju i moralności obywateli.
      Źle to wróży Polsce, takie działania oznaczają powrót do rzekomo zarzuconego
      totalitarnego charakteru władzy Państwa nad obywatelem zamiast dla niego.
      • Gość: bob Re: Twarz podejrzanego IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.07.06, 09:44
        Faceta namierzyła kilka minut wcześniej policja. Złapali go na gorącym uczynku.
        O co wam chodzi? Czyżby lobby adwokackie broniło swoich interesów?
        • Gość: Nim Re: Twarz podejrzanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 10:07
          A czy ktoś z komentujących na tym forum był tam osobiście, zna całe zajście nie
          tylko z opisu osób trzecich (o ile jeszcze nie dalszych)?

Nawet pomijając kwestię czy tak było czy nie.
          Prawo obowiązujące w tym kraju zabrania takich działań, bez względu na
          wszelkie “okoliczności łagodzące” organy państwa odpowiedzialne za
          ochronę realizacji prawa nie powinny stawać ponad nim i lekceważyć zasad.

Poza tym, mieliśmy nie tak dawno temu przykład rodem z ameryki w postaci
          słynnej “wojny z terroryzmem” jak dalece władze potrafią z
          premedytacją oszukiwać obywateli.

Jeśli w tym kraju po kilkudziesięciu latach komunizmu nadal tak wielu ludzi nie
          potrafi zrozumieć do czego dochodzi gdy są równi i równiejsi to znaczy że nie
          ma już dla Polski ratunku. Na wieki pozostaniemy łagrem Europy i to co
          najgorsze na własne życzenie.

Opluwać kogoś jest bardzo łatwo ale gorzej gdy plujący sam znajdzie się w
          podobnym położeniu zaś przy takim “poszanowaniu prawa” ze strony urzędu staje
          się to niesłychanie prawdopodobne.

Tu nie chodzi o kwestię “2% z ankiety to złodzieje...” itp pomijając fakt że
          już ta wypowiedź podpada pod możliwość ścigania (na razie z oskarżenia
          prywatnego), to trzeba nie mieć za grosz instynktu samozachowawczego aby nie
          rozumieć z jakimi zagrożeniami się to wiąże!

Jeśli w kraju gdzie gazety nie przestają pisać o powszechnej korupcji, sondaże
          wskazują czołowych polityków jako najmniej zaufaną grupę społeczną zaś
          utyskiwania na wredność urzędników i druzgoczącą biurokracją obywatele
          beztrosko godzą się na tak jaskrawe odebranie im prawa do uczciwego procesu,
          godności osobistej i zasady równości wobec prawa to nie dziwią mnie “obozy
          pracy” we Włoszech i innych krajach.

Traktują nas po prostu tak, jak sami chcemy.
          • Gość: Agata Re: Twarz podejrzanego IP: 81.21.194.* 22.07.06, 13:02
            Szanowny Nim`ie
            Zapytujesz: "A czy ktoś z komentujących na tym forum był tam osobiście, zna
            całe zajście nie tylko z opisu osób trzecich (o ile jeszcze nie dalszych)?"

Co za idiotyczne pytanie!

Mogłabym zapytać "czy Ty tam byłeś?" skoro tak dzielnie bronisz się przed
            publikacją zdjęcia złodzieja?
            Komentujemy artykuł z gazety i słuszność ostrzegawczeg publikowania wizerunków
            przestepców.
            Równie dobrze mógłbyś zapytac o słuszność publikowania wizerunków osób
            zaginionych bez ich zgody!
            Ja, nie będąc świadkiem tego zajścia, natomiast będąc świadkiem innego zajscia
            w autobusie uważam, ze taka przestroga jest jak najbardziej słuszna. A
            przyjmując za prawdę to, co napisano w artykule, opublikowano zdjęcie
            wielokrotnego zlodzieja, juz karanego za podobne przestępstwa a złapanego na
            gorącym uczynku, uważam że takie publikowanie jest jak najbardziej w moim
            interesie!
            I mam gdzieś cały pseudoprawniczy Twój bełkot
            • Gość: mmm i masz rację ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:13
              jestem z tobą !!!
          • krwawy.zenek Re: Twarz podejrzanego 22.07.06, 14:49
            Gość portalu: Nim napisał(a):

> Jeśli w kraju gdzie gazety nie przestają pisać o powszechnej korupcji,
            sondaże
            > wskazują czołowych polityków jako najmniej zaufaną grupę społeczną zaś
            > utyskiwania na wredność urzędników i druzgoczącą biurokracją obywatele
            > beztrosko godzą się na tak jaskrawe odebranie im prawa do uczciwego procesu,
            > godności osobistej i zasady równości wobec prawa to nie dziwią mnie “oboz
            > y
            > pracy” we Włoszech i innych krajach.
            >
            > Traktują nas po prostu tak, jak sami chcemy.

Niestety
        • krwawy.zenek Re: Twarz podejrzanego 22.07.06, 14:50
          W egoistycznym interesie "lobby adwokackiego" jest jak najsurowsze prawo i jak
          najwięcej postępowań. To chyba oczywiste dla każdego posiadacza sprawnego
          mózgu.
        • Gość: Beatka! Re: Twarz podejrzanego IP: *.alb.east.verizon.net 22.07.06, 18:31
          Tu w Stanach w tej wlasnie sytuacji zlodziej "laduje" w wiezieniu
          i nie ma zadnych "dwuznacznikow"!

- ulomne polskie prawo( za duza tolerancja, czy zwykla narodowa IGNORANCJA???!)
    • brlink wątpliwość 22.07.06, 16:39
      powinno sie publikowac wizerunek pospolitych zlodziei, jestem jak najbardziej
      za. Ale zlodziejem jest dopiero czlowiek skazany za przestepstwo prawomocnym
      wyrokiem niezawislego sadu. Nie wczesniej. wiec publikowanie wizerunku na etapie
      sledztwa jest moim zdaniem powaznym naruszeniem podstawowych praw czlowieka. Nie
      ma zadnej gwarancji, ze opublikujecie zdjecie czlowieka niewinnego. I co wtedy?
    • Gość: prawnik Re: Twarz podejrzanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 20:32
      no dobrze. w prawie ejst cos takiego jak zatarcie skazania. po uplywie
      okreslonego czasu, gdy osoba poniesie kare - kara jest zarata i w kartoteca
      figuruje JAKO NIEKARANA. publikowanie zdjec w necie, gazecie, bedzie dostepne
      zapewne przez dluuuugi okres czasu. mam mieszane uczucia
    • Gość: Piotr Troszkę wyczucia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 09:42
      Autor zdjęcia podany większą czcionką niż nazwisko przestępcy.... Troszkę
      wyczucia, panowie i panie z GW....
    • Gość: Borewicz zapamietam te morde.... IP: *.autocom.pl 23.07.06, 12:56
      sa
    • pq5 Re: Twarz podejrzanego 23.07.06, 16:17
      A .. to pies !!!
    • el-042 Czyżby zmiana podejścia? 23.07.06, 16:50
      "Policja powołuje się na art. 13 prawa prasowego, który mówi, że prokurator
      może zgodzić się na ujawnieni wizerunku, jeśli przemawia za tym ważny interes
      społeczny."

No, proszę. Wreszcie liczy się interes społeczny, bo jak dotąd takie występki
      były traktowane jako czyny o niskiej szkodliwości społecznej.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • Gość: l Re: Czyżby zmiana podejścia? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 23.07.06, 18:01
        el-042 napisał:

> No, proszę. Wreszcie liczy się interes społeczny, bo jak dotąd takie występki
        > były traktowane jako czyny o niskiej szkodliwości społecznej.

I słusznie, ponieważ ich stopień społecznej szkodliwości jest bez wątpienia
        niższy, niż np. zabójstwa, rozboju albo zgwałcenia.
        Tobie chodzi jednak zapewne o coś innego. Powtarzasz obiegową, całkowicie
        bzdurną opinię, jakoby takie sprawy były umarzane z powodu znikomości
        społecznej szkodliwości (art. 1 par. 2 k.k.). Czy znasz takie przypadki?
        Zapewne nie znasz. I nic dziwnego. Jeżeli jest złapany sprawca, zarówno
        Policja, jak i prokuratura ma interes w poprawieniu sobie statystyki. Jeżeli
        zaś nie jest - do umorzenia dochodzi z powodu niewykrycia sprawcy.
    • Gość: EB Re: Twarz podejrzanego IP: *.autocom.pl 24.07.06, 15:25
      Jakieś 3-4 lata temu facet mnie okradł w tramwaju i pociął mi torebkę za 300 zł
      potem widziałam go kilka razy w tramwaju i autobusie raz nawet go śledzilam
      ale sie zestrachalam, nareszcie policja go dopadła bo mnie wtedy nikkt nie
      chciał słuchać.
      Dobrze mu tak, popieram,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka