Dodaj do ulubionych

UJ vs. AGH - fizyka problem wyboru

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:48
Jestem tegorocznym maturzysta i mam dylemat która uczelnie wybrac...
Chcialbym uslyszec komentarze obecnych i bylych studentow tych uczelni.
Czym sie rozni studiowanie na tych uczelniach szczegolnie fizyki ewentualnie
innych kierunkow scislych. Jaki jest "klimat" na uczelni stopien trudnosci
studiow i ogolnie jak sie wam studiowalo/studiuje? CZy na UJ jest to bardziej
fizyka teoretyczna a na AGH praktyczna?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: UJ vs. AGH - fizyka problem wyboru IP: *.proxyplus.cz / *.zetosa.krakow.pl 30.07.06, 23:46
      Konczyłam studia na UJ (matematyka), a potem studia podyplomowe z informatyki
      na AGH. AGH jest zdecydowanie uczelnią "męską", na UJ, mimo kierunku ścisłego,
      panuje duch humanizmu (pewnie dzięki obecności większej liczby dziewcząt). UJ
      jest bardziej uczelnią teoretyczną-akademicką, AGH, przynajmniej na wyższych
      latach, bardziej praktyczną.Zresztą AGH ma laboratoria, sieci komputerowe, UJ
      zaś głównie kredę i tablicę. No i oczywiście książki. Choc Instytut Fizyki to
      cztery piętra, więc myślę, że też mają jakieś laboratoria-ale nie takie jak
      AGH. Ale decyzja należy do ciebie.
      • Gość: ananas Re: UJ vs. AGH - fizyka problem wyboru IP: *.mech.pk.edu.pl 01.08.06, 18:28
        opinia studenta fizyki UJ: można by dużo napisać, ale zmierzałoby to do tego, że
        lepeij iśc na UJ, mając kontakt z kimś z fizyki tej innej (AGH) ma się dziwne
        wrażenie, że oni zajmują się czzymś innym niż fizyką
        • Gość: jądra Re: UJ vs. AGH - fizyka problem wyboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 14:25

Jestem studentem fizyki na AGH i nie bardzo wiem co masz na mysli mowiac ze na AGH zajmuja sie czyms innym niz fizyka???
          Owszem nie jest to fizyka czysto teoretyczna, jest sporo zastosowan teorii w praktyce co skutkuje nieraz mniejsza waga przykladana do wciskania nadmiernie rozszerzonej teorii i mi sie to podoba i dlatego studiuje fizyke na AGH a nie na UJ :)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka