Dodaj do ulubionych

Rokita skarży się na krakowski sąd

• Gość: Hehe To czego się błaźnie martwisz, skoro "roztropni" IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.07.06, 10:18
      ludzie wiedzą o co chodzi?
    • Gość: ZIBI22 Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.chello.pl 26.07.06, 10:24
      Ja na uzasadnienie wyroku w krakowskim sądzie czekałem 7 miesięcy i nikogo to nie ruszało.
      • Gość: galpa Sąd, nie dotrzymuje terminu,bezkarnie! IP: *.elb.vectranet.pl 26.07.06, 10:31
        chodzi o konstytucyjne prawo oskarżonego!.. sądnie dotrzymuje ustawowego
        terminu 14dni...bo sędzia poszedł na urlop!... widać jak na dłoni,że to celowe
        działanie sądu!... naciski są, ale PIS!... jestem ciekaw reakcji Ziobry!
    • Gość: wic Moralność Kalego PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:30
      -Zdrojewski -70 mln zł strat we Wrocławiu-wyrokuniewinniający !
      -Lewandowski-2mln zł strat w prywatyzacji -wyrok uniewinniający
      To wszystko w III RP a więc cacy i być dobrze i sąd być dobry,bo PO to taki Kali
      polskiej polityki.
      a w IV RP
      -słynny Kracik-850 tys.strat-wyrok 1 rok paki w zawiasach- o to być skandal ,sąd
      być niedobry,nasz Kracik być nasz kandydat i być namaszczony przez PO!
      I tak trzymać.Przestępców z PO tak jak i innych należy karac a nie ich
      uniewinniać.Wobec prawa wszyscy są równi-POwcy też.Niech to sobie zakonotują
      trwale Rokita i jemu podobni hipokryci.
    • Gość: jurasek Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: 83.2.65.* 26.07.06, 10:30
      brak uzasadnienia w terminie to normalny "bandytyzm polityczny" nowej ekipy!!!!
    • Gość: alfione I po co az 82 tomy ?!?!?!?! IP: 212.209.42.* 26.07.06, 10:38
    • Gość: as Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:44
      Jaki AUTORYTET ma ROKITA ??? kawal .... chama .... tak sie sam
      okresla ! zero polityczne !!!!!!!!!!
      • Gość: gość portalu Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.internet / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 12:49
        A ty jaki masz autorytet? Co w życiu osiągnąłeś? Kim jesteś? Chamem czy zerem?
    • Gość: autochton W Prywyslanskim Kraju nigdy nie bylo prawa i spra- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:49
      wiedliwosci!
      Jedynie zawiazali sie Przestepcy i Samowola w kolejna grupe wspolnych interesow!
      We We Wloszech nazywaloby sie to mafia, w kartoflanej republice nie :-(
    • vincent39 Re: Rokita skarży się na krakowski sąd 26.07.06, 10:55
      Od 10 lat jestem , po 35 latach pobytu zagranicą, z powrotem w Polsce.
      Moje doswiadczenia, jestem prywatnym przedsiebiorca, z polskim wymiarem
      sprawiedliwości sa jak najgorsze. Takiej opieszałości, zakłamania,
      niekompetencji, nierównosci podmiotów wobe prawa wreszcie arogancji i totalnego
      poczucia bezkarności za najbardziej ewidentne pomyłki, często pietnowane w
      prasie nie spotkałem nigdzie. To prawda że zyłem w Europie zachodniej, moze
      Białorus jest rzeczywiscie gorsza!!!!
    • q_vw Zwyczajny pisizm... 26.07.06, 10:56
      Inaczej takiego postępowania nazwać nie można...
      • wrojoz Re: Zwyczajny pisizm... 26.07.06, 11:40
        Pisizm, to gorsze niż komunizm.
    • Gość: wacek Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:57
      albania to jednak potęga
    • zbigstar Re: Rokita skarży się na krakowski sąd 26.07.06, 11:23
      Skoro nie wystarcza 88 tomów akt i wielomiesięczny proces, aby wydac
      sprawiedliwy wyrok to ci wszyscy "niewinni" zwykle straszą Strasburgiem.
      Niestety o p. Kraciku pisała prasa juz kilka lat temu i wyrok niezawisłego sądu
      potwierdził większośc ujawnionych wtedy zarzutów. Czy naprawdę prezydentem
      starego i szacownego miasta Krakowa musi być akurat ten lokalny dygnitarz o
      niezbyt czystych rękach? Czy PO nie ma lepszych kadr w rezerwie?
    • Gość: Salou wstrzymać pensję sędziemu - jak się spóźnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 11:24
      Gdyby tak zatrzymać sędziemu wypłatę pensji do momentu gdy napisze uzasadnienie
      do wyroku, to pewnie nagle okazało by się, że uzasadnienie można napisać w
      jeden dzień.

W dodatku - skoro na podstawie "80 tomów akt" wydano wyrok, to czemu nie da się
      napisać uzasadnienia ?

Chyba, że wyrok wydano nie czytając akt, a teraz trzeba dopasować uzasadnienie
      do wydanego wyroku i treści akt.
      • tles01 Sąd w oczywisty sposób, łamie prawo! 26.07.06, 11:34
        Ziobro, jeżeli uważa prawo za prawo, powinien ukarać winnych, jak wszystkich,
        co łamią prawo!
        • wrojoz Re: Sąd w oczywisty sposób, łamie prawo! 26.07.06, 11:41
          PiS i Sądy kłmią i łamia prawo. To skandal.
      • Gość: l rzeczywiście - niebywały skandal IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.07.06, 19:28
        Sędzia ośmiela się iść na urlop a wcześniej choruje... Przecież w innych
        zawodach nie ma urlopów a w wypadku choroby natychmiast wylatuje się z pracy!
    • wrojoz Re: Rokita skarży się na krakowski sąd 26.07.06, 11:37
      Brawo Rokita, niszcz ten zakłamany PiS.
      • Gość: Leon X Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.v.pppool.de 26.07.06, 11:46
        Z sykiem wyszlo powietrze z tego bufona. Moze tylko zostac wybrany arcykaplanem
        krakowskim.
    • Gość: bratek Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: 194.204.184.* 26.07.06, 11:57
      nie pojmuję
      skoro zgodnie z przepisami jest na to 14 dni - to gadanie, że sprawa jest
      nierealna to jakaś kpina
      jeśli jedna osoba nie da rady to posadźcie do tego 4 albo 10
      sąd może lekceważyć prawo bo "nie da rady"
      a czy ja mogę przestać płacić podatki bo "nie daję rady"?
    • Gość: jml13060 Krakowski sąd IP: *.ite.waw.pl 26.07.06, 12:23
      Co to znaczy, ze sądy nie są doinwestowane !?! Chcialbym zarabiac tyle, ile
      przeciętnie zarabiają sędziowie, a wykształcenie (na swoje nieszczęście w innej
      dziedzinie) mam daleko lepsze od większości praktykujacych sędziow.

Polscy sędziowie to ŚWIETE KROWY, chociaz krowy (również te święte) powinny się
      za to porównanie obrazić. Społeczeństwo ma z nich znacznie więcej pożytków, bo
      produkty mleczne i mięsne.

Według mnie sędziowie celowo pracują wolno, arogancko i niedbale. Nie znoszą
      krytyki i publicznej dyskusji na temat swojej pracy. Wiele prostych spraw
      powinni kończyć na pierwszym posiedzeniu (a może jeszcze wcześniej, już w
      postępowaniu ugodowym), ale nie ... polscy sędziowie robią z nich
      wielomiesięczne i wieloletnie korowody. Akta puchną, tłuste pensyjki lecą, jest
      pewność zatrudnienia, spokój, luz i przywileje zawodowe.

Przeciwieństwem tego trybu 'pracy' jest (znany z filmów) amerykański sędzia.
      Ten się nie pieści z podsądnymi - pracuje szybko i sprawnie. Jesli któraś
      strona nie stawia sie na rozprawe, to ją zwyczajnie przegrywa. Egzekucja
      wyroków też jest zdecydowanie lepsza, tj. skuteczna i szybka.

Swoją drogą, nasi politycy czują się nadludźmi i na każdym kroku oczekują
      lepszego traktowania niż 'szarego' obywatela. Panie Rokita, ja nie mogę
      doczekać się wyroku od krakowskiego sądu przez 13 lat (moja skarga w Strasburgu
      jest już bliska wyroku; hehehehe.... tam Polska wszystko równo przegrywa, a
      nieświadomi tego podatnicy płacą słone rachunki). Niech więc nie wpycha Pan
      swego kumpla w kolejkę przede mną. W d... mam jego karierę polityczną. Niech
      poczeka na łaskę sędziego/sędzi wraz z innymi.
      • Gość: l Re: Krakowski sąd IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 26.07.06, 19:30
        Gość portalu: jml13060 napisał(a):

> Co to znaczy, ze sądy nie są doinwestowane !?! Chcialbym zarabiac tyle, ile
        > przeciętnie zarabiają sędziowie,

Dla Ciebie zarobki i nfrastruktura to jedno i to samo? Brawo.

> Według mnie sędziowie celowo pracują wolno,

No tak. 1000 sędziów załatwia rocznie 10 000 000 spraw. To rzeczywiście
        niebywale wolno...
    • futomaki.pl Re: Rokita skarży się na krakowski sąd 26.07.06, 12:57
      > Nie pojmuję tego, jak może sędzia wyjechać na urlop a wtedy nikt nie jest w
      > stanie wydać opinii, napisać pisma etc. chociaż terminy są obowiązujące. Czy
      > my wciąż żyjemy w kraju prawa i sprawiedliwości?

Wciąż? A żyliśmy kiedyś?
    • zyks Wiadomo, Ziobro w Krakowie trzyma mocno rekę na 26.07.06, 15:59
      pulsie (w tej sprawie nie ma też kłótni z Wassermanem :). Krótko: Prawo i
      Spawiedliwość (taka bardziej kacza)...
    • Gość: AndrzejR Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:40
      Jak to dobrze że Rzecznik sądu Andrzej Almert nie jest na urlopie. Przynajmniej
      Sąd dał głos. Wniosek wypływajacy z wypowiedzi jest taki, że w okresie wakacji
      prawo nie obowiązuje.
    • Gość: atom Re: Rokita skarży się na krakowski sąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:52
      Akta, które sędzia dostał do uzasadnienia wyroku liczą ok. 18000 (słownie:
      osiemnaście tysięcy) stron dokumentów. W uzasdaneienu wyroku sąd ma obowiązek
      omówić wszytkie przeprowadzone na rozprawie dowody: te któym dał wiarę i te,
      którym wiary nie dał bądź uznał za nieistotne i dlaczego. Sporządzanie
      uzasadnienia polega m.in. na szukaniu korealcji bądź jej braku pomiędzy
      poszczególnymi dowodami. Zatem przy sporządzaniu uzasadnienia nie wystarczy
      tylko przeczytać te 18 tyś. stron lecz pisząc je trzeba jeszcze pomiędzy nimi
      poruszać się wielokrotnie powracając do co istotniejszych. Biorąc pod uwagę, że
      sprawa dotyczy zdarzeń sprzed wielu lat prawdopodobnym jest, że znaczna częśc
      dokumentów pisana jest ręcznie (niektózy policjanci cierpią na dysgrafię),
      wiele z nich to pewnie dokumenty finasowo - księgowe, które wprawdzie składają
      się kilku kartek ale za to wypełnionych kolumnami cyferek i w uzasadnieniu
      trzeba te kolumny przenieść na klarowną myśl wyrażoną słowem. To jednak nie
      jest kilka kartek A4. Po napisaniu tego wszysktiego przez sędziego ktoś te
      kilkaset czy kilka tysiecy kartek musi przepisać.
      Sędzia w sądzie okręgowym ma na biegu pewnie nie tylko sprawę pana Kracika ale
      jeszcze kilka innych, i to zapewne zawiłych do ktrych musi się przygotować i
      przez kilka godzin dziennie prowadzić je na sali rozrpaw. Można przypuszczać,
      że ma również do uzasadnienia jakieś wyroki, gdzie nierpawomocnie skazani
      przebywają w areszcie też czekając na uzasadnienie wyroku aby złożyc apelację i
      wreszcie byc może opuścić areszt. Czyj wyrok w pierwszej kolejności ma
      uzasadnić - pana Kracika, bo zbliżają sie wybory czy człowieka, który osadzony
      jest np. 7 rok (są takie przypadki) i czuje się niewinny?
      Być może sędzia to nie człowiek ale zwierzę robocze w ludzkiej skórze, lecz
      ustawodawca również i dla takich jednostek przewidział urlopy wypoczynkowe i 40
      godzinny tydzień pracy. I tych kilka myśli dedykuję panu Rokicie i
      forumowiczom. A, i proponuję spojrzeć na termometr. Temperatury 35 stopni C w
      dzień i 30 w nocy kóre nieprzerwanie panują od 2 miesięcy są w sam raz do pracy
      intelektualnej na wysokim poziomie.
      • Gość: l ładnie z Twojej strony, IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 28.07.06, 13:09
        że Ci się chciało to wszystko pisać. Problem w tym, że ci, którzy to
        przeczytali i tak to wszystko wiedzą i ich nie trzeba przekonywać. Natomiast
        takich róznych, których nicków nie będę tu wymieniał to i tak nie przekona,
        choćby dlatego, że przeczytanie tak długiego postu stanowczo przekracza ich
        możliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka